Dodaj do ulubionych

Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa

20.04.12, 21:19
Nie chodzi mi o jakiś wyjazd, bo akurat na takie to pomysły mamy. Chodzi mi bardziej o taki zwykły weekend, kiedy to pozostajemy w mieście - Warszawa. Co robicie całymi rodzinami, bo nam już się powoli kończą pomysły.... Ciekawa jestem co inne emamy robią wink Może coś ciekawego podpowiecie, mam nadzieję smile
Lubimy spędzać czas na łonie natury, spacery itd., no ale co robić jak za oknem ponuro i deszczowo? Tu pomysłów jest mniej....więc chętnie skorzystam z czyjegoś smile
Obserwuj wątek
    • borys314 Re: 20.04.12, 22:17
      My chodzimy czasem do Hula-Kula na kręgle i cymbergaja. O klasykach - kino, teatr, koncert - nawet nie wspominam.wink
    • a.va Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 20.04.12, 22:22
      Basen, basen, basen.
      • czar_bajry Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 21.04.12, 01:57
        Jeździmy "na tężnie" do Konstancina, jak jest ciepło to wycieczka tramwajem po Wiśle, szukam atrakcji na dany weekend, fajnie jest w muzeum techniki, odwiedzamy fajne place zabaw, idziemy na spacer do lasku bielańskiego a potem na kępę potocką, oczywiście kino, basen. Fajnie jest pospacerować nad Wisłą albo po starówce. Zoo obowiązkowo raz do roku- rodzinnie bo wyjść szkolno-przedszkolnych nie liczę. W Koperniku też jest supersmile
        Ja uwielbiam warszawę i zawsze coś wymyślęsmile
        A d zeszłego roku doszły nam jeszcze "fontanny".
    • feniks_z_popiolu Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 21.04.12, 07:02
      Zapomniany z lekka Park Kultury w Powsinie a tam zarówno słodkie nicnierobienie jak też plac zabaw, kręgle, tenis, ognisko, rolki, rowery, piłki i inn. Pole Mokotowskie - tu raczej spacerowo. Doszły teraz loty balonem nad Wisłą, na razie chyba nieregularne.
      A jak pada: basen, kino, teatr, domy kultury Świt i Smolna, Zamek Królewski. W Łazienkach: Pałac na Wodzie, Stara Kordegarda, Muzeum Łowiectwa, Pomarańczarnia. Wilanów, Królikarnia, koncert w Pałacyku Szustra, Filharmonia i Teatr Wielki, Amfiteatr parku Sowińskiego na Woli, muszla w Parku Praskim, nabożeństwo w cerkwi Marii Magdaleny lub w zborze na pl. Małachowskiego.

Czajry-bajry - podaj proszę gdzie jeszcze szukasz imprez okazjonalnych, osiedlowych itp. Jakoś nie mogę trafić na dobrą stronę www.
    • schere Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 21.04.12, 08:42
      Wycieczka do Powsina jest bardzo przyjemna, ale piękny jest też ogród botaniczny przy Łazienkach.
      Muzeum Ewolucji i Muzeum Techniki w Pałacu Kultury.
      Od zeszłego roku fontanny nad Wisłą (to raczej na ciepłe dni) i pamiętaj o ubraniu na zmianę wink.
      Kino, basen i sala zabaw - bardzo pożądane przez dziecko. Ale fajnie jest po prostu usiąść i pograć w planszówki.
    • klubgogo Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 21.04.12, 08:44
      Na szczęście ten weekend zapowiada się słonecznie. Ja uwielbiam wycieczki uliczkami Muranowa, Śródmieścia Płn, zawsze coś ciekawego wyszperam, i raczej atrakcje plenerowe, jak Cytadela i parki, parki, parki. A na deszcze jest tyle muzeów, w których nie byłam, że czasami trudno wiedzieć o ich istnieniu.
      • ledzeppelin3 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 21.04.12, 09:50
        Jak pada, w wakacje czy ferie korzystamy z gazety dzielnicy, tam są "imprezy" typu przedstawienia dla dzieci w domach kultury i ze strony www. miasto dzieci, tam jest sporo propozycji
        My standardowo: place zabaw, szczególnie na placu Wilsona, potem do knajpy dzieciowej obok, knajpa na Filtrowej, sale zabaw, Kopernik, podróż ciuchcią do Podkowy Lesnej, Konstancin tez a jakze, basen to jak zdarzy sie cud i nikt nie jest przeziebiony
    • natalinek.j Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 21.04.12, 16:11
      Dzięki bardzo za odpowiedzi smile Większość miejsc już znamy, ale dzisiaj byliśmy pierwszy raz w Konstancinie, wiedziałam, ze tam jest ta tężnia solankowa, ale nigdy dotąd nie byliśmy.
      Muzea trochę odpadają, bo młody (ma 1,5 roku) nie jest w stanie usiedzieć grzecznie w wózku, a bez wózka w ogóle nie mamy po co iść smile
      W Wilanowie byliśmy już 4 razy odkąd się zima skończyła, w Łazienkach jeszcze więcej, zoo zostawiamy na cieplejszą aurę. Powsin to dobry pomysł, bo nie byliśmy od minionych wakacji. Na starówce też już dawno nie byliśmy, ale może też jak będzie cieplej to od razu te fontanny obejrzymy wink
      W tamtym roku spędziliśmy fajny dzień na Wyścigach, ale nie wiem czy młody by wytrzymał, więc na razie odpuszczamy, poza tym trzeba wiedzieć wcześniej co będzie...

Hula- Kula a czy tam jest coś dla 1,5 roczniaka? W ogóle jakie znacie fajne klubiki tylko żeby było też zajęcie dla maluszków... My byliśmy w Galerii Mokotów, w Sadyba Best Mall, na Pradze Psotek i to chyba tyle, bo ciągle bywamy w tych samych.
      Basen - bardzo fajna rozrywka, tylko odkąd córka poszła do szkoły to ciągle któreś jest chore sad i praktycznie od września byliśmy jeden raz (ale za to do syta), na tygodniowym wypadzie do Warszawianki nad Zegrzem i tam mają aqua park, więc dzieciaki całymi dniami mogły pływać wink

Na Placu Wilsona nie byliśmy, ale skoro to taki ciekawszy placyk zabaw to chętnie się przejedziemy.
      • borys314 Re: 21.04.12, 16:34
        No nie, Hula-Kula to najwcześniej dla kilkulatków - nie pisałaś w jakim wieku masz dzieci.wink

Dzisiaj był idealny dzień na Konstancin - tak ciepło, tyle słońca! Dopiero teraz się cholera psuje...
        • natalinek.j Re: 21.04.12, 20:50
          Dzięki wink byłam tam kiedyś jeden raz - bo mieliśmy firmową imprezę, ale oczywiście nie pamiętam jak tam było, tzn. mniej więcej pamiętam wink
          No właśnie ten maluszek powoduje, że dużo rzeczy odpada, zwłaszcza, że to niezły "gagatek".

W Konstancinie było bardzo fajnie smile słońce przygrzewało, wiatr taki spokojny.... i to powietrze smile
          No i niestety po południu się popsuło, taką zmienną aurę wiosenną mamy....
          • prywatyzacjaxxi Re: 21.04.12, 21:12
            Zajęcia dla maluchów są w Nutce na Woli (www.nutkacafe.pl) - w weekend w soboty przed południem. Takie dla 0-3 lat. A potem dla starszych wink
    • mytezmamydzieci Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 14.06.12, 00:12
      Witaj,
      dużo osób pisze o Konstancinie to ja nieco dalej ale ten sam kierunek. Syn był z klasą i wrócił zachwycony. Zaczną się wakacje to i resztę rodziny zabioręwink)

Pozdrawiam

------------------
      opiekunkidlawymagajacych pl
      • miri3 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 17.08.13, 21:45
        super atrakcje dla dzieci w pluszakolandi.
        kolejka pluszakowa,dmuchance itp
        www.pluszakolandia.pl
    • ga_ga_aga Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 23.06.12, 17:49
      Dopowiem coś o moim ulubionym Konstancinie:

można pojechać do końca ul. Od Lasu - jest tam parking przy samym lesie (Las Chojnowski). Tam też zaczyna się chyba jedyna taka w pl ścieżka zdrowia. Ta ścieżka jest utwardzona, wózek śmiało przejedzie, długość 1900 m (słupki co 100 metrów). Przy ścieżce jest 6 stacji, każda inna, są opisy ćwiczeń.

Tuż przy parkingu jest restauracja Zalewajka - kuchnia kresowa, ceny średnie. W środku dzieci mają gdzie się poruszać. Na zewn. też miejsce dla dzieci - bywają animatorzy.

A jakby deszcz jednak zaskoczył, można udać się do CKR-u przy Gąsiorowskiego (uwaga jednokierunkowa nie ma wjazdu od Od Lasu). Tam basen - zwykły bez atrakcji (tylko jacuzzi), ale też jaskinia solna, dwie restauracyjki.

To tak obok konstancińskich hitów czyli tężni w Parku Zdrojowym (zrewitalizowany ostatnio!) i Starej Papierni. Dla osób z daleka opiszę jeszcze fajną traskę ze Starej Papierni do tężni: auto zostawiamy na parkingu SP, wychodzimy na ul. Warszawską, po prawej mamy most nad Jeziorką, tuż za mostem jest przejście dla pieszych. Przechodzimy tym przejściem na drugą stronę ulicy i idziemy wałem nad Jeziorką obok tamy, ścieżynka prowadzi nas cały czas wdłuż Jeziorki, mamy jakieś 10 -15 min spacerkiem do asfaltowej drogi dla pieszych, tam skręcamy w lewo na mostek, skąd zobaczymy już tężnie.
      • tommason Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 04.07.12, 09:10
        A nie myślałaś o weekendzie nad Zalewem Zegrzyńskim w Hotelu Windsor? Dzieci do lat 3 gratis. W okolicy mnóstwo atrakcji: rowery, kajaki, windsurfing, a nawet lot balonem, którym moje córki były zachwycone smile
    • aneta_kasia Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 24.08.12, 15:00
      Ja staram się chodzić na różne imprezy organizowane dla dzieciaków. Na przykład w najbliższy weekend jadę z dziećmi do Maximus Fashion Center. Mają tam być różnego rodzaju pokazy zabawy i warsztaty dla dzieci w różnym wieku. Będą nawet warsztaty robotyki, których sama jestem bardzo ciekawa. Organizatorzy chcą chyba przy okazji nastroić dzieci w miarę pozytywnie do myśli o zbliżającym się nowym roku szkolnym. Wszystko to zapowiada się bardzo fajnie. Można zresztą poczytać o tym na stronie Maximusa. Do Maximusa będzie to mała wyprawa, bo Maximus jest w Nadarzynie, ale można pojechać specjalnym autobusem, który jeździ z centrum. Dojazd też jest dokładnie opisany na stronie.

Warto chodzić z dzieciakami na takie imprezy, bo wiem z doświadczenia, że jest to dla nich duża radość, a czasami też nauka. Ja staram się zabierać moje dzieci i jeszcze jakieś dzieci znajomych, wtedy jest najfajniej.
      • mobi-lna Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 17.09.12, 11:28
        Może nie zabrzmi to dobrze i jakoś wyszukanie, ale teraz sklepy dla dzieci organizują dużo atrakcji. Robi się chłodno, więc parki i zoo odpadają, ale np są wspólne gry, malowanie buziek, śpiewanie, zabawy ruchowe. Sprawdź tutaj jest wszystko wypisane dokładnie
        • annniul Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 17.09.12, 18:36
          byłam nawet wczoraj przy okazji zakupów, fajnie było! Ludzi dużo, ale wesołowink
          • jolas75 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 06.11.12, 18:17
            www.alefun.pl

maja fajne propozycje weekendowe
            • aniol.stroz Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 14.11.12, 11:29
              my całą rodziną chodzimy na kręgle w hulakula na dobrej, szczególni eteraz gdy pogoda kiepska, tam dzieciaki się pobawią, czasami spotykamy się ze znajomymi i ich dzieciakami i jest fajna zabawa dla dużych i małych. Dużo torów do grania, dla dzieci sale zabaw. cieszę się, że dzieci już sa na tyle duże, że możemy z nimi od czasu do czasu wyjść w takie miejsca gdzie możemy razem się pobawić. polecam
              • lucy350 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 15.11.12, 17:30
                a od jakiego wieku mogą się dzieci bawic w hulakula, bo tam chyba tylko kręgielnia.
                • aniol.stroz Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 16.11.12, 09:22
                  można już przyprowadzić dzieciaki od 2 lat, bo taki jest podział sal,jedna od 2 do 6 lat i druga sala od 7 do 12 lub 13, ale najlepiej wejdź sobie na stronę hulakula i poczytaj o atrakcjach dla dzieci.
                  • olenka843 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 03.12.12, 12:08
                    z ciekawości zajrzałam na stronę Hulakuli i jestem mile zaskoczona, o niektórych atrakcjach nie wiedziałam wcześniej
                • olenka843 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 03.12.12, 12:17
                  Hej Hulakula to nie tylko kręgielnia, mają tam mnóstwo atrakcji dla małych i tych mniejszych teżwink (już od 2lat) i dla tych większych czyli kręgielnia, ścianka wspinaczkowa itd.
              • olenka843 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 03.12.12, 12:22
                Hej my też tam się czesto pojawiamy, zarazili nas znajomi i tak już zostało, rozgrywamy nawet rodzinne turnieje, hulakula weszła nam już w krewsmile
    • kama.1986 Re: Pomysł na rodzinny weekend - Warszawa 07.01.13, 12:38
      Ostatnio z mężem, wybraliśmy się na zimowy spacer, hmmm jednak okazało się że jest za zimno na takie eskapady. W centrum miasta czas z rodziną można spędzić prawie wszędzie, jednak nie satysfakcjonowała mnie myśl spędzenia kolejnego dnia w centrum handlowym czy na obiedzie gdzie dzieci skaczą przy stole a ja i mąż zapominamy o jedzeniu , a co dopiero o smaku serwowanego dania. Jednak zdecydowaliśmy się i weszliśmy na rodzinny obiad do restauracji Żurawina. Ku mojemu zaskoczeniu ( w restauracji na dzieci czekała animatorka, restauracja w godzinach obiadowych przygotowała specjalne menu) No po prostu rewelacja. Ja i mąż mogliśmy wreszcie cieszyć się jedzeniem, hmmm A dzieci jedzą gratis. Na pewno tam wrócimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka