jolek 23.01.04, 13:24 czytacie cos o Egipcie? jesli tak, to co? pozdrawiam wszystkich ludzi zafascynowanych tym cudownym miejscem na ziemi :O) jola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Agnieszka Re: K S I A Z K I IP: *.chello.pl 23.02.04, 11:00 Może przykład literacki który podsunę nie jest stricte związany z tematem ani najwyższych lotów ale właśnie pobyt w Egipcie nakłonił mnie do sięgniecia po tę książkę. Podziwiając podczas rejsu po Nilu w Assuanie piękny kolonialny hotel "Old cataract" nie dziwię się zupełnie, ze Agatha Christie napisała tam "Śmierć na Nilu". Chyba każdy miałby natchnienie w tak urokliwym miejscu, mając z hotelowej restauracji widok na tę cudowną rzekę. A poważnie, to osobom dopiero zagłębiającym się w temat polecam gorąco A. Ceram "Bogowie, groby i uczeni"-aby mieć ogólne pojęcie o historii archeologii i na początek Krzysztofa M. Ciałowicza"Początki cywilizacji egipskiej". Mam nadzieję, że ktoś "popchnie" ten wątek i zaproponuje ciekawe lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: K S I A Z K I 23.02.04, 19:28 To ja polecam książkę Coehlo pt. "Alchemik", której częściowo akcja toczy się w Egipcie a poza tym trochę literatury egipskiej, np. Nadżib Mahfouz - noblista - Z opowieści starego Kairu, Hamida z zaułka Midakk Taha Husejn - Księga Dni Yousuf Idris - najróżniejsze krókie opowidania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: K S I A Z K I IP: *.chello.pl 24.02.04, 09:50 A czy można dostać te pozycje u Ciebie w "Karawanseraju"? Chcemy wpaść z koleżanką w czwartek. Pozdrawiam Agnieszka p.s. Jestem przerażona, czyżby naprawdę prawie nikt tutaj nie czytał. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: K S I A Z K I 24.02.04, 10:03 Ja właśnie po raz kolejny czytam Alchemika, za każdym razem znajduje w tej książce coś nowego. Poza tym gorąco polecam "Podróż do ziemi świętej Egiptu" . Zabijcie, ale nie pamiętam autora. Pozycja stosunkowo nowa, przypomina "Alicję z Krainy czarów" i "Pamiętnik znaleziony w Saragossie". Czyta się jednym tchem.Rzecz dzieje się w Kairze, autorem jest Polak. Kiedy to czytałąm, miałam wrażenie, że opisuje dokładnie to, co sama widziałam. Beduinka ma mój egzemplarz, więc jeśli może, to niech przepisze to, co jest na okładce. Nie mogę tego znaleźć nigdzie w necie :( W W-wie kupowałam w Trafficu. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: K S I A Z K I 24.02.04, 17:38 corrina_f1 napisała: > Ja właśnie po raz kolejny czytam Alchemika, za każdym razem znajduje w tej > książce coś nowego. > > Poza tym gorąco polecam "Podróż do ziemi świętej Egiptu" . > Zabijcie, ale nie pamiętam autora. czasem życzenia się spełniają :-P Pozycja stosunkowo nowa, przypomina "Alicję > z Krainy czarów" i "Pamiętnik znaleziony w Saragossie". Czyta się jednym > tchem.Rzecz dzieje się w Kairze, autorem jest Polak. Kiedy to czytałąm, miałam > wrażenie, że opisuje dokładnie to, co sama widziałam. > Beduinka ma mój egzemplarz, więc jeśli może, to niech przepisze to, co jest na > okładce. no to Beduinka może przepisać tytuł - niech ci będzie Tomasz Mirkowicz Nie mogę tego znaleźć nigdzie w necie :( > W W-wie kupowałam w Trafficu. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: K S I A Z K I 24.02.04, 17:36 tych akurat nie - ale daj mi maila - to przyślę ci listę książek dostępnych u nas... pzdrw i serdecznie zapraszam do Karawanseraju... o której zamierzacie wpaść?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: K S I A Z K I IP: *.chello.pl 25.02.04, 00:16 Koło 15, 16. Podam Ci mój numer gg a dopiero tam e-maila, bo nie chcę dostawać żadnych spamów. Chętnie przejrzę co macie w ofercie. gg 1135223 Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: K S I A Z K I 24.02.04, 11:18 Dla celow bardziej "naukowych" oczywiscie "Bogowie, groby, uczeni" jest wspaniala. Czytalam tez ksiazke "Gdzie slonce bylo bogiem" (tylko jej czesc jest poswiecona Egiptowi) i "Zloty faraon" 0 Tutenchamonie i odkryciu jego grobowca. Niestety nie pamietam autorow, a ksiazki pozyczylam pare lat temu sympatycznej kolezance na wieczne nieoddanie. A tak je lubilam. Z duzym zainteresowaniem przeczytalam tez "Pan obu (albo obydwoch) krain" K. Mysliwca. No a z beletrystyki "Podroz do ziemi swietej Egiptu" polecam wszystkim osobom zafascynowanym tym krajem. Niesamowita, zwariowana, pelna fantazji i swietnie napisana rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: K S I A Z K I IP: *.chello.pl 24.02.04, 12:55 Dziękuję za wskazówki. Jeśli chodzi o "Podróż do..." czy ktoś pamięta autora Czy mozna te pozcyję gdzieś zakupić czy też dostępna jest już tylko w bibliotekach? Pozdrawiam czytaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corrina_f1 Re: K S I A Z K I IP: *.maqs.com 24.02.04, 13:51 www.wab.com.pl/katalog.nsf/ksiazka/isbn8389291649 I wszystko jasne :) Naprawdę polecam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: K S I A Z K I IP: *.chello.pl 25.02.04, 00:05 Dzięki, już lecę do Traffica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: K S I A Z K I IP: *.chello.pl 25.02.04, 10:24 Myślę, że chodziło o książkę "Gdy słońce było bogiem" Zenona Kosidowskiego? Fakt, fajna lekturka. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: K S I A Z K I 25.02.04, 15:34 Dokladnie tak! Nie wiesz, czy byly jakies wznowienia ostatnio? Chetnie znow bym ja miala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARIOL Re: K S I A Z K I IP: 194.200.70.* 24.02.04, 13:38 Polecam "Bóg Nilu" - głównie fikcja ale wszystko dzieje się w starożytnym Egipcie. Narratorem jest budowniczy piramid. Ksiązke czyta sie jednym tchem - a jest tego 3 częsci- niezle oddaje ówczesne klimaty. Niestety nie pamietam autora- GAFA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania^^ Re: K S I A Z K I IP: *.wla.pl / *.wlanet.wla.pl 24.02.04, 15:44 ja polecam: *Karol Myśliwiec "Święte znaki Egiptu" *Anna Świderkówna "Siedem Kleopatr" *Bob Brier "Morderstwo Tutanchamona" *Joyce Tyldesley "Mumia" *Joann Fletcher "Egipski król- słońce" o Amenhotepie III Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: K S I A Z K I 24.02.04, 17:59 <b>Poczet faraonów</b> Bogusława Kwiatkowskiego (wyd. Iskry, 1000 str., 76zł). Bardzo fajnie napisana. <b>Egipt Świat Faraonów</b> praca zbiorowa (wyd. Koeneman, 540 str., prezent od Mikołaja ;o). Przepiękny album, lekko się czyta. <b>Egipt Skarb faraonów</b> Brian Fagan (wyd. National Geographic, 290 str. j.w.) Piękny album. <b>Ramzes Wielki i jego czasy</b> Kenneth A. Kitchen (wyd. PIW, 310 str. 49 zł) Bardzo lekko napisana książka, która jest kopalnią wiedzy o tamtych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
maissa Re: K S I A Z K I 24.02.04, 19:52 1)Andrzej Niwiński „Mity i symbole starożytnego Egiptu” 2)Pat Southern „Kleopatra” 3)Francois Daumas „Od Narmera do Kleopatry” A coś „lżejszego” – 5-tomowa powieść napisana przez francuskiego pisarza i egiptologa Christiana Jacq, akcja toczy się w czasach panowania Ramzesa II: 1. „Syn światłości” 2. „Świątynia milionów lat” 3. „Bitwa pod Kadesz” 4. „Wielka Pani Abu Simbel” 5. „Pod akacją zachodu” Odpowiedz Link Zgłoś