Dodaj do ulubionych

termin w kościele

20.03.06, 22:35
hej! bardzo prosze o informację na ile wcześniej rezerwowałyście
(rezerwowaliście) termin w kościele??
Denerwuję się bo zaczęliśmy szukać najpierw sali i na tej podstawie
ustaliliśmy termin ślubu (8 lipca 06)a dopiero teraz zdecydowaliśmy się na
konkretny kościół i jutro wybieramy się do księdza. ale przyznam, że już się
denerwuję, że tak późno się zdecydowaliśmy.
Oby był termin!!!
pzdr
Obserwuj wątek
    • twitti Re: termin w kościele 20.03.06, 22:40
      my najpierw date w kosciele a potem sale... sali szukamy nowej bo na razie
      stara odpadla.. czas realizacji - rok wczesniej. pozdrawiam
      • malenkaa5 Re: termin w kościele 20.03.06, 22:43
        My też najpierw rezerwowaliśmy Kościół, a później dopiero sale i cala reszte.
        No i zabralismy sie za to z rocznym wyprzedzeniem... Zycze powodzenia !!!
        • marcysia51 Re: termin w kościele 20.03.06, 22:51
          my tez najpierw kościół a potem cała reszta.
        • joanna_25 Re: termin w kościele 20.03.06, 22:54
          o rany!! dziewczyny, to mnie nie pocieszyłyściesad(
          u nas było takie zamieszanie, że zaczeliśmy jeździć za salą na pół roku przed
          ślubem bo wszyscy panikowali, że sali nie znajdziemy tak późno. Okazało się, że
          znaleźliśmy bez problemu. A potem było trochę zamieszania bo mój Tata wylądował
          w szpitalu i wszytsko stanęło pod znakiem zapytania... A teraz znów ruszyliśmy
          pełną parą no i ten kościół.....
          No trudno, spróbujemy jutro....
          Ale zaskoczona jestem, że kościół "zaklepuje" się już rok wcześniej!
          pzdr
          • annajustyna Re: termin w kościele 21.03.06, 09:25
            My bylismy u ksiedza w Sylwestra, termin wpisal nam (po mojej panice, ze nie
            bedzie wolnego) 01.04, a i tak sie okazalo, ze 3 wrzesnia bylismy jedyna para...
            Kosciol ma wyglad bunkru i wstretnego proboszcza na stanie, to i nie jest
            obleganysmile)) Na szczescie proboszcz nie udziela slubow, wiec nie musielismy z
            nim nawet rozmawiac, wszystko zalatwiaja ksieza pozostalismile)).
            • hinduska Re: termin w kościele 22.03.06, 17:41
              Hej! A ja tez mam juz sale (slub w pazdzierniku), a z kosciolem musz epoczekac,
              poniewaz czekam na zgode Kurii, zeby slub odbyl sie w kosciele nie katolickim
              (chcemy w kosciolku wang w Karpaczu), ale podobno z terminami ne ma problemu.
              Obysmile)))
    • ewamalami Re: termin w kościele 20.03.06, 22:51
      a my załatwiać zaczęliśmy w styczniu - kościół i lutym/marcu - salęsmile ale ojciec
      (bierzemy ślub u franciszkanów) powiedział, że to bardzo dobrze z większym
      wyprzedzeniem termin zaklepać - akurat u nas nie było chyba innej pary, ale my
      to ślub bierzemy w wolny wtoreksmile

pozdrawiamsmile
      • joanna_25 Re: termin w kościele 20.03.06, 22:58
        hej Ewamalami! ja też właśnie chcę u Franciszkanów!! We Wrocławiu! A Ty gdzie??

pzdr
        • ewamalami Re: termin w kościele 20.03.06, 23:17
          a ja w Toruniusmile)

pozdrawiamsmile
    • nadya22 Re: termin w kościele 20.03.06, 22:53
      To zależy z jakiego miasta jesteś(jak z dużego to może będzie ciężej).W sumie
      wszędzie księża życzą sobie, żeby przyjść z 3 miesięcznym wyprzedzeniem, złożyć
      papiery i dać na zapowiedzi!Najwyżej godzina może nie być zbyt interesująca,
      ale napewno wszystko da się załatwić!!
      • joanna_25 Re: termin w kościele 20.03.06, 22:56
        Dziekuję Nadya!!! Trochę ulżyło. Bo ja właśnie myślałam, że 3 - 4 mieciące
        wystarczy, ale koleżanki mnie postraszyły....
        • nadya22 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:03
          Ja wybieram się do swojej parafii jutro!Wiem, że potrzebne są takie
          dokumenty:1. Dowód osobisty.
          2.Aktualna metryka chrztu.
          3.Świadectwo bierzmowania.
          4.Świadectwo ukończenia katechizacji szkoły podstawowej i średniej
          5.Świadectwo ukończenia kursu przedmałżeńskiego.
          6.Świadectwo Poradni Rodzinnej (Kurs Przedślubny).
          7. Dokument z USC stwierdzajacy brak przeszkód do zawarcia ślubu konkordatowego
          (ważny 3 miesiące) lub dokument z USC o zawarciu małżeństwa cywilnego.
          8.Świadectwo zapowiedzi stron (jeśli nie są z naszej parafii).
          To wszystko jest ze stronki mojej parafii!!
          • joanna_25 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:09
            dzięki za info.
            ja mam o tyle bardziej skomplikowaną sytuację, że kościół który wybrałam to nie
            jest moja parafia...
            Ale rozmawiałam z księdzem z "mojej' licencję zgodził sie dać, nauki u niego,
            żeby mu nie było smutno i teraz tylko "klepnąć" datę i godzinę. I denerwuję sie
            okropnie bo jak teraz sieokaże że mają już termin zjęty (bo np juz dwa śluby są
            tego dnia-jestem z Wrocławia więc to jest prawdopodobne) to będzie niewesołosad
            pzdr...

• marlena.k1 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:13
              my zaklepalismy date 7 miesiecy przed slubem,ale to tylko dlatego,ze mozna bylo
              jeszcze sobie wtedy wybierac miedzy godzinami,a z reszta musielismy tak
              wczesnie zarezerwowac,my tez wczesniej rezerwowoalismy i sale itd,a dopiero na
              koncu ksiedza,wiec nie ma o co sie martwic.
              • joanna_25 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:20
                oki. dzięki za pocieszenie. jakoś nam tak sprawnie wszystko szło i boję sie że
                z tym kościołem za długo zwlekaliśmy...
                Jutro jedziemy zaraz po pracy...
                I dam znać jak poszłosmile
                A Ty Marlena tydzień po mnie ślubujeszwink
            • nadya22 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:15
              Dwa śluby to jeszcze nic smile Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest tak, że ile
              ślubów i zapotrzebowań tyle będzie mszy!Zaczynają od 10:00, 12:00, 13:00,14:00,
              15:00, 16:00!!Podejrzewam, że jak ktoś by się uparł to nawet o 18 zrobią smile nic
              się nie martw głowa do góry!Jak dla mnie to 3 pierwsze wymienione przeze mnie
              godziny nie są do przyjęcia(troche za wcześnie)
              • joanna_25 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:22
                a na którą godzinę Twój ślub?? ja bardzo bym chciała na 16, uważam że to taka
                dobra pora dla wszystkich..
                Ślub przed 14 odpada...No bo co potem zrobić z gośćmi??????
                Dziewczyny ja chyba nie zasnę dzisiaj...smile)
                • nadya22 Re: termin w kościele 20.03.06, 23:27
                  Uzgodniliśmy, że najodpowiedniejsza pora to 15 ze względu na to, że ślub jest w
                  październiku i dość szybko robi się ciemno!!Ale ja wolałabym jednak na 16!!No
                  cóż wszystko wyjdzie w praniu smile Jutro będę znała szczegóły!
                • matimoni Re: termin w kościele 21.03.06, 08:47
                  hej - a ja rezerwowalam termin pod koniec lutego - tak ok. 20-go, a ślub mam 13-
                  go maja. Więc niecałe 3 m-ce przed terminem. I nie było żadnego problemu -
                  godzinę też sobie mogłam spokojnie wybrać i akurat 16-ta była wolna, a na tą
                  chciałam smile Aha - i mieszkam w Gdańsku więc w raczej dużej miejscowości wink
                  Więc się nie przejmuj, masz duże szanse.
    • lanka_cathar Re: termin w kościele 21.03.06, 08:03
      My rezerwowaliśmy w styczniu br., a ślub mamy w lipcu. Zależy w jaki dzień
      tygodnia chcesz ślub, jeśli np. w piątek, tak jak my, to raczej nie będziesz
      miała problemu z terminem, bo większość osób pobiera się w soboty.
    • adzik27 Re: termin w kościele 21.03.06, 08:04
      Hej my też slubujemy 8 lipca 2006!!!
      Najpierw zarezerwowaliśmy salę (w sierpniu 2005) a we wrześniu 2005 kościół.
      Byliśmy pierwszą parą na lipiec ale na sierpień większość terminów była już
      zarezerwowana.
      • adzik27 Re: termin w kościele 21.03.06, 08:07
        aha ślub o 18
    • bacha1979 Re: termin w kościele 21.03.06, 08:06
      Zależy to przedewszytkim od tego jak duża jest parafia. W małych, wiejskich
      parafiach, wiadomo, że mało prawdopodobnym jest by w jedna sobote było pięc
      slubów. Natomiast w tych większych może z tym być całkiem spory problem.
      Wiec jak najwczesniej.
      My (jestem wąłśnie z takiej malenkij parafii)m wybieramy sie dopiero w
      niedzielę, nie sądzę by były jakies problemy, a slub 15 lipca.
      Pozdrawiam.
      • chenoa1 Re: termin w kościele 21.03.06, 08:15
        my najpierw zarezerwowalismy sale (slub we wrzesniu, a rezerwowalismy w lutym)
        a potem kosciol (tez w lutym) - w warszawie gdzie ciezko jest cos zarezerwowac
        z mniejszym wyprzedzeniem niz rok. wiec do gory glowa , trzymam kciukismile
      • adzik27 Re: termin w kościele 21.03.06, 08:15
        My ślubujemy w parafii narzeczonego, w Zielonce k/ Wawy. Nie jest to jakieś
        strasznie duże miasto ale do małych też nie należy. Są 2 kościoły, znajomi byli
        2 tyg. temu zarezerwować termin i mieli problem, wszystkie godziny które by im
        najbardziej odpowiadały były już zarezerwowane (ślub w sierpniu).
    • olag79 Re: termin w kościele 21.03.06, 08:17
      Witam, troche sie wczoraj wystraszylam jak czytalam wasze wypowiedzi, ze tak dawno rezerwowalyscie terminy w kosciele. My rezerwowalismy sale na poczatku roku, a przed chwila telefonicznie sie dowiedzialam ze termin w kosciele jest wolny i jutro pojdziemy zalatwic to osobiscie, a moja data to 8.07.06... juz sie nie moge doczekac !
      Pozdrawiam i zycze milego dnia
      • joanna_25 Re: termin w kościele 21.03.06, 20:59
        hej OlaG! ja też 8 lipca 06smile) I to ja zalożylam ten post i dzis sie wszystko
        juz wyjasnilo!! Mamy termin!! Godzina 16 wolna i jest juz nasza (a bardzo
        chcialam 16!!) i zadnego innego ślubu na ten dzień nie ma jeszcze w planie!!
        Mimo, że Wrocław to jakoś nam sie udało!!! Uff, teraz już możemy drukowac
        zaporszeniasmile)
        Masz już kieckę??

pzdr
        • olag79 Re: termin w kościele 21.03.06, 23:30
          No to super ze wam sie udalo! My idziemy jutro zaklepac jakas godzine, u nas raczej padnie na 14.00, bo o tej zazwyczaj u nas sa. A suknie mam wybrana, ale na pierwsza przymiarke ide po 10 maja, a suknia bedzie uszyta na poczatek czerwca. Juz sie nie moge doczekac.
    • zara.m Re: termin w kościele 21.03.06, 08:49
      My wybraliśmy sobie termin i najpierw poszliśmy do kościoła - termin na
      wrzesień, a załatwialiśmy na koniec stycznia. Potem trochę było paniki z
      rezerwowaniem sali, ale wszystko się świetnie udalo. Choć mój tata za każdym
      razem twierdzi, że należalo zacząć od sali, bo z tym trudniej. Jednak my
      chcieliśmy zacząć od tego, co najważniejsze - wybraliśmy datę, którą chcieliśmy
      i poszliśmy do kościoła. Uznaliśmy, że najważniejszy jest ślub, wesele jest
      dodatkiem (choć fajnym i do tego ogromnie istotnym, nie mogę zaprzeczyć).
      Życzę, żeby Wam się dziś udało!
      • joanna_25 Re: termin w kościele 21.03.06, 21:00
        i udało się!!!!

pzdr
    • kasia_na_102 Re: termin w kościele 21.03.06, 09:18
      Trzymam kciuki, żeby się Wam dzisiaj udało. My godzinę na kwiecień rezerwowaliśmy we wrześniu, jak pojawiły się księgi na 2006 rok. Z doświadczenia znajomych wiem, że najbardziej oblegane miesiące to czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień. Oczywiście soboty. W Warszawie może już być problem z wyborem godziny, o ile w ogóle są jeszcze wolne... Za to na kwiecień i maj jeszcze jest spory wybór.
      Pozdrawiam
      Kasia
    • azanna Re: termin w kościele 21.03.06, 10:03
      A ja myślę, że to zależy od wielkości parafii i ilości ślubów w niej - moja
      parafia jest dość duża, ale ślubów nie odbywa się zbyt wiele (jeden góra dwa w
      sobotę - nie pamiętam czy kiedyś były aż trzy), więc nie ma problemu z nawet
      późną rezerwacją terminu. Taka sytuacja ma swoje plusy, bo nie ma problemu z
      wchodzeniem czy wychodzeniem z kościoła - śluby odbywają się co półtorej
      godziny, więc nie spotyka się pary poprzedniej czy następnej, ale są też
      minusy. Ja bym chciała, żeby inna para brała ślub w tym samym dniu - bo kwiaty
      do kościoła wyszłyby taniejsmile
    • bilinska Re: termin w kościele 21.03.06, 10:03
      o ile wiem to trzeba okolo 3 misiecy wczesniej bo jeszcze jakies spotkania sa z
      poradnia rodzinna.zreszta nie wiem.ja najpierw rezerwowalam kosciol i to juz w
      styczniu a pozniej dopiero sale.wydaje mi sie ze zalezy to tez od ksiedza.pzdr
    • miwonka81 Re: termin w kościele 21.03.06, 19:01
      my zarezerwowalismy z duuuzym bo ponad rocznym wyprzedzeniem ale to dlatego ze
      stwierdzilismy ze w sumie po co czekac az ktos nam zajmie 'nasza' godzine skoro
      i sale i orkiestre, czyli to co ze spraw organizacyjnych najwazniejsze, mamy
      zalatwione. inna sprawa ze jestesmy z warszawy i slub bierzemy w ostatni
      weekend czerwca w bardzo popularnym kosciele na osiedlu na ktorym wiekszosc
      mieszkancow to mlodzi ludzie. mysle ze wszystko zalezy od tego gdzie i kiedy
      planuje sie slub. a co do godziny to najpozniej na slubie bylam na 19, tez na
      18.30 a najwczesniej na 14 wiec rozpietosc spora, my bedziemy slubowac o 16.30
      • annawoj Re: termin w kościele 21.03.06, 20:01
        My rezerwowalismy kosciol z wyprzedzeniem rocznym, tak samo jak i sale. Termin
        slubu 9 wrzesnia 06 smile)) Juz sie mie moge doczekac, taki fajny facecik na mnie
        czekasmileSlyszalam, ze najpierw trzeba miec sale (bo z tym trudniej), a potem
        zalatwiac kosciol (bo tu zawsze cos sie znajdzie - najwyzej zmieni sie
        parafie). Ku naszemu zdziwieniu, na rok przed, bylismy juz druga para na ten
        dzien!
        • baranek78 Re: termin w kościele 21.03.06, 20:25
          my też rezerwowaliśmy kościół rok wcześniej i byliśmy już trzecią parą!-02.09.2006
          • joanna_25 Re: termin w kościele 21.03.06, 21:05
            dziewczyny!! dzikuje Wam z arady i "doping" jak juz pisalam udalo nam sie,
            termin mamy zarezerwowany, teraz formalnosci (papiery z USC, licencja z mojej
            parafii, nauki i na 3 m-ce przed (czyli za jakies 3 tyg) znow do ksiedza juz
            konkretniej. I tu pojawi sie nowe pytanie, ale chyba założe a to osobnego
            Czekam na Wasze doświadczneia z tym związane!!
            pozdrawiam
            • nadya22 Re: termin w kościele 21.03.06, 22:32
              Cieszę się, że wszystko poszło po Waszej myśli smile My też dziś zarezerwowaliśmy
              termin w kościele-ksiądz powiedział, że troche wcześnie, ale zapisał nas!!Na
              październik jeszcze nikogo nie ma!A co do opłat za ślub-to oczywiście kwestia
              indywidualna smile Najlepiej popytać ludzi, którzy brali ślub w Twoim kościele!U
              nas np jest tak 400zl za ślub, 150zl organiście i 100zl kościelnemu(za to, że
              dywanik rozwinie )
              • joanna_25 Re: termin w kościele 21.03.06, 22:40
                ja już zrobiłam wstępny wywiad "środowiskowy" wśród znajomych i we Wrocławiu w
                dużej parafii to jest ok 300pln dla księdza, 100 dla organisty, a dywanik
                gratiswink.
                Trochę się przeraziłam tym co poczytałam na forum. Ale na razie to kolega jeden
                tomkiewicz 73 niejaki wyprowadził mnie lekko z równowagi więc już kończę
                lekturę!!
                Pozdrawiam ciepło
    • mysza_klapsiara Re: termin w kościele 22.03.06, 19:53
      My zarezerwowaliśmy termin tydzień temu, a ślub dopiero w lipcu 2007. Salę
      zarezerwowaliśmy wcześniej, bo z tym byłby większy problem.
      • joanna_25 Re: termin w kościele 22.03.06, 19:55
        mysza, masz juz kościół na ponad rok wcześniej??? i salę?? Z jednej strony to i
        dobrze, bo masz już spokój, ale tak ogólnie to po co robi się to tak wcześnie???

pozdrawiam
        • nionczka Re: termin w kościele 23.03.06, 10:50
          Ja wiem, ze to straszne. Postanowilismy wziac slub w styczniu tego roku i
          pomyslelismy, ze fajnie by bylo lato-jesien. I okazalo sie, ze w ratuszu nie ma
          juz wolnych terminów na 2006! Wiec sila rzeczy musielismy nasz projekt
          prezlozyc na 2007. Pomyslelismy, ze tez fajnie. Przynajmniej mamy czas na
          spokojne przygotowania. W lutym pojechalismy do hotelu, w ktorym chcemy slub i
          juz mieli wiele terminów na lato 2007 zajetych. Wiec jesli sie teraz nie
          pospieszymy z rezerwacja, mozemy juz zaczac myslec o 2008. A tez nie chcemy
          brac slubu byle gdzie i urzadzac przyjecia byle gdzie. Zalezy nam na tych
          miejscach.
    • ewcia1980 Re: termin w kościele 23.03.06, 08:55
      ja godzine w kosciele rezerwowałam 4 miesiace przed slubem i tez najpierw
      miałam wszystko ustalone z sala i orkiestra.

slub bierzemy w kosciele, który jest bardzo "chodliwy" i czasami w jedna sobote
      sa tam 4-6 slubów (to oczywiscie w miesiacach letnich)
      my zastanawialismy sie miedzy godzina 15 a 16 i musiałam zdecydowac sie na 15,
      bo 16 była juz zajeta.
    • celina.j Re: termin w kościele 23.03.06, 09:46
      my rezerwowaliśmy termin w kościele na samym poczatku, 5 miesięcy przed ślubem,
      było bez problemu, ale wybraliśmy malo popularny miesiąc - maj smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka