Gość: e IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 13:06 Dlatego za żadne skarby nie zamieniłbym mojego małego mieszkanka w obskurnej podgórskiej kamienicy, na luksusowe mieszkanie na jakimś osiedlu, z którego nie można się wydostać :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: McDrive Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 13:11 Ale o co chodzi?? przecież linia 151 jeździ cały czas. Zawieszono tylko 451 które i tak jeździło dopiero od kilku tygodni i na 90 % trasy dublowało 151, które jeździ cały czas z niezłą jak na wakacje częstotliwością 30 min. Tajemnicą poliszynela jest ,że większość pasażerów 151 i 451 stanowią uczniowie Gimnazjum w Borku Fałęckim, wiec logiczne jest,że cześć kursów zawieszono na wakacje. Co roku przecież zawiesza się niektóre linie i tak jest od lat. Panie Waldemarze i Gazeto nie wprowadzajcie czytelników w błąd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morn Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.09, 15:24 co to znaczy, że "co roku się zawiesza" - a może by tak zmienic nawyk, a nie ślepo powtarzać to samo. mieszkańców przybyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.kim.pl 24.06.09, 17:23 Nie wiesz o co chodzi? O ten tramwaj co nie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 89.174.106.* 24.06.09, 18:30 McDrive, sprawdź najpierw rozkład a dopiero później komentuj. 451 to taka nazwa, którą ZiKiT nadało linii do Klinów, a 151 - od Klinów do Zakopianki. Całość linii wydłużono w maju do os. Pod Fortem - a po 2 miesiącach znowu zlikwidowano kursy do tego osiedla. Co do uczniów gimnazjum - owszem, dojeżdżają tym autobusem (151, sprawdź jeszcze raz) do szkoły, ale bynajmniej nie tylko oni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad a "11"? IP: *.76.classcom.pl 24.06.09, 13:15 kursowanie jedenastki też zawieszono na wakacje! a to jedyna linia, która można było dojechać z pętli przy Rakowickim bezpośrednio do Podgórza, Łagiewnik, czy Borku Fałęckiego. Czy organizatorzy komunikacji miejskiej zakładają, że tymi środkami przemieszczają się tylko studenci? Ja tam muszę dojechać do pracy! Czy w ramach "wakacji" trzeba skazywać ludzi na przesiadki albo długotrwałe czekanie na przystankach? Już dzisiaj muszę wychodzić do pracy pół godziny wcześniej. Dużo dłużej też wracam - czy o to chodziło? Paraliż miasta, bo "wakacje"??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McDrive Re: a "11"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 13:32 Do Podgórza masz 184. No niestety ale przy tak mocno rozwiniętej i gęstej sieci tramwajowej i autobusowej linie zewsząd i wszędzie nie maja ekonomicznej racji bytu. W całym zachodnim świecie (wzorcowym przykładem jest Wiedeń) komunikacja jest ustawiana tak zeby pasażer się przesiadał i powoli Kraków zaczyna przechodzić na taki system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliniak Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 13:23 Musiało się jakieś nieszczęście wypowiedzieć znajdując powód do antagonizmu... Zrobimy tak - ja sobie pomyśle o Tobie coś głupiego a Ty mi tu odpiszesz coś jeszcze głupszego. A to co najważniejsze czyli problem sygnalizowany artykułem zostanie w cieniu. Potem włączy się ktoś kto napisze, że ma gdzieś autobusy bo jeździ rowerem a potem włączy się ktoś kto chce go rozjechać swoim samochodem. Ja mieszkam na os. Kliny, jeżdżę autobusem, samochodem i rowerem bez wymieniania czym najczęściej. Znam zalety tej lokalizacji ale też i wady - po co mam o nich tutaj pisać? Chcę tylko dołożyć swój głos do dyskusji i prosić GW żeby spytała MPK czemu nie szanują swoich klientów? Pozdrawiam PD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McDrive Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 13:27 MPK nie ustala rozkładów jazdy ani tras linii autobusowych i tramwajowych!!!!!! . Ile razy trzeba to wam powtarzać ludzie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.chello.pl 24.06.09, 20:05 "kliniak" to pewnie stary pierd co nadal myśli że wszystko ustala mpk jak za komuny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forza Kliny Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 77.236.0.* 24.06.09, 13:24 Dwa błędy w liście: 1. Zlikwidowano na wakacje 141, a nie 151. 2. 151 nie zatrzymuje się na przystanku Pod Fortem bo jeździ na stare Kliny Ale prawdą jest, że dojazd na Kliny jest skandaliczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McDrive Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 13:28 Autorowi chyba chodziło jednak o 451 , które jeździ koło przychodni w Borku , bo 141 nawet się do niej nie zbliża :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kliniak Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.09, 13:34 O jejku pomyliłem się!!! To nie MPK! Przepraszam, przepraszam już więcej tego nie zrobię - też chcę być fachowcem od organizacji transportu publicznego! Mam nadzieję, że nikt na osiedlu mnie po moim wpisie nie pozna... Wyznaczam sobie karę przez 2 miesiące nie będę jeździł 116tką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WM Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 89.174.106.* 24.06.09, 18:34 Nie są to błędy. Od maja 2009 autobus 451 niektóre kursy wydłuża do os. Pod Fortem, a w jadący w przeciwną stronę 151 zaczyna niektóre kursy właśnie tam. Można by to sprawdzić na stronie MPK - tyle że teraz te rozkłady nie są dostępne. Racja natomiast - 141 zlikwidowano również. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.09, 08:03 Linia #141 była z tego co pamiętam (z okresu gdy mieszkałem na Żywieckiej) zawieszana w każde wakacje. Więc to żadna nowość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.chello.pl 24.06.09, 14:54 Podobnie jest na ul. Jagiełły Jeździły tam 2 autobusy 122 i 182, jednakże na wakacje ich trasa została zmieniona, tak że trzeba isc 15 minut na przystanek i do tego jadą raz na godzine. Skandal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bussie Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje 24.06.09, 15:15 Przyznam, że zaskoczyło mnie obcięcie kursów linii 182. W końcu jeździł dwa razy na godzinę. I w moim przekonaniu nie chodziło o dowóz uczniów do szkół (choć załatwiał to przy okazji), ale wsparcie mieszkańców wciąż rozrastających się osiedli w dojeździe do głównych tras komunikacji miejskiej. Cóż, wypada dziękować, że nie została całkiem zawieszona, szczególnie, że jeden przystanek końcowy ma na dworcu autobusowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 95.155.125.* 26.06.09, 15:30 Zostala zmieniona z uwagi na remont ulicy Jagiełły, po ktorej jadąc mozna bylo conajmniej urwac kolo, a same autobusy jechaly slalomem by nie wjechać w wielkie dziury miedzy przystankiem piekarnia a Porazińskiej. Póki co trasa jest zmieniona do 30stego czerwca - potem się zobaczy co dalej. Oby remont sie skonczyl, bo mnie tez meczy objazd (łaskawie zostawili kawalek drogi, zeby ludzi z domkow mogli w ogóle wyjechac do pracy samochodem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja 151 IP: *.ghnet.pl 24.06.09, 15:30 151 nawet w roku szkolnym ma idiotyczny rozkład jazdy. Między 7 i 8 rano już na Żywieckiej czasem nie da się wejść do autobusu, a codziennie jest on wypchany po brzegi. Nie "pełny", ale PRZEPEŁNIONY. Codziennie. Po jakiejś interwencji dołożono rano ze dwa kursy, ale... wysłano mniejsze autobusy. Nic się nie zmieniło. Kiedyś byłem świadkiem, jak na Żywieckiej przy wypchanym po brzegi pojeździe otwarły się drzwi PODCZAS JAZDY, autobus zatrzymał się po jakichś 100m... To jest to promowanie w Krakowie korzystania z miejskiego transportu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.ver.airbites.pl 24.06.09, 15:58 Nadszedł czas na konkurencje,dla której jest zielone swiatło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: McDrive Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 16:14 Jaką masz konkurencję masz na myśli?? bo np. takiemu Mobilisowi rozkłady okładają Ci sami ludzie którzy robią to dla MPK. Chyba nie myślisz o jakichś busiarzachh partyzantach w śmierdzących rozpadających sie budach na kółkach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 78.133.245.* 24.06.09, 16:40 Dziwne to co napisaliście. Ja osobiście wchodziłam na stronę MPK w dniu 20.06 i widziałam aktualne rozkłady jazdy. Podobnie zresztą na przystankach, o 6:30 widziałam na przystanku rozkład ważny od 20.06.2009 czyli właśnie "świeżutko" zmieniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maśka Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 17:32 Przestańcie narzekać wy, którzy doświadczacie trudności tylko w wakacje. Zapraszam w okolice Makro i Ikea, gdzie bloków coraz więcej, osiedle się rozrasta, a miasto ma dla mieszkańców zaledwie dwa autobusy (172 i 173), z których żaden nie dojeżdża do centrum, a oba kursują z częstotliwością przelotu komety Halleya obok Ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 89.174.106.* 24.06.09, 18:35 Trudności na Klinach są zawsze, natomiast w wakacje - to już tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gen Re: Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: 89.174.106.* 24.06.09, 19:20 potwierdzam - rozkład był już dostępny w sobotę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Obawiam się o zdrowie pracowników ZIKiT IP: *.zax.pl 24.06.09, 19:20 Ci ludzie już nie pierwszy raz zachęcają słowami, a zniechęcają czynami. Taka sytuacja doprowadzi w końcu do schizofrenii u wyższych urzędników ZIKiT:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Listy. Kliny - kursowanie autobusów w wakacje IP: *.ists.pl 26.06.09, 21:10 Podobna sytuacja dotyczy Kuźnicy Kołątajowskiej. Tutaj i bez wakacji dojazd jest koszmarem. Linia 137 na codzien daje się we znaki. Mały autobusik, każdy sobie dmucha w nos, jednym słowem jakaś masakra, a MPK chyba zapomniało, że tutaj już masa ludzi mieszka!!! Pozostałe linie podmiejkie jeżdżą tak rzadko, że dojazd do centrum zajmuje 1h. Dodatkowo AL. 29 listopada stoi..korki, korki, korki. Parokrotnie zdazyło się, iż autobus nie widadomo z jakiej przyczyny nie przyjechal. Później o jednym czasie jechaly dwa kursy zaraz po sobie, więc zdąż tu człowieku gdziekolwiek.. Odpowiedz Link Zgłoś