Dodaj do ulubionych

NOWE PRAWO JAZDY

IP: *.chello.pl 03.03.03, 00:40
Oczekuję na wydanie nowego /wymiana już nabytego/prawa jazdy.Nowy wzór chyba
nie spełnia wymogów unijnych.Była audycja w radiu ZET na ten temat.Ja po
zapytaniu kierownika referatu o ograniczenie nabytych praw kat B to do 3,5
tony łącznie w tym i przyczepa do 750 kg/np Campingowa lub
towarowa /otrzymaem odpowiedż iż po terytorium Rzeczpospolitej nadal będę te
prawa posiadać,lecz wyjeżdzając za granicę muszę dodatkowo zdać egzamin na
kat E.Po takiej odpowiedzi złożyłem pismo o wyjaśnienie tej kwestii.Oczekuję
odpowiedzi.A MOŻE ktoś już doświadczył kontroli np.policji niemieckiej czy
innej okazując nowy wzór prawa jazdy,który był kwestionowany w trakcie
kontroli.Oczekuję licznych odpowiedzi.Na stronie dla niepełnosprawnych
wyczytałem iż wydawany im wzór karty do parkowania lub też nie stosowania się
do niektórych znaków drogowych też nie spełnia unijnych wymogów.Ministerstwo
Infrastruktury/min.WInietu nie odpowiedziao na ich pismo,kazano im
telefonować pod podany im nr do ministerstwa.Pol go licho za takie
załatwienie sprawy.
Obserwuj wątek
    • styro Re: NOWE PRAWO JAZDY 03.03.03, 15:25
      Wg hiszpanskiego kodeksu drogowego posiadajac kategorie "B" mozesz kierowac
      pojazdami, ktorych dopuszczalny ciezar nie przekracza 3.500 kg i w ktorych
      liczba miejsc (wliczajac kierowce) nie przekracza 9. Pojazdy te moga miec
      doczepiona przyczepe, ktorej dopuszczalny ciezar nie przekracza 750 kg.

Dopuszczalne jest takze kierowanie zespolem pojazdow, skladajacego sie z
      samochodu i przyczepy, ktorej maksymalna masa dopuszczalna przekracza 750 kg
      zawsze gdy:

-maksymalny ciezar zespolu (samochod + przyczepa) nie przekracza 3.500 kg,

-maksymalny dopuszczalny ciezar przyczepy nie przekracza masy (tara)
      ciagnika ...

Oprocz tego z prawem jazdy kategorii "B" mozesz prowadzic pojazdy 3 sladowe i
      lekkie 4 sladowe (kg lub kg jesli sa przeznaczone do przewozu towarow).

Troche nie po polsku, ale mysle, ze sie pokapujesz:-)))
      Podejrzewam, ze w calej Unii sa podobne przepisy....
      Pozdrawiam z Madrytu
      • Gość: Henio Re: NOWE PRAWO JAZDY IP: *.chello.pl 03.03.03, 16:11
        Dzięki STYRO,to co piszesz to rozumię.Ale problem stąd ze Minister wprowadził
        rozporządzeniem wymianę istniejących praw jazdy z lat dawnych na nowy wzór.W
        nowym wzorze są ikony np.samochodu osobowego,ciężarowego etc.etc.Posiadacz
        takiegoż prawa jazdy w podróży zagranicznej w razie kontroli nim się
        legitymuje.Policjant nie zna języka polskiego tylko widzi owe ikonki -/obrazki/
        na których nie widzi samochodu osobowego z przyczepą,stąd konflikt.Odpowiedż
        organu zajmującego się wymianą praw jazdy zacytowałem,iż winienem zdać
        dodatkowy egzamin kat." E" to nie będę miał tego problemu,a z czym ja się nie
        zgadzam.
        Dlaczegóż jeżdżąc po terytorium Polski wystarcza mi kat "B",a przy wyjeżdzie
        poza granice sam. z przyczepą do 750 kG muszę posiadać dodatkowo kat. "E"
        Wzór prawa jazdy to "KNOT".Ministerstwo się do tego nie chce przyznać.
        Licząc na grzeczność z Twojej strony zapytuję /Jeśli tkwisz mocno w Hiszpanii/
        o samochód SEAT-Terra.Budowany chyba na płycie Marbellii.Jest to auto dostawcze
        od którego /przywozu /nie płaci się akcyzy.Warunek iż musi spełniać normę Euro 2
        jeśli chodzi o dopuszczalne warości związków HC-1,1g/kWh,CO-4,0g/kWh,NO-7,0g/kWh
        i cząstki stałe -0,15.Upraszczając to jeśli silnik samocodu ma 100 kW mocy,to
        podane wyżej wartości będa 100 razy większe w czasie pomiaru.W Hiszpanii
        zapewne przytoczona norma ma swój odpowiednik.Normę tą spełniają na ogół
        samochody z katalizatorem.Istnieją uproszczone metody poprawy spalania paliwa w
        samochodzie jak np.MAGNETYZER który ukierunkowuje spiny wodorowe/są lewe i
        prawe/celem lepszego spalania .Temat rzeka.Dzięki za ewentualną
        pomoc.Pozdrawiam.
    • Gość: Kierowiec Re: NOWE PRAWO JAZDY IP: 212.6.124.* 03.03.03, 16:35
      Gość portalu: Henio napisał(a):

> Oczekuję na wydanie nowego /wymiana już nabytego/prawa jazdy.Nowy wzór chyba
      > nie spełnia wymogów unijnych.Była audycja w radiu ZET na ten temat.Ja po
      > zapytaniu kierownika referatu o ograniczenie nabytych praw kat B to do 3,5
      > tony łącznie w tym i przyczepa do 750 kg/np Campingowa lub
      > towarowa /otrzymaem odpowiedż iż po terytorium Rzeczpospolitej nadal będę te
      > prawa posiadać,lecz wyjeżdzając za granicę muszę dodatkowo zdać egzamin na
      > kat E.

Kierownik powinien znac przepisy. A nie zna. Bardzo nieladnie ze strony
      kierownika.

Wg. europejskich klas prawa jazdy do klasy B naleza:
      Pojazdy (poza motocyklami) z masa dopuszczalna nie wiecej, jak 3,5 t i nie
      wiecej jak osmioma miejscami siedzacymi plus miejscem kierowcy (rowniez z
      przyczepa z masa dopuszczalna nie wieksza od 750 kg albo dopuszczalna masa nie
      wieksza od wysokosci masy suchej pojazdu ciagnacego, o ile dopuszczalna masa
      calkowita zestawu nie przekracza 3,5 t).

Czyli po polsku mozesz z europejskim prawem jazdy (czyli nowym poslkim prawem
      jazdy) kat. B ciagnac swa przyczepe rowniez za granica Polski.

Pozdr.

K.

"Kraftfahrzeuge (ausgenommen Krafträder) mit einer zulässigen Gesamtmasse von
      nicht mehr als 3,5 t und mit nicht mehr als acht Sitzplätzen außer dem
      Führersitz (auch mit Anhänger mit einer zulässigen Gesamtmasse von nicht mehr
      als 750 kg oder mit einer zulässigen Gesamtmasse bis zur Höhe der Leermasse des
      Zugfahrzeugs, sofern die zulässige Gesamtmasse der Kombination 3,5 t nicht
      übersteigt)."

• Gość: Henio K I E R O W I E C !!!!!! IP: *.chello.pl 03.03.03, 17:06
        Skąd ten wtręt w języku niemieckim u Ciebie,jeśli tam przebywasz to wytłumacz
        mi czy Schadstoffarm lub Abgasnorm Euro -2 to to samo co kat. G którą podaje
        sprzedający samochód w niemczech.Dzięki za wyjaśnienie.
        • Gość: Kierowiec Re: K I E R O W I E C !!!!!! IP: *.pppool.de 03.03.03, 18:30
          Gość portalu: Henio napisał(a):

> Skąd ten wtręt w języku niemieckim u Ciebie,

Dowod, ze dobrze przetlumaczylem z naszego na polski ;-)

> jeśli tam przebywasz to wytłumacz
          > mi czy Schadstoffarm lub Abgasnorm Euro -2 to to samo co kat. G którą podaje
          > sprzedający samochód w niemczech.Dzięki za wyjaśnienie.

G-Kat to geregelter Katalysator (uklad katalizator plus sonda lambda). Bez
          blizszych danych to moze byc wszystko od Euro-1 w gore.

Pewnosc co do Euro-2 uzyskasz, jak kazesz podac sobie dane dokladne dane z
          wpisu z dowodu rejestracyjnego (jak samochod wyrejestrowany, to z
          Fahrzeugbrief). W pozycji 1 (i w kodach "Schlüsselnummer zu x") zaszeregowanie
          jest podane jako kod liczbowy i jako jasny tekst (np. w moim dowodzie "010253 -
          PKW geschlossen EURO 3 und 4").

Sama wypowiedz z pozycji 5 niewiele znaczy (u mnie stoi np. "Otto/GKat, choc
          mam Euro-4).

Jak bedziesz mial blizsze dane, moge jutro zajzec do aktualnej listy
          Kraftfahrtsbundesamt, ktora swego czasu byla nawet w necie na stronach KBA.

POzdr.

K.
          • Gość: Henio Re: K I E R O W I E C !!!!!! IP: *.chello.pl 03.03.03, 19:20
            Dzięki.Dla wyjaśnienia podam iż przymierzam się kupić "coś"
            uzywanego,najpewniej Lkw,bo mogę odpisać VAT/MSTW/a nie płacę akcyzy.Stąd
            zainteresowanie,tudzież iż jeżdżę 15 latkiem,wykorzystując go do pracy oraz
            dowozu niektórych materiałów przy budowie d o m k u.Przeto nie stać mnie na coś
            nowego.
    • styro Re: NOWE PRAWO JAZDY 03.03.03, 17:56
      Nie znam problemu blizej - ale z tego co piszesz to wszystko wskazuje, ze to
      problem sztucznie stworzony - albo w Polsce, albo przez niekompetentnych
      polizejow :-))) - popatrzylem na moje prawo jazdy hiszpanskie - i tam przy
      kategorii "B" rowniez nie ma zadnej naczepki - jest tylko zarys malucha ɛ.500
      i liczba miejsc 8+1 - wiec sadze ze ktos sie czepia biednego polskiego
      kierowcy - nie musisz miec przyczepki na obrazku...

Co do Seata Terra to sa - ale to przeciuez bardzo stare auto i jest ich bardzo
      malo... Sadze tak na oko, ze nie produkuja ich z 10 lat albo i wiecej... On ma
      przod z Seata Panda - chyba mowimy o tym samym... Seata Marbella tez juz
      praktycznie nie uswiadczysz...
      • Gość: Henio Re: NOWE PRAWO JAZDY IP: *.chello.pl 03.03.03, 19:40
        STYRO.Nie sądzę iż takie stare,bo chyba na Mobile.de lub Ebay.de spotykałem 5 -
        6 cio letnie.Przy tym Pandy z napędem 4X4 i małą pojemnością.Wiąże się to z
        opłatami ubezpieczeniowymi zależnymi od pojemności.A nadto miano wprowadzić
        Winiety/tj.opłaty za przejazd drogami krajowymi/również zależne od pojemności
        silnika.Przedziwny jest podział pojemności silników samochodowych,który nie
        odpowiada rzeczywistym danym techn.,a tylko po to by od wpłacającego wyciągnąć
        więcej opłaty.Ustawa z winietami obecnie upadła.Ministrowi Polowi -autorowi
        ustawy pozostało tylko prazwisko WINIETU.Pozdrawiam.
        • Gość: STYRO Re: NOWE PRAWO JAZDY IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 03.03.03, 19:45
          No nie wiem, ja tez tutaj w Hiszpanii nie siedze w temacie samochodow - stad
          moje posty tutaj - a nie bardzo mam sie kogos zapytac.... Ale sciagac starego
          trupa z Hiszpanii... zreszta jak masz okazje w Niemczech to stary - to jest
          2000 km blizej... Jak czegos sie dowiem to dam znac - a nowym prawkiem na moj
          rozum to nie powinienes sie przejmowac - to normalne ze nie ma namalowanej
          przyczepki - pozdrawiam z Madrytu.
          • Gość: Henio Re: NOWE PRAWO JAZDY IP: *.chello.pl 03.03.03, 20:34
            STYRO.Dzięki.Nie przejmuję się ,lecz uważam iż jeśli wstępujemy do unii to
            dyrektywy unijne określają wzór tegoż prawka by było jednolite.A tu okazuje się
            że to bubel otrzymuję,mimo poniesionej opłaty.Jeśli studiujesz to życzę CI
            powodzenia."Maja naga" /Goya Francisko/ją malował,podoba Ci się.A jak jesteśmy
            widziani przez Hiszpanów.Chyba nie przez pryzmat Somosierry gdzie Kozietulski
            ze Szwoleżerami dokonał brawurowego ataku.Pozdrawiam
            • Gość: STYRO Re: NOWE PRAWO JAZDY IP: *.Red-80-38-99.pooles.rima-tde.net 03.03.03, 21:04
              Poczekaj, poczekaj - czegos tutaj nie rozumiem - ja nie wiem jaki masz symbol
              auta kolo kategorii "B" na polskim prawku. W Hiszpanii jest to zarys malucha
              hehehe i nie ma tam zadnej przyczepki ...

W Hiszpanii mieszkam, a Hiszpanie postrzegaja nas ogolnie dobrze, ja
              przynajmniej nie spotkalem sie z przejawami wrogosci... Jesli inetersuje Cie
              Hiszpania to zapraszam na:

www.hiszpania-online.com/ a jesli masz jakies pytania to moze na forum
              o Hiszpanii:

www.forum.hiszpania-online.com/index.php
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka