jakub_lauder 15.03.06, 06:32 Ciesze sie niezmiernie... i czekam na pierwsze wbicie lopaty pod budowe... bo na razie nic nie jest pewnego... To juz bedzie druga inwestycja Japonczykow w Lysomicach... po salonie Toyoty :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan996 Nowoczesne LCD. Mowilem, ze to elektronika! 15.03.06, 08:24 Nowoczesne japońskie telewizory LCD. Mowilem, ze bedzie elektronika! Potentat w branży elektronicznej Sharp uruchomi fabryke telewizorow LCD. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: Nowoczesne LCD. Mowilem, ze to elektronika! 15.03.06, 10:01 Tez tak myślałem. bo co moze byc innego z Azji? Odpowiedz Link Zgłoś
maaax1 Re: Nowoczesne LCD. Mowilem, ze to elektronika! 15.03.06, 14:12 Na wschodzie robia duzo innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Gdzie dokładnie będzie fabryka? Sołectwo Ostaszewo 15.03.06, 11:11 Gdzie dokładnie będzie ta fabryka? "Sołectwo Ostaszewo" to kolo starej stacji PKP Ostaszewo? Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedmieść 15.03.06, 11:15 A co chesz kupic tam grunty? Zapraszam do naszzej firmy :-) A tak na powaznie - kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedmieść. Torun kształci kadry na uczelniach, zabiega o A1, staje sie coraz bardziej atrakcyjnym miastem. A kto dostanie podatki z SSE? Lysomice. Wszyscy dookola zyskują na obecnosci Torunia i stanowia wrecz integralną cześć, tylko swoje stołki chca zachować. Bo ja nie słyszałem, by radni Lysomic jeździli do Warszawy w sprawie A1... Odpowiedz Link Zgłoś
torunianin1 Re: kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedm 15.03.06, 13:15 Oczywiscie popieram, ale SSE nie ogarnie planowana rozbudowa granic Torunia, bo to jest Ostaszewo. Odpowiedz Link Zgłoś
o_murphy Re: kolejny dowód na koniecznośc właczenia przedm 21.03.06, 09:39 Czyli znów Torun przyciaga bedąc magnesem i dajac zaplecze naukowe, a sąsiednia gmina zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
maciundo Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 15.03.06, 19:40 Jak postawią fabrykę to się zobowiązuje że kupie ich telewizor plazmowy, matce na 50 urodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczortorun Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 15.03.06, 20:46 A ja nie kupię, bo nie mam o tej firmie najlepszego zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
nautile Lokalizacja. 16.03.06, 09:34 Na północny zachod od Lysomic, przy "1", przed Rolpestem. Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: Lokalizacja. 16.03.06, 14:00 Strefa blisko Torunia Nikt nie chce tego oficjalnie potwierdzić, ale coraz więcej znaków wskazuje, że Specjalna Strefa Ekonomiczna powstanie pod toruńskimi Łysomicami. Pierwszym zagranicznym inwestorem ma być japoński koncern elektroniczny Sharp. - Nie powiem tak, nie powiem nie - mówi marszałek województwa Waldemar Achramowicz. W ostatnich tygodniach marszałek dwukrotnie gościł japońskich biznesmenów i zachwalał im tereny położone wzdłuż drogi krajowej na Gdańsk, w Ostaszewie. Teren przeznaczony na strefę ma 200 hektarów. Sharp ma być pierwszym inwestorem w toruńskiej strefie ekonomicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
ext Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 16.03.06, 16:16 Jak podpiszą umowę to będzie największa inwestycja W Kujawsko-Pomorskim w historii a w Toruniu święto narodowe! Telewizory Sharp byłyby w każdym domu. Oby pieniactwo polskie nie zniechęcilo Japończyków do budowy. Po tym jak pojawiła się konkretna informacja, któy koncern chce kupić działkę, na pewno znajdą się tacy, którzy będą chcieli lobbować przeciw budowie pod Toruniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 16.03.06, 16:24 oby artykul ktory mamy przyjemnosc komentowac lubb podobne nie zniechecily inwestorow- skoro sa tajemniczy to moze lepiej ich nie naciskac i nie robic szumu Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 16.03.06, 16:38 ext napisał: > Jak podpiszą umowę to będzie największa inwestycja W Kujawsko-Pomorskim w > historii a w Toruniu święto narodowe! *ziew* W historii czego? Odpowiedz Link Zgłoś
darek445 to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 15:09 Zadana firma nie zainwestowala w regionie dla 1500 miejsca pracy - od 15 lat to najwieksza inwestycja w regionie. Odpowiedz Link Zgłoś
radomskimaciej Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 16:02 Trzymam kciuki za Sharpa (oczywiscie wolalbym w bydzi, ale lepiej gdzies niz nigdzie) P.S W obiektach firmy Parkridge w bydzi bedzie 1500 miejsc pracy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
muvonik Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 17:26 i to jest potwierdzone przez inwestora także to że największa w KUjPomie będzie ta fabryka to kit. A do tego tak bym chciał wiedzieć skąd 1500 no powiedzmy 1200 bo reszta to inny personel pracowników elektroników? Może z UMK ? hehehe dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 17:50 muvonik napisał: > personel pracowników elektroników? Może z UMK ? Bydgoski palancie, jak Sharp postawi fabryke to sobie znajdzie pracownikow, zapewniam cie oszolomie. Z Bydgoszczy tez beda ustawiac sie w kolejkach po prace PS muvonik a Sharp nie pytal ciebie o realnosc swojej inwestycji? To skandal ze takich znawcow jak ty sie nie pyta Odpowiedz Link Zgłoś
muvonik Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 19:20 panie szlachcicu proszę o grzeczniejsze odpowiedzi, tym bardziej że arystokracie nie przystoi no chyba że z Ciebie szlachta zaściankowa. Nie zna mnie pan i nie wie do kogo pisze. Prawda jest taka, że ludzie będą tam musieli dojeżdżać. Z Bydzi za psi grosz na pewno nie. W Toruniu jest wielu wykszytałconych ludzi ale akurat nie w tej dziedzinie. Myślę, ze te Łysomice to jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej siły roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład. Zdaję sobie sprawę, że większość to niwykwalifikowana siła (bo to montownia tylko) ale jednak parę setek techników będzie potrzebnych. Najbliższe nowoczesne technikum elektroniczne jest w Bydgoszczy niestety. Podkreślam słowo nowoczesne. No ale skoro już pole pod Łysomicami jest toruńską strefą ekonomiczną co jest nieprawdą bo żadnej nowej strefy w Polsce nie będzie a tworzone są oddziały, no to trudno. Pole to pole. Dopóki nie stanie fabryka możemy sobie gdybać. Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 19:37 > panie szlachcicu proszę o grzeczniejsze odpowiedzi zawsze tak odpowiadam gdy czytam pretensje ze to w T a nie w B >Nie zna mnie pan i nie wie do kogo pisze wiem do kogo pisze. Do czlowieka ktory podwaza sens inwestycji > jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej >siły roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład Ja wiem ze tojeszcze nie pewne, wiem tez ze specjalistow mozna sciagnac z regionu tych najbardziej wykwalifikowanych z calego kraju >Najbliższe nowoczesne technikum elektroniczne jest w Bydgoszczy niestety. Jezeli beda oni niezbedni to ich pracodawca sciagnie - zapewniam Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 22:33 > zawsze tak odpowiadam gdy czytam pretensje ze to w T a nie w B proszę o konkretny cytat z mojego pisania w którym tak własnie pisałem > wiem do kogo pisze. Do czlowieka ktory podwaza sens inwestycji Nie podwarżam sensu tylko się zastanawiam skąd w polu tulu fachowców nie pisz o ściąganiu bo to znacznie podraża sprawę. Ściąga się specjalistów . 5 no może 50 ale im trzeba dac mieszkanie i godziwe pieniądze. To nie Warszawka panie szlachcicu Odpowiedz Link Zgłoś
szlachcic Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 19.03.06, 11:27 > proszę o konkretny cytat z mojego pisania w którym tak własnie pisałem taki jest odbior twojego postu. zapewniam ze ludzie odpowiadajacy w Sharp za kadre swoja ocene przedstawili. Ty sie obawiasz, fachowcy od kadry nie wiec cos nie gra. Moze sharp ma idiotow a nie rozsadna polityke kadrowa? > Nie podwarżam sensu tylko się zastanawiam skąd w polu tulu fachowców nie pisz >o ściąganiu bo to znacznie podraża sprawę. Ściąga się specjalistów . 5 no może >50 ale im trzeba dac mieszkanie i godziwe pieniądze Przeczytaj sobie swoj tekst. Albo kadra bedzie zabezpieczona albo na specjalistycznych stanowiskach beda pracowaly sprzataczki. Jak jest wg ciebie? Sciagnie sie ich tylu ilu bedzie potrzeba. 50 fachowcow nawet jak ich by w toruniu nie bylo firma sciagnie (nawet z doliny krzemowej zwanej Bydgoszcza) Mieszkania to nie problem Odpowiedz Link Zgłoś
saul_bydgoszcz Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 18.03.06, 17:57 muvonik napisał: , że ludzie będą tam musieli > dojeżdżać. Z Bydzi za psi grosz na pewno nie. W Toruniu jest wielu > wykszytałconych ludzi ale akurat nie w tej dziedzinie. Myślę, ze te Łysomice to > > jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej siły > > roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład. Dokładnie tak samo uważam. Nie wierzę, ze po dokładnym zbadaniu możliwości pozyskania kadry inwestor zdecyduje się lokawać jakieś znaczne środki. Takie jest moje zdanie. > Najbliższe nowoczesne technikum > > elektroniczne jest w Bydgoszczy niestety. Podkreślam słowo nowoczesne. Tak samo jak uczelnia kształca inżynierów. Tworzenie zakłądów na terenie gdzie kadra jest łatwo dostępna i przez to tania to podstawa. Kto by jeździł do Łysomic? > Pole to pole. Dopóki nie stanie fabryka możemy sobie gdybać. stąd to wszystko.. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_zet Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 17:52 muvonik napisał: > i to jest potwierdzone przez inwestora także to że największa w KUjPomie będzie > ta fabryka to kit. Nzaczy nie rozpędzajcie się, mieć a nie mieć 1500 miejsc pracy w regionie to już razem 3000, więc dobrze jeśli będzie. Ja tylko nie lubię tego kolektywnego dęcia w propagandowe tuby, że wszystko jest najbardziej docenione, najnowocześniejsze, najlepsze w historii, jedyne i niepowtarzalne. Najszybsze zegarki i największe krasnoludki normalnie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hahah4 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 22:32 Rozmowy o budowie tej fabryki są już bardzo zaawansowane. Rydzykowładza włożyła sporo wysiłku, aby to był Toruń. Będą nawet wakacje podatkowe dla inwestora jeśli wybierze tą lokalizacje. W przypadku montowni liczba 1500 osób świadczy o tym, że będzie to produkcja ok kilku milionów TV rocznie, czyli typowa masowa produkcja na rynek europejski. Charakter zatrudnienia to 95% kadry niewykwalifikowanej, więc bez obaw Toruń jest dobrym miejscem. W chwili obecnej kluczową sprawą są same panele, a z tym Sharp ma kłopot bo nie ma fabryki w Europie i z tego co mi wiadomo również myślą o takiej inwestycji. Oczywiście montownia potrzebuje kooperantów do produkcji obudów, elektroniki, kabelków - z tego punktu widzenia Toruń nie ma zaplecza. Tak szczerze mówiąc to więcej miejsc pracy właśnie powstanie w tym zapleczu, niż w samej montowni. Nie trudno zgadąć, kto będzie produkował elektronike, bo w okolicy jest tylko jeden gracz, który może w szybkim czasie zorganizować taką produkcję. Fajnie, że w kraju buduje sie takie montownie, bo to przyciąga inny kapitał, bardzej zaawansowany technologicznie niż sama montownia. Jeśli Potwory I Spółka (PIS) nie zniszczy dobrej reputacji naszego kraju w awanturze o banki to jest szansa, że się uda. Amigo Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 17.03.06, 22:36 ot mądrego przyjemnie posłuchać. Zgadzam się z większośćią. Odpowiedz Link Zgłoś
kuj-pom Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 22:53 Patrząc na nicki , zrobiło się tutaj strasznie bydgosko . Jak zwykle na tematy toruńskie najwięcej do powiedzenia mają bydgoszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:12 a niech sobie piszą . Może będą mieli kiedyś coś wartościowego do powiedzenia (napisania), wtedy będziemy się chwalić "u nas stawiali pierwsze koślawe kroczki" :) Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:16 a tu fajny link, jeśli coś z tego wyjdzie to nasi przyjaciele zza miedzy okażą się jak zwykle na "lekki niedoinformowani" gospodarka.polskaprasa.pl/pp8416.html Odpowiedz Link Zgłoś
hahah4 Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:41 Ludzie - skąd sie u Was biorą te uprzedzenia do Bydgoszczy? Nie jestem z Torunia, ani z Bydgoszczy stąd moje pytanie. Zachęcam do pisania na temat, a nie do siania zamentu w stylu wodza rydza. Przypominam, że tematem jest inwestycja Sharp'a. Moim skromnym zdaniem są lepsze lokalizacje na taką inwestycje niż Toruń, czy Bydgoszcz (mowa o montowni). Ciekawostką jest to, że nie tylko Sharp chce uruchomić montownie LCD i PDP w Polsce. W chwili obecnej jest ogromne ssanie na wyświetlacze i w zasadzie to jest główną przyczyną utrzymujących się wysokich cen tych odbiorników oraz małej ilości fabryk-montowni. Prawdziwa śmietanka do zebrania jest właśnie w tego typu inwestycjach. W chwili obecnej jest dobry klimat ponieważ wiele fabryk wybudowanych u nas z branży montażu elektronicznego ma bardzo dobrą renome na świecie i to dzięki nim Sharp trafił do Polski. Myślę, że do ugrania było by więcej, gdyby powstała tzw. krzemowa dolina, a nie rozproszone fabryczki po całym kraju. Amigo Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 01:03 >Myślę, że do ugrania było by więcej, gdyby powstała > tzw. krzemowa dolina, a nie rozproszone fabryczki po całym kraju. Twoim zdaniem krzemowa dolina to po prostu obszar o dużym zaczęszczeniu "montowni telewizorów"? hłehłe Odpowiedz Link Zgłoś
maruda1978 Re: to najwieksza inwestycja 17.03.06, 23:59 B3utcie to stara informacja, tu jest nowsza Sharpo potweirdza ze w Pl ale nie oznajmnia gdzie miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,2427864.html niestety nasi przyjaciele z Bydgosczzy juz wyrazaja swoje zadowolenia, az strach pomyslec co sie stanie w Bydgosczy jak bedzie decyzja... Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 07:36 Mialem to szczecie (pecha), ze na biezaco bylem z wchodzeniem (inwestowaniem) kapitalu zagranicznego w polska branze papiernicza (dwie inwestycje amerykanskie, jedna francuska). Tak naprawde do samego konca zawsze sie rozstrzygalo czy dana inwestycja bedzie, w jakiej skali, od kiedy i w jakim miejscu np. Krakow czy Pila. Na razie jedynym plusem jest to, ze w ogole Lysomice sa wymieniane. Gorzej - jezeli po wielkich nadziejach Sharp zbuduje swoja fabryke w Czechach czy na Wegrzech... Poczekajmy do wbicia pierwszego szpadla... Odpowiedz Link Zgłoś
hahah4 Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 12:08 Jakub - szkoda tylko, że reszta uczestników tego forum nie ma tej świadomości... za wszelką cene byle by w Toruniu - szkoda gadać! Jest jescze ciekawsza oferta niż Sharpa - w chwili obnecnej nie podam nazwy firmy bo jeszcze za wcześnie. Problem polega na tym, że fabryka musi w miare szybko powstać i mieć duże capacity. Nie bardzo jest z kim rozmawiać w tym kraju, bo brak jest podobnych inwestycji, brak jest bazy poddostawców ..itd. Pisząc wcześniej o "krzemowej dolinie" miałem na myśli budowanie krok po kroku odpowiedniego zaplecza - to w ramach wyjaśnienia dla słuchacza radia co MaRyja i nie był wstanie swoim rozumem ogarnąć tego prostego skrótu myślowego. A swoją drogą ciekawe czy wiecie, że nasz kraj staje się głównym producentem elektroniki użytkowej w Europie. W chwili obecnej konkurujemu z Węgrami i Ukrainą. W Królewcu w tym roku powstaje spora montownia TV, więc możemy mieć następną lokalizacje, która może zgarnąć nam z pod nosa pare inwestycji. Amigo Odpowiedz Link Zgłoś
maruda1978 Re: to najwieksza inwestycja 18.03.06, 14:57 Dolina krzemowa? Masz na mysli firmy produkujace uklady scalone, itp? To chyba nie przejdzie... Wiem ze kiedys w Toruniu miala powstac fabryka Universal Semiconductors... Teraz chyba juz nie ma szans na taka inwestycje... Choc moze Intel... wszak AMD ma swoja fabryke w Dreznie... moze jednak podzielisz sie ze mna nazwa firmy... mozesz napisac do mnie emaila:-) hahah4 napisała: > Jakub - szkoda tylko, że reszta uczestników tego forum nie ma tej świadomości.. > . > za wszelką cene byle by w Toruniu - szkoda gadać! > > Jest jescze ciekawsza oferta niż Sharpa - w chwili obnecnej nie podam nazwy > firmy bo jeszcze za wcześnie. Problem polega na tym, że fabryka musi w miare > szybko powstać i mieć duże capacity. Nie bardzo jest z kim rozmawiać w tym > kraju, bo brak jest podobnych inwestycji, brak jest bazy poddostawców ..itd. > > Pisząc wcześniej o "krzemowej dolinie" miałem na myśli budowanie krok po kroku > odpowiedniego zaplecza - to w ramach wyjaśnienia dla słuchacza radia co MaRyja > i > nie był wstanie swoim rozumem ogarnąć tego prostego skrótu myślowego. > > A swoją drogą ciekawe czy wiecie, że nasz kraj staje się głównym producentem > elektroniki użytkowej w Europie. W chwili obecnej konkurujemu z Węgrami i > Ukrainą. W Królewcu w tym roku powstaje spora montownia TV, więc możemy mieć > następną lokalizacje, która może zgarnąć nam z pod nosa pare inwestycji. > > Amigo Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Hej Marudo 18.03.06, 19:03 Czy ie pogięło? Kto będzie tak się zachowywał? A może zajrzysz tu i wtedy się troszkę bardziej zmartwisz. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=341&w=38486195 Ech staram się pisac obiektywnie w tym temacie i przyjaźnie ale widze, że i tak nikt tego nie czyta tylko wypisujecie te banialuki. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 kuj-pomie 18.03.06, 18:59 to nie jest temat Toruński. I do tego nikt tu złego słowa o Toruniu nie napisał. Poprostu ten temat jest tu więc tu piszemy Odpowiedz Link Zgłoś
ghost73 Re: to najwieksza inwestycja w regionie od 15 lat 26.03.06, 14:00 panele będą mogli kupować w Kobierzycach od LG :) Odpowiedz Link Zgłoś
mikro_ekonomia Fabryka zatrudni 10 tysięcy pracowników 18.03.06, 13:35 Jak dla mnie nie ma znaczenia czy to jest w Bydgoszczy czy w Toruniu i tak oba miasta zyskaja. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: Fabryka zatrudni 10 tysięcy pracowników 19.03.06, 09:13 W Toruniu NIE MA od wielu lat ZADNYCH powaznych inwestycji zewnetrznych tworzacych stale miejsca pracy! Jezeli juz cos sie pojawia to na kilkanascie, kilkadziesiat miejsc pracy, a i takich jest wstrzasajaco malo... Dlatego pomysl ze Strefa w Lysomicach jest doskonaly choc spozniony co najmniej o 10 lat... Zastanawiam sie tylko co na te inwestycje powie obserwatorium w Piwnicach... Odpowiedz Link Zgłoś
grzeg27 Re: Fabryka zatrudni 10 tysięcy pracowników 19.03.06, 19:05 Faktycznie dobrze byłoby gdyby tu fabryka powstała o kadry sie nie ma o martwić na umk jest fizyka,mikroelektronika, osobiscie znam kilku ludzi którzy pracuja lub pracowali w japonii,średniego personelu też jest sporo więc nie ma sie co martwić.Martwić jest się raczej o to żeby zamiast uczyć bezrobotnych nauczycieli np. pedagogów,ekonomistów,bankowców i innych konsumożerców uczyć inżynierów i innych pracowników technicznych Odpowiedz Link Zgłoś
nautile Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 09:25 Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? Czy elektronikow i inżynierow, jak nam wmawiaja bydgoszczanie? Mysle że nie. Sharp nie bedzie tu TWORZYL nowych rozwiazan i szukal patentow, ale przyjechal zapewne z gotowymi projektami. Potrzebuje głównie sily fizycznej przy liniach montażowych (to pewnie 70%) oraz ludzi do sprzedazy i obslugi prawnej, ekonomicznej, ksiegowej. Takicjh ludzi mamy w Toruniu bardzo duzo, z dobrym wyksztalceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 10:44 wykasowano co napisałem więc powtórzę. Panowie humaniści nie macie pojęcia o produkcji elektroniki. Nie wypowiadajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
robert2222 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 10:57 Nie wprowadzaj w błąd muvon. W tym wątku nie skasowano nie tylko żadnej twojej, ale żadnej wypowiedzi w ogóle. Sprawdzaj inne wątki, zanim napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
muvon200 Re: Jakiej kadry potrzebuje Sharp w SSE? 20.03.06, 11:00 niestety nie masz racji. Ale wierzę że to nie Ty. Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Sharp potwierdza wielką inwestycję (Wyborcza dzis) 20.03.06, 11:11 Sharp potwierdza wielką inwestycję (Wyborcza dzis): serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2427864.html Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Re: Sharp potwierdza wielką inwestycję (Wyborcza 20.03.06, 13:38 potentat w branży elektroniki zainwestuje 60 mld jenów (ok. 1,65 mld zł) w Polsce. Pismo potwierdza doniesienia "Gazety", że przedstawiciele Sharpa prowadzą już rozmowy z polskimi władzami na temat warunków, a w fabryce ma powstać 10 tys. nowych miejsc pracy. Wiele wskazuje na to, że zakład produkujący miesięcznie 100 tys. telewizorów stanie w Łysomicach. Brawo! Kiedy ruszają? Odpowiedz Link Zgłoś
babbik Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 14:07 Co zyskamy ze strefy i Sharpa? - inwestycja warta 2 mld złotych (500 mln USD). - Zatrudnienie znajdzie tu 10 tysięcy osób. - radykalne przyspieszenie budowy obwodnicy Inowrocławia. Rząd znalazł na nią 114 mln zł. Jej budowa ma się rozpocząć w ciągu kilku miesięcy. - budowa łącznika istniejącej drogi krajowej nr 1 na wysokości Łysomic z węzłem przyszłej autostrady A-1 w Turznie; - budowa obwodnicy Strzelna (usprawni komunikację z drogą nr 5 w kierunku Poznania) - przyspieszenie A1. Japońscy inwestorzy oczekują, iż północne odcinki A-1 (Gdańsk-Toruń) zostaną wykonane w terminie, czyli do końca 2008 r, co miejmy nadzieje tez zmobilizuje władze. Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 15:18 > - inwestycja warta 2 mld złotych (500 mln USD). Dolar do 4 zeta dzis skoczył?? Odpowiedz Link Zgłoś
hahah4 Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 22:48 100 tys TV LCD miesięcznie i 10 tys ludzi. Jeśli ktoś podaje takie dane to zna sie na produkcji elektroniki jak koza na malowaniu jaj wielkanocnych. W montowni do takiej ilości wystarczy mniej niż tysiąc niewykwalifikowanych robotników. A co do reszty oczywiście - księgowiść ok 10 osób, zakupy (z znajomością angielskiego też ok 10- 20 osób - chyba, że komponenty będą w tzw. kitach to wtedy nawet mniej osób) ... itd. Profil takiego zakładu to ok 95% kadry niewykwalifikowanej. Oczywiście, największy problem to znalezienie takich osób, aby nie okradli tego zakładu, wiwęc i firma ochroniarska też dobrze zarobi. Ciekawe kto będzie produkował elektronike dla nich, bo tu jest większy kąsek dla ludzi z wykształceniem. Amigo Odpowiedz Link Zgłoś
b3ut Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 20.03.06, 23:05 w produkcji elektroniki to nie ma żadnego kąska. W projektowaniu, testowaniu już bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
o_murphy Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 21.03.06, 09:10 sama fabryka to ok. 1500 miejsc pracy, jak mowisz. Ale dodatkowe firmy (opakowania, transport, logistyka, dowoz pracownikow, boom budowlany w okolicy, ściaganie innych inwestrow itp) to 3-4 razy wiekszy udzial. Odpowiedz Link Zgłoś
jan996 Re: Co zyskamy ze strefy i Sharpa? 23.03.06, 18:29 do konca grudnia w fabryce ma pracowac 500 osob do konca marca 2007 - 1500 do konca marca 2008 - 3500 a do roku 2010 - 10 tys osob to pochodzi ze strony www.torun.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
patajka1 Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Łysomic 21.03.06, 13:10 W sumie to Torun jest magnesem, nie Lysomice. To Torun utrzymuje UMK i lobbuje za A1, a pieniadze spłyną do....Lysomic. Włączyc przedmiescia! Odpowiedz Link Zgłoś
campenile Re: Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Ły 21.03.06, 13:16 Cóż za chciwość, jak Toruń tak wszystko przyciąga to trzeba było fabrykę budować na Rubinkowie Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Re: Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Ły 21.03.06, 13:19 To nie chciwosc, ale rachunek ekonomiczny. Torun inwestuje i wydaje kase na uczelnie, szkoly, drogi, a inni zarabiają. Samorzad torunski ma obowiazek myslec o włąsnym budzecie i pozyskiwaniu dochodow. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Torun dba o UMK, A1 a pieniadze płyną do...Ły 22.03.06, 04:10 patajka1 napisała: > W sumie to Torun jest magnesem, nie Lysomice. To Torun utrzymuje UMK i lobbuje > za A1, a pieniadze spłyną do....Lysomic. > Włączyc przedmiescia! Wlaczyc! Bezwarunkowo i jak najszybciej! Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 21.03.06, 14:10 O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_lauder Re: O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 22.03.06, 08:06 O 16,34%. A moze spadna? Bo przeciez to bedzie sasiedztwo duzej fabryki - to kto tam bedzie chcial mieszkac? Odpowiedz Link Zgłoś
a_creep Re: O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 22.03.06, 10:07 > O 16,34%. Nie masz racji - o 16,28%. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
relatywista Re: O ile wzrosną ceny domow w Lysomicach? 22.03.06, 10:14 N apewno wzrosną, juz znam firme, ktora planowala tam inwestycje mieszkaniową i czeka na skok cen, zanim zacznie sprzedawac. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasso3 Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 23.03.06, 10:12 wygląda na to że juz wszystko jasne www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060323/ekonomia/ekonomia_a_31.html władzom gratulujemy inwestycji i czekamy na następne Odpowiedz Link Zgłoś
mavellis Minister potwierdza. 23.03.06, 10:12 Japoński gigant elektroniczny Sharp prawdopodobnie w ciągu tygodnia zdecyduje, czy zainwestuje w podtoruńskich Łysomicach. - Odbyły się rozmowy z Sharpem, myślę, że w przeciągu tygodnia będzie decyzja o inwestycji Sharpa w Polsce - oświadczył we wtorek wiceminister gospodarki Andrzej Kaczmarek. Stwierdził też, że przedsiębiorcy z Kraju Kwitnącej Wiśni chcą rozpocząć produkcję jeszcze w tym roku. Jak już pisaliśmy, rozważana przez Japończyków lokalizacja wartego 500 milionów dolarów przedsięwzięcia to podtoruńska gmina Łysomice. Rząd chce stworzyć im jak najlepsze warunki. Zgodził się m. in. na błyskawiczną modernizację sieci dróg w naszym regionie. Wiceminister Kaczmarek potwierdził, że skala przedsięwzięcia jest ogromna i pozwoli na zatrudnienie 10 tysięcy osób. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasso3 Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 23.03.06, 23:19 pytanie za 100 pkt, skąd pochodzą autorzy poniższych "kwiatków"? "Myślę, ze te Łysomice to jeszcze daleka droga i tak na prawdę nie wiadomo czy po analizie dostępnej siły roboczej Sharp będzie nadal chciał tam budować tak wielki zakład" "Nie wierzę, ze po dokładnym zbadaniu możliwości pozyskania kadry inwestor zdecyduje się lokawać jakieś znaczne środki" "Tworzenie zakłądów na terenie gdzie kadra jest łatwo dostępna i przez to tania to podstawa. Kto by jeździł do Łysomic?" to tylko kilka przykładów troski naszych drogich sąsiadów o losy podtoruńskiej inwestycji. Dziękujemy za sympatie i życzliwość, okazane przez Was wsparcie na długo pozostanie w naszej wdzięcznej pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_tor Norma :D 23.03.06, 23:42 Tak jest ze wszystkim... przestańcie na te zaczepki odpowiadać a wkońcu im sie znudzi (mam nadzieje) Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszek9913 Re: Sharp planuje otworzyć fabrykę w Łysomicach 28.03.06, 21:38 Czy ktoś wie coś o naborze pracowników do Sharpa Odpowiedz Link Zgłoś