Dodaj do ulubionych

Pytanie o licencje

27.06.06, 09:51
Witajcie
Mam pytanie o licencje koscielna, bo planujemy z Olą wziąść ślub w parafii
trzeciej. Moze wiecie jak to delikatnie zalatwic w ktoryms z naszych
kosciolow aby ja wydali. Niestety zarowno u mnie jak i u niej jest z tym
ciezko. Czy jak powiem ksiedzu ze slub jest w parafii panny mlodej tylko
podam inna nazwe kosciola, to mozna dojsc ze to nieprawda. Jakie w ogole dane
sa zawarte na tej licencji?
Obserwuj wątek
    • mstoj Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 10:30
      Czy ktoś by pomógł w sprawie jak załatwić bezboleśnie licencję??
      • laura1231 Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 10:49
        My też pobieramy się w 3 parafii, w naszych parafiach księża powiedzieli że
        spiszemy protokół a potem da nam licencję. To jest rodzaj pozwolenia na
        udzielenie ślubu przez księdza z 3 parafii, podejrzewam że będzie tam napisane
        jego nazwisko, może funkcja i nazwa parafii. Nie rozumiem dlaczego macie mieć
        problemy. Ksiądz może pomarudzić bo mu klienci uciekają ale nie ma prawa Wam
        zabronić. Oczywiście za licencję też bedziemy musieli coś odpalić.
        • mstoj Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 10:53
          No wlasnie u mnie ksiadz jest troche (przepraszam za wyrażenie) upierdliwy i ze
          wszystkim i wszystkim robi problemy. Zastanawiam sie czy nie powiedzieć ze
          panna mloda jest z tej trzeciej parafii ale czy wtedy licencja jest mi
          potrzebna czy nie. Chciałbym to tak zrobić, żeby przejśc przez to bez jakis
          nerwow czy utarczek.
          • dr_kaczusia Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 11:00
            sluchajcie co to znaczy, ze ksiadz nie chce dac licencji !
            Jak nie chce to piszesz do kurii i to zglaszasz !!! ksiadz moze nie chciec dac
            substytucji, ale to juz inna bajka...

Idziesz do swojej lub narzeczonej parafii mowisz, ze slub ma byc w trzeciej,
            spisujecie protokol przedslubny (potrzebne do tego beda dokumenty z USC, akty
            chrztu i bierzmowania, nauki) i ksiadz wystawia Wam licencje przy okazji kasujac
            wieksza lub mniejsza kwote pieniedzy, moze tez zazadac zaplaty za polslubek...
            Wiec zupelnie stratny nie jest wink Moze Was zle zrozumial albo Wy jestescie nie
            do konca zorientowani co chcecie... W moim odczuciu poczytajcie dokladnie co i
            jak z formalnosciami, zeby Was nie mogl na niczym zagiac i idzicie zalatwiac.
    • inga34 Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 11:20
      A dlaczego maiłaby być tao bolesne??
      Zwykla formalnośc, tyle że dodatkowe opłaty. Ja nie maiłam żadnych problmów,
      poza tym, ze mój proboszcz zdarł z nas trochę kasy za to. Cóż.
      Ksiądz nie moze nie wydać licencji, bez względy na to co mu się podoba.
      Nie mam sensu kłamać. Bez wzgledu jakie są wasze intencje, to chcecie
      przystąpić do sakramentu, więc po co budowac to na kłamstwie.
      • mela781 Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 11:26
        My też bierzemy ślub w 3 parafii i nikt nam nie robił z tego tytułu
        problemu.Zapłacilićmy za licencję 50 zł.
      • mstoj Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 11:27
        No wlasnie z moim proboszczem tak dobrze nie jest. To klopotliwy czlowiek i
        zawsze robil problemy, nawet jak bylem w USC po zaswiadczenie to mnie tam
        ostrzegali przed nim. Siostra jak brala slub to tez jej robil problemy tak samo
        jak potem przy chrzcinach siostrzenca. U dziewczyny jest tak samo crying( hmm no
        coz chyba przyjdzie mi stawic czola.
        • hagowiec Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 12:07
          My tez pobieramy sie w 3 parafii, bo nam sie tam bardziej podoba. Ksiadz z
          parafi mojego jest niezadowolony ale obiecal wystawic licencje (dostal 200 zl
          chyba wystarczy) jak doniesiemy karteczki z poradni (rowniez upierdliwi ludzie,
          rozciagneli nam terminy spotkan i ostatnie mamy 2 tyg przed slubem), mysle ze
          bedzie ok smile
    • monisia.nowak Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 12:20
      My też bierzemy ślub w trzeciej parafii. Co prawda nikt nam nie robił problemów
      ale mieliśmy na to jedną śpiewkę, która przydała się np: przy zapowiedziach w
      mojej parafii, tzn mówiliśmy, że tam mamy bardzo zaprzyjaźnionego księdza,
      który jest naszym przewodnikiem duchowym bla, bla, bla i dlatego akurat chcemy
      tam. Co prawda zawsze proboszcz może powiedzieć, ze sprowadzi tego księdza
      akurat na ślub ale podobno z takim sprowadzaniem jest dużo kłopotów, więc
      prawdopodobnie nie będzie mu się chciało. Wiem, że wciskanie takich kitów
      trochę się kłóci z powagą sakramentu ale gdyby tak chcieć wszystko załatwiać
      uczciwie to człowiek nigdy by nie wylazł z tej biurokracji. Poza tym proboszcz
      też nie jest w porządku jeśli sprawia problemy, bo zmusza to kombinowania.
      Powodzenia
      • mstoj Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 17:39
        Dziekuje Moniko za podpowiedź. Moze temat znajomego ksiedza mu wcisne.
        Z tego co pisalas to wyglada tak jak u mnie. Moze mieszkasz w Łomiankach wink
        Jutro będę miał świstek z USC i ide z nim prosto do kancelarii.
        • malgoszac Re: Pytanie o licencje 27.06.06, 17:54
          ja jeszcze jestem przed spisywaniem protokolu i licencji, ale probosz juz
          zasyglalizowal, ze sie prafia 'troche obrazi' za slub w innym kosciele... wiec
          czuje ze skonczy sie na kasie i tyle smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka