rubra Re: :) 06.07.06, 21:02 "Nie wcześniej niż trzy miesiące przed ślubem należy wziąć udział w katechezach przedmałżeńskich. Obejmują one zwykle dziesięć spotkań odbywających się raz w tygodniu." Załaczam małe sprostowanie: nigdzie nie jest napisane, że katechezzy musża byc ukonczone nie wczesniej niz 3 miesiace przed ślubem.Natomiast najpoźniej 3 miesiace przed slubem nalzey zgłosic sie do biura parafialnego.Poza tym nalezy odbyc 3 spotkania w poradni dla narzeczonych i na to jest potrzebny min. 1 miesiac przed slubem(a dokładniem oddaniem dokumentów księdzu). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mjacek3 Re: 3 miesiące przed ślubem.... 06.10.06, 17:56 Coś rzeczywiście się komuś przestawiło. Nauki przedmałżeńskie, jak można przeczytać, to 10 konferencji (co tydzień), czyli jak nie ma świąt, to 2.5 miesiąca netto. Cykle nauk w danej parafii raczej się nie nakładają - więc tak naprawdę to trzeba o tym myśleć pół roku wcześniej. A jeśli chce się podejść "ambitniej" - np. przez Wieczory dla Zakochanych - to serie są raz na wiosnę i raz jesienią.... Więc jak ktoś nie policzy czasu, tylko tu przeczyta o tych 3 miesiącach, to się spóźni. ------------- www.spotkaniamalzenskie.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rootol Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 25.07.05, 09:40 Artykuł faktycznie ciekawy. Ja natomiast szukam informacji jakie formalności są konieczne po ślubie. Czy i gdzie trzeba fakt zmiany stanu cywilnego zgłosić. Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam wszystkie młode małżeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 25.07.05, 10:49 Musisz podac informacje o zmianie stanu cyw. wszedzie tam, gdzie podawala/es dane legotymujac sie dokumentami. Czyli wszelkie urzedy, banki, ubezpieczalnie etc. Jesli jestes plci meskiej i nie zmieniasz nazwiska, to masz troche czasu, a mezatki powiinny jak najszybciej (zeznanie podatkowe - tez nie zapomniec!!!). Rowniez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgoszac Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 17.02.06, 21:09 nie rozumiem dlaczego mezatki musza sie spieszyc? ja nei zmieniam nazwiska i nie widze potrzby informowania o moim stanie cywilnym np w urzedzie skarbowym... odnosze wrazenie, ze wystarczy wtedy tylko zmiana w ewidencji ludnosci (ani na nowych dowodach ani na prawie jazdy nie ma wypisanego stanu cywilnego) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 13.08.05, 14:59 Dziwne to.. Dlaczego niby na nauki można iść nie wcześniej niż 3 miesiąće przed ślubem? Można zrobić je dużo wcześniej, i mieć spokój. A przynoszenie dokumentów na dwa-trzy tygodnie przed ślubem to chyba troszkę późno? Odpowiedz Link Zgłoś
majasia Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 13.08.05, 15:47 Nauki możesz zaliczyć wcześniej. Są one ważne, zwykle bezterminowo,choć wiadomo jacy są księża. Natomiast zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu ważne jest 3 miesiące.A to dlatego,że istnieje obawa, że mogłabyś wyjść za mąż w "między czasie", dłuższym niż 3 m-ce. I wtedy oni by mieli problem. Zwykle na tych dokumentach widnieje adnotacja,że nie ma w ich księgach notki o tym,że wcześniej byłaś zamężna. Nie wiem czy rozumiesz co napisałam, ale bardzo się starałam. Odpowiedz Link Zgłoś
klute Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 14.08.05, 08:25 Czy ktos sie orientuje jak mozna juz pare lat po slubie wrocic do panienskiego nazwiska? Czy sa z tym trudnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 15.08.05, 16:06 Wydaje mi sie 8ale nie jestem ekspertem), ze jesli minelo juz pare lat, to odbywa sie to w ramach normalnej procedury, tzn. nie tak szybko i "bezbolesnie" jak np. w ciagu 3 m-cy od slubu albo üprzy rozwodzie, tylko na podstawie uzasadnionego wniosku z dosc wysokimi oplatami etc. Odpowiedz Link Zgłoś
majowa-panna Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 15.08.05, 18:04 Polecam porady: www.media.slask.pl/pliki/porady.htm Odpowiedz Link Zgłoś
gosia766 Re:zmiana nazwiska 17.08.05, 09:37 Nie ma problemu ze zmianą nazwiska przynajmniej po rozwodzie, nie wiem jak masz męża jak to jest, tylko tzreba zrobic to w ciagu trzech miesięcy, ja zmieniałm nazwisko wciagu 1 dnia i kosztowało mnie to chyba z 30 zł., i musiałam mieć przy sobie akt slubu i wyrok z sądu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanusiapl Slub na paszport? 13.02.06, 14:22 Od kilku lat mieszkam za granica. W sierpniu planuje wziac slub moim rodzinnym miescie. Problem w tym, ze skradzio mi jakis czas temu dowod osobisty i dotad nie mialam mozliwosci wyrobienia nowego. Obawiam sie ze napiety kalendarz nastepnych 6 mcy nie pozwoli mi na dwukrotna podroz do urzedu. Moje pytanie brzmi: czy bedac polskim obywatelem mozna wziac slub konkordatowy poslugujac sie jedynie paszportem? Dziekuje za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
brzecholina Re: Slub na paszport? 17.02.06, 20:59 w kosciele akceptuja paszport tak jak dowód osobisty Odpowiedz Link Zgłoś
panisamochodzik1 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 08.05.06, 09:24 Bzdura! na katechizacje wcale nie trzeba chodzic 3 miesiące przed ślubem. Tylko wypisy z USC tracą ważnoścć po trzech miesiącach, a wypisy z parafii np. chrzest po 6 miesiącach. Radzę sprawdzić dokładnie zanim się takie bzdury wypisze! Odpowiedz Link Zgłoś
slunko Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 06.07.06, 17:17 w tym artykule jest napisane, ze obcokrajowiec musi przedstawic dokument "zameldowania na pobyt czasowy na terenie RP"??? a co jesli my nie mieszkamy w Polsce a jedynie chcemy wziac slub? czy ktos mial takie doswiadczenia? dzieki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
bahanka Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 10.07.06, 20:59 Tez jestem zaskoczona poza tym doweidzialam sie ze jesli chcesz poslubic obcokrajowca to musi on dostaryc potwierdzenie zamieszkania w kraju w ktorym faktycznie zyje tzn jesli moj narzeczny jest anglikiem to musi potwierdzic zamieszkanie w Anglii ( tam tez mieszkamy)rozmawialam z pania z urzedu ....no i teraz nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
slawka_b Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 23.07.06, 00:09 Wiecie co, podzielę się z wszystkimi zestresowanymi mojimi nerwówkami. Mamy ślub oraz przyjęcie na 26 osób, planowo. I kurcze, oczywiście zgrzyty, bo tesciowej sie lokal nie podoba, bo mają złe jedzenie itp.... I zostaję przy swoim nazwisku, to już w ogóle wg rodziców porażka obyczajowa, porównywalna z małżeństwem homoseksualistów. Ale w sumie wiecie co wam powiem? Mam to wszystko glęboko!!! Przyjęcie potrwa około 4-5 godzin, i tak się objemy jak we Wigilię (czyt. jak świnie) i pójdziemy każde w swoją stronę. Tyle, że ja z Mężulkiem ;- ))) I wiecie? Nie mogę doczekać się ślubu ale przyjęcia wcale a wcale mi sie nie chce. Jeszcze się taki nie urodził, coby każdemu dogodził. I tak życzliwi będą obgadywać, i tak. Najch ętniej od razu z kocioła poszłabym do domu. Pozdrawiam wszystkich oraz stających okoniem! Odpowiedz Link Zgłoś
anadiomene7 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 20.01.07, 16:20 ja najchętniej wzięłabym ślub na jakiejś bezludnej wyspie, bez gości i calej maskarady. Odpowiedz Link Zgłoś
delusion1 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 24.09.06, 12:46 a czy ktos wie jak zdobyć i skąd: skrócone odpisy aktu urodzenia . Kto je wydaje? Odpowiedz Link Zgłoś
agni78 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 24.09.06, 13:00 ja swoj i męża odebralam w USC w miejscowosciach w ktorych sie urodziliśmy, i dodam że miałam problem z odebraniem odpisu męża bo ponoć mial to zrobic osobiście Odpowiedz Link Zgłoś