Dodaj do ulubionych

Warszawa 1 dzień

14.04.15, 21:33
Jak w temacie - co pokazać dzieciom będąc jeden dzień w Warszawie. Będę jechała pierdo....a sorki pendolino toteż nie będę miała w stolicy auta. Zależy mi na miejscach charakterystycznych dla Warszawy - ZOO mam w swoim mieście. Ps: ile czasu się idzie/jedzie np. z Zamku Królewskiego do Muzeum Powstania Warszawskiego?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 21:39
      MPW to na pół dnia co najmniej. Jesli będzie pogoda to pokaż dzieciom kawałek Traktu Królewskiego, zejdźcie do biblioteki UW i tam do parku na dach - ładnie widać panoramę Warszawy. W pobliżu - na Tamce - jest Muzeum Chopina, bilety można kupić wcześniej. Gdybym miała jeden dzień to Chopin a nie MPW raczej.
    • aankaa Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 21:54
      zależy od wieku dzieci
      • niktmadry Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 22:15
        12 i 9 lat. W Warszawie już były ale dawno temu - niewiele pamiętają.
        • aankaa Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 22:19
          CN Kopernik + polecane przez triss ogrody BUW
    • miliwati Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 22:13
      niktmadry napisał(a):

> Jak w temacie - co pokazać dzieciom będąc jeden dzień w Warszawie. Będę jechała
      > pierdo....a sorki pendolino toteż nie będę miała w stolicy auta. Zależy mi na

Pałac Kultury - masz zaraz przy Dworcu Centralnym, a to w przecież główna atrakcja Warszawy.

> miejscach charakterystycznych dla Warszawy - ZOO mam w swoim mieście. Ps: ile
      > czasu się idzie/jedzie np. z Zamku Królewskiego do Muzeum Powstania Warszawskie
      > go?

Muzeum Powstania? No weź, chcesz własnym dzieciom zrobić krzywdę w mózg? Od Pałacu Kultury przejdźcie się do Kolumny Zygmunta i okolic, to akurat na jeden dzień zwiedzania wystarczy.
      • ga-ti Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 23:13
        Też stawiałabym na Pałac Kultury, później Grób Nieznanego Żołnierza, Teatr Wielki, Pałac Prezydencki, starówka z Zamkiem Królewskim, Kolumną Zygmunta, Starym Rynkiem z Syrenką (mała, ale zawsze), mury i pomnik Małego Powstańca. Wieczorem jeśli będziecie to pokaz fontann, jeśli masz chłopców to może stadion narodowy, ewentualnie muzeum Wojska Polskiego. Chopin (i łazienki) jeśli faktycznie się interesują muzyką wink
        Pewnie że można i o Muzeum Narodowe zahaczyć, wszystko zależy, czym sie dzieciaki interesują.
        Przejażdżka metrem.
        • niktmadry Re: Warszawa 1 dzień 14.04.15, 23:22
          O dzięki za rzeczową odpowiedź. Da się to obejść w takiej kolejności jak opisałaś? o łazienkach też myślałam, metro pamiętają z poprzedniej wycieczki ( u nas w mieście też jest metro tylko, że naziemne - tak mówimy o SKM), do Kopernika nie chcę iść bo były pierdylion razy w experymencie (czyli taki Kopernik - tylko, ze w Gdyni), Chciałam im pokazać (przypomnieć) miejsca, ktore znają z podręczników. Byłyśmy razem w Waszawie gdy starsza miała 6 lat - teraz ma 12.
          • miliwati Re: Warszawa 1 dzień 15.04.15, 06:52
            niktmadry napisał(a):

> O dzięki za rzeczową odpowiedź. Da się to obejść w takiej kolejności jak opisał
            > aś? o łazienkach też myślałam, metro pamiętają z poprzedniej wycieczki ( u nas

Tak, da się to tak obejść. (Z dokładnością do tego, że Mały Powstaniec to kolejny mózgoj*b ideologiczny) Ale łazienki to nie wiem po co, tam nic nie ma; ugór, krzaki i wilkołaki. Dla dzieci (i to z własnego dzieciństwa pamiętam) nuda.

• boruta_wwa Re: Warszawa 1 dzień 17.04.15, 21:54
              a ja z mojego dzieciństwa własnie Łazienki wspominam najmilej...

B.
    • kanna Re: Warszawa 1 dzień 17.04.15, 20:26
      Kopernik, zdecydowanie.
      • kanna Re: Warszawa 1 dzień 17.04.15, 20:28

A, doczytałam, ze nie chcesz. Ale i tak uważam, ze dla dzieci w tym wieku to bardzo warto.
    • kanga_and_roo Re: Warszawa 1 dzień 26.04.15, 23:55
      Może niekoniecznie wszystko zwiedzać. Można iść do Zamku Królewskiego zobaczyć tylko tron, Rembrandta (2 szt) i Canaletta (1 pokój), do tego sugestywny film włączają o zniszczeniu zamku. Ogrody mają otworzyć w maju.

W Muzeum Narodowym można Bitwę pod Grunwaldem zobaczyć, Pomarańczarkę też, z historią o jej niedawnym odnalezieniu po wojnie, może sarkofagi egipskie i pójść dalej.

Może Muzeum Historii Żydów Polskich? Dużo multimediów i zabaw jak na tablecie. Np. jesteś kupcem i udajesz się w trasę z Krakowa na wschód. Sprzedajesz futra i co kupujesz? "Zagładę" możecie pominąć, zresztą tak jest pomyślana, żeby nie trzeba było tam wchodzić.

Ogród Saski jest przyjemny, obok stoi biurowiec Normana Fostera z fajną fontanną w środku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka