Gość: Alawar Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.chello.pl 13.12.08, 11:30 To ja sie pytam gdzie te "wirualne tunele" o których jeszcze nie tak dawno mówił Mjachrowski? Tramwaj stoi na wszystkich światłach. Gdzie ten czas przejazdu 30 minut z waszego artykułu? Ja prawie godzine jechałem! Tak więc gdzie ten szybki tramwaj pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.08, 18:26 Jechalem dzis po raz pierwszy 50, no i na rondzie Grzegorzeckiem stal dokladnie 2,5 minuty! Czy ktos moze wyjasnic, w ktorym momencie jest on szybki? Wolny i omija centrum - kolejny sukces wladz miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabi Re: Szybki tramwaj zamiast metra IP: 193.142.210.* 14.12.08, 19:11 bo jedzie na okolo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabi a co z hutą? IP: 193.142.210.* 14.12.08, 19:41 dobrze, ze robi sie cokolwiek w Krakowie. ogromna szkoda, ze robi sie glupio (albo nieuczciwie - co kto woli). a teraz taki obrazek: do kurdwanowa jezdza same bombardiery plus "szybki tramwaj", na krowodrzy nowa petla, z biezanowa 3,9,13 i 29 w okolice centrum, itd itp... a huta? a huta to jednowagonowe tramwaje co 20 minut (5,15), jazda na okolo (tramwaje z mistrzejowic) i prawie wszystkie stare graty... pewnie, to, ze wszystkie srodki komunikacji w kierunku z huty albo do huty sa przewaznie zapchane do granic mozliwosci wcale nie swiadczy o tym, ze potrzeba zmian. kogo obchodzi huta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Tabi jakie jednowagonowa tramwaje?! (5 ma 2 wagony IP: *.betanet.pl 22.12.08, 23:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Kłamstwo+szuper szybka 9tka IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.08, 18:12 Jechałem dziś SUPERSZYBKIM tramwajem linii 50. Od ronda Mogilskiego do pętli Kurdwanów Nowy prawie 40 min. Przez większość trasy (aż do ul. Nowosądeckiej) jechała za nami SUPERSZYBKA 9tka. Wszystkie czerwone po drodze zaliczone, korek na ul. Starowiślnej również. Gdzie tu jest sens i gdzie prawda tak jak piszą w w/w artykule? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Re: Kłamstwo+szuper szybka 9tka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 19:45 Sens jest. Jechałeś po prostu w niewłaściwym kierunku po starej trasie. Właściwy KST to kierunek przeciwny, trzeba było jechać z Mogilskiego na Krowodrzę Górkę. Tam trasa jest całkiem, całkiem. Ma wiele cech szybkiej trasy tramwajowej. A jeśli chodzi o system Siemensa, to od początku wiadomo było, że to nie za bardzo wiarygodna rzecz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Gdyby nie Balcerowicz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 10:17 ...to w Krakowie bylaby juz siec szybkiego tramwajau, a la np. Kolonia, a w Warszawie conajmnej dwie linie metra i kilka linii SKM. A tak to zarowno metro w Warszawie jak i szybki tramwaj w Krakowie to tylko dokonczenie tego, co zaczal PRL,a co pozniej zepsul Balcerowicz i jego nasladownicy, swa idiotyczna polityka oparta na pseudo-naukowym monetaryzmie i XVIII-wiecznej, naiwno-liberalnej ideologii . Kiedy wiec wreszcie Balcerowicz i ska (Walesa, Mazowiecki, Bielecki etc.) stana przed sadem za zniszczenie polskiej gospodarki wedlug dyrektyw zachodniego biznesu i cofniecie nas do poziomu III swiata (np. ten bida-bazar na stadione X-Lecia i baraki na Pl. Defilad w Warszawie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Gdyby nie Balcerowicz... IP: *.cusi.uj.edu.pl 31.12.08, 10:56 czy gospodarką nazywasz to koło wzajemnej adoracji złożone z niedochodowych,nieefektywnych i przestarzałych zakładów przemysłowych PRL? Szkoda więc, że Balcerowicz wszystkich tych zakładów nie zlikwidował. Gdyby tak zrobił to na ich gruzach już mielibyśmy potężną gospodarkę. A tak ciągnie się za nami ta scheda w nieskończoność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.westside.kielce.pl 31.12.08, 10:25 kraków to kila i syf , te budynki sa takie poobdzierane, tych ludzi nie stac zeby to pomalowac albo nie wiedza ze mozna?? miasto wyglada jak stolica mongolii, ulica dietla stradom starowisnla dąbie ..trzeci swiat, tam ludzie sobia sami wyklejaja te tablice reklamowe i szyldy - porazka!a juz nowa huta haaaaaaaaaahahaha , to miasto jest dowodem na brak organizacji przez wieki, ogole jak to mozna pokazywac ludziom z taka duma? krakusy-debile co sa slepi i glupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkoda gadac byly czekoladopodobne, teraz czas na IP: *.pools.arcor-ip.net 31.12.08, 10:29 metropodobne, nie widze zadnej roznicy miedzy prl a IIIrp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mati i w tynulu chodza ludzie? IP: *.popl.cable.ntl.com 31.12.08, 10:44 na jednym zdjeciu, tam na koncowym, kazdy swobodnie moze wejs na torowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just OWACJA IP: *.adsl.wanadoo.nl 31.12.08, 11:09 Owacja, mozna bic brawo, ha ha ha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil [ Warszawa ] Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 11:24 Kraków i tak zazdrości Warszawie metra i macie niby metro te tramwaje to taki złom poza tym i tak jest to wolne szczerze żałosne inwestycja ale jak miasto pokroju krakowa nie myśli takie są skutki. W Warszawie wszystko będzie najlepsze i nam nigdy nie dorównacie. Pozdrawiam Krakofiakóf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 11:25 Ponieważ wasz kraków to slumsy i tyle. Staracie się dorównać warszawie a nigdy nie dorównacie jesteście i będziecie do bicia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YoYo! Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 12:09 Jak w Poznaiu otwierali szybki tramwaj (PST) to tez mialo palić sie zielone jak sie włączał na normalne tory.. i co? w tym miejscu są korki i to jakie! Gratuluje Krakusom szybkiego tramwaju! to pewnie ułatwi dojazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artihill Re: Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.lanet.net.pl 31.12.08, 12:30 Gratulacje dla Krakusów. Bardzo dobry pomysł (na pewno dużo tańszy niz metro !)wart promowania w każdym mieście. Nie dotyczy oczywiście buraków z Warsawy. Tych stać na wiecej ( z naszych pieniędzy !). Dobrym przykładem tego dziadowstwa jest stadion w 100% finanowany przez państwo. Tacy to "bogacze" z zaboru ruskiego (ta mentalność pozostała im do dziś). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lok Re: Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.omi.pl 31.12.08, 12:43 pisze się mózgów Odpowiedz Link Zgłoś
spejsmanki Szybki tramwaj zamiast metra 31.12.08, 13:11 szkoda tylko ze wiekszosc komentarzy to komentarze do podobnego artykulu z 13 grudnia jak sadze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vqrviony Mam jedno pytanie!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.08, 14:39 A wlasciwie dwa. Co za matol robil te videoclipy? I jaki drugi matol pozwolil na ich umieszczenie w gazecie? Niech mi nikt nie tlumaczy, ze to "amatorska robota". Amatorem tez trzeba umiec byc. Dac takiemu techniczne srodki do reki, to tak jak dac malpie brzytwe. I tak se jaja odetnie. Zoom in, zoom out, prawo raz, lewo dwa, prawo trzy, zoom in itd. I te trzesace sie jak w delirce raczki. Qva, moze zamiast aparatu z funkcja filmowania bylo by lepiej, gdyby kupil se hot doga? Na pewno lepiej dla tych co nieopatrznie uruchomili PLAY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M zamiast metra - nowy tramwaj -:( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 15:53 następne pokolenia zbudują metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad WAWA Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.09, 21:52 Garatulacje dla Krakowian z Warszawy króra przez 25 lat wybudowała 23km metra za miljardy zł. jesteście szybcy ,wiem jak powini wygłądać perony II linia mtera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedziwiatr Szybki tramwaj hahahaha IP: *.devs.futuro.pl 03.01.09, 22:14 Nie wiem o czym jest ten artykuł, ale jak słyszę hasło szybki tramwaj to mnie skręca ze śmiechu. Nie wiem jaki on jest piękny, pojemny, nowoczesny czy przytulny, ale na pewno nie jest on szybki. No chyba, że się weźmie pod uwagę szybki w oknach tego wehikułu. Jeździłem komunikacją po rożnych miastach Rzymie, Mediolanie, Wiedniu, Pradze, Londynie czy Budapeszcie i nawet profesor zwyczajny czy nadzwyczajny z Krakowa czy z innej dziury nie przekona mnie, że wymyślono coś lepszego na zbiorową komunikację niż kolej podziemna. W Krakowie wymyślono "szybki" tramwaj :):) i w mieście tym gdzie mieszka już zapewne milion osób nadal się będzie inwestować przez kolejne 20 lat w rozwiązania typu oszklony tramwaj pędzący ulicami niczym torpeda. I za 20 lat Kraków, który zapewne będzie miał 2 miliony będzie znany z najdłuższych korków w Europie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Szybki tramwaj hahahaha IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.09, 14:58 > Jeździłem komunikacją po rożnych miastach Rzymie, > Mediolanie, Wiedniu, Pradze, Londynie czy Budapeszcie i nawet > profesor zwyczajny czy nadzwyczajny z Krakowa czy z innej dziury > nie przekona mnie, że wymyślono > coś lepszego na zbiorową komunikację niż kolej podziemna. Widać że nie byłeś np. w Kolonii. No chyba, że celowo nie piszesz "metro", aby móc powiedzieć, że tramwaj z odcinkami podziemnymi to "przecież też kolej podziemna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.bsb.vectranet.pl 04.01.09, 14:12 Drodzy Krakowianie. Przy całej waszej euforii uważam że ta inwestycja to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Już daje argumenty dla czego: Kraków już obecnie jest ponad milionową aglomeracją jako student urbanistyki dysponuję badaniami że w przypadku tak dynamicznie rozwijającej się metropolii jak Kraków szybki tramwaj nie rozwiąże problemów.Eksperci we wszystkich nie mal publikacjach twierdzą że tylko metro jest rozwiązaniem w takich skupiskach ludności zwłaszcza że najprawdopodobniej Kraków będzie już w 2020 miastem prawie dwu-milionowym. Przykładem może być Czeska Praga gdzie w latach 70-tych XX wieku też podjęto budowę szybkiego tramwaju i z nie go zrezygnowano na rzecz budowy metra cała inwestycja trwała dłużej ale przyszłość pokazała że się zwróciła i daje dobry efekt. Moim zdaniem władze są krótkowzroczne mówiąc że metro w Krakowie się nie opłaca.Bo praktycznie nigdzie się nie opłaca w pierwszych latach to inwestycja na 10 lat i tak trzeba o niej myśleć Mieszkam przy metrze i wiem jak to ułatwia egzystencję życzę w przyszłości tego samego wam Krakowianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.09, 14:55 Porównywanie Krakowa do Pragi jest całkowicie chybione, a sama liczba mieszkańców nie jest wystarczającym uzasadnieniem dla budowy metra. Ale po kolei: Co do Pragi - ciekawe jest to, co piszesz: "Czeska Praga gdzie w latach 70-tych XX wieku też podjęto budowę szybkiego tramwaju i z nie go zrezygnowano na rzecz budowy metra". Ciekawe, bo wynika z tego że ta rezygnacja i budowa metra odbyły się w iście ekspresowym tempie: wszak 9 maja 1974 otwarto pierwszą linię metra. Biorąc pod uwagę, że lata 70-te XX wieku rozpoczęły się od roku 1970 - podjęcie budowy szybkiego tramwaju, rezygnacja i wybudowanie od podstaw metra zajęło max 4 lata. Teoretycznie to jest możliwe, ale raczej wygląda mi na naginanie faktów do teorii. Dalej - linie metra w Pradze mają 22, 26 i 11 kilometrów. W Krakowie miałyby po max 10-15 km (do 20km zbliżysz się pod warunkiem dociągnięcia ich do słabo zaludnionych przedmieść - a budowanie linii metra w takich rejonach jest już całkowicie nieuzasadnione). Kolejna sprawa: linia metra C w Pradze jeździ w szczycie komunikacyjnym co 90 sekund. Czyli 40 pociągów na godzinę. Każdy po 1500 osób (pojemność pełnego, sześciowagonowego składu) = 60 tysięcy osób. Oznacza to ni mniej, ni więcej tylko to, że np. z obszaru dawnej Nowej Huty mógłbyś wywieźć w ciągu godziny wszystkich jadących komunikacją miejską w dowolnym kierunku, do tego dołożyć niemal 3/4 jadących samochodami - zmieścili by się. Problem w tym, że oni jadą w kilku kierunkach, których linią metra nie obsłużysz. Kraków jest zbyt równomiernie rozłożony aby metro mogło rozwiązać problemy komunikacyjne. Linie byłyby za krótkie, a uciążliwość związana z koniecznością przesiadek zbyt duża. No i to, o co wszystko się rozbija: potoki. Nie ma w Krakowie żadnego miejsca, do którego dojeżdża na tyle dużo osób, aby metro (uwaga: metro jako odrębny system transportu o znacznie większej od tramwaju zdolności przewozu) było choć w 50% wykorzystywane. A skoro twierdzisz, że jedynym rozwiązaniem dla Krakowa jest metro - to proszę, wskaż mi jaki powinien być układ linii metra i jakie byłoby jego wykorzystanie na tych trasach (ile osób byłoby np. w zasięgu pieszego podejścia do stacji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronio Szybki tramwaj zamiast metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 21:51 Przemek napisał>Kraków będzie już w 2020 miastem prawie dwu- milionowym.< Za 11 lat w takim razie liczba ludności naszego miasta się prawie potroi. Skąd te wyliczenia, jeśli mozna zapytać? W latach 50-tych XX w Klub Rzymski wyliczył, że w roku 1980 Polska będzie liczyc około 50 mln mieszkańców. Błąd polegał na tym, że założono tendencje rozwojowe (przyrostu naturalnego) z lat 1945-1955. Co sie całkowicie nie sprawdziło. Z Krakowem zapewne będzie podobnie. Zwiekszanie sie liczby ludności z ostatniego okresu nie musi wcale sie otrzymać przez najbliższe 10 lat. (mam na mysli napływ nowych mieszkańców nie przyrost naturalny, żeby nie było wątpliwości). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fazi Szybki tylko fragmenty IP: *.devs.futuro.pl 06.01.09, 22:29 Prawda jest taka, że linia 50 może być tylko tam szybka gdzie ma wydzielone torowisko i nie wjeżdża w ciasne centrum Krakowa. Szybki może być tylko od Krowodrzy do Ronda Kotlarskiego i z Kurdwanowa do Cm. Podgórskiego. Dalej jak tramwaj wjeżdża w ścisłe centrum w Starowiślną w Dietla siłą rzeczy musi zwalniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Szybki tramwaj od 36km/h IP: *.171.95.110.static.crowley.pl 15.01.09, 13:30 Ten ma tylko 28km/h. Wniosek: nie jest "szybki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR zamiast metra - kolejka nadziemna Mister IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 16:44 proszę sprawdzić: www.mist-er.eu Może w Krakowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr :D zamiast metra - kolejka nadziemna Mister :D IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.09, 22:20 Buha-ha-ha!!!! Analizowałem kiedyś to cóś (przy okazji prezentacji w Opolu), jak jeszcze strona była w miarę chodząca i nie były poukrywane bardziej szczegółowe wyliczenia. " Szczegółowych danych nie mam (...), ale jest logiczne aby założyc, (...ciach założenia) to i koszty energetyczne przemieszczenia 1kg ?ładunku? uzytkowego beda znacznie mniejsze niż w innych srodkach transportu." I dalej: "Z drugiej strony, skoro WIADOMO, ze te koszty MUSZA byc sporo mniejsze niż obecne" - wyboldowania autora! No i trochę o kosztach - to było szczególnie interesujące: "W koncu nie mowimy o oszczednosciach 5%, gdzie można sie ?pomylic?, ale o polepszeniu parametrow kosztowych o 200-1000% !!!" Mamy 100 jednostek kosztów (np. 100zł). Polepszamy o 200% i mamy ... (minus)100? Czyli np. energetyka będzie NAM płacić za to, że bierzemy od niej prąd :D Inne ciekawostki - porównanie z metrem, które przypominało wykład AmWaya - 800 osób w składzie metra w szczycie ... znaczy się luz i komfort, bo normatywnie ma sporo ponad 1000 miejsc. A w tym cudzie z góry do wszystkich wyliczeń przepustowości przyjęto niepisane założenie, że w każdym wagonie będą jechały cztery osoby. Na mój gust to jak średnio będzie dwuosobowe obłożenie to będzie już sukces. W innym miejscu było jeszcze śmieszniej, zakładka z ówczesnej witryny "Wybrane aspekty ekonomiczne". Można się było dowiedzieć, że W SZCZYCIE komunikacyjnym w autobusach jedzie MAKSYMALNIE po 50 pasażerów, a w składzie metra 400 (!!!). Dla porównania: trójskład 105tek (jak np. na linii #4) ma pojemność nominalnie 375 osób. Według autora Mist-era metro ma raptem 25 więcej... Obecnie na nowej stronie sporo rzeczy zniknęło (być może autor czyta fora komunikacyjne na których między innymi te sformułowania zostały wyśmiane). Ale jest nowa prezentacja - w pliku MISTER_Ogolnie-2008.pdf dostępnym na dole strony "Opis MISTER-a" - link "Ogólna prezentacja systemu MISTER", ba - spotkało nas wyróżnienie, bo podaje dane na przykładzie Krakowa: ======================================================= Porównanie Mister vs. Transport torowy (str 17, slajd 34) Kraków (tramwaje): Obecnie: • 80 km tras tramwajowych • Ok. 350 mln pasażero-km/rok • Deficyt – 20+ mln/rok Gdyby był MISTER: • 100 km tras • 400 mln pasażero-km /rok • Obciążenie (12 g/dobę) – 5% • Koszt całkowity inwestycji – 1,5 mld zł • Wpływy 400 mln zł /rok • Dochód netto 300 mln zł /rok (~75%) • Okres zwrotu – 5 lat ======================================================= Brzmi nieźle, prawda? Wpływy 400 mln zł/rok, przy 400 mln pasażero-kilometrów. 1zł za 1 pasażero-km. Biorąc pod uwagę, że średnia trasa przejazdu do i z miejsca docelowego wynosi ponad 8 km (czyli dziennie 16) koszt dojazdu wynosiłby 16zł na dzień. Licząc 20 dni roboczych w miesiącu mamy 320 zł na miesiąc. W moim przypadku byłoby jeszcze więcej - 14 km do pracy i 14 km z pracy to 28 zł dziennie, 560 zł miesięcznie. Uwaga: pięćset sześćdziesiąt złotych miesięcznie za dojazd do i z pracy! Chyba nie muszę pisać, że bilety miesięczne na obecną komunikację są zdecydowanie tańsze? Co to jednak oznacza w praktyce? W najlepszym razie zwrócą się koszty, o dochodzie można marzyć. Dalej - jeżeli już porównywać z czymś to należałoby porównać z siecią autobusową - a ta obejmuje blisko 400km ulic (a i tak pewne obszary miasta są jej pozbawione). Czyli koszty inwestycji też rosną czterokrotnie - zamiast 1,5 mld mamy 6 mld. I nawet biorąc pod uwagę te optymistyczne dochody (jak powyżej wykazałem - nierealne) zwrot inwestycji następuje dopiero po 20 latach. Zwrot - a gdzie zyski? Takich kwiatków jest więcej, tylko poza zachwytem nad koncepcją trzeba sięgnąć głębiej. Bo pomysł jest oczywiście sam w sobie ciekawy, ale jako atrakcja turystyczna a nie podstawowy środek transportu w mieście wielkości Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR Re: :D zamiast metra - kolejka nadziemna : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 08:43 Czyli NIE kolejka nadziemna.Dzięki za info. Ale CO należy w Krakowie rozwijać? Na pewno NIE szybki tramwaj naziemny-który zdezorganizuje do końca ruch samochodowy w mieście. Szybki tramwaj podziemny czyli premetro,wydzielone torowiska poza śródmieściem oraz nowej generacji AUTOBUSY hybrydowe. Cała nadzieja w postępie techniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: :D zamiast metra - kolejka nadziemna : IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.09, 13:30 > Ale CO należy w Krakowie rozwijać? > Na pewno NIE szybki tramwaj naziemny-który zdezorganizuje do końca > ruch samochodowy w mieście. To dopiero zobaczymy. Na razie ruch jest dezorganizowany przez kretyńsko ładowane sygnalizacje tzw. inteligentne (które w praktyce nawet koło inteligencji nie stały). > Szybki tramwaj podziemny czyli premetro Po pierwsze sprecyzujmy pojęcia: tramwaj podziemny to NIE jest premetro. Tramwaj podziemny to tramwaj, metro to metro, a premetro to premetro. Idea premetra polega na wybudowaniu tuneli i tras tramwajowych przystosowanych do późniejszego przekształcenia w pełnoprawne metro. Wiąże się to oczywiście z większymi kosztami w stosunku do tych, które muszą być poniesione przy budowie linii tramwajowej (większe gabaryty tuneli, większe przystanki itp, itd). Idea taka była popularna w Europie w ubiegłym wieku, ale się nie sprawdziła i obecnie buduje się albo linie tramwajowe, albo pełne metro. > wydzielone torowiska poza śródmieściem Wydzielone w maksymalnie możliwy sposób. W przypadku tramwaju nie ma bezwzględnej konieczności bezkolizyjności na wszystkich trasach i we wszystkich miejscach - jak np. na Mogilskiej będzie mieć jeden-dwa przejazdy na jednym poziomie z INTELIGENTNIE ustawioną sygnalizacją - nic się złego nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Wrocław Re: Szybki tramwaj zamiast metra i we Wrocławiu! IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.02.09, 21:08 Dawno nie byłem w Krakowie{w maju ub.roku} i na tyle krótko że nie byłem w stanie poznać jak będzie wyglądała trasa waszego szybkiego tramwaju.Jestem ciekawy czy trasa tego tramwaju jest wszędzie rzeczywiście szybka czy tramwaj napotyka jednak na jakieś przeszkody z sygnalizacją i skrzyżowaniami? Widziałem rel.szybkiego tramwaju w Pradze i tam tramwaj ma faktycznie szybką i bezprzeszkodową trasę zbliżoną wyglądem do szybkiej kolejki miejskiej. We Wrocławiu co wie na pewno wielu Krakowiaków interesujących się komunikacją miejską nie tylko w Krakowie ale i innych dużych Polskich miast też planuje się trasę szybkiego tramwaju.Będzie to tzw.TRAMWAJ + czyli szybki tramwaj dwukierunkowy gdyż te trasy mają nie mieć pętli a mają być specjalne końcowe perony,gdzie tramwaj będzie przejeżdżał z toru na tor.Pierwsze linie mają być gotowe przed Euro 2012 i mają być to dwie linie,jedna prawie całkiem z Maślic gdzie ma być nowy stadion na Euro przez Kozanów na osiedle Gaj.Druga bedzie zmodernizowana z Leśnicy na Sępolno. Jeszcze nie zaczęto budowy tych linii a już jest krytyka,gdyż wrocławianie nie chcą wierzyć,żeby te linie jeżdżąc po torach gdzie będą kursować też zwykłe nie niskopodłogowe tramwaje dla Tramwaju +,żeby miały jechać szybko i bez zatrzymywania poza przystankami.Planują ustawić tak sygnalizację,by te tramwaje miały zawsze zielone światło i przez to pierwszeństwo przejazdu.Tak samo ma być ze zmodernizowaną w bliskiej przyszłości linii '4" z Biskupina na Oporów na której będą kursować tramwaje niskopodłogowe ale zwykłe-z pętlą,jednokierunkowe. Niewielu u nas wierzy,że te tramwaje faktycznie pojadą szybciej jak napotkają na swej drodze zwykłe tramwaje i masę skrzyżowań.Widzę,że w Krakowie szybki tramwaj jest bardzo krytykowany.Nie chciałbym żeby tak było i u nas!Wiadomo,że najlepiej by było żeby ST jechał jak w Pradze czy U-BAHN w Berlinie na nasypach i w rowach,ale jak się inaczej nie da to trzeba jakoś inaczej to usprawnić! Dla TRAMWAJU + jest ogłoszony przetarg na 28 tramwajów,dla '4" mają ogłosić przetarg na 8 sztuk.Oprócz tego ostatnio MPK ogłosiło przetarg na 12 tramwajów zwykłych-w tym 8 znanych i udanych 205 WR AS-z częściowo obniżoną podłogą które się we Wrcławiu sprawdziły i wielu je woli od bardziej niskopodłogowych SKÓD jeżdżących po Wrocławiu.Tyle z Wrocławia,szacuneczek dla Krakowa! Odpowiedz Link Zgłoś