Dodaj do ulubionych

urlop okolicznościowy

14.09.09, 21:43
Czy możecie mi wyjaśnić jak to jest z urlopem okolicznościowym? Ile
się tego należy i z jakiej okazji?
Czy to dotyczy każdego ślubu? - cywilny, kościelny, konkordatowy,
katolicki, niekatolicki, pierwszy, kolejny itd.

Mąż twierdzi, że skoro bierzemy ślub „tylko” kościelny to mu się
urlop nie należy. Dodam, że na cywilny takiego urlopu nie brał, bo
ślub był w tajemnicy i nie mógł się wygadać w pracy, że mu urlop na
ślub potrzebny wink Czy w związku z tym ma „zaległy” urlop
okolicznościowy? Czy może wtedy mu przysługiwał, ale go nie
wykorzystał więc przepadł, a na drugi ślub już się nie należy?
Ja nic nie wiem o urlopach. Niech mnie ktoś oświeci.
Obserwuj wątek
    • lili-2008 Re: urlop okolicznościowy 14.09.09, 21:59
      Mnie się wydaje, że mu przysługuje. Nie skorzystał z niego przy ślubie cywilnym, to może teraz się jednak da wykorzystać. Ale głowy sobie nie dam uciąć...
      • agusia3107 Re: urlop okolicznościowy 14.09.09, 22:11
        ja kozystałam na swoj slub z takiego urlopu (2dni sie nalezy na własny slub) i
        nie jest wazne, czy jest to koscielny czy cywilny. Poza tym wypisujac podanie o
        urlop zaznaczasz, ze jest to urlop okolicznosciowy. Jeszcze jedna ciekawostka,
        ktorej dowiedzialam sie od swojej ksiegowej- nawet jesli bylby to moj 2, 3 czy
        10 slub w zyciu, to i tak nalezy mi sie 2 dni okolicznosciowego. Tak samo jest z
        rodzicami, im nalezy sie po 1 dniu u.o. na slub dziecka.
        • lili-2008 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 10:24
          A ja czytałam na jakimś forum prawnym, że przy 2 ślubie nie można już wziąć
          urlopu okolicznościowego.
        • marina111 Re: urlop okolicznościowy 03.11.09, 12:13
          Tak ale urlop okolicznosciowy jest z dodatkowej puli dni a nie z urlopu i trzeba
          potwierdzic ze slub się odbył w ciagu iluś dni. Moj maz wziął 2 dni przed slub
          ale w iles dni po slubie ksiegowa scigała go zeby przyniósł akt ślubu
          • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 03.11.09, 12:33
            Mój mąż po ślubie cywilnym zapomniał chyba, że może wziąć urlop
            oklicznościowy. Urlop niestety przepadł.
    • caprichito Re: urlop okolicznościowy 14.09.09, 22:04
      emily,

moja mama dostala urlop okolicznosciowy z powodu slubu corki. Tez
      byl koscielny, a 3 lata wczesniej odbyl sie cywilny, z ktorego
      powodu nie starala sie o dzien wolny, bo nic na ten temat nie
      wiedziala wink
      Mama dostala 1 dzien wolnego. Nie wiem niestety czy w przypadku PM
      jest np wiecej.

U mojego N w firmie sa 3 dni wolnego z tego powodu smile
      • agusia3107 Re: urlop okolicznościowy 14.09.09, 22:22
        widocznie twoj N dostał 1 dzien gratis od firmy dla PM. Ale ustawowo nalezy sie
        dla PM 2 dni urlopu okolicznosciowego, a dla rodzicow po 1 dniu. A tu dokładniej
        www.gazetapodatnika.pl/artykuly/urlop_okolicznosciowy-a_6914.htm
    • dzieciuszek Re: urlop okolicznościowy 14.09.09, 23:31
      Nie wiem dokładnie jak są uregulowane kwestie ślubów wyłącznie wyznaniowych, ale... dni urlopu okolicznościowego muszą być wykorzystane bezpośrednio przed lub po "okoliczności", inaczej przepadną.
      Na pewno nie da rady wykorzystać teraz tego "zaległego".
      • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 14.09.09, 23:47
        smutek sad

Zresztą, to nie chodzi o to żeby koniecznie odzyskać te zaległe 2
        dni. Mój mąż i tak co roku jest rekordzistą pod względem
        niewykorzystanego urlopu. Zawsze ma coś ok. ponad 70 dni łącznie z
        nowym.
        Tylko chodzi o to, że ja lubię dostać to co się należy. Ale to ja.
        Natomiast mąż, to w ogóle by nie brał urlopu okolicznościowego. Wg.
        niego nie należy się i nawet nie będzie pytał. Ale ja go zmuszę wink
        • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 07:04
          emily_valentine napisała: Zawsze ma coś ok. ponad 70 dni łącznie z
          > nowym.

firma meza powinna zgodnie z kodeksem pracy "wyrzucac" go na urlop, gdyz zalegly
          z poprzedniego roku powinien byc wykorzystany najpozniej do konca pierwszego
          kwartalu roku nastepnego. u nas jak ktos nie wykorzysta otrzymuje ekwiwalent,
          ale niewykorzystany urlop z poprzednich lat nie sumuje sie z bierzacym i
          kolejnymi. ja na szczescie nigdy nie mam z tym problemu smile pierwszy raz w tym
          roku mialam go w wymiarze 26 dni i jeszcze tylko 11 dni biore na wakacje (od 24
          wrzesnia - juz nie moge sie doczekac smile) i jeden dzien na Sylwestra.

okolicznosciowy to dwa dni dla Was i po jednym dla rodzicow.
          • narzeczonaania_2 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 09:27
            witam , urlop okolicznosciowy przysluguje z racji waznych wydarzen w zyciu jak
            slub, narodziny dziecka czy pogrzeb, 2 dni przysluguja na swoj wlasny slub , nie
            trzeba ich wykorzystywac dzien po dniu i rzecz jasna nalezy "potwierdzic"
            okolicznosc z racji ktorej korzysta sie z tego urlopu czyli doniesc akt
            malzenstwa do pracy, jednakze nie kazdy slub daje prawo do urlopu
            okolicznosciowego gdyz zgodnie z art.1 Kodeksu rodzinnego o "slubie" mowimy gdy
            : "mężczyzna i kobieta jednocześnie obecni przed kierownikiem urzędu stanu
            cywilnego złożą oświadczenia, że wstępują ze sobą w związek małżeński",lub
            "mężczyzna i kobieta zawierający związek małżeński podlegający prawu
            wewnętrznemu kościoła albo innego związku wyznaniowego w obecności duchownego
            oświadczą wolę jednoczesnego zawarcia małżeństwa podlegającego prawu polskiemu i
            kierownik urzędu stanu cywilnego następnie sporządzi akt małżeństwa"Czyli mowa
            tu o slubie cywlinym i w drugim przypadku o slubie konkordatowym. W zwiazku z
            tym na sam slub koscielny u.o NIE PRZYSLUGUJE , w swietle prawa jesli macie slub
            cywilny jestescie juz malzenstwem wiec nalezalo ewentualnie brac u.o przy slubie
            cywilnym teraz juz go nie odbierzecie niestety. pozdrawiam
          • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 09:43
            kr_ka_11 napisała:

> z poprzedniego roku powinien byc wykorzystany najpozniej do konca
            pierwszego
            > kwartalu roku nastepnego.

Teoretycznie tak, a jak to wygląda w praktyce to napisałam wyżej wink
            Co roku drażnię się z mężem, że do PIPu na nich doniosę. Podobnie
            jest zresztą z tym, że raz do roku trzeba wziąć pełne 2 tygodnie
            urlopu, czyli 14 dni. Jak się znamy z mężem, to jeszcze nigdy tyle
            na raz nie był na urlopie. Taka praca.
            • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 09:47
              narzeczonaania_2 napisała

W zwiazku z
              > tym na sam slub koscielny u.o NIE PRZYSLUGUJE
              ,

nothing.at.all napisała:

> Należy się dwa dni urlopu na własny ślub, bez względu jaki ślub to
              > jest.

???
            • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 09:59
              moj kuzyn pracuje w banku i tez maja tak jak pisze. ma zalegly z ilus lat.. nie
              wiem jak oni to robia ale pipe chyba maja w kieszeni po prostu wink
              • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 10:05
                *piszesz
    • nothing.at.all Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 09:35
      Należy się dwa dni urlopu na własny ślub, bez względu jaki ślub to
      jest.
      • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 09:58
        nothing.at.all napisała:

> Należy się dwa dni urlopu na własny ślub, bez względu jaki ślub to
        > jest.

wlasnie chyba niestety nie.
        trzeba przedlozyc akt slubu, a ten akt masz z USC z jakiegos czasu wstecz.. z
        tego co wiem to na sam koscielny, jak jest w innym terminie nie ma sie tego
        prawa.. (kolezanka teraz miala koscielny, po paru latach od cywilnego i nie
        brala okol. bo wlasnie brala go wtedy). a czy z racji tego, ze Twoj maz nie
        wykorzystal wczesniej na ta okolicznosc, to nie jestem pewna ale to chyba
        przepada uncertain
    • kavainca Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 13:04
      przykro mi Emi, ale w świetle prawa jesteście juz małżeństwem:}
      urlop nalezy sie na ślub cywilny bądx konkordatowy, na wyznaniowy
      niestety niesad
      • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 13:49
        Zwolnienia od pracy tzw.urlopy okolicznościowe reguluje
        Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dn.
        15.05.1996r. w sprawie sposobu usprawiedliwiania nieobecności w
        pracy oraz udzielania pracownikom zwolnień od pracy. Zgodnie z tymi
        przepisami pracodawca jest zobowiazany zwolnić od pracy pracownika
        na czas obejmujący 2 dni w razie ślubu pracownika. Przepisy nie
        precyzują rodzaju ślubu. W związku z tym pracodawca powinien
        udzielić dni wolnych na ślub kościelny, nawet jeśli wcześniej
        pracownik brał wolne dni na ślub cywilny. Prowadzę sprawy
        administracji personalnej w firmie i takie zasady stosuję. Nigdy nie
        spotkałam się z zarzutami ze strony PIP. EMI należą się zatem dwa
        dni wolne z powodu ślubu. Pozdrawiam i życzę udanej, bezstresowej
        ceremonii.
        • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 14:04
          to sobie poczytaj

www.prawo.egospodarka.pl/41027,Nie-kazdy-slub-gwarantuje-urlop-okolicznosciowy,1,34,3.html
          • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 16:32
            A od kiedy to portale internetowe i zamieszczane w nich opinie
            (nawet specjalistów) są wykładnią prawa?
            Znam opinie Inspekcji Pracy w tym temacie. Moje twierdzenie opiera
            się właśnie na nich.
            • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 19:45
              nie bede juz Cie w zaden sposob przekonywac. jesli uwzasz, ze masz racje -
              prosze bardzo smile
              • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 15.09.09, 20:52
                kr_ka_11 napisała:

> nie bede juz Cie w zaden sposob przekonywac. jesli uwzasz, ze masz
                racje -
                > prosze bardzo smile

To nie chodzi o przekonanie. Nie chcę też spierać się z Tobą.
                Doceniam Twoje zgłębienie tematu. I tak ostateczną decyzję podejmie
                pracodawca, ale po co robić nadinterpretację prawa. Pozdrawiam
                bardzo serdecznie. Nie gniewaj się na mnie, ale ja z natury jestem
                taka zasadnicza. Nie chciałam nikomu dokuczyć. Przepraszam.
                • redpaulla termin wykorzystania u.o. 15.09.09, 23:09
                  A ja mam inne pytanie:
                  jestem nauczycielką, ślub brałam w wakacje, nie potrzebowałam urlopu
                  okolicznościowego, czy w związku z tym on mi przepadł, czy mogę go wykorzystać
                  np. we wrześniu?

Będę wdzięczna za odp.
                  pozdrawiamsmile
                  • emily_valentine Re: termin wykorzystania u.o. 16.09.09, 00:03
                    Redpaulla, skoro jesteś po ślubie to po co Ci ta czerwona kiecka?
                  • 1luna1 Re: termin wykorzystania u.o. 16.09.09, 08:53
                    Niestety nie możesz go już wykorzystać. W przypadku, gdy zdarzenie,
                    które usprawiedliwiałoby nieobecnośc w pracy (ślub nauczyciela)
                    miało miejsce w okresie innej usprawiedliwionej nieobecności
                    pracownika (np.urlopu), dni wolne nie przysługują.
                    Ponadto niewykorzystanie dni wolnych nie skutkuje nabyciem prawa do
                    ekwiwalentu za te dni (M. Mrozowska „Urlopy okolicznościowe i inne
                    nieobecności w pracy”, Prawo Pracy z 2005 r. Nr 12/ poz.14).
                    Pozdrawiam i życzę szczęścia w małżeństwie.
                  • kr_ka_11 Re: termin wykorzystania u.o. 16.09.09, 09:20
                    ale tu jestem pewna, przepadl.
                • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 09:20
                  nic sie nie dzieje, po prostu ja juz nic z tego nie kumam.
                  • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 09:35
                    kr_ka_11 napisała:

> nic sie nie dzieje, po prostu ja juz nic z tego nie kumam.

To jesteśmy już dwie. Ja też nic nie kumam sad
                    • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 10:37
                      Przepraszam. To ja niechcący narozrabiałam. Mój poprzedni post
                      dotyczył odpowiedzi na pytanie redpaulli - nauczycielki. To
                      jej urlop okolicznościowy się już nie należy, Natomiast EMI
                      moim zdaniem będą przysługiwały 2 dni, o ile jest zatrudniona.
                      Jeszcze raz przepraszam, ale nie mam wprawy w poruszaniu się po
                      portalu.
                      • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 10:42
                        1luna1 napisała:
                        > moim zdaniem będą przysługiwały 2 dni, o ile jest zatrudniona.

chodzi o meza. beda albo nie beda, bo intepretowac to mozna roznorodnie. jak dla
                        mnie prawa do okolicznosciowego nie ma, bo to nie konkordatowy ani cywilny, co
                        wyraznie jest napisane na egospodarka, ale zapytac nie zaszkodzi. chyba
                        najlepiej bedzie u zrodla.
                        • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 10:47
                          Tak, tu chodzi o mojego M. Ja na permanentnym urlopie jestem wink

• kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 10:50
                          kuuurde no, az zadzwonilam do kadr.. i nie przysluguje na sam koscielny, nawet
                          jak na cywilny wczesniej sie nie bralo. przepada.

pracuje w firmie ktora ma 5 oddzialow i 4000 pracownikow, wiec interpretacja
                          prawna nie jest zalezna od jednej osoby. oficjalnie jest tak, ze udziela sie
                          tego urlopu na okolicznosc, a potwierdza aktem zawarcia malzensta - regulowanym
                          prawnie (USC, ew. slub konkordat.). jezeli dokument jest np. z przed dwoch lat
                          to okolicznosc byla wtedy. to jest oficjalne stanowisko w mojej firmie, wiec
                          najlepiej bedzie jesli zapyta u siebie. moze tam inaczej to interpretuja.
                          • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 11:36
                            Przepisy nie regulują wprost przypadku męża EMI. Jednak moim zdaniem
                            pracownik ma prawo do skorzystania ze zwolnienia od pracy w związku
                            ze ślubem kościelnym. Cytowane przeze mnie wyżej Rozporządzenie
                            MPiPS z dnia 15.05.1996r. określa, że pracodawca jest obowiązany
                            zwolnić pracownika na czas obejmujacy 2 dni w razie jego ślubu.
                            Prawodawca nie określa, jaki to rodzaj ślubu. Regulacja ta ma ogólny
                            charakter i nie obejmuje sytuacji "skomplikowanych", takich jak
                            przedstawiła EMI. Celem przepisów Rozporzadzenia jest umożliwienie
                            pracownikowi bezpośredniego uczestniczenia w niecodziennych
                            wydarzeniach jego życia osobistego (ślub). Takim wydarzeniem jest
                            zarówno ślub cywilny, jak i ślub kościelny. Skoro przepisy nie
                            wprowadzają w tym wypadku żadnych ograniczeń, to sądzę, że nie ma
                            podstaw, aby pracodawca odmówił pracownikowi w tym przypadku
                            zwolnienia od pracy. Wszystko jednak zależy od pracodawcy męża EMI.
                            Jeśli podchodzi do sprawy rozsądnie, to nie odmówi urlopu
                            okolicznościowego. Gorzej bywa w dużych korporacjach. Te ścisłe
                            procedury, utrudnienia w komunikacji wewnętrznej, anonimowość,
                            intranety = odhumanizowanie. Z doświadczenia wiem, że to własnie
                            tam nadinterpretuje się prawo. Tak czy siak trzeba pytać pracodawcy.
                            Mam nadzieję, że tym razem nie naplątałam i wyłuszczyłam należycie
                            sens zagadnienia.
                            • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 11:45
                              dobra, ja juz sie w to nie zaglebiam. peace smile
                              • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 11:57
                                kr_ka_11 napisała:

> dobra, ja juz sie w to nie zaglebiam. peace smile

Sorry, nie chciałam wywoływać wojny. Jestem pacyfistką.
                                Sądzę, że pracownicy powinni znać swoje prawa, aby nadgorliwe
                                kadrowe nie "wciskały im ciemnoty".
                                Zagalopowałam się trochę w swoich ambicjach edukacyjnych. Już
                                spadam. Miłego dnia.
                                • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 12:03
                                  Boszzzzz, czy ja zawsze muszę mieć wszystko takie pokomplikowane?
                                  Dzięki dziewczyny za wszystkie informacje smile
                                  Napisałam zapytanie do PIPu. Zobaczymy czy i co mi odpowiedzą.
                                  • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 12:15
                                    emily_valentine napisała:

> Boszzzzz, czy ja zawsze muszę mieć wszystko takie pokomplikowane?
                                    > Dzięki dziewczyny za wszystkie informacje smile
                                    > Napisałam zapytanie do PIPu. Zobaczymy czy i co mi odpowiedzą.

Możesz zadzwonić, będzie szybciej. Porady prawne PIP 022 5831727
                                    od 9 do 14-tej
                          • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 11:50
                            kr_ka_11 napisała:

>oficjalnie jest tak, ze udziela sie
                            > tego urlopu na okolicznosc, a potwierdza aktem zawarcia malzensta -
                            regulowanym
                            > prawnie (USC,...

nie tylko z USC, może być zaświadczenie od księdza.
                            A tak na marginesie, to pracodawca nie powinien przechowywać aktu
                            ślubu (czy to oryginał czy to kopia) w aktach osobowych pracownika.
                            Tam są (chronione prawem) dane osobowe nie tylko pracownika!!!
                            Akt ślubu należy wyłącznie pokazać pracodawcy jako dowód na
                            usprawiedliwienie nieobecności za 2 dni.
                            • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 16.09.09, 11:53
                              no tak wlasnie sie to odbywa.
        • narzeczonaania_2 Re: urlop okolicznościowy 18.09.09, 10:37
          tak urlop okolicznosciowy reguluje to rozporzadzenie ale jak sama zauwazylas nie
          precyzuje rodzaju slubu dlatego wykladni nalezy dokonywac w nawiazaniu do art.1
          Kodeksu rodzinnego tak jak pisalam w swoim wczesniejszym poscie , prawa nigdy
          nie interpretuje sie uznaniowo, tzn ze jesli nie jest cos sprecyzowane to sami
          mozemy sobie to dopowiedziec jak nam pasuje, wszystko jest dokladnie opisane
          ale nie zawsze w tym samym kodeksie, rozporzadzeniu czy ustawie,czasem nalezy
          poszperac i zestawic pare artykulow prawnych ze soba, wiem cos o tym bo jestem
          prawnikiem z wyksztalcenia pozdrawiam
          • kr_ka_11 Re: urlop okolicznościowy 18.09.09, 10:43
            narzeczonaania_2 napisała:

> tak urlop okolicznosciowy reguluje to rozporzadzenie ale jak sama zauwazylas ni
            > e
            > precyzuje rodzaju slubu dlatego wykladni nalezy dokonywac w nawiazaniu do art.1
            > Kodeksu rodzinnego tak jak pisalam w swoim wczesniejszym poscie , prawa nigdy
            > nie interpretuje sie uznaniowo, tzn ze jesli nie jest cos sprecyzowane to sami
            > mozemy sobie to dopowiedziec jak nam pasuje, wszystko jest dokladnie opisane
            > ale nie zawsze w tym samym kodeksie, rozporzadzeniu czy ustawie,czasem nalezy
            > poszperac i zestawic pare artykulow prawnych ze soba, wiem cos o tym bo jestem
            > prawnikiem z wyksztalcenia pozdrawiam

prawnikiem nie jestem, ale tez tak to zrozumialam. napisane jest to dosc jasno i
            klarownie, jak sie poszuka w internecie to informacje wg mnie nie pozostawiaja
            watpliwosci.
    • 1luna1 Re: urlop okolicznościowy 03.11.09, 10:30
      EMILY, przyjmij moje szczere gratulacje z okazji ślubu i życzenia
      pomyślności na nowej, pobłogosławionej drodze życia. Ciekawa jestem
      jak z urlopem okolicznościowym Twojego męża? Czy wykorzystał?
      Pozdrawiam serdecznie.
      p.s. wyglądałaś na ślubie tak jak się tego spodziewałam, czyli z
      klasą i super elegancko. Dziewczyno Ty masz świetny gust i styl.
      Moim zdaniem wszystko było ekstra.
      Dopisek dla szyderczych forumek: nie podlizuję się. Za stara jestem
      na takie numery.
      • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 03.11.09, 11:00
        Luna,
        Pisałam o tym w trakcie przygotowań, że odstałam listowną odpowiedź
        z PIPu. Urlop w sytuacji mojego męża niestety mu się nie należy.
        Zaległy urlop z okazji ślubu cywilnego też nie.
        Mimo wszystko mąż złożył wniosek o ślub okolicznościowy. Jak się
        uda, to go dostanie wink Wszystko zależy od tego czy w kadrach się
        dopatrzą. W każdym bądź razie szefowa wie jaka jest sytuacja. Jak
        nie, to tragedii też nie będzie, bo jak pisałam mąż ma i tak dużo
        zaległego uropu wypoczynkowego.
        Dzięki za gratulacje i życzenia smile
        • emily_valentine Re: urlop okolicznościowy 03.11.09, 11:34
          emily_valentine napisała:

> Mimo wszystko mąż złożył wniosek o ślub okolicznościowy

miało być urlop okolicznościowy tongue_out
    • paulakosc Re: urlop okolicznościowy 03.11.09, 13:01
      według mnie urolp by sie należał w okolicach ślubu np. dzień ślubu i następny ale trzeba to udokumnetować. Nie można go sobie później po kilku tygodniach wykorzystać on po prostu przepada nie da się nic zrobić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka