elsa321 06.08.07, 12:07 Czy jest na tym forum ktos kto bierze slub w Paryzu? Czy odbylyscie juz spowiedz przedslubna? Czy znacie inne miejsca gdzie spowiadaja po polsku poza kosciolem na Madelaine? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:21 Mój znajomy - ks. Leszek - spowiada w niedziele w Notre Dame de Paris Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:22 dodam, że kiedyś byłam u spowiedzi po francusku - nie znam żadnych formułek, choć mówię po francusku biegle - było bardzo sympatycznie. Też w NDDP, z tym że u ojca Emmanuela Odpowiedz Link Zgłoś
aalata Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:30 powiem ci szczerze, ze tez nei znam formulek po francusku mimo bieglej znajomosci tego jezyka, ale spowiedz we francuskim kosciele, to byla sama przyjemnosc - bez zbednych, czesto wstydliwych pytan, z usmiechem i madrym slowem. jesli mowisz po francusku, to polecam. jesli nie, to proponuje zgromadzenie Pallotynow w Arcueil - znajdziesz w internecie. slyszalam o nich wiele dobrego, ale nei mialam bezposredniego kontaktu. a jak nie, to sprobuj z polecanym ks. Leszkiem. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:41 Mowie po francusku, ale troche obawiam sie spowiedzi twarza w twarz z ksiedzem. A w wiekszosci kosciolow w Paryzu tak jest. Przypuszczam, ze ks. Leszek spowiada w podobny sposob, ale moze sie myle... Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:47 tak, ale powiem Ci, że jest to supetr spowiedź... u mnie skończyło się na wykorzystaniu połowy pudełka chusteczek. Była to najprzyjemniejsza spowiedź w moim życiu. Chodź u Leszka się nie spowiadałam, ale znam go i jest wspaniałym człowiekiem Odpowiedz Link Zgłoś
elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 12:51 Ja wlasnie szukam takiego ksiedza, ktory mnie wyslucha, zrozumie i poradzi. Po ostatniej spowiedzi w polskim kosciele wyszlam z placzem, ale chyba z innych powodow niz Ty. Poczulam sie jakbym byla najgorsza grzesznica pod sloncem... Odpowiedz Link Zgłoś
aalata Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 13:01 o polskim kosciele, to ja sie tez nasluchalam. moja kumpela dowiedziala sie, ze urodzi dziecko bez czaski, bo bierze pigulki... ja bylam u spowiedzi u francuskiego ksiedza w malym kosciele, gdzie nie zadawano mi zadnych zbednych pytan. jedyne co uslyszalam, to czy zaluje moich grzechow. dodam, ze ksiadz byl w moim wieku i skonczyl spowiedz rozmowa o sporcie. moj maz, ktory u spowiedzi nie byl od swojej pierwszej komunii poczul nawrocenie i stwierdzil,ze czesciej bedzie chodzil do kosciola, bo tak mu sie u tego ksiedza spodobalo. oczywiscie nie mozna uogolniac, ale nasi polscy ksieza bardzo czesto sa dosc... specyficzni, a niektorzy wrecz chamscy. choc poznalam rowniez milych ksiezy w polsce, ale to niestety rzadkosc. a spowiedzi twarza w twarz sie nei obawiaj. tez troche panikowalam przed tym, ale okazalo sie to wcale nei takie straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 13:26 Dzieki wielkie za odp. A co do ksiezy w polsim kosciele, to rzeczywiscie ten u ktorego sie spowiadalam zbyt uprzejmy nie byl. Ja nie mowie, ze mial mnie poglaskac po glowie za grzechy ktore popelnilam, ale istnieja pewne granice. Czulam sie jak 5-letnie dziecko, ktore trzeba skrzyczec. Zadal mi kilka pytan, ktore niekoniecznie mialy zwiazek z moimi grzechami, po czym mialam wrazenie, ze ironizowal moje odpowiedzi. Tak wiec historia z dzieckiem bez czaszki mnie nie dziwi. A czy moglabys mi podac namiary na tego ksiedza u ktorego sie spowiadalas? Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 14:54 ja wyszłam ze łzami w oczach, bo było to piękne przeżycie... Polski kościół? Koszmar - nigdy nie chodze nigdzie do polskiego kościoła, bo to wiocha najgorsza... Byłam w tym paryskim na pasterce raz i słabo mi się zrobiło... Skórzane kurtki, wąsy i kur... co drugie słowo Jeżeli nie chcesz iść do Leszka, to jak wcześniej mówiłam, polecam ojca Emmanuela Spowiada zawsze w niedzielę podczas międzynarodowej mszy Odpowiedz Link Zgłoś
elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 15:29 Dobrze wiedziec, ze nie tylko ja mam zle wrazenie o polskim kosciele... Szukalam w internecie, ale na stronie NDDP nie znalazlam spowiedzi po polsku. Moglabys mi podac godziny w ktorych spowiada ojciec Emmanuel i ks. Leszek? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 15:44 ja za każdym razem jak byłam w Paryżu, to spotykałam go... Wiesz co, wyślę mu maila z pytaniem gdzie ewentualnie on spowiada i jak miał na nazwisko ojciec Emmanuel Odpowiedz Link Zgłoś
elsa321 Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 17:32 Dzieki. I czekam z niecierpliwoscia na odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 06.08.07, 20:53 a na kiedy ta spowiedź, bo wyjeżdżam własnie na urlop... wiesz, moja rada generalnie jest taka: idź do NDDP - tam są naprawdę fajni księża Odpowiedz Link Zgłoś
gina28 Re: spowiedz-Paryz 07.08.07, 01:14 Idąc od NDDP na prawy brzeg Sekwany mostem saint Louis zobaczysz po lewej kościół St. Gervais (tuż za Hotel de Ville - na tej stacji najlepiej wysiąść z metra, rue des Barres). Msza w tyg o 18. W niedziele i święta kościoł pełen. Kościół "należy" do Jerozolimskich Wspolnot Monastycznych - polcem z całego serca pójście do nich na liturgię. Polskich księzy tam nie ma, ale w wakacje zazwyczaj sa na niedzielnych mszach, jesli zalezy Ci na spowiedzi po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: spowiedz-Paryz 07.08.07, 06:30 o, widzisz - wciąż nowe pomysły swoją drogą, dobrze wiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
elsa321 Re: spowiedz-Paryz 07.08.07, 09:12 Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Rzeczywiscie zawsze dobrze wiedziec i miec wybor Odpowiedz Link Zgłoś