Dodaj do ulubionych

Cimnogród, zabobon...

28.01.15, 17:00
wiadomosci.onet.pl/lublin/egzorcyzmy-w-mieszkaniu-w-lublinie-cztery-osoby-w-szpitalu/bzgf6

"– To było coś strasznego. W mieszkaniu było małżeństwo i dwójka ich dzieci: nastolatka i dwudziestokilkuletni syn – opowiada jeden ze świadków zdarzenia. – Tam odbywały się jakieś egzorcyzmy. Modlitwy było słychać już od godz. 14-15. Policja została powiadomiona ok. godz. 23.30. Przyjechała też straż pożarna i cztery karetki pogotowia. Całe mieszkanie było zalane wodą, a ludzie wyglądali strasznie. Młode osoby ratownicy wynosili na noszach. Zarówno chłopak, jak i dziewczyna byli nieprzytomni. Ojciec strasznie krzyczał, rzucał się."...

"Tym­cza­sem w week­end w Wą­wol­ni­cy eg­zor­cy­sta ks. in­fu­łat Jan Pę­zioł (msze o uzdro­wie­nie duszy i ciała od­by­wa­ją się tam w każdą 4. so­bo­tę mie­sią­ca) prze­strze­gał mło­dzież przed prak­ty­ka­mi okul­ty­stycz­ny­mi, pod­czas któ­rych czę­sto do­cho­dzi do opę­tań. Podał przy­kład z ostat­nich dni z te­re­nu ar­chi­die­ce­zji lu­bel­skiej.

– Ksiądz opo­wia­dał, że cała ro­dzi­na prze­je­cha­ła z młodą dziew­czy­ną, na­sto­lat­ką – re­la­cjo­nu­je jedna z uczest­ni­czek so­bot­nie­go na­bo­żeń­stwa. – Ksiądz mo­dlił się nad nią i od­pra­wił eg­zor­cyzm. Po ja­kimś cza­sie oka­za­ło się, że coś nie­do­bre­go w dal­szym ciągu z tą dziew­czy­ną się dzie­je.

Z nami ks. Pę­zioł nie chciał na ten temat roz­ma­wiać. – Jeśli cho­dzi o moją po­słu­gę eg­zor­cy­stycz­ną, obo­wią­zu­je mnie ta­jem­ni­ca – mówi eg­zor­cy­sta. – Nigdy nie byłem w domu tej ro­dzi­ny. Chyba był tam oj­ciec kar­me­li­ta – do­da­je.
"

Po prostu, ręce opadają. Podobno to ucywilizowana Europa XXI wieku, a kościelni wiedźmini nadal w akcji.
Obserwuj wątek
    • Gość: bleee... Re: Cimnogród, zabobon... IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.01.15, 17:30
      ...wiedźmini i szamani sobie, a służby - sobie... jak myślisz, cała rodzina najadła się szaleju, co okazało się na tyle groźne, że odseparowano jej członków, umieszczając w różnych szpitalach?...
      oprócz wypowiedzi szamana - tj. jej braku, inni też nie chcą ocenić wydarzeń... czyżby bali się własnego opętania... nie są racjonalistami?... ciekawostka... wierzą/nie wierzą?... :-)))... bleee...
      • zubelz Re: Cimnogród, zabobon... 28.01.15, 19:32
        Nie był bym taki pewny, czy to "ciemnogród czy zabobon". Sam byłem świadkiem zdarzenia że w mieszkaniu meble same się przemieszczały, w powietrzu latała cała zastawa stołowa a nawet krzesła jakąś siłą były unoszone w powietrze . Nawet policjanci uciekli z tego domu jak w ich kierunku poleciało krzesło BEZ POMOCY OSÓB TRZECICH. Tak było przez kilka dni i wtedy i tylko wtedy , gdy w tym domu była piętnastoletnia dziewczynka (mieszkała tam z rodziną od urodzenia). Bodajże po tygodniu wszystko się uspokoiło. Ludzki mózg i jego siła są na pewno nie zbadane (chyba jedyny organ człowieka). Ja też potrafię przyłożyć sobie do czoła łyżkę, monetę, zapalniczkę, telefon i mi nie spadną (mogę chodzić z nimi ). Położę igłę na wodzie i będzie pływać. Zawsze ustawi się jak kompas ale wystarczy że pokaże palcem igle w którą stronę ma się kręcić to to będzie robić.
        • lalecznik-7 Re: Cimnogród, zabobon... 29.01.15, 22:29
          A ja widziałem krasnoludka. Autentycznie. Gdy miałem jakieś 7 lat, wyszedł spod mojego łóżka i wszedł pod szafę. Do dzisiaj pamiętam. Jakby to było wczoraj.
    • Gość: bleee... Re: Cimnogród, zabobon... IP: *.static.ip.netia.com.pl 28.01.15, 19:34
      ...wiesz doćku, nawet jeśli masz rację, sposób wyrażania tych racji zniechęca do ich wysłuchania i uznania... nawet, jeśli... a oto tubtińskie tradycje: szamanów i władz, przy czym "władze" były - jakby - pewniejsze siebie...

..."Babki" pod czujną opieką władz:

lehardi.wordpress.com/2015/01/08/o-soborze-na-placu-litewskim-ciag-dalszy-historii-jako-tez-o-tradycji-zwalczania-przez-wladze-nielegalnych-praktyk-lekarskich-uprawianych-przez-ludzi-niewykwalifikowanych-i-do-tego-nieuprawnion/

...Ukarany "czarnoksiężnik":

lehardi.wordpress.com/2015/01/06/chlopiec-przyzwoity-i-inteligentna-starsza-panienka-nie-pojedynkuja-sie-na-pogrzebacze-ni-widelca-w-skron-nie-wrazaja/

... ;-)))... bleee...
    • qqbek Ręce opadają. 28.01.15, 22:13
      XXI wiek.
      Zespół Osiedli Robotniczych "Bronowice" i takie historie.

Dobrze, że mamy nowy "świecki" ustrój z niemalże obowiązkową edukacją religijną w szkołach, z pokropkiem każdej świeckiej instytucji. Nikt inny tak nienawidzący religii jak dzisiejsza, w ten sposób katowana młodzież, nie przyczyni się do odejścia zabobonu w przeszłość. Szkoda tylko, że "awangarda" czasami ponosi ofiary... z rąk tkwiących w zabobonie prześladowców.

Pewnie "okultystką" była, bo miała dość religii... i jak każdy normalny nastolatek liznęła coś LaVey-a, coś od miejscowych buddystów, coś z kręgu wojujących ateistów... i masz ci babo placek, już ją z okultyzmu sataniści z kościoła przeczącego swej "księdze założycielskiej" chcieli leczyć.
      • Gość: bleee... ...miasteczko Salem... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.15, 20:58
        ...sowy atakują... a może to nie sowy?... wszak to Salem... :-)))... bleee...

tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pogoda/ciekawostki,49/niebezpieczny-jogging-w-parku-w-salem-sowy-atakuja-spacerujacych,157015,1,0.html

pl.wikipedia.org/wiki/Salem_%28Massachusetts%29
    • Gość: bleee... ...cd... IP: *.static.ip.netia.com.pl 30.01.15, 12:47
      ...n?... :)... bleee...

www.tvn24.pl/ksiadz-o-egzorcyzmach-rodzina-odprawiala-egzorcyzmy,510583,s.html
    • Gość: bleee... ...znaki na niebie i zabobon polski... IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.15, 15:05
      ...a historia... a może - ahistoria?... :-)))... kto to wie?... czytaliście swój dzisiejszy horoskop?... jeszcze nie?... ;)... bleee...

lehardi.wordpress.com/?s=za%C4%87mienie
    • Gość: egalea71 Re: Cimnogród, zabobon... IP: *.futuroexito.pl 03.02.15, 16:56
      Największe osiągnięcie Diabła?
      To, że ludzie przestali wierzyć w jego istnienie.
    • Gość: bleee... ...ułańska fantazja... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.15, 11:12
      ...a magia... siły nadprzyrodzone wczoraj i nie tylko... i co wy na to, czytelnicy horoskopów?... :-)))... i nie tylko... bleee...

fakty.interia.pl/autor/dominika-glowacka/news-magia-czyni-cuda-czyli-jak-duchy-zawedrowaly-do-belwederu,nId,1600712
    • Gość: bleee... ...podobno nietoperz... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.15, 22:42
      ...znaleziony na strychu zwiastuje śmierć rychłą... w rodzinie... prawda to?... :-)))... bleee...

kwejk.pl/obrazek/2231391/nietoperze-sa-slodkie.html
      • wampir-wampir Re: ...podobno nietoperz... 05.02.15, 23:14
        Jeśli ktoś jest spokrewniony z muchą albo komarem to tak. Kolonia nietoperzy na strychu zwiastuje rychłą śmierć komarów oraz innych owadów :-)))
        • Gość: bleee... ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.15, 23:36
          ...czyli łasica domowa... albo kuna... szczęście przynosi domowi?... czy - jak wieszczą bojaźliwi jej tępiciele - zniszczenie sieje i obrzydzenie wywołuje?... :-)))... bleee...

ps.: ...nie wiem, czy bezstronny jesteś, skoro nietoperz i Nietoperz kroki Twoje poprzedzają... może tylko mamisz swe ofiary?... ;-)))... bleee...
          • Gość: bleee... Re: ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.15, 23:41
            ps.:

www.google.pl/search?q=%C5%82asica+domowa&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ku7TVLRBweRS5Z-E2As&ved=0CCEQsAQ&biw=1366&bih=668

...bleee...
          • wampir-wampir Re: ...a łaska... 05.02.15, 23:45
            Obrzydzenia na pewno nie, kuny są fajne i śmiesznie zjeżdżają z dachów komórek, ale zniszczenia owszem - papa co rok do wymiany, a jak Ci się takie źwierzątko zapałęta do auta, to masz kable z głowy :-)))

Oczywiście, że nie jestem obiektywny! Wychowałem się w kamienicy ze strychem pełnym nietoperzy. Żeby je podglądać, musiałem łazić do dozorcy po klucz, a jego żona wołała go "Stasiek, znów ten wampir przyszedł" ;-)))
            • Gość: bleee... Re: ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.15, 23:58
              ...pokrycie komórki można zmienić na blaszane... a kable?... może rozłożyć tu i ówdzie pęczki/kłębki kabli jako gryzaki?... na moim strychu tylko raz gościł nietoperz, zaczepiony w dziurze po sęku... krótko był, chyba wyczuł kota... a szkoda... bleee...
              • wampir-wampir Re: ...a łaska... 06.02.15, 00:10
                Nie można, konserwator nie wyraził zgody. Co do gryzaków nie mam pojęcia. Kuny lubią powodować szkody, taka ich natura. Gryzak to już nie to :-)))
                • Gość: bleee... Re: ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.15, 00:27
                  ... konserwator nie ma nic do dachu komórki... a gryzak to jest to... znowu marudzisz... herbata z prądem nie pomogła?... powtórz... :-)))... bleee...
                  • wampir-wampir Re: ...a łaska... 06.02.15, 00:52
                    Owszem, ma. Na komórki zaadaptowano w czasach słusznie minionych XVIII-wieczną kaszarnię. Wewnątrz można sobie robić wszystko bez zezwoleń, na zewnątrz stan tych zabudowań ma być taki, jak nakaże konserwator.
                    • Gość: bleee... Re: ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.15, 01:10
                      ...mało prawdopodobne, by papa była oryginalnym pokryciem osiemnastowiecznej kaszarni... bardziej prawdopodobne byłoby pokrycie ze słomy, gliny lub drewna (...w zależności od stopnia zamożności właściciela - dawnego...)... dopuszczam więc dwie możliwości: niedokształconego konserwatora lub... Twój brak umiejętności rozmowy z konserwatorem... ?... a może "dwa w jednym"?... poczytaj:

www.dachy.info.pl/przeglad/papa-wczoraj-dzis-jutro/
                      ... :-)... bleee...
                      • wampir-wampir Re: ...a łaska... 06.02.15, 01:22
                        A tzreci, najbardziej prawdopodobny odrzucasz. Dlaczego?
                        Konserwator może udzielić lub nie udzielić zgody na proponowane zmiany, nie ma jednak możliwości nakazać zmian takich lub siakich. No może ma, jeśli je sfinansuje - tego nie wiem, ale nie wydaje mi się. Przypuszczam, że papą pokryto dachy po wojnie i tak zostało, a moje umiejętności lub ich brak nie mają tu nic do rzeczy, bo ani nie jestem uprawniony do prowadzenia takich rozmów, ani tym zainteresowany. Ot, znajomi mają problem z kunami niszczącymi dach komórki.
                        • Gość: bleee... Re: ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.15, 01:56
                          ...och - "trzeci" został odrzucony dlatego, że sprawiałeś wrażenie osoby "uprawnionej"... mea maxima... to prawda, że jest jeszcze wiele innych możliwości - dlatego... a tak na marginesie, zgoda lub jej brak ze strony konserwatora nie wynika z jego "widzimisię"... sam teraz widzisz, że łaski i kuny, a nawet nietoperze, mogą, oj - mogą, narozrabiać... posłuchaj przed snem... miłych snów... :-)))... posłuchaj na maksa... bleee...

www.youtube.com/watch?v=v6kvL15mxU4
                          • wampir-wampir Re: ...a łaska... 06.02.15, 02:33
                            Oj, nie mogą się przecież mnie jednemu przydarzać wszystkie plagi egipskie!
                            Zwierzątka takie już są, że czasem rozrabiają, ale i tak są urocze. Dobranoc :-)))
                            • Gość: bleee... Re: ...a łaska... IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.15, 13:05
                              > Oj, nie mogą się przecież mnie jednemu przydarzać wszystkie plagi egipskie!

...mogą, mogą... nie tylko plagi... :-)))... czemu nie?... na szczęście, nie muszą... ;-)... bleee...

pl.wikipedia.org/wiki/Hiob_%28posta%C4%87_biblijna%29
            • Gość: bleee... ...wreszcie jakaś sensowna wiadomość... IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.15, 08:28
              ..."Kobieta uratowała wycieńczonego nietoperza...."...bleee...

deser.pl/deser/1,111858,17514807,Kobieta_uratowala_wycienczonego_nietoperza__Na_poczatku.html#BoxDesCz2
    • Gość: bleee... ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 09.02.15, 23:52
      ...Ciemnogród?... egzorcyzmy?... co też Ty opowiadasz... jesteśmy... jesteśmy... jesteśmy w czołówce!... "Jestem sobie studenteczka i biznesik mam w majteczkach"... opatentować trzeba... żeby inne miasta akademickie nas nie ubiegły... toż to rewelacyjny pomysł na zagospodarowanie młodzieży... panie prezydencie... no, panie prezydencie!... no, moje gratulacje!... ruch będzie w tubtinie jak w ulu... Konopielka wymięka... no, nareszcie!... nooo!!!... ?... :-)))... :-)))... :-)))... bleee...

lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,17382083,Hit_maja_na_stadionie__Disco_polo_i__biznesik_mam.html#BoxLokLubImg

ps.: ...i tylko koni żal... bleee...
      • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 12:14
        W pierwszej części koncert muzyki disco polo z udziałem grup Power Play, Etna i Jorrgus, następnie pokazy sztucznych ogni - tak w skrócie przedstawia się impreza "Lubelskie Widowiska Pirotechniczne & Festiwal Muzyki Disco 2015" na Arenie Lublin. W zaplanowanym na 30 maja wydarzeniu może uczestniczyć nawet 15 tysięcy osób. Posłuchają piosenek typu:
        ...pozwalam sobie na cytat z fotostory, którego tekst jest jeszcze w stanie pierwotnym (...:-)))...)... tytuł, jak nietrudno zauważyć został poddany korekcie, co można odczytać jako zapowiedź poszerzenia spektrum... i dopuszczenie innych kategorii kształcących się grup do "biznesiku w majteczkach"... przewiduję, że ruch w tubtinie nie będzie już, zgodnie z przewidywaniami, jak w ulu... on będzie - panie prezydencie - jak w pasiece... to przechodzi wszelkie oczekiwania... no, super.. tak, tak... suuupeeer! Tego jeszcze w Polsce nie było i długo nie będzie"... czyli jest nadzieja... o mój borze!!! (...to taki las - zapożyczone...)... bleee...

"Jestem sobie studenteczka i biznesik mam w majteczkach"
        "Zapierające dech w piersiach spektakle pirotechniczne, zabawa przy dźwiękach, które każdy zna i lubi, chociaż nie każdy się do tego przyznaje... Tego jeszcze w Polsce nie było i długo nie będzie" - reklamuje imprezę...

Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,17382083,Hit_maja_na_stadionie__Disco_polo_i__biznesik_mam.html#ixzz3RL2a0XMt

ps.: ...przewidziane kolejne korekty... obciach?... no co też wy!... "o w mordkę jeża!!!... bleee... eee... eee...
        • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 12:18
          ...umknął cudzysłów... to z tej radości niepohamowanej... poprawiam:
          "W pierwszej części koncert muzyki disco polo z udziałem grup Power Play, Etna i Jorrgus, następnie pokazy sztucznych ogni - tak w skrócie przedstawia się impreza "Lubelskie Widowiska Pirotechniczne & Festiwal Muzyki Disco 2015" na Arenie Lublin. W zaplanowanym na 30 maja wydarzeniu może uczestniczyć nawet 15 tysięcy osób. Posłuchają piosenek typu:..."
          ... bleee...
          • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 19:13
            Jacy mieszkańcy, taka kultura. Co się czepiasz?

;-)))
            • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 20:15
              ...nie czepiam się... zamierzam aplikować o stanowisko pasiecznego... Ciebie też zachęcam... i innych forumowiczów... kto pierwszy, ten lepszy... ;-)... "biznesik" - dobra rzecz... bleee...
              • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 20:50
                Ja mam zbyt wrażliwe uszy. Od "muzyki", którą podobno lubię, tylko wstydzę się przyznać, rozbolałyby mnie małżowiny. Gdyby był jakiś extra dodatek za pracę w szczególnie uciążliwych dla małżowin warunkach i gdyby jego wysokość była warta grzechu, to rozważyłbym złożenie podania ;-)))
                • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 21:22
                  ...na małżowiny proponuję zatyczki (...mogą być - w zamian - słuchawki, wata, palce wskazujące... i in., w zależności od stopnia pomysłowości i kreatywności...)... dodatek ekstra?... negocjuj - może w naturze, skoro ma być wart grzechu?... ;)... bleee...
                  • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 21:31
                    Hm, ale skoro przedmiotem tych negocjacji miałaby być jakaś ponętna urzędniczka z cyrkusza,to musiałbym je prowadzić po 23-ciej. Czy Żucze urzęduje o tak późnych porach?

;-)))
                    • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 21:59
                      ...ponętna (...są takie?... optymizmem się zaraziłeś... dobry znak...) urzędniczka odpada... "biznesik" na razie dotyczy "studenteczek"... wyobraźnia podpowiada mi rozwój "majteczkowego biznesiku", na początek - obniżenie wieku i zastosowanie gender... potem... ?... obyśmy tylko nie wylądowali jako babki (...albo dziadki...) straganiarki... z majteczkami... :-)... bleee...
                      • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 22:03
                        Majteczki w kropeczki, sza-la-la-la.... :-)))
                        • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 22:05
                          ...i ładne nóżki u kaczuszki... bleee...
                      • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 22:03
                        ps.;: ...aplikacje trzeba podobno składać u władców Areny... ratusz wypiera się wpływu na obsadę funkcyjnych... bleee...
                        • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 22:16
                          A czy znajomość hitów jest obowiązkowa? Bo ja z czasów zamieszkiwania vis-à-vis szkoły, której salę gimnastyczną wynajmowano na wesel,a pamiętam tylko refren. I jeszcze poranne walki na sztachety. Z braku płotów wyrywano je z ławek. Czy Arena dysponuje sztachetami? "Muzyka" nastraja, wiadomo :-)))
                          • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 22:57
                            ...na zdjęciach widać coś na kształt płyt betonowych, na których parkują samochody... na zewnątrz, niestety... ale wewnątrz są - osobiście przez włodarza miasta wybrane spośród innych modeli - niebieskie foteliki... myślę, że mogą skutecznie zastąpić sztachety... nie wiem, czy trzeba znać hity... ale u mnie muzyka, którą lubię wg gwl i się tego wstydzę, powoduje niebezpieczny wzrost adrenaliny... mogę wtedy chwycić cokolwiek i użyć niezgodnie z przeznaczeniem... :-)... bleee...

• wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 23:00
                              Foteliki na pewno przymocowano solidnymi śrubami. Też się nadadzą. Żucze wie, co dobre :-)))
                              • qqbek Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 23:09
                                A tunel nadal padaka.
                                Żucze wie co dobre... obietnice i zastępcy, którzy pomogą przez kolejną kadencje owocnie te obietnice składać i przedstawiać :-/
                                Brrr... gdybym tak PiSiorków nie lubił, jak ich nie lubię, to bym pewnie już jakąś blokadę pod cyrkuszem montował z racji sprzeniewierzania przezeń pieniędzy z moich podatków :) Ale skoro jedyną alternatywą są rządy (Za)radnego Tułajewa... to stulę pysk.
                                • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 23:31
                                  ...dla dobra wszystkich spróbuj wznieść się ponad własne słabości... to nie musi od razu oznaczać rządów Tułajewa... możesz poprzeć go w wybranych zagadnieniach... :-)))... może wprowadzony zostanie zarząd komisaryczny, albo zapanuje anarchia?... albo rządy trybuna ludowego... przemyśl sprawę... ;)... bleee...

• Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 23:13
                                ...wie... nawet o tym, by wstając, zapiąć guzik w marynarce... to duża pociecha, ponieważ "dwór" uczy się, powtarzając wszystkie Jego gesty... zabawnie to wygląda, jak w teatrze marionetek... piękny, oszałamiający widok... jeśli nie widziałeś, żałuj... :-)... bleee...
                                • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 10.02.15, 23:32
                                  Po doniosłym wydarzeniu kulturalnym to się zmieni. Wstając marynarki będą zdejmować. Żucze wraz z dworem. I będą machać nimi radośnie nad głowami. Pod cyrkuszem zainstaluje się wyjca z odtwarzaczem muzyki, którą wszyscy lubimy, tylko wstydzimy się przyznać, żeby pracowało się weselej ;-)))
                                  • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.15, 23:46
                                    Pod cyrkuszem zainstaluje się wyjca z odtwarzaczem muzyki, którą wszyscy lubimy, tylko wstydzimy się przyznać, żeby pracowało się weselej ;-)))

...daj spokój, nie wywołuj wilka z lasu... mam złe skojarzenia, jeśli chodzi o pracę przy wesołej muzyce odtwarzanej w centrum dowodzenia... brrr... bleee...
                                    • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 11.02.15, 00:05
                                      No to, żeby wypoczywało się weselej. W końcu w cyrkuszu nie pracują. A Ty się nie czepiaj szczegółów, tylko pomyśl - tanim kosztem ożywi się deptak. Wszyscy, którzy lubią, ale się wstydzą, będą tam spacerować podrygując. Drugi wyjec (czy wyjec Grzyb ma potomstwo?) pod siedzibę GwL i deptak zapełni się tłumami ;-)))
                                      • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.15, 00:39
                                        ...żeby zrealizować Twój pomysł wobec takich jak ja oportunistów, należałoby zastosować przymus bezpośredni... to może łatwiej byłoby przenieść Arenę na dreptak?... przy okazji - przetaczając ją na rolkach - można byłoby rozwiązać problematyczny problem wyburzenia nieremontowanych kamienic... i w ten sposób - dodatkowo - miasto zyskałoby tereny pod bardziej wartościową zabudowę... :-)... bleee...

ps.: ...mam nadzieję, że nasze pomysły zostaną docenione... bleee...
                                        • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 11.02.15, 00:57
                                          Z pewnością. Naczelna GwL przecież lubi, tylko wstydzi się przyznać. Będzie lobbować do upadłego ;-)))
                                          • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.15, 01:32
                                            ...cóż - zanim zanurzymy się wszyscy w rozkosznym, majteczkowym biznesiku, pozwolę sobie zachęcić Ciebie i innych forumowiczów do udziału w mniej subtelnej imprezie... nie wiem, czemu włodarze miasta jej nie propagują... no to ja sobie pozwolę, w zastępstwie, zaprosić: najbliższa niedziela (...15.II...), Targi Lublin, wstęp wolny (...chyba...)... dla młodych, starych i rodzin z dziećmi preCAVALIADA... warto... bo koń, jaki jest, każdy widzi... ;-)))... bleee...

www.lzj-konie.pl/aktualnosci/250
                                            ps.: ...wśród uczestników także studenci płci obojga... polecam - zwłaszcza dla dzieciaków... bleee...

ps. ps.: ...a kiedyś... w przyszłości... poczuć wiatr we włosach... ech!... pięknych snów życzę... :-)))... bleee...

ps. do ps.: ...czy wiesz, że w Stadninie w Janowie Podlaskim są końskie groby?... bleee...
                                            • Gość: bleee... Re: ...kultura po tubtińsku ;)... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.15, 01:45
                                              ps.: ...nie mam w tym żadnego interesu... :-)... konie są po prostu piękne... miłych wrażeń... bleee...
                                              • wampir-wampir Re: ...kultura po tubtińsku ;)... 11.02.15, 02:14
                                                Końskie groby mnie nie dziwią. W Krasiczynie, koło Przemyśla, dawnym majątku Sapiehów, jest grób konia Rara. Jest też kamienna tabliczka z jego imieniem i informacją, że jednemu z książąt uratował ten koń życie w czasie bitwy.
                                                Nie będzie mnie w niedzielę w Lublinie. Wziąłem więcej urlopu, skoro i tak muszę pojechać zrobić ząbka, to poszwendam się po Krakowie.
                                                Dobrej nocy :-)))
                                                • Gość: bleee... ...koń cdn... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 13:52
                                                  ...nareszcie!... "Wielka impreza w Lublinie. Czy padnie rekord frekwencji?"... :-)))... bleee...

Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,17422521,Wielka_impreza_w_Lublinie__Czy_padnie_rekord_frekwencji_.html#ixzz3S6IOZo2b

• Gość: bleee... Re: ...koń cdn... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 14:14
                                                    ...:-)))... bleee...

www.facebook.com/video.php?v=340287749501481
    • Gość: ess Re: Cimnogród, zabobon... IP: *.xdsl.centertel.pl 10.02.15, 21:07
      Po prostu, ręce opadają. Podobno to ucywilizowana Europa XXI wieku, a istnieją jeszcze tacy co nie wiedzą co to egzorcyzmy i biorą je za bajki...żenada...
    • Gość: bleee... ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 08:06
      ...dzisiaj walentynki... dlaczego katolicki patron diecezji przemyskiej jest "bohaterem" świeckiego święta obchodzonego na całym niemal świecie?... czy dlatego, że leczył obłąkanych?... :-)))... z dedykacją, nie tylko dla zakochanych... w piękny słoneczny dzień... bleee...

kulturalny.blox.pl/2007/02/Dzien-dobry-dzis-swiety-Walenty-Stara-piosenka.html
      • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 08:40
        ...szczęśliwi czasu nie liczą... oczywiście, że jutro dopiero jest święto zakochanych... i obłąkanych... a czy zauroczenie to rodzaj miłości, czy raczej - obłędu?... oto jest pytanie... ;-)... bleee...

psychologia.wieszjak.polki.pl/psychologia-zwiazku/263934,Czym-sie-rozni-milosc-od-zauroczenia.html#
      • Gość: bleee... ...relikwie... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 20:36
        ...św. Walentego znajdują się w jednym z kościołów lubelskich... wiecie, w którym?... zakochani i nie tylko, powinni je może zobaczyć w dniu jutrzejszym... a zwłaszcza ci, których od obłędu ocalił?... i wota ofiarować?... bo kto wie?... może, wbrew pozorom i naukowym dociekaniom, byty niematerialne istnieją?... coraz częściej naukowcy obalają naukowe pewniki, a ostatnio - ten o powstaniu Wszechświata w wyniku Wielkiego Wybuchu... zgodnie z ostatnimi ustaleniami, twierdzą owi mężowie uczeni, Wszechświat istnieje od zawsze... niezły numer, nie sądzicie?... więc może, wiecie, z tymi świętymi... ?... może lepiej się zabezpieczyć?... ach, ta niepewność... przed Wami - cała noc... kto umie, niech myśli... i rozmyśla... tak... bo kto wie?... :-)))... kto to wie... ;)... bleee...

"...Warto wspomnieć, że w mensie ołtarza św. Walentego znajdują się relikwie tegoż świętego...."...bleee...

www.pawel.lublin.pl/kosciol-i-klasztor/

ps.: ...a dla tych, którzy w obłędzie jeszcze pozostają, może też jest ratunek możliwym?... :-)))... bleee...
      • wampir-wampir Re: ...święty Walenty... 13.02.15, 20:54
        Patronem diecezji przemyskiej jest św. Wincenty.
        • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 21:36
          ...skoro tak mówisz, to pewnie jest coś na rzeczy... ja korzystam ze źródła wielce niedoskonałego... a może jest ta różnica wynikiem podniesienia biskupstwa do rangi arcybiskupstwa?... nie będę tematu drążyć - to tylko zabawa (...walentynkowa...)... ;-)))... bleee...

pl.wikipedia.org/wiki/Archidiecezja_przemyska

ps.: ...ząb uratowany?... i koronowany?... ;)... bleee...
          • wampir-wampir Re: ...święty Walenty... 13.02.15, 21:43
            Hm, Wikipedia w ogóle nie wymienia Wincentego. Walentego też.

Patroni:

Najświętsza Maryja Panna Królowa Polski
            Święty Jan z Dukli
            Święty Józef Sebastian Pelczar
            Błogosławiony Jan Wojciech Balicki
            Święty Dyzma (Dobry Łotr)

Nie wiem z jakiego źródła korzystałeś. Oba imiona są od dawna niepopularne. Pewnie ktoś się pomylił.

visit.przemysl.pl/363-przemysl-patron-miasta-sw-wincenty
            • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 21:49
              "...W polskim Kościele katolickim jest patronem diecezji przemyskiej[3]...."

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99ty_Walenty
            • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 21:51
              ...poprzedni link to pomyłka... bleee...
              • wampir-wampir Re: ...święty Walenty... 13.02.15, 21:59
                Autor hasła w Wiki musiał pomylić imiona. Nigdy nie słyszałem, by Walenty był w jakikolwiek sposób łączony z Przemyślem albo diecezją przemyską. Nie wydaje mi się, by nie próbowano wykorzystać tego marketingowo, gdbyy rzeczywiście był patronem diecezji.
                Od wielu lat organizuje się w Przemyślu Wincencjady promując je również poza Przemyślem, więc takiego kąska spece od PR na pewno by nie odpuścili. Przecież to darmowa reklama we wszystkich telewizjach każdego 14 lutego :-)))
                • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.15, 22:08
                  ...możliwe... przypis 3 podaje jako źródło:

Henryk Fros SJ, Franciszek Sowa: Księga imion i świętych. T. 6: W-Z. Kraków: WAM, Księża Jezuici, 2007, s. 16. ISBN 978-83-7318-736-8.

...bleee...
                • empi Re: ...święty Walenty... 14.02.15, 07:59
                  Dotarł także do nas i rozwinął się przede wszystkim w diecezji przemyskiej, gdzie św. Walentego uznano za patrona diecezji.
                  pzdr.
                  • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.15, 08:51
                    ..."Tradycja
                    Walentynkowy zwyczaj znany jest w Europie już od co najmniej 500 lat. Św. Walenty do niedawna jeszcze był czczony jako patron chorych na choroby umysłowe, nerwowe i epilepsje. Szybko jednak uznano, że skoro Św. Walenty patronuje osobom z zaburzeniami mózgu, więc tym bardziej pasuje do zakochanych."

liturgia.wiara.pl/doc/419369.Sw-Walenty-meczennik-od-zakochanych-14-lutego/2

...tamże:
                    "Gwoli ścisłości trzeba dodać, że odnośnie święta zakochanych Stolica Apostolska nie zajmuje żadnego oficjalnego stanowiska, pozostawiając kultywowanie tej tradycji jako osobistą sprawę wiernych."

...i dalej:
                    "Obrzędy
                    Święto patronalne Św. Walentego jest okazją do podziękowania Bogu za miłość, którą nas obdarza, za tych, którzy nas kochają i których my darzymy silnym uczuciem. Jest też okazją, aby prosić Stwórcę, za pośrednictwem Św. Walentego, o pomoc w wyborze partnera życiowego. Pamiętajmy również, że do Św. Walentego można zwracać się o pomoc i wstawiennictwo w przypadku wszystkich chorób o podłożu psychicznym, w tym także epilepsji."

...co by nie sądzić o źródłach - warto zacząć świętowanie od zapoznania się ze "słowem" tych źródeł... a potem - ech!... pełna dowolność w przyjętych formach współczesnego walentynkowego obrządku... każdy świętować może: chrześcijanin i poganin... a biorąc pod uwagę polskie konotacje - można te obchody przeciągnąć do czerwcowego Jana, też świętego, wyznaczającego datę innego, pełnego szaleństw całonocnych, obchodu - 24 czerwca - noc Kupały... dla tych bardziej "obłąkanych", jest szansa na walentynki i Kupałę dożywotnie... jak szaleć - to szaleć!!!... ładny wywód prawda?... :-)))... bleee...

ps.: ...żyjcie świadomie, nawet w obłąkaniu pozostając... ;)... bleee...
            • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.15, 13:05
              ...no i nie ma sprzeczności: pomyliłeś biskupstwo z miastem... :-)))... Wincenty jest patronem miasta... Walenty zaś - biskupstwa... ;-)))... bleee...

ps.: ...to - zapewne - wpływ nowych plam na słońcu... :)... ta pomyłka... a może... nie, nie będę spekulować... bleee...
      • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.15, 11:09
        ...czy sto lat temu w Lublinie obchodzono walentynki?... a może był to dzień jak co dzień?...
        jedni pracowali, inni pracy szukali... jedni kradli, a inni ich łapali... i tylko koza nie pasuje... chociaż - pewności nie mam... wszak stoi u zbiegu Wróblewskiego i dreptaka... i studnię udaje... :-)))... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/02/14/o-kozie-kawiarce-i-dozorcy-ludzi/

ps.: ...a oprócz tego: reklamy seksownych trykotów... pełen kolorów, jeden z głównych traktów Lublina... "gdzie widoki z tamtych lat?"... bleee...
        • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 21:11
          "...Trzy specjalne pakiety dla par na zamkniętą imprezę walentynkową na Arenie Lublin przygotował lubelski MOSiR. Każdy pakiet zawierał kolację dla dwojga oraz inne atrakcje. Część osób spędziła wieczór w restauracji VIP Areny Lublin, natomiast dla bardziej wymagających przygotowano klimatyczne loże..."...

...ja rozumiem, że w tubtinie na bogatych nie trafiło i stąd ta forma walentynkowych obchodów "pakietowych"... skromna... i skromnie licząc, sześcioro zakochanych na ok. 330 tysięcy mieszkańców... ale - że aż taka u nas bieda???... przygnębiające zjawisko... gdyby tak jeszcze jeden stadion, panie prezydencie... to można by choć podwoić liczbę zakochanych... w tubtinie... a my - pomożemy!... :-)... bleee...

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150215/LUBLIN/150219785
          • Gość: bleee... Re: ...święty Walenty... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 21:15
            ...no nie mogę dojść do siebie... no tragedia... no... ... ... ... bleee...
    • Gość: bleee... ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: *.adsl.inetia.pl 14.02.15, 23:46
      ...czy wiecie, że według mitologii słowiańskiej, często dziś używane określenie: "buc" (...człowiek, czyli mężczyzna, zarozumiały, pyszałkowaty, tępy, głupi, zarozumialec...), to demon, "straszydło zamieszkujące ciemne kąty, straszące i bijące nocą niegrzeczne dzieci, a nawet porywające najgorszych urwisów?"... z niemieckiego: Butzenmann lub Putz... [wg: Paweł Zych, Witold Vargas, Bestiariusz słowiański

pl.wiktionary.org/wiki/buc

...według Słownika języka polskiego PWN buc to potoczne określenie człowieka zarozumiałego, aroganckiego...

sjp.pwn.pl/sjp/;2446483
      ...co jest najdziwniejsze?... najdziwniejsze jest to, z jaką łatwością starosłowiańskie czy staroniemieckie demony przenikają i funkcjonują we współczesnym, laickim świecie... ciemnota i zabobon to, czy otaczająca nas rzeczywistość?... ciekawe, czy jest żeński odpowiednik buca?... może "buca"?... ten "buc", ta "buca", to "buco"?... skoro "buc" ma hasło w SJP PWN to jest to słowo "brzydkie", czy też weszło do obiegu w języku potocznym, jako jedno z wielu słów opisujących negatywne cechy ludzkie?... :-)))... bleee...
      • empi Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... 15.02.15, 08:29
        Czy wiesz jak brzmi okrzyk bojowy starogermańskich plemion?
        pzdr.
        • Gość: bleee... Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 09:32
          ...nie, nie wiem... czy tak, jak siuksów Karola Maya?... bleee...
          • Gość: bleee... Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 09:33
            ..."u" wyjadło... ;)... bleee...
            • Gość: mieszkaniec LU Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.15, 09:37
              Jak już jesteśmy w temacie, nasi z 10 lat temu wybudowali tam takie cudo
              http://www.poboczem.pl/wizytowka-Rapida/filmiki/video,vId,158568
              Może wczorajszy pożar mostu w W-wie to początek odwetu?
              • Gość: bleee... Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 09:48
                ...brałeś może udział w tej budowie?... ;-)... bleee...
                • Gość: mieszkaniec LU Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.15, 10:14
                  Jak nie, jak tak.
                  • Gość: bleee... Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 10:27
                    ...odpowiadasz jak pytia... ;)... albo Wałęsa... bleee...
          • empi Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... 15.02.15, 10:33
            Czytalem kiedyś definicję w jakimś słowniku etymologicznym, dokładnie było te słowo tam opisane. Tu w skrócie...
            pzdr.
            • empi Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... 15.02.15, 10:34
              Niestety, link nie da się poprawnie wkleić, automatyczny cenzor czuwa :). Pokombinuj.
              pzdr.
              • Gość: bleee... Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: 62.244.157.* 15.02.15, 20:47
                ...mam to od razu pokombinowane... dlatego pojawiła się wersja cenzuralna... ;-)... bleee...
        • Gość: bleee... Re: ...buc - demon nie tylko słowiański... IP: 62.244.157.* 17.02.15, 13:13
          ...znasz się na wszystkim... powiedz: prawda li to, że bycie bucem to przypadłość nieuleczalna?... czy można wypędzić demona z demona?... bleee...
    • Gość: bleee... ...dzień kota... IP: 62.244.157.* 17.02.15, 11:01
      ...dziś dzień kota... jeszcze nie macie kota?... a ja mam... bierzcie przykład z kociolubnych... kot leczy, umila każdą chwilę, uczy obowiązkowości, a nawet - kreatywności... i można z nim pogadać - bo wszystko rozumie, chociaż często ma odmienne zdanie... :-)))... bleee...

kobieta.gazeta.pl/kobieta/56,107881,15471643,Rzut_ogolny,,1.html

ps.: ...nie szkodzi...:-)))... bleee...

Kot w pustym mieszkaniu
      Wisława Szymborska

Umrzeć - tego się nie robi kotu.
      Bo co ma począć kot
      w pustym mieszkaniu.
      Wdrapywać się na ściany.
      Ocierać między meblami.
      Nic niby tu nie zmienione,
      a jednak pozamieniane.
      Niby nie przesunięte,
      a jednak porozsuwane.
      I wieczorami lampa już nie świeci.

Słychać kroki na schodach,
      ale to nie te.
      Ręka, co kładzie rybę na talerzyk,
      także nie ta, co kładła.

Coś się tu nie zaczyna
      w swojej zwykłej porze.
      Coś się tu nie odbywa
      jak powinno.
      Ktoś tutaj był i był,
      a potem nagle zniknął
      i uporczywie go nie ma.

Do wszystkich szaf się zajrzało.
      Przez półki przebiegło.
      Wcisnęło się pod dywan i sprawdziło.
      Nawet złamało zakaz
      i rozrzuciło papiery.
      Co więcej jest do zrobienia.
      Spać i czekać.

Niech no on tylko wróci,
      niech no się pokaże.
      Już on się dowie,
      że tak z kotem nie można.
      Będzie się szło w jego stronę
      jakby się wcale nie chciało,
      pomalutku,
      na bardzo obrażonych łapach.
      I żadnych skoków pisków na początek.

www.youtube.com/watch?v=HtzS8_63cRM

ps.: ...bleee...
      • Gość: bleee... ...gość kota... IP: 62.244.157.* 17.02.15, 13:07
        ...radość i bezpretensjonalność...

fishki.pl/fishka,Radosc,75906.html

...i ekologiczna kosiarka... :-)))... ..

www.youtube.com/watch?v=OiuQ_rVM-WE

...kontakt z naturą (...żywą...)... łagodzi... ból istnienia... próbowaliście?... spróbujcie... bleee...
        • Gość: bleee... ...kocia... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 10:27
          ...reprezentacja... :-)))... bleee...

deser.pl/deser/51,111858,17420351.html?i=0&bo=1
        • Gość: bleee... Re: ...gość kota... IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.15, 08:12
          ...z dobrym apetytem... :-)))... bleee...

www.interia.tv/wideo-poznajcie-najwiekszego-wombata-na-swiecie,vId,1722772
      • Gość: bleee... ...jeszcze jeden gość... IP: 62.244.157.* 17.02.15, 20:48
        ...kota... wystarczy głaskać "z włosem"... :-)))... bleee...

kwejk.pl/obrazek/2243683/jez-gustaw.html
      • Gość: bleee... ...odszedł Andrzej Kot... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 22:14
        ... w dzień kota... samotny w tłumie... jak wielu artystów prawdziwych, prawdziwe doceniony po śmierci... :(((... bleee...

www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150218/LUBLIN/150219618
        ps.: ...uczył się zecerskiego fachu u mojego Przodka... odwdzięczał i obdarowywał swoją sztuką... niech spoczywa... bleee...
        • Gość: bleee... Re: ...odszedł Andrzej Kot... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 23:14
          ...bleee...
          lehardi.wordpress.com/2015/02/18/8040/
    • Gość: bleee... ...idiokracja... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 12:52
      ...przybywa... jakie są symptomy?... chcecie wiedzieć?... zmuście się... do przeczytania linkowanego tekstu... wersja dla opornych?... spójrzcie w lustro - oczywiście stojąc naprzeciwko... :-)))... bleee...

gameplay.pl/news.asp?ID=87792
    • Gość: bleee... ...miłosierdzie świata... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 13:29
      ...tuż, tuż... za rogiem... :(((... bleee...

bi.gazeta.pl/im/c5/9f/10/z17429189AA.jpg

..."...Artemiwsk, kostnica...."... bleee...

wyborcza.pl/relacje/1,126862,17428852,Debalcewe_padlo__Ukraincy_wycofuja_sie_ze_strategicznego.html?wall=1
    • Gość: bleee... ...tradycje Ciemnogrodu... :-)))... IP: 62.244.157.* 18.02.15, 21:55
      ...do przemyślenia przed snem...
      "Więc to – powiada Sokrates – ludzie moi, godzi się wziąć pod uwagę, że jeśli dusza jest nieśmiertelna, to dbać należy nie tylko o ten czas, który nazywamy życiem, ale o cały czas, i niebezpieczeństwo teraz zagraża i może się wydawać wielkie, jeżeli ktoś duszy zaniedba. Gdyby śmierć stanowiła zerwanie ze wszystkim w ogóle, byłoby to jak znalazł dla ludzi złych: pozbyć się ciała, a wraz z duszą zbyć się i swoich złości. Ale teraz, skoro dusza zdaje się być nieśmiertelna, to chyba nie masz dla niej innej ucieczki od zła ani innego zbawienia, chyba to jedno: stać się jak najlepszą i najrozumniejszą. Bo ona do Hadesu pójdzie, nic innego ze sobą nie biorąc oprócz kultury i tego, czym się żywiła; to jej, powiadają, najwięcej pomoże albo zaszkodzi po śmierci zaraz na początku drogi w tamte strony...."...

magazynzapisz.wordpress.com/2015/02/18/platon-fedon-fragment/
      ...i chwili zadumy w pędzących tłumie... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/02/18/8040/
    • Gość: bleee... ...sznur wisielca szczęście ci da... IP: 62.244.149.* 02.03.15, 13:51
      ...;-)))... "...Podobno wschodnie wierzenie ludowe przypisuje stryczkowi, na którym zawisł i umarł człowiek, moc przysparzania szczęścia...."... prawda-li to?... macie może taki sznur?...

lehardi.wordpress.com/2015/03/02/ostal-mi-sie-ino-sznur-guzik-marynarski-z-kotwica-juz-wcielo/

ps.: ...skąd wzięły się wierzenia i zabobony?... kabała, numerologia i astrologia?... czy to tylko efekt panującej tu i ówdzie ciemnoty?... jeśli tak, to czemu ulegają tym zjawiskom także uczeni mężowie?... czemu ulegają im także dzisiaj?... i czemu, ach czemu, większość gazet codziennie zamieszcza horoskopy?... ???... :-)))... bleee...
      • Gość: bleee... ...jam... :-)... IP: 62.244.149.* 02.03.15, 21:05
        ...głos wołającego na puszczy... ?...

"‘czyjeś słowa, ostrzeżenia, apele pozostające bez odzewu, nie znajdujące posłuchu; słowa, apele daremne, bezskuteczne, lekceważone’; wyr. rzecz.; bibl. (por. np. J 1, 23: „Odpowiedział: «Jam głos wołającego na pustyni: Prostujcie drogę Pańską», jak powiedział prorok Izajasz”. W przekł. Wujka „głos wołającego na puszczy”. Dawn. puszcza ‘pustkowie, pustynia’.) Głos wołającego na puszczy może być krzykiem słyszalnym nawet w Nowym Jorku. – „Wprost”."... :-)))...

sciaga.pl/slowniki-tematyczne/13957/glos-wolajacego-na-puszczy/

...zawołam... nie szkodzi... ;-)...:

...Adam Mickiewicz "POWIASTKA
        (Z Szyllera)

Chcąc być widzem dzikich bojów,
        Już u zwierzyńca podwojów
        Król zasiada.
        Przy nim książęta i panowie Rada,
        A gdzie wzniosły krążył ganek,
        Rycerze obok kochanek.
        Król skinął palcem, zaczęto igrzysko,
        Spadły wrzeciądze; ogromne lwisko
        Zwolna się toczy,
        Podnosi czoło,
        Milczkiem obraca oczy
        Wokoło,
        I ziewy rozdarł straszliwie,
        I kudły zatrząsł na grzywie,
        I wyciągnął cielska brzemię,
        I obalił się na ziemię.

Król skinął znowu,
        Znowu przemknie się krata,
        Szybkimi skoki, chciwy połowu,
        Tygrys wylata.
        Spoziera z dala
        I kłami błyska,
        Język wywala,
        Ogonem ciska
        I lwa dokoła obiega.
        Topiąc wzrok jaszczurczy
        Wyje i burczy;
        Burcząc na stronie przylega.

Król skinął znowu,
        Znowu podwój otwarty,
        I z jednego zachowu
        Dwa wyskakują lamparty.
        Łakoma boju, para zajadła
        Już tygrysa opadła,
        Już się tygrys z nimi drapie,
        Już obudwu trzyma w łapie;
        Wtem lew podniósł łeb do góry,
        Zagrzmiał - i znowu cisze -
        A dzicz z krwawymi pazury
        Obiega... za mordem dysze.
        Dysząc na stronie przylega.

Wtem leci rękawiczka z krużganków pałacu,
        Z rączek nadobnej Marty,
        Pada między tygrysa i między lamparty,
        Na środek placu.

Marta z uśmiechem rzecze do Emroda:
        "Kto mię tak kocha, jak po tysiąc razy
        Czułymi przysiągł wyrazy,
        Niechaj mi teraz rękawiczkę poda".

Emrod przeskoczył zapory,
        Idzie pomiędzy potwory,
        Śmiało rękawiczkę bierze.
        Dziwią się panie, dziwią się rycerze.
        A on w zwycięskiej chwale
        Wstępuje na krużganki.
        Tam od radośnej witany kochanki,
        Rycerz jej w oczy rękawiczkę rzucił,
        "Pani, twych dzięków nie trzeba mi wcale".
        To rzekł i poszedł, i więcej nie wrócił."

literat.ug.edu.pl/amwiersz/0016.htm

...bleee...
    • Gość: bleee... ...horoskop, prognoza... IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.15, 09:45
      ... pogody na dziś: "Dzień zmiennej konjunktury..."... bleee...

lehardi.wordpress.com/

ps.: ...4.III.1931/4.III.2015... bleee...
      • Gość: bleee... Re: ...horoskop, prognoza... IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.15, 09:38
        ...zalecany umiar: "Dzień interesujących przeżyć..."... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/03/05/gdy-tu-bladzisz-wszedy-ci-zapomniana-nikla-lsni-jakas-mara-przeszlych-dni/
        ps.: ...a wieczorem... ;-)... bleee...
    • Gość: bleee... ...Omni die dic Mariae... IP: *.adsl.inetia.pl 04.03.15, 11:58
      www.youtube.com/watch?v=-P5jRe8Egeg

..."Święto św. Kazimierza Królewicza..."... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/03/04/swieto-sw-kazimierza-krolewicza-2/
    • Gość: bleee... ...Kurier... IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.15, 13:51
      ...z Lublina donosi: jak zawsze... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/03/06/jak-zawsze/
      ps.: ...5.III.1931/5.III.2015...
    • Gość: bleee... ...pobożnym inaczej... IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.15, 11:25
      ...III Niedziela Wielkiego Postu: …z domu mego Ojca nie róbcie targowiska!...

lehardi.wordpress.com/2015/03/08/iii-niedziela-wielkiego-postu-3/
      ..."Papież Franciszek powiedział w sobotę, że nie można chodzić do kościoła po to, by zatuszować niesprawiedliwe i nieuczciwe zachowania. W kazaniu wygłoszonym w rzymskiej parafii krytykował tych wiernych, którzy uczestniczą w mszy po to, by "czuć się w porządku".

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Papiez-nie-chodzi-sie-na-msze-by-czuc-sie-w-porzadku,wid,17322867,wiadomosc.html?ticaid=114784
      ...bleee...
    • Gość: bleee... ...o kulturę przestrzeni... IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.15, 13:30
      ...publicznej, czyli - nie! - dla k(K)otów... miłosierdzie gminy ma u nas bogate i długie tradycje... bleee...

lehardi.wordpress.com/2015/03/08/kopci-kopci-lapci/

ps.: ...Kurier z Lublina donosi... donosi?... bleee...
      ps. 2: ...8.III.1925/8.III.2015... bleee...
    • Gość: bleee... ...kawa zawieszona... IP: *.adsl.inetia.pl 08.03.15, 23:50
      ...moda z Neapolu... bleee...

demotywatory.pl/4467471/Pomaganie-jest-tak-latwe
    • Gość: bleee... ...zabobon = Cimnogród?... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.15, 12:25
      ..."zabobon «ogół wierzeń i praktyk opartych na przekonaniu o istnieniu mocy nadprzyrodzonych, które mogą sprowadzić na kogoś nieszczęście lub ustrzec go przed nim»"...

sjp.pwn.pl/sjp/zabobon;2541762.html

...Zabobony człowieka XXI wieku ...

www.opcjanaprawo.pl/index.php/item/4439-zabobony-czlowieka-xxi-wieku

...Chiny - paradoksalna siła katolicyzmu ...

www.opcjanaprawo.pl/index.php/item/4445-chiny-paradoksalna-sila-katolicyzmu

bleee...
      • Gość: bleee... Re: ...zabobon = Cimnogród?... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.15, 12:54
        ..."Ateiści różnią się od ateistów wojujących(WA) w sposób zasadniczy – tak jak krzesło różni się od krzesła elektrycznego. Ateista, tak jak chrześcijanin, to człowiek o określonym światopoglądzie. I tak jak wśród chrześcijan zdarzają się fanatyczne, zabobonne sekty, tak sektą ateistów są WA. Jest jak inne sekty – zabobonną, fanatyczną i nielogiczną...."...

...Zabobony wojującego ateisty – cz. 1"...

bobrzanie.pl/2013/02/03/nkostas/zabobony-wojujacego-ateisty-cz-1

...;)... bleee...

• Gość: bleee... Re: ...zabobon = Cimnogród?... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.15, 14:14
        ..."Od Oświecenia do XXI wieku..."...

„Świat stworzono po to, by człowiek mógł przejawiać wolną wolę i synowie Adama muszą nieustannie wybierać między dobrem i złem”

Isaac Bashevis Singer,Sztukmistrz z Lublina

opowiadania-marta.blog.onet.pl/2009/10/04/od-oswiecenia-do-xxi-wieku/

...bleee...

• Gość: bleee... ...dwójmyślenie a mowa nienawiści... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.15, 15:44
        ...czyli, czy poprawność polityczna to terror formalny ograniczający wolność słowa...

Agnieszka Kołakowska: "...Dotarła do mnie z Polski przygnębiająca wiadomość. Okazuje się mianowicie, że na Uniwersytecie Warszawskim istnieje wydział o nazwie „Gender Studies”. (…)Smutna to rzecz i niepokojąca; świadczy bowiem (jak zresztą sama treść artykułu) o tym, że po Polsce krąży groźna amerykańska choroba, z trudem uleczalna, zwana polityczną poprawnością. Choroba ta atakuje mózg, powodując całkowitą i definitywną utratę zdrowego rozsądku, zdolności do racjonalnego myślenia i – co może najsmutniejsze – poczucia humoru. U pani Umińskiej objawia się ona w formie feminizmu. W Stanach Zjednoczonych, po blisko dwudziestu latach szaleństwa, zjawisko politycznej poprawności, od dawna wyśmiewane, zaczyna już wymierać; w Polsce zaś, gdzie modne ideologie zachodnie docierają z opóźnieniem, dopiero od niedawna się rozwija... ... ...

...W przestrzeni publicznej nie wypada urazić słownie grup uznanych przez ideologię lewicową i liberalną za dyskredytowane, wolno natomiast obrażać, tych, którzy do tych grup nie należą (przypisywać im poglądy, których nie mają, poniżać słownie, nie zachowywać wobec nich elementarnych zasad przyzwoitości). Nobilitowaniu jednych towarzyszy dyskredytacja drugich..."... ... ...

...kto chce pomyśleć, zanim coś powie?... kto boi się myśleć?... bleee...

oes.uw.edu.pl/2015/01/26/slowa-niebezpieczne-i-niepozadane-w-przestrzeni-spolecznej-etyka-slowa-a-poprawnosc-polityczna/

• Gość: bleee... ...zabobon współczesny... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.15, 21:06
        ...dla oświeconych racjonalistów: "Magia - Czary, uroki i klątwy..."... bleee...

www.himavanti.org/pl/c/magia-okultyzm-i-rytualy/magia-czary-uroki-i-klatwy

ps.: ...dla mugoli i profanów... ;-)... bleee...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka