Dodaj do ulubionych

szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych ludzi

18.01.11, 20:36
W grudniu, z pomocą Fundacji Ronalda Mc Donalda otrzymałam aż 3 tony darów - ogrom prawda ? Niestety, co wydaje się niemożliwe, pomoc była niewystarczająca. Pomoc otrzymało Ponad 200rodzin.

W trakcie rozdawania darów poznałam wielu ludzi w bardzo trudnej sytuacji życiowej, dziś jednak szukam pomocy dla Pani Marii 49l i jej męża Mieczysława 54l.
To bezdzietne małżeństwo, które kiedyś całkiem dobrze sobie żyło. Pani Maria pracowała w sklepie, Pan Mietek pracował w hucie aż do momentu kiedy nie zamknięto huty, Pan Mietek szukał pracy, wszędzie przyjmowano go dorywczo, w końcu dopadło go paskudne choróbsko- rak ślinianek. Po leczeniu w Poznaniu, otrzymał roczną rentę, potem już został bez pracy i prawa do renty. ZUS podliczał ostatnie 10lat pracy, brakowało 5 lat aby ZUS przyznał rentę.
Pani Maria przeszła silny wylew, obecnie ma bardzo niebezpiecznie zlokalizowany krwiak + bardzo silne i niebezpieczne ataki padaczkowe, otrzymała orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, przyznano jej rentę wyjątkową na okres 4 lat, potem zabrano bez możliwości odwołania się. Choroba Pani Marii jest problematyczna i od lat nie ma dla niej pracy, ma nawet odpowiednie zaświadczenie z UP, że nie ma dla takiej osoby niestety pracy.

Na dzień dzisiejszy Pan Mietek otrzymuje stały zasiłek w opiece społecznej w wys. 351zł
Pani Maria otrzymuje celówkę w wys. ok 50-80zł, okresówkę max. 125zł obecnie jej z powodu braku środków w OPS nie otrzymali, mogą złożyć kolejny wniosek w lutym.
Korzystają z obiadów wydawanych w OPS. I to jedyne pieniądze jakie mają.
Nie mogą ubiegać się o ulgę na mieszkanie albowiem mają zadłużenie w wysokości 8 409.09zł

Opłata za mieszkanie wynosi 300,50zł
prąd 60zł
gaz 59zł

To bardzo spokojni, dobrzy ludzie, brakuje na wszystko, są niestety niedożywieni, widziałam jak wyglądają obiady z OPS sad Jak dorosły facet ma najeść się 2 naleśnikami ?
W domu brakuje wszystkiego no oprócz poszewek i ręczników, które dziś im przekazałam z darów od mojej koleżanki.
Pan Mietek non stop mnie pyta czy nie trzeba pomóc w odśnieżaniu, remoncie, czegoś dokręcić itp. Widać, że bardzo się kochają i jest im po prostu ciężko sad
Przydadzą się garnki, talerze, kubki, koce, poduszki, konieczne są spodnie na Pana mietka, ma w pasie 95cm jest niewysoki, jakieś 172cm
Pani Marysia prosi o spodnie dresowe. Ale najbardziej potrzebują żywności i środków czystości.
Całą dokumentacje z OPS, UP, dotyczącą leczenia i zadłużenia wysłałam do BJ.

Może ktoś by zechciał im pomóc ?

Jestem bardzo zajęta osobą i bardzo proszę o cierpliwość jeżeli będę na maile odpowiadać z kilkudniowym opóźnieniem. jednak ta sprawa mnie tak bardzo przytłacza, że będę na bieżącą zaglądać na maila. Mój adres: rozarka@o2.pl
Obserwuj wątek
    • payuta Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 18.01.11, 20:58
      Jutro posle ci pare groszy dla nich na chemie czy jedzenie.
      A ich adres podaj mi na pv .Bede miala okazje to posle im paczke z chemia.
      Droge do mnie znasz tongue_out
      • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 18.01.11, 21:18
        na szybko moge przeslac 30zł na zakupy
        napisz mi prosze na priv numer konta, natychmiast zrobie przelew
        • l.e.a Nioma 18.01.11, 21:56
          Bardzo Ci dziękuję, wysyłam dane na maila.

pozdrawiam
          • roccan l.e.a 18.01.11, 22:00
            Wysłałam do Ciebie maila na priv.
    • kolor_purpury Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 18.01.11, 21:30
      z jakiej są miejscowości?
      • l.e.a Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 18.01.11, 21:52
        Mieszkają w Szprotawie woj. Lubuskie
    • alanine Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 18.01.11, 22:18
      Poproszę o ich adres na priv. Na początku tygodnia wyślę paczkę.
      Spodnie dresowe dla Pani Marysi na jaki rozmiar?
      • l.e.a Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 18.01.11, 22:21
        Pani Marysia nosi rozm 40/42 dziękuje !

adres wysyłam na priva, pozdrawiam .
        • atena12345 Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 19.01.11, 08:09
          poproszę o numer konta na priv. Wysle parę zł.
          • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 19.01.11, 10:09
            zrobilam wlasnie przelew na 100zł
            mam nadzieje, ze chociaz troche pomogę.
            pomysle tez o jakiejs pomocy w przyszlym miesiacu
            • l.e.a Nioma 19.01.11, 10:39
              Bardzo dziękuję, odpisałam tez na maila.
    • margotka28 Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 19.01.11, 10:22
      wyślę parę groszy - poproszę o nr konta.
      • l.e.a Margotka28 19.01.11, 10:42
        Bardzo dziękuję, wysłałam maila gazetowego.

pozdrawiam
    • prunio4 Re: dla schorowanych 19.01.11, 11:04

możesz podać nr konta?

*****/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*/*****
      www.youtube.com/watch?v=WVk5OfJ_D_o&feature=more_related
      • kogosia Re: dla schorowanych 19.01.11, 15:12
        poprosze o numer konta
        • aniatko Re: dla schorowanych 19.01.11, 17:20
          Poproszę o numer konta
          • l.e.a Aniatko i Kogosiu 19.01.11, 19:24
            Dziękuję dziewczyny, wysłałam Wam maile.
          • agpagp Re: dla schorowanych 19.01.11, 19:25
            ja również proszę konto i adres do tych państwa
    • moyyra Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 19.01.11, 19:26
      Chetnie pomogłabym

czy oni z takim zadłuzeniem nie mają komornika?
      bo to co dziewczyny wyślą, to część na pewno zabierze,

• l.e.a Moyyra 19.01.11, 19:29
        Jeszcze komornika nie mają, nie posiadają też konta, dziewczyny wysyłają pieniądze na moje konto, pytam niektórych czy dać im pieniądze do ręki czy zrobić zakupy, większość z Was zostawia mi wolny wybór. Mam zamiar podzielić pieniądze na 4 tygodnie i w każdym tygodniu coś im kupić do jedzenia.
        Jeżeli ktoś chce wysłać paczkę czy pieniądze bezpośrednio do Państwa G. wysyłam na maila ich adres.
    • kogosia Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 19.01.11, 20:41

wysłałam pieniązki

pozdrawiam
      • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 19.01.11, 22:37
        lea> doskonaly pomysl z rozlozeniem tego na kilka tygodni
        ja po wyplacie na pewno cos jeszcze wplace. wole tak niz paczke, bo za 10-20zł zostawione na poczcie mozna juz kupic kilka rzeczy
        • l.e.a stan konta na dziś 20.01.2011 20.01.11, 09:03
          Są osoby, które chcą zostać anonimowe i proszą aby nie pisać na forum o tym, że wpłaciły pieniądze. Tak więc do Waszej informacji, do dnia dzisiejszego do godz. 9 rana wpłynęło 260zł od 4 osób smile

Dobroć nie może jednak zostać anonimowa dlatego dopiszę, że dla innego bardzo wiekowego pana ze Szprotawy foremka z tego forum wpłaciła 50zł smile

OGROMNIE DZIĘKUJĘ !
        • anngam8388 Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 20.01.11, 11:30
          czy mogę prosić o numer konta????ostatniego mój konkubent bierze pierwszą wypłatę,kiedyś ja otrzymałam pomoc,teraz chciałabym i ja choć trochę pomóc
          • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 20.01.11, 12:41
            Powiem Wam, ze cieplo sie robi na sercu jak sie czyta tyle wypowiedzi o checi pomocy
            • l.e.a stan konta godz 14:14 20.01.2011 20.01.11, 14:35
              UWAGA, UWAGA smile) 360ZŁ !!!!!!!!!!!

właśnie wróciłam z Lidla, zrobiłam im pierwsze zakupy i zawiozłam, nie mogli wydusić z siebie słowa, stali i nie wiedzieli co ze sobą i zakupami zrobić ...WSZYSTKIM, WSZYSTKIM WAM DZIĘKUJĄ !!! Ja również smile mam rachunek z Lidla mam skan i wklejam zdjęcie, sama tez dorzuciłam kilka zł tak więc pozwoliłam sobie też na zakup czegoś co zapewne by sobie nie kupili jak świeże pomidory czy słodycze smile.

Jutro idę do piekarni, chce im wykupić chleb na cały miesiąc, będą go sobie odbierać co 2 dzień - co o tym myślicie?

Informacja dla osób, które chcą wysłać paczkę: Dziś byłam u nich w łazience i dużym pokoju przyda się proszek do prania, różne szczotki, ściereczki, zmiotka z łopatką, ściereczki, gąbki, krem do golenia, maszynki dla Pana Mietka i zwykła szczotka do nakładania piany i najzwyklejszy krem do rąk.

i coś co absolutnie potrzebne do życia nie jest ani priorytetowe ale może ktoś ma na zbyciu ? firanki i jakieś kapy/narzuty, bo ich wersalki i fotele są w opłakanym stanie, a jak one się trzymają tego naprawdę nie pojmuję.
              Tekst linka
              • l.e.a jeszcze raz skan 20.01.11, 14:37
                mam nadzieję, że teraz mi się uda?
                https://pl.fotoalbum.eu/images1/201101/170413/574288/00000001.JPG
                • margotka28 lea 20.01.11, 14:47
                  jesteś wielka smile
                  • kogosia Re: lea 20.01.11, 19:56
                    strasznie się cieszęsmile)
    • paszczakowna1 Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 20.01.11, 14:58
      Ja bym tez prosila nr konta na maila.
      • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 20.01.11, 15:50
        cudnie
        ja zaraz po pracy pojde szukac na struchu, wydaje mi sie, ze mam firanki
        wieczorem napisze czy mam i w jakich wymiarach.
        narzuty w jakich rozmiarach?
        • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 20.01.11, 15:55
          cos takiego:

allegro.pl/kapa-narzuta-na-lozko-tylko-20zl-i1415076164.html
          podaj mi tez wymiary okien, sa firanki i zaslony na allegro za male pieniadze
          • l.e.a Nioma :) 20.01.11, 16:04
            Mają dokładnie tej wielkości dwie kapy jak na allegro, rozkładają je wieczorem i śpią na nich. Fotele maja takie najzwyklejsze, stare tapicerowane one wyglądają fatalnie uncertain
            Poduszki nawet poduszek nie przypominają sad

Zaraz się dowiem jak z tymi oknami.
            • nioma Re: Nioma :) 20.01.11, 18:15
              lea> znalazlam w domu duza firanke, nową z metka. wymaga tylko przeplukania. juz naszykowalam. takie kapy jak z allegro tez moge kupic.
              kolezanka robi przeglad u siebie.
              napisz mi prosze na priv ich adres domowy, postaram sie w poniedzialek wyslac paczke. DHLem, zeby bylo szybciej.
            • l.e.a Re: Nioma :) 20.01.11, 18:21
              ok, zaraz wyślę maila z adresem.

Okna w dużym pokoju szerokość z balkonem 4m długość 2,80
              • magdakingaklara Re: Nioma :) 20.01.11, 19:31
                l.e.a a oni mieszkaja w szprotawie??
                • l.e.a magdakingaklara 20.01.11, 20:12
                  Tak, pisałam kilka postów wyżej.
                  • magdakingaklara Re: magdakingaklara 20.01.11, 20:16
                    W taki razie to sa moi ziomalowie bo ja pochodze z Małomic a w Szprotawie konczylam LO.
                    Podaj mi nr konta musze wespczec jakos ziomalow.
                    A Ty tez dzialasz w szprotawie???
                    • agpagp Re: magdakingaklara 20.01.11, 21:22
                      ponawiam prośbę o konto i adres ( czy ta pani wszystkie rzeczy w rozmiarze 40-42? )
                      Mam trochę rzeczy do kuchni , kosmetyków .
                      • l.e.a agpagp 20.01.11, 22:23
                        Wysyłałam maila wczoraj, nie mam pojęcia dlaczego nie dotarł, wysyłam ponownie.
                        Co do rozmiarówki: góra 42, dół 44
                    • l.e.a Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:21
                      Ale jaja smile si, jestem ze Szprotawy, w Małomicach mam ciocię, była nauczycielkę z podstawówki smile
                      • magdakingaklara Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:25
                        No to napewno mnie uczyla smile
                        A z jakiego przedmiotu uczyla??
                        • l.e.a Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:27
                          Teraz jest już na emeryturze smile chemii uczyła smile
                          • magdakingaklara Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:33
                            Pani Elżbieta Sz.???
                            • l.e.a Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:37
                              Si big_grin
                              • magdakingaklara Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:39
                                hahahahahahahahhaha

Moja wychowawczyni ale numersmile
                                • l.e.a Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:44
                                  Masz może skype ?
                                  • magdakingaklara Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:45
                                    nie

gadu gadu
                                  • magdakingaklara Re: magdakingaklara 20.01.11, 22:48
                                    wyslalam Ci na piv numer gadu
              • eriem l.e.a 20.01.11, 21:13
                Ja również poproszę nr konta smile
      • paszczakowna1 Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 21.01.11, 13:26
        Przepraszam, wyslalas? Bo nie dotarl.
    • dorotamed Poproszę o adres 20.01.11, 21:29
      jak w temacie

pozdrawiam
      • nioma Re: Poproszę o adres 21.01.11, 17:36
        lea> mam paczke. wysylam wiad na priv
    • l.e.a zapłaciłam za 15 bochenków chleba 22.01.11, 13:50
      Niestety nie mogę Wam na razie przedstawić rachunku, musiał zostać w sklepie w kasie dla sprzedawczyń. Zapłaciłam 39zł.
      Chlebek sobie będą Państwo g. odbierać co 2 dzień smile Za miesiąc zrobię identycznie smile
      JESZCZE RAZ WAM WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ smile
      Doszła wpłata 10zł
      • nioma Re: zapłaciłam za 15 bochenków chleba 22.01.11, 15:24
        super wiesci!
        Ja mam spakowana paczke, wysyłam w poniedzialek.
        Nie kupilam maszynek do golenia ale jest pianka i woda po goleniu. Jak ktos moze kupic takie maszynki to byloby super.
        do lea> nie wiem, czy wymieniac w watku co kupilam, zeby sie nie dublowalo z innymi czy to bez znaczania?
        • alanine Re: zapłaciłam za 15 bochenków chleba 22.01.11, 23:55
          Ja kupiłam opakowanie jednorazowych maszynek (w środku 5 sztuk). Krem do golenia i do rąk też. I też spakowałam paczkę na poniedziałek. Trochę żarcia i trochę chemii.
      • missmiriam1 Re: zapłaciłam za 15 bochenków chleba 22.01.11, 23:11
        Lea, sprawdź proszę pocztę.
        • nioma Re: zapłaciłam za 15 bochenków chleba 23.01.11, 16:40
          alanine> to bedzie mily tydzien dla tych panstwa.
          ja jeszcze dzisiaj dokupilam szczoteczki do zebow, mydlo w plynie i w kostce (2).
          • alanine Re: zapłaciłam za 15 bochenków chleba 23.01.11, 16:56
            hmmm, ja też kupiłam szczoteczki i pastę do zębów... i z 5 kostek mydła smile))
            No nic, nie zepsują się, będą mieli na zapas. Już pozaklejałam paczkę.
          • l.e.a Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 17:19
            Kochani, sporo z Was pisze do mnie maile, szykuje paczki, wpłaca pieniądze na konto, a ja Wam jestem niezmiernie wdzięczna za zaufanie jakim mnie darzycie i radość, a co najważniejsze nadzieję, jaka dajecie P. Marysi i P. Mietkowi.
            Państwo Grzelakowie, jak wspomniałam wcześniej dzieci nie mają, a teraz kiedy im opowiadam o Was, czują się jakby mieli ogromną kochającą rodzinę, nawet jak dodali: mieli dzień babci i dziadka -> to o słodyczach było jakie im kupiłamsmile

żebyście mieli przejrzystość co do paczek i wpłat:
            zaksięgowane na koncie wszystkie wpłaty, które otrzymałam:
            D.K -100zł
            nioma- 100zł
            M.W. - 30zł
            M.K.- 30zł
            M.K. - 50zł
            Holandia - 50zł
            R.B.C. - 10zł
            R.J. - 100zł
            K.E.S. -100zł
            A.P. - 50zł
            Mv.d.P - przesyłka z zagranicy 50EU

paczki przygotowane do wysyłki lub już wysłane:
            Alanine
            Anettchen2306 ( wysłane)
            nioma
            Agpagp

kochani - naprawdę zaangażowanie jest spore, jeżeli kogoś pominęłam OGROMNIE PRZEPRASZAM i proszę się natychmiast dopisać smile

Z tego co dziewczyny do mnie napisały kupiły: chemię ( proszek, pasty, mydła, płyn do naczyń, maszynki do golenia, krem do golenia, krem do rąk i twarzy) żel pod prysznic, szczoteczki do zębów,ściereczki do mycia naczyń, żywność, szalik i rajstopy cienkie dla Pani Marysi, majtki i skarpety dla Pana Mietka. Z Żywności konserwy , pasztety, rybki, ryż, makaron, margaryna, pół kilo cukru, 250g kawa, 400g fasolki, 3 zupki knorra,serki topione, twarożek,Ravioli z wołowiną w sosie Bolognaise, babeczki Dr Oetkera, 3x gorący kubek,krem do stóp,szampon, Winiary woreczek do skrzydełek, spaghetti, czekolada,kisiel, budyń, woda po goleniu.

Jeżeli coś pominęłam - dopiszcie.

Przyda się tak jak wspomniałam absolutnie wszystko, bo wyposażenie kuchni i pokoju się sypie. Czasem bywa tak,że ktoś oddaje poduszki, ma na zbyciu kołdrę, czy tapczan, tam trzeba wszystkiego. Potrzebne są garnki, talerze, puszki farby do pomalowania ściany ( ale to na wiosnę, postaram się sąsiada namówić budowlańca może im zasponsoruje mały remoncik ? )
            Przydadzą się środki do szorowania toalety i wanny typu cif. wszystko zaniesione kamieniem, żółte ze starości sad Nawet papieru toalet. nie mają, korzystają z ulotek reklamowych sad((

Najgorsze jest to,że ja takich rodzin mam kilkanaście sad( w tym również bezdomne małżeństwo, które mieszka w altance na działce .... Wiem,że świata nie da rady zbawić ale jeżeli można go trochę ulepszyć i uszczęśliwić chociaż jednego człowieka to warto smile
            Myślę sobie równiez, że z nasza pomocą - fakt,ze długotrwałą ale jednak Ci Państwo mają szanse stanąć na nogi. Auqa jeszcze podpowiedziała o tym aby P. Maria stanęła na komisję w PCPR, więc się na tym skupię, może się uda. Wtedy mieliby dodatkowe pieniądze i mogliby zacząć cokolwiek wpłacać na zadłużenie.

Dziękuję za to,że trwacie, że jesteście smile
            • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 18:18
              ja sie bardzo ciesze, ze udalo sie nam tak ladnie zorganizowac
              po prostu chyle czoła przed wszystkimi, naprawde.
              poniewaz wyzej to nie bylo wymienione to dodaje, ze w paczce jest tez olej, herbata i kostki rosolowe.
              LEA> moze kup z pieniazkow ktore zostaly: duze opakowanie papieru toaletowego i proszek do prania. Proszek jest ciezki i szkoda zostawiac pieniadze na poczcie.
              Ja na pewno kupie narzuty tylko czekam na wyplate bo juz oparami gonie smile
              • pola_lawendowe Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 18:34
                l.e.a, w gąszczy Twojej skrzynki ( rozarka) prawdopodobnie zaginęła moja prośba o Twój numer konta i adres państwa Marii i Mieczysława, bardzo po poproszę o namiary na mój gazeciany adres smile
                • kejtlinn Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 18:49
                  Przepraszam, że się nie przebiję, ale dziecko mi u nogi wisi, ale czy gdzieś zostały podane rozmiary tych Państwa? Mam kilka ciepłych swetrów, praktycznie nie noszonych, spodnie męskie, jakieś skarpety. W tej chwili finansowo nie pomogę, ale proszę o przesłanie tych danych oraz adresu na który może ewentualnie wysłać paczkę ubraniowo-żywnościową.
                  Mój mail: kasia(at)portetkobiety.pl (at -> @)
                  • eriem Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 18:58
                    To co było podane nt. wymiarów w wątkach wyżej:

"konieczne są spodnie na Pana Mietka, ma w pasie 95cm jest niewysoki, jakieś 172cm"

"Pani Marysia nosi rozm 40/42 dziękuje !"

smile
                    • kejtlinn Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 19:06
                      Coś mnie tknęło i jasne zrobiłam błąd w mailu.
                      Jeszcze raz: kasia(at)portretkobiety.pl (at-> @)

Dziękuje za podanie wymiarów. Czy Ci Państwo mają możliwość skrócić gdzieś spodnie, bo w pasie będą ok, ale ja mam takie na 186cm.
            • alanine Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 19:03
              Dokupiłam mleczko do czyszczenia i 3 gąbki do mycia (naczyń albo właśnie kuchenek-łazienek) oraz paczkę higienicznych chusteczek.
              Włożyłam też do paczki 3 sweterki dla pani Marii i jeden dla pana Mietka - od rodziców w podobnych rozmiarach. Mam nadzieję, że się spodobają i przydadzą.
              • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 19:07
                pole lawendowe> przesle Ci zaraz za priv adres
                Mam nadzieje, ze lea sie nie pogniewa, ze bez upowaznienia
                • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 19:14
                  lea> ja wlozylam firanki do paczki: nowe ale przelezaly milion lat w szafie. Nie wiem czy sie przydadza, nie sprawdzilam dokladnie czy nie maja uszkodzen. Mam wielka prosbe: powiedz to pani Marii, ze ja nie sprawdzalam i jesli sa uszkodzone to bardzo przepraszam i zeby sie nie czula urazona.
                  • gd_3334 Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 20:56
                    l.e.a. proszę o adres, ja mogę wysłać jakieś witaminy, rutinoscorbin itp napisz proszę na priv co by się przydało
                    a czy dzieciom p. Marzeny jeszcze witaminy wysłać bo pewnie tamte już zjadły
                    • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 21:45
                      sluchajcie, tak sobie wlasnie pomyslalam, ze jesli ida paczki z tzw trwałą zywnoscia to moze z pieniazkow, ktore sie uzbieraly lea moglaby kupic mieso, wedliny, warzywa? wiadomo, ze takich rzeczy w paczkach nie wyslemy a dobrze przemyslane zakupy: kurczak, na ktorym mozna ugotowac zupke a reszte przerobic na drugie danie, mieso na kotlety a do tego warzywa to juz byloby sporo.
                      w paczkach jest makaron, sosy, wiec obiad da sie ugotowac jak dojdzie do tego kawalek miesa.
                      i moze zrobic zapas: kartofli, cebuli, marchewki, kiszonej kapusty, jabłek, jajek. To sa produkty z ktorych zawsze cos mozna sklecic na obiad.
                      Co myslicie? Nie, zebym sie wtracala i chciala dysponowac pieniedzmi, tylko tak sobie mysle, ze swiezych warzyw, owocow, miesa musi im bardzo brakowac.
                      • magdakingaklara Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 21:47
                        Uwazam, ze to dobry pomysl.
                        • magdakingaklara Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 22:04
                          moze maja zamrazalnik i mozna mieso jak cos zamrozic
            • dorotamed Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 21:41
              > Jeżeli coś pominęłam - dopiszcie.
              >
              > Przyda się tak jak wspomniałam absolutnie wszystko, bo wyposażenie kuchni i po
              > koju się sypie. Czasem bywa tak,że ktoś oddaje poduszki, ma na zbyciu kołdrę, c
              > zy tapczan, tam trzeba wszystkiego. Potrzebne są garnki, talerze, puszki farb
              > y do pomalowania ściany ( ale to na wiosnę, postaram się sąsiada namówić budowl
              > ańca może im zasponsoruje mały remoncik ? )
              > Przydadzą się środki do szorowania toalety i wanny typu cif. wszystko zaniesion
              > e kamieniem, żółte ze starości sad Nawet papieru toalet. nie mają, korzystają z
              > ulotek reklamowych sad((

Zakupiłam kilka ręczników w Ikea , dorzucę jeszcze dwa koce (mam prawie nieużywane) i dokupię jeszcze trochę chemii i jakiś przedmioty gospodarstwa domowego . Paczkę postaram się wysłać w okolicach środy.
              Pozdrawiam
              • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 22:51
                dziewczyny,
                rozmawialam z Lea, ona jutro wyjezdza na tydzien za granice, upowaznila mnie do kontaktu telefonicznego z panstwem Grzelakami. Bede dzwonic do nich i pytac czy dotarly paczki i od kogo, a potem pisac o tym na forum.
                Dostalam tez od Lea pozwolenie na podawanie na priv adresu do wysylki paczek, gdyby ktos jeszcze mial ochote pomoc.
                Jutro doladuje tez konto telefoniczne, bo Lea mi przekazala, ze maja puste.
                A moze ktos ma do oddania sprawny aparat? Wiem, ze oni maja taki, ktory juz sie rozpada. Nie jest wazny przeciez model tylko to, aby byl działający.

Dorotamed> kolejne swietne wiadomosci!!!
                • agpagp Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 23:08
                  Ja w paczce wysyłam żelazko , trochę jedzenia , kubki ( ogółem muszę przeszukać po prostu strych i zobaczyć co mi zostało - pewnie jakieś miseczki ) sztućce, gąbki do mycia naczyń , ściereczki uniwersalne a jutro postaram się jeszcze załatwić patelnię. Jakiś dezodorant dla pani Marii też znajdę. No i mam dres nówka dla pani Marii. ( Edytka w mailu podała mi ze góra 42 a dół 44 )
                  • agpagp Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 23:30
                    Dziewczyny pomyślałam jeszcze o lekach - jakieś tabletki na przeziębienie czy coś . teraz taki okres nieciekawy. Niestety ja w swoich zasobach nieruszony mam tylko paracetamol który dorzucę do paczki ale nie dam rady nic więcej - czekam jeszcze tydzień za wypłatą uncertain
                • dorotamed Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 23.01.11, 23:34
                  Nioma jak będziesz z tym państwem telefonicznie rozmawiała , to proszę wypytaj się jakie są ich przyzwyczajenia jeśli chodzi o spanie . Mogłabym im kupić nowe poduszki i kołdry , ale nie wiem jakie wymiary kołder ? Czy Oni śpią razem czy osobno ?Czy kupić jedną kołdrę dużą czy dwie mniejsze? Kurcze nie wiem czy w ogóle wypada pytać o takie sprawy , ale chciałabym ,żeby było według ich preferencji.
                  • gd_3334 Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 24.01.11, 06:53
                    po konsultacji z l.e.a. wysyłam rzeczy z apteki
                  • eriem Re: paczka 24.01.11, 08:46
                    Hej dziewczyny smile

Ja już zakupiłam garnki oraz zestaw obiadowy także możecie nie wliczać to do swoich zakupów smile

pozdrawiam
                    • nioma Re: paczka 24.01.11, 08:53
                      dorotamed> we wczesniejszych wypowiedziach lea jest napisane, ze maja dwie wersalki, czyli dwie oddzielne koldry.
                      postaram sie wypytac o wymiary.
                      ja dzisiaj doladowalam komorke na 20zl a moja szefowa dolozyla 100zł, ktore wlozylam do paczki.
                      teraz czekam na kuriera DHL.

wybiegajac w przyszlosc: moze moglybysmy zalozyc "stowarzyszenie" osob, ktore zadeklarowalyby STAŁĄ COMIESIĘCZNĄ pomoc? Albo w postaci paczek albo pieniazkow? Co Wy na to?
                      • dorotamed Re: paczka 24.01.11, 12:50
                        > wybiegajac w przyszlosc: moze moglybysmy zalozyc "stowarzyszenie" osob, ktore z
                        > adeklarowalyby STAŁĄ COMIESIĘCZNĄ pomoc? Albo w postaci paczek albo pieniazkow
                        > ? Co Wy na to?

To jest bardzo dobry pomysł , też o tym myślałam! Ja się mogę zobowiązać do comiesięcznej wpłaty .
                        Pozdrawiam
                        • paszczakowna1 Re: paczka 26.01.11, 16:25
                          > > wybiegajac w przyszlosc: moze moglybysmy zalozyc "stowarzyszenie" osob, k
                          > tore z
                          > > adeklarowalyby STAŁĄ COMIESIĘCZNĄ pomoc? Albo w postaci paczek albo pieni
                          > azkow
                          > > ? Co Wy na to?

Tez bym sie pisala, na wplate.
                  • pitahaya1 Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 24.01.11, 09:07
                    Dorotamed, zajrzyj do skrzynkismile
                    • kejtlinn Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 24.01.11, 09:28
                      Czy mogę prosić o adres rodziny
                      kasia(at)portretkobiety.pl (at->@)

I może zrobić jednak tabelę, bo widzę, że już sporo rzeczy się uzbierało i trudno przez to przebrnąć, chociaż stałych rzeczy typu kołdry, koce, zasłony...
                      • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 24.01.11, 09:54
                        zaraz wysle na priv adres
                        z rzeczy trwałych jest zgłoszenie na:
                        - garnki
                        - talerze

Nie było jeszcze potwierdzonego zgłoszenia na posciel (ale wiem, ze sa juz dziewczyny ktore sie w tym temacie dogadują), koce itp.
                        Najwiecej na razie jest zgloszen na jedzenie i srodki czystosci, jest tez dres dla pani Marii.
                        • nioma Re: Informacje na dzień dzisiejszy tj 23.01.2011 24.01.11, 10:01
                          uzupelniam, bo spisalam z watku:
                          zadeklarowane są:
                          - garnki
                          - talerze
                          - 2 koce
                          - reczniki
                          - zelazko
                          - kubki
                          - sztucce
                          - szalik, rajstopy i dres dla pani Marii
                          - majtki i skarpetki dla pana Mieczysława

potrzebne są:
                          - narzuty (ja moge kupic dopiero w przyszlym miesiacu)
                          - zmiotka + szufelka
                          - zasłony
                          - odkamieniacze do czyszczenia

od siebie dodam, ze pewnie tez przydałyby sie scierki do wycierania naczyń, moze jakis chodniczek/dywanik do łazienki, szczotka do czyszczenia WC, gąbki do mycia ciała, szczotka do włosów. Jesli tam jest taka bieda, to na takie rzeczy na pewno nie starcza pieniędzy.
                    • dorotamed pitahaya1 odpisałam! 24.01.11, 12:39
                      jw
                      • nioma Re: mały raport 24.01.11, 14:19
                        jest potwierdzenie na zakup:

- 2 poduszki
                        - 2 koldry
                        - 4 zmiany poscieli
                        Zadeklarowane te rzeczy zostały przez d i p (nie wiem czy moge ujawniac czy nie, wiec wolę tak)

Jest tez potwierdzenie od kolejnej osoby, ktora pragnie pozostac anonimowa, na nastepujace rzeczy:
                        - chemia (w tym srodki wybielajace i odkamieniające)
                        - poduchy na kanape, 60X60 nowe, z poszewkami, ktore mozna prac, z zeszlego roku.
                        - do lazienki: szczotki, szorowaki, zmiotka z szufelka tez nie bedzie problemu. Doloze nowe dywaniki do lazienki.
                        Ta Osoba ma tez posciel do oddania, 2 osobne komplety, na 2 lozka.

Kochane dziewczyny od poscieli: podajcie wymiary kolder i poduszek, zeby wiadomo bylo czy pzmiany poscieli bedą dobre.

Paczke Anonimowy Darczynca moze wysłac za ok 3 tygodnie.
                        • aqua696 Pani Maria 24.01.11, 14:51
                          Nie mam dzis kontaktu z Lea..z powodu wyjazdu.
                          Pokolei
                          Warto zlozyc o orzeczenie o niepelnosprawnosc, jej stan zdrowia jest powazny a ona nie posiada takiego dokumentu.
                          Wazny tez jest czas aby zlozyc to jak najszybciej, wypelnia wniosek lekarz pierwszego kontaktu.
                          Potem u specjalistow zlozyc pismo o wystawienie opinii o zdrowiu osoby stajacej na komisji z procesem leczenia, rokowaniem poprawy lub pogorszenia, dzis rozmawialam z lekarzem mojego mlodego i takie pismo sklada sie w sekretariacie przychodni, lub na rece kierownika za potwierdzeniem.
                          Warto by dostala stopien znaczny i odpowiednie punkty aby np. maz mogl dostawac swiadczenie pielegnacyjne.
                          • nioma Re: Pani Maria 24.01.11, 15:28
                            aqua> napisz to prosze do Lea, ona bedzie przez czas wyjazdu miala dostep do internetu to na pewno maial odczyta. A tu w watku tak wazne informacje moglyby sie zagubic w gąszczu postów.
                            wszystkie tego typu podpowiedzi jak Twoja, sa moim zdaniem bardzo cenne, pozwalaja ukierunkowac i pokazac jakies mozliwosci dzialania.
                            • nioma Re: Pani Maria 24.01.11, 15:43
                              Posciel od P ma wymiary 160x200
                              • dorotamed Re: Pani Maria 24.01.11, 15:55
                                To będzie pasowała , bo kołdry będą w wymiarach 160x200 a poduszki 70x80 cm.

Pozdrawiam
                            • aqua696 Re: Pani Maria 24.01.11, 15:43
                              ok podesle jej choc juz rozmwialysmy o tym wstepnie...
    • agpagp paczka a w niej... 24.01.11, 16:36
      podaję żeby nie zdublować wysyłki
      -żelazko, patelnia, sitko z miską ( jak do odcedzania) , komplet przyborów kuchennych ( łopatka , chochelka itp ) komplet sztućców. zawieszki kostki do wc, ściereczki i myjki , płyn do mycia naczyń, kubki , trochę jedzenia typu pasztet, zupki, kostki rosołowe , sporo suszonego grzyba , dla pani Marii: dres i dezodorant
      • nioma Re: paczka a w niej... 24.01.11, 17:33
        a ja rozmawialam wlasnie z panem Mieczyslawem i mu powiedzialam, ze paczki jadą.
        Bardzo sympatyczna rozmowa, bardzo miły pan. Co chwila dziekowal i az mi glupio bylo.
        Od jutra bede dzwonic z zapytaniem czy paczki doszly.
        Aha, wiecie co mi powiedzial? Ze teraz maja duzo jedzenia. To a propos zakupow ktore Lea zrobila...Matko, przeciez tego wcale duzo nie bylo. Ale Lea mi mowila, ze oni sa przyzwyczajeni do dzielenia wszystkiego i oszczednego gospodarowania. Ze kurczaka ktorego Lea kupila, podzielili na 15 czesci!

Aha, wazna wiadomosc: Pani Maria potrafi szyc i ma maszyne do szycia.
        Mozna wiec przeslac takze materiały, nici, dodatki krawieckie itp.

Aha, a ja jeszcze do paczki wlozylam dla pani Marii szminke, probke perfum i miniaturke kremu Olay. Pomyslalam sobie, ze takie kobiece duperelki beda miłe. I z rozmowy wiem, ze pan Mietek woli krem do golenia niz piankę.
        • l.e.a Re: paczka a w niej... 24.01.11, 19:14
          kochani smile

Jesteśmy ju z na miejscu w Czechach, pięknie się ten wątek rozwija - wszystkim WAM z serducha dziękuję smile

Pan Mietek z żoną już dziś zaczęli działać w kierunnku złożenia wniosku na komisję, jednakże kolejki do neurologa są koszmarnie długie ( na NFZ termin na czerwiec ) pozwoliłam sobie wczoraj wieczorem dać im z Waszych pieniędzy 100zł na wizytę u neurologa, mają to załatwić już w tym tygodniu, więc uprasza się o trzymanie kciuków smile

Dziękuję też za chęć długotrwałej pomocy, w ich przypadku taka jest potrzebna i jeste przekonana, że ma sens i z naszą pomocą uda im się wydostać z bagna.

Ps. mam dostęp do netu

ściskam
          lea
          • gd_3334 Re: paczka a w niej... 24.01.11, 19:26
            mam przyszykowane do wysyłki: polopiryna, rutinoscorbin, gripex, cholinex, witaminy,magnez, apap, ibuprom, maść p/bólowa, krople do nosa, syrop na kaszel, vit.c,
            dziewczyny co jeszcze z apteki?
            • magdakingaklara Re: paczka a w niej... 24.01.11, 20:39
              moze bandaz, plastry??
            • agpagp Re: paczka a w niej... 24.01.11, 21:07
              dorzuciłabym jeszcze coś na zaburzenia żołądkowo- jelitowe ( tak zerkam co sama mam w apteczce)
              • nioma Re: paczka a w niej... 24.01.11, 21:17
                Ja nie podpowiem bo nie mam apteczki. Nie chorujemy.
              • kejtlinn Re: paczka a w niej... 24.01.11, 21:18
                Nie jestem lekarzem, ale być może pani Maria bierze leki przeciwpadaczkowe, lepiej dowiedzieć się, czy może brać wszystkie leki przeciwbólowe, na stany zapalne itp.

Kasia smile
                • nioma Re: paczka a w niej... 24.01.11, 21:24
                  Faktycznie. Najbezpieczniejsze sa chyba witaminy, wapno, magnez, plastry, woda utleniona, moze gaza?
                  Bardzo sie ciesze, ze pani Maria pojdzie do neurologa, moze uda sie cos zdzialac. Wazne, zeby podpowiadac rozne rozwiazania i probowac. Uda sie. Musi sie udac, co nie?
                  • gd_3334 Re: paczka a w niej... 24.01.11, 21:30
                    pewnie że się uda
                    więc wkładam to co" bezpieczne" chyba że dowiecie się telefonicznie co by jeszcze było potrzebne, czekam na znak, paczke wysyłam we czwartek
                  • kruszynka.net Re: paczka a w niej... 25.01.11, 00:04
                    W przyszłym tygodniu wyślę gazę, leko do odkażania to zamiast wody utlenionej, bandaże. Mam nadwyżkę w apteczce. Poproszę ślicznie o adres.
                    • nioma Re: RAPORT 25.01.11, 15:50
                      Moja kolezanka kupiła wczoraj patelnię dla Panstwa Grzelak.
                      Ma byc wysłana paczka w tym tygodniu.

Doszla paczka wyslana kurierem z naczyniami przez ERIAM i wyslana przeze mnie z jedzeniem i kosmetykami.
                      Te informacje mam od kurierow. Do Panstwa Grzelakow bede dzwonic za ok. godzine. Potem Wam napisze co i jak. Paczki zostały doreczone ok 20 minut temu, wiec teraz sa pewnie otwierane.... fajna niespodzianka smile)
                      • hatifnatka Re: RAPORT 25.01.11, 17:06
                        można się dowiedzieć o nr buta jaki nosi Pani Grzelak?? mam buty na zimę, nr 39, po ciąży są na mnie za ciasnesad czy nie wypada dawać butów - oczywiście są w dobrym stanie.
                        Mam też kurtkę na zimę czarną.
                        Chciałaby zapytać czy lepiej samemu zrobić zakupy i przesłać (proszę o adres Państwa Grzelak)?? Bo chyba lepiej jak prześlę jakieś pieniążki na konto lea i wtedy zaoszczędzi się na opłacie za kuriera, którą można wydać w sklepie??
                        Proszę o informację która opcja bardziej odpowiada?
                        • nioma Re: RAPORT 25.01.11, 17:09
                          Mozesz wyslac pieniadze do LEA, jak zajrzy tu na forum to na pewno napisze do Ciebie.
                          Ja nie znam numeru buta.

Rozmawialam przed chwila z panem Mieczyslawem. Na razie dotarly dwie paczki wspomniane wyzej. Pan Mieczyslaw bardzo dziekuje. Talerze przepiekne i zona szczesliwa. Wielokrotnie dziekowal i podkreslal, ze to takie wspaniale, ze obcy ludzie sa tak dobrzy i pomagaja i jak on sie ma odwdzieczyc. Powiedzialam, ze dobrym slowem i pozytywnym mysleniem smile Z mojej paczki tez sa zadowoleni, powiedzial, ze wszystko sie przyda.
                          • dorotamed nioma masz@ 26.01.11, 17:00
                            jw
    • claudel6 Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 25.01.11, 22:11
      dziewczyny, piękna akcja, jestescie wielkie! smile
      • nioma Re: szukam długotrwałej pomocy dla schorowanych 26.01.11, 19:17
        nagle wypadlo mi cos i rano wyjezdzam za granice
        nie wiem kiedy wroce
        • l.e.a bardzo ważna informacja do wszystkich 26.01.11, 19:52
          Kochani,

Otrzymałam dziś bardzo ważną informację, o której muszę wspomnieć. Jeden z kurierów, powiadomił jedną z foremek, która wysłała do Państwa G. paczkę iż zastał Panią Marię bardzo pianą.

Bardzo trudno mi w to uwierzyć ( pamiętam o powiedzonku nigdy nie mów nigdy), tych Państwa poznałam poprzez OPS, znają ich też z najlepszej strony w Caritasie, kiedykolwiek bym do nich nie wpadła bez zapowiedzi nawet po 21 zawsze byli trzeźwi ALE wspomniałam tu na forum o chorobie tych ludzi, min. o neurologicznych problemach Pani Marii, choroba ta spowodowała u Pani Marii częste problemy z utrzymaniem równowagi, ma problemy z samodzielnym chodzeniem, często się chwieje i generalnie osoby, które jej nie znają, mogą uznać ją za pianą ( dokumentacja medyczna jest u BJ). Jakby tego było mało, Pan Mietek z powodu ciętego gardła ma specyficzny sposób mówienia i może "brzmieć" jak piany. Skutek ? osoby obce, mogą widzieć i słyszeć pianych ludzi.

Mimo wszystko, ziarenko niepokoju we mnie zasiano, dlatego po powrocie do domu bardzo delikatne ponownie sprawdzimy Państwo G.

pozdrawiam i jeszcze raz wszystkim dziękuję
          Edyta
          • magdakingaklara Re: bardzo ważna informacja do wszystkich 27.01.11, 10:21
            LEA mam nadzieje, ze sie to jakos wyjasni.
            A swoja droga Sz-a to nie duze misto kurcze nie mozesz zrobic jakis wywiad srodowiskowy na ich temat??

Ps.
            Mojaa babcia miala cukrzyce i czasem tez gadala i wygladala jakby byla pijana
            • aqua696 Re: bardzo ważna informacja do wszystkich 27.01.11, 14:02
              Lea jesli przy swoich schorzeniach pani Maria by pila to tragedia.
              Chyba jednak bardziej iz miala gorszy dzien.
              To wszystko powinien opisac neurolog w opini, jej problemy z poruszaniem sie, zaburzenie rownowagi.
              Iz nie zawsze jest samodzielna, a jak napisze iz potrzebuje 24 godzinnej opieki i sparcia osoby innej, oraz wsparcia srodowiskowego to moze skutkowac przyznaniem swiadczenia pielegnacyjnego.
          • pitahaya1 Zajrzyj do skrzynki n/t 27.01.11, 16:17

• l.e.a Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 08:30
              Mam nadzieję,że do wszystkich wysłałam maile, jeżeli są tu osoby, które wysłały dla Państwa G. pieniądze lub paczkę, a nie otrzymały ode mnie wczoraj maila proszę o informację.
              Dla tych Państwa pomoc jest WSTRZYMANA!
              Proszę nie wysyłajcie im więcej pieniędzy ani paczek.
              Dziękuję Wam jeszcze raz wszystkim za Waszą troskę, dobroć i zaufanie.
              • isabelka20 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 09:42
                Dziewczyny sorry, a czy nie wzbudziło waszych podejrzeń to, że przez tyle lat Ci ludzie niczego się nie dorobili? Przykre to bardzo, ale niestety czułam, że coś pęknie. Co do schorzeń to ludzie ich pokroju nie myślą o tym jak alkohol wpływa na ich choroby.
                • l.e.a Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 10:00
                  Isabelka20 - co masz na myślisz pisząc, że przez lata się niczego nie dorobili ?
                  Kiedy pracowali funkcjonowali normalnie, w domu było wszystko co potrzebne ale po latach wszystko się zużywa. Każda z nas co jakiś czas zmienia ręczniki, poszewki, tłuką się talerze ... tak samo było w ich przypadku.
                  • isabelka20 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 17:13
                    Lea z całości wątku ta rodzina nie wypada dobrze i chętnie bym się wypowiedziała na temat tego jak można się nie dorobić niczego przez całe życie, gdzie nagle się okazuje, że wszystko nadaje się do wymiany, jak można nie wypracować sobie żadnych świadczeń itd itd. Siedzę w tym na codzień i uwierz mi, że na mnie takie historie niestety nie robią już wrażenia. Tylko nie mam za bardzo prawa się wypowiadać, bo nie pomagałam i pomagać nie zamierzałam. Nie chciałabym teraz znaleźć się w sytuacji, iż moja kasa poszła w cięte gardło Pana Mietka.
                    • l.e.a Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 18:37
                      Na prośbę jednej z forumowiczek opiszę całe zajście. Część posta to email, który do osób pomagających wysłałam.

Osoby, które mi zaufały zostały oszukane, oszukana zostałam również ja.
                      Zanim napisałam i wysłałam na forum o nich posta, starałam się tych ludzi poznać z każdej strony, ludzi tych poznałam poprzez OPS nic absolutnie NIC nie wskazywało na to, że mnie okłamują. Zawsze mili, grzeczni, uczynni, ZAWSZE TRZEŹWI. Odbierali tel. o każdej porze dnia, przychodzili do mnie o różnych porach i ja równiez odwiedzałam ich o różnej godzinie, bez zapowiedzi i zawsze było ok.
                      Przypuszczam,że się pilnowali wiedząc, że w każdej chwili mogę do nich zajrzeć. Aż do momentu mojego wyjazdu za granicę do rodziców ( mój ojciec miał wylew ). Najpierw pierwszy sygnał, że Pan Mietek dziwnie brzmi przez tel., że chyba pijany, mówię nieee, przeszedł poważna operację, intonacje ma troszkę zmienioną cięte gardło, potem mail z informacją, że kurier dostarczył paczkę kompletnie pijanej kobiecie. Myślę sobie, to niemożliwe, może Pani Maria akurat w tym dniu źle się czuła, naprawdę potrafi stracić równowagę.Niepewność od tego momentu jednak we mnie rosła, już nie mogłam normalnie i spokojnie spać. Czekałam na wczorajszy powrót do domu
                      Nie poinformowałam Państwa G. o tym, że wracam,po 550km podróży, zmęczona pojechałam zrobić im zakupy, a potem pod ich domem, kiedy stałam z zakupami coś mnie tknęło i zadzwoniłam do nich na komórkę.
                      Odebrał P. Mietek, brzmiał "dziwnie" nigdy wcześniej TAK nie brzmiał, poczułam się równie dziwnie uncertain
                      Bałam się wejśc do góry. Poprosiłam więc aby przyszedł do mnie do domu po zakupy, to się przekonam. Obiecał przyjść. Po 2 godz ( mają do mnie na piechotę 15min ) miałam dosyć czekania i niepewności. Zadzwoniłam do znajomych wolontariuszy i w grupie poszliśmy do Państwa G. aby się przekonać jak się ma sytuacja. Jutro było by "po ptokach" nie mogłabym niczego udowodnić. Cały czas miałam nadzieję, że się mylę, że otworzą mi ludzie w pidżamie, uśmiechnięci i ciepli jakich ich znam.
                      Wszystko się zmieniło kiedy w drzwiach stanęła Pani Maria ...
                      Myślałam, że zwymiotuję z bólu, żalu i złości na wycieraczkę ...

Cholernie mi teraz trudno i źle, nie wiem co zrobić aby następnym razem nie dopuścić do takiej sytuacji. Starałam się tych ludzi sprawdzić wcześniej, nie chciałam i nie chcę aby pomoc, którą oferujecie szła do ludzi, którzy mają problemy z różnego rodzaju używkami i zastanawiam się JAK ? JAK ? się przed takimi sytuacjami uchronić ? Czy to jest w ogóle możliwe ?
                      PRZEPRASZAM wszystkich.

Ps. Część rzeczy udało mi się już odzyskać.
                      • magdakingaklara Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 19:10
                        LEA takie rzeczy sie nieuchronne i nigdy nie bedziesz pewna na 100%..
                        Trzymam kciuki aby udalo sie jak najwiecej rzeczy odzyskac
                      • isabelka20 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 19:14
                        Lea uwierz mi, że takie sytuacje są bardzo częste i zawsze pozostaje żal, ale jest wiele symptomów sugerujących, że coś jest nie tak, naprawdę wiele. Nigdy nie ma jednak pewności, że ktoś nas nie okłamuje. Ja po 5 latach w ops nie potrafię już ufać ludziom i cieszę się, gdy okazuje się, że w stosunku do kogoś miałam dobre przeczucia. Mnie na codzień ludzie właśnie pokroju Pani Marii i Pana Mietka próbują urabiać, zresztą nie tylko mnie. Dziwi mnie tylko, że skoro latami korzystają z ops to pracownik socjalny nic nie wie, a może nie chce wiedzieć.
                        • magdakingaklara Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 19:34
                          tylko ze pracownik OPS ma w d....ie co sie dzieje bo to nie jego kasa. Mu musi grac w papierach i tyle
                          • isabelka20 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 19:41
                            no jeżeli ten pracownik taki jest to trudno, na szczęście nie każdy ma swoich rejonowych klientów w d... Sumienie by mi nie pozwoliło powiedzieć o rodzinie, że są cacy wiedząc, że jest inaczej.
                            • magdakingaklara Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 19:49
                              Ty nie ale inni tak
                      • pitahaya1 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 19:56
                        Ja jestem m.in. tą osobą, która poprosiła Leę o opisanie sytuacji na forum.

Tym samym liczę, że zamiast pyskówki "dlaczego" i "trzeba było" i obwiniania jej samej zastanowimy się, co doprowadziło do takiej sytuacji i jak na przyszłość takiej sytuacji uniknąć.

Leę znam od paru ładnych lat. Nie należy do osób, które próbują naciągnąć co nieco, żeby ładniej wyglądało.

Ja stawiam na zaufanie do OPS, czyli instytucji skostniałej, gdzie pieniądze leciały, lecą i lecieć będą. Nikt nikogo nie rozlicza, nikt nie zastawia własnego majątku. Ma ładnie wyglądać i jakby ktoś pytał, staramy się pomoc.
                        Druga rzecz to dobre serce osoby, która chce pomóc. Człowiek po prostu chce pomóc drugiej osobie, dopytuje o jej sytuację w instytucji, zagląda do danej rodziny, dzwoni, sprawdza...
                        A druga strona, jak widać na załączonym obrazku, nieźle nauczyła się maskować. Stawiam na lata "współpracy" z OPS-em i wypracowanie systemu unikania kontrolismile Można się nauczyć, kiedy panie zaglądają, kiedy można sobie odpuścić i skoczyć po butelkę.
                        Ale może być i tak, że ta rodzina ma problem alkoholowy raz na jakiś czas. Miesiąc spokoju, tydzień kanału i tak w kółko.

Nie da się wszystkiego sprawdzić.

Jak pisałam Lei, mam znajomą rodzinę. Młoda wdowa z trójką małych dzieciaków. Gdybym, zgodnie z prawdą, opisała jej sytuację zaraz po pogrzebie jej męża, gwarantuję, że otrzymałabym dla nich pomoc. Bieda aż piszczy i bardzo trudna sytuacja. Po roku dowiedziałam się, że jest i drugie dno. Teraz pomoc ogranicza się wyłącznie do wspierania dzieci.

Pozdrawiam.
                        • aqua696 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 20:13
                          Dziewczyny Lea przezyla strasznie ta sytuacje...wiele lez i nerwow, oskarzania sie itp.
                          Dziewczyna o sercu na dloni dostala takiego kopa od podopiecznych ale i niestety od osob z forum, ktore zaangazowany sie w pomoc.
                          Ochloncie im poraz kolejny wysmarujecie na pirv lub tu ostre slowa.
                          Nalezy pomyslec jak sprobowac racjonalnie przygladac sie rodzinie, i na na hura nastepny raz slac pomoc, tylko stopniowo.
                          Niektorzy z otrzymujacych pomoc z czasem nie szukaja juz innej formy pomocy sobie niz forum, bo tu wszyscy za nich pomysla, pomoca sluza, paczki wysla, zlatwia co trzeba..i tak kolejne choroby gdzie nie gdzie dorastaja, a osoba zainteresowana wyjsciem z dolka spokojnie czeka na nastepne paczki.
                          Warto pomagac, ale chyba powoli kazda z nas moze zrobic liste blednych decyzji..i zle ulokowanych rzeczy, kasy.
                          Ja mam nadzieje iz im odbilo...w takim przyziemnym slowa znaczeniu..poczuli ze juz bedzie super, dostali jedzienie i wolna kaske i poszli w tango... i niech to bedzie jakas forma przestrogi na przyszlosc ze kaska to nie wyjscie..lepiej poslac osobie zaufaniej ktora kupi jedzenie, chemie i dostarczy jesli jest tylko mozliwosc..a rodziny na duza pomoc musza wspolpracowac i chciec cos dac od siebie, zalatwiac swoje sprawy.

Lea diamentowe Ty serce i tak Cie kocham i podziwiam za sily....i do piony przywoluje.. smile smile
                        • aqua696 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 20:15
                          A to co dalo sie odzyskac niech kazdy pomysli ze mozna przekazac komus dalej z listy Lea..czesc pewnie przydalaby sie Agnieszce?
                          Lea tule ..
                          • agpagp Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 20:52
                            dokładnie. moja paczka dopiero nadejdzie ale Lea wie że wszystko co tam znajdzie może przekazać dalej.
                            Ja nie obwiniam Lea. Kto zna choć jednego alkoholika wie że potrafi się świetnie maskować, oszukiwać i stwarzać pozory.
                            A my musimy pomyśleć co zrobić by do takich sytuacji nie doszło.
                            • isabelka20 Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 21:17
                              Dziewczyny, ale Lei nikt o nic nie obwinia, więc nie wiem o co chodzi. Każdy wie, że Lea robi wiele dobrego, a niestety wpadki są nieuniknione. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek pretensje na priv, że został oszukany itp to może mieć pretensje do samego siebie. Internet niestety jaki jest wszyscy wiemy.
                              • magdakingaklara Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 30.01.11, 21:23
                                popieram.
                                • payuta Re: Do Wszystkich - WAŻNE ! 31.01.11, 12:56
                                  A ja ci Lea dziekuje.Dziekuje ze tak szybko zaczely ci bic dzwonki alarmowe i ze pomoc nie plynela latami jak do Edzia.
                                  • hatifnatka Pani Lea 31.01.11, 18:14
                                    witam,
                                    czytałam wątek od początku, uwierzyłam. Naszykowałam paczkę po przerzuceniu szafy i odkładaniu dla tych Państwa rzeczy, których "i tak nie noszę".
                                    Sprawdzałam wątek co jakiś czas, czytając co może się jeszcze przydać.
                                    Napisała Pani od razu ostrzeżenie, że coś jest nie tak i prosi Pani o wstrzymanie się do czasu wyjaśnienia.
                                    Jest Pani dobrym człowiekiem, który chciał pomóc. Jest Pani uczciwym człowiekiem, który jak tylko otrzymał sygnał, że coś jest nie tak zaalarmował na ty forum.
                                    Podziwiam i dziękuję.
                                    Mam nadzieję, że odzyska Pani wiarę w siebie, bo ja Pani wierzę.
                                    A paczka uszykowana przeze mnie poczeka i jeśli się znajdą potrzebujący będę wysyłać.
                                    Bardzo Pani dziękuję oraz wszystkim pomocnym emamą, które angażują się w pomoc innym. Dzięki Wam wiem, że życie to nie "konsumpcja" ale coś więcejsmile

ufff ale popadłam w podniosły nastrój ...
                                    pozdrawiam
                                    • nioma Re: Pani Lea 02.02.11, 22:34
                                      Ja jestem ta osoba ktora dzwonila do Lea, ze pan Mietek dziwnie brzmi przez telefon.
                                      Coz, sama kilka lat temu głowę dawałam za Edwarda, biednego wdowca z dwojka dzieci, dlatego na pewno, w zadnym wypadku do Lea nie mam pretensji. Nikt nie jest jasnowidzem i nikt nie ma mozliwosci sprawdzania danej osoby przez 24 godziny na dobę.
                                      Nie przyznam sie tylko moim kolezankom ktore robily zakupy i mojej szefowej, od ktorej wlozylam 100zł do paczki, bo chybabym sie spaliła ze wstydu.
                                      Oszusci byli, są i będą.
                                      W calej tej przykrej sprawie nalezy sie cieszyc, ze tak szybko udalo sie odkryc prawdziwa nature panstwa G i zastopowac pomoc.
                                      Od mojej kolezanki poszla paczka z patelnia Tefal, jesli uda sie ja odzyskac to prosze o przekazanie Marcie. Nie wiem czy udalo sie odzyskac pieniadze z paczki, jesli tak, to bede prosila o ich zwrot i przesle na schronisko dla Zwierzat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka