Dodaj do ulubionych

Czy padnie Bal-Bud?

IP: *.info 09.03.09, 00:33
Witam, zastanawiam się, czy to, że na budowie nikt nie pracuje, a blok nie jest nawet w stanie surowym otwartym! oznaczać może, że firma pada? Przedstawiciele kombinują nowe to coraz wymówki na opóźnienia budowy! NIkt nie jest w stanie udzielić konkretnej informacji!
Mieszkania powinny być gotowe w sierpniu 2009, a od pół roku nikt tam niczego nie buduje, poza trzem panom nie wiem, co tam robią? - w końcu od listopada stan budowy się nie poprawił. Wykonawca twierdzi, że firma nie płaciła za usługi to zeszli z budowy, czy to już najgorsze? Proszę pomóżcie! Co robić gdy taka sytuacja niepewna?
Obserwuj wątek
    • Gość: hutas zanim padnie, to jeszcze naciagnie pare osob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 12:45
      rzygac mi sie chce, kiedy czytam, jak bezczelnie udaja tlum radosnych
      mieszkancow w watku obok
      tymczasem bal-bud, jako nieopierzony deweloper, polozyl pierwsza i ostatnia
      swoja budowe
      • Gość: Lelek76 Re: zanim padnie, to jeszcze naciagnie pare osob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.09, 12:51
        Maja podobno zaczynać nową inwestycję gdzieś w pobliżu Aleji Pokoju, tam gdzieś
        kupili 4ha działkę - ale nie jestem pewien, czy to prawda. Wiem tylko tyle, że
        ciągle kłamią, opóźniają kolejne etapy budowy, łudzą tych biednych budzi "tanimi
        mieszkaniami", atrakcyjną ceną. Niestety trudno jest zrozumieć ludzką naiwność.
        Wiem , że nigdy nie kupię u nich niczego. Wolę dać trochę więcej, ale zamieszkać
        na swoim i mieć spokojny sen.
        • Gość: bolek Re: zanim padnie, to jeszcze naciagnie pare osob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.09, 13:53
          Nie sądzę, żeby Bal-bud miał upaść, to zamożna firma, natomiast
          budowa finansowana jest z wpłat od klientów, myslę że najpóźniej na
          przełomie 2010/2011 roku budynek zostanie oddany do użytku.
          Oczywiście jest to pewien problem dla osób które kupiły tam
          mieszania, ponieważ są mieszkania już wybudowane, gotowe do odbioru
          w podobnej lub nawet niższej cenie, i takich mieszkań będzie
          przybywać.
          Co można zrobić? Można poczekać - 2 lata jakoś zlecą, lub wycofać
          się z umowy - niedozwolone klauzule, terminy itp., 6-8 miesięcy w
          sądzie(2-3 rozprawy) i odzyskujemy pieniądze.
          Temat jest do przemyślenia, a jak, ktoś zrobi to jego sprawa.

• Gość: bulba juz pada! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.09, 14:35
      nie pomogą setki wpisów najemnych klakierów
      • Gość: antyklakier Re: juz pada! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.09, 14:46
        bardzo dobrze powiedziane!!!!!
        Klakierom mówimy stanowczo NIE!!!!
    • Gość: buda Nie, zbudują te bloki we trzech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 12:43
      Co prawda termin oddania przesunie się na 2021, ale skończą.
      • Gość: bolek Re: Nie, zbudują te bloki we trzech! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 12:51
        blok jest jeden, a budują we czterech ;)
    • Gość: pytajnik upadł wreszcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 22:49
      • Gość: harnaś Re: upadł wreszcie? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.03.09, 08:45
        budowa rusza
        • Gość: radość hurra! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.09, 09:11
          no to za jakieś 5 lat skończą!
        • Gość: gosc Re: upadł wreszcie? IP: *.chello.pl 17.03.09, 10:16
          jak rusza, skoro tam nikogo nie ma?
          Kiedy tam byłeś?
          Ja wczoraj?
          • Gość: gość Re: upadł wreszcie? IP: *.chello.pl 17.03.09, 18:20
            Dziś tam byłem. Budowa idzie do przodu. Jak ktoś ma problemy ze
            wzrokiem to proponuję wizytę u okulisty. Wystarczy zaglądnąć na
            zdjęcia z poprzedniego miesiąca i na stan dzisiejszy na budowie.
            • Gość: Maks Re: upadł wreszcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 21:54
              Oczywiście, ostro przyspieszają. Ze od pół roku sie nic nie dzieje -
              to lekka przesada. Mozna porównać zdjęcia na ich stronie www.bal-
              bud.com.pl najnowsze z 18.03.2009). Przygotowują się do położenia
              dachu.
              Budowę zamierzają skończyć na przełomie czerwca/lipca 2009.
              Wierzę, że gdy na prawdę ostro ruszą to mają szansę zdążyc.
              • Gość: mini Re: upadł wreszcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.09, 22:16
                chyba jaja se robisz :)
                nie mają żadnych szans, żeby zdążyć nawet do końca tego roku, zwłaszcza że nie
                mają za co budować, przy połowie niesprzedanych mieszkań
                • Gość: Matylda Re: upadł wreszcie? - Nie. I nigdy nie upadnie !!! IP: *.ramtel.pl 20.03.09, 07:11
                  > (...) nie mają za co budować, przy połowie niesprzedanych mieszkań

Jaja "se" robisz!?
                  Skąd ta pewność, że nie mają za co budować?
                  Masz wgląd na ich konto?
                  Widziałeś ich KRS?
                  Nie?
                  To "se" zobacz!
                  Kasy mają jak lodu.

Kolejny jasnowidz z krainy PESYMIZM.

P.S.
                  Nie pozdrawiam obecnego tu brzydkiego Krzysztofa K., który przeniósł
                  się tutaj z innego forum (gdzie został zdemaskowany za pisanie
                  nieprawdy), i zapewne tutaj będzie się starał obrzydzać nam -
                  klientom firmy BAL-BUD, lokalizację i mieszkania przez nich kupione.
                  Bardzo łatwo go rozszyfrować po tych samych tekstach, które pisał
                  właśnie tam.
              • Gość: obserwator Re: upadł wreszcie? IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 22:59
                > Budowę zamierzają skończyć na przełomie czerwca/lipca 2009.

Mamy przełom marca i kwietnia.

Do zrobienia pozostało tylko:
                Wstawienie okien.
                Potem instalacja elektryczna i wod-kan.
                Potem tynki.
                Potem instalacja CO (nikt rozsądny nie robi jej przed tynkami, bo może zostać
                łatwo uszkodzona).
                Potem wylewki.
                Tynki i wylewki muszą wyschnąć.
                Drzwi wewnętrzne, windy, wykończenie klatek. Kaloryfery, osprzęt elektryczny.

Nawet jak ekipy do tych prac stoją i czekają na możliwość wejścia na budowę - to
                te prace muszą być wykonywane po kolei, i wymagają określonego czasu. Kwiecień -
                maj - czerwiec?
                W trzy miesiące?

Nierealne...

> Wierzę, że gdy na prawdę ostro ruszą to mają szansę zdążyc.

... choć podobno wiara czyni cuda :)
                • Gość: bravo Re: upadł wreszcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 14:38
                  Nie wiem skąd te pogłoski o upadłości Bal-budu, jest małe opóźnienie
                  w budowie ale to normalne, firma ma inne działki i pewnie zaraz
                  ruszy z nowymi inwestycjami.
                  No i cena jest najlepsza w Krakowie tylko 4999 za metr!
                  • Gość: nick Re: upadł wreszcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 14:42
                    "jest małe opóźnienie w budowie ale to normalne"

Dla mnie to jest normalne, rozumiałbym gdyby zima była sroga i utrudniała
                    budowę, a tu warunki ok, na innych budowach praca wre, a na wojciechowskiego się
                    ślimaczy.

Są niższe ceny, sam kupiłem w kwocie do 4967zł żeby dostać kredyt z dopłatami i
                    w moim bloku robią już instalacje, a budynek jest w stanie surowym zamkniętym,
                    choć termin odbioru mam na grudzień, a widzę zdjęcia BB to sierpień jest realny,
                    ale przyszłego roku.
                    • Gość: Matylda Nie. I nigdy nie upadnie. IP: *.ramtel.pl 21.03.09, 06:07
                      Widać, że jesteś "fachowcem" skoro po zdjęciach potrafisz ocenić
                      dokładny termin zakończenia!!!
                      Ty piszesz sierpień przyszłego roku, a ja mówię za 3-4 miesiące i
                      mieszkania gotowe. Dowiedziałam się, że nawet windy zamówili już na
                      czerwiec tego roku.
                      W Zesławicach nie kupimy mieszkań, bo już kupiliśmy tutaj, gdzie
                      jest znacznnie fajniejsze miejsce, które do Zesławic ma się tak jak
                      Mercedes do Syrenki. A poza tym nie chciałabym mieć cyganów w bloku.
                      A w Zesławicach tak właśnie jest.
                      Tak więc, dziękujemy ci konkurencjo firmy BB, ale nic tu po tobie.

P.S.
                      Z tego co wiem, to w Bal-Budzie też istnieje możliwość zakupu
                      mieszkania w kwoty gwarantującej kredyt z dopłatami rządowymi.
                      Nie trzeba szukać tanich mieszkań na peryferiach Krakowa.
                      I to mając za sąsiadów cyganów.
                      • Gość: Karlos Re: Nie. IP: *.ghnet.pl 21.03.09, 09:21
                        Niestety Matyldo, chciałem wraz z żoną utargować cenę z 4999 do 4979,60 i.. się
                        nie zgodzili, więc NIE MA MOŻLIWOŚCI.. 2 opcja to kupienie komórki lokatorskiej
                        za 8 tys i tu można cenę obniżyć kosztem mieszkania (wtedy wychodzi cena niższa
                        z dopłatą). Ja jednak za samą piwnicę bądź co bądź nie dam 8 tys..
                      • Gość: nick Re: Nie. I nigdy nie upadnie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 09:27
                        ja nie kupiłem mieszkania w zesławicach i nikogo do tego nie namawiam.
                        Co do zakończenia budowy przy Wojciechowskiego, to zobaczymy w sierpniu co
                        będziesz mówić.
                        • Gość: Matylda Re: Nie. I nigdy nie upadnie. IP: *.ramtel.pl 21.03.09, 15:05
                          Ciekawe co Ty w sierpniu będziesz mówić?
                          • Gość: W Apartamenty Żużlowe!!! IP: 67.159.45.* 23.03.09, 20:06
                            Rzeczywiście jest zamówienie publiczne na roboty budowlane na stadionie Wandy! Będzie żużel na sto procent!:
                            www.zis.krakow.pl/PrzetargNieograniczony_OpracowanieDokumentacji.html
                            Pani Matyldo, dlaczego jest Pani świadomie wprowadza ludzi w błąd? Dlaczego Pani Kłamie mówiąc, że nie będzie żużla przed blokiem BB, skoro fakty mówią co innego? Jak to jest, że wie Pani na co sobie może pozwolić, a jednak Pani oszukuje? I stara się uprawiać tanią reklamę na forum internetowym? Czy nie może się Pani pogodzić z faktem porażki dewelopera i za wszelką cenę stara się namówić jeszcze kliku chętnych do tej lipnej inwestycji?
                            • Gość: Matylda [...] IP: *.ramtel.pl 24.03.09, 09:47
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • Gość: nikt rozbawiłaś mnie do łez IP: *.technika.net.pl 24.03.09, 10:24
                                "Patrząc na ich stronę internetową, każdy zobaczy, że w dobie kryzysu idzie im
                                całkiem nieźle..."

normalnie leżę i kwiczę
                                • Gość: gosc Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.chello.pl 24.03.09, 11:08
                                  i zostań w tej pozycji, przeczytałem tekst twój i tej pani,
                                  rzeczywiście rozłorzyła cię na łopatki
                                • Gość: ubawiony Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 11:23
                                  E tam, i tak lepsza jest dogłąbna analiza możliwości publikowania ogłoszeń o
                                  przetargach na OFICJALNYCH stronach jednostek budżetowych Miasta Krakowa:
                                  "A co do przetargu - to każdy głupi wie, że można samemu wpisać i ogłosić na
                                  niektórych stronach przetarg choćby i na budowę promu kosmicznego w kształcie
                                  banana."

Rzeczywiście, każdy głupi wie, że takie coś można zrobić. Wystarczy jednak
                                  minimum wiedzy i odrobina inteligencji, żeby odróżnić takie bzdety na od
                                  OFICJALNYCH stron i OFICJALNYCH ogłoszeń.
                                  • Gość: Aleksander Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 14:14
                                    Panowie! Troche powagi.
                                    Śmieszne to wszystko, ale tak po prawdzie z ogłoszonego przetargu "o
                                    modernizacji stadionu żużlowego" nie wynika przecież wcale, że żużel
                                    tam będzie. Może chodzi o kryte lodowisko?!
                                    • Gość: ubawiony Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 14:28
                                      "Przedmiot zamówienia obejmuje generalne wykonawstwo wraz z projektami
                                      budowlanymi i wykonawczymi inwestycji modernizacji obiektów sportowych KS Wanda
                                      przy ul. Odmogile w Krakowie (stadionu piłkarskiego, TORU ŻUŻLOWEGO, budynku
                                      loży VIP-owskiej, przebudowy korony stadionu w zakresie nowego wjazdu i PARKU
                                      MASZYN, wykonania trybuny wschodniej i uzupełnienia trybuny zachodniej, remontu
                                      budynku hoteliku sportowego)"
                                      Źródło: ogłoszenie o przetargu.

> Może chodzi o kryte lodowisko?!

Jak rozumiem zakładasz, że np. "park maszyn" oznacza miejsce przechowywania
                                      maszyn do czyszczenia i szlifowania lodowiska.
                                      Oczywiście mieszkamy w wolnym kraju i masz pełne prawo tak uważać :D

Nie wiem tylko, co innego niż "miejsce rozgrywania zawodów żużlowych" rozumiesz
                                      pod zawartym w ogłoszeniu pojęciem "toru żużlowego".
                                      • Gość: Cosmo Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 16:15
                                        > > Może chodzi o kryte lodowisko?!
                                        >
                                        > Jak rozumiem zakładasz, że np. "park maszyn" oznacza miejsce
                                        przechowywania
                                        > maszyn do czyszczenia i szlifowania lodowiska.
                                        > Oczywiście mieszkamy w wolnym kraju i masz pełne prawo tak
                                        uważać :D
                                        >
                                        > Nie wiem tylko, co innego niż "miejsce rozgrywania zawodów
                                        żużlowych" rozumiesz
                                        > pod zawartym w ogłoszeniu pojęciem "toru żużlowego".

Miejmy nadzieję że to tylko chodzi o zawody w bieganiu boso po
                                        żużlu ;D
                                        • Gość: Aleksander Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 19:38
                                          No ale chyba w zimie nie trenują?
                                          A tak poza tym to mi to nie przeszkadza...
                                          • Gość: Koja Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 22:34
                                            Pytacie czy padnie? Chyba raczej nie, ku waszemu zmartwieniu.
                                            Właśnie zaczął wprawiać okna (dziś widziałem).
                                            A który deweloper zamawia i wprawia okna mając zaraz upaść.
                                            Chyba coś wam się jasnowidze pomieszało.
                                            • Gość: gosc Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.chello.pl 11.04.09, 09:10
                                              Tak ja też widziałam jak wczoraj zaczeli wprawiac okna. Tez
                                              jednoczesnie robią instalacje wewnątrz budynku więc chyba tym co tak
                                              bardzo chcieli nas zniechęcic i odstraszyć się nie udało.
                                            • Gość: Krystyna Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 12:34
                                              Gość portalu: Koja napisał(a):

> Pytacie czy padnie? Chyba raczej nie, ku waszemu zmartwieniu.
                                              > Właśnie zaczął wprawiać okna (dziś widziałem).
                                              > A który deweloper zamawia i wprawia okna mając zaraz upaść.
                                              > Chyba coś wam się jasnowidze pomieszało.

każdy, któremu się uda uzyskać je na termin. albo nawet zrobi
                                              przedpłatę. przecież wszyscy, którzy zakupili tam mieszkania
                                              wpłacają do balbudu transze wraz z postępem robót - lepiej skasować
                                              jeszcze trochę kasy, nieprawdaż? leopard na kijowskiej i okna
                                              wprawił i tynki zrobił i wszystkie roboty wokół budynku. pobrał całą
                                              należną kwotę i dopiero złożył wniosek w sądzie. taki przykład w
                                              odpowiedzi na Twoje pytanie "a który developer zamawia i wprawia
                                              okna mając zaraz upaść".

• Gość: gosc do krystyny Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.chello.pl 14.04.09, 16:56
                                                nie siej propagandy ,,jasnowidzu,,
                                              • Gość: Też do Krystyny... Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.09, 19:08
                                                Skoro piszesz o Leopardzie, to wydajesz się zapominać o jednym. Być
                                                może nawet o tym nie wiedziałaś.
                                                Otóż Leopard miał 80 mln (słownie: osiemdziesiąt milionów) kredytu.
                                                A Bal-Bud, z tego co się orientuję, ma "czystą" księgę wieczystą.....
                                              • Gość: gosc Re: rozbawiłaś mnie do łez IP: *.chello.pl 14.04.09, 21:27
                                                czlowieku ale bzdety piszesz szkoda że sam siebie nie przeczytasz
                                                • Gość: też gość jaki upadek? IP: *.chello.pl 14.04.09, 23:01
                                                  Brak podstaw do ogłaszania upadłości. Firma ma spłacone wszystkie
                                                  zaległości i buduje na czysto a do sprzedaży jeszcze zostało sporo
                                                  mieszkań. A jeżeli chodzi o firme leopard to oni mieli poważne długi
                                                  i pracowali na kilka frontów. Każdy może napisać swoje zdanie na
                                                  forum ale po co psuć komuś reputacje?? No chyba że ma się w tym
                                                  własny interes do zrobienia. Pewnie w tym przypadku tak właśnie jest
                                                  bo wiele komentarzy o tym swiadczy. Jak na razie trzymajmy się
                                                  faktów i przyglądajmy się postępom prac.
                                                  • Gość: gran Re: IP: *.chello.pl 15.04.09, 23:38
                                                    skoro nie zaciagneli kredytu na hipoteke to za co budują? Za swoje? Wolne żarty! To po co zaciągali kredyt wcześniej? Zeby postawić puste ściany? Za co w takim razie budują? Ano za wplacane pieniądze!
                                                  • Gość: gosc Re: IP: 77.236.0.* 16.04.09, 00:58
                                                    I co z tego że nie mają kredytu. Nie wiesz jak to robią? np w
                                                    najbliższy ponieziałek pojawia się podstawiony wierzyciel któremu
                                                    firma jest winna kase za jakieś zmyślone sprawy. Firma mówi - nie
                                                    mamy kasy, mamy tylko rozpoczętą budowę. Następuje egzekucja z
                                                    majątku, straszą dopłatami, wpisują się w kw i naprawdę nikogo nie
                                                    interesuje to że x-siński coś wpłacił, że ma kredyt na niby jakieś
                                                    mieszkanie, Nie ma mieszkania - nie ma nic pewnego.
                                                    Chyba jak mnie pamięć nie myli Budmar na Lwowskiej coś podobnego
                                                    zrobił - szczyt bezczelności - wierzyciel to gość z Leoparda. Istna
                                                    komedia czeska. Goście są uśmiechnięci, opaleni, zadowoleni, ale
                                                    zawsze współczują tym, którzy wpłacają. Dzisiaj nie wolno nikomu
                                                    płacić za coś czego nie ma - my budujemy a wy płacicie.. ha ha.
                                                    Klient widzi - o okna wstawiają - dobra firma. A czy na oknach
                                                    dostawca napisał "zapłacone" ? Dokąd nie masz aktu w rece to nic nie
                                                    masz - taka smutna prawda z tymi pseudo deweloperami. Firmy ledwo
                                                    zipią. Oglądanie krs to tak jak czytanie gazety z tamtego miesiąca.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • Gość: kr Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 09:22
                                                    > Następuje egzekucja z
                                                    > majątku, straszą dopłatami, wpisują się w kw i naprawdę nikogo nie
                                                    > interesuje to że x-siński coś wpłacił, że ma kredyt na niby jakieś
                                                    > mieszkanie,

Dlatego X-siński powinien najpierw wpisać swoje roszczenie do KW. To już nie
                                                    kosztuje majątku. A roszczenia z KW w razie problemów rozpatruje się i reguluje
                                                    w kolejności wpisania.
                                                  • Gość: observ Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.09, 12:39
                                                    Poraz kolejny muszę zdementować plotki o upadłości bal-budu,
                                                    poprostu nie ma przesłanek do upadłości, co prawda sprzedana jest
                                                    mniej niz połowa mieszkań i to tych o małych metrażach, ale były one
                                                    sprzedawane w cenie 7200-6500 pln/m2, od tej ceny są wpłacane
                                                    kolejne raty do kasy bb, także spokojnie wybudują z wpłat od ludzi i
                                                    jeszcze im trochę zostanie.
                                                    Co prawda parę osób które kupiły w tej cenie próbuje rozwiązać umowy
                                                    przedwstępne, ale mają marne szanse.
                                                  • Gość: tkwiwszczegółach Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 12:47
                                                    > Co prawda parę osób które kupiły w tej cenie próbuje rozwiązać umowy
                                                    > przedwstępne, ale mają marne szanse.

A to jest umowa czy cyrograf, że są marne szanse na jej rozwiązanie?
                                                  • Gość: gosc do observ Re: IP: *.chello.pl 16.04.09, 17:55
                                                    Jest sprzedanych więcej niz 50% mieszkań sprawdź dokladnie (
                                                    niewiele wiecej ale wiecej )
                                                  • Gość: [b]!!![/b] Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.09, 19:16
                                                    Dokładnie tak. Licząc z rezerwacjami to ponad 40 mieszkań.
                                                  • Gość: Gość Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 17:12
                                                    Na innym forum podali , że BB nie ma kredytu, wiec 40 osób
                                                    sfinansuje budowe 70 mieszkań. Czyli albo koszt budowy i działki w
                                                    przeliczeniu na M2 równy jest ok. 2,700 albo BB zbankrutuje.
                                                    Zadzwońcie do paru firm w Krakowie po ile jest budowany m2 wg moich
                                                    wiadomości to od 3 tys w góre.
                                                  • Gość: zdziwiony Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 18:57
                                                    A to ciekawe rozumowanie. Jeśli więc kupuję mieszkanie nie biorąc
                                                    kredytu to kupuję je za 0 zł?
                                                  • Gość: Gość. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.09, 19:38
                                                    W tym momencie ilość mieszań sprzedanych i ilośc mieszkań
                                                    zarezerwowanych = 44, a nie 40 jak piszesz.
                                                    W ostatnim tygodniu (info z ich strony) sprzedali 3 mieszkania.
                                                    Jeśli tempo sprzedaży będzie sie utrzymywało na tym poziomie, to
                                                    niedługo zabraknie im mieszkań. A po za tym skąd wiesz, że nie mają
                                                    własnych środków na dokończenie budowy? Czyżbyś im siedział w
                                                    kieszeni?
                                                  • Gość: Gość. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 11:47
                                                    Stan aktualny na dzien 27.04.2009 r. - 37 sprzedanych, 12
                                                    zarezerwowanych. Garaży, miejsc postojowych i piwnic nie chciało mi
                                                    sie liczyć. Zostały im tylko 23 mieszkania.
                                                  • Gość: szymek Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 14:34
                                                    Bal-Bud nie upadnie, bo ma sprzedane ponad 30 mieszkań, mieszkania
                                                    sprzedał w 2007 i na początku 2008, za ceną 7200-6500 za metr, i
                                                    spokojnie z wpłat od klientów wybuduje i wykończy cały blok i
                                                    jeszcze na tym zarobi, a pozostałe mieszkania to już czysta premia ;)
                                                  • Gość: Madzia Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 09:28
                                                    a czy to prawda ze jesienią ma byc promocja na 3999zl za metr, cos
                                                    takiego czytalam na tym forum, czy ktos moze potwierdzic?
                                                  • Gość: Gość. Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.09, 15:10
                                                    Na tym samym forum, na którym to przeczytałaś, ktoś napisał również:

>>>
                                                    Byłem dzisiaj osobiście w biurze BAL-BUDu i pytałem czy przewidują
                                                    jeszcze spadek ceny. Powiedziano mi wyraźnie, że NIE. Wręcz
                                                    przeciwnie - w momencie gdy zostanie 10-15 mieszkań wolnych
                                                    zamierzają podnieść cenę, na jaką - tego nie udało mi się ustalić.
                                                    >>>

Tak więc widać, że cena 3999 za m2 jest blefem.
                                                    Zastanów się - skąd ktoś mógłby wiedzieć o ewentualnej obniżce ceny?
                                                    Gdyby zamierzali tak zrobić, to na pewno by się tym nie chwalili. Bo
                                                    i po co? Żeby im teraz mieszkania nie szły?
                                                    Ktoś wymyślił sobie tą cenę i napisał jakieś głupoty na forum.
                                                    Równie dobrze ja mogę napisać o cenie 2999 zł/m2, albo o tym, że
                                                    mieszkania po wakacjach będą za darmo - a czy mi w to uwierzysz, to
                                                    już twoja sprawa.
    • Gość: Piotr Re: Czy padnie Bal-Bud? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:39
      Wtam,
      wszystko wskazuje, że TAK. BB jest winien firmie KARTEX około
      1500000 zł, część tej kwoty jest zasądzona sądownie reszta czeka na
      werdykt sądowy. KARTEX złożył wniosek o wpis do KW nr 218661 w
      Krakowie o zabezpieczenie roszczeń. Z takim wpisem każdy nowy
      właściciel lokalu który znajduje się na działce BB będzie
      automatycznie dłużnikiem firmy KARTEX oczywiście jak wcześniej
      podpisze z BB umowę notarialną na kupno mieszkania. Odpowiednie
      dokumenty sa do wglądu w siedzibie firmy KARTEX.
      • Gość: Gość. [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 11:38
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: Gość Re: Czy padnie Bal-Bud? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 15:30
        A to ciekawe... Bo ja słyszałem, że to Kartex jest winny firmie
        BalBud 2 000 000,00 zł. I podobno też są na to dokumenty....
        Kto ma rację - czas pokaże.
        • Gość: Matylda Re: Czy padnie Bal-Bud? IP: *.ramtel.pl 15.06.09, 06:39
          Nie przejmujcie się żadnymi plotkami. Wszystko jest OK. Budowa idzie
          nieprzerwanie. Kto nie wierzy niech sobie podjedzie i przekona się
          na własne oczy. Na zdjęciach z ich strony widać, że robią już
          wylewki w mieszkaniach. Plotek na temat tego, że nie skończą tego
          bloku i na pewno upadną było już co niemiara. I co? I wszystko to
          nieprawda. Tak więc ludziska - nie wierzcie w żadne ploty. To chyba
          tylko pobożne życzenia zawistnej konkurencji.....
          • Gość: Gość Re: Czy padnie Bal-Bud? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.09, 11:24
            Niestety Pan Piotr ma racje, jeżeli zapis o długu BB zostanie
            ujawniony w KW to wszyscy kupujący mieszkania, a w tym udział w
            zadłużonej działce zostaną automatycznie dłużnikami. Jutro udam się
            do Kartex sprawdzić czy naprawdę mają nakaz sądowy. W sądzie nie da
            się od razu sprawdzić czy to prawda bo wpis może trwać nawet rok.
            Pozdrawiam
            • Gość: Klient. Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 15:00
              Robicie wielkie halo ze wzmianki w KW, a sprawa jest dziecinnie
              prosta - wystarczyło zasięgnięcie informacji w biurze Balbudu. Ale
              wy zamiast się czegoś dowiedzieć - wolicie wieszać psy na
              deweloperze bo tak was nauczyły media. Jak deweloper - to na pewno
              oszust.

W biurze dowiedziałem się następujących rzeczy:
              1. W KW rzeczywiście pojawiła sie wzmianka o wpis roszczenia złożona
              przez firmę KARTEX - byłego wykonawcy inwestycji.
              2. Wzmianka została wpisana na podstawie nakazu zapłaty kwoty ok.
              300 tys. zł, którą Balbud nie zapłacił KARTEXowi z powodu nie
              wykonania pewnych elementów budowlanych, które wcześniej zostały
              rozliczone awansem (w poprzedniej fakturze), a nie zostały wykonane.
              3. Sąd nie analizując całości sprawy, tylko mając podpis przyjęcia
              przedmiotowej faktury wydał nakaz zapłaty w trybie zaocznym.
              4. Nakaz zapłaty został uchylony na mocy prawa z powodu złożenia
              przez Balbud zarzutów od nakazu zapłaty i pozwu o zapłatę
              1.200.000,00 przeciwko KARTEXowi.
              5. Skoro nakaz został uchylony to tym samym wzmianka o wpis, będąca
              następstwem nakazu, jest bezzasadna i niedługo zostanie wykreślona.
              6. KARTEX nie ma prawa posługiwać się uchylonym nakazem zapłaty.
              7. Balbud złożył już pismo do Przewodniczącej Ksiąg Wieczystych o
              przyspieszenie usunięcia bezzasadnego wpisu.

Ot i cała sprawa strasznie tajemniczej wzmianki w KW. Kto nie wierzy
              niech się wybierze do biura Balbudu, a usłyszy to samo.

Kto miał kiedykolwiek do czynienia z księgami wieczystymi ten wie,
              że Sąd bez analizy "robi" wpis wzmianki, a potem ją dopiero
              rozpatruje.
              Takie niestety mamy w Polsce chore prawo, jeśli chodzi o księgi
              wieczyste. Zapytajce jakigokolwiek prawnika to powie wam to samo.
              Nasze mieszkania w żaden, powtarzam jeszcze raz: w żaden sposób nie
              są zagrożone. Bowiem my Klienci mamy podpisane umowy notarialne z
              firmą Balbud, a nie z firmą KARTEX.
              Tak więc spoko, wszystko jest OK.

Z innej beczki: podczas wizyty w biurze widziałem jak wybierano
              kostę brukową dla naszego bloku. Będzie naprawdę przepięknie. Już
              się nie mogę doczekać, aby się tam wprowadzić.
              • Gość: domator Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 16:09
                > 1. W KW rzeczywiście pojawiła sie wzmianka o wpis roszczenia złożona
                > przez firmę KARTEX - byłego wykonawcy inwestycji.
                > 2. Wzmianka została wpisana na podstawie nakazu zapłaty kwoty ok.
                > 300 tys. zł, którą Balbud nie zapłacił KARTEXowi

Dotąd są fakty.

> Ot i cała sprawa strasznie tajemniczej wzmianki w KW. Kto nie wierzy
                > niech się wybierze do biura Balbudu, a usłyszy to samo.

A co ma BB mówić?

> Kto miał kiedykolwiek do czynienia z księgami wieczystymi ten wie,
                > że Sąd bez analizy "robi" wpis wzmianki, a potem ją dopiero
                > rozpatruje.
                > Takie niestety mamy w Polsce chore prawo, jeśli chodzi o księgi
                > wieczyste.

Czyli według Ciebie prawo jest chore, bo sąd ujawnia zgłoszenie żądania wpisu roszczenia? Lepsze według Ciebie byłoby prawo, gdyby np. sprzedający miał tydzień na sprzedanie tego samego lokalu pięciu osobom? Albo kredytobiorca mógł zaciągnąć pięć kredytów w pięciu bankach - bo po żadnym ze zdarzeń nie pojawił by się żaden ślad aż do momentu ostatecznego wpisania?
                No chyba jednak lepiej, że pojawiają się informacje, że "coś jest na rzeczy".
                • Gość: Klient. Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 16:51
                  Nie spłycaj mojego toku rozumowania.
                  Napisałem chore, nie dlatego o czym piszesz, bo uważam, że tak
                  powinno być, tylko dlatego, że wniosek o wpis roszczenia może wpisać
                  przysłowiowy Kowalski nie mając żadnego tytułu wykonawczego.
                  Wystarczy, że złoży wniosek bo tak mu się podoba. Sąd wzmiankę
                  wpisuje do KW na podstawie wniosku, a dopiero po jakimś czasie
                  rozpatruje, czy wniosek jest zasadny. I w przypadku bezzasadności
                  wniosku na wykreślenie wzmianki czeka się od 1 do 6 m-cy.
                  Czy nie uważasz, że trwa to zbyt długo?
                  • Gość: Klient. Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 17:03
                    Zapomniałem się ustosunkować do twoich słów:

"> Ot i cała sprawa strasznie tajemniczej wzmianki w KW. Kto nie
                    wierzy
                    > niech się wybierze do biura Balbudu, a usłyszy to samo.

A co ma BB mówić?"

Jak to co ma mówić?
                    No mógłby skłamać, że nic na ten temat nie wie, że to nie moja
                    sprawa, że wszystko jest ok., że to tajemnica handlowa, że... itd.,
                    itp.
                    A on rzetelnie informuje swoich Klientów o sprawie, nie wykręcając
                    się "sianem".
                    I dlatego uważam, iż mówiąc prawdę - jest wiarygodny jako deweloper.
                    Piszę to również na podstawie wczorajszej wizyty na budowie, na
                    której prace cały czas posuwają sie do przodu.
                  • Gość: nick Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 17:16
                    sąd wieczystkosięgowy nie rozpatruje żadnych spraw, tylko bada czy dokument
                    złożony stanowi podstawę wpisu do księgi wieczystej i czy wniesiono odpowiednią
                    opłatę, a jeśli stanowi podstawę (nakaz w nakazowym stanowi podstawę
                    zabezpieczenia) i wpisu i jest opłacony to wpisuje zgodnie z wnioskiem.
                    Merytorycznie spór rozstrzyga sąd gospodarczy przed którym toczy się spór.
                    Podstawą do wykreślenia wpisu będzie wyrok sądu gospodarczego, który uchyli
                    nakaz zapłaty, a to nastąpi ... heh jak to w polskich sądach ... za jakiś czas,
                    chyba że strony zawrą ugodę.
                  • Gość: domator Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 17:28
                    > Napisałem chore, nie dlatego o czym piszesz, bo uważam, że tak
                    > powinno być, tylko dlatego, że wniosek o wpis roszczenia może wpisać
                    > przysłowiowy Kowalski nie mając żadnego tytułu wykonawczego.
                    > Wystarczy, że złoży wniosek bo tak mu się podoba.

Skoro tak twierdzisz to może spróbujesz wpisać jakieś swoje roszczenie na moją działkę? Nie wpiszesz - bo nie masz podstawy. Nie wystarczy bowiem - jak twierdzisz - iść do sądu i "złożyć wniosek bo tak mi się podoba".
                    • Gość: Klient. Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:21
                      Otóż właśnie się mylisz. Mogę wpisać roszczenie na podstawie
                      wyimaginowanego długu za bilet tramwajowy, za który mi nie zwrócieś.

Podstawy, o których piszesz są sprawdzane później. Wzmianka w KW
                      natomiast pojawia się momentalnie, po złożeniu i opłaceniu wniosku.

Nie mam czasu ani ochoty (chyba, że zaproponujesz jakiś opłacalny
                      zakład), ale udowodniłbym ci, że mógłbym sie wpisać na twoją
                      działkę.....
                      • Gość: nick Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:25
                        jaki dokument dałbyś jako podstawę wpisu do KW?
                        • Gość: Klient. Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 13:30
                          Moje pisemne oświadczenie wraz załącznikiem w postaci skasowanego
                          biletu tramwajowego, który został przez ciebie wykorzystany, a za
                          który nie zapłaciłeś.
                          • Gość: psychiatra Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 14:30
                            zapraszam na wizyte...:)))))))))
                          • Gość: nick Re: Z wielkiej chmury mały deszcz..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 14:35
                            taki dokument zgodnie z przepisami ustawy o księgach wieczystych i hipotece nie
                            stanowi podstawy wpisu i wniosek o wpis zostanie oddalony, a w czasie gdy będzie
                            oczekiwał na rozpatrzenie nikt nie będzie się nim przejmował, bo jak notariusz
                            zbada księgę wieczystą to ewentualnie uśmiechnie się pod nosem, że jakiś oszołom
                            pieniaczy, a jeśli podczas badania księgi zobaczy nakaz zapłaty to na pewno nie
                            postąpi tak jak w przypadku biletu.
    • Gość: Matylda Re: Czy padnie Bal-Bud? IP: *.ramtel.pl 13.09.09, 08:41
      Pseprasam bardzo, ale straśnie jestem ciekawa: czy padl ten balbut
      wreście?
      • Gość: obserwator O! Matylda wróciła!!! IP: 77.255.97.* 13.09.09, 09:17
        Jak Ci się mieszka na rozgrzebanej budowie?
        • Gość: Matylda Wróciła i śmieje się z was od ucha do ucha ha, ha. IP: *.ramtel.pl 13.09.09, 18:16
          Jeszcze nie mieszkam, bo końcówka budowy dalej trwa. Mnie nie
          zależy - ja mam czas. Ale zapewniam cię, odpowiadając na twoje
          pytanie, że mnie i innym będzie się tam mieszkało super, znacznie
          lepiej przypuszczam niż tobie gdziekolwiek mieszkasz, uparty
          pesymisto.
          No ale teraz ty mi odpowiedz: cy, tak jak wsyscy psepowiadali, padl
          jus ten balbut, cy nie? Strasnie jestem ciekawa.....
          • Gość: Yanek Re: Wróciła i śmieje się z was od ucha do ucha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.09, 19:04
            Wyobraź sobie że byli i tacy którzy wątpili jedynie w twoje opowieści o końcówce
            prac w czerwcu, sierpniu ... itd i teraz mają z ciebie niezły ubaw. Teraz ci się
            nie spieszy do zamieszkania, ho ho ho, ale jaka byłam pewna że skończą w czerwcu
            bo już windy zamówili.
            • Gość: Matylda Re: Wróciła i śmieje się z was od ucha do ucha ha IP: *.ramtel.pl 14.09.09, 01:23
              Dupa, dupa, huziu bobo..... Mam to gdzieś co piszesz na temat
              czerwca i sierpnia. Za mało wiesz pesymisto-cwaniaczku, żeby
              wiedzieć, że swój cel osiągnęłam w 200%.
              No ale teraz mi odpowiedz:
              cy, tak jak wsyscy psepowiadali, padl jus ten holerny balbut, cy
              nie? Straśnie jestem ciekawa.....
              • Gość: Yank Re: Wróciła i śmieje się z was od ucha do ucha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 08:13
                No proszę pokaż mi jeden mój post w którym pisałem czy dywagowałem coś na temat
                czy firma padnie czy nie, za to ty wszem i wobec ogłaszałaś koniec prac na
                czerwiec, później na sierpień i tralala. Jakoś jest połowa września i dopiero
                widać koniec prac, a gdzie myśleć o pozwoleniu na użytkowanie. Jak będziecie
                mieli szczęście to na święta uda wam się wprowadzić.
                Czemu odpuściłaś sobie temacik w którym napisałaś tyle bzdur i teraz tu piszesz?
                • Gość: Matylda Re: Wróciła i śmieje się z was od ucha do ucha ha IP: *.ramtel.pl 14.09.09, 09:02
                  A bo mi wolno pisać gdzie mi się podoba, i żaden yaaaank nie bedzie
                  mi mówił gdzie mam to robić. Na tamtym forum zdobyłam już szacunek i
                  uznanie za moje trafne teksty, teraz chcę zdobyć to samo na tym
                  forum.
                  Dawno temu napisałam wbrew wszystkim, że "Bal-Bud nie upadł i nigdy
                  nie upadnie" (vide paredziesiąt postów wcześniej). I tak jest prawda.
                  Miałam rację, choć wszyscy inni przepowiadali mu pewny upadek.
                  Ciekawe jak się teraz czują - ha, ha, ha.....
                  Co do terminu zamieszkania - to spokojny bądź... Nieważne kiedy
                  zamieszkamy, ważne że zamieszkamy. Natomiast - ty i tobie podobni -
                  niestety nie będą mieli tej przyjemności i nie zamieszkają tam
                  NIGDY. Na szczęście.
                  A i o mieszkanku za 4999 zł/m2 w podobnym miejscu w Krakowie - to
                  możecie jedynie naprawdę tylko pomarzyć..... Więc na otarcie
                  łez "piszta co chceta" a mi to lotto.....
                  • Gość: Matylda Re: No i co? IP: *.ramtel.pl 25.09.09, 05:02
                    Oj chlopy, chlopy, co zeście tak glosno tu ksyceli... Gdzie zeście
                    som? Moze mi któryś odwazny odpowie na pytanie: cy padl jus wrescie
                    ten holerny balbut, jak wsyscy psepowiadali, cy nie?
                    Zerkajac na ich nowiutkie fotografije na stronicy www.bal-bud.com.pl
                    mysle ze niedlugo jesce pociognom, ino lampy i ogrodzenie dokończom.
                    Oj chlopy, chlopy, co zeście tu tyle do powiedzenia mieli - gdzie
                    zeście som?
                    • Gość: gosc Re: No i co? IP: 88.220.105.* 25.09.09, 13:50
                      logopeda wskazany a nawet konieczny droga matyldo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka