Dodaj do ulubionych

tanio ślub

19.12.11, 19:46
Witam, bardzo potrzebuje rady dot. ślubu. Czy da sie go zrobić tanio, ale naprawde bardzo tanio...? Sytuacja wyglada tak, że mieszkamy z narzeczonym, mamy małe dziecko, żyjemy z 1 pensji i to niewielkiej, nie jestesmy w stanie praktycznie nic zaoszczedzic. Ale bardzo chcemy wziać ślub, i to zaraz, sytuacja finansowa nie zmieni sie w najblizszym czasie wiec po co czekac... Myślalam nawet żeby pojśc do urzedu tylko ze świadkami a rodzinie powiedziec pozniej ale narzeczony mowi ze jego rodzina by sie smiertelnie obrazila i taka opcja nie wchodzi w gre... Przeliczylam najblizsza rodzine ktora musielibyśmy zaprosic i razem ze świadkami i nami wyszlo 25 osob. Jestem przerazona, nie chce zeby brak pieniedzy spowodowal odlożenie ślubu na świetego dygdy... Macie rady jak mozna zaoszczedzic? Ale prosze o zrozumienie i życzliwe rady. Zlośliwych prosze o pozostawienie komentarzy dla siebie...
Obserwuj wątek
    • chomiczkami Re: tanio ślub 19.12.11, 20:00
      Powiem tak: jeśli nie macie funduszy, to nie ma co patrzyć na rodzinę, że się poobraża. Wolisz mieć długi?

Zawsze możecie wziąć ślub teraz, a rodzinie obiecać imprezę na srebrne gody wink.
    • brzuchaczek Re: tanio ślub 19.12.11, 21:05
      kiedy braliśmy ślub oprócz opłat w urzędzie ,kasę wydaliśmy w sumie na obiad-biesiadowanie ,trwało to do godziny 21 -zapłaciliśmy około 2 tys za wszystko ,ale tak szczerze to po co masz się stresować ,że kasy po ślubie nie będzie ,odpuście sobie wesele ,zrobicie przyjecie kiedy sytuacja się poprawi ,na razie weźcie ślub a rodzina jak taka mądra niech się na wesel zrzuci :-p
    • delaralde Re: tanio ślub 19.12.11, 21:08
      Jeżeli wzięlibyście ślub cywilny, to wydaje mi się, że nie byłoby problemu - odpada koszt sukni ślubnej, dekoracji sali, zapowiedzi, etc. Przyjrzyj się dyskusji z innego wątku tego forum - w wersji minimum zostają chyba tylko opłaty administracyjne...

Jeśli zamiast wesela zrobilibyście obiad dla rodziny w restauracji, to wyniosłoby Was +/- 2500tys. (25 osób x 100zł) plus ewentualny alkohol i tort weselny.

Wiele rzeczy można zrobić samemu (np. zaproszenia), pożyczyć lub wynająć - Dziewczyny na pewno coś Ci jeszcze podpowiedzą.

My zaczęliśmy już odkładać na własny ślub+obiad (ok 40 osób), ale jakbym nie liczyła wyniesie nas to co najmniej 10 tys...
      • angazetka Re: tanio ślub 19.12.11, 21:16
        > Jeżeli wzięlibyście ślub cywilny, to wydaje mi się, że nie byłoby problemu - od
        > pada koszt sukni ślubnej

W kwestii formalnej - suknia ślubna nadaje sie też na slub cywilny, a do kościelnego można iść nie w sukni.
        • horpyna4 Re: tanio ślub 20.12.11, 07:42
          Ja brałam kościelny w zgniłozielonym kostiumie i czarnych mokasynach. Z wielką torbą na ramieniu. Pan młody był wprawdzie w garniturze, ale na wierzchu miał kurtkę (było zimno).

Było tylko dwóch świadków, a ksiądz był cały szczęśliwy, że ktoś wreszcie bierze ślub na serio, a nie na pokaz.
      • hanna26 Re: tanio ślub 19.12.11, 22:43
        > Jeżeli wzięlibyście ślub cywilny, to wydaje mi się, że nie byłoby problemu - od
        > pada koszt sukni ślubnej, dekoracji sali

big_grin
        Co prawda ja brałam ślub 10 lat temu, więc może coś niecoś się w Kościele Katolickim zmieniło. Nie słyszałam jednak, że aby otrzymać ślub kościelny konieczna jest suknia ślubna i dekoracja sali. Rozumiem, że pannie młodej w garsonce ksiądz ślubu nie udzieli. Co do dekoracji sali, to nawet nie próbuję dojść w czym rzecz. shock

A jeśli chodzi o pytanie w wątku. Ze dwa lata temu byłam na ślubie koleżanki. Po ślubie ksiądz ogłosił, że wszyscy, którzy pragnął złożyć życzenia młodej parze zaproszeni są do sali niedaleko kościoła. To była jakaś wynajęta salka, chyba w jakiejś szkole, nie pamiętam dokładnie. Był tam dla wszystkich skromny poczęstunek. Ciastka i sok. Było miło, ciepło i serdecznie. I wszyscy, którzy przyszli do kościoła do młodych mogli spokojnie z nimi porozmawiać i przyjąć poczęstunek. Wiem, że rodzice i świadkowie poszli potem do mieszkania państwa młodych. Całość kosztowała jakieś grosze. Może to byłoby wyjście?
      • marina111 Re: tanio ślub 27.01.12, 14:34
        A do kościoła to trzeba miec suknie?? Inaczej ksiadz nie wpuszcza czy co??
    • bell82 Re: tanio ślub 19.12.11, 21:14
      A mnie śmiesza tacy ludzie co to by sie śmiertelnie obrazili z powodu braku zaproszenia na wesele/przyjecie itd..macie taka sytuacje jaka macie i chyba dorosli ludzie jak rodzina powinna to zrozumiec..zaprosiłabym te osoby na slub cywilny i toast po uroczystosci w pałacu slubów, a rodziców i świadków po tym wszystkim zabrałabym na dobry obiad...nie róbcie nic na siłe i tyle..
      • gazetowa_krowa Re: tanio ślub 22.01.12, 23:58
        Ale tu nie chodzi o zaproszenie na imprezę, a o ukrycie w ogóle faktu zawarcia związku małżeńskiego.
        Dla mnie to naturalne, że byłoby mi przykro gdyby bliska mi osoba nie chciałaby mnie w tak ważnym dla niej dniu.
    • jagoda_pl Re: tanio ślub 19.12.11, 21:51
      Jak rodzina taka zabawowa to niech ślub zasponsorujewink

"Uwielbiam" takie klimaty... Skoro Was nie stać, to nie robicie i basta. A sam ślub to nie jest droga impreza. Można upolować używaną suknię na Allegro (a jeśli nie musi to być suknia ślubna to spokojnie znajdziesz niedrogą fajną sukienkę w jednej z sieciówek), można kupić proste obrączki, zrobić samemu zaproszenia... Pokop po forum - jest tu sporo fajnych porad!
    • martina.15 Re: tanio ślub 19.12.11, 21:56
      Jeju! Jeśli rodzinka nie chce wesprzeć to zaproście do kościoła na ślub, jeden kwiatek w rączkę, z księdzem pogadać jaka sytuacja i już. Jak się rodzinka będzie pytać o wesele to powiecie wprost że was nie stać, macie dziecko i chcecie wziąć ślub dla wzięcia ślubu i tyle. Jak ktoś będzie chciał jeść obiad to niech sobie sam kupi albo się dołoży do przyjęcia, jeśli taki zabawowy.
    • 5th_element Re: tanio ślub 19.12.11, 22:16
      spokojnie, nie jestes pierwsza tu z takimi watpliwosciami. Podobnie jak przedpiśćczynie popieram formule spokoju finansowego i nieszastania majatkiem na jeden dzien, mimo ze tak wazny.

slub to nie to samo co wesele. Skoro pragniecie slubu to go wezcie. Postarajcie sie, by to byla Wasza chwila, ZAWIADOMCIE bliskich o tym waznym dniu, niech przyjda i zloza Wam zyczenia. Obraczki mozna kupic srebrne, mozna dac do przetopienia jakies posiadane zloto... mozna i obraczek nie miec wcale (ja bym nie chciala nie miec ale i takie watki tu byly).

Jesli bedziecie brac slub koscielny to moze zapytajcie ksiedza o mozliwosc postawienia szampana w jakiejs salce przykoscielnej?

Bo jesli to cywilny to miejsce z reguly w urzedach jest. I nawet udostepniaja kieliszki. Po slubie wezcie sobie weekend czy nawet jeden dzien gdzies dalej, a'la podroz poslubna. Bedzie uroczo. A jak rodzina Was kocha, to nie tylko zrozumie, ale i obdarzy Was tym, czym bedzie mogla. Powodzenia!
      • sposobuzycia Re: tanio ślub 20.12.11, 09:10
        A może ktoś z rodziny ma dom i wiosną można byłoby przygotować w nim przyjęcie? Zróbcie imprezę zrzutkową - ciocia sałatkę, mama zrazy i obiad jest gotowy. Impreza nie całonocna tylko np do 21-22 więc dużo jedzenia nie tzreba. Zamiast hektolitrów wódki można kupić trochę wina do jedzenia i powiedzieć, ze więcej alko nie będzie. Sukienka - na pewno można kupić tanią, zwłaszcza na wyprzedażach, czy uszyć.

Mój teść na półtora miesiąca przed weselem zadzwonił do nas z pretensjami, że co za lokal wybraliśmy, małe łazienki w nim są (kankana chciał w niej tańczyć? Jestem przekonana że ja z suknią spokojnie się zmieszczę) i że niedobre jedzenie... M. mu powiedział, że jak zadzwoniliśmy z nowiną, to pierwsze co powiedział, to że nie ma kasy. W związku z tym zrobiliśmy to, na co nas stać i co było wolne w danym terminie. Jak mu się nie podoba, to może wyłożyć kasę i opłacić nawet hotel Mariott w Warszawie. Albo zabrać wszystkich gości do Dubaju. I skończyło się mędzenie i jęczenie. Zróbcie tak samo.

My wydajemy trochę kasy, ale i tak wydaje mi się, że robimy wszystko tanim kosztem. Dam znać za tydzień jak było, podsumuję koszty. Zdaję sobie sprawę że nasze wesele też dałoby się zrobić taniej jeszcze jak byśmy się postarali i poszukali, ale i tak nie jest źle.
        • 5th_element Re: tanio ślub 20.12.11, 10:40
          jeszcze pomyslalam, ze jesli Autorka jest z wiekszego miasta to mozna stroje slubne ... wypożyczyć np z teatru (nie chodzi mi o stroje z epoki, by nie wygladalo na przebranie. Sa teatry, operetki, ktore wypożyczaja stroje za naprawde niewielkie pieniadze a jest w czym wybierac). Sama wypożyczałam za 30 zł na kilka dni.

Na Allegro widzialam wczoraj sliczne sukienki nawet za 150 zł. Oczywiscie używane, ale co to za użycie - 1 dzień.
      • martina.15 Re: tanio ślub 20.12.11, 11:16
        5th, szampan w salce przykościelnej i mini podróż poślubna dla biednych- masz fantazję tongue_out

To wszystko nie jest potrzebne.

Ech, myślę sobie ile mamy szczęścia bo rodzice chcą nam pomóc i wspierają. Bo gdyby nie to to albo byśmy czekali nie wiadomo ile albo zrobili podobną, malusieńką i intymną uroczystość.
        zawszetoja, jeśli potrzebujesz, może będziemy w stanie w czymś pomóc, coś pożyczyć itp?
    • trzybabajagapatrzy Re: tanio ślub 20.12.11, 13:03
      Ślub cywilny z powodu przekonań czy plotek, że kościelny tyyyyyyyyle kosztuje? Jeśli odpowiedź pierwsza to ok, nie czepiam się. Jeśli jednak z powodu kosztów kościelnego, to radzę nie wierzyć w plotki, że to co łaska, ale nie mniej niż... Owszem, zgadzam się, że są proboszczowie, którzy przy okazji ślubu chcą nabić sobie kiesę, ale również są ci, którzy są w stanie odprawić Mszę ślubną ZA DARMO - tak tak, nawet organista za darmo będzie. Radzę szukać zwłaszcza w kościołach przyklasztornych, ale nie tylko. Znam takie przypadki. Nawet akt ślubu/zapowiedzi również ZA DARMO. A ksiądz się jeszcze cieszy, że ślub z potrzeby serca, a nie szopka dla rodziny. Jakby co- to służę informacją gdzie tak dobrze (namiary na różne części Polski)
      • hanna26 Re: tanio ślub 20.12.11, 14:52
        My chrzciliśmy nasze pierwsze dziecko w kościele Akademickim św. Anny w Warszawie - za darmo. Ksiądz, kiedy się dowiedział, że jestem bezrobotna, nie chciał przyjąć ani grosza.
    • mancipi Re: tanio ślub 21.12.11, 01:50
      po pierwsze nigdy bym nie ukrywała ślubu przed rodziną-dla mnie to nietakt + to chwila, kiedy warto mieć przy sobie najbliższych
      po drugie-jakie wyobrażenie o późniejszej imprezie ma przyszły mąż, bo możliwości jest kilka:
      -obiad dla najbliższych w restauracji-spokojnie można się zmieścić w cenie ok 60 zł za os (my za obiad na 40 osób całościowo z alko i ciastem zapłaciliśmy 4000 zł, a menu było "bogate")
      -obiad w domu-waszym, któryś rodziców, częściowo przygotowany samodzielnie lub catering
      - jeżeli chce jakąś imprezę dla znajomych-można pójść do zwykłego klubu, wynająć box i uprzedzić znajomych, że za alkohol płacą sami-myślę że większość nie bedzie miała nic przeciwko; można też zrobić domówkę-niech każdy coś przyniesie

co do innych wydatków: ładną sukienkę znajdziesz w zwykłym sklepie, brak słowa "ślubna" zawsze obniża cenę; można też kupić na allegro (ja tak kupowałam bo nie wyobrażałam sobie wydać na sukienkę 3 tys zł); garnitur pewnie M jakiś ma, a jak nie to można kupić coś za 300 zł, a za 600-700 są bardzo porządne-polecam wyprzedaże w styczniu w bytomiu czy próchniku
      zaproszenia wydrukować, lub kupić- najtańsze są po 50 gr, lub zaprosić ustnie
      obrączki-najlepiej mieć własne złoto na przetopienie, jak nie macie to u małych złotników na pewno trafią sie klasyczne, niedrogie, można też kupić "tymczasowe"

w każdym razie powodzenia, a jeżeli oboje chcecie ślubu to nie warto go odkładać, fakt że ma być skromny pozwala go też szybko zorganizować tzn w miesiąc jaki trzeba odczekać od pierwszej wizyty w usc
    • brytf-anna Re: tanio ślub 21.12.11, 11:27
      Zawszetoja - pomysłów jest mnóstwo, na pewno najgorszym jest odkładanie ślubu z powodu braku kasy smile Propozycje już padły, nie wiem, skąd jesteś, ale jeśli z Warszawy, to może fajnym rozwiązaniem byłoby przyjęcie połączone z rejsem tramwajem wodnym po Wiśle - nie jest to droga rzecz, na pokład wystarczy szampan i przekąski, a wrażenia będą niezapomniane.
      Jeśli nie z Warszawy, to może piknik nad rzeką lub w ogrodzie? Tylko trzeba uprzedzić gości, żeby panie nie przychodziły w szpilkach smile
      I jeszcze kilka rad zakupowych - nie używajcie słowa ślubny. Restauracja - "na uroczystość rodzinną", sukienka - "wieczorowa" albo "koktajlowa" smile "ślubny" zawsze winduje cenę.
      Z opłatami za ślub kościelny to prawda - myślę, że wystarczy szczerze pogadać z księdzem o Waszej sytuacji. Trzymam kciuki!
    • paskud_agg Re: tanio ślub 21.12.11, 11:30
      Cześć,

Też brałam ślub "tanio" - 25 osób, w tym z rodziny tylko rodzice i rodzeństwo. Reszta rodziny została zaproszona na sam ślub i ... nikomu się nie chciało kilkaset kilometrów fatygować, dziwne smile

Mój brat podobnie - w uroczystości brało udział kilkanaście osób, potem uroczysty obiad u nas w domu.

W zasadzie wszystko zależy od tego, jak chcecie całość zorganizować. Ślub kosztuje 84zł, plus ewentualnie 20zł za każdy skrócony odpis aktu urodzenia, o ile bierzecie ślub poza swoim USC. Do tego koszt obrączek (zakładam, że chcecie je mieć) i ewentualnie kwiatki dla Panny Młodej (ja miałam, ale do dziś nie rozumiem po co one są big_grin).

Strój jest kwestią całkowicie dowolną i możecie na ten cel wydać od 0zł, ubierając się w to, co macie, do całkiem sporych kwot.

Pozostaje kwestia ugoszczenia rodziny. Zwykle ślub równa się biesiadzie z wieloma daniami, ale można przecież zaprosić rodzinę do ładnej i smacznej restauracji na w miarę normalny obiad, a można zaprosić do siebie do domu na drobne przekąski i kieliszek szampana.

Przede wszystkim jednak radziłabym zachować zdrowy rozsądek i nie poddawać się zanadto presji rodziny. Moja rodzina jest na mnie chyba sfochowana za takie rozegranie sprawy, ale cóż - ja mam argument, że przecież zapraszałam, a nie przyjechali, więc fochy uważam za bezpodstawne smile i żyję "długo i szczęśliwie" smile
    • makarona1 Re: tanio ślub 22.12.11, 13:29
      Weźcie ślub tylko w obecności świadków zapraszając ich "po" na kawę, a resztę rodziny poinformujcie o zawartym związku przy okazji najbliższych urodzin/ imienin/ świąt Wielkanocnych itp
      Nikt normalny znający Waszą sytuację finansową się nie obrazi- raczej będą zadowoleni ze zmiany statusu smile
    • brown_aurelia Re: tanio ślub 24.12.11, 23:26
      weź sobie ślub cywilny, zaproś najbliższą rodzinę na obiad do restauracji, a wielkie wesele na 100 osób zrób sobie jak Cię będzie stać smile
    • bukfa Re: tanio ślub 25.12.11, 16:50
      Mozesz zastapic wielodaniowy obiad czyms prostszym i tanszym, ale z charakterem - podwieczorek, sniadanie (tak po angielsku - ja mialam przyjecie sniadaniowe, wyszlo bardzo fajnie), uroczysta herbatka, popoludniowe drinki, itp.
      • sposobuzycia Re: tanio ślub 25.12.11, 21:42
        Dokładnie. Jedzenie dla 25 osób to niewielki koszt w porównaniu z restauracyjnymi obiadami, możesz poprosić mamę, teściową, ciotki - albo zamiast kwiatów niech przyniosą sałatki czy przekąski smile
    • klosinska4 Re: tanio ślub 17.01.12, 04:12
      Ostatnio fotografowałam mega romantyczną parę, on 60, ona 50 lat wink, ale nie ma tu większego znaczenia wiek, tylko tę atmosferę, młodzi mieli tylko świadków, zaprosili ich potem do restauracji na kolację. Dawno nie widziałam tak wyluzowanej i szczęśliwej pary wink

www.facebook.com/media/set/?set=a.259717474056667.77344.193536650674750&type=3&saved
      • 5th_element Re: tanio ślub 17.01.12, 11:19
        rzeczywiscie, swietne zdjecia i urokliwy "obiekt" do fotografowania. Patrze na te zdjecia z usmiechem.
    • linka.k Re: tanio ślub 23.01.12, 15:12
      A skąd jesteś? Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłaby kolacja w domu. Jakiś szwedzki bufet, trochę ciasta. Gości możesz później poprosić o przesłanie zdjęć. Cóż ja z imprezą na 40 osób (ciepła kolacja, sałatki, ciasto, napoje, alko) zmieściłam się w 900zł, także nawet z USC dałoby się to w 1000zł zmieścić. A zawsze też później coś dostaniecie w prezencie i myślę, że budżet wyjdzie na zero. Jeśli macie małe mieszkanie polecam ślub chłodniejszą porą (łatwiej jedzenie przechować) a jak domek z ogródkiem to latem na dworze, może jakieś ognisko? będzie więcej miejsca.
      Jeśli mieszkasz niedaleko Bydgoszczy to mogę służyć jako kucharka, oczywiście za free smile

O i możesz poprosić jakąś koleżankę by pomogła Ci w obsłudze gości (poodgrzewała na czas jedzenie, a później pozmywała)

Zresztą napisz skąd jesteś, myślę, że któraś z nas się zaoferuje i pomoże w takich okołokuchennych sprawach smile
      • linka.k Re: tanio ślub 23.01.12, 15:13
        Ps. w tym płaciłam 150zł za wypożyczenie sali w świetlicy. Mieszkamy na pokoju, nie zmieścilibyśmy nawet na stojąco 15 osób ;p
    • marina111 Re: tanio ślub 27.01.12, 14:33
      ślub w urzędzie/kościele a po slubie przyjęcie w domu, zamówcie catering. Jesli Cięzko będzie posadzić gości to mozna zrobić szwedzki bufet.
      Ja bym nie rezygnowała ze ślubu
    • 83kimi Re: tanio ślub 27.01.12, 17:42
      Po pierwsze dlaczego musisz zaprosić 25 osób? Ja też mam liczną rodzinę, ale nie zapraszam kuzynów, kuzynek, ich dzieci, tylko dziadków, rodziców, rodzeństwo i rodzeństwo rodziców. Po drugie wcale nie trzeba robić przyjęcia.
      Do kościoła czy urzędu zaproście wszystkich informując wcześniej, że nie planujecie przyjęcia.
      W urzędzie po ślubie można zorganizować lampkę szampana. Coś takiego zrobiła moja kuzynka, a potem udała się z rodzicami i świadkami na obiad do knajpy.
      Moja koleżanka dogadała się z księdzem i po ślubie kościelnym w salce obok kościoła był szampan i ciasto, wszystko trwał niecałe 2 godziny, ale było miło.
      Wyluzuj, nie przejmuj się innymi. Zróbcie tak, aby Wam było dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka