Dodaj do ulubionych

Trzeci atak

05.12.10, 16:07
Dzisiaj był trzeci atak rekina. Ale poczytajcie do końca artykuł, co mogło być przyczyną tych trzech ataków. GŁUPOTA LUDZI:

stooq.com/n/?f=393787
Obserwuj wątek
    • scorpio1956 Re: Trzeci atak 05.12.10, 16:13

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-egipt-niemka-zaatakowana-przez-rekina,nId,311264
      www.sfora.pl/Rekiny-zjadaja-ludzi-Kolejny-atak-a26903

www.tvn24.pl/12691,1685011,1,1,smiertelny-atak-rekina--w-egipcie,wiadomosc.html
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6679283,Rekin_zaatakowal_francuska_turystke_w_Morzu_Czerwonym.html
      Ciekawe jest to, że różne źródła podają różne rejony ataku rekina na Francuskę.

www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-egipt-niemka-zaatakowana-przez-rekina,nId,311264
      • scorpio1956 Re: Trzeci atak 05.12.10, 16:29
        Na tyle godzin w których przebywałem w M. Czerwonym. Na tyle kilometrów przepłynietych wzdłuz raf spotkałem raz rekina białopłetwego. Było to w Marsa Alam w okolicach Delphin House. Był daleko, widać mój widok spłoszył go. Było to normalne jego zachowanie. Ale teraz co sie porobiło?. Może faktycznie, te owce zachęciły je do podpływania do ludzi.
        Fajne tez miałem spotkanie z rekinem Leoparcim. Wyglada tak samo strasznie, ale wiedza pozwoliła mi zachowac spokój. One są...mimo wyglądu...roślinożercami.
        • kasia_p45 Re: Trzeci atak 05.12.10, 16:37
          To ja juz się Scorpio podelektuje twoimi opowieściami. Sama próbowac nie będe... chyba, że w basenie. Doświadczenia nie mam żadnego to pewnie zeżarł by mnie ten rekin w całości :))
    • janan2 Re: Trzeci atak 05.12.10, 16:24
      Odłowy są.Sam widziałem w rezerwacie Tiran,połowy z kuszą pod wodą,ale oponować się nie odważyłem.Potem na łódkę pozyskane ryby i sprzedaż stojących na statkach prosto na patelnię.Ci co kupują powinni zdawać sobie sprawę,że to nielegalne.

Wyrzucanie zdechłych w transporcie zwierząt w morze to też norma.Nawet nie za bardzo odpływają.Tylko przy wyładunku chlup do wody to co się nie rusza.Kilka lat temu w Akabie.Nawet tego nie ukrywali.Rybki sobie poradzą.No i masz.Obyczaje pewno się nie zmieniły.Ale żeby tak zanęcać w SSH? Chyba ten sam system utylizacji.
      • deoand Re: Trzeci atak 05.12.10, 16:32
        Wina ludzi czy ufoludków - wszystko jedno dla niczego nie spodziewajacego sie snurka w Naama Bay .. a wrócic z Sharmu bez łapek to tez żadna przyjemność .

Ano jak widać przyroda jest zawsze groźna i potrafi atakować znienacka .

Ciekawe czy jak tak dalej pójdzie to stanieją wycieczki do Sharmu ???
        • scorpio1956 Re: Trzeci atak 05.12.10, 17:03

• deoand Re: Trzeci atak 05.12.10, 17:16
            Pewno nie przełożą się te ataki na obiżke cen bo trudno aby ludzie masowo przestraszyli sie rekina . Kazdy mysli , że innym to coś się może zdarzyć ale nie mnie tak jak Tupolew może spaśc ale egipski airbus nie wiele młodszy to juz nie .

Tak czy inaczej warto pamietać że morze i wielka woda jest dla rekina z nie dla snurka czy nurka .

a jak ryzykujesz i drażnisz rekina to wtedy on rekin chaps !!!!
            • scorpio1956 Re: Trzeci atak 05.12.10, 17:18
              travel.webshots.com/album/550780574pdJBFr
              • janan2 Re: Trzeci atak 05.12.10, 17:51
                Kasia!Może by z Ciebie jednak coś zostało jednak.Ale sądząc po tym, że wybiera miększe kąski typu żeńskiego,no to lepiej nie ryzykuj.To świadczy,że jednak mutant.Te co odłowili,to widocznie nie były te.Nie wiadomo komu teraz wierzyć.Odłowią, nie odłowią,powiedzą prawdę lub nie.Więc lepiej nie wchodzić do obcego nam środowiska lub zostawić to obznajomionym z tematem,jak się zachować.One raczej unikają ludzi,chyba że specjalista w takich połowach.Znaczy coś zwichrowany.A takie spotkanie,to nic przyjemnego.Podesłałem Ci chyba fotkę.Mimo,że za tęgą kratą,to ciarki przechodzą.Inny akwen i było zabezpieczanie,ale brrr.Więc najwyżej po kolana w wodzie póki co.Ale to się uspokoi.
                • cameltravel Re: Trzeci atak 05.12.10, 17:58
                  e tam nie znacie sie
                  oni wszyscy stracili ręce nie ?
                  no bo .. KARMILI rekiny z ręki

a te owce to pewnie element ściągniecia islamistów na świętą wojne z niewiernymi !!

kurcze, szkoda, że Maniek nie ma jeszcze paszportu bo bym pomkneła pokarmić rekiny.

Ewa
                  • flyr Re: Trzeci atak 05.12.10, 18:47
                    kurcze z tymi Reksiami to przegięcie . do strachliwych nie należe ale teraz to mam tylko cichutka nadzieję , że odłowia tego co mu odbiło . No chyba , że jest ich kilka i wszystkie przez te owce zgłupiały . Kiedyś w Makadi Bay prawie stanąłem na płaszczke która leżała sobie grzecznie na dnie . Oj pikawke miałem w gardle i sporo drinów na ukojenie nerwów trzeba było łyknąć . A jak by tak Reksio podpłynął do mnie to sam jestem ciekaw jak bym sie zachował ? mam nadzieje , że nie przyjdzie mi tego sprawdzać nigdy . Kocham Egipt i nie wyobrażam sobie pobytu bez snurków codziennych na rafach .
                  • wp20007 [...] 06.12.10, 11:22
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • iaqbec Re: do cameltravel 06.12.10, 11:44
                      Zawsze myślałem, że rzadkością jest spotkanie na rafie "przyhotelowej" rekinka :) zdziwienie straszne mnie ogarnęło jak rekin biało-płetwy sporej wielkości jakby nigdy nic śmignął sobie obok mnie trzykrotnie w Marsa Alam przy Brayka Bay ;-) dostojnie płynąc nie wykazywał żadnego zainteresowania moją osobą ... w tym samym miejscu udało mi się też kilka razy przyuważyć małe rekiny gitarowe :)
                      Pozdr.
                      • cameltravel Re: do cameltravel 06.12.10, 12:48
                        no właśnie - a mi sie marzy pływanie z wielorybim ...
                        kurcze zagraj w totka jak widzialas tyle rekinow !! musisz byc szczesciara !!

ewa
                        • 78dario Re: do cameltravel 08.12.10, 11:02
                          Widziałem takiego w SSH w 2008 roku. Piękny by.

Dario.
                      • miriam_73 Re: do cameltravel 06.12.10, 13:43
                        Akurat rekiny gitarowe to faktycznie nie rekiny tylko rodzaj płaszczek :))) i w rejonie Marsa jest ich całkiem sporo. W Abu Dabbabie pomykają na piaszczystej łączce obok żółwików. tyle że są bardzo szybkie i bardzo płochliwe i ciężko im zrobić dobrą fotkę ;-)

Natomiast rekiny rafowe i oceaniczne - bywa że się włóczą w okolicach zatok, zwłaszcza młode osobniki. W czerwcu na płn krańcu Abu Dabbab regularnie pływał młody, nieduży white tip. Ogromne szanse na sharki są na Elphinstone oraz na rafach na południe od Marsa Alam.

Ewa, na wielorybie rekiny oraz na manty to najlepiej na Hannifaru, na Malediwach, w sezonie "planktonowym" ;-) www.youtube.com/watch?v=OeaIi3yjB5w&feature=related
                        • hasis56 Re: do cameltravel 06.12.10, 17:06
                          miriam_73 napisała:

> Akurat rekiny gitarowe to faktycznie nie rekiny tylko rodzaj płaszczek :))) i w
                          > rejonie Marsa jest ich całkiem sporo. W Abu Dabbabie pomykają na piaszczystej
                          > łączce obok żółwików. tyle że są bardzo szybkie i bardzo płochliwe i ciężko im
                          > zrobić dobrą fotkę ;-)

Nie jest tak źle, wystarczy trochę cierpliwości....

fotoforum.gazeta.pl/u/hasis56.html
                          • miriam_73 Re: do cameltravel 06.12.10, 17:33
                            wiem ;-)
                            travel.webshots.com/photo/2068978280053734009AwLTdE
    • agulera Re: Trzeci atak 06.12.10, 12:58
      prawda jest taka, ze kazde zaburzenie ekosystemu powoduje pozniej rozne efekty uboczne. Wtargnelismy w ich swiat, prowokujemy, chcemy nowych doznan...to potem takie przykre skutki. Podobnie jak z łosiami i dzikami w miastach, ktore sie rozrastaja, degradują naturalne obszary i zwierzaki swirują albo nie maja sie gdzie podziac.
      W piatek w tvn-owskich Faktach podali,ze rekin jest odłowiony i zabity. I to mnie zaskoczyło, bo mieli go odłowic i wypuscic w odległych rejonach zat. Sueskiej

Officials from the South Sinai National Park have tracked down the shark in question - confirmed to be an adult oceanic white tip shark. The South Sinai National Park, led by head marine biologist Mohammed Salem, is currently attempting to capture the shark with the aim of releasing it back into the wild in a remote area in the Gulf of Suez. The chosen location will be a safe distance from any tourist resorts in the Red Sea.

a tu prosze news, ze zabity. Pomyslałam wtedy, ze moze to i prawda, ze dla dobra własnego interesu go ubili albo, ze to bujda, zeby tylko uspokoic turystow a rekin nadal jest free. Cel jeden - turysta nie moze sie odwrocic od Egiptu. Bo czy jest rekin czy go nie ma albo zycie jakis tam turystow to miejscowi maja głeboko w d... Wielokrotnie byłam swiadkiem widząc jak Egipcjanie szaleją motorówkami i w jakim tempie podpływaja do pomostów, doskonale wiedząc,ze przy nich pływaja równiez snurkowie - a wiadomo, ze wystająca przezroczystą rurkę nie trudno przeoczyc.
      Wydaje mi sie, ze te ataki odbiją sie jednak na popularnosci i przynajmniej przez jakis czas ruch do Egiptu zmaleje.
      • deoand Re: Trzeci atak 06.12.10, 13:25
        Cyt. Plaże słynnego egipskiego kurortu nadmorskiego Sharm el-Sheikh zostały w niedzielę zamknięte do odwołania po tym, gdy rano tego dnia morze wyrzuciło na plażę ciało kobiety śmiertelnie poranionej przez rekina.

No jak beda tak zamykać plaże to kto wie czy ludzie przyjada do Egiptu a wtedy by im sie " utło "

ale moze rekiny sobie odpłyna
        • flyr Re: Trzeci atak 06.12.10, 13:47
          prawda jest taka ,że ja np. bedąc w Egiptowie już 7 razy jeżdzę głównie dla raf i wspaniałego słoneczka . Zwiedziałem juz sporo i na razie raczej tylko snurki i odpoczynek i jak bedzie nawet najmniejsze niebezpieczeństwo , że jest zagrożenie życia czy zdrowia wybiore inny kierunek tym bardziej , że jezdze z dzieckiem. W sumie duzo w tym ,, utło " racji .

pzdr
          • ewellkkaa Re: Trzeci atak 06.12.10, 19:07
            Jadę w połowie stycznia i też mam obawy. Jak tak dalej będzie to faktycznie z wody to tylko basen zostanie ;-(. A jak większość ludzi jeżdżę do Egiptu głównie właśnie dla rafy. No szkoda ;-(. Ale jak już ktoś zauważył, morze to dom rekina a my jesteśmy tam tylko gośćmi. I może zabrzmi to głupio, ale rekiny mogą jeść w wodzie co chcą, takie mają prawo, bo są u siebie.
            • ropuch-4 Re: Trzeci atak 06.12.10, 19:23
              Kocham wszystkie stworzenia i do Egiptu jadę głównie po to ,żeby obserwować rafę. Wyjeżdżam za dwa dni. Czy ktoś wie jak długo będą zamknięte plaże?
              • wojtek37k Re: Trzeci atak 06.12.10, 20:32
                Jadę w lutym , nie mam jakiś strasznych fobii , nie wyobrażam sobie , żeby nie nurkować na Elphinstone w trakcie tego pobytu . Ważne jest aby ich nie dokarmiać ani specjalnie dla uciechy turystów , ani np pozbywając się ładunku mięsa z ładowni statku . Wszystko wróci do normy , ale rekin to nie osioł , że można do niego z garścią owsa podejść . To się wydarzyło , to straszna tragedia , ale to zdarzenie myślę , że jest jednak sprowokowane przez złe zachowanie człowieka i nie mam tu na myśli bezpośrednio pokrzywdzonych . Ja mam nadzieję , że już nikt więcej pokrzywdzony , w najbliższym czasie , nie bedzie i sprawa troszkę przycichnie , wszystko wróci do normy . Natomiast , co przykre , sporadyczne ataki rekina będą się zdarzać , tak jak do tej pory i wszyscy muszą zdawać sobie z tego sprawę .
              • walet Re: Trzeci atak 06.12.10, 21:01

Komunikat 6.12- 14:00 :

Większość wybrzeża w Sharm będzie otwarte znów od 7go grudnia rano
                ale z dużymi restrykcjami jn:
                - całkowity zakaz snorkowania i innych sportów "na-wodnych" za wyjątkiem rejsów
                łodziami ze szklanym dnem - na całym obszarze Sharm
                - całkowity zakaz nurkowań szkoleniowych oraz tzw. intro
                - całkowity zakaz nurkowania na północ od Naama Bay do Ras Nasrani
                - nurkowanie dozwolone tylko na południe od Naama Bay oraz wokół wysp Tiran
                ale tylko dla posiadających 50 udokumentowanych nurkowań i tylko z bazami
                akceptowanymi przez egipską Izbę Nurkowania i Sportów Wodnych
                • ropuch-4 Re: Trzeci atak 06.12.10, 21:25
                  Dzięki śliczne już myślałam ,że pozostanie mi tylko basen i wielbłądy.
              • dorka1502 Re: Trzeci atak 07.12.10, 01:41
                Mam info ( holenderskie wiadomosci), ze jeszcze przez 72 godz plaze beda zamkniete. Niews byl o godz 23. Dopiero dzisiaj podali info o tych wypadkach. Wyslane zostaly rowniez 3 osoby( specjalisci od rekinow) w celu zbadania przyczyn.
                • bogusia7012 Re: Trzeci atak 07.12.10, 13:31
                  lecimy tam w następny wtorek , jakos nie mam obaw , okaże się na miejscu, a co do basenów , tam też można sie świetnie bawić , wiem, bo bylismy w Tunezji , jak morze było za zimne, towarzystwo , o ile sie takowe znajdzie i animatorzy , którzy cuda wyprawiali , mozna i tak
                  • kasia25251 Re: Trzeci atak 08.12.10, 14:22
                    Właśnie wróciłam z sharm z hotelu Sea Life-nieco na północ od Ras Nasrani,przy rafie hotelowej można było snurkować już 4.12,mimo,że polskie biura wywiesiły informacje o zakazie ,od 5 zaczęły się duże wiatry i ze snurkowania nici-czerwone flagi.
                    • agulera Re: Trzeci atak 08.12.10, 18:02
                      polecam wypowiedz oceanologa i jednoczesnie nurka

www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/swieta-w-egipcie/3547456
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka