Dodaj do ulubionych

Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach

15.03.06, 06:32
Ciesze sie niezmiernie... i czekam na pierwsze wbicie lopaty pod budowe... bo
na razie nic nie jest pewnego... To juz bedzie druga inwestycja Japonczykow w
Lysomicach... po salonie Toyoty :-)
Obserwuj wątek
    • jan996 Nowoczesne LCD. Mowilem, ze to elektronika! 15.03.06, 08:24
      Nowoczesne japońskie telewizory LCD. Mowilem, ze bedzie elektronika!
      Potentat w branży elektronicznej Sharp uruchomi fabryke telewizorow LCD.
      • babbik Re: Nowoczesne LCD. Mowilem, ze to elektronika! 15.03.06, 10:01
        Tez tak myślałem. bo co moze byc innego z Azji?
        • maaax1 Re: Nowoczesne LCD. Mowilem, ze to elektronika! 15.03.06, 14:12
          Na wschodzie robia duzo innych rzeczy.
    • torunianin1 Gdzie dokładnie będzie fabryka? Sołectwo Ostaszewo 15.03.06, 11:11
      Gdzie dokładnie będzie ta fabryka? "Sołectwo Ostaszewo" to kolo starej stacji
      PKP Ostaszewo?

• mavellis kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedmieść 15.03.06, 11:15
        A co chesz kupic tam grunty? Zapraszam do naszzej firmy :-)

A tak na powaznie - kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedmieść.
        Torun kształci kadry na uczelniach, zabiega o A1, staje sie coraz bardziej
        atrakcyjnym miastem. A kto dostanie podatki z SSE? Lysomice.
        Wszyscy dookola zyskują na obecnosci Torunia i stanowia wrecz integralną cześć,
        tylko swoje stołki chca zachować. Bo ja nie słyszałem, by radni Lysomic
        jeździli do Warszawy w sprawie A1...
        • torunianin1 Re: kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedm 15.03.06, 13:15
          Oczywiscie popieram, ale SSE nie ogarnie planowana rozbudowa granic Torunia, bo
          to jest Ostaszewo.
          • o_murphy Re: kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedm 21.03.06, 09:39
            Czyli znów Torun przyciaga bedąc magnesem i dajac zaplecze naukowe, a sąsiednia
            gmina zarabia.
    • staszekk1 Kiedy ruszy? 15.03.06, 15:31
      Kiedy ruszy?
    • maciundo Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 15.03.06, 19:40
      Jak postawią fabrykę to się zobowiązuje że kupie ich telewizor plazmowy, matce
      na 50 urodziny.
      • kaczortorun Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 15.03.06, 20:46
        A ja nie kupię, bo nie mam o tej firmie najlepszego zdania.
    • nautile Lokalizacja. 16.03.06, 09:34
      Na północny zachod od Lysomic, przy "1", przed Rolpestem.
      • babbik Re: Lokalizacja. 16.03.06, 14:00
        Strefa blisko Torunia
        Nikt nie chce tego oficjalnie potwierdzić, ale coraz więcej znaków wskazuje, że
        Specjalna Strefa Ekonomiczna powstanie pod toruńskimi Łysomicami.
        Pierwszym zagranicznym inwestorem ma być japoński koncern elektroniczny Sharp.

- Nie powiem tak, nie powiem nie - mówi marszałek województwa Waldemar
        Achramowicz.

W ostatnich tygodniach marszałek dwukrotnie gościł japońskich biznesmenów i
        zachwalał im tereny położone wzdłuż drogi krajowej na Gdańsk, w Ostaszewie.
        Teren przeznaczony na strefę ma 200 hektarów. Sharp ma być pierwszym inwestorem
        w toruńskiej strefie ekonomicznej.
    • ext Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 16.03.06, 16:16
      Jak podpiszą umowę to będzie największa inwestycja W Kujawsko-Pomorskim w
      historii a w Toruniu święto narodowe!
      Telewizory Sharp byłyby w każdym domu.
      Oby pieniactwo polskie nie zniechęcilo Japończyków do budowy. Po tym jak
      pojawiła się konkretna informacja, któy koncern chce kupić działkę, na pewno
      znajdą się tacy, którzy będą chcieli lobbować przeciw budowie pod Toruniem.
      • sdb Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 16.03.06, 16:24
        oby artykul ktory mamy przyjemnosc komentowac lubb podobne nie zniechecily
        inwestorow- skoro sa tajemniczy to moze lepiej ich nie naciskac i nie robic
        szumu
      • ka_zet Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 16.03.06, 16:38
        ext napisał:

> Jak podpiszą umowę to będzie największa inwestycja W Kujawsko-Pomorskim w
        > historii a w Toruniu święto narodowe!

*ziew* W historii czego?
        • darek445 to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 15:09
          Zadana firma nie zainwestowala w regionie dla 1500 miejsca pracy - od 15 lat to
          najwieksza inwestycja w regionie.
          • radomskimaciej Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 16:02
            Trzymam kciuki za Sharpa (oczywiscie wolalbym w bydzi, ale lepiej gdzies niz
            nigdzie)

P.S W obiektach firmy Parkridge w bydzi bedzie 1500 miejsc pracy:-)
            • muvonik Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 17:26
              i to jest potwierdzone przez inwestora także to że największa w KUjPomie będzie
              ta fabryka to kit.
              A do tego tak bym chciał wiedzieć skąd 1500 no powiedzmy 1200 bo reszta to inny
              personel pracowników elektroników? Może z UMK ? hehehe dobre.
              • szlachcic Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 17:50
                muvonik napisał:

> personel pracowników elektroników? Może z UMK ?

Bydgoski palancie, jak Sharp postawi fabryke to sobie znajdzie pracownikow,
                zapewniam cie oszolomie. Z Bydgoszczy tez beda ustawiac sie w kolejkach po prace

PS muvonik a Sharp nie pytal ciebie o realnosc swojej inwestycji? To skandal ze
                takich znawcow jak ty sie nie pyta
                • muvonik Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 19:20
                  panie szlachcicu proszę o grzeczniejsze odpowiedzi, tym bardziej że
                  arystokracie nie przystoi no chyba że z Ciebie szlachta zaściankowa. Nie zna
                  mnie pan i nie wie do kogo pisze. Prawda jest taka, że ludzie będą tam musieli
                  dojeżdżać. Z Bydzi za psi grosz na pewno nie. W Toruniu jest wielu
                  wykszytałconych ludzi ale akurat nie w tej dziedzinie. Myślę, ze te Łysomice to
                  jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej siły
                  roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład. Zdaję sobie
                  sprawę, że większość to niwykwalifikowana siła (bo to montownia tylko) ale
                  jednak parę setek techników będzie potrzebnych. Najbliższe nowoczesne technikum
                  elektroniczne jest w Bydgoszczy niestety. Podkreślam słowo nowoczesne. No ale
                  skoro już pole pod Łysomicami jest toruńską strefą ekonomiczną co jest
                  nieprawdą bo żadnej nowej strefy w Polsce nie będzie a tworzone są oddziały, no
                  to trudno. Pole to pole. Dopóki nie stanie fabryka możemy sobie gdybać.
                  • szlachcic Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 19:37
                    > panie szlachcicu proszę o grzeczniejsze odpowiedzi

zawsze tak odpowiadam gdy czytam pretensje ze to w T a nie w B

>Nie zna mnie pan i nie wie do kogo pisze

wiem do kogo pisze. Do czlowieka ktory podwaza sens inwestycji

> jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej
                    >siły roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład

Ja wiem ze tojeszcze nie pewne, wiem tez ze specjalistow mozna sciagnac z
                    regionu tych najbardziej wykwalifikowanych z calego kraju

>Najbliższe nowoczesne technikum elektroniczne jest w Bydgoszczy niestety.

Jezeli beda oni niezbedni to ich pracodawca sciagnie - zapewniam
                    • muvon200 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 22:33
                      > zawsze tak odpowiadam gdy czytam pretensje ze to w T a nie w B
                      proszę o konkretny cytat z mojego pisania w którym tak własnie pisałem

> wiem do kogo pisze. Do czlowieka ktory podwaza sens inwestycji
                      Nie podwarżam sensu tylko się zastanawiam skąd w polu tulu fachowców nie pisz o
                      ściąganiu bo to znacznie podraża sprawę. Ściąga się specjalistów . 5 no może 50
                      ale im trzeba dac mieszkanie i godziwe pieniądze. To nie Warszawka panie
                      szlachcicu
                      • szlachcic Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 19.03.06, 11:27
                        > proszę o konkretny cytat z mojego pisania w którym tak własnie pisałem

taki jest odbior twojego postu. zapewniam ze ludzie odpowiadajacy w Sharp za
                        kadre swoja ocene przedstawili. Ty sie obawiasz, fachowcy od kadry nie wiec cos
                        nie gra. Moze sharp ma idiotow a nie rozsadna polityke kadrowa?

> Nie podwarżam sensu tylko się zastanawiam skąd w polu tulu fachowców nie pisz
                        >o ściąganiu bo to znacznie podraża sprawę. Ściąga się specjalistów . 5 no może
                        >50 ale im trzeba dac mieszkanie i godziwe pieniądze

Przeczytaj sobie swoj tekst. Albo kadra bedzie zabezpieczona albo na
                        specjalistycznych stanowiskach beda pracowaly sprzataczki. Jak jest wg ciebie?
                        Sciagnie sie ich tylu ilu bedzie potrzeba. 50 fachowcow nawet jak ich by w
                        toruniu nie bylo firma sciagnie (nawet z doliny krzemowej zwanej Bydgoszcza)
                        Mieszkania to nie problem
                  • saul_bydgoszcz Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 18.03.06, 17:57
                    muvonik napisał:

, że ludzie będą tam musieli
                    > dojeżdżać. Z Bydzi za psi grosz na pewno nie. W Toruniu jest wielu
                    > wykszytałconych ludzi ale akurat nie w tej dziedzinie. Myślę, ze te Łysomice
                    to
                    >
                    > jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej
                    siły
                    >
                    > roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład.

Dokładnie tak samo uważam. Nie wierzę, ze po dokładnym zbadaniu możliwości
                    pozyskania kadry inwestor zdecyduje się lokawać jakieś znaczne środki. Takie
                    jest moje zdanie.

> Najbliższe nowoczesne technikum
                    >
                    > elektroniczne jest w Bydgoszczy niestety. Podkreślam słowo nowoczesne.

Tak samo jak uczelnia kształca inżynierów. Tworzenie zakłądów na terenie gdzie
                    kadra jest łatwo dostępna i przez to tania to podstawa. Kto by jeździł do
                    Łysomic?

> Pole to pole. Dopóki nie stanie fabryka możemy sobie gdybać.

stąd to wszystko..

• ka_zet Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 17:52
                muvonik napisał:

> i to jest potwierdzone przez inwestora także to że największa w KUjPomie będzie
                > ta fabryka to kit.

Nzaczy nie rozpędzajcie się, mieć a nie mieć 1500 miejsc pracy w regionie to już
                razem 3000, więc dobrze jeśli będzie.

Ja tylko nie lubię tego kolektywnego dęcia w propagandowe tuby, że wszystko jest
                najbardziej docenione, najnowocześniejsze, najlepsze w historii, jedyne i
                niepowtarzalne. Najszybsze zegarki i największe krasnoludki normalnie. ;)
                • hahah4 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 22:32
                  Rozmowy o budowie tej fabryki są już bardzo zaawansowane. Rydzykowładza włożyła
                  sporo wysiłku, aby to był Toruń. Będą nawet wakacje podatkowe dla inwestora
                  jeśli wybierze tą lokalizacje. W przypadku montowni liczba 1500 osób świadczy o
                  tym, że będzie to produkcja ok kilku milionów TV rocznie, czyli typowa masowa
                  produkcja na rynek europejski. Charakter zatrudnienia to 95% kadry
                  niewykwalifikowanej, więc bez obaw Toruń jest dobrym miejscem. W chwili obecnej
                  kluczową sprawą są same panele, a z tym Sharp ma kłopot bo nie ma fabryki w
                  Europie i z tego co mi wiadomo również myślą o takiej inwestycji. Oczywiście
                  montownia potrzebuje kooperantów do produkcji obudów, elektroniki, kabelków - z
                  tego punktu widzenia Toruń nie ma zaplecza. Tak szczerze mówiąc to więcej
                  miejsc pracy właśnie powstanie w tym zapleczu, niż w samej montowni. Nie trudno
                  zgadąć, kto będzie produkował elektronike, bo w okolicy jest tylko jeden gracz,
                  który może w szybkim czasie zorganizować taką produkcję.
                  Fajnie, że w kraju buduje sie takie montownie, bo to przyciąga inny kapitał,
                  bardzej zaawansowany technologicznie niż sama montownia. Jeśli Potwory I Spółka
                  (PIS) nie zniszczy dobrej reputacji naszego kraju w awanturze o banki to jest
                  szansa, że się uda.

Amigo
                  • muvon200 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 22:36
                    ot mądrego przyjemnie posłuchać. Zgadzam się z większośćią.
                    • kuj-pom Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 22:53
                      Patrząc na nicki , zrobiło się tutaj strasznie bydgosko . Jak zwykle na tematy
                      toruńskie najwięcej do powiedzenia mają bydgoszczanie.
                      • b3ut Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:12
                        a niech sobie piszą . Może będą mieli kiedyś coś wartościowego do powiedzenia
                        (napisania), wtedy będziemy się chwalić "u nas stawiali pierwsze koślawe kroczki" :)
                        • b3ut Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:16
                          a tu fajny link, jeśli coś z tego wyjdzie to nasi przyjaciele zza miedzy okażą
                          się jak zwykle na "lekki niedoinformowani"

gospodarka.polskaprasa.pl/pp8416.html
                          • hahah4 Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:41
                            Ludzie - skąd sie u Was biorą te uprzedzenia do Bydgoszczy? Nie jestem z
                            Torunia, ani z Bydgoszczy stąd moje pytanie. Zachęcam do pisania na temat, a
                            nie do siania zamentu w stylu wodza rydza.

Przypominam, że tematem jest inwestycja Sharp'a.

Moim skromnym zdaniem są lepsze lokalizacje na taką inwestycje niż Toruń, czy
                            Bydgoszcz (mowa o montowni). Ciekawostką jest to, że nie tylko Sharp chce
                            uruchomić montownie LCD i PDP w Polsce. W chwili obecnej jest ogromne ssanie na
                            wyświetlacze i w zasadzie to jest główną przyczyną utrzymujących się wysokich
                            cen tych odbiorników oraz małej ilości fabryk-montowni. Prawdziwa śmietanka do
                            zebrania jest właśnie w tego typu inwestycjach.

W chwili obecnej jest dobry klimat ponieważ wiele fabryk wybudowanych u nas z
                            branży montażu elektronicznego ma bardzo dobrą renome na świecie i to dzięki
                            nim Sharp trafił do Polski. Myślę, że do ugrania było by więcej, gdyby powstała
                            tzw. krzemowa dolina, a nie rozproszone fabryczki po całym kraju.

Amigo
                            • b3ut Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 01:03
                              >Myślę, że do ugrania było by więcej, gdyby powstała
                              > tzw. krzemowa dolina, a nie rozproszone fabryczki po całym kraju.

Twoim zdaniem krzemowa dolina to po prostu obszar o dużym zaczęszczeniu
                              "montowni telewizorów"? hłehłe
                          • maruda1978 Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:59
                            B3utcie

to stara informacja, tu jest nowsza
                            Sharpo potweirdza ze w Pl ale nie oznajmnia gdzie
                            miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2427864.html
                            niestety nasi przyjaciele z Bydgosczzy juz wyrazaja swoje zadowolenia,
                            az strach pomyslec co sie stanie w Bydgosczy jak bedzie decyzja...

• jakub_lauder Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 07:36
                              Mialem to szczecie (pecha), ze na biezaco bylem z wchodzeniem (inwestowaniem)
                              kapitalu zagranicznego w polska branze papiernicza (dwie inwestycje
                              amerykanskie, jedna francuska). Tak naprawde do samego konca zawsze sie
                              rozstrzygalo czy dana inwestycja bedzie, w jakiej skali, od kiedy i w jakim
                              miejscu np. Krakow czy Pila.
                              Na razie jedynym plusem jest to, ze w ogole Lysomice sa wymieniane.
                              Gorzej - jezeli po wielkich nadziejach Sharp zbuduje swoja fabryke w Czechach
                              czy na Wegrzech... Poczekajmy do wbicia pierwszego szpadla...
                              • hahah4 Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 12:08
                                Jakub - szkoda tylko, że reszta uczestników tego forum nie ma tej świadomości...
                                za wszelką cene byle by w Toruniu - szkoda gadać!

Jest jescze ciekawsza oferta niż Sharpa - w chwili obnecnej nie podam nazwy
                                firmy bo jeszcze za wcześnie. Problem polega na tym, że fabryka musi w miare
                                szybko powstać i mieć duże capacity. Nie bardzo jest z kim rozmawiać w tym
                                kraju, bo brak jest podobnych inwestycji, brak jest bazy poddostawców ..itd.

Pisząc wcześniej o "krzemowej dolinie" miałem na myśli budowanie krok po kroku
                                odpowiedniego zaplecza - to w ramach wyjaśnienia dla słuchacza radia co MaRyja i
                                nie był wstanie swoim rozumem ogarnąć tego prostego skrótu myślowego.

A swoją drogą ciekawe czy wiecie, że nasz kraj staje się głównym producentem
                                elektroniki użytkowej w Europie. W chwili obecnej konkurujemu z Węgrami i
                                Ukrainą. W Królewcu w tym roku powstaje spora montownia TV, więc możemy mieć
                                następną lokalizacje, która może zgarnąć nam z pod nosa pare inwestycji.

Amigo
                                • maruda1978 Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 14:57

Dolina krzemowa?
                                  Masz na mysli firmy produkujace uklady scalone, itp? To chyba nie przejdzie...
                                  Wiem ze kiedys w Toruniu miala powstac fabryka Universal Semiconductors...
                                  Teraz chyba juz nie ma szans na taka inwestycje... Choc moze Intel... wszak AMD
                                  ma swoja fabryke w Dreznie...

moze jednak podzielisz sie ze mna nazwa firmy... mozesz napisac do mnie emaila:-)

hahah4 napisała:

> Jakub - szkoda tylko, że reszta uczestników tego forum nie ma tej świadomości..
                                  > .
                                  > za wszelką cene byle by w Toruniu - szkoda gadać!
                                  >
                                  > Jest jescze ciekawsza oferta niż Sharpa - w chwili obnecnej nie podam nazwy
                                  > firmy bo jeszcze za wcześnie. Problem polega na tym, że fabryka musi w miare
                                  > szybko powstać i mieć duże capacity. Nie bardzo jest z kim rozmawiać w tym
                                  > kraju, bo brak jest podobnych inwestycji, brak jest bazy poddostawców ..itd.
                                  >
                                  > Pisząc wcześniej o "krzemowej dolinie" miałem na myśli budowanie krok po kroku
                                  > odpowiedniego zaplecza - to w ramach wyjaśnienia dla słuchacza radia co MaRyja
                                  > i
                                  > nie był wstanie swoim rozumem ogarnąć tego prostego skrótu myślowego.
                                  >
                                  > A swoją drogą ciekawe czy wiecie, że nasz kraj staje się głównym producentem
                                  > elektroniki użytkowej w Europie. W chwili obecnej konkurujemu z Węgrami i
                                  > Ukrainą. W Królewcu w tym roku powstaje spora montownia TV, więc możemy mieć
                                  > następną lokalizacje, która może zgarnąć nam z pod nosa pare inwestycji.
                                  >
                                  > Amigo
                            • muvon200 Hej Marudo 18.03.06, 19:03
                              Czy ie pogięło? Kto będzie tak się zachowywał? A może zajrzysz tu i wtedy się
                              troszkę bardziej zmartwisz.
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=341&w=38486195
                              Ech staram się pisac obiektywnie w tym temacie i przyjaźnie ale widze, że i
                              tak nikt tego nie czyta tylko wypisujecie te banialuki.
                      • muvon200 kuj-pomie 18.03.06, 18:59
                        to nie jest temat Toruński. I do tego nikt tu złego słowa o Toruniu nie
                        napisał. Poprostu ten temat jest tu więc tu piszemy
                  • ghost73 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 26.03.06, 14:00
                    panele będą mogli kupować w Kobierzycach od LG :)
    • mikro_ekonomia Fabryka zatrudni 10 tysięcy pracowników 18.03.06, 13:35
      Jak dla mnie nie ma znaczenia czy to jest w Bydgoszczy czy w Toruniu i tak oba
      miasta zyskaja.
      • jakub_lauder Re: Fabryka zatrudni 10 tysięcy pracowników 19.03.06, 09:13
        W Toruniu NIE MA od wielu lat ZADNYCH powaznych inwestycji zewnetrznych
        tworzacych stale miejsca pracy! Jezeli juz cos sie pojawia to na kilkanascie,
        kilkadziesiat miejsc pracy, a i takich jest wstrzasajaco malo...
        Dlatego pomysl ze Strefa w Lysomicach jest doskonaly choc spozniony co najmniej
        o 10 lat...
        Zastanawiam sie tylko co na te inwestycje powie obserwatorium w Piwnicach...
        • grzeg27 Re: Fabryka zatrudni 10 tysięcy pracowników 19.03.06, 19:05
          Faktycznie dobrze byłoby gdyby tu fabryka powstała o kadry sie nie ma o martwić
          na umk jest fizyka,mikroelektronika, osobiscie znam kilku ludzi którzy pracuja
          lub pracowali w japonii,średniego personelu też jest sporo więc nie ma sie co
          martwić.Martwić jest się raczej o to żeby zamiast uczyć bezrobotnych
          nauczycieli np. pedagogów,ekonomistów,bankowców i innych konsumożerców uczyć
          inżynierów i innych pracowników technicznych
    • nautile Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 09:25
      Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE?
      Czy elektronikow i inżynierow, jak nam wmawiaja bydgoszczanie?
      Mysle że nie. Sharp nie bedzie tu TWORZYL nowych rozwiazan i szukal patentow,
      ale przyjechal zapewne z gotowymi projektami.
      Potrzebuje głównie sily fizycznej przy liniach montażowych (to pewnie 70%) oraz
      ludzi do sprzedazy i obslugi prawnej, ekonomicznej, ksiegowej. Takicjh ludzi
      mamy w Toruniu bardzo duzo, z dobrym wyksztalceniem.
      • mavellis Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 10:41
        Słusznie.
        • muvon200 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 10:44
          wykasowano co napisałem więc powtórzę. Panowie humaniści nie macie pojęcia o
          produkcji elektroniki. Nie wypowiadajcie się.
          • robert2222 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 10:57
            Nie wprowadzaj w błąd muvon. W tym wątku nie skasowano nie tylko żadnej twojej,
            ale żadnej wypowiedzi w ogóle. Sprawdzaj inne wątki, zanim napiszesz.
            • muvon200 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 11:00
              niestety nie masz racji. Ale wierzę że to nie Ty. Pozdrówka
    • mavellis Sharp potwierdza wielką inwestycję (Wyborcza dzis) 20.03.06, 11:11
      Sharp potwierdza wielką inwestycję (Wyborcza dzis):
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2427864.html
      • babbik Re: Sharp potwierdza wielką inwestycję (Wyborcza 20.03.06, 13:38
        potentat w branży elektroniki zainwestuje 60 mld jenów (ok. 1,65 mld zł) w
        Polsce. Pismo potwierdza doniesienia "Gazety", że przedstawiciele Sharpa
        prowadzą już rozmowy z polskimi władzami na temat warunków, a w fabryce ma
        powstać 10 tys. nowych miejsc pracy. Wiele wskazuje na to, że zakład
        produkujący miesięcznie 100 tys. telewizorów stanie w Łysomicach.

Brawo! Kiedy ruszają?
    • babbik Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 14:07
      Co zyskamy ze strefy i Sharpa?
      - inwestycja warta 2 mld złotych (500 mln USD).
      - Zatrudnienie znajdzie tu 10 tysięcy osób.
      - radykalne przyspieszenie budowy obwodnicy Inowrocławia. Rząd znalazł na nią
      114 mln zł. Jej budowa ma się rozpocząć w ciągu kilku miesięcy.
      - budowa łącznika istniejącej drogi krajowej nr 1 na wysokości Łysomic z węzłem
      przyszłej autostrady A-1 w Turznie;
      - budowa obwodnicy Strzelna (usprawni komunikację z drogą nr 5 w kierunku
      Poznania)
      - przyspieszenie A1. Japońscy inwestorzy oczekują, iż północne odcinki A-1
      (Gdańsk-Toruń) zostaną wykonane w terminie, czyli do końca 2008 r, co miejmy
      nadzieje tez zmobilizuje władze.
      • b3ut Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 15:18
        > - inwestycja warta 2 mld złotych (500 mln USD).

Dolar do 4 zeta dzis skoczył??
        • hahah4 Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 22:48
          100 tys TV LCD miesięcznie i 10 tys ludzi. Jeśli ktoś podaje takie dane to zna
          sie na produkcji elektroniki jak koza na malowaniu jaj wielkanocnych. W
          montowni do takiej ilości wystarczy mniej niż tysiąc niewykwalifikowanych
          robotników. A co do reszty oczywiście - księgowiść ok 10 osób, zakupy (z
          znajomością angielskiego też ok 10- 20 osób - chyba, że komponenty będą w tzw.
          kitach to wtedy nawet mniej osób) ... itd. Profil takiego zakładu to ok 95%
          kadry niewykwalifikowanej. Oczywiście, największy problem to znalezienie takich
          osób, aby nie okradli tego zakładu, wiwęc i firma ochroniarska też dobrze
          zarobi. Ciekawe kto będzie produkował elektronike dla nich, bo tu jest większy
          kąsek dla ludzi z wykształceniem.

Amigo
          • b3ut Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 23:05
            w produkcji elektroniki to nie ma żadnego kąska. W projektowaniu, testowaniu już
            bardziej
          • o_murphy Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 21.03.06, 09:10
            sama fabryka to ok. 1500 miejsc pracy, jak mowisz. Ale dodatkowe firmy
            (opakowania, transport, logistyka, dowoz pracownikow, boom budowlany w okolicy,
            ściaganie innych inwestrow itp) to 3-4 razy wiekszy udzial.
            • jan996 Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 23.03.06, 18:29
              do konca grudnia w fabryce ma pracowac 500 osob
              do konca marca 2007 - 1500
              do konca marca 2008 - 3500
              a do roku 2010 - 10 tys osob

to pochodzi ze strony www.torun.com.pl
    • patajka1 Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Łysomic 21.03.06, 13:10
      W sumie to Torun jest magnesem, nie Lysomice. To Torun utrzymuje UMK i lobbuje
      za A1, a pieniadze spłyną do....Lysomic.
      Włączyc przedmiescia!
      • campenile Re: Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Ły 21.03.06, 13:16
        Cóż za chciwość, jak Toruń tak wszystko przyciąga to trzeba było fabrykę
        budować na Rubinkowie
        • mavellis Re: Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Ły 21.03.06, 13:19
          To nie chciwosc, ale rachunek ekonomiczny. Torun inwestuje i wydaje kase na
          uczelnie, szkoly, drogi, a inni zarabiają. Samorzad torunski ma obowiazek
          myslec o włąsnym budzecie i pozyskiwaniu dochodow.
      • wet3 Re: Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Ły 22.03.06, 04:10
        patajka1 napisała:

> W sumie to Torun jest magnesem, nie Lysomice. To Torun utrzymuje UMK i
        lobbuje
        > za A1, a pieniadze spłyną do....Lysomic.
        > Włączyc przedmiescia!

Wlaczyc! Bezwarunkowo i jak najszybciej!
    • mavellis O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 21.03.06, 14:10
      O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach?
      • jakub_lauder Re: O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 22.03.06, 08:06
        O 16,34%. A moze spadna? Bo przeciez to bedzie sasiedztwo duzej fabryki - to
        kto tam bedzie chcial mieszkac?
        • a_creep Re: O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 22.03.06, 10:07
          > O 16,34%.

Nie masz racji - o 16,28%. ;-)
          • relatywista Re: O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 22.03.06, 10:14
            N apewno wzrosną, juz znam firme, ktora planowala tam inwestycje mieszkaniową i
            czeka na skok cen, zanim zacznie sprzedawac.
    • tomasso3 Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 23.03.06, 10:12
      wygląda na to że juz wszystko jasne

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060323/ekonomia/ekonomia_a_31.html

władzom gratulujemy inwestycji i czekamy na następne
    • mavellis Minister potwierdza. 23.03.06, 10:12
      Japoński gigant elektroniczny Sharp prawdopodobnie w ciągu tygodnia zdecyduje,
      czy zainwestuje w podtoruńskich Łysomicach.

- Odbyły się rozmowy z Sharpem, myślę, że w przeciągu tygodnia będzie
      decyzja o inwestycji Sharpa w Polsce - oświadczył we wtorek wiceminister
      gospodarki Andrzej Kaczmarek. Stwierdził też, że przedsiębiorcy z Kraju
      Kwitnącej Wiśni chcą rozpocząć produkcję jeszcze w tym roku. Jak już
      pisaliśmy, rozważana przez Japończyków lokalizacja wartego 500 milionów
      dolarów przedsięwzięcia to podtoruńska gmina Łysomice. Rząd chce stworzyć im
      jak najlepsze warunki. Zgodził się m. in. na błyskawiczną modernizację sieci
      dróg w naszym regionie. Wiceminister Kaczmarek potwierdził, że skala
      przedsięwzięcia jest ogromna i pozwoli na zatrudnienie 10 tysięcy osób.
      • siwy51 Re: Minister potwierdza. 23.03.06, 12:51
        Gratulacje dla pana Bernarda!
    • tomasso3 Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 23.03.06, 23:19
      pytanie za 100 pkt, skąd pochodzą autorzy poniższych "kwiatków"?

"Myślę, ze te Łysomice to jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy
      po analizie dostępnej siły roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak
      wielki zakład"

"Nie wierzę, ze po dokładnym zbadaniu możliwości pozyskania kadry inwestor
      zdecyduje się lokawać jakieś znaczne środki"

"Tworzenie zakłądów na terenie gdzie kadra jest łatwo dostępna i przez to tania
      to podstawa. Kto by jeździł do Łysomic?"

to tylko kilka przykładów troski naszych drogich sąsiadów o losy podtoruńskiej
      inwestycji. Dziękujemy za sympatie i życzliwość, okazane przez Was wsparcie na
      długo pozostanie w naszej wdzięcznej pamięci.
      • mariusz_tor Norma :D 23.03.06, 23:42
        Tak jest ze wszystkim...
        przestańcie na te zaczepki odpowiadać a wkońcu im sie znudzi (mam nadzieje)
    • zbyszek9913 Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 28.03.06, 21:38
      Czy ktoś wie coś o naborze pracowników do Sharpa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka