Dodaj do ulubionych

strefa A i B

IP: 192.168.4.* 01.02.02, 13:08
Wydaje mi sie ze rozumiem ludzi ktorzy mieszkaja na ulicy anny golebiej
brackiej i nie maja gdzie zaparkowac auta. Ciekaw jestem czy Golas gdyby
mieszkal na ktorejs z tych ulic tez okazalby sie tak wielkim zwolennikiem
zabytkow. Co myslicie o tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 13:14
      Na całym świecie jest tak, zę centra miast i miasteczek są wyłączone z ruchu. W
      Włoszech gdzie często bywałem, nawet w malutkich kilkutysięcznych miasteczkach
      jest tzw. Strea Pedonale gdzie nie można wjechać ani samochodem ani nawet tak
      popularnym w Włoszech skuterkiem. Oczywiście miasta dbają o mieszkańców i poza
      taką strefą budowane są parkingi dla nich.
      • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 13:20
        Nalezy jednak zauwazyc ze te ulice w przeciwienstwie do Florianskiej Szewskiej
        Sławkowskiej ktore sa ulicami przechodnimi tzn trasami komunikacyjnymi do
        przystankow niesa uczeszane zbytnio przez ludzi. Poza tym gdzie w takim razie
        maja stawac. Jak podwiezc starsza osobe pod dom ,jak cos ciezkiego
        przewiezc ,gdzie postawic samochod. Niech zamkna ulice jak dadza parkingi a
        nie ze ich to nieinteresuje. Moze oddadza parking radnych na placu Wszytkich
        Swietych.
        • Gość: artur Re: strefa A i B IP: *.*.*.* 01.02.02, 14:03
          jest tu rzeczywisty konflikt interesow, ale nie sadze zeby prawo do swobodnego
          parkowanie pod domem w scislym centrum miasta mialo pierwszenstwo przed
          interesem ogolu mieszkancow miasta (oraz turystwow, itp)

to nic, ze ruch jest (troche) mniejszy, niz na Szewskiej - samochody na ul. sw
          Anny i gdzie indziej sa zawalidrogami, utrudniajacymi poruszanie sie tysiacom
          ludzi kazdego dnia. Nie mowiac juz o estetyce parkingu, ktory obecnie na tych
          ulicach dominuje

Tak ze jest to kwestia wartosci i decyzji, ktorym dac pierwszenstwo - natomiast
          przedstawianie tego w maglowej stylistyce 'co by ten Golas zrobil, gdyby to
          albo tamto' dowodzi, ze nasza 'yntelygencja' nic, a nic sie nie zmienia

• Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 14:12
            Pierszenstwo w strefie B maja piesi .Tak poprostu jest. A jezeli malo ludzi
            chodzi ta ulica to nie moze byc auto zawali droga. Zauwaz ze ludzie dalej tam
            w 95% chodza po chodniku i mieszcza sie bez problemu. A na ulicach golebie i
            brackiej prawie ludzi nie ma .
            • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 14:42
              Oj mylisz się, jestem studentem i całymi dniami biegam właśnie uliczkami
              ścisłego centrum i naprawdę te samochody przeszkadzają, choć bardziej wynika to
              z braku kultury parkujących niż z ilości samochodów. Dla mnie ideałem byłoby
              gdyby wszystkie uliczki przy rynku wybruklować ładną kostką i zrobić bardzo
              dużą ilość kawiarni z tzw. ogródkami, możnaby się również postarać o utrzymanie
              poszczególnych ulic w jednym klimacie. Szkoda że wśród Krakowian (Polaków?)
              zanika zwyczaj spotkania się w kawiarni przy kawie lub piwie co kto tam woli.
              Znów się do tych Włoch odniosę, ale tam wieczorem małe knajpki tętnią życiem!
              Spotykają się ludzie w wieku od 5 do 100 lat, na kolacjach, na winie, pizzy czy
              zwykłym piwie. Posiedzą do 23 i następnego dnia wieczorem znów to samo.
              • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 15:05
                Kostka brukowa swietnie szczegolnie dla kobiet na szpilkach. A mylisz sie ty
                bo mieszkam na rynku i jestem studentem. Samochody na brackiej golebiej
                naprawde nie przeszkadzaja bo jest may ruch i po obu stronach chodnik
                • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 19:59
                  Sorry stary, tyle razy przeciskałem się Gołębią na Bracką i w drugą stronę że
                  wiem o czym mówię. Teraz jest luźniej jak pozmieniali ruch. A co do kobiet w
                  szpilkach, qrcze jakoś w Kolonii jest kupa kostki brukowej i kobiety jakoś nie
                  płaczą.
                  • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 20:46
                    Jezeli sie przeciskasz przes Golebia i Bracka to musisz byc czlowiekiem o
                    naprawde wielkich gabarytach - wspolczuje. Nie opowiadaj mi prosze ze chodza
                    przez akurat te ulice tlumy bo sie osmieszasz nieznajomoscia realnosci miasta.
              • Gość: OLO I Re: strefa A i B IP: *.chello.pl 02.02.02, 13:45
                To ty chyba rzadko bywasz w mieście albo przyjechałeś wczoraj, jeżeli uważasz,
                że krakowianie nie siedzą w knajpkach. Ktoś przecież utrzymuje w ruchu te
                kilkaset lokali w centrum.
                • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:22
                  Moze on caly czas mowi o Rynku debnickim.
            • malopolanin Re: strefa A i B 01.02.02, 15:54
              STANOWCZO POPIERAM stanowisko tEq, wbrew Twojej opinii i prawie - propagandzie
              Gazety, jawnie sprzeciwiającej się na Swoich łamach ograniczeniom.
              Należy dążyć do stopniowo do całkowitego wyeliminowania ruchu samochodowego w
              obrębie Plant ( za wyjątkim zaopatrzenia i mieszkańców pod warunkiem, że Ci
              ostatni nie będą parkować na ulicy lecz w podwórkach, o ile na takowych jest
              miejsce na postawienie samochodu).
              Brak samochodów z pewnością przyczyni się tam do rozwoju handlu, szczególnie
              lokali gastronomicznych, które będą na chodnikach mogły tworzyć ogródki
              podczas, gdy ulicami będą spacerować piesi. Uaktywni to na 100 % turystycznie
              te ulice i przyczyni się do zwiększenia aktywności życia towarzyskiego.
              Proszę wreszcie zrozumieć, że nie jest to żaden wstyd na skalę europejską, że
              ogranicza się wjazd samochodów do ścisłego centrum lecz wprost przeciwnie -
              można reklamować Rynek i okolice JAKO WOLNE OD SAMOCHODÓW, CO OSTATNIO JEST
              MODNE W EUROPIE.
              Nie powielajmy też błędów Zachodu a propos parkingów podziemnych W ŚCISŁYM
              CENTRUM, co tak chętnie propaguje Gazeta. Takie parkingi są niezbędne, ale poza
              linią wyznaczoną przez Aleje. Po budowie takich parkingów w centrum zwiększy
              się ilość miejsc postojowych, ale czy do tego dążymy?
              Lawinowo wrasośnie wtedy ruch w centrum, a przecież przepustowość wąskich ulic
              Śródmieścia pozostanie bez zmnian, bo trudno przecież burzyć zabytkowe
              kamienice. Tak więc parkingi podziemne zdecydowanie TAK, ale poza linią Alej.
              • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 16:27
                krotko mowiac niech mieszkancy ida od alei na nogach do domu.GRATULACJE!!!
                • malopolanin Re: strefa A i B 01.02.02, 17:00
                  Przeczytaj dokładnie to, co napisałem, a później pokuś się o takie opinie. A
                  jeszcze wcześniej zobacz jakie są tendencje w krajach europejskich.
                  Poza tym jest też komunikacja zbiorowa, która funkcjonowałaby sprawniej i
                  szybciej, gdyby nie samochody w centrum.
                  • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 17:08
                    z tego co sie orientuje to w obrebie plant a o tym obszare mowimy nie ma
                    komunikacji zbiorowej i ciezko ja w takim razie utrudniac.
                • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 20:05
                  Krótko mówiąc jak nieodpowiada Ci mieszkanie w centrum z jego zaletami - masz
                  wszędzie blisko - to wyprowadź się na przedmieścia. Ja mieszkam w Boeku
                  Fałęckim i mam garaż koło domu, ale za to do tramawaju mam 10 minut spacerkiem
                  i potem jeszcze 30 minut przez miasto. Nie da rady mieć wszystkiego naraz,
                  twoje narzekenia jest śmieszne i przypomina mi mieszkańców okoic stadionu
                  Cracovii że im się ruch zwiększy jak wybdują IVACO, jak chcą mieć mały ruch
                  prosze bardzo się przenieść na obrzeża, a jak chcą mieć wszędzie blisko to
                  trzeba znieść "uroki" życia w centrum.
                  • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 01.02.02, 20:43
                    No to ze kupujesz daleko garaz to jest twoj wolny wybor.Masz druga alternatywe
                    mozesz trzymac auto pod domem ale z jakiejs przyczyny nie chcesz-rozumiem ,
                    ale naprawde nie karz ludziom dochodzic przez dosc dlugi kawalek , bo to ze
                    mieszkam tu i tu to moje prawo i nie mozna mowic ze jesli juz tam mieszkam to
                    mam miec pewne poswiecenia.Niby dlaczego? Dobra rynek Florianska ITD rozumiem
                    ale reszta dlaczego.A jesli chodzi o ivaco to troche przesadziles bo ty teraz
                    jestes przeciwko ruchowi samochodowemu a nie ja wiec powinnien wiec ten
                    argument byc skierowany przeciwko tobie.
                    • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 22:09
                      Nie zrozumiałeś do końca o co mi chodzi. Otóż już ci wyjaśniam:
                      Ja mieszkam w Borku Fałęckim i mam z tego powodu takie niedogodności jak:
                      - odległy przystanek MPK
                      - 30-o minutowy dojazd do centrum itp.
                      A równocześnie mam takie zalety że:
                      - auto może stać pod moim domem lub w garażu bo jest na to miejsce
                      - mam cisze i spokój
                      Ty mieszkasz w centrum i masz takie niedogodności jak:
                      - to że nie możesz parkować pod swoim domem
                      - musisz słuchać odgłosów dochodzących z knajp i imprez na rynku
                      A równocześnie masz i plusy:
                      - wszędzie blisko (innych plusów mieszkania w centrum nie widzę)
                      Dlatego jeśli chcesz mieszkać w takim rejonie to musisz się dostosować do
                      wymogów tam panujących, a jeżeli są dla ciebie zbyt uciążliwe to musisz znaleść
                      kompromis między odległością od centrum a miejscem parkingowym.
                      PS. Jeśli chodzi o ruch samochodowy to jestem zwolennikiem zamknięcia jedynie
                      obrębu plant. Reszta centrum zawsze będzie tłoczna i hałaśliwa. Tak to już
                      niestety jest, że jak ktoś chce mieszkać w centrum musi to znosić, albo płacić
                      ogromne pieniądze (i tak zapewne kiedyś będzie w rejonie Rynku) aby mieć
                      mieszkanko właśnie w rejonie o wyłączonym ruchu.
                      • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 02.02.02, 13:00
                        Pamietaj o tym ze w Krakowie centrum jest "zywe". Mieszka pare tysiecy
                        ludzi.Nie mozna tak bardzo utrudniac zycia.Zamykajac te ulice doprowadzi sie
                        do jeszcze wiekszych korkow w miescie, utrudni zycie mieszkancom, a takze
                        ludziom ktorzy spedzaja czs na rynku a stac ich na cos wiecej niz komunikacja
                        miejska.Wbrew pozorom zobaczysz ze duze grono przeniesie sie na modny ostatnio
                        Kazimierz.Poraz kolejny p[ytam co ze starszmi osobami to jest ok 60%
                        tamtejszej populacji maja robic przymusowy 20 min spacerek , co z podwozeniem
                        do domu ciezkich lub nieporecznych rzeczy mamdymac z kupionym fortepianem pod
                        pacha kilometr. Jest wiele niedogodnosci o ktorych nie myslisz a gdyby
                        dotknelo to Ciebie to naprawde bys nie byl zachwycony.Uwierz mi .A naprawde
                        Golebia,Bracka to ulice malo uczeszcznane i nic sie nie dzialo kiedy stAly tam
                        samochody.
                        • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 13:57
                          Spokojnie, napewno wjazd z meblami itp. byłby dozwolony, a czy tak ciężko wyjśc
                          poza planty do samochodu?????? To taki kawał drogi? jak mam dalej do przystanku
                          i nie płacze. Pozatym ograniczenie nie dotyczy tylko mieszkańców ale
                          wszystkich. A właśnie przenosiny na Kazimierz to jest rozwiązanie dla tych
                          którzy mieszkać blisko i miec dojazd, nie można mieć wszystkiego. Osobiście
                          uważam że zamknięcie ulic wokół rynku znacznie je ożywi.
                          • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:21
                            Ciekawy jestem jak ozywisz Bracka i Golebia. Bardziej sie nie da ludzie siedza
                            na laweczkach i tyle ogrodkow sie tam nie da zrobic .A jezeli uwazasz ze
                            dobrze ze ludzie przeniosa sie na Kazimierz zamiast bawic sie na Rynku to juz
                            twoj problem
              • mikolaj7 Re: strefa A i B 03.02.02, 20:04
                malopolanin napisał(a):

> STANOWCZO POPIERAM stanowisko tEq

a ja popieram stanowisko maq, bo mieszkalem przez nascie
                lat w strefie A (na pograniczu z B...).

, wbrew Twojej opinii i prawie - propagandzie
                > Gazety, jawnie sprzeciwiającej się na Swoich łamach ograniczeniom.
                > Należy dążyć do stopniowo do całkowitego wyeliminowania ruchu samochodowego w
                > obrębie Plant ( za wyjątkim zaopatrzenia i mieszkańców pod warunkiem, że Ci
                > ostatni nie będą parkować na ulicy lecz w podwórkach, o ile na takowych jest
                > miejsce na postawienie samochodu).

jakich podworkach??? masz racje, ze powinno sie dazyc do
                wyelminowania ruchu, ale jakis parking by sie przydal
                chyba. a parkowanie na pdworkach to jakas glupota.
                wiekszosc kamienic w centrum (mowie glownie o Rynku i
                Grodzkiej, bo to wiem) wyjscie na podworko ma przez drzwi
                na klatce schodowej. ciekawe jak tam sie wcisnie
                samochod? a jak juz mozna wjechac na podworko, np Szarej
                Kamienicy to sie okazuje, ze tam mieszcza sie 3-4
                samochody i jeszcze jest kawiarnia.

> Brak samochodów z pewnością przyczyni się tam do rozwoju handlu, szczególnie
                > lokali gastronomicznych, które będą na chodnikach mogły tworzyć ogródki
                > podczas, gdy ulicami będą spacerować piesi.

to jest sensowne, ale do tego nie wystarczy ograniczyc
                ruchu, ale tez przebudowac ulice. gdzie na golebiej
                postawisz ogrodek albo na grodzkiej???

Uaktywni to na 100 % turystycznie
                > te ulice i przyczyni się do zwiększenia aktywności życia towarzyskiego.

moze i tak, ale samo ograniczenie ruchu niewiele zmieni.

> Proszę wreszcie zrozumieć, że nie jest to żaden wstyd na skalę europejską, że
                > ogranicza się wjazd samochodów do ścisłego centrum lecz wprost przeciwnie -
                > można reklamować Rynek i okolice JAKO WOLNE OD SAMOCHODÓW, CO OSTATNIO JEST
                > MODNE W EUROPIE.

to fakt, tyle, ze w Europie sa ALTERNATYWY dla
                mieszkancow centrum, zeby nie musieli sie pchac
                samochodami pod dom. maja tam parkingi, ktorych w
                centrum Krakowa nie uswiadczysz.

> Nie powielajmy też błędów Zachodu a propos parkingów podziemnych W ŚCISŁYM
                > CENTRUM, co tak chętnie propaguje Gazeta. Takie parkingi są niezbędne, ale poza
                >
                > linią wyznaczoną przez Aleje. Po budowie takich parkingów w centrum zwiększy
                > się ilość miejsc postojowych, ale czy do tego dążymy?

oczywsicie, ze musza byc parkingi. gdzie ludzie maja
                parkowac? na alejach? i stamtad zapieprzac z zakupami na
                szewska np.??? musza byc parkingi i tyle. albo niech sie nie
                ogranicza tak ruchu. latwo powiedziec 'od dzisiaj nie wolno
                jezdzic bracka i golebia. mieszkancy sobie poradza'. w
                centrum dalej mieskza pelno ludzi.

> Lawinowo wrasośnie wtedy ruch w centrum, a przecież przepustowość wąskich ulic
                > Śródmieścia pozostanie bez zmnian, bo trudno przecież burzyć zabytkowe
                > kamienice. Tak więc parkingi podziemne zdecydowanie TAK, ale poza linią Alej.

no to biegaj pol kilometra na parking.

• Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 04.02.02, 18:51
                  Balem sie ze rzeczywiscie tylko ja rozumiem niedogodnosci z tym zwiazane .
                  DZIEKI
                  • mikolaj7 Re: strefa A i B 04.02.02, 23:05
                    Gość portalu: maq napisał(a):

> Balem sie ze rzeczywiscie tylko ja rozumiem niedogodnosci z tym zwiazane .
                    > DZIEKI

no problem. chcialem nawiazac jakas dyskusje z
                    malopolaninem, ale nie widze jego odpowiedzi, o ile w ogole
                    jest. w tym burdelu nic nie widac.
                • malopolanin Re: strefa A i B 05.02.02, 15:44
                  mikolaj7 napisał(a):

> malopolanin napisał(a):
                  >
                  > > STANOWCZO POPIERAM stanowisko tEq
                  >
                  > a ja popieram stanowisko maq, bo mieszkalem przez nascie
                  > lat w strefie A (na pograniczu z B...).
                  >
                  > , wbrew Twojej opinii i prawie - propagandzie
                  > > Gazety, jawnie sprzeciwiającej się na Swoich łamach ograniczeniom.
                  > > Należy dążyć do stopniowo do całkowitego wyeliminowania ruchu samochodoweg
                  > o w
                  > > obrębie Plant ( za wyjątkim zaopatrzenia i mieszkańców pod warunkiem, że C
                  > i
                  > > ostatni nie będą parkować na ulicy lecz w podwórkach, o ile na takowych je
                  > st
                  > > miejsce na postawienie samochodu).
                  >
                  > jakich podworkach??? masz racje, ze powinno sie dazyc do
                  > wyelminowania ruchu, ale jakis parking by sie przydal
                  > chyba. a parkowanie na pdworkach to jakas glupota.
                  > wiekszosc kamienic w centrum (mowie glownie o Rynku i
                  > Grodzkiej, bo to wiem) wyjscie na podworko ma przez drzwi
                  > na klatce schodowej. ciekawe jak tam sie wcisnie
                  > samochod? a jak juz mozna wjechac na podworko, np Szarej
                  > Kamienicy to sie okazuje, ze tam mieszcza sie 3-4
                  > samochody i jeszcze jest kawiarnia.
                  >
                  >
                  > > Brak samochodów z pewnością przyczyni się tam do rozwoju handlu, szczególn
                  > ie
                  > > lokali gastronomicznych, które będą na chodnikach mogły tworzyć ogródki
                  > > podczas, gdy ulicami będą spacerować piesi.
                  >
                  > to jest sensowne, ale do tego nie wystarczy ograniczyc
                  > ruchu, ale tez przebudowac ulice. gdzie na golebiej
                  > postawisz ogrodek albo na grodzkiej???
                  >
                  >
                  > Uaktywni to na 100 % turystycznie
                  > > te ulice i przyczyni się do zwiększenia aktywności życia towarzyskiego.
                  >
                  > moze i tak, ale samo ograniczenie ruchu niewiele zmieni.
                  >
                  > > Proszę wreszcie zrozumieć, że nie jest to żaden wstyd na skalę europejską,
                  > że
                  > > ogranicza się wjazd samochodów do ścisłego centrum lecz wprost przeciwnie
                  > -
                  > > można reklamować Rynek i okolice JAKO WOLNE OD SAMOCHODÓW, CO OSTATNIO JES
                  > T
                  > > MODNE W EUROPIE.
                  >
                  > to fakt, tyle, ze w Europie sa ALTERNATYWY dla
                  > mieszkancow centrum, zeby nie musieli sie pchac
                  > samochodami pod dom. maja tam parkingi, ktorych w
                  > centrum Krakowa nie uswiadczysz.
                  >
                  >
                  > > Nie powielajmy też błędów Zachodu a propos parkingów podziemnych W ŚCISŁY
                  > M
                  > > CENTRUM, co tak chętnie propaguje Gazeta. Takie parkingi są niezbędne, ale
                  > poza
                  > >
                  > > linią wyznaczoną przez Aleje. Po budowie takich parkingów w centrum zwięks
                  > zy
                  > > się ilość miejsc postojowych, ale czy do tego dążymy?
                  >
                  > oczywsicie, ze musza byc parkingi. gdzie ludzie maja
                  > parkowac? na alejach? i stamtad zapieprzac z zakupami na
                  > szewska np.??? musza byc parkingi i tyle. albo niech sie nie
                  > ogranicza tak ruchu. latwo powiedziec 'od dzisiaj nie wolno
                  > jezdzic bracka i golebia. mieszkancy sobie poradza'. w
                  > centrum dalej mieskza pelno ludzi.
                  >
                  >
                  > > Lawinowo wrasośnie wtedy ruch w centrum, a przecież przepustowość wąskich
                  > ulic
                  > > Śródmieścia pozostanie bez zmnian, bo trudno przecież burzyć zabytkowe
                  > > kamienice. Tak więc parkingi podziemne zdecydowanie TAK, ale poza linią Al
                  > ej.
                  >
                  > no to biegaj pol kilometra na parking.
                  >

Sorry, już odpowiadam, dopiero teraz znalazłem Twoją wypowiedź.

Weź pod uwagę, że obszar wokół Plant ma sporą powierzchnię. Tak więc stworzenie
                  ewentualnie jednego parkingu podziemnego TYLKO DLA MIESZKAŃCÓW STREFY sprawy nie
                  rozwiąże, bo jedni mieliby bardzo do niego blisko, a inni musieliby przejść całe
                  Stare Miasto. Większa natomiast ilość parkingów spowoduje zwiększenie się ruchu
                  wokól Plant, bo zachęci innych do przyjeżdżania do Centrum samochodem, a nie
                  innym środkiem transportu, a jest to krok wstecz- zamiast ograniczać ruch
                  wygereruje się jeszcze większy.
                  Na wspomniamych przeze mnie podwórkach mogliby parkować wyłącznie mieszkańcy,
                  którzy mają takie warunki, a pozostali niestety musieliby parkować na specjalnym
                  parkingu. Tu już jest łud szczęścia , niektórzy mają takie podwórka, a niektórzy
                  nie.
                  Co do ogródków i wspomnianych przez Ciebie przebudowań ulic - stopniowo takowe
                  będą miały miejsce ( w tym roku prawdopodobnie Grodzka) i wtedy stopniowo będą
                  powstawały ogródki. Na razie natomiast, po ograniczeniu ruchu, takowe kawiarnie
                  mogą powstać tam, gdzie można je ulokować na w miarę szerokim chodniku. To
                  wszytko musi następować stopniowo.
                  Podtrzymuję zdanie, że właśnie ograniczenie ruchu
                  przyczyni się do rozkwitu życia towarzyskiego i tyrystycznego na tych ulicach.
                  Zauważ, że na tych ulicach w centrum, gdzie jeżdżą samochody, ludzie nie
                  zatrzymują się aby podziwiać piękno kamienic - po prostu jeżdżące samochody i
                  tłum ludzi na ciasnym chodniku do tego zniechęcają. Zobacz jaka zmiana nastąpiła
                  np. na Wiślnej - dawniej ludzie biegali wręcz po ciasnym chodniku, przeciskając
                  się przez taksówki, zaparkowane samochody i busy M. A teraz ? Jest dużo miejsca,
                  ludzie spod Filharmonii mogą powoli podążyć do Rynku po szerokiej, bo dostępnej
                  tylko dka nich Wiślnej.
                  Mówiłem już, że miasto powinno zaproponowac mieszkańcom strefy BEZPŁATNY dojazd
                  MPK do tychże parkingów, jakrównież bezpłatne parkowanie na nich. Chyba lepiej
                  mieć samochód dalej, ale na parkingu strzeżonym i mieć świadomość, że jakiś świr
                  wracający w nocy z imprezy nie porysuje Ci karoserii, nie wybije szyby, czy nie
                  uszkodzi lusterka ?
                  Tak więc uważam ponownie, że parkinki tak, ale poza linią Plant. Z zapewnieniem
                  mieszkańcom godziwego do nich dojazdu.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 06.02.02, 09:11
                    Wytlumacz jak na Golebiej , Brackiej i Wislnej powstana ogrodki. Jestem ciekaw
                    twoich przekonan. Zycie towarzyskie? Co ty opowiadasz To sa za waskie ulice z
                    malymi chodnikami .Nie mozesz rozlozyc ogrodka bo karetka nie
                    przejedzie.Zastanow sie troche.
                  • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 06.02.02, 09:15
                    Aha zapomnialem spytac ten darmowy dojad do parkingow poza linia plant . Co to
                    za pomysl zeby mpk wjezdzalo do centrum i na rynek. Autobusy i przystanki nie
                    beda ci przeszkadzac .Rozumiem o co ci chodzi, ty jestes jednym z tych co chca
                    utrudnic wszystkim zycie. Zasanow sie nad tym czy jak ci dam bilet roczny na
                    wszystkie linie to zrezygnujesz z samochodu.
                    • mikolaj7 Re: strefa A i B 08.02.02, 22:35

> Aha zapomnialem spytac ten darmowy dojad do parkingow poza linia plant . Co to
                      > za pomysl zeby mpk wjezdzalo do centrum i na rynek. Autobusy i przystanki nie
                      > beda ci przeszkadzac .Rozumiem o co ci chodzi, ty jestes jednym z tych co chca
                      > utrudnic wszystkim zycie. Zasanow sie nad tym czy jak ci dam bilet roczny na
                      > wszystkie linie to zrezygnujesz z samochodu.

nie powiedzialbym, ze malopolanin chce wszytskim utrudnic
                      zycie, ogolnie zgadzam sie z jego pogladami, ze nalezy
                      zmniejszac ruch itede, ale jesli chodzi o detale to mam
                      zupelnie inne zdanie. moim zdaniem parking na placu
                      slwkowskim i gdzies kolo Grodzkiej, parking duzy/
                      podziemny, rozwiazalby sytuacje. a przynajmniej uproscil i
                      to bardzo. a co do ogrodkow, to, zeby bylo tak jak mowi
                      malopolanin jest moim marzeniem, ale niestety jest malo
                      prawdopodobne. a to z przyczyn ekonomicznych (np. te
                      karetki) albo po prostu nie prezentuja sie ciekawie. w koncu
                      centrum to nie moga byc tylko kafejki.
              • Gość: T. Re: strefa A i B IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 11:23
                > Brak samochodów z pewnością przyczyni się tam do rozwoju handlu, szczególnie
                > lokali gastronomicznych, które będą na chodnikach mogły tworzyć ogródki
                > podczas, gdy ulicami będą spacerować piesi. Uaktywni to na 100 % turystycznie
                > te ulice i przyczyni się do zwiększenia aktywności życia towarzyskiego.
                Wiesz co? Jeżeli na Gołębiej wzrośnie o 100% przepływ pijanego, wrzeszczącego i
                agresywnego bydła, to proponuje, kup sobie tu lokum i mieszkaj z nimi. Turysta tu
                nie przyjdzie, bo to za rogiem, a łysi w bmk-ach mają gdzieś przepisy i tak tu
                wjadą. I to jest praktyka. Przyjdz tu w piątek, sobotę o 11 wieczór i poogladaj
                sobie knajpy i to co się w nich dzieje.
    • radny3 Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki 02.02.02, 13:10
      Cze forumowicze
      W najbliższą środę pierwsze czytanie uchwały zmieniającej zasady parkowania w
      śródmieściu / m.in /.Jest okazja na wprowadzenie poprawek - czekam na wasze
      uwagi .
      Cze
      • malopolanin Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki 02.02.02, 13:17
        Maksymalne ograniczenie ruchu w obrębie Plant, przy zapewnieniu dojazdu dla
        dostawców, Taxi i tych mieszkańców, którzy mogą parkować na podwórku (NIE NA
        ULICY). Dla pozostałych zapewnienie parkingu poza tym obszarem.
        • Gość: OLO I Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.chello.pl 02.02.02, 13:52
          Darmowego!! lub w cenie abonamentu strefowego.
        • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 13:53
          Biorac pod uwage ze chyba 5 kamienic ma mozliwosc stawania na podworku zgadzam
          sie z toba bo twoje hasla brzmia szlachetnie. Ja proponuje zakaz wjazdu tylko
          mieszkancom ,bo co jak mieszkaja w centrum to trzeba im jakos dowalic. A
          dostawcy niech dymaja z towarem z aleii tam beda mieli parkingi.A ludzie
          starsi ktorzy tam mieszkaja i maja auta to niech sie zbiora w kupe i kupia
          melexa i tak beda dojezdzac do domu , albo niech zrobia sobie 20 min. spacerek
          w te i wewte dobrze im to zrobi.
          • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 14:00
            Maq nie rób z siebie męczennika, któy strasznie poświęca się aby mieszkać w
            centrum. Jak wam się nie podobają reguły jakie panują to się przeprowadźcie!
            Dostawcy owszem powinni mieć wjazd w obręb plant ale rano np. od 6 do 9 i tyle,
            później zamknięte.
            • malopolanin Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki 02.02.02, 14:03
              I o to mi chodzi.
            • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:10
              Jak ci sie niepodoba ze twoi sasiedzi sa glosno to tez sie przeprowadzasz. To
              czesto chyba to robisz. Meczenikiem bym byl gdybym ci opisywal jak slychac
              wszystko do ok 4 rano :gwar , muzyke , krzyki .A o 9 festiwal folkoru
              wschodniego. .I nie jestem czlowiekiem ktory w jakikolwiek sposob walczy z tym
              wrecz przeciwnie to uwazam ze jest cena za to gdzie mieszkam.Ciesze sie ze cos
              sie dzieje w tm miescie ale nie karz mi parkowac na alejach bo troche jest to
              niesprawiedliwe.
          • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 14:04

> Biorac pod uwage ze chyba 5 kamienic ma mozliwosc stawania na podworku zgadzam
            > sie z toba bo twoje hasla brzmia szlachetnie. Ja proponuje zakaz wjazdu tylko
            > mieszkancom ,bo co jak mieszkaja w centrum to trzeba im jakos dowalic. A
            > dostawcy niech dymaja z towarem z aleii tam beda mieli parkingi.

A nie można zrobić po prostu dokładnie tak samo, jak jest od dziesieciu lat na rynku i floriańskiej?
            Dostawcy maja wjazd do 10 i od 20 i nikt nie płacze.

> A ludzie starsi ktorzy tam mieszkaja i maja auta to niech sie zbiora w kupe i kupia
            > melexa i tak beda dojezdzac do domu , albo niech zrobia sobie 20 min. spacerek
            > w te i wewte dobrze im to zrobi.

Jak ludzie starsi nie moga przejsc 5 minut na piechote z powodow zdrowotnych, to nalezy im odebrac
            prawo jazdy, bo jeszcze wypadek spowoduja (nie mam na mysli inwalidów narzadow ruchu). Moze
            jeszcze winde na czwarte pietro na koszt podatnika zafundować?

A swoja droga to jakas paranoja, zeby z powodu 50 osób na trzech ulicach trzeba jakies uchwały ustalac.
            Jak rada miasta sie bedzie zajmowac kazdym znakiem drogowym, to duzo nie zwojuje.

• Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:14
              Niewiem madralo czy zdajesz sobie sprawe , ze starsi ludzie zazwyczaj sa
              dowozeni.Nie zycze na starosc przymusowych spacerkow. A tak jak mowisz to
              wylaczajmy jedna ulice dziennie z ruchu. Po roku wylaczmy caly z ruchu Krakow
              w ten sposob codzien bedzie to dotykac ok 50 osob ,wiec nie bedzie sie czym
              przejmowac
              • malopolanin Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki 02.02.02, 14:24
                Proponuję nie popodać w skrajności. Oczywistym jest, że transport samochodowy
                powinien się rozwijać , podobnie jak kolejowy, lotniczy itd. Chodzi o to, że
                jazda samochodem po ścisłym centrum, z wiadomo jaką prędkością generuje dużą
                ilość zanieczyszczeń, która z powodu ścisłej zabudowy nie ma gdzie " uciec".
                Nie wspominam już o pogorszeniu wizerunku Krakowa jako miasta turystycznego.
                Nie chodzi o wyeliminowanie samochodów z Krakowa lecz jedynie z jego ścisłego
                centrum. Tak bywa nawet w demokracji, że dla dobra ogółu trzeba zrezygnować z
                niektórych przywilejów. A turystów i Krakowian bywających w centrum jest
                niewspólmiernie więcej niż 50.
                Oczywiście powtarzam, że mieszkańcom należy jako rekompensatę zapewnić
                bezpłatny parking poza obrębem Plant lub lepiej Alej, a także możliwość
                bezpłatnego korzystania z komunikacji miejskiej z obwodnicy wokół Plant do
                tychże parkingów.
                • Gość: MAQ Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:32
                  Moze najpierw daj parking a potem zamykaj ulice nie uwazasz bez tego
                  mieszkancy moga sie czuc troche wydymani.A co do turystow to na Florianskiej
                  Szewskiej nie ma aut a to sa trasy przelotowe.NAPRAWDE NA GOLEBIEJ I BRACKIEJ
                  NIE MA RUCHU PIESZYCH.A W STREFIE B PIESZY MA PIERSZENSTWO , WIECPRZY TAK
                  MALEJ INTENSYWNOSCI PRZECHODNIOW NIE STANOWI TO ZADNEGO PROBLEMU.CHYBA ZE
                  CHCECIE TO ZROBIC DLA ZASADY( A MOZE Z ZAZDROSCI).A NIECH MAJA CWANIAKI Z
                  CENTRUM
                  • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 14:40
                    Gość portalu: MAQ napisał(a):

> Moze najpierw daj parking a potem zamykaj ulice nie uwazasz bez tego
                    > mieszkancy moga sie czuc troche wydymani.

Przecież jest od groma parkingów - na szczepańskim chociażby.

> A co do turystow to na Florianskiej Szewskiej nie ma aut a to sa trasy przelotowe.

Na szewskiej jeszcze rok temu były auta, a teraz nie ma i jest fajnie. Tez jakies protesty były, ale ucichly, a
                    wszyscy sa zadowoleni. Jeszcze gdyby te pasje i goraczki zamknac i wyekspediować gdzies do
                    jerzmanowic, to byloby swietnie.

> NAPRAWDE NA GOLEBIEJ I BRACKIEJ
                    > NIE MA RUCHU PIESZYCH.A W STREFIE B PIESZY MA PIERSZENSTWO ,

Teoretycznie tak, ale w krakowie jeszcze nie widziałem, zeby miał. Policja sie tym nie interesuje.

> WIECPRZY TAK MALEJ INTENSYWNOSCI PRZECHODNIOW NIE STANOWI TO ZADNEGO
                    > PROBLEMU.CHYBA ZE CHCECIE TO ZROBIC DLA ZASADY( A MOZE Z ZAZDROSCI).A NIECH MAJA
                    > CWANIAKI Z CENTRUM

Na golebiej i brackiej jest/byl parking samochodowy, przejsc sie nie da, zadna knajpa nie ma ogrodka bo
                    nie ma gdzie wystawic. A przeciez sie da - bylo cos takiego jak swieto ulicy brackiej? Ja bym chcial zeby
                    tak bylo zawsze. A Wislna sie w ogole przejsc nie da. Ruch pieszy jest ogromny, ludzie wpadaja na
                    siebie, samochody i busy jezdza ludziom po glowie, a trzy czwarte ulicy zastawione samochodami.
                    Powinno byc jak na Grodzkiej i juz.
                    • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:45
                      Prawda jes taka ze na golebiej i brackie nigdy nie bedzie ogrodkow bo jest za
                      maly chodnik a ulica musi bic chocby dla karetek. A ja tez jestem zeby bylo
                      tak jak na Grodzkiej ale tak jak w tej czesci za poselska. To czy Polcja
                      egzekwuje pierszenstwo to miej do nich pretensje j nigdy nie przejechalem
                      przechodnia.
                      • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 14:55

> Prawda jes taka ze na golebiej i brackie nigdy nie bedzie ogrodkow bo jest za
                        > maly chodnik

Popatrz, a na tomasza ogródki sa. Na ulicy, na asfalcie wrecz.

> a ulica musi bic chocby dla karetek.

Nie musi byc, bo chorego mozna przeniesc na noszach pare metrów. Dla strazy pozarnej za to musi byc
                        przejazd, pogadaj z strazakami co sadza o parkujacych wszedzie samochodach i co by najchetniej z nimi
                        zrobili.

> j nigdy nie przejechalem przechodnia.

powinienes za to dostac medal i dodatek chlebowy.
                        • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:59
                          Tomasza slynie z ogrodkow . Jest tylko w zaulku ,czlowieku z tym noszeniem to
                          ty jestes niereformowalny a moze zeczywiscie strazacy beda lac woda z alei
                          moze doleci woda , a moze beda donosic wiadrami? BYLES KIEDYS W RYNKU?
                          • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 15:09

> Tomasza slynie z ogrodkow . Jest tylko w zaulku ,czlowieku z tym noszeniem to
                            > ty jestes niereformowalny a moze zeczywiscie strazacy beda lac woda z alei
                            > moze doleci woda , a moze beda donosic wiadrami? BYLES KIEDYS W RYNKU?

Robisz błedy ortograficzne a poza tym łatwo się denerwujesz. Nie powinienes prowadzić samochodu w
                            takim stanie.
                            ;-)
                            • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 15:28
                              Brakuje ci argumentow i probujesz zmienic temat , szkoda ze w stylu dzieka z
                              przedszkola ,bo myslalem ze cos soba reprezentujesz.A moze przypomniales sobie
                              ogrodek na ogrodku na TOMASZA. HAHAHAHA.
                              • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 15:49

> Brakuje ci argumentow i probujesz zmienic temat , szkoda ze w stylu dzieka z
                                > przedszkola ,bo myslalem ze cos soba reprezentujesz.A moze przypomniales sobie
                                > ogrodek na ogrodku na TOMASZA. HAHAHAHA.

Pewnie wielu ludzi z tego forum bywa w ogrodkach na Tomasza. Bardzo znane miejsce w Krakowie,
                                przynajmniej w sezonie, ale buraki nie kojarzą (na szczescie).
                                • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 16:17
                                  Oprocz zaulka gdzie ? ziemniaku przykro mi merytorycznie jestes slabo
                                  przygotowany , a raczej niezorientowany .Nie dziwie sie jak raz byles na Rynku
                                  to nie potrafisz zapamieac ulic i knajp.Rozumiem ,myli ci sie.
                    • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:46
                      a z parkingiem przy szczepanskiej mnie nie rozsmieszaj chodzi ci o ten platny
                      czy na okolo wiecznie zajety , a czy on nie jest w obrebie plant?
              • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 14:29

> Niewiem madralo czy zdajesz sobie sprawe

Od centrum Rynku masz w odległosci 3 minut spacerku przystanki tramwajowe: pod Pocztą Główną, na
                pl. Wszystkich Świętych, pod Filharmonią, pod Bagatelą, na rogu Basztowej i Długiej, przy dworcu. Nie
                ma drugiego miejsca w Krakowie tak łatwo dostępnego jak obszar o którym mówimy. Do tego postoje
                taksówek i praktycznie wszystko na miejscu: sklepy, banki, kina, knajpy, koscioly, lekarzy.

Nie zawracaj głowy. Żyjemy w wolnym kraju i nie ma przymusu mieszkania w scisłym centrum. Dziwie
                sie, ze radni maja czas na zajmowanie sie takimi bzdetami. Beda znowu tokowac, a sprawa dotyczy
                dosłownie 50 osob i przewodniczacego komisji budzetowej rady miasta, ktory ma zdaje sie restauracje
                na brackiej (a moze juz nie ma?) i mu zal brzucha nosic na piechote trzy metry.

A do radnego3 - wywalcie to swoje własne darmowe parkowanie pod urzedem. Wystarczy piec
                słuzbowych samochodów dla prezydenta, a reszta radnych niech sie zapoznaje z problemami pieszych
                przeciskajac sie miedzy autami stojacymi wszedzie gdzie sie da.
                • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 16:19
                  Chyba wszystko rozpracowales faszysto.Sprzedaj swoj samochod i kup sobie bilet
                  miesieczny. Ja tego nie zrobie.
      • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:00
        Pozwolcie ludziom dojezdzac do domu.Naprawde te ulice ktore zostaly ostatnio
        wylaczone z ruchu nie sa specjalnie uczeszczane.Wrecz sa puste.A to co dzieje
        sie teraz na poczatku Anny i Na Jagiellonskiej to przechodzi ludzkie
        pojecie.Teraz to wyglada strasznie.Wolna amerykanka o wolne miejsce.Uwazam ze
        tylko mieszkancy powinni miec prawo postoju w strefie .Reszta tylko dla
        czynnosci sluzbowych.LUDZIE DAJCIE ZYC.
        • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 15:17
          Pamiętaj że ograniczenie poruszania się w centrum dotyczy wszystkich, ja nie
          mogę tam wjechać choćby nie wiem co, mieszkańcy powinni mieć możliwość jeśli
          zaistnieje taka potrzeba (np. dowóz zakupów i mówię to o rzeczach typu pralka,
          lodówka itp.)a na codzień parkować poza plantami. Wyobraź sobie że mieszkańcy
          osiedli np. takiego Kurdwaniwa też muszą zapychać kawałek od swojego bloku żeby
          zaparkować samochód. Jeszcze raz Ci powtórzę, nie pasują zasady jakie panują w
          centrum możesz spakować walizki i przenieść się w miejsce gdzie będzie Ci
          odpowiadało.
          PS. NIe możesz mówić że mieszkańcom należy się parkowanie pod swoim domem, bo
          to nie prawda, ulice w centrum nie są już ich własnością, a wyobraź sobie że
          teraz na nowo wybudowanych osiedlach trzeba sobie wykupować miejsca parkingowe
          (także te naziemne!) i nikt ich nikomu nie daje!
          • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 15:25
            Musze cie zmartwic ze nie mozesz tam wjezdzac bo NIE JESTES MIESZKANCEM.
            Gorzej na wiekszosci osiedli tez sa zakazy ruchu wokol bloku ,wjazd tylko dla
            mieszkancow.A jesli chodzi o ulice to twoje tez nie sa a czystio teoretycznie
            moje sa bo kamienica ma swoja dzialke ktora konczy sie w polowie ulicy.Ja
            proponuje zebys pozwolil ludziom mieszkac gdzie mieszkaja ,a jak masz glosnych
            sasiadow to tez wtedy sie przeprowadzasz, chyba tak. Niepodoba ci sie
            przeprowadz sie -ZALOSNY JESTES!
            • radny3 Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki 02.02.02, 17:04
              Mnie chodzi o poprawki i propozycje a nie dyskusję.
              Czekam
              Cze
              • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 17:21
                Ja uwazam ze Bracka ,Golebia ,Wislna i Anny powinny zostac otwarte dla
                mieszkancow ,sluzb i zaopatrzenia ale nalezy chyba zrobic bardziej
                restrykcyjne przepisy uzyskania pozwolenia na wjazd. Naprawde oprocz Wislnej
                gdzie rzeczywiscie jest duzo przechodniow to na pozostalych 3 ulicach nie ma
                duzo ludzi. Samochody nie przeszkadzaly.Jezeli tak bardzo komus przeszkadzaja
                samochody na Wislnej moznaby zrobic tam zakaz parkowania np miedzy 10 a
                18 ,ale prosze tego nie krytykowac bo nie przemyslalem tego ,gdyz w tej chwili
                wymyslilem.
              • Gość: mm Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 17:21
                radny3 napisał(a):

> Mnie chodzi o poprawki i propozycje a nie dyskusję.

To przedstaw tekst, do którego miały by sie te poprawki odnosić.

Bardzo prosze wyrzucic wszystkie samochody z Wislnej: zadnego parkowania itp. Tygodnik Powszechny
                moze chodzic na piechote.
                ;-)
            • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 17:37

> Musze cie zmartwic ze nie mozesz tam wjezdzac bo NIE JESTES MIESZKANCEM.
              > Gorzej na wiekszosci osiedli tez sa zakazy ruchu wokol bloku ,wjazd tylko dla
              > mieszkancow.A jesli chodzi o ulice to twoje tez nie sa a czystio teoretycznie
              > moje sa bo kamienica ma swoja dzialke ktora konczy sie w polowie ulicy.

To sobie ją zagrodź, wolno ci skoro twoja, ciekwe czemu tego nie zrobisz? I wtedy
              mógłbyś sobie miejsca parkingowe porobić.

>Ja proponuje zebys pozwolil ludziom mieszkac gdzie mieszkaja ,a jak masz
              glosnych sasiadow to tez wtedy sie przeprowadzasz, chyba tak. Niepodoba ci sie

Jeśli bardzo by mi przeszkadzali to bym się wyprowadził. Ale spokojnie mogę
              egzekwować pewne prawa, jak np. cisze po 22.

> przeprowadz sie -ZALOSNY JESTES!
              Sam jesteś żałosny, bo raczej twoja argumentacja jest mizerna i nikogo nie
              przekonuje. Otwórzcie Bracką i Gołębią (zapewne tam masz kamienice), bo tam ruch
              jest mały, a ciekwe jak auta tam wjadą??? wlecą tak? Jak sobie wyobrażasz
              organiację ruchu?? skręt z Franciszkańskiej w Bracką i później w Gołębią? i jak
              auta z tamtąd wyjadą????? będą na końcu gołębiej zawracały? czy cofały aż do
              Franciszkańskiej???? A nie ty masz plan zróbmy dwukierunkowe i parkowanie na
              chodnikach. I kto tu jest żałosny????
              • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 18:55
                Nie wiem czy wiesz ale nie mozna sobie ogrodzic dzialki w tym miejscu , ale
                nie bede oczekiwal od ciebie znajomosci prawa. Moze ja tez bede egzekwowal
                cisze po 22 tylko trzeba zamknac wszystkie knajpy.A na Wislnej moznaby
                poprosto zrobic w dzien zakaz parkowania i to ograniczyloby twoja
                genialnakoncepcje ruchu w centum.
                • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 20:44
                  Nie wymagaj ode mnie znajomosci prawa, tego mogą wymagać tylko profesorowie na
                  moim kierunku. Może powiesz mi jaki to przepis prawny zabrania właścicielowi
                  ogrodzenia swojej działki?????? Tyle że jakbyś ogrodził to masz murowane
                  wywłaszczenie z tego fragmentu działki który jest potrzebny miastu.
                  PS. Możesz egzekwować cisze nocną po 22, kilka razy na grodzkiej w ogródku była
                  straż miejska i upominała właściciela i teraz już ogródka nie ma.
                • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 20:45
                  sorry ale zapomniałem, ale i tak samochody jeździłyby Wiślną więc co da
                  ograniczenie parkowania????
                  • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 20:56
                    Musze ci powiedziec ze odpowiedziales sobie sam na pytanie dlaczego nie
                    ogrodze dzialki jak wiesz to po co pytasz. Poza tym na Wislnej z samochodami
                    problemow raczej nie bylo . na ktorym roku studiujesz?
                    • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 21:00
                      Studiuję na 3 roku.
                      A co do Wiślnej to raczej się nie zgodzę, pamiętam ten tłok na Wiślnej i
                      jeszcze do tego busy. Myśle że raczej ani Ty mnie nie przekonasz ani ja Ciebie,
                      tak więc dajmy szanse innym aby się wypowiedzieli :)
                      Pozdro
                      • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 21:18
                        znasz KAJZERA?
                        • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 21:21
                          Nie, zależy co wykłada, bo ja się ograniczyłem do przedmiotów związanych z
                          prawem gospodarczym. Ale nazwisko jakoś kojarzę.
                          • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 21:29
                            Nie to kolega. Zdawales PPG?
                            • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 21:30
                              Zdałen! :)
                              • malopolanin Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki 02.02.02, 21:32
                                I od razu lepsza atmosfera :)
                                Gratulacje.
                              • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 21:35
                                gratulacje! ja zdalem w czwartek mpe
                                • Gość: tEq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 02.02.02, 22:31
                                  Ja w poniedziałek walcze z Wekslami i Czekami, i strasznie nie chce mi się
                                  uczyć :(
                                  • Gość: maq Re: Nowa uchwała o parkowaniu - poprawki IP: 192.168.4.* 02.02.02, 22:56
                                    strasznie duzo jest tego jak na b-4.Kiedy masz w poniedzialek? Podobno terminy
                                    poprawkowe sa duzo latwiejsze.Ja mam karne wykonawcze w piatek
    • malopolanin Re: strefa A i B- maq 02.02.02, 14:27
      Jakiej REALNEJ DO SPEŁNIENIA rekompensaty oczekujesz od miasta w zamian za
      niemożność parkowania w ścisłym centrum. Czy ewentualne zapewnienie Ci
      bezpłatnego parkinku i takiegoż dowozu do niego komunikacją publiczną Ci nie
      wystarczą ?
      • Gość: MAQ Re: strefa A i B- maq IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:33
        MOZE ZREZYGNUJEMY WSZYSCY Z AUT JAK MIASTO ZAPEWNI BEZPLATNA KOMUNIKACJE
        MIEJSKA.KRAKOW BEZ AUTA. DOBRE HASLO.
        • malopolanin Re: strefa A i B- maq 02.02.02, 14:34
          Ty swoje , a ja swoje. :( Nie mówię o Krakowie bez aut TYLKO O JEGO ŚCISŁYM
          CENTRUM BEZ TEGO ŚRODKA LOKOMOCJI. Amen.
          • Gość: maq Re: strefa A i B- maq IP: 192.168.4.* 02.02.02, 14:41
            a ja ci tylko odpowiedzialem na twoja propozycje.
    • radny3 NOWELIZACJA UCHWAŁY O PARKOWANIU - uwaga - 6 stro 04.02.02, 15:59
      UWAGA - PROJEKT UCHWAŁY W SPRAWIE PARKOWANIA
      Projekt Druk
      Nr..................

Uchwała Nr
      Rady Miasta Krakowa
      z dnia

w sprawie zmiany uchwały Nr LXXI/610/01 Rady Miasta Krakowa z dnia 28 lutego
      2001 roku w sprawie opłat za parkowanie pojazdów samochodowych na terenie
      Krakowa, na obszarze charakteryzującym się znacznym deficytem miejsc
      postojowych.

Na podstawie art. 18 ust. 2 pkt 15 i art. 40 ust. 1 i ust. 2 pkt 4 ustawy z
      dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym /Dz. U. z 2001r. Nr 142, poz. 1591),
      art.13 ust. 2 pkt. 4 ustawy z dnia 21 marca 1985r. o drogach publicznych (Dz.
      U. z 2000r. Nr 71, poz. 838, Dz. U. Nr 86 poz.958, Dz. U. z 2001r. Nr 125 poz.
      1371), § 3 ust. 1 i § 4 - 6 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 27 czerwca
      2000r. w sprawie szczegółowych zasad wprowadzania opłat za parkowanie pojazdów
      samochodowych na drogach publicznych ( Dz. U. Nr 51, poz. 608 ), Rada Miasta
      Krakowa uchwala, co następuje:

§ 1.

W uchwale Nr LXXI/610/01 Rady Miasta Krakowa z dnia 28 lutego 2001 roku w
      sprawie opłat za parkowanie pojazdów samochodowych na terenie Krakowa, na
      obszarze charakteryzującym się znacznym deficytem miejsc postojowych wprowadza
      się następujące zmiany:
      1/ skreśla się §3,
      2/ dotychczasową treść § 4 - 6 oznacza się odpowiednio jako §3 - 5,
      3/ w załączniku do uchwały wprowadza się następujące zmiany:
      a/ pkt. 3.4. otrzymuje brzmienie:
      "3.4.abonament postojowy mieszkańca wyłącznie w jednym z niżej
      wymienionych przypadków dla:
      3.4.1. osoby fizycznej zameldowanej na pobyt stały na obszarze określonym w
      Zarządzeniu Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie określenia obszaru
      charakteryzującego się znacznym deficytem miejsc postojowych będącej
      właścicielem lub współwłaścicielem bądź małżonkiem właściciela lub
      współwłaściciela pojazdu samochodowego, którego prawo własności potwierdzone
      jest wpisem w dowodzie rejestracyjnym pojazdu
      stawka opłaty na pierwszy pojazd wynosi
      10,00 zł/miesiąc
      stawka opłaty na każdy kolejny pojazd wynosi 250,00
      zł/miesiąc
      3.4.2. osoby fizycznej zameldowanej na pobyt czasowy na obszarze określonym w
      charakteryzującego się znacznym deficytem miejsc postojowych gdy zameldowanie
      na pobyt stały ma miejsce poza Miastem Krakowem będącej właścicielem lub
      współwłaścicielem bądź małżonkiem właściciela lub współwłaściciela pojazdu
      samochodowego, którego prawo własności potwierdzone jest wpisem w dowodzie
      rejestracyjnym pojazdu
      stawka opłaty na pierwszy pojazd wynosi 10,00
      zł/miesiąc
      stawka opłaty na każdy kolejny pojazd wynosi 250,00
      zł/miesiąc
      3.2.3. osoby fizycznej będącej duchownym bądź członkiem zakonu męskiego lub
      żeńskiego, kościołów i związków wyznaniowych władającej pojazdem samochodowym
      zameldowanej na pobyt stały lub czasowy w obszarze określonym w Zarządzeniu
      Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie określenia obszaru charakteryzującego się
      znacznym deficytem miejsc postojowych
      stawka opłaty na pierwszy pojazd wynosi 10,00
      zł/miesiąc
      stawka opłaty na każdy kolejny pojazd wynosi 250,00 zł/miesiąc
      3.2.4. osoby fizycznej nie będącej właścicielem pojazdu samochodowego
      zameldowanej na pobyt stały lub zameldowanej na pobyt czasowy (gdy zameldowanie
      na pobyt stały ma miejsce poza Miastem Krakowem) na obszarze określonym w
      charakteryzującego się znacznym deficytem miejsc postojowych, władającej
      pojazdem samochodowym na mocy umowy cywilno-prawnej
      stawka opłaty na pierwszy pojazd wynosi
      10,00 zł/miesiąc
      stawka opłaty na każdy kolejny pojazd wynosi
      250,00 zł./miesiąc
      b/ pkt. 3.5. otrzymuje brzmienie:
      3.5. abonament postojowy miesięczny dla osób niepełnosprawnych
      korzystających z ułatwień przewidzianych w art. 8 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997
      roku Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Z 1997 r. Nr 98 poz. 602 z późn. zm.),
      wyłącznie w jednym z niżej wymienionych przypadków dla:
      3.5.1. osób niepełnosprawnych będących uczniami szkół ponadgimnazjalnych i
      policealnych, gdy miejsce nauki położone jest na obszarze określonym w
      charakteryzującego się znacznym deficytem miejsc postojowych na podstawie
      ważnej legitymacji szkolnej wydanej według wzoru określonego przez MEN
      wyłącznie na pojazd będący ich własnością, współwłasnością lub będący w ich
      władaniu na mocy umowy cywilno - prawnej
      stawka opłaty wynosi 2,50
      zł/miesiąc
      3.5.2. osób niepełnosprawnych będących studentami szkół wyższych do ukończenia
      26 roku życia, gdy miejsce nauki położone jest na obszarze
      określonym w
      Zarządzeniu Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie
      określenia obszaru
      charakteryzującego się znacznym deficytem miejsc postojowych na
      podstawie
      ważnej legitymacji studenckiej wydanej przez uczelnię polską
      według wzoru
      określonego przez MEN wyłącznie na pojazd będący ich
      własnością,
      współwłasnością lub będący w ich władaniu na mocy umowy
      cywilno -
      prawnej
      stawka opłaty wynosi
      2,50zł/miesiąc
      3.5.3. osób niepełnosprawnych będących pracownikami wykonujących pracę w
      obszarze określonym w Zarządzeniu Prezydenta Miasta Krakowa w sprawie
      określenia obszaru charakteryzującego się znacznym deficytem miejsc postojowych
      na podstawie zaświadczenia pracodawcy wyłącznie na pojazd będący ich
      własnością, współwłasnością lub będący w ich władaniu na mocy umowy cywilno -
      prawnej
      stawka opłaty wynosi
      2,50zł/miesiąc
      c/ dotychczasową treść pkt. 3.6 oznacza się jako pkt. 3.5 oraz po wyrazach
      "Urzędu Ochrony Państwa " dodaje się wyrazy "Sił Zbrojnych",
      d/ dotychczasowe pkt. 3.7 - 3.9 oznacza się odpowiednio jako pkt. 3.6 - 3.8,
      e/ skreśla się pkt.4.

§ 2.

Wykonanie uchwały powierza się Zarządowi Miasta Krakowa.

§ 3.

Zobowiązuje się Prezydenta Miasta Krakowa do ogłoszenia jednolitego
      tekstu uchwały Nr LXXI/610/01 Rady Miasta Krakowa z dnia 28 lutego 2001 roku w
      sprawie opłat za parkowanie pojazdów samochodowych na terenie Krakowa na
      obszarze charakteryzującym się znacznym deficytem miejsc postojowych
      uwzględniającej zmiany wprowadzone niniejszą uchwałą.
      § 4.

Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Gazecie Urzędowej Miasta Krakowa.

Przewodniczący Rady

U Z A S A D N I E N I E

Konieczność zastosowania szczególnych rozwiązań w zakresie zasad obsługi
      komunikacyjnej śródmieścia Krakowa podyktowana jest potrzebą odnowy zespołu
      zabytkowego Starego Miasta wpisanego na listę dziedzictwa kultury światowej
      UNESCO jako zabytek klasy 0 oraz wynika z podjętych Uchwał Rady Miasta Krakowa
      Nr LXX/468/93 z dnia 8 stycznia 1993r. w sprawie przyjęcia zasad polityki
      transportowej dla Krakowa i Nr CXIII/758/94 z dnia 20 maja 1994r. w sprawie
      polityki rozwoju przestrzennego i ochrony środowiska wraz z politykami
      sektorowymi.
      Zapewnienie właściwej obsługi transportowej tego obszaru oraz osiągnięcie
      założonego w ww. Uchwałach odpowiedniego podziału zadań przewozowych wymaga
      wprowadzenia ograniczeń w ruchu kołowym przy równoczesnym zapewnieniu
      realizacji podstawowych potrzeb bytowych mieszkańców oraz obsługi obiektów i
      instytucji zlokalizowanych na tym obszarze w zakresie umożliwiającym im
      funkcjonowanie.
      Należy podkreślić, że mamy tu do czynienia nie tylko z zagadnieniami związanymi
      z bezpieczeństwem i organizacją ruchu, ale przede wszystkim z zagadnieniami
      zapewnienia ładu i porządku na określonym obszarze miasta wynikającym z
      przesłanek środowiskowych, kulturowych, kształtowan
      • Gość: mm Re: NOWELIZACJA UCHWAŁY O PARKOWANIU - uwaga - 6 stro IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 17:03
        radny3 napisał(a):

> 3.5. abonament postojowy miesięczny dla osób niepełnosprawnych
        > korzystających z ułatwień przewidzianych w art. 8 Ustawy z dnia 20 czerwca 1997
        > roku Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Z 1997 r. Nr 98 poz. 602 z późn. zm.),
        > wyłącznie w jednym z niżej wymienionych przypadków dla:
        > 3.5.1. osób niepełnosprawnych będących uczniami szkół ponadgimnazjalnych

Nie rozumiem, dlaczego nie ograniczyc tego wylacznie do osob niepelnosprawnych ruchowo. Jak ktos nie ma ręki a
        obie nogi, albo nie slyszy na jedno ucho, to też ma parkowac za friko? Przeciez tych "niepelnosprawnych" zwawych
        mlodzieniaszków w drogich samochodach jest pelno w centrum.

> Uchwała wchodzi w życie z dniem ogłoszenia w Gazecie Urzędowej Miasta Krakowa.

Fajny ma skrot: GUMKa

A co z Wislna? Tam nie powinno w ogóle byc zadnych samochodow.
        • Gość: maq Re: NOWELIZACJA UCHWAŁY O PARKOWANIU - uwaga - 6 stro IP: 192.168.4.* 04.02.02, 18:15
          Nie zgodze sie zeby zamknac Wiślną , ale co do gości w autach za
          dużą "bańkę" , w wieku 20-30 lat to masz racje.Sa nipełnosprawni ale z
          nadmiaru metanabolu lub umyslowo.
          • Gość: mm Re: NOWELIZACJA UCHWAŁY O PARKOWANIU - uwaga - 6 stro IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 04.02.02, 19:25

> Nie zgodze sie zeby zamknac Wiślną ,

Nie bardzo rozumiem, dlaczego czterdziesci osób mieszkajacych i pracujacych przy tej ulicy ma miec decydujace
            zdanie w kwestii która dotyczy tysiecy osob korzystajacych codziennie z ulicy Wislnej. I tak zreszta wiele osob
            mieszkajacych w strefach A i B żąda wywalenia stamtąd samochodów, bo ma dosc tych zmotoryzowanych
            "byznesmenów" tarasujacych ulice. Gazeta niedawno pisala o tym.

Skad sie wzielo te czterdziesci osób? Bo na Wislnej fizycznie miesci sie jakies 15-25 samochodow i o te 15
            tarasujacych ulice aut jest cala awantura (!!!!). Licze, ze 2-3 osoby wypadaja na auto.
            • Gość: maq Re: NOWELIZACJA UCHWAŁY O PARKOWANIU - uwaga - 6 stro IP: 192.168.4.* 05.02.02, 15:19
              obliczajac w ten sposob mozna by zamykac caly Krakow powoli .Po obrebie plant
              po jednej ulicy dziennie.Jak dluga ulica to podzielic na pol.Zawsze bedzie to
              w ten sposob dotyczyc 50 osob ktorymi nie trzeba sie przejmowac.A Wislna
              Golebia i Bracka to jest juz troche wiecej.Szczegolnie kiedy na ostatnich
              dwoch prawie nie ma ludzi.
    • Gość: ajax Re: strefa A i B IP: *.ite.waw.pl 05.02.02, 13:15
      Jeśli komuś nie pasuje mieszkanie w centrum i ograniczenia z tym związane
      (wjazdu samochodów) to może zamienić mieszkanie na takie, gdzie parkowanie pod
      oknem, na ulicy jest dozwolone. Polska jest teraz wolnym krajem wolnych ludzi.
      Europejska konwencja chroniąca prawa człowieka, ratyfikowana przez RP
      gwarantuje obywatelom wolność wyboru miejsca zamieszkania.
      • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 05.02.02, 15:20
        Polska jest wolnym krajem i nie dyskryminuje ludzi za miejsce zamieszkania.
        • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 00:21
          Hej!
          A gdzie tu dyskryminacja? Bo ja jej nie widzę. Jest tylko konieczność
          dostosowania sie do reguł panujących w miejscu zamieszkania. Jak koło mnie jest
          piekarnia i rano jest dość duży ruch bo samochody wyjeżdżają z pieczywem a do
          tego jest jeszcze troszke "tego miłego zapachu swieżych bułek" to mam kazać im
          zamknąć piekarnie albo wybudować każdemu koło domu żebym nie czuł się
          dyskryminowany że tylko mnie i moim sąsiadom przeszkadza? A jak ktoś mieszka
          koło torów kolejowych to co? też go dyskryminuje? Jak się wprowadzał wiedział
          jakie są minusy i plusy danego miejsca zamieszkania, dlatego też w 100%
          popieram Ajaxa, zresztą to samo pisałem w poprzednich postach.
          Pozdro
          • Gość: Maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 06.02.02, 09:06
            Mowie ci ze gwar krzyki przez cala noc mi nie przeszkadzaja.Szczegolnie w
            weekend sa one najbardziej dokuczliwe . Z tym tak jak z torami czy twoimi
            bulkami normalnie wytrzymac sie da. Ale kretynski pomysl zeby zamknac ulice
            dla czyjegos "widzimisie" bez zadnych powodow - to jest idiotyzm.Potem stworza
            sie korki w strefie c ta tez bedziemy zamykac po kilka ulic i stworzymy strefe
            d i e tamte beda do parkowania i tak w kolko.Za kilka lat ty nie bedziesz mogl
            pojechac do domu autem , bo i toja ulice zamkna.
            • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 13:28
              Ale kretynski pomysl zeby zamknac ulice dla czyjegos "widzimisie" bez zadnych
              powodow - to jest idiotyzm.Potem stworza, sie korki w strefie c ta tez bedziemy
              zamykac po kilka ulic i stworzymy strefe d i e tamte beda do parkowania i tak w
              kolko.Za kilka lat ty nie bedziesz mogl, pojechac do domu autem , bo i toja ulice
              zamkna.

Niestety chyba będziesz musiał sie pogodzić z tym "kretyńskim" pomysłem, choć
              jakoś dziwi mnie że podone "kretyńskie" pomysły spotkałem w Rzymie, Londynie,
              masie małych! włoskich miasteczekach, Kolonii, Frankfurcie nad Menem, Pradze,
              Budapeszcie i wielu innych mistach. Jakoś tam ludzie potrafią zrozumieć że w
              centrum konieczne są pewne ograniczenia, a nie stoją na stanowisku mnie się
              należy i koniec.
              PS. CO do tej dyskryminacji to wg. Rzecznika Prawo Obywatelskich prof. A. Zolla,
              z którym zapewne zetknąłeś na uczelni ;-), nie jest dyskryminacją tworzenie
              pewnych barier czy wymogów, które jeżli ktoś chce może spełnić. Przykładowo -
              dyskryminacją będzie uzależnienie przywilejów od koloru skóry, natomiast nie jest
              dyskryminacją nakaz zakładania granituru jak idziesz do kasyna, bo jak tylko
              zechcesz zakładasz wymagany ubiór i już nikt nie może cię nie wpuścić, natomiast
              trudno od ciebie wymagać zmiany koloru skóry.
              • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 06.02.02, 15:21
                Zauwaz jednak ze w tych miastach zabytki sa wyodrebnione od kamienic
                mieszkalnych, a pod te moga wjezdzac tylko mieszkancy.Oczywiscie wszedzie
                jest jeden plac na ktory nikt nie moze wjechac no moze kilka ulic ,ale
                mieszkancy sa uprzywilejowani.Dalej uwazam ze zamkniecie 3 ulic ostatnio
                niczego nie zmienilo dla turystow i przechodni sa tylko wieksze korki ,totalna
                wolna amerykanka tam gdzie mozna stac , i wkurwieni mieszkancy .
                • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 16:10
                  Nie do końca:
                  np. w Rzymie - całe zabytkowe centru mimo że są także są tam kamienice i
                  mieszkania jest CAŁKOWICIE wyłączone z ruchu. Mieszkańcy mogą tam wjechać
                  uzyskując zgodę na jednorazowy wjazd!
                  PS. Niech ci wqrwieni mieszkańcy się przeprowadzą, po co się tak męczą w
                  centrum, a zapewne i czynsz mniejszy....
                  • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 192.168.4.* 06.02.02, 16:26
                    1. Prosze nie przejmuj sie o moj budzet jakos nie mam z tym problemu, wiec nie
                    staraj sie byc tutaj dowcipny ,bo ewentualnie twoje problemy moga wyjsc.
                    2. Np w Rzymie oczywiscie na pl. sw Piotra nie mozna wjechac autem ale pod
                    pewnie dlatego ze ktos inny tam jest mieszkancem.{podejzemam ze Jemu nie robia
                    problemu.A czesc antyczna jest zupelnie odseparowana a naokolo nie sa
                    apartament np. Sophii Loren gdzie moga parkowac mieszkancy. Jak o tym nie
                    wiesz to miales cienkiego przewodnika.Moze odbierz pieniadze -bedziesz mial na
                    czynsz
                    • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 17:46
                      Maq nie staraj się być uszczypliwy, bo resztki szacunku do ciebie stracę. Już
                      twoje posty w temacie "kompleksy" świadczą o tobie niespecjalnie. Nie masz się
                      co martwić o moje dochody, jakoś nie narzekam i nawet świetnie sobie radzę to
                      raz. Dwa na czynsz nie potrzebuje bo mieszkam w domu własnym(dokładnie mocuh
                      rodziców), a moje mieszkanie które się buduje też będzie moje własne i nikomu
                      nic (poza mediami) nie będe musiał płacić i wyobraź sobie mam garaż podziemny i
                      mogę sobie parkować pod swoim mieszkaniem, chyba cię szlag trafi i napiszesz do
                      RPO że cię dyskryminują. Myślałem że jesteś człowiekiem na poziomie, ale widzę
                      że mimo tego że studiujesz kierunek który bądź co bądź nie wywyższając go jest
                      prestiżowy, to jednak słoma z butów wystaje...
                      • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 217.98.233.* 07.02.02, 11:23
                        Gość portalu: tEq napisał(a):

> Maq nie staraj się być uszczypliwy, bo resztki szacunku do ciebie stracę. Już
                        > twoje posty w temacie "kompleksy" świadczą o tobie niespecjalnie. Nie masz się
                        > co martwić o moje dochody, jakoś nie narzekam i nawet świetnie sobie radzę to
                        > raz. Dwa na czynsz nie potrzebuje bo mieszkam w domu własnym(dokładnie mocuh
                        > rodziców), a moje mieszkanie które się buduje też będzie moje własne i nikomu
                        > nic (poza mediami) nie będe musiał płacić i wyobraź sobie mam garaż podziemny i
                        >
                        > mogę sobie parkować pod swoim mieszkaniem, chyba cię szlag trafi i napiszesz do
                        >
                        > RPO że cię dyskryminują. Myślałem że jesteś człowiekiem na poziomie, ale widzę
                        > że mimo tego że studiujesz kierunek który bądź co bądź nie wywyższając go jest
                        > prestiżowy, to jednak słoma z butów wystaje...
                        Niestety tak juz jest musisz sie przyzwyczaic , ze jak zaczniesz uszczypliwe
                        uwagi na jakis temat to mozesz spodziewac sie tego samego. Nie dziw sie. Kolejny
                        preoblem to jest taki czynsz bedziesz musial placic , nie ma to znaczenia ze
                        to jest twoje mieszkanie.Sloma moze wystawac ale temu kto mieszka na prowincji
                        (to w ramach tematu kompleksy) ,a mnie do niej daleko.Nie probuj tez wywyzszac
                        naszego kierunku ,bo wiemy oboje ,ze ani on trudny , ani prestizowy poprostu
                        normalny.
                        • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 11:36
                          > Niestety tak juz jest musisz sie przyzwyczaic , ze jak zaczniesz uszczypliwe
                          > uwagi na jakis temat to mozesz spodziewac sie tego samego. Nie dziw sie.

Wskaż mi gdzie byłem uszczypliwy? Ten text o czynaszach napisałem ogólnie, bo
                          jakoś po stanie kamienic w centrum widać że w większości nie mieszkają tam ludzie
                          majętni, bo właściciele nie mogą z czynszów nawet ich wyremontować

>Kolejny preoblem to jest taki czynsz bedziesz musial placic , nie ma to
                          znaczenia ze to jest twoje mieszkanie.

Kto mi każe płacić czynsz za coś co jest moją własnością? Przecież to mieszkanie
                          nie jest ani miasta, ani spółdzielni, ani innego właścilea tylko moje własna i
                          mam na to akt notarialny. Zapytam na jakiej podstawie mam płacić komukolwiek
                          czynsz???

>Sloma moze wystawac ale temu kto mieszka na prowincji (to w ramach tematu
                          >kompleksy) ,a mnie do niej daleko.
                          Stary takie texty świadczą właśnie o tym kto jaki poziom kultury prezentuje, jak
                          widzisz nie zawsze odzie on w parze z miejscem zamieszkania... Twoje dowcipy, na
                          poziomie ucznia szkoły podstwowej, które zamieściłeś w tej dyskusji (np. chyba mu
                          chodzi o rynek Dębnicicki) świadczą także nie najlepiej o tobie.

>Nie probuj tez wywyzszac naszego kierunku ,bo wiemy oboje ,ze ani on trudny ,
                          ani prestizowy poprostu normalny.

Czytasz to co piszę a nie rozumiesz, napisałem tam chyba wyraźnie że niechciałbym
                          wywyższać kierunku prawo, ale nadal uważam że podobnie jak np. medycyna jest
                          kierunkiem prestiżowym, ale może ja mam jakieś staroświckie i konserwatywne
                          przekonaia

Jeśli masz jakieś argumenty, to je przedstaw, a nie pisz że nie wolno zamykać
                          stref A i B bo nie i tyle.
                          • Gość: maq Re: strefa A i B IP: 217.98.233.* 07.02.02, 12:12
                            Czynsz to jest oplata za administracje budynku swiatlo na
                            klatce ,wode ,wywozenie smieci itd.To kazdy musi placic.Tak jest i tego nie
                            zmienisz.Niestety z bolem stwierdzam ze nie umiesz czytac albo czytasz cos
                            innego.Zauwaz ze nigdzie nie napisalem ze nie chce strefy A .Wrecz przeciwnie
                            kiklakrotnie stwierdzalem ze jest ona potrzebna na tych ulicach ktore byly do
                            tej pory,Przeciw bylem jedynie rozszerzeniu na 3 ulice ktore sa w/g mnie... ,a
                            nie bede sie powtarzal.
                            • Gość: tEq Re: strefa A i B IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 07.02.02, 12:20
                              > Czynsz to jest oplata za administracje budynku swiatlo na
                              > klatce ,wode ,wywozenie smieci itd.To kazdy musi placic.Tak jest i tego nie
                              > zmienisz.

Czynsz - opłata dla właśiciela loklu z racji użytkowania lokalu
                              Opłaty za media - to opłaty za wodę, prąd, gaz itp.
                              Czasami zdarza się że właściciel wlicza to w czynsz (ale większość właścieli
                              pozostawia rachunki doregulowania samemu najemcy lokalu. Oj popracuj troszke nad
                              cywilem ;-)

> Niestety z bolem stwierdzam ze nie umiesz czytac albo czytasz cos
                              > innego.Zauwaz ze nigdzie nie napisalem ze nie chce strefy A .Wrecz przeciwnie
                              > kiklakrotnie stwierdzalem ze jest ona potrzebna na tych ulicach ktore byly do
                              > tej pory,Przeciw bylem jedynie rozszerzeniu na 3 ulice ktore sa w/g mnie... ,a
                              > nie bede sie powtarzal.

Natomiast ja uważam że cały "środek" plant powinien być wyłączony z ruchu i
                              powinno to nastąpić jedną decyzją, a nie po jednej ulicy przez kilka lat
                              PS. Zobacz jak wygląda Mały Parking ups znaczy Rynek... takie ładne miejsce tylko
                              że stoją tam same samochody....

• Gość: maq Re: strefa A i B IP: 217.98.233.* 07.02.02, 12:28
                                Gość portalu: tEq napisał(a):

> > Czynsz to jest oplata za administracje budynku swiatlo na
                                > > klatce ,wode ,wywozenie smieci itd.To kazdy musi placic.Tak jest i tego ni
                                > e
                                > > zmienisz.
                                >
                                > Czynsz - opłata dla właśiciela loklu z racji użytkowania lokalu
                                > Opłaty za media - to opłaty za wodę, prąd, gaz itp.
                                > Czasami zdarza się że właściciel wlicza to w czynsz (ale większość właścieli
                                > pozostawia rachunki doregulowania samemu najemcy lokalu. Oj popracuj troszke na
                                > d
                                > cywilem ;-)
                                > Oj wyjdz z tych ksiazek i popracuj troche nad zyciem i praktyka.Moze to ze
                                mieszkasz w domu cie troche tlumaczy ,ale tak wyglada praktyka. Tylko nie staraj
                                sie mi wmumic ze oplata za prad na klatce to jest to samo co oplata za prad w
                                mieszkaniu
                                > > Niestety z bolem stwierdzam ze nie umiesz czytac albo czytasz cos
                                > > innego.Zauwaz ze nigdzie nie napisalem ze nie chce strefy A .Wrecz przeciw
                                > nie
                                > > kiklakrotnie stwierdzalem ze jest ona potrzebna na tych ulicach ktore byly
                                > do
                                > > tej pory,Przeciw bylem jedynie rozszerzeniu na 3 ulice ktore sa w/g mnie..
                                > . ,a
                                > > nie bede sie powtarzal.
                                >
                                > Natomiast ja uważam że cały "środek" plant powinien być wyłączony z ruchu i
                                > powinno to nastąpić jedną decyzją, a nie po jednej ulicy przez kilka lat
                                > PS. Zobacz jak wygląda Mały Parking ups znaczy Rynek... takie ładne miejsce tyl
                                > ko
                                > że stoją tam same samochody....
                                > To co ty uwazasz to ja wiem , czytac umiem tylko ty miales z tym problemy , bo
                                chyba przez caly czs nie wiedziales o co mi chodzi.

• Gość: maq Re: strefa A i B IP: 217.98.233.* 07.02.02, 12:16
                            A jesli chodzi o moja dyskusje na temacie kompleksy to jezeli temat jest na
                            poziomie przedszkola to dla zabawy mozna raz na jakis glupio odpowiadac na
                            glupie pytania. Bo sam temat jest idiotyczny.
      • Gość: Tytus Re: strefa A i B IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 11:11
        Aleś chłopie wymyslił. A moze nie chodź po ulicach jak Ci przeszkadzają auta i
        ich właściciele? Wyporowadź sie sam do pustelni i tam kontempluj cisze i brak
        motoryzacji. Tylko kto Ci tam dowiezie mleczko i chlebek z masełkiem?
        • radny3 Re: strefa A i B-propozycja Komisji Infrastruktury 15.02.02, 09:54
          Przedstawiam propozycję Komisji Infrastruktury rady Miasta Krakowa w sprawie
          zasad ruchu w obrębie starego miasta

Komisja Infrastruktury
          Rady Miasta Krakowa

STANOWISKO KOMISJI W SPRAWACH:
          1.Polityki postojowej w obrębie Starego
          Miasta
          2.Projektu uchwały w sprawie opłat za
          parkowanie

I.W SPRAWIE POLITYKI POSTOJOWEJ W OBRĘBIE STAREGO MIASTA:
          1.Uznaje się za właściwe wyprowadzanie ruchu kołowego z obrębu Starego Miasta.
          Wynika to z konieczności ochrony starej zabudowy miasta a także z możliwości i
          konieczności innego zagospodarowania ulic ścisłego Starego Miasta. Działania te
          są zgodne z ogólną polityką Miasta i z działaniami podobnych miast
          europejskich.
          2.Wdrożenie tych działań powinno być poprzedzone przygotowaniem kompleksowego
          planu dla całego Starego Miasta. Plan ten powinien być odpowiednio wcześniej
          przedstawiony publicznie. Poszczególne etapy planu polegające na wyłączaniu
          poszczególnych ulic powinny być ogłaszane minimum z półrocznym wyprzedzeniem, w
          celu odpowiedniego przygotowania mieszkańców i podmiotów działających tam.
          3.Ograniczanie i eliminowanie ruchu w obrębie starego miasta musi być powiązane
          z udostępnianiem na preferencyjnych zasadach miejsc w budowanych parkingach
          naziemnych i podziemnych. Mieszkańcy Starego miasta nie mogą być pozbawieni
          prawa dostępu do miejsc postojowych i parkingowych. Proponujemy więc:
          a/ umożliwienie mieszkańcom tego obszaru dojazdu i zatrzymania na okres do 10
          min .
          b/ umożliwienie mieszkańcom tego rejonu parkowania na wydzielonych parkingach
          c/ umożliwienia mieszkańcom parkowania na ulicach w godzinach 18-8 ,na
          podstawie imiennie
          wydanych, powiązanych z danym miejscem zamieszkania abonamentach
          d/ umożliwienie firmom działającym na tym terenie dojazdu w godz.8-10 i 14-15
          4.Z ubolewaniem stwierdzamy, iż wszelkie dotychczasowe wysiłki Rady, Komisji i
          poszczególnych radnych mające na celu zmianę dotychczasowych zasad ruchu były
          przez Zarząd Miasta lekceważone. Proponuje się więc, aby przedstawiając
          niniejszą propozycję zaproponować Zarządowi Miasta okres wdrożenia tych
          zmian, np. 1 miesiąc..

II.W SPRAWIE PROJEKTU UCHWAŁY W SPRAWIE OPŁAT ZA PARKOWANIE:
          1.W związku z nadużywaniem prawa niepełnosprawnych do korzystania z
          preferencyjnego traktowania należy zaostrzyć sposób wydawania abonamentów dla
          osób niepełnosprawnych i egzekwowania wykorzystania tych abonamentów. Należy
          rozważyć wprowadzenie bardziej restrykcyjnych zapisów eliminujących nadużycia w
          tym zakresie.
          2.Z zadowoleniem przyjmujemy zapis umożliwiający korzystanie z abonamentów dla
          osób ,które korzystają z samochodów na mocy umów cywilno prawnych. Dotyczy to
          np. przewłaszczenia ,zastawu.

Zespół w składzie:
          1.Bogusław Kośmider ............................................
          2.Jan Białczyk ............................................
          3.Paweł Pytko .............................................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka