Dodaj do ulubionych

Widziane 08.11.2003

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 01:24
Wszyscy narzekają, że miasto daje mało pieniędzy MPQ. To i owszem prawda, ale
wqrwia mnie jak pieniądze można łatwo zdobyć, ale uparcie się tego nie robi.
To wspomniane przez mnie linie autobusowe z Wieliczki przez aleje i koło hali
targowej (tutaj nasunął mi się pomysł odbudowania rangi "184", poprzez
skierowanie jej właśnie do solnego miasta).
Druga sprawa to była widziana przed chwilą, jak pierdolona busiarnia zarabia
krocie na nocnych przejazdach. A MPQ narzeka, że są one deficytowe. Jeśli są,
to należy to zmienić, zaczynając od tras i rozkładów jazdy. No, ale po co.
Lepiej narzekać i siedzieć z założonymi rękoma. Eccch - to myślenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ADAŚ Ci co znają Elę, motorwoman naszą kumpelę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 01:29
      (dot. Miśka K, Yogi, Pavlack) proszeni są o pilny kontakt jak tylko dziś ją
      wypatrzą. W sobotę często ją miałem okazję widywać wcześniej, więc i jutro jest
      większa szansa dla Adasia na osobiste powiedzenie jej naprawdę czegoś miłego.
    • Gość: ADAŚ Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 10:54
      #194 został szybciutko reanimowany. Selgros dziś szusuje między Balsenowicami a
      Walcownią. Niestety na razie Elci nie spotkałem.
    • Gość: carver Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.chello.pl 08.11.03, 11:06
      Od paru dni widze ekipy remontowe na linii Mydlniki - Batowice. Tna drzewa,
      oczyszczaja tory z wszystkich pierdol itp rzeczy. Nawet zajeli sie slupami
      trakcyjnymi !!! Dzis koncetruja swa uwage na okolicy Borow Kollatajowskich.
      Czyzby reaktywacja lini ??
      • Gość: ADAŚ Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 11:41
        Oby to była reaktywacja a nie całkowita destrukcja !!!
        Szkoda byłoby tego wszystkiego, prawda chłopaki ?
        • kuba203 Re: Widziane 08.11.2003 08.11.03, 16:53
          Właśnie, bo w sumie to mogą sobie oczyszczać teren przed demontażem torów :(
          • Gość: havi Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.wmgalicja.krakow.pl 10.11.03, 08:57
            mają reanimować tę linię,powoli przystosowują ją do ruchu(pisma rozesłane do
            spółdzielni sąsiadujących z nią) tylko nikt nie wie co tam będzie jeżdzilo ale
            chyba towarówki!!!:P
            • Gość: mouset Havi, podaj szczegóły! IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 10.11.03, 21:47
              .... tych pism, przepraszają spółdzielnie za hałas?
              A poza tym należałoby chyba wymienić te popalone podkłady koło stacji Makro,
              hihih
            • Gość: ADAŚ Adaś się cieszyyyyyyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 14:09
              W końcu powstanie przystanek PKP Kraków - Bory Kołłątajowskie hihihi.

Ale tak serio - od czasu, kiedy poszliśmy na tę inspekcję, ta linia stała się
              bliska Adasiowi. Już nie mogę się doczekać jak ruszą tam pociągi. Niech będą
              tylko te towarówki, ale od razu tam wyruszam to zobaczyć. Suuuuuupcio.
    • Gość: ADAŚ Porażkaaaaaa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 14:32
      Elci nie zlokalizowałem dzisiaj. Buuuuu, a tak się starałem. Uważnie zaglądałem
      do każdej faustynowickiej brygady (z wyjątkiem bomb, bo tam same meny
      zasiadają). Zrezygnowałem nawet z 339-05, ale to też ze względu na tzw. "CATZ".
      Miałem wczoraj taki parostatek jak kiedyś Misiek K. Michał - dziś wieczór
      szykuje mi się PROM, nie wiem jak to przeżyję.
      Natomiast na 10-02 (441+440) jeździ bardzo sympatyczna Pani. Bez podtekstów
      proszę, bo to już kobieta "wcześniej urodzona". Jest po prostu sympatyczna i
      tyle. Też bije od niej ciepło. Nie elektryzuje jak Piorunochron hihihi.

Na mieście solówki takie jak #787 czy #920 itp. A więc porozłączane wszystko. W
      końcu dwie strategiczne linie do Rakowic są bezczelnie pocięte hihihi.

Elci nie spotkałem, za to na początek "Ich Czworo" na ul. Rzemieślniczej. Szef
      tego Bandu - niejaki Wielki Inkwizytor poinformował mnie, że maluje się nowa
      reklama. Na razie nie zdradzę gdzie, bo to "tajemnica inkwizytorska". Ale to
      chyba nie będą podpaski, na które niecierpliwie czekam ze wszystkimi
      krakowiankami hihihi.
      Potem na pl. Boh. Getta podszedł w "3" do mnie typ, którego widok skwitowałem
      słowami "Boże, znowu Ty" hihihi. To był bąk !!!
      Zastanawiałem się czy przypadkiem nie podjechać do Kleparza i jeszcze spotkać
      naszą Przekupę, ale stwierdziłem, że nie będę jej przeszkadzać w sprawach
      służbowych. Mousetki też nie widziałem, a szkoda, bo to chyba fajna laseczka
      hahaha.
      • Gość: Locutus Re: Porażkaaaaaa IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.11.03, 06:15
        Adaś wywróżył mi, że ucieknie mi pociąg do Szczecina... i uciekł... skurwysyn z
        tego Adasia, tak nieładnie wykrakać koledze... w efekcie musiałem czekać na
        osobówkę do Katowic, a stamtąd pośpiechem "Gwarek" wio do Lublińca...

...jak wracałem, to usłyszałem słynny komunikat (tym razem na temat pociągu
        pospiesznego Zielona Góra - Przemyśl / Kijów) "pociąg zwiększył opóźnienie do
        czterdziestu minut. Za utrudnienia przepraszamy".

Pzdr.
        LOKI
    • Gość: ADAŚ Miss Ujastkowic namierzona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 19:40
      Mojej ulubionej Elci nie spotkałem. Jednak w samych Adasiowicach widziałem
      14-03B (431+432) prowadzone przez Miss Ujastkowic. Ciekawe czy
      słuchała "łagodnych przebojów" w Radio Plus hihihi.
      To też piękna kobieta. Elcia jest dla mnie uosobieniem ciepła i dobroci. Miss
      Ujastkowic to z kolei elegancja, szyk i wdzięk kobiety twardo stąpającej po
      ziemi. Kobieta z klasą. Ale i tak Miss MPK jest jedna (stety - niestety) i to
      Elcia.

BTW - dla miłośników tramwajów i pęknych kobiet informacja, że Miss Ujastkowic
      powinna być teraz na pętli w Hucie.
      • Gość: ADAŚ Widziany o 18.55 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 19:43
        ... na skrzyżowaniu Dietla - Starowiślna udający się w kierunku Clintowic
        Fałęckich skład 770+771 na linii "22". Była to brygada 02, ale nie dowidziałem
        jakiej linii. Albo 1, 5 lub 9. Jednocyfrowa for sure.
        • pavlack Re: Widziany o 18.55 ... 08.11.03, 21:28
          Obstawiam 1 lub 5 (bliskość Walcowni :)
          • Gość: ADAŚ Re: Widziany o 18.55 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 21:30
            Wydaje mi się, że widziałem "piątkę".
            Nie wiem tylko, czy dziś była 5-02 z Faustynowic. Nie spotkałem jej na pewno
            wcześniej, więc nie mogę powiązać faktów.
            • Gość: Locutus Re: Widziany o 18.55 ... IP: *.lama.net.pl / 192.168.11.* 10.11.03, 06:16
              Jak Cię widziałem, w jakim byłeś stanie, to się nie dziwię, że nie możesz
              powiązać faktów :-P

Pzdr.
              LOKI
    • Gość: ADAŚ Widziane z innej beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 21:37
      Z komunikacją to może wiele wspólnego nie ma (choć przecież chodzenie na
      piechotę to też komunikacja), ale na pewno z inwestycjami ma.
      Dziś przechodziłem przez przejście dla pieszych przy Locie (od Sławkowskiej na
      wysokości "Delicji"). Zauważyłem jak ludzie skracają sobie drogę idąc
      zadeptanym trawnikiem z tego przejścia na alejkę na Plantach przy fontannie.
      Żadne szykany nie przeszkadzają nikomu. Ludzie i tak chodzą. Czy nie lepiej po
      prostu wybudować tam normalną alejkę. Nie będzie deptania trawy (której i tak
      nie ma), a będzie to miało jakiś estetyczny wygląd. Tak sobie właśnie o tym
      pomyślałem.
    • Gość: Fassi Re: Widziane 08.11.2003 IP: 5.2.* / *.chello.pl 08.11.03, 21:49
      od kiedy 1 jeździ na pętlę o wdzięcznej nazwie "UJASTEK" ???
      • pavlack Re: Widziane 08.11.2003 08.11.03, 22:11
        Od dzisiaj :)
    • Gość: Michał Wojtaszek Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 14:58
      > Wszyscy narzekają, że miasto daje mało pieniędzy MPQ. To i owszem prawda, ale
      > wqrwia mnie jak pieniądze można łatwo zdobyć, ale uparcie się tego nie robi.
      > To wspomniane przez mnie linie autobusowe z Wieliczki przez aleje i koło hali
      > targowej (tutaj nasunął mi się pomysł odbudowania rangi "184", poprzez
      > skierowanie jej właśnie do solnego miasta).

Wcale ta linia nie byłaby taka dochodowa. Na początek trzeba by gdzieś znaleźć
      jakieś 15 przegubów, jeśli chcemy, żeby ta linia jeździła często i do centrum.
      A później co dalej? Wszyscy kupią miesięczne, z czego 70% to będą ulgi i
      deficyt. Poza tym większość ludzi wsiadałby w Wieliczce i jechała do centrum, a
      później autobusy wracałby puste. Z tego samego powodu jakiś czas temu MPK
      stwierdziło, że linia 174 też jest najbardziej deficytowa.
      A ci, którzy mogliby przynieść największy dochód, czyli użytkownicy zwykłych
      biletów i tak pozostaliby w busach, bo one zatrzymują się gdzie chcą. To samo
      jest na wszystkich strefach na przykład w Świątnikach. MPK wozi ulgi i deficyt,
      a jadący minute za nim FB wszystkich innych.

> Druga sprawa to była widziana przed chwilą, jak pierdolona busiarnia zarabia
      > krocie na nocnych przejazdach. A MPQ narzeka, że są one deficytowe. Jeśli są,
      > to należy to zmienić, zaczynając od tras i rozkładów jazdy. No, ale po co.
      > Lepiej narzekać i siedzieć z założonymi rękoma. Eccch - to myślenie.

Gdyby komunikacja nocna zależała od MPK, to dawno nastąpiłby jakieś zmiany lub
      też zupełna likwidacja. Probelm więc, znowu sporwadza się do jednego adresu na
      Placu Wszystkich Świętych o ile wiem.

Michał Wojtaszek
      • Gość: ADAŚ Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 15:09
        Twój przykład ze Świątnikami jest o tyle chybiony, że również tamte klekoczące
        się autosany itp. nie dojeżdżają do centrum. Tutaj jest inaczej. Nawet dla
        wygody ludzie wybraliby miesięczne, a nie codziennie szukać 2 złote.
        Ponadto żadna linia nie jest dochodowa w naszym mieście. Jedna jest mniej a
        druga bardziej dochodowa. Tak już jest i nic na to nie poradzimy.
        Jeżdżąc "204" śmiem twierdzić o jednokierunkowości potoków pasażerskich. Ta
        linia jest odpowiednio zapełniona w obydwie strony bez względu na godziną.
        Prędzej taka "jednokierunkowość" występuje np. w "13". Ja się z tego cieszę, bo
        w mojej 13-01 zawsze dupę usadzę i "Krakowską" poczytam hihihi.
        Wracając do Wieliczki. Jeżdżę tam cztery lata, dzień w dzień i jestem
        przekonany, że linia MPK z centrum odebrałaby znaczną część klienteli tym
        pieprzonym busiarzon, którzy DO PIACHU !!! A autobusy krótkie wystarczyłyby, co
        12 minut w szczycie. Poza co 18-20.
        • Gość: ADAŚ Uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 15:10
          Zapędziłem się. To zdanie wyglądać winno tak:

Jeżdżąc "204" śmiem twierdzić o jednokierunkowości potoków pasażerskich, że
          taka w tym przypadku nie występuje.

Dziękuję za uwagę.
          • Gość: ADAŚ 2 Uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 15:11
            Kurcze.
            Miało być: każda linia jest niedochodowa.
            Muszę iść chyba na drugi spacerek hihihi.
        • Gość: Michał Wojtaszek Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 20:18
          Nie twierdzę, że nie masz racji. Chodzi mi tylko o to, że MPK nie wyszło by na
          to bez strat.

MPK ma ulgi i miesięczne, a busy od każdego ściągają dwa zeta. To jest dwa zeta
          w jedną i w drugą stronę! A jeśli MPK teraz nie ma z czego dopłacać, to ma
          sobie robić jeszcze jedną linię, do której będzie dopłacać? Może, gdyby poziom
          finansowania byłby większy, można by spróbować zastanowić się nad wydłużeniem
          na przykład 144 i zrobieniem go co 6 minut w szczycie.

A co do 204 to polemizowałby w tym przypadku. Chodzi mi o to, że ta linia moim
          zdaniem nie reprezentuje dokładnie tego samego potoku pasażerskiego, w który
          wchodziała by nowa linia. Nie korzystają z niej przecież ludzie jeżdżący
          busami. Poza tym wchodzą tam jeszcze ludzie z Kurdwanowa itp.

A na koniec, moim zdaniem obecne rozwiązanie nie jest złe. Dojeżdżą się
          autobusem z Wieliczki do Prokocimia albo na Kozłówek, a później przesiada się w
          tramwaj i dzięki temu w ogóle nie stoi się w korku.

Michał Wojtaszek
          • Gość: ADAŚ Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:23
            Tylko z tej przesiadki korzysta BARDZO niewiele osób, w tym Adaś.
            DO BUSA NIGDY NIE WSIĄDĘ !!!
            • Gość: Michał Wojtaszek Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 20:45
              > Tylko z tej przesiadki korzysta BARDZO niewiele osób, w tym Adaś.
              > DO BUSA NIGDY NIE WSIĄDĘ !!!

Chwali się to. Szkoda tylko, że Wieliczce nie zależy na porządnej komunikacji
              miejskiej. Przecież przez lata po likwidacji pociągu, a przed uruchomieniem
              linii 204 trasę tę obsługiwały wyłącznie busy!

Michał Wojtaszek
              • Gość: ADAŚ Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:49
                Bo Dudowice to Jude-wice.
                Niestety.
            • Gość: mouset Re: Widziane 08.11.2003 IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 10.11.03, 21:52
              A kto przesiądzie się na tramwaj skoro za te 2 zł dojedzie do centrum, a tak
              kasowałby bilet, popieram Michała W. na łopatki MPK kładą ulgi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka