Dodaj do ulubionych

Procedura przyjęcia do CZD

23.01.06, 12:35
Dostalismy skierowanie do Centrum Zdrowia Dziecka na oddział neurologii. Czy
ktos ma doswiadczenie z przyjmowaniem dziecka do CZD? Czy wystarczy pojawic
sie na izbie przyjęc ze skierowaniem do szpitala czy tez sa stosowane inne
procedury (zdaję sobie sprawę ze przyjeżdzają tam rodzice i dzieci z całej
Polski więc wcale bym sie nie zdziwiła gdyby taka procedura istniała...) Na
stronie interetowej CZD jest nawet cos takiego natomiast niejasne jest dla
mnie czy dotyczy to wizyt w poradniach czy tez przyjęc na oddziały szpitalne.
Poniewaz chcę sobie oszczędzic próznej wizyty z 3 miesiecznym niemowleciem na
izbie przyjec w taki mróz, moze ktos kto ma hospitalizacje w tym miejscu za
sobą mógłby podzielic sie swoim doświadczeniem. Aha Telefon w klinice
neurologii niestety ma odłożoną słuchawkęcrying więc pomysł z dzwonieniem odpada.

Pozdrawiam

Gofer Mama Maksa (01.05.00) i Szymka (30.10.05)
Obserwuj wątek
    • joasia76 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 12:59
      Witaj,
      moja córeczka jest pod kontrolą CZD (podejrzenie cytomegalii). Jak do tej pory
      byłyśmy kierowane do Kliniki Niemowlęcej, ale myslę, że procedury na wszystkich
      oddziałach sa takie same. Samo skierowanie do CZD nie oznacza, że można tam
      jechać i od razu przyjmują. Do CZD powinien zadzwonić lekarz wypisujący
      skierowanie w celu wyznaczenia terminu przyjęcia. W tym terminie jedziesz ze
      skierowaniem i cie przyjmują. U nas było tak jak U Ciebie, dostałysmy
      skierowanie, pojechałyśmy następnego dnia i nas nie przyjęto, wyznaczono termin
      przyjęcia za kilkanaście dni. A pani doktor, która tak nas pokierowała z
      przychodni rejonowej została pouczona przez CDZ. To lekarz kierujący powinien
      telefonicznie ustalić termin przyjęcia. Przynajmniej tak było do tej pory. Jak
      byłam w pokoju lekarskim to byłam nawet świadkiem kilku rozmów telefonicznych z
      lekarzami z różnych miejsc Polski właśnie na temat terminu przyjęcia.

Pozdrawiam i powodzenia.
      • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:03
        Dziekuje za informacje. Od Pani neurolog ktora mnie prowadzi dostalam namiary
        na lekarza z oddzialu do ktorego mam sie zgłosic. Niestety dodzwonienie sie tam
        to droga przez mękę, pomyslałam więc ze mozna inną drogą. A Pani neurolog jest
        na urlopie do 10 lutego, więc nie pozostaje mi nic innego albo sie dodzwonic do
        poleconego lekarza albo poczekac na powrót mojej neurolog.
        • joasia76 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:11
          MOże w takim razie próbuj się dodzwonić. Może każdy oddział ma jednak inne
          zasady i można samemu dzwonić w sprawie ustalenia terminu przyjęcia. Tl do
          kliniki niemowlęcej to 22 8157407 i 22 8157465. Może spróbuj zadzwonić tam i
          poprosić o jakis inny numer do tego lekarza lub na neurologię (te oddziały były
          na tym samym piętrze, tylko teraz jest tam remont, więc może tymczasowo jest
          jakos inaczej). Na wyznaczony termin przeważnie trzeba troche czkać (u nas były
          to 2 tygodnie), więc im szybciej, tym lepiej. Może nikt Cię nie zlinczuje za
          telefon na inny oddział.
          • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:17
            dziekismile Udalo mi sie dodzwonic tylko nie ma jeszcze Pani Doktor ale postep
            jest. W sumie nie wiem jeszcze gdzie trafimy bo Szymek jest wiotkim dzieckiem z
            przeciwciałami IGG cytomegalii i toxoplazmozy. Wyniki co przwda sie poprawiają
            ale slyszalam o przypadkach ze leczy sie dzieci z ujemnymi IGM.
    • lbogusza Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:15
      Witam.Jeśli masz wyznaczony termin to wystarczy stawić sie na izbie przyjęć ze
      skierowaniem i legitymacją ubezpieczeniową rodzica.Proponuje zadzwonić na
      oddział by zapytać o której stawić sie na izbie to ułatwi sprawę,myślę że ok
      godz 9.00.byłoby dobrze. Tam obejrzy maluszka lekarz zostanie załozona karta i
      dziecko trafia na oddział.
      • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:27
        Nietety narazie mam tylko skierowanie. Chodzi mi to ten pierwszy krok. Aha,
        karmie piersia co 2-3 godziny. Jak na oddzialach podchodza do tego tematu, czy
        pozwalaja mamom karmiacym zostac z dzieckiem?
        • joasia76 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:35
          U nas są tyko przeciwciała igg i poza tym żadnych objawów u dziecka. Ja tez
          karmie piersią, jak lezałam na niemowlecym, mogłam zostac na noc. Musiałam
          tylko miec materac i spiwór (warunki kiepskie, ale dla mnie było najwazniejsze
          to, ze moge zostac z coreczką). Musisz jednak zapytac o to wszystko podczas
          rozmowy telefonicznej.
        • lbogusza Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:36
          gofer73 napisała:

> Nietety narazie mam tylko skierowanie. Chodzi mi to ten pierwszy krok. Aha,
          > karmie piersia co 2-3 godziny. Jak na oddzialach podchodza do tego tematu,
          czy
          > pozwalaja mamom karmiacym zostac z dzieckiem?
          Mamom karmiącym pozwalają zostać z dzieckiem trzeba tylko zorganizować sobie
          coś do spaniasmileproponuje łóżko polowe,karimata odpada przy dłuższym pobycie.
    • gruchotka Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:39
      Oficjalnie: wysyłasz zgłoszenie na izbę przyjęć, po jakimiś czasie dostajesz
      odpowiedź, taka jakby kartka pocztowa z terminem, kiedy musisz się zgłosić.
      Z tym zgłoszeniem trafiasz do sekretariatu i pielęgniarki w Poradni Neurologii,
      wtedy zakładana jest karta dziecka. Po oczekiwaniu w ciasnym korytarzu, który
      jest wspólnie użytkowany z Poradnią Kardiologiczną, tłok, zaduch, itp sad ,
      trafiasz do neurologa dyzurującego w Poradni.
      Ale najlepszym rozwiązaniem jest rozmowa lekarza prowadzącego Twoje dziecko z
      lekarzem na oddziale Neurologii i Eileptologii, i przyjęcie bezpośrednio na
      oddział.
      Ja byłam z dwójką dzieci na oddziale Neurologii i Epileptologii. Z pierwszym
      dzieckiem, po kontakcie naszej dr. z lekarzem na Oddziale, z drugim dzieckiem,
      po przyjęciu na Izbę przyjęć, potem do Poradnii N i E. i ten pierwszy sposób,
      kontakt lekarza z lekarzem jest najlepszy i skuteczny.
      Zdrówka życzę i pozytywnej diagnozy.
      • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 13:56
        Dziękuje Wszystkim za odzew. Jestem już po rozmowie z lekarzem z Neurologii
        (Dr. Karkowska - ktoś zna?) i umówiona jutro na telefon w sprawie terminu
        przyjęcia na oddział. Zaopatrzyłam sie juz w śpiwór i karimatę, mam nadzieję ze
        to wystarczy, najwyzej bedę szukała łózka polowego.
        • gruchotka Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 21:34
          gofer73 napisała:
          > Zaopatrzyłam sie juz w śpiwór i karimatę, mam nadzieję ze to wystarczy,
          > najwyzej bedę szukała łózka polowego.

Na Oddziale nie mozna nocować, mamy muszą korzystać z noclegu w Hotelu przy CZD
          (ceny dośc wysokie), ewentualnie z noclegu w innym miejscu.
          W zależności od schorzenia dziecka, można dostać od lekarza prowadzącego
          przepustkę i o 14:00 opuszczać Oddział.
          • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 22:07
            to co piszesz niedobrze wrózy. Karmię piersią co 2-3 godziny i jakos nie
            wyobrazam sobie noclegu gdzie indziej, nawet w hotelu bez wzgledu na cene. Nie
            wiem skad masz takie wiesci ja jak dotad slyszałam ze jesli karmisz piersia nie
            ma problemu z pozostaniem na oddziale, ba moja kolezanka na okulistyce byla ze
            swoja 4 letnia córeczka 24 godziny na dobe.
            • gruchotka Re: Procedura przyjęcia do CZD 23.01.06, 22:42
              Ja nie byłam matką karmiącą, ale na Neurologii matki, nawet karmiace nie mogły
              zostawać. Ale może coś się ostatnio w tej kwestii zmieniło i chyba dużo zależy
              od ordynatora. Ja miałam ten komfort, że mogłam z dzieckiem o 14:00 opuszczać
              oddział, Neurologię właśnie.
              Zaliczyliśmy oprócz CZD trzy szpitale i w każdym mogłam zostawać 24/24. W CZD
              mnie zaskoczyło, że jest problem z zostawaniem na noc.
              Może dopisze się ktoś, kto ostatnio był w CZD, a jeżeli zasiałam jakiś
              niepokój, to może zadzwoń i dowiedź się jak wygląda kwestia Twojego noclegu.
              • jo_na1 Re: Procedura przyjęcia do CZD 24.01.06, 15:30
                Jestem Mamą już nieco starszej pacjentki CZD (nastolatka), jesteśmy tam dosyć
                częstymi gośćmi i z tego co widziałam na kilku oddziałach( m.in. metabolizm,
                endokrynologia, chirurgia) nigdzie ni robi sie problemów nocującym Mamom
                maluszków, a nawet dzieci nieco starszych( np niemożność nocowania w hotelu).
                Mamy śpia na różnego rodzaju matach, śpiworach, materacach itd. W dzień
                "wszystko" sie sprząta i normalnie spędza czas z dzieckiem, towarzysząc mu na
                wszystkich badaniach. Przy okazji ceny w hotelu przy CZD- w pokoju 3- osobowym
                ok. 30 zł, w pokoju 2- osobowym ok. 60 zł. Pozdrawiam, życze dziecku zdrowia!
                • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 24.01.06, 16:35
                  rozmawiałam dzis z Pania Doktor z neurologii i niestety potwierdziła to co
                  powiedziała Gruchotka - oddział jest na noc zamykany i rodzice nie moga na nim
                  przebywac. Moge natomiast zabrac na noc ze soba Szymka do hotelu - narazie
                  czeka nas tylko diagnostyka, wiec to możliwe.
                  • jo_na1 Re: Procedura przyjęcia do CZD 24.01.06, 17:48
                    To najlepszym rozwiązaniem bedzie dla Was wynajecie 2 osobowego pokoju ( dla
                    matki z dzieckiem), cena ok. 60 zł (chyba 56). Ja też tak robie - do południa
                    jesteśmy na oddziale, po południu zabieram córkę do hotelu i tam nocujemy.
                    Podaje namiary hotelu- "Hotel Patron" tel. (o22) 815 72 26. Warunki w tym hotelu
                    nie są powalajace, ale da sie wytrzymać. I masz bardzo bliziutko do szpitala(
                    korytarzami, bez potrzeby wychodzenia na zewnatrz). Pozdrawiam!
                    • gofer73 Re: Procedura przyjęcia do CZD 24.01.06, 18:05
                      dziękuje bardzo, jak tylko bede znała termin przyjecia na oddział zarezerwuje
                      tam miejsce
                      • fulvia16 Re: Procedura przyjęcia do CZD 24.01.06, 18:36
                        Witam,
                        byłam z synkiem w CZD na przełomie maja i czerwca na oddziale
                        gastroenterologii, karmiłam piersią i przez 24 h mogłam być z dzieckiem.
                        Musiałam tylko kupić sobie łóżko polowe, bo szpitalnych dla matek ograniczona
                        ilość. Warunki dla matek na tym oddziale kiepskiesad
                        skierowanie dostałam od lekarza w szpitalu położniczym i ponieważ nie
                        wiedziałam jak się załatwia przyjęcie na oddział zadzwoniłam tam i trafiłam na
                        miłą panią doktor, która miała dyżur i po usłyszeniu naszych wyników prosiła o
                        przyjechanie na izbę przyjęć na dodatkowe badania, po nich przyjęto nas na
                        oddział.
                        Życzę zdrowia
                        pzdr
                        F.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka