Dodaj do ulubionych

slub za granica

15.10.05, 19:15
wraz z moim drogim doszlismy do wniosku ze zdecydowanie nie chcemy slubu i
wesela na 100 czy 200 gosci.
ja wymyslilam kraj, on wybral miasto.
i chcemy wziac slub za granica. w obecnosci tylko naszych rodzin (rodzice,
rodzenstwo) i swiadkow.
w tej miejscowosci chcemy wynajac apartament na caly tydzien, co po sezonie
nie wyjdzie drogo.
a juz na pewno omina nas problemy pod tytulem znudzeni goscie, "kim jest ten
pan", problem z kuchnia i gigant wydatek na to wszystko.

co myslicie o tego typu pomysle?
Obserwuj wątek
    • rojust Re: slub za granica 15.10.05, 19:38
      swietny pomysl, wiesz ja tez myslalam o czyms wyjatkowym, rowniez nie chce
      wesela na 100 osob, chcemy zeby to byla nasza uroczystosc a nie ciotek i
      wujkow, a jaki kraj jesli mozna widziec? a jak ze sprawami formalnymi,
      tlumaczem itd?
    • sandraa3 Re: slub za granica 16.10.05, 02:14
      Tez chcielismy tak zrobic, ale mam dużą rodzinę, którą, co chyba jest
      wyjątkiem, naprawdę lubię wink A na zabranie wszystkich w swiat nas nie stac wink
      • rojust Re: slub za granica 16.10.05, 03:41
        i zrobiliscie wielkie wesele? ja tak nie chce, zastanawialam sie nad malym
        przyjeciem do 60 osob albo czyms tylko dla nas i swiadkow, chcialabym zeby byla
        moja najblizsza rodzina wiec tego 2 nie jestem pewna
        • sandraa3 Re: slub za granica 16.10.05, 21:24
          Robimy. Lipiec 2006. Slub w terenie, wesele czesciowo smile
    • diplomatica Re: slub za granica 16.10.05, 10:35
      slub planujemy na czerwiec 2007 wiec co do spraw formalnych to mamy jeszcze
      bardzo duzo czasu.
      co do tlumaczenia - planujemy go w Hiszpanii - ja znam dobrze hiszpański a mój
      luby dzielnie sie uczy (do TEGO DNIA powinien sie nauczyc co mobilizuje go
      jeszcze bardziej)

ostatnio bylismy razem na takich wielkich ceremoniach i weselach i to tylko
      utwierdzilo nas w przekonaniu ze to nie dla nas.

na razie nie rozmawialismy o tym z rodzicami - istnieje obawa jak to przyjma,
      ale mysle ze wykarza sie racjonalnoscia smile

na pewno bedziemy chcieli skorzystac z tanich biletow lotniczych i wynajecia
      apartamentu jeszcze przed wlasciwym sezonem (poczatek czerwca) - liczymy ze
      dzieki zrobieniu rezerwacji z duzym wyprzedzeniem uda nam sie sporo zaoszczedzic.

wczesniej chodzil mi po glowie inny pomysl - tylko my dwoje i jakis bardzo
      egzotyczny kraj (boliwia, mongolia, nigeria....) ale ze wzgledu na rodzicow nie
      bylby mozliwy do zrealizowania.

a ty rojust gdzie bys chciala spedzic THE DAY?
      • rojust Re: slub za granica 16.10.05, 18:46
        jesli zdecydowalabym sie na taka ceremonie to wybralabym chyba Wlochy,
        Toskanie, marze o tym kraju, mysle ze moi rodzice byliby nawet za, oni tez nie
        przepadaja za wielkimi weselichami, rodzice chlopaka, sama nie wiem, wlasnie
        jedyne nad czym sie zastanawiam to sprawy formalne, czyli bylby to tylko slub
        cywilny? ja nie znam wloskiego az tak zebym w tym jezyku brala slub, wiem ze
        sprawy hotelu, biletow sa do zalatwienia, wiem ze w stanach sa specjane osrodki
        holete ktore sa przeznaczone dla przyszlych malzenstw ale w europie? my tez
        planujemy slub na czerwiec 2007smile
        • dakota77 Re: slub za granica 17.10.05, 07:40
          Za granica Polacy moga wziaz slub cywilny w ambasadzie. Ale mozna i
          pokombinowac ze slubem koscielnym, tylko formalnosci zalatwia sie chyba w
          POlsce.
          • sandraa3 Re: slub za granica 17.10.05, 14:41
            Niekoniecznie smile Jesli wybierasz slub w ośrodku, to bierzesz go tam, gdzie
            hccesz, na plazy, w ogrodzie itp.
            To chyba o taki slub chodzi, bo co za radosc brac slub w ambasadzie?
            • dakota77 Re: slub za granica 17.10.05, 15:03
              Ale czy taki slub bedzie wazny w Polsce? Da sie go potem zarejestrowac?
              • sandraa3 Re: slub za granica 18.10.05, 14:04
                jasne. Inaczej to nie mialoby sensu wink
                • joyeuse Re: slub za granica 14.02.06, 14:10
                  mam pytanie.razem z moim narzeczonym planujemy slub we Woszech a wlasciwie
                  dopiero wpadlo nam to do glowy;jako ze oboje znamy wloski i kochamy ten kraj
                  jestesmy bardzo entuzjastycznie nastawieni do tego projektu.pytanie gdzie moge
                  sie dowiediec o wszystkie formalnosci, warunki itp. co do pobrania sie za
                  granica? dzieki za pomoc
                  • lenka-24 Re: slub za granica 17.02.06, 15:09
                    Witaj
                    w kocu znalazlam kogos kto mysli o tym samym co ja.
                    Moj numer gg to 668191. Napisz z checia podziele sie z toba moim informacjami.
                    pozdrawiam
                  • msstk Re: slub za granica 22.02.06, 13:03
                    hej!ja mieszkam w Itali...a bralam slub na Mauritusie...powiem Ci tylko tyle ze
                    Wlochy sa przepiekne...ale zalatwic cos tutaj...przekichane.podam Ci moje gg
                    (5578303)jakbys miala jakies pytania.Pozdrawiam
      • nionczka Re: slub za granica 14.02.06, 17:35
        Diplomatica! Gdzie w Hiszpanii bierzecie slub? Ja tez biore slub tutaj, ale
        dlatego,ze tu mieszkam i moj narzeczony jest stad.
    • olaimikolaj Re: slub za granica 14.02.06, 20:04
      To chyba zalezy od punktu widzenia. My chociaz oboje jestesmy Polakami, na
      stale miszkamy za granica i marzymy o slubie w Polsce, w gronie calej rodziny,
      teskinimy za nimi, bo nie mamy ich na codzien, poza tym chcemy by byli oni
      swiadkami tego najcudowniejszego dnia. Moze tez dlatego, ze w naszych rodzinach
      sa bardzo dobre relacje i na naszym weselu beda osoby, z ktorymi bedac w Polsce
      spotykalism sie bardzo czesto na roznych rodzinnych uroczystosciach i nie
      wyobrazamy sobie tego dnia bez nich. Juz mielismy cichy slub cywilny- tylko my
      i sedzia, to nie jest to. Ale kazdy ma swoj pomysl na zycie. Pozdrawiamy
      • an20 Re: slub za granica 14.02.06, 20:10
        Jezeli chcecie wziac slub za granica to juz musicie zaltwiac formalnosci.
        Najlepiej zadzwonic do konsulatu polskiego i dokladnei dowiedziec sie czego
        potrzebuja zeby udzielic wam slubu. Jezeli to ma byc slub koscielny to tez juz
        powinniscie wszystko zalatwiac, poniewaz nie jest to takie proste smile
        • olaimikolaj Re: slub za granica 14.02.06, 21:40
          an20 napisała:

> Jezeli chcecie wziac slub za granica to juz musicie zaltwiac formalnosci.
          > Najlepiej zadzwonic do konsulatu polskiego i dokladnei dowiedziec sie czego
          > potrzebuja zeby udzielic wam slubu. Jezeli to ma byc slub koscielny to tez juz
          > powinniscie wszystko zalatwiac, poniewaz nie jest to takie proste smile

Chyba nie zrozumialas, juz wzielismy slub za granica - cywilny, a teraz
          bedziemy brac w Polsce koscielny i wszystko juz przygotowane wink
          • marlena.k1 Re: slub za granica 14.02.06, 21:48
            my tez mieszkamy poza granicami naszego kraju,ale slub koniecznie w
            polsce,bardzo chce by uczestniczyli w naszym slubie wszyscy nam
            najblizsi,inaczej jest jak sie jest na stale gdzies troche dalej,wtedy chce sie
            te szczegolne chwile przezywac rowniez z rodzina.
          • an20 Re: slub za granica 22.02.06, 19:02
            olaimikolaj napisała:

> an20 napisała:
            >
            > > Jezeli chcecie wziac slub za granica to juz musicie zaltwiac formalnosci.
            > > Najlepiej zadzwonic do konsulatu polskiego i dokladnei dowiedziec sie cze
            > go
            > > potrzebuja zeby udzielic wam slubu. Jezeli to ma byc slub koscielny to te
            > z juz
            > > powinniscie wszystko zalatwiac, poniewaz nie jest to takie proste smile
            >
            > Chyba nie zrozumialas, juz wzielismy slub za granica - cywilny, a teraz
            > bedziemy brac w Polsce koscielny i wszystko juz przygotowane wink

Dobrze zrozumialam bo odpowiadalam na post Diplomaticy smile)) a nie Twoj smile
    • msstk Re: slub za granica 22.02.06, 12:59
      Pochwalam.Ja sama bralam slub w pieknej scenerii Mauritiusa.Bylismy tylko w
      dwojke.Przezycie wspaniale.Uwazaj tylko gdzie chcesz slub,nie wszytskie sa
      pozniej uznawane u nas (np,na Polinezji).I zalatw sobie wszystko z
      dokumentami odpowiednio wczesniej,u mnie bylo to 2 miesiace(obowiazkowe!)
      Powodzenia!!!
      • anka786 Re: slub za granica 22.02.06, 18:27
        ja wychodze za wlocha we wloszech i jest strasznie duzo zalatwiania ale to juz
        taki kraj formalnosci,ale slyszalam wlasnie o maurituisie ze bardzo duzo par
        bierze tam slub i nie ma zadnych problemow!
        • agatja wzielismy slub na plazy pod palmami 22.02.06, 21:49
          29.04.2005 wzielismy slub na wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim ,
          byl to wyjazd 2-tygodniowy, wraz ze slubem, organizowany przez
          warszawskie biuro podruzy - bylo wsaniale
          polecam - zero stresu, bieganiny, to bylo cos NASZEGO wspomnienia na
          cale zycie
          • ipanema007 Re: wzielismy slub na plazy pod palmami 22.02.06, 22:38
            My takze wzielismy slub na plazy pod palmami, w Meksyku. Bylo wspaniale, tylko
            najblizsza rodzina i przyjaciele. Nie mieszkamy w Polsce, ale sprawdzilam ze
            kraj w ktorym mieszkamy jak najbardziej rozpoznaje slub brany w Meksyku.
            Powiedziano mi, ze slub jest slubem i mozemy go brac gdzie tylko chcemy, bo
            jest to nasza prywatna sprawa. Ceremonia slubna byla po hiszpansku, ale
            mielismy angielskiego tlumacza. Tak naprawde to nie byl nawet potrzebny bo i
            tak mozna wszystko zrozumiec nawet jesli sie nie zna hiszpanskiego, zwlaszcza
            gdy mowi sie SI - czyli TAK!
            Zaleta slubu na plazy w tropikach jest to ze nie ma kompletnie stresu.
            Formalnosci minimalne. Hotel zalatwil wszystko, my wybralismy tylko bukiet,
            dekoracje, restauracje, menu, muzyke i detale jak chcemy zeby przebiegaly
            ceremonia i przyjecie, i oni to wszystko nam zorganizowali. Przez tydzien
            byczylismy sie na plazy, opalilismy na zloty braz, odpoczelismy, a w dzien
            slubu plywalismy do 3 po poludniu w morzu. Ubieranie i przygotowanie do slubu
            zajelo nam tylko poltorej godziny i bezstresowo, szczesliwi wzielismy slub o
            wpol do piatej po poludniu przy zachodzie slonca. Wszyscy goscie byli
            zrelaksowani, wypoczeci, opaleni i byl to dla nas najlepszy pomysl na slub. Nie
            kazdemu taki slub bedzie odpowiadac, bo nie sposob zaprosic cala rodzine i
            wszystkich znajomych w dalekie kraje. Ale jesli myslicie o tego typu slubie, to
            goraco polecam.
          • fotografhawaje Re: wzielismy slub na plazy pod palmami 07.09.15, 23:54
            Aloha!!! Jesli ktos planuje Ślub na Hawajach i chcialby to uwiecznic na przepieknych zdjeciach wraz z niesamowitymi hawajskimi widokami. Prosimy o kontakt z Right Frame Photography www.rightframe.net . Posiadamy wieloletnie doświadczenie w zakresie fotografii ślubnej.https://www.rightframe.net/wp-content/uploads/2015/05/001_%C5%9Alub-na-Hawajach-Hawaje.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka