Dodaj do ulubionych

Pytanie o Świętą Ksiege Koptów

IP: *.a.jawnet.pl 11.05.04, 08:24
No wlasnie...Jest Biblia, jest Koran...a Koptowie? Czy maja nasza Biblie
tylko w jezyku koptyjskim? Czy inna? I czy przy ich Kosciele w Hurghadzie
kupie ja? O co pytac? I gdzie ja kupic?
Bede wielce wdzieczna za wszelkie wskazowki, poniewaz ten temat jest jeszcze
dla mnie wielka niejasnoscia.
Pozdrawiam cieplutenko :-)
Iw....jeszcze 9 dni :-)
Obserwuj wątek
    • egiptolog Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów 11.05.04, 08:47
      Koptowie jako chrześcijanie równierz używają biblii tyle że napisanej w języku koptyjskim, różnica w religii koptyjskiej i rzymsko-katolickiej nie wynika z odrębności ksiąg tylko z różnicy dogmatów. A tu masz dokładniesze informacje
      "....za założyciela swojego kościoła Koptowie uważają św. Marka, który miał przybyć do Egiptu około roku 40. Jednak faktyczny rozdział z resztą chrześcijaństwa nastąpił w 451roku, po soborze w Chalcedonie, kiedy to Koptów uznano za monofizytów, czyli wyznawców jednej, bosko-ludzkiej natury Chrystusa. Oficjalnie potępiono tę naukę jako heretycką, a jako obowiązujący dogmat przyjęto naukę dyofizycką, zgodnie z którą Jezus ma dwie oddzielne natury - boską i ludzką. W rzeczywistości sprawa dotyczyła bardziej polityki niż religii. Nienawidzący swych bizantyńskich panów mieszkańcy Egiptu, przynajmniej w ten sposób, chcieli wykazać się duchem buntu. Dziś, ten kościół o obrządku wschodnim jest najbliższy cerkwi prawosławnej. Posiada swego niezależnego patriarchę, bogatą obrzędowość będącą rezultatem częściowej izolacji i własny język liturgii - arabski i częściowo koptyjski.
      Poszukiwanie różnic teologicznych, czy doktrynalnych nie było jednak moim celem. Z racji wcześniejszego wykształcenia zajęłam się tropieniem materialnych pozostałości kultury i ich znaczeniem dla dzisiejszej społeczności. Pragnę podzielić się spostrzeżeniami z podróży do miejsc szczególnie ważnych historycznie. Stary Kair, Wadi an-Natrun, Suhag, Naqlun ? to tylko niektóre miejsca koptyjskiego Egiptu. Jest ich dużo więcej, od Aleksandrii aż po Asuan, gdzie wciąż jeszcze można zwiedzić imponujące ruiny opuszczonego klasztoru św. Symeona przypominające fortecę. Nad Morzem Czerwonym istnieją dwa monastery św. Pawła i św. Antoniego sięgające samych początków ruchu monastycznego......."
      • Gość: Iwonka Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów IP: *.a.jawnet.pl 11.05.04, 21:06
        egiptolog-BARDZO CI DZIEKUJE! Jak zawsze jestes niezawodny i bardzo kompetentny
        w swoich wypowiedziach!
        Wielki Cmokas! :-*
        Pozdrawiam slonecznie...
        Iw.... jeszcze 9 dni :-)
        • egiptolog Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów 11.05.04, 21:20
          Wreszcie od kogoś usłyszałem to magiczne słowo.
          To ja Tobie za nie dziękuje.
    • beduinka Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów 11.05.04, 21:31
      wielu wiadomości, także na temat Koptów, ich dogmatów, historii, liturgii itp
      itd. mogłabyś usłyszeć, jakbyś była na dniu egipskim, który odbył się w
      ostatnią niedzielę :)))
      • Gość: Iwonka Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:32
        Droga beduinko...ja nie jestem z warszawy-niestety :-(
        Ale dziekuje za odpowiedz...na Ciebie rowniez zawsze-zawsze mozna liczyc :-)
        Pozdrawiam slonecznie
        Iw....jeszcze 8 dni :-)
        • beduinka Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów 12.05.04, 14:30
          no a ten dzień nie był tym razem w W-wie (więc i ja dojeżdżałam)... był w
          Podkowie Leśnej...pzdrw
          • Gość: Iwonka Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów IP: *.a.jawnet.pl 12.05.04, 17:32
            Podkowa Lesna...przykro mi, jestem ze Ślaska i nawet nie wiem gdzie taka
            miejscowosc lezy...
            Pozdrawiam serdecznie
            Iw....
            • egiptolog Re: Pytanie o Świętą Ksiege Koptów 12.05.04, 17:35
              Koło Wawki 30 min WKD o ile sie nie myle

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka