01.02.13, 12:47
Czy jeżeli znajdę sobie osobę która zgodziłaby się przyjąć mnie na staż , to zgłasza się ona do UP i mówi że ma kogoś kogo chce wsiąść na staż czy to oni przyznają stażystę ? Koleżanka miała kiedyś staż i wiem że ona sama sobie to jakoś załatwiała tylko nie mam skąd dowiedzieć się jak to wszystko działa smile może ktoś mi coś podpowie
Obserwuj wątek
    • prochottka1 Re: Staż 01.02.13, 12:56
      zadzwon do urzedu racy
      • asiaiwona_1 Re: Staż 01.02.13, 13:11
        możesz sobie załatwić w ten sposób staż, ale najpierw sprawdź w UP czy mają jeszcze pieniądze na staże.
        • justyna198515 Re: Staż 01.02.13, 15:29
          Ja w ten sposób kiedys staż załatwiłam, ale to było 8 lat temu. I dokładnie musi urząd mieć pieniądze na staż.
    • piotr_57 Re: Staż 01.02.13, 15:55

Załatwiałem to kiedyś!
      Musisz być zarejestrowana jako bezrobotna. Idziesz do "aktywizatora" i prosisz o staż. Jak Cię zakwalifikują do stażu, to dopiero osoba która chce Cię zatrudnić pisze wniosek o stażystę. Dostaje kupę papierów do wypełnienia. Wypełnia i wskazuje Ciebie jako jedynego stażystę którego może zaakceptować! Jeżeli jesteś zakwalifikowana na staż i jest chętny do zatrudnienia Cię, to nie mogą odmówić. Sposób pewny, przetrenowany osobiście.

• olga78 Re: Staż 01.02.13, 16:26
      Hej Karolina,

PUP może skierować osobę bezrobotną na staż jeśli spełnia ona warunki art. 49 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tekst jednolity Dz.U. 2004 Nr 99 poz. 1001 z późn. zm.). Celowo podkreśliłam wyraz może, ponieważ oznacza to, że PUP musi posiadać środki finansowe na zorganizowanie stażu, ty oczywiście musisz wpisać się w art. 49 cyt. ustawy, a dodatkowo jeśli PUP realizuje projekt w ramach EFS, to dodatkowo w kryteria tegoż projektu. Staż zorganizowany jest na wniosek przyszłego pracodawcy,na zasadzie skierowania osoby bezrobotnej i zawarcia z nim umowy na podst. art. 53 cyt. ustawy. Na wniosek, to znaczy, że PUP-y mają opracowane wnioski dot. zorganizowania stażu i dany pracodawca (jeśli jest zainteresowany przyjęciem Ciebie na staż w rubrykę dot. osób wskazanych do odbycia stażu - wpisuje Twoje dane). Jeśli nie masz takiego pracodawcy udaj się do PUP, w pośrednictwie pracy dysponują na pewno (ja to nazywam "pustymi" bez wskazanych personalnie osób ofertami stażowymi), wtedy poproś o skierowanie na rozmowę do takiego pracodawcy i z odc. B skierowania wracasz do PUP z wpisanym wynikiem rozmowy kwalifikacyjnej. Nie napisałaś jakie masz wykształcenie, ale na początku roku kalendarzowego wiele osób z wykształceniem ekonom. trafia właśnie na staże do US - drobne prace związane z inf. podatkową, wprowadzaniem PIT-ów, itp.
      Pamiętaj, że będąc na stażu jesteś ciągle osobą bezrobotną, otrzymujesz styp. w wys. 120% zasiłku dla osób bezrob., staż kończysz zaświadczeniem o ukończeniu stażu.

Koniecznie zadzwoń i upewnij się czy PUP dysponuje finansami na staże. Powodzenia

W razie szczegółowych pytań, pisz - odpowiem, choć zajmuję się w PUP szkoleniami zawodowymi i procedurą pzp - coś niecoś wiem o stażach.
      • karolina198001 Re: Staż 01.02.13, 20:10
        bardzo dziękuje za odpowiedzi smile z tego co wiem pieniądze maja na to być już niedługo a wiem że warunki spełniam do tego żeby być wpisana na listę smile jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi smile a ile płacą ? to teraz szukam miejsca na staż smile
        • asiaiwona_1 Re: Staż 01.02.13, 21:26
          Ile placa? Cos chyba niewiele ponad 900 zl.
    • olga78 Re: Staż 01.02.13, 22:21
      hej,

stypendium w okresie odbywania stażu - jak pisałam wcześniej - to 120% zasiłku podst. dla osób bezrobotnych, czyli w chwili obecnej:
      1/ 953,10 zł brutto/m-c - zaliczka na podatek doch. ---> jeśli staż finansowany jest ze środków Funduszu Pracy lub
      2/ 953, 10 zł netto/m-c ---> jeśli staż finansowany jest ze środków EFS (choć ten również zasila FP)

stypendia (tak jak inne świadczenia w PUP) wypłacane są z dołu. Za chwilę (1 czerwiec 2013) zasiłek dla bezrob, (a tym samym świadczenia pokrewne) ulegnie waloryzacji - na podstawie ostatnich kilku lat bywało to około + 50 zł, więc i styp. za odbywanie stażu wzrośnie.

olga
      • karolina198001 Re: Staż 02.02.13, 05:13
        Teraz to mnie zaskoczyłyście, ja liczyłam na 400-500 zł .
        • justyna198515 Re: Staż 02.02.13, 09:03
          400 miałam właśnie 8 lat temu. Teraz jest na bogato. Też szukam stażu. Pamiętaj,że jeśli np. pracowałas już w sklepie to nie mogą wysłać cie na taki staż.
          • karolina198001 Re: Staż 02.02.13, 09:48
            a to taki staż można odbyć więcej niż jeden raz ? ale to wszystko się
            pozmieniało od tego czasu co byłam kiedyś zarejestrowana w UP smile
            • justyna198515 Re: Staż 02.02.13, 14:14
              Raz skończyłam zaraz po szkole a teraz po urodzeniu dziecka, jako,że dotychczas nie podjęłam zatrudnieniasmileBede wlasnie skladac wnioski, moze znajde cos ciekawego
    • olga78 Re: Staż 02.02.13, 12:36
      hej,

to zależy od wielu czynników: np. Twój wiek, czy jesteś absolwentką do 27 rż (12 m-cy od ukończenia studiów), stanowiska na którym odbywałaś wcześniej lub teraz staż (jeśli byłaś już kiedyś na stażu, to teraz możesz jedynie uzupełnić odpowiednio: do 12 mcy lub 6 m-cy - osoba dorosła pow. 25 rż i nie absolwent do 27 rż szkoły wyższej; oczywiście na innym stanowisku pracy), i inne

W ustawie formalnie nie ma przeciwwskazań do ponownego odbycia stażu, ale biorąc pod uwagę przede wszystkim dużą liczbę osób bezrob. kwalifikujących się do odbycia stażu, regulaminy wewnętrzne PUP, zalecenia pokontrolne II instancji (WUP) - często PUP-y na staże kierują bezrobotnych jeden raz; choć tak jak wcześniej pisałam nie ma przeciwwskazań ustawowych.

My w te wakacje realizowaliśmy projekt, który zakładał aktywizację osób bezrob., skłądający się z cyklu szkoleń zawodowych i staży właśnie, które miały na celu poszerzenie zdobytych na szkoleniach wiadomości teoretycznych i praktycznych. J..u święty co ja się ludzi naprosiłam, wręcz błagałam żeby wzięli udział w projekcie - rezygnowali, wymyślali niestworzone historie o chorobach, dzieciach, a głównym problemem na szkoleniach były czerstwe bułki podawane w poczęstunku, albo brak zielonej herbaty ..... Nikt oczywiście nie pomyślał o tym, ile czasu poświęciliśmy na zgodne z Pzp przeprowadzenie przetargów, dokumentację projektową itp.

Powodzenia w poszukiwaniach, tak naprawdę każdy przypadek rozpatruje się indywidualnie, jeśli oczywiście kwalifikujesz się z art. 49 ustawy
      • karolina198001 Re: Staż 05.02.13, 10:21
        No niestety chyba będzie ciężko ze znalezieniem stażu, właśnie dzwoniłam do UP i dowiedziałam się że są nowe zasady i osoba która weźmie mnie na staż musi po nim zatrudnić mnie na co najmniej taki sam okres czasu sad
        • justyna198515 Re: Staż 05.02.13, 15:07
          To zawsze tak było. Tylko pracodawcy umieli to ominąć
          • karolina198001 Re: Staż 06.02.13, 06:50
            a nie orientujesz się czy nadal idzie tak zrobić ? smile
            • prochottka1 Re: Staż 06.02.13, 08:27
              tak idzie, redukcja etatöw
              • karolina198001 Re: Staż 06.02.13, 09:07
                a czy mogłabyś mi na pw wytłumaczyć jak to trzeba zrobić smile
    • olga78 Re: Staż 06.02.13, 09:45
      Wiesz, wydaje mi się Karolina, że to w Twoim interesie jest jednak, aby staż był dla Ciebie z gwarancją zatrudnienia, nawet 3 m-ce pracy z minimalną (zakładam) pensją, odprowadzanymi składkami ZUS to już coś; niekoniecznie myślą tak pracodawcy ... bardzo chętnie przyjmą na staż nieograniczoną ilość osób, z zamian za... - na właśnie za co? Ta korzyść w postaci późniejszej pracy ma być dla Ciebie, nie dla urzędu.
      Porozmawiaj z doradcą zawodowym, pisałam Ci przecież wyżej, że każdy przypadek rozpatrywany jest indywidualnie, Ty wyraźnie idziesz w stronę '"ominięcia" ustawy, regulaminów ...
      • karolina198001 Re: Staż 06.02.13, 17:43
        jak na razie to sa chetni żeby mnie przyjąc ale tylko na sam staż niestety sad
        • prochottka1 Re: Staż 06.02.13, 18:39
          to idz na ten staz - zawsze to jakies doswiadczenie
          nawet jesli nie gwarantuje to zatrudnienia
          • karolina198001 Re: Staż 07.02.13, 08:48
            oj iśc to ja chcę nawet jutro smile w najbliższych dniach będę chyba juz wiedziała czy sie uda , cały czas mam nadzieję że tak będzie smile
    • karolina198001 Re: Staż 20.02.13, 14:28
      Chyba za bardzo się cieszyłam na ten staż, myślałam że uda się trochę dorobić ale niestety sad sad Są chętni żeby przyjąć na staż ale bez zatrudnienia później bo nie maja na to środków a idą na staż muszą mnie później przyjąć na minimum 4 miesiące sad a dla mnie ten staż to już byłoby super sad
      • trixii Re: Staż 20.02.13, 15:08
        No tak ale z tego co wiem to są dwa rodzaje stażu pierwszy to taki właśnie pod gwarancję zatrudnienia - znajdujesz sobie staż zgłaszasz do UP i tyle. Drugi zaś rodzaj stażu to taki typowo przez UP zgłaszasz się do urzędu i oni przedstawiają ci listę firm, instytucji które zgłosiły chęć organizacji stażu.

Wiem bo sama jestem na etapie szukania pracy czy też stażu(gdyż nie wróciłam na rynek pracy po urodzeniu dziecka do pracy więc ponoć się łapię) co wcale nie znaczy, że się załapię ;/
        • karolina198001 Re: Staż 20.02.13, 18:41
          to tak samo jak u mnie, tez się niby łapię smile fajnie by było, miałbym na książki do szkoły dla cj=chłopaków i jeszcze dużo by zostało sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka