Dodaj do ulubionych

Siemens Combino

IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 08.12.03, 00:58
www.mpk.poznan.pl/combino.htm
Mało się nie posikałem z wrażenia, jak zobaczyłem te foty - muszę przyznać,
że Combino jest zajebiste... no i spodobał mi się jeden patent poznaniaków -
mianowicie tapicerka siedzeń w ich pojazdach jest firmowa i zawiera w motywie
graicznym LOGO firmy! Z tego co wiem, solniczki mają u nich identyczną
tapicerkę...

Z drugiej zaś strony przyzwyczaiłem się do tego, że każda nowa dostawa musi
się w Krakowie różnić jakimiś szczegółami wyposażenia wnętrza od poprzednich
i bardzo mi się to podoba - od razu można zauważyć nowe pojazdy w mieście,
nawet jeśli się jest laikiem. Ale z drugiej strony nie musi to przecież być
tapicerka - np, w nowych omniach zmieniono kolor samych siedzonek i poręczy,
nie ruszając tapicerki, a wszystkie nowe jelczydła też różniły się
szczegółami w stylu poręczy, złączek, czy modelu siedzeń, tapicerkę mając
jednolitą...

Ehh... już sobie wyobrażam ten niebieski motyw z przewijającym się logo MPK :P

Pzdr.
LOKI
Obserwuj wątek
    • boldhead Re: Siemens Combino 08.12.03, 10:44
      nasze bomby sa zgrabniejsze
      • Gość: Blurp Re: Siemens Combino IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 08.12.03, 13:57
        Może i Bomby są ładniejsze (bo są) ale za to poznańskie Combino bije je na głowę
        pojemnością. Wedle danych ze stron MPK-ów: Combino ma 59 miejsc siedzących i 275
        miejsc stojących, podczas gdy Bomby odpowiednio 78 (+4 składane siedzonka) i
        100. Takie jedno Combino to jak dwie Bomby. Teraz nie dziwię się Poznaniowi, że
        wybrali Combino. Tylko zastanawiam się przy jakiej ilość osób na m2 wychodzi
        Poznaniowi te 275 miejsc stojących.

Tak sobie przeglądam dane podane na stronie naszego MPK-u i widzę jedną zabawną
        rzecz - ciągle wszyscy mówią, że jednak Bomba zabiera tylu pasażerów co dwie
        105-ki. Ciekawe. Wedle specyfikacji 105-ka zabiera (nominalnie) 125 pasażerów.
        Czyli jedna Bomba to (według specyfikacji) półtorej składu stopiątek.

Pozdrawiam
        Blurp
        • pavlack Re: Siemens Combino 08.12.03, 15:20
          Od razu widać, że te dane są liczone przy różnych normach pasażera na m2, to
          jedna rzecz. Druga, że przecież Combino jest o 3 metry dłuższe od Skunksa, tak
          więc logiczne że będzie zabierać więcej pasażerów. Zapewniam, że gdyby w
          Krakowie kupiono NGT8 to też byłyby one bardziej pojemne od NGT6 ;-P

A poza tym nie wiem co im da taka pojemność, jeśli w drugim od końca członie
          jest tylko jedna para podwójnych drzwi, a więc prównując to z krótszym NGT6,
          ten wagon ma MNIEJ drzwi niż NGT6. Co jest moim zdaniem dużym idiotyzmem...
          • pavlack Re: Siemens Combino 08.12.03, 15:40
            No i posprawdzałem dane na stronach producentów. Oto co podaje Siemens dla
            Combino o długości 29,8m (czyli takiego jak ma Poznań):
            Miejsc siedzących 74, miejsc stojących 91 (4os/m2) lub 153 (6,7 os/m2) co razem
            daje odpowiednio 165 lub 227 miejsc
            Natomiast Bombardier dla NGT6 podaje 73 miejsca siedzące i 111 stojących *tylko
            nie jest napisane ile os/m2) co razem daje 184 miejsca.

Wniosek taki, że NGT9 miałby porównywalną pojemność do Combino.
            • pavlack Re: Siemens Combino 08.12.03, 15:41
              pavlack napisał:

> Wniosek taki, że NGT9 miałby porównywalną pojemność do Combino.

NGT8 oczywiście :)
              • Gość: blurp Re: Siemens Combino IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 08.12.03, 16:41
                Kogo obchodzi hipotetyczny NGT8 - Kraków kupił NGT6, które jak widać mają zbyt
                małą pojemność w stosunku do potrzeb przewozowych na linii 24. W Poznaniu mieli
                na testach naszego Skunksa i najwyraźniej doszli do wniosku, że lepiej kupić od
                razu pojemniejszy wagon. Nie znam dokładnie różnic cenowych ale wystąpiłem tu w
                roli adwokata diabła tylko po to żeby nie oceniać, który tramwaj jest lepszy po
                wyglądzie. Mnie stylistyka Bombardiera również bardziej odpowiada ale jeśli
                miałbym wypowiedzieć się który tramwaj jest lepszy musiałbym się wpierw
                przejechać Combino. Wszak pasażerów interesuje głównie komfort i czas przejazdu.

A tak na marginesie - Poznaniacy rozpływają się w zachwytach jakie to Combino ma
                przyspieszenie. Wiem, że Skunks ma mocniejsze silniki ale nie udało mi się
                dokopać do wartości przyspieszenia jakie osiąga, żeby móc je porównać z osiągami
                Combino. Czy ktoś z Forumowiczów może wie jakie przyspieszenie ma krakowska Bomba?

Pozdrawiam
                Blurp
                • pavlack Re: Siemens Combino 08.12.03, 20:44
                  Gość portalu: blurp napisał(a):

> Kogo obchodzi hipotetyczny NGT8 - Kraków kupił NGT6, które jak widać mają zbyt
                  > małą pojemność w stosunku do potrzeb przewozowych na linii 24.

Hmm, tramwajów chyba nie kupuje się pod konkretną linię?
                  Ja wiem, że te NGT6 na 24 to jest trochę taki chwyt pod publiczkę, ponieważ na
                  Kurdwanowie ma być "szybki tramwaj" z nowoczesnym taborem. Dlatego mam
                  nadzieję, że w najbliższym czasie (rok 2006? oby) zostaną zakupione NGT8, które
                  będą jeździły na 24, a NGT6 wtedy będą mogły kursować np. na 1, 3, 5 (po
                  remoncie Mogilskiego) oraz 6-tce.

> W Poznaniu mieli na testach naszego Skunksa i najwyraźniej doszli do wniosku,
                  > że lepiej kupić od razu pojemniejszy wagon.

Najwyraźniej tak, ale o dodatkowych drzwiach w przedostatnim członie to już nie
                  pomyśleli :)

> Nie znam dokładnie różnic cenowych ale wystąpiłem tu w

Combino jest dużo droższe, głownie z tego powodu że ma 100% niskiej podłogi. Z
                  tego co pamiętam, to NGT6 kosztuje ok. 5-6 mln zł, a Combino w wersji
                  poznańskiej 8-9 mln.

> roli adwokata diabła tylko po to żeby nie oceniać, który tramwaj jest lepszy
                  po
                  > wyglądzie. Mnie stylistyka Bombardiera również bardziej odpowiada ale jeśli
                  > miałbym wypowiedzieć się który tramwaj jest lepszy musiałbym się wpierw
                  > przejechać Combino. Wszak pasażerów interesuje głównie komfort i czas
                  > przejazdu.

Oczywiście. Ja jednak uważam, że w Polskich warunkach nie są potrzebne wagony
                  100% niskopodłogowe, zwłaszcza, że są droższe oraz trudniejsze w
                  utrzymaniu/naprawach. No i potrzebują lepszych torowisk ;)

> A tak na marginesie - Poznaniacy rozpływają się w zachwytach jakie to Combino
                  m
                  > a
                  > przyspieszenie. Wiem, że Skunks ma mocniejsze silniki ale nie udało mi się
                  > dokopać do wartości przyspieszenia jakie osiąga, żeby móc je porównać z
                  osiągam
                  > i
                  > Combino. Czy ktoś z Forumowiczów może wie jakie przyspieszenie ma krakowska
                  Bom
                  > ba?

Niestety też nigdzie nie znalazłem.
                  • pavlack Re: Siemens Combino 08.12.03, 20:50
                    Tak sobie przeglądam stronkę Siemensa (bardzo fajna swoja droga :) i znalazłem
                    ciekawy fragment:

"The COMBINOs for Poznan are to be deployed on a rapid transit route linking
                    the city center with the large residential areas Piatkowo and Winogrady. The
                    29.4-meter-long, 2.4-meter-wide single-ended trams have a top speed of 70
                    kilometers per hour and, with seats for 57 and standing room for 115, can each
                    carry up to 172 passengers."

Z tego wynika, że te poznańskie Combino będą miały jednak pojemność 172
                    pasażerów :D
                    Ja już nie wiem komu wierzyć, zwłaszcza że sam Siemens podaje na swojej stronie
                    różne dane :)
                  • Gość: Locutus Re: Siemens Combino IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 09.12.03, 04:19
                    No a ja mam nadzieję, że kupimy NGT8 (czy nawet NGT12) i puścimy je na
                    trzynastkę :-P

Bardziej się tam przydadzą niż na 24... :-P

Pzdr.
                    LOKI
                    • Gość: ADAŚ Re: Siemens Combino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.03, 06:23
                      a wała - na "13" tylko ufoki ze "stopiątek"
                      • Gość: Locutus Żądam NGT12 na linię 13 IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.12.03, 00:57
                        Najlepiej to enki z całej polski poskupować i puścić tamoj...

ROTFL

Pzdr.
                        LOKI
    • Gość: Meg Re: Siemens Combino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 11:26
      Loki Słońce, Tobie naprawdę się to podoba?
      To jest jakieś takie.... kanciste...
      Nie podoba mi się.
      Dla mnie wygląda jak plastikowa zabawka :-)
      I weź mi nawet nie mów, że to Ci się bardziej podoba od naszych bomb?
      No normalnie herezja ;-D

Pozdrawiam
      Meg
      • Gość: Locutus Re: Siemens Combino IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 09.12.03, 04:18
        Uspokajam wszystkich: Skunksy mi się bardziej podobają. Ale kumpel z Poznania
        wpadł w taki zachwyt, że mnie się również udzieliło - zresztą, co by nie mówić,
        combino są również bardzo ładne i porządne... :-)

Cmok!
        LOKI
    • michal.ch Re: Siemens Combino 08.12.03, 13:04
      Poznań nie jest jedyny. W Cr-ach w Łodzi na tapicerce też jest logo firmy.
    • Gość: pudel25 Re: Siemens Combino IP: *.whitemouse.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.03, 13:21
      Czy mi sie tylko wydaje, czy one maja klimę? Patrz na zdjęcie wnętrza wagonu
      (sufit), a jak nie, to bedą kolejne skunksy, patrz (uchylne okienka)
    • Gość: Tomas Re: Siemens Combino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 19:16
      W czwartym czlonie są pojedyncze drzwi. Bedzie ciasnoooo
      • Gość: Clint Re: Siemens Combino IP: *.crowley.pl 09.12.03, 19:33
        ponoc Amsterdam ma kupic 155 Combino !! Takim to dobrze maja kase to kupuja,
        wyobrazacie sobie 150 nowych Bomb w Krakowie ??
        • Gość: Locutus Re: Siemens Combino IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 10.12.03, 00:59
          Wyobrażamy. Więcej - to jest moje marzenie :-D

Pzdr.
          LOKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka