Dodaj do ulubionych

ubranka dziecięce- MONGOLIA/najchętniej zimowe

28.09.05, 18:22
Witam!
Piszę w imieniu mojej babci. Otóż od dłuższego czasu(jakieś 5 lat) stara się
ona wspomóc dzieci MONGOLSKIE. Wysyła paczki pocztowe do ośrodka misyjnego, a
wnich; najczęściej ubrania( nie tylko dziecięce) i skarpety, które
nieustannie wyrabia na drutach. W Mongolii najgorsze są zimy. Dom dla
większości ludzi - to jurta, bez prądu, wody, ogrzewania, kanalizacji.
Najgorsze jest to, że większość dzieci nie ma nawet takiego domu, poprostu
umiera lub jest wykorzystywane. Ośrodek, który możesz wspomóc to miejsce,
które dla wielu dzieci właśnie jest domem, a jak nie to przynajmniej miejscem
posiłku, kąpieli i nauki.
Jeśli możesz pomóc napisz: laura.hute@interia.pl
DAJ TO CZEGO NIE MUSISZ MIEĆ A WSPOMOŻE INNYCH
dziękuję w imieniu moim i babci
Obserwuj wątek
    • maria_rosa Re: ubranka dziecięce- MONGOLIA/najchętniej zimow 28.09.05, 21:22
      Gdzie mieści się ten ośredek?
      pozdr.
      • eljad21 Re: ubranka dziecięce- MONGOLIA/najchętniej zimow 28.09.05, 22:19
        Uan Baator-Mongolia
        szersze info. mogę podać po wizycie u babci
        • ajlii Re: ubranka dziecięce- MONGOLIA/najchętniej zimow 29.09.05, 11:15
          Ile kosztuje wysłanie paczki do Mongolii...?
          • ajlii koszt paczki 29.09.05, 12:55
            Sama już sprawdziłam - przesyłka ekonomiczna do 10 kg kosztuje 122 zł wink
        • maria_rosa Re: ubranka dziecięce- MONGOLIA/najchętniej zimow 29.09.05, 12:25
          Nie możesz podać adresu tutaj, muszę w tym celu odwiedzać twoją babcię?
    • nikpat ja bym sie wstrzymala 29.09.05, 12:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=675&w=27340433&a=27340433
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=675&w=27340243&a=27340243
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=675&w=27338791&a=27338791
      • vaniliaa1 Re: ja bym sie wstrzymala 29.09.05, 12:39
        afera za afera sad przykre sad
        a swoja drodga to ta osoba ma 2 niki...???? mongoli2 i ten e..cos tam smile
      • ajlii Re: ja bym sie wstrzymala 29.09.05, 12:42
        heh... poczekamy na wyjaśnienia...
        Zbierając rzeczy by pomóc innym nie można też całkowicie rezygnować z swojego życia (w tym sprzedaży własnych rzeczy).
        Swoją drogą - ja pomagam uchodźcom, zbieram ubranka dla ich dzieci... ale jak zrobiłam za dużo par butków dla dzieci znajomych, to nadwyżkę postanowiłam sprzedać wink
        • babcia_marysia Re: ja bym sie wstrzymala 29.09.05, 16:39
          przepraszam cię ajlii,ale jak 17-to letnia dziewczyna może sprzedawać własne
          ciuszki dziecięce na 4-5-6 latka,skoro nie ma własnych dzieci
          • ajlii Re: ja bym sie wstrzymala 29.09.05, 16:44
            nie wiem Marysiu... ale chciałabym wierzyć, że ludzie są uczciwi...
      • escribir Re: ja bym sie wstrzymala 29.09.05, 12:43
        O żesz #@%$&^* ! No ludzie???!!! Ręce mi opadły ;-(
        • nikpat ajlii -ale ty to co innego :-) 29.09.05, 12:59
          ps przepraszam ze tu ale nie mam jak zadzwonic do twojej babci- czy moge zajsc
          do niej bez zapowiedzi?
          • babcia_marysia Re: ajlii -ale ty to co innego :-) 29.09.05, 13:45
            jeżeli chodzi o Ośrodek Misyjny to tu jest adres
            www.misje.salezjanie.pl/index.php?option=com_content&task=category§ionid=18&id=88&Itemid=71
            • babcia_marysia Re: ajlii -ale ty to co innego :-) 29.09.05, 13:50
              Salezjański Ośrodku Misyjnym
              ul. Korowodu 20, 02-829 Warszawa
              tel: 022 / 644 86 78
              fax: 022 / 644 86 79
              misje@salezjanie.pl
          • maria_rosa Re: do nikpat 29.09.05, 14:48
            Przygarniesz mnie i razem do babci opmkniemy?
            smile
            • ajlii Re: do nikpat 29.09.05, 14:51
              Nikpat chyba się do mojej babci wybiera wink Jak już będziecie tam, to weźcie
              trochę ruskich pierogów dla mnie wink))))
              • nikpat tak ajlii do twojej babci sie wybieram- przeprasza 29.09.05, 18:16
                ze tak bez uprzedzenia ale jest coraz chlodniej a szawka malej bida piszczy
          • ajlii Re: ajlii -ale ty to co innego :-) 29.09.05, 16:30
            a idź wink najlepiej rano, i przygotuj się na starcie z baaaardzo złym, czarnym pudlem... wink)) my go zwiemy "pudel mroku" wink
    • eljad21 WYJAŚNIENIE-przeczytaj 29.09.05, 14:53
      Szeczerze mówiąc jest mi przykro...
      Wyjaśnie parę spraw, choć nie wiem czy to ma sens
      1. W mongolii w biednych gospodarstwach ( nie wiem jak to mam nazwać ) ludzie
      nie mają dostępu do wody, a na środku w jurtach stoi palenisko. Tak więc dzieci
      są tam brudne. Już pisałam, że w tym ośrodku misyjnym dzieci są myte, dostają
      jedzenie, itp.. Codzi mi o to, że oni raczej NIE PIORĄ UBRAŃ, a rzeczy są tam
      trudno dostępne tak więc wyjśnienie 2
      2. Nie opłaca się tam posyłać markowych rzeczy, gumowców, kostiumów
      kompielowych, czy coś w tym stylu, dlatego sprzedaję te markowe rzeczy, które
      dostaję od rodziny z zagranicy na allegro (mój nick( siostry) binderek, no i
      tutaj. Pieniądze które uzyskam daję babci. Ona kupuje rzeczy tańsze, choć bez
      przesady zniszczone w lumpeksach i wełnę. Następnie to wysyła (muszę się ją
      jeszcze spytać jak to jest z tą przesyłką)
      3. Na allegro sprzedaję też rzeczy na własny użytek, gdyż wymagam
      rehabilitacji, itp., a chcę się usamodzielnić, choć rodzice nie narzekają na
      brak pieniędzy. Jednak są to rzeczy, które sama zdobyłam u rodziny, lub w moim
      domu, pokoju.
      4. Nie proszę o rzeczy letnie, czy dla dorosłych. Proszę najbardziej o polarki,
      kombinezony, czapki, szaliki. Dla dorsłych oczywiście też z chęcią przyjmę.
      5. Chciałam jeszcze napisać o rodzinie z Bieszczad, której razem z siostrą też
      pomagamy. Takie rzeczy jak dżinsy, czy lepszej jakości wysyłamy tam. Oczywiście
      jakieś 2 razy do roku. Albo jak np, moja siostra teraz tam jedzie w środę.
      Przydałyby się też pościel i koce, najbardziej buty chłopięce zimowe (rozmiar
      podam wieczorem)
      6. Po pobycie u babci mogę przesłać na maile listy, zdjęcia od tych sióstr z
      mongoli(jedna jest tam z Polski).
      7. Proszę o rzeczy z okolicy katowic, bo właśnie nie opłaca się pokrywać
      kosztów transportu.
      • eljad21 WYJASNIENIE O WIZYCIE U BABCI 29.09.05, 14:57
        Chodziło mi o to, że jak do niej pójdę, to właśnie wezmę, te listy, itp. A nie
        żee ktoś ma do niej chodzić.
        Dlatego mam 2 niki, bo z 1 kożystałam na innym forum i chciałam abyście nie
        wyrobili do mnie dystansu (o zdrowiu)
        • maria_rosa Re: WYJASNIENIE O WIZYCIE U BABCI 29.09.05, 15:07
          Bzdura, na forum mogłaś napisać prawdę.
          • eljad21 Re: WYJASNIENIE O WIZYCIE U BABCI 29.09.05, 16:10
            > Bzdura, na forum mogłaś napisać prawdę

Nie kłamałam, w rzadnym ze zdań.
            Nie napisałam tylko dlatego, bo niektórzy tak traktują to co mi zabrało połowę
            życia
            "przeczytałam to masz 17 lat,aha i pół,i twój największy problem to waga 41 kilo
            przy wzroscie 170 cm....nigdy nie rodziłaś...weź sie lepiej za laczenie tak jak
            ci napisali na jednym z forum.....poszukaj ty lepiej forum dla nastolatek i tam
            sie wypowiadaj"
            Leczę się jednak to nie jest proste
            • babcia_marysia Redo eljad21 29.09.05, 16:20
              no bardzo skróciłaś mój wpis i brzmi bez sensu.....tu jest cały

"a co ty możesz wiedzieć o życiu,że wypowiadasz sie w takich tematach,sama nie
              postąpiłaś uczciwie a wypowiadasz się o wiarygodności....o ile dobrze
              przeczytałam to masz 17 lat,aha i pół,i twój największy problem to waga 41 kilo
              przy wzroscie 170 cm....nigdy nie rodziłaś...weź sie lepiej za laczenie tak jak
              ci napisali na jednym z forum.....poszukaj ty lepiej forum dla nastolatek i tam
              sie wypowiadaj"
              • eljad21 Re: Redo eljad21 30.09.05, 14:23
                Nie wiem, czy fora dla nastolatek są dobre..
                Tylko sex, makijaż itp...
                Lepiej już Zwierzaki, Moda, Uroda
        • aqua696 Re: WYJASNIENIE O WIZYCIE U BABCI 29.09.05, 15:09
          rozumeim ze chcesz pomoc
          ale w mongokli oni maja taki styl zycia od wiekow
          dwa nicki niestety zauwaz sa zle widziane
          w polsce jest takze straszna bieda-wiec moze najpierw zrobny lepiej kolo siebie
          uwierz mi bieda w polsca jest straszna nawet w miescie-widze to po domu dziecka
          i koledze mojego syna z szkoly
          • eljad21 ODWOŁUJĘ 29.09.05, 16:08
            MASZ RACJE
            CHCIAŁAM to zrobić równierz dla babci,
            odwołuję moją prośbę
            Przepraszam za NIEPOROZUMIENIA
            • ajlii Re: ODWOŁUJĘ 29.09.05, 16:29
              Nie obrażaj się wink spróbuj zrozumieć panujące na forum zasady i napiętą ostatnio atmosferę...
              Po pierwsze: korzystamy tylko z jednego nicka! powód - poczytaj obecnie toczące sie dyskusje, było już tyle oszustw... ludzie są ostrożni, a pewne przyjete zasady ułatwiają życie nam wszystkim.
              Po drugie: masz prawo sprzedawać rzeczy, które są Twoją własnością. Ale my nie mamy takiej mocy, by sprawdzić czy sprzedajesz rzeczy własne, czy darowane Ci dla dzieciaków mongolskich. A sytuacji, gdy jedna osoba prosiła na forum o rzeczy, a później sprzedawała je... było dużo, zbyt dużo niestety... sad
              Po trzecie: zawsze, gdy sie pojawia nowa osoba, nowa sytuacja (a tu trzeba przyznać że dość nietypowa) są pytania, wątpliwości itp. Trzeba na nie odpowiedzieć i tyle.
              Po czwarte: wyprawa do Mongolii to moje wielkie marzenie smile kiedyś nawet odkładam sobie na to pieniądze, miałam jechać z kolegami z archeologi... niestety, życie potoczyło się inaczej wink poodbywały sie śluby, porodziły dzieci... i marzenie pozostało tylko marzeniem wink W każdym razie - sporo czytaliśmy o tym kraju, szukaliśmy informacji itp. I mam wrażenie, że sytuacja nie wygląda tak tragicznie - woda, ogrzewanie itp. to standart dla nas, choć też nie zawsze. Tam życie toczy się inaczej... Oczywiście, nie mam pełnych wiadomości na temat sytuacji społecznej dzieci - i myślę że skoro jakaś organizacja zrobiła rozpoznanie i uznała że pomoc jest potrzebna - to pewnie jest potrzebna. Wolałabym jednak wiedzieć co to za organizacja...
              Po piąte: potrzebujących mongołów nie trzeba daleko szukać... nielegalni emigranci... im też przydałaby się pomoc: zarówno materialna, jak i wsparcie w walce z urzędami. Jeśli chcesz, skontaktuje Cię z osobami, zajmującymi się pomocą uchodźcom z Tybetu, może oni Cię pokierują dalej (myślę że dopiero za ok. miesiać, bo obecnie "mój kontakt" lata gdzieś po Egipcie - a swoją drogą tam też jest straszna bieda...).
              • eljad21 DZIĘKUJĘ 29.09.05, 19:00
                Dziękuję za te słowa.
                Zrobiło mi się bardzo przykro, ale poprawiłaś mi nastrój (właściwie powinnam
                napisać: poprawiła mi Pni nastrój; nigdy nie wiem jak się mam zwracać na forach)
                Nie jestem obrażona, bo rozumiem. Tylko nie chciałabym aby ktoś myślał, że
                oszukuję.
                Będę na pewno zaglądać na to forum i starać się pomóc jakoś inaczej
                Ps.
                Powinni zrobić jakieś forum oddam/przyjmę dla dorosłych wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka