W grudniu, z pomocą Fundacji Ronalda Mc Donalda otrzymałam aż 3 tony darów - ogrom prawda ? Niestety, co wydaje się niemożliwe, pomoc była niewystarczająca. Pomoc otrzymało Ponad 200rodzin.
W trakcie rozdawania darów poznałam wielu ludzi w bardzo trudnej sytuacji życiowej, dziś jednak szukam pomocy dla Pani Marii 49l i jej męża Mieczysława 54l.
To bezdzietne małżeństwo, które kiedyś całkiem dobrze sobie żyło. Pani Maria pracowała w sklepie, Pan Mietek pracował w hucie aż do momentu kiedy nie zamknięto huty, Pan Mietek szukał pracy, wszędzie przyjmowano go dorywczo, w końcu dopadło go paskudne choróbsko- rak ślinianek. Po leczeniu w Poznaniu, otrzymał roczną rentę, potem już został bez pracy i prawa do renty. ZUS podliczał ostatnie 10lat pracy, brakowało 5 lat aby ZUS przyznał rentę.
Pani Maria przeszła silny wylew, obecnie ma bardzo niebezpiecznie zlokalizowany krwiak + bardzo silne i niebezpieczne ataki padaczkowe, otrzymała orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, przyznano jej rentę wyjątkową na okres 4 lat, potem zabrano bez możliwości odwołania się. Choroba Pani Marii jest problematyczna i od lat nie ma dla niej pracy, ma nawet odpowiednie zaświadczenie z UP, że nie ma dla takiej osoby niestety pracy.
Na dzień dzisiejszy Pan Mietek otrzymuje stały zasiłek w opiece społecznej w wys. 351zł
Pani Maria otrzymuje celówkę w wys. ok 50-80zł, okresówkę max. 125zł obecnie jej z powodu braku środków w OPS nie otrzymali, mogą złożyć kolejny wniosek w lutym.
Korzystają z obiadów wydawanych w OPS. I to jedyne pieniądze jakie mają.
Nie mogą ubiegać się o ulgę na mieszkanie albowiem mają zadłużenie w wysokości 8 409.09zł
Opłata za mieszkanie wynosi 300,50zł
prąd 60zł
gaz 59zł
To bardzo spokojni, dobrzy ludzie, brakuje na wszystko, są niestety niedożywieni, widziałam jak wyglądają obiady z OPS

Jak dorosły facet ma najeść się 2 naleśnikami ?
W domu brakuje wszystkiego no oprócz poszewek i ręczników, które dziś im przekazałam z darów od mojej koleżanki.
Pan Mietek non stop mnie pyta czy nie trzeba pomóc w odśnieżaniu, remoncie, czegoś dokręcić itp. Widać, że bardzo się kochają i jest im po prostu ciężko

Przydadzą się garnki, talerze, kubki, koce, poduszki, konieczne są spodnie na Pana mietka, ma w pasie 95cm jest niewysoki, jakieś 172cm
Pani Marysia prosi o spodnie dresowe. Ale najbardziej potrzebują żywności i środków czystości.
Całą dokumentacje z OPS, UP, dotyczącą leczenia i zadłużenia wysłałam do BJ.
Może ktoś by zechciał im pomóc ?
Jestem bardzo zajęta osobą i bardzo proszę o cierpliwość jeżeli będę na maile odpowiadać z kilkudniowym opóźnieniem. jednak ta sprawa mnie tak bardzo przytłacza, że będę na bieżącą zaglądać na maila. Mój adres: rozarka@o2.pl