Dodaj do ulubionych

Dokumenty i formalności związane ze ślubem

24.07.05, 21:23
ciekawy artykul..
Obserwuj wątek
    • m.onika :) 24.07.05, 21:24
      ciekawy artykul..
      • rubra Re: :) 06.07.06, 21:02
        "Nie wcześniej niż trzy miesiące przed ślubem należy wziąć udział w katechezach
        przedmałżeńskich. Obejmują one zwykle dziesięć spotkań odbywających się raz w
        tygodniu."
        Załaczam małe sprostowanie:
        nigdzie nie jest napisane, że katechezzy musża byc ukonczone nie wczesniej niz
        3 miesiace przed ślubem.Natomiast najpoźniej 3 miesiace przed slubem nalzey
        zgłosic sie do biura parafialnego.Poza tym nalezy odbyc 3 spotkania w poradni
        dla narzeczonych i na to jest potrzebny min. 1 miesiac przed slubem(a
        dokładniem oddaniem dokumentów księdzu).
        Pozdrawiam
        • mjacek3 Re: 3 miesiące przed ślubem.... 06.10.06, 17:56
          Coś rzeczywiście się komuś przestawiło. Nauki przedmałżeńskie, jak można
          przeczytać, to 10 konferencji (co tydzień), czyli jak nie ma świąt, to 2.5
          miesiąca netto. Cykle nauk w danej parafii raczej się nie nakładają - więc tak
          naprawdę to trzeba o tym myśleć pół roku wcześniej. A jeśli chce się podejść
          "ambitniej" - np. przez Wieczory dla Zakochanych - to serie są raz na wiosnę i
          raz jesienią....

Więc jak ktoś nie policzy czasu, tylko tu przeczyta o tych 3 miesiącach, to się
          spóźni.

-------------
          www.spotkaniamalzenskie.pl
    • rootol Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 25.07.05, 09:40
      Artykuł faktycznie ciekawy. Ja natomiast szukam informacji jakie formalności są
      konieczne po ślubie. Czy i gdzie trzeba fakt zmiany stanu cywilnego zgłosić. Z
      góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam wszystkie młode małżeństwa smile
      • annajustyna Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 25.07.05, 10:49
        Musisz podac informacje o zmianie stanu cyw. wszedzie tam, gdzie podawala/es
        dane legotymujac sie dokumentami. Czyli wszelkie urzedy, banki, ubezpieczalnie
        etc. Jesli jestes plci meskiej i nie zmieniasz nazwiska, to masz troche czasu,
        a mezatki powiinny jak najszybciej (zeznanie podatkowe - tez nie zapomniec!!!).
        Rowniez pozdrawiam
        • malgoszac Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 17.02.06, 21:09
          nie rozumiem dlaczego mezatki musza sie spieszyc? ja nei zmieniam nazwiska i
          nie widze potrzby informowania o moim stanie cywilnym np w urzedzie
          skarbowym... odnosze wrazenie, ze wystarczy wtedy tylko zmiana w ewidencji
          ludnosci (ani na nowych dowodach ani na prawie jazdy nie ma wypisanego stanu
          cywilnego)
    • dakota77 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 13.08.05, 14:59
      Dziwne to.. Dlaczego niby na nauki można iść nie wcześniej niż 3 miesiąće przed
      ślubem? Można zrobić je dużo wcześniej, i mieć spokój. A przynoszenie
      dokumentów na dwa-trzy tygodnie przed ślubem to chyba troszkę późno?
      • majasia Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 13.08.05, 15:47
        Nauki możesz zaliczyć wcześniej. Są one ważne, zwykle bezterminowo,choć wiadomo
        jacy są księża. Natomiast zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu ważne jest 3
        miesiące.A to dlatego,że istnieje obawa, że mogłabyś wyjść za mąż w "między
        czasie", dłuższym niż 3 m-ce. I wtedy oni by mieli problem. Zwykle na tych
        dokumentach widnieje adnotacja,że nie ma w ich księgach notki o tym,że
        wcześniej byłaś zamężna. Nie wiem czy rozumiesz co napisałam, ale bardzo się
        starałam. smile
    • klute Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 14.08.05, 08:25
      Czy ktos sie orientuje jak mozna juz pare lat po slubie wrocic do panienskiego nazwiska? Czy sa z tym trudnosci?
      • annajustyna Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 15.08.05, 16:06
        Wydaje mi sie 8ale nie jestem ekspertem), ze jesli minelo juz pare lat, to
        odbywa sie to w ramach normalnej procedury, tzn. nie tak szybko i "bezbolesnie"
        jak np. w ciagu 3 m-cy od slubu albo üprzy rozwodzie, tylko na podstawie
        uzasadnionego wniosku z dosc wysokimi oplatami etc.
    • majowa-panna Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 15.08.05, 18:04
      Polecam porady:

www.media.slask.pl/pliki/porady.htm
      • gosia766 Re:zmiana nazwiska 17.08.05, 09:37
        Nie ma problemu ze zmianą nazwiska przynajmniej po rozwodzie, nie wiem jak masz
        męża jak to jest, tylko tzreba zrobic to w ciagu trzech miesięcy, ja zmieniałm
        nazwisko wciagu 1 dnia i kosztowało mnie to chyba z 30 zł., i musiałam mieć
        przy sobie akt slubu i wyrok z sądu. pozdrawiam
    • hanusiapl Slub na paszport? 13.02.06, 14:22
      Od kilku lat mieszkam za granica. W sierpniu planuje wziac slub moim rodzinnym
      miescie. Problem w tym, ze skradzio mi jakis czas temu dowod osobisty i dotad
      nie mialam mozliwosci wyrobienia nowego. Obawiam sie ze napiety kalendarz
      nastepnych 6 mcy nie pozwoli mi na dwukrotna podroz do urzedu. Moje pytanie
      brzmi: czy bedac polskim obywatelem mozna wziac slub konkordatowy poslugujac
      sie jedynie paszportem? Dziekuje za wszelkie informacje.
      • brzecholina Re: Slub na paszport? 17.02.06, 20:59
        w kosciele akceptuja paszport tak jak dowód osobisty
    • panisamochodzik1 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 08.05.06, 09:24
      Bzdura! na katechizacje wcale nie trzeba chodzic 3 miesiące przed ślubem. Tylko
      wypisy z USC tracą ważnoścć po trzech miesiącach, a wypisy z parafii np.
      chrzest po 6 miesiącach.
      Radzę sprawdzić dokładnie zanim się takie bzdury wypisze!
    • janonet4 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 05.07.06, 09:41

• slunko Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 06.07.06, 17:17
      w tym artykule jest napisane, ze obcokrajowiec musi przedstawic dokument "zameldowania na pobyt czasowy na terenie RP"??? a co jesli my nie mieszkamy w Polsce a jedynie chcemy wziac slub? czy ktos mial takie doswiadczenia?

dzieki za pomoc smile
      • bahanka Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 10.07.06, 20:59
        Tez jestem zaskoczona poza tym doweidzialam sie ze jesli chcesz poslubic
        obcokrajowca to musi on dostaryc potwierdzenie zamieszkania w kraju w ktorym
        faktycznie zyje tzn jesli moj narzeczny jest anglikiem to musi potwierdzic
        zamieszkanie w Anglii ( tam tez mieszkamy)rozmawialam z pania z urzedu ....no i
        teraz nie wiem

• slawka_b Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 23.07.06, 00:09
      Wiecie co, podzielę się z wszystkimi zestresowanymi mojimi nerwówkami. Mamy
      ślub oraz przyjęcie na 26 osób, planowo. I kurcze, oczywiście zgrzyty, bo
      tesciowej sie lokal nie podoba, bo mają złe jedzenie itp.... I zostaję przy
      swoim nazwisku, to już w ogóle wg rodziców porażka obyczajowa, porównywalna z
      małżeństwem homoseksualistów. Ale w sumie wiecie co wam powiem? Mam to wszystko
      glęboko!!! Przyjęcie potrwa około 4-5 godzin, i tak się objemy jak we Wigilię
      (czyt. jak świnie) i pójdziemy każde w swoją stronę. Tyle, że ja z Mężulkiem ;-
      ))) I wiecie? Nie mogę doczekać się ślubu ale przyjęcia wcale a wcale mi sie
      nie chce. Jeszcze się taki nie urodził, coby każdemu dogodził. I tak życzliwi
      będą obgadywać, i tak. Najch ętniej od razu z kocioła poszłabym do domu.
      Pozdrawiam wszystkich oraz stających okoniem!
      • anadiomene7 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 20.01.07, 16:20
        ja najchętniej wzięłabym ślub na jakiejś bezludnej wyspie, bez gości i calej
        maskarady.
    • delusion1 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 24.09.06, 12:46
      a czy ktos wie jak zdobyć i skąd:
      skrócone odpisy aktu urodzenia .
      Kto je wydaje?
      • agni78 Re: Dokumenty i formalności związane ze ślubem 24.09.06, 13:00
        ja swoj i męża odebralam w USC w miejscowosciach w ktorych sie urodziliśmy, i
        dodam że miałam problem z odebraniem odpisu męża bo ponoć mial to zrobic osobiściewink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka