Dodaj do ulubionych

emigrantka ;)

10.11.06, 13:48
Witajcie,
od jakiegos jestem w UK. Do tej pory zawsze spędzałam tu kilka miesiecy w roku
a potem wracałam do domu. Teraz jest inaczej. Obronilam sie w czerwcu i
przyjechalam ponownie do York'u. Tutaj pracuję, zamierzam kontynuowac studia
podyplomowe i tu też jest miłość mojego życia - Wojtek.
Wstępnie zaplanowaliśmy nasz ślub na lato 2008. Oboje nie wyobrażamy sobie tej
ceremonii w Anglii. Co bowiem ze znajomymi i rodzina, ktora nie moglaby sobie
pozwolic na podróż do nas... Odpada.
Chcielibysmy zatem urzadzic nasz ślub i wesele pod W-wa w naszych rodzinnych
srtonach. Ponieważ czeka nas wiele przygotowań śledze watki na forum i
wyciągam nauki na przyszłość.
Podstawowy warunek do zamążpujścia to bierzmowanie. Ja będąc zbunatowaną
nastolatką pogniewałam się na kościół i oto mamy efekt, brak tego sakramentu.
Dltaego też pisze do Was. Czy znacie namiary na eksternistyczne, przyspieszone
bierzmowanie np w tydzień? Tyle zazwyczaj spędzam w kraju
Obserwuj wątek
    • ewa741 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 13:50
      Bierzmowanie nie jest niezbędne. Wskazane, ale nie niezbędnesmile.
      • monalisa.pl Re: emigrantka ;) 10.11.06, 14:10
        ???? bez bierzmowania zaden koscoił katolicki nie udzieli slubu jesli nie masz
        3 sakramentów!
        no chyba ze ktos sie zdecyduje na slub jednostronny to wtedy nie musisz miec
        nawet chrztu
        • ewa741 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 14:41
          Monaliso, Kościół katolicki jest jeden, więc argument, że żaden cośkolwiek
          idiotyczny.

Poza tym dokształc się z prawa kanonicznego, bo nieznajomość prawa, w tym
          przypadku tego, szkodzi.

• monalisa.pl Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:30
            mylisz sie ewa! w kosciele katolockim nie dostaniesz slubu bez sakramentów! a
            jesli nie wiesz bierzmowanie jest sakramentem!!!
            • ewa741 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:33
              Monalisa, dokształć się, zamiast słuchać tego, co ci sąsiadki wciskają. Po
              prostu poczytaj odpowienie paragrafy.
              • monalisa.pl Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:38
                jesli juz sie tak upierasz przy swoim stwierdzeniu ze bierzmowanie nie jest
                wcale wymagane do slubu koscielnego to mi rzuc jakis paragraf, czekam...
                • ewa741 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:54
                  Nie napisałam, że nie jest wcale wymagane, nie przekręcaj moich słow i nie
                  interpretuj ich tak, jak ci się podoba. Napisałam, że jest wskazane, ale nie
                  niezbędne.

Kan. 1065, par. 1.
                  • monalisa.pl Re: emigrantka ;) 10.11.06, 16:11
                    a ten paragraf to sama wymyslilas na biegu czy jak?
                    zamiast rzucac liczbami trzeba bylo przytoczyc go i napisac cos wiecej bo nie
                    tylko ja pewnie jestem ciekawa tego ze w Polsce mozna wziazc slub bez
                    bierzmowania a nie kazdy ma mozliwosc tego spr po twoim poscie i informacji:
                    Kan. 1065, par. 1.
                    • ewa741 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 16:17
                      > a ten paragraf to sama wymyslilas na biegu czy jak?
                      Nie, to "wymysł" Kościoła katolickiego.

Po pierwsze, wziąć.
                      Po drugie, nie kazdy ma mozliwość sprawdzenia? Sorry, nie rozsmieszaj mnie. Ze
                      jestes idiotką to już dawno udowodniłas, ale do tego stopnia? Wiesz, internet
                      nie tylko do wchodzenia na forum słuzy.
                      • monalisa.pl ewuniu: 10.11.06, 20:48
                        ojej, ale mi dosrałas z ta "idiotką" - chyba sie powiesze albo co gorsze-
                        pochlastam zaraz żyletką -buuuuuuuuuuuuuuu

jestes żałosna i dziecinna, nie wiem co robisz na tym forum ale napewno nie
                        jestes tu z powodu tytułu tego forum!
                        nara
                        • ewa741 Re: ewuniu: 10.11.06, 23:10
                          Tak, masz rację. Na takie popisy dorosłości jak twoje mnie nie stac - jestem
                          dziecinna.

Wychodzisz za mąż. Brawo, mąż się ucieszy z zony idiotki, która nie potrafi
                          skorzystac z internetu. Brawo dla tej pani, która z mózgu juz dawno przestał
                          korzystac.
                    • mysiunia2001 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 20:21
                      Jest taki kurs ale on trwa 10 spotkań.Tzn trzeba byc przynajmniej na 3
                      pierwszych.Napisze ci na priv
                  • neferet1 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 16:32
                    tak sie sklada, ze mam w swojej biblioteczce Kodeks Prawa Kanonicznego - art.
                    1065 par.1 mowi co nastepuje: "Katolicy, ktorzy nie przyjeli jeszcze sakramentu
                    bierzmowania, powinni go przyjac przed zawarciem malzenstwa, gdy jest to mozliwe
                    bez powaznej niedogodnosci."
                    Wg. mnie interpretacja bedzie tu nalezala do ksiedza a jesli chcemy sie odwolac
                    to do Kurii - wiec jest szansa w niektorych przypadkach, ze bez bierzmowania
                    rzecywiscie mozna wziac slub.
                    • monalisa.pl Re: emigrantka ;) 10.11.06, 20:52
                      mysle, ze wiecej czasu zajmie (autorce postu) załtwianie slubu bez bierzmowania
                      niz samo przygotowanie sie do niego i ukonczenie go.
                      w koncu jak napisala- bywa w Polsce zadko, ale jak juz jest to na tydz. wiec
                      moze ewentualnei posciecic 3 czy 4 mies na te spotkania - o ile rzeczywiscie
                      czuje taka potrzebe, a jak nie zawsze moze wziąc slub jednostronny
                      • ewa741 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 23:15
                        o ile rzeczywiscie
                        > czuje taka potrzebe, a jak nie zawsze moze wziąc slub jednostronny
                        Monalisa, sorki, idz dalej słuchac Radia Maryja, załoz berecik i bądz szczesliwa
                        - głupota nie boli, zadnych dolegliwości nadal odczuwać nie będziesz.
                      • anek45 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 23:15
                        > mysle,
                        I zniknęła.
    • mb480 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:32
      Plac trzech Krzyzy w Warszawie. Tam chyba co tydzien udzielaja bierzmowania
      • monalisa.pl Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:35
        tak, ale nie wiem czy autorka postu wie ze w tydz sie moze nie wyrobic z tym
        bierzmowaniem
        niech lepiej zadzwoni do kancelarii i sie dowie albo umowi na spotkanie w tej
        spr - moze cos sie da "załatwic" ze bedzie szybciej, zważywszy chocby na
        okolicznosci (pobyd stały za granica)
        powodzenia
    • mimi78 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:42
      a bierzmowanie w katolickim kościele w UK odpada???
      • mimi78 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 15:44

www.stwilfridsyork.org.uk/welcome.html
        www.stwoy.org/
        www.stpatrickyork.org/
        • istota Re: emigrantka ;) 10.11.06, 17:04
          w mojej parafi w Southampton nauki przygotowujace do bierzmowania trwaja od
          wrzesnia do wielkanocy nastepnego roku, wiec moze sie juz zorientuje co i jak

u nas robi to jedna parafia w meiscie, ale inne maja info na ten temat i
          kieruja wszystkich zainteresowanych
    • kartynka Re: emigrantka ;) 10.11.06, 18:08
      Czesc Kasia,
      Tez mieszkam w UK i calkiem niedaleko Ciebiesmile Proponuje Ci rozmowe z ksiedzem
      w Leeds. On chyba bylby w stanie Wam pomoc. POza tym jesli chodzi o nauki przed
      slubem - jezdzicie do niego, on wydaje Wam karteczke i reszte macie z glowy. A
      adres kosciola i numery kontaktowe znajdziez na www.leeds.pl.
      • kartynka Re: emigrantka ;) 10.11.06, 18:16
        No i zapomnialam dodac, ze ksiadz oczywiscie POlak i parafia tez polskasmile
        Adres masz tu:
        Parafia Matki Boskiej Częstochowskiej
        i Świętego Stanisława Kostki - Leeds
        adres probostwa:
        6a Harehills Lane
        Leeds, LS7 4EY
        Tel:0113 262-32-20
        Księdzem Proboszczem Parafii jest Ks. Jan Zareba

Mam nadzieje, ze to pomoze!
    • talula19 Re: emigrantka ;) 10.11.06, 21:41
      Kasiu, w Polsce możesz pójść do swojej parafii,tam ksiądz ma obowiązek przygotowania Cię do bierzmowania indywidualnie. Wiele zależy od niego, ale jeśli przedstawisz mu Swoja=ą sytuację, może to wyglądać tak że np. da Ci listę pytań do przygotowania (mam je gdzieś, gdybyś chciała, choc mogą się różnić), są to wybrane modlitwy i podstawowe zagadnienia z katechizmu. Kiedy już będziesz gotowa, idziesz na rozmowę z księdzem i, jeśli zakończy się ona pomyślnie, dostaniesz zaświadczenie, że jesteś przygotowana do tego sakramentu. Potrzebne bedzie jeszcze Swiadectwo chrztu (czasem też wpisana religia na ostatnim swiadectwie - maturze) i możesz zgłosic się do katedry w Swojej diecezji, gdzie bierzmowania są dość często. Wiem, że np. w Warszawie można, oprócz koscioła na Placu Trzech Krzyży, przyjąć bierzmowanie w katedrze praskiej na ulicy Floriańskiej.

Pozdrawiamwink

PS. My też ślubujemy w 2008 smile
      • kasia.york lekarstwo na brak bierzmowania... 21.11.06, 00:04
        Witam wszystkir forumowiczki'
        bardzo dziekuje tym z z Was, ktore potraktowaly moje pytanie serio i nie
        zajmowaly sie slownymi potyczkami.
        Rzeczywiscie myslalam juz o przyjeciu sakramentu w UK. A te kilak dodatkowych
        adresow bedzie bardzo przydatne.
        pozdrwawiam
        Kasia z York

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka