Dodaj do ulubionych

ślub cywilny - pytanie

05.06.06, 11:28
postanowiliśmy z narzeczonym wziąć ślub cywilny,gdyż narazie nie stać nas na
kościelny. chciałam się zorientować w jakich kosztach mniej więcej będziemy
partycypować,ile czasu wcześniej(przed terminem ślubu)trzeba wszystko załatwić
w USC i czy w kościelnym ślubie muszą brać udział Ci sami świadkowie?
Obserwuj wątek
    • justine.f Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:23
      Hej,
      my równiez bieżemy slub cywilny, (już za dwa tygodnie) to co mogę Ci doradzić:
      sporo wczesniej załatwcie USC (3 miesiące),
      ustalcie dokładnie ile osób zapraszacie od tego zależy czy lepiej robic w domu
      czy tez w restauracji (my robimy w restauracji na 17 osób),
      mimo że to "tylko" slub cywilny zacznij też wcześniej rozglądać się za strojem.

Świadkowie nie muszą być Ci sami, ale może być im kiedyś przykro.

I co najważniejsze koszty są mniejsze, ale stres niekoniecznie.
      Powodzenia

• malibu9 Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:56
        dziękuję bardzo za radęsmile
    • annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:26
      Ludzie, co to bzdury??? Nie ma roznicy miedzy kosztami slubu cywilnego i
      koscielnego!!! Przeciez obiad czy wesele kosztuja tyle samo, obojetnie, czy byl
      koscielny !!! A jak traficie na normalnego ksiedza, to wezmie za slub
      symbolicznie albo nawet nic!!! Naciagana wymowka-dla chcacego nic trudnego...
      • agnrek Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:29
        Też tak uważam, to bzdura, że cywilny kosztuje mniej. Są pewne koszty stałe -
        obrączki, zaproszenia, ubranie, wiązanka, opłaty w USC - ponosisz je zawsze,
        czy bierzesz cywilny czy kościelny.
        • azova Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:51
          Dziewczyny, nie bądźcie takie surowe. Może oni chcą być już małżeństwem, więc
          chcą skromny ślub sywilny dla najbliższych, a później jak będą mieć kasę to
          chcą urządzić wesele dla szerszego grona przy okazji ślubu kościelenego.
          No i jak ktoś chce to koszty mogą być mniejsze, wystarczy, że sukienkę kupi się
          nie z salonu za 3 tyś, tylko np. coś prostszego za max. 500zł, bo do cywilnego
          nie każda z nas musi mieć suknię typowo ślubną. I dla niektórych 2500zł to już
          jest duża oszczędność...
          • annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:56
            Ja myslalam, ze koscielny bierze sie dla sakramentu, nie pompy...Z kosciola za
            skromna sukienke nie wyganiaja...Wszystko rozumiem, takze to, ze ludzie nieraz z
            roznych powodow (chocby brak czasu, koniecznosc wyjazdu) biora najpierw cywilny,
            a dopiero potem koscielny, chodzi mi o argumentacje (brak finansow na
            koscielny)...To falszywa propaganda!
            • azova Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 13:49
              No faktycznie, sformułowanie kiepskie. Mam nadzieję, że autorce postu chodziło
              o brak kasy na wesele, na którym chciałaby się cieszyć z rodziną właśnie
              przyjęciem sakramentu w kościele. Jeśli się mylę cóż... bywa...
        • malibu9 Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:55
          no tak ale jest spora róznica pomiędzy zaproszeniem na ślub rodziców jego i
          moich,oraz rodzenstwa w charakterze świadków i uroczystego obiadu w domu na 8
          osób a ślubem kościelnym,weselem na 40 osób w knajpie i noclegiem dla
          przynajmniej 15 z nich.
          • annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:57
            Zrobcie koscielny tylko dla najblizszych...W koncu, co sie liczy: sakrament i
            mozliwosc ucuestnictwa pelnego we mszy czy zadowolenie krewnych, ze sie wyhasali
            na weselichu?
          • agnrek Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 12:59
            A to zmienia postać rzeczy. Kiedyś moja przyjaciółka zrobiła tak - na cywilny
            kupiła skromną sukienkę, po cywilnym był obiad w domu i tyle. Koszty? Obrączki,
            opłata w USC,wiązanka, ubranie i obiad domowy.
      • kiwigirl Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 13:53
        annojustyno chyba potrzebujesz wyłożenia definicji ślubu i wesela.

pytanie jest o koszt ślubu, czyli - powiedzmy bo to tez nieścisłość - ceremonii
        zaślubin. A nie o impreze po niej!

faktycznie cywilny jest duzo tańszy - poza opłatami za papiery (coś koło 75-80
        pln, zalezy ile jest załączników) obrączkami, strojami i jeśłi ktoś chce muzyką
        dodatkowych kosztów nie ma.

Nie dekoruje się sali, nie płaci księdzu kilkuset złotych "co łaska", nie płaci
        się za wzięcie ślubu w innej parafii, nie daje na zapowiedzi, wiec faktycznie
        ŚLUB cywilny od kościelnego jest sporo tańszy! szczególnie jesli młoda
        postanawia miec normalna sukienkę, albo garsonke zamiast sukni ślubnej za czasem
        anwet kilak tysiecy.

• annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 14:09
          Juz wyjasnialam: sa ksieza, ktorzy udzielaja slubu za darmo albo za orzyslowiowe
          10 zlotych. Na to chyba stac kazdego...
          • news21 Re: do annyjustyny 06.06.06, 19:56
            Dla Ciebie kościelny jest ważny, a dla niej cywilny jest tak samo ważny jak i
            kościelny i co Ci do tego. Nie moralizuj, nie pouczaj i nie osądzaj.
            • annajustyna Re: do annyjustyny 06.06.06, 23:29
              Napisalam wyraznie: nie chodzi o typ slubu. Chodzi o
              argument/stwierdzenie/uproszczenie, ze oba sluby roznia sie jedynie cena. Nie
              umesz czytac ze zrozumieniem???
              • news21 Re: do annyjustyny 11.06.06, 18:22
                Moja droga, masz sklerozę przeczytaj wszystko co napisałaś, wyraźnie agitujesz
                za kościelnym. Zostaw kobiecie wybór, nie Twój interes.
      • kcz78 Re: ślub cywilny - pytanie 06.06.06, 17:57
        a powiem Ci że jest różnica i to znaczna bo każdy chce żeby ten dzień był
        wyjątkowy a do tego trzeba naprawdę choć trochę gotówki ...a na cywilny mozna
        założyć strój który miało się np. na jkaimś balu, a na kościelny miło by było
        aby to były nowe i jedyne w swoim rodzaju stroje...poza tym wiem cos o tym bo
        sama tak miałam i nikt mi nie powie ze nie ma różnicy, zresztą jesli kotś po
        prostu chce tylko wziąć ślub cywilny a planuje jeszcze kościelny tylko narazie
        brak gotówki to raczej robi naprawdę tylko obiad dla najbliższych np. góra
        10osób inni lub tez jak wolisz cała reszta to idzie na wesele nawet jsli ma
        być skromne
    • malibu9 Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 13:10
      wiem,że niektóre z dziewczyn się zbulwersowały,ale my chcemy narazie
      zalegalizować nasz związek (nasi rodzice są tradycjonalistami) a ślub kościelny
      dla reszty rodziny przygotujemy później ze względu na ograniczone środki. I tu
      nie chodzi bynajmniej o wielkie "weselicho" a o to że chcemy żeby było właśnie
      tak jak sobie to wymarzyliśmy.
      • annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 13:21
        Troche mnie dziwi ten argument o tradycjonalizmiewink)). Przeciez dla Kosciola w
        dalszym ciagu bedziecie zwiazkiem wolnym...Mnie nie oburza fakt, ze bierzecie
        najpierw cywilny, a potem, kiedys koscielny...Od jakiegos czasu spotykam sie z
        tym dziwnym argumentem, ze kogos nie stac na slub koscielny...Zle sformulowalas
        mysl, bo zabrzmialo, jakby roznica miedzy cywilnym a koscielnym lezala w
        wystawnosci, a nie w znaczeniu religijnym...
        • malibu9 Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 13:48
          dlaczego Panią ten argument dziwi? dla moich rodziców kościelny ślub nie jest
          tak istotny i mają ku temu poważne powody pomimo że są osobami wierzącymi. oni
          chcą mieć pewność że będziemy razem, to dla nich pewnego rodzaju wytyczna do
          pełnej akceptacji związku i wewnętrznego spokoju o naszą przyszłość. My
          natomiast bardzo chcielibyśmy przyrzec naszą miłość przed Bogiem, jednak na ten
          moment musimy trochę poczekać. nie ma sensu się z tym spieszyć,bo chcemy żeby
          wszystko było przemyślane. nie sztuką jest gnać do Kościoła i powiedzieć słowa
          przysięgi,sztuką jest zrobić to tak by dla nas było wyjątkowo i z należnym
          szacunkiem dla miejsca w którym to się będzie odbywało.
          • annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 14:08
            Czyli wciaz sie nie rozumiemy...Chodzilo mi o to utozsamienie koscielnego z
            wystawnoscia zamiast z sakramentem...Tlumaczylam juz, ze pierwszy post
            odczytalam niezgodnie z intencjami autorki...
    • pawelko56 Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 13:51
      Ja z moja nazeczona tez postanowilismy wziac dwa sluby, poniewaz niedawno
      nieoczekiwanie zmienilem miejsce zamieszkania i chcemy zamieszkac razemsmileNa
      zorganizowanie wesela z cala okrasa (tzn.. orkiestra, kamerzysta i sala ktora
      sobie upatrzylismy)w tym roku raczej malo czasu zostalo i nieciekawe terminy,
      wiec w sierpniu bierzemy cywilny a w VI 2007 koscielny z weselem (ten cywilny
      to tez zeby rodzice glowami nie krecili ze mieszkamy bez 'legalu').
      Jesli chodzi o cywilny... USC nalezy rezerwowac najwczesniej 3 miesiace a
      najpozniej 1 miesiac przed data... oplaty.. nie wiecej niz 100zl (kilka
      papierkow do wypelnienia).
      Dochodza obraczki... od 500 zl do 900.. wybor ogromny.
      Ubranie Pana młodego (gang (800), buty(200), koszula(80), krawat(70) itd):
      dobrze poszukac i dobrej klasy zestaw do 1200 sie znajdzie.
      Panna mmloda: kieca (400), buty (200) i inne dodatki.. 800
      Zaproszenia dla 16 osob: 40 zl
      Oficjalny obiad w nienajgorszej restauracji (przystawka, dwa dania glowne,
      tort, przekaski, szampan, wino) na osobe od 70-100zlsmile
      Chyba o niczym nie zapomnialemsmile
      jesli zaczniecie powili wszystko zalatwiac i kupowac wczesniej to wydatki sie
      ladnie rozloza i nie bedzie ciezkosmile
      Pozdro
      • azova Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 14:04
        Z tym terminem rezerwacji to różnie bywa... Chyba że komuś tydzień czy dwa nie
        robią różnicy...
        My mieliśmy już wybraną datę (która nie podlegała negocjacjom), wybrany USC i
        też czekaliśmy na trzy miesiące przed żebt zarezerwować termin - po czym
        okazało się że akurat tego dnia nie udzielają ślubów w tym USC...
        Potem było załatwianie innego USC na wariata i z krzywą miną, bo naprawdę
        byliśmy nastawieni na to właśnie miejsce i zmiana nie była nam na rękę, bo
        restauracja zarezerwowana była właśnie bliżej tego wybranego USC, a tak będzie
        wycieczka przez pół miasta...

PS. Na szczęście znaleźliśmy ładną salę, wprawdzie w innym stylu, ale również
        bez powiewów komunizmu - na czym nam najbardziej zależało. Ale tu należą się
        podziękowana dla sympatycznej Pani z USC w którym nie dane nam będzie wiązać
        się na zawsze... Bez jej pomocy kosztowałoby to nas dużo więcej nerwów...
        • pawelko56 Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 14:15
          Tylko ze z tymi terminami w USC to jest ustawowo chyba.. przynajmniej Pani we
          Wroclawskim USC powiedziala ze wlsanie najwczesniej mozna dokonac rezerwacji na
          3 miesciace przed a najpozniej na miesiac przedsmile
          • azova Re: ślub cywilny - pytanie 05.06.06, 14:29
            Ale to chyba jest przez okres ważności tego swistka, który się tam podpisuje,
            bo to chyba właśnie 3 miesiące...
            A jak komuś zależy na jakiejś konkretnej dacie, to warto spróbować się
            wcześniej zapisać "ołówkiem", a trzy miesiące przed donieść dokumenty i
            podpisać co trzeba. Ja trzy miesiące przed nie miałam zbyt wielkiego wyboru
            jeśli chodzi o godzinę, co znaczy, że ludzie zapisywali się już wcześniej... To
            chyba kwestia USC, najlepiej sprawdzić w tym wybranym dla siebie...
    • maya28 Re: ślub cywilny - pytanie 06.06.06, 18:10
      Ślubuje sie raz. Wiec albo ślub cywilny będzie dla Was teatrem, albo późniejszy
      kościelny. Moi znajomi zrobili podobnie, mineło juz chyba 6 lat i do tej pory
      nie wzieli kościelnego, mają juz 2 dzieci i nie maja teraz do tego głowy.
      Jeżeli jesteś wierząca, to bym radziła wziąć kościelny, a później np. grilla
      dla najblizszych.
    • trusia29 Re: ślub cywilny - pytanie 06.06.06, 19:48
      Jedyna róznica w kosztach to kwota, jaką zapłacicie (czy też zapłacilibyście,)
      księdzu. W USC placi sę tylko 75 zł (plus ewentualne koszty wypisów aktów
      urodzenia), ale te koszty i tak musicie ponieść nawet przy slubie koscielnym-
      konkordatowym. Sama brałam slub cywilny dwa tygodnie temu, ale potem mielismy
      wesele, byl fotograf, dj, kamerzysta. Za ubrana zapłacilismy jak na kościelny
      (mialam ślubna suknię ecru). No chyba, że chcecie na razie wziąc cichy slub
      cywilny, a kiedys planujecie kościelny i wesele, wtedy różnica jest.
    • agnrek Re: ślub cywilny - pytanie 06.06.06, 19:49
      Ja osobiście dwa śluby wzięłabym tylko z powodu ciąży, to znaczy cywilny na
      szybko, a potem kościelny wraz z chrzcinami. Im dłużej się odkłada, tym
      bardziej ten koscielny traci na uroku. W ubiegłą sobotę był kościelny ślub
      mojej koleżanki. Są po cywilnym chyba z 5 lat, mają 4-letnie dziecko, ten ślub
      kościelny był raczej rejestracją u księdza niż ceremonią.Troszkę za późno.
      • annajustyna Re: ślub cywilny - pytanie 06.06.06, 23:30
        Sa tez inne sytuaje, jak np. wyjazd za granice etc. To wszystko jest zrozumiale,
        ale jesli chodzi tylko o wystawnosc...De gustibus...
        • agnrek Re: ślub cywilny - pytanie 11.06.06, 23:10
          Zgadzam się, ale takie przeciąganie bez powodu sporo odbiera.
          • domargo Re: ślub cywilny - pytanie 12.06.06, 07:24
            mam pytanie związane z formalnościami odnośnie cywilnego - czy idąc rezerwować
            termin i podpisywać zobowiązanie świadkowie muszą być z nami? jakich dokumentów
            wymaga się w urzędzie od świadków?
            • mariszka72 Re: ślub cywilny - pytanie 12.06.06, 10:17
              Świadkowie są potrzebnmi tylko w dniu ślubu i wtedy są potrzebne ich dowody.
              Wcześniej nic nie muszą załatwiać (jeśli zabranie ze sobą dowodu można
              nazwać "załatwianiem"). Przed ślubem nawet nazwisk świadkow nie musisz podawać
              w USC.
    • atulka2 Re: ślub cywilny - pytanie 14.06.06, 12:51
      ja też najpierw miałam cywilny i wogóle mi to nie odebrało uroku przygotowań do
      kościelnego.Jak tylko przyszedł pocztą mój akt urodzenia poszliśmy do urzędu i
      poprosiliśmy o ślub przyspieszony(z powodu wyjazdu),zapłaciliśmy o 30 zł więcej
      ale ślub był w czwartek w tym samym tyg.Mąż poszedł w garniturze który miał już
      wcześniej i ja poszłam w sukieneczce taż nie nowej,obrączki kupiliśmy srebrne i
      na targu,nawet pierścionka zaręczynowego nie miałam bo nas nie było stać,ale
      nie to wszystko się liczy, był to dla nas piękny dzień i naprawde
      wyjątkowy.Byli tylko świadkowie i rodzice po uroczystości poszliśmy na kawe i
      ciastko do domu.Teraz szykujemy się do kościelnego ślubu i wesela są juz
      zaproszenia ,złote obrączki i złoty pierścionek a najważniejsze jest to że jest
      miłośc.Pozdrawiamsmile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka