Dodaj do ulubionych

Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej

25.05.04, 10:49
www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040525/ekonomia/ekonomia_a_20.html
Obserwuj wątek
    • Gość: andi Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.kim.pl / *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.05.04, 11:26
      podoba mi się.
    • Gość: puma Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 11:54
      I bardzo dobrze.W końcu może przestaną nabijać ludzi w butelkę.Jak można
      oferować hotel ***** a pokoje o standardzie *** a dopłata 30 dolarów za dzień
      to lekko licząc około 1.600 zł.za osobę.Gdyby podawali ceny uczciwie to albo
      ktoś się decyduje bo go na to stać albo nie.Nie można stawiać ludzi przed
      faktem dokonanym na miejscu.
      • Gość: jkk Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: 212.160.106.* 25.05.04, 12:07
        wystarczy dokładnie przeczytać katalog,a dopłaty są w każdym hotelu przy
        zamianie pokoju zwłaszcza w sezonie (np. za widok na morze,lokalizacje-hotele w
        egipcie)składają sie z kilku części.
        Na litość boską przecież le meridien tp jest sieciowy hotel tak jak
        Hyatt,Mariott itp.Czy ktoś słyszał,żeby w sieciowym hotelu były pokoje 5-cio i
        3 gwiazdkowe?
        Pewnie jakiś dziennikarz z Rzepy jest na miejscu i żal go bierze ,że nie
        mieszka w pokoju o podwyższonym standarcie-bo takie hotele miewają -ale to nie
        znaczy,że jedno to ***** a drugie ***.
        Powtarzam nie mówimy o jakimś hotelu egipskim tylko o
        znanej ,reputowanej ,miedzynarodowej sieci hotelowej,która musi trzymać
        określoną jakość.No ale my polacy wiemy lepiej....
        • Gość: puma Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 12:27
          Mam przed sobą kattalog Triady.Owszem piszą że hotel składa się z trzech częśći
          ale ani słowa o tym że mają różny standard.A skoro sam menager hotelu
          przyznaje że standard pokoi jest różny to dlaczego w katalogu nie ma ani słowa
          o tym że stawka za pobyt w tym hotelu jest różna w zależności od klasy pokoju.
    • etrusek Triada ma pecha 25.05.04, 12:02
      Akurat na tą wycieczkę i do tego hotelu pojechał na dwa tygodnie jeden z
      redaktorów Rzeczpospolitej. Założę się, że to jego interwencja. I bardzo
      dobrze - jak próbuje sie kantować to trzeba uważac kogo zabiera się na
      wycieczki.

p.s. ale już wcześniej wyczytałem na forum o tym, że Triada wrzuca swoich do
      Garden.
      • mpiackus Re: Triada ma pecha 26.05.04, 11:55
        Ma tym większego pecha, że to redaktor zajmujący sie tematyką podróży i
        turystyki w Rzeczpospolitej. Współczuję Triadzie ;-)
    • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 12:16
      To nie jedyny sposób na oszukiwanie klientów, a skracanie pobytu ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=12901645
      • etrusek Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 12:22
        ale to nie tylko Triada przesuwała wtedy samoloty. Orbis i Sigma Travel również.
        Sigma co prada przedłużyła pobyt o jeden dzień ale kasy za niewykorzystany
        nocleg nie ma zamiaru oddać.
      • 2castro Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 12:32
        Nalitość boską....Godziny wylotów ustala przewożnik lotniczy(w przypadku triady
        to LOT) i to na podstawie nie własnego widzi mi sie,tylko odpowiednich zezwolen
        lotnictwa cywilnego poszczególnych krajów +zezwoleń na lotniskach.Wystarczy
        remont pasa startowego i powoduje niezły bałagan.
        Troche rozsądku...
        • Gość: Tomstar Re: Litość Boska IP: *.proxy.lucent.com 25.05.04, 14:08
          Nie rozumiem po co tu mieszać litość boską?
          Ja podpisuję umowę z biurem podróży, a nie z przewoźnikiem lotniczym. Jeśli
          przez problemy wynikajace z niesummienności LOT-u lub innej "lotniczej" siły
          wyższej moje wakacje się skracają lub komplikują to mam prawo domagać się od
          biura podróży zwrotu kosztów za niewykorzystane świadczenia. Po to podpisuję
          umowę aby ją egzekwować.
          Trochę rozsądku castro - to nie harcerstwo tylko biznes
        • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 18:51
          2castro napisał:

> Nalitość boską....Godziny wylotów ustala przewożnik lotniczy(w przypadku triady
          >
          > to LOT) i to na podstawie nie własnego widzi mi sie,tylko odpowiednich zezwolen
          >
          > lotnictwa cywilnego poszczególnych krajów +zezwoleń na lotniskach.Wystarczy
          > remont pasa startowego i powoduje niezły bałagan.
          > Troche rozsądku...

Godziny zgoda, ale nie dni gdy z umownych 15 robia ledwie 14 to chyba remont pasa startowego nie jest winien, a jeżeli nawet bo bywają przypadki losowe to należy powiadomic klienta i chociaż przepraszam powiedzieć a nie jak dyrektor produktu Triady uciekac nawet przed agentami, którzy chcą załagodzić sprawę z klientami.
        • zojko Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 22:43
          Jedna z wielu, niedozwolonych wg ustawy o turystyce klauzul, zawieranych przez
          biura w umowach:
          "Jeśli zmiana nastąpiła z przyczyn leżących po stronie kontrahentów
          Organizatora i nie powoduje ona zasadniczych zmian w programie oraz standardzie
          imprezy turystycznej, klient zrzeka się ewentualnych roszczeń z tego tytułu.
          Organizator nie ponosi odpowiedzialności za niedociągnięcia ze strony osób
          trzecich świadczących odrębne usługi w ramach umowy o wycieczkę" –
          biuro nie może tłumaczyć niewykonania lub nieprawidłowego wykonania umowy tym,
          że posłużyło się osobami trzecimi. Dla konsumenta nie ma to znaczenia i nie
          może pogarszać jego sytuacji.
          • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 22:50
            Zojko teraz chyba wiem dlaczego LOT obsypuje Triadę takimi medalami. Poprostu ta druga nigdy nie upomina się o dobro klienta kosztem przewoźnika.
    • Gość: Ktoś Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 25.05.04, 13:57
      A może by tak jakiś prawnik znający się na przepisach związanych z turystyką
      ogólnie rzecz biorąc stworzył w końcu post, w którym by opisał co tak naprawdę
      w świetle polskiego prawa może zrobić poszkodowany turysta, jeżeli biuro
      podróży nie wywiązuje się w należyty sposób i z należytą starannością z oferty,
      którą proponuje. Jak długo wszyscy będą pisać ile to razy biuro ich okantowało
      i dalej problem będzie ten sam? Czy ktoś wie co zrobić i jak dochodzić swoich
      roszczeń w takich przypadkach?
      • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 18:55
        Gość portalu: Ktoś napisał(a):

> A może by tak jakiś prawnik znający się na przepisach związanych z turystyką
        > ogólnie rzecz biorąc stworzył w końcu post, w którym by opisał co tak naprawdę
        > w świetle polskiego prawa może zrobić poszkodowany turysta, jeżeli biuro
        > podróży nie wywiązuje się w należyty sposób i z należytą starannością z oferty,
        >
        > którą proponuje. Jak długo wszyscy będą pisać ile to razy biuro ich okantowało
        > i dalej problem będzie ten sam? Czy ktoś wie co zrobić i jak dochodzić swoich
        > roszczeń w takich przypadkach?
        Do tego nie potrzeba prawnika jest to prosta zmowa cywilno prawna okreslajaca kto za ile jaki produkt i od kogo kupuje. Skoro place za 15 dni to za 15 a nie 14 czy 13. Biura w swych umowach i tak wystarczajaco obwarowaly sobie swoje prawa. Wstydem jest nie przestrzegac tak podstawowych elementow umowy.
      • zojko Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 22:38
        "W umowie podpisywanej z organizatorem turystyki warto zwrócić uwagę na kwestie
        dotyczące sposobu zgłaszania ewentualnych skarg i reklamacji. Jeżeli klient już
        w trakcie trwania imprezy stwierdzi, że otrzymywane przez niego świadczenia
        odbiegają od tych, które przewiduje umowa – powinien reklamować je już w
        trakcie trwania imprezy u pilota czy opiekuna grupy reprezentującego
        organizatora. Jeśli nie jest możliwe załatwienie tego typu uchybień w trakcie
        trwania imprezy, należy zgłosić reklamację niezwłocznie po powrocie
        bezpośrednio u organizatora. Powinno znaleźć się w niej wskazanie konkretnych
        zarzutów i sprecyzowanie roszczeń klienta, a także dokumenty na poparcie
        naszego roszczenia (np. potwierdzenie przez właściciela hotelu klasy
        dwugwiazdkowej, podczas gdy umowa z organizatorem imprezy przewidywała klasę
        wyższą).
        WARTO WIEDZIEĆ
        W przypadku gdy organizator nie reaguje na wniesioną skargę, można powiadomić
        wojewodę, który wydał zezwolenie organizatorowi turystyki. Nierzetelnemu biuru
        podróży grożą sankcje administracyjne, w tym cofnięcie zezwolenia na
        świadczenie usług turystycznych. Można również powiadomić samorząd gospodarczy,
        jeśli biuro podróży jest w nim zrzeszone (np. Polska Izba Turystyki zrzesza
        ponad 300 przedsiębiorców), gdyż presja przedsiębiorców działających w tej
        samej branży, którzy obawiają się utraty klientów spowodowanej złą opinią
        jednego z biur, bywa często skuteczniejsza niż sankcje administracyjne. Pomoc
        można również uzyskać u powiatowych rzeczników konsumentów."

Ale teoria to jedno .... praktyka jaka jest każdy wie ..... niestety.
        • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 22:44
          zojko ale Twoje informacje i tak sa b.cenne
          • zojko Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 25.05.04, 22:50
            Staram się. Najlepszym sposobem na nieuczciwe biura byłby ich jednoczesny
            bojkot, ale sama nie wierzę w to co piszę ..... niestety brak jedności w
            narodzie he he.
            Pozdrówka
            • Gość: SILU Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.05.04, 09:32
              Wracając do wątka gorszego standartu w hotel, to muszę przyznać że byłem na
              początku maja w SULTAN BEACH oczywiście z TRIADĄ i to też był piękny 4* hotel
              dopuki nie dotarliśmy na miejsc i dostaliśmy w tym hotelu pokoje z pięknym
              widokiem na budowę nowego hotelu i po konsultacji z resztą uczestników
              wycieczki okazało się że wszyscy wczasowicze z TRIADY dostali pokoje na tą
              najgorszą stronę hotelu, i dlatego TRIADA jest tańsza.
              • pocek1 Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 26.05.04, 16:40
                czesc. Z tego co wiem to Triada nie ma rezerwacji na pokoje od strony budowy.
                Sytuacja ta mogła być spowodowana zajęciem juz wszytkich pokoi z widokiem na
                basen i plażę. To że wszyscy uczestnicy turnusy byli zakwaterowani z danej
                strony może być spowodowane przez godziny przylotu. W większości hoteli nie
                re3zerwuje sie konkretnych numerów pokoi ale ich ilość. Jeśli obok danego
                hotelu buduje sie inny to właściciel powinien zamknąc tę częśc której okna
                wychodzą na te budowę?? Pomyśl troszeczkę, pozdrawiam.
                Pocek.
    • sibill1 Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 26.05.04, 17:30
      zaczyna mnie już to męczyć Triada to Triada tamto - to pytanie czemu ja
      wybieramy?? Bo jest najtańsza, duże promocję - hmm...pozostawiam to ocenie
      innym ekspertom. Nie wstydzę się tego że pracuję dla Triady i strasznie mnie
      już to wkurza że wiecznie coś jest "nie tak". W naszym biurze po pierwsze
      każdemu klientowi przedkłada się warunki uczestnictwa i ważne informacje
      dodatkowe (str. w katalogu 15-17). Poza tym mówi się o ubezpieczeniu i
      ewentualnym ubezpieczeniu od kosztów rezygnacji. Ja rozumiem wzburzenie klienta
      kiedy cos nie zgadza sie z opisem z katalogu lub z przyczyn "niezależnych" od
      biura np z winy kontrahenta zmienia się obiekt. Natomiast odnośnie wypowiedzi
      Przemo - wylot rzeczywiście został zmieniony na 30.05 natomiast zapomniałeś
      dodać że masz powrót nie tak jak było sobota - sobota - tylko powrót masz w
      niedzielę. Niestety nie zawsze da sie wszystkie zmiany przewidzieć - ale są to
      samoloty charterowe i zmiany mogą być dokonywane o czym klienci są
      poinformowani przed zakupieniem oferty (tak przynajmniej robi się u
      nas).Dlatego też nawiązując do reportażu w Rzeczpospolitej czy też do
      wypowiedzi Przemo myślę, że nie tylko Triadzie ale też innym touroperatorom coś
      mogą zmienić czy też niedogodnie potwierdzić wyloty. Triada ma dobre ceny i
      większośc klientów jadących z nami wraca rok rocznie i kupuje następne wczasy.
      Ja osobiście w naszym oddziale przyjełam 2 reklamacje w ubiegłym roku i powiem
      że ta ilość to na 1000 sprzedanych klientów (to chyba o czymś swiadczy- myślę
      że z dobrze przekazanych informacji. Pozdrawiam wszystkich zadowolonych mniej
      lub bardziej klientów i zapraszam mimo tych złośliwych opinii do zakupywania
      naszej oferty.
      • stekk Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 26.05.04, 17:41
        ale przyznaj ,że rzeczpospolita sie na was chyba zasiadła.Tyle różnych jest
        przegięć na rynku-sama sprzedaje to wiem (OASIS,EXIM,was itd)nie ma biura bez
        wpadki.Ale jak piszą to o Was.Nawet jesli to dotyczy 10 turystów z
        ***** ,których" biednych" nie stać na dopłate do pokoju 30 usd.Kogo wy tam
        wysyłacie?
        Jeśli coś jest nie tak a są tacy mocni to powinni wziąść dobrego prawnika i
        pobawić sie z wami po powrocie.A tam napisane ,że ich nie stać na dopłate....
        To co oni robią w Le Meridienie?
        Cieniasy,albo jacyś dziennikarze
        Szczerze współczuje
      • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 26.05.04, 17:56

> Przemo - wylot rzeczywiście został zmieniony na 30.05 natomiast zapomniałeś
        > dodać że masz powrót nie tak jak było sobota - sobota - tylko powrót masz w
        > niedzielę. Niestety nie zawsze da sie wszystkie zmiany przewidzieć - ale są to
        >
        > samoloty charterowe i zmiany mogą być dokonywane o czym klienci są
        > poinformowani przed zakupieniem oferty (tak przynajmniej robi się u
        > nas).Dlatego też nawiązując do reportażu w Rzeczpospolitej czy też do
        > wypowiedzi Przemo myślę, że nie tylko Triadzie ale też innym touroperatorom coś

No i proszę kolejna wpadka Triady od Ciebie dowiaduję sie, że impreza ma trwać niedziela - niedziela a nie niedziela - sobota. Jako dowód fragment meila od pracownicy centrali ( ostatnia aktualna jaką otrzymałem) :

Witam serdecznie,

odpowiadając na Pana pytanie mogę jedynie potwierdzić informacje, jakie otrzymał Pan u agenta. Wylot z Poznania planowany jest na 30.05 -
        LO 6059 POZ 8:30 (zbiórka 6:30) HRG 14:00. Wylot z Hurghady będzie 12.06 - LO 6058 HRG 18:10 POZ 22:00. Dziwię się, że nie otrzymał Pan
        szczegółowych informacji już wczoraj u agenta, ponieważ takie właśnie dane podano przez telefon (potwierdziłam to dzisiaj u pracownika
        rynku egipskiego).
        Ponadto w systemie rezerwacyjnym Triady dostępnym dla agentów, również podane są godziny wylotów, które są obowiązujące (godziny wylotów
        nigdy nie są podawane w specjalnym odrębnym komunikacie).
        Przy okazji przekażę Panu jeszcze informację dotyczącą bagżu, która również podana jest w systemie rezerwacyjnym Triady, ponieważ obawiam
        sie braku przepływu informacji ze strony agenta - W związku z ograniczeniami udźwigowymi samolotu bagaż na wyloty do HRG w dniach 28-
        30.05.04 jest ograniczony do 10 kg na osobę.

Rozumiem Pana zdenerwownie związane ze zmianami i skróceniem wyjazdu, natomiast pragnę poinformować, że decyzję na temat formy
        rekompensaty dla naszych Klientów przekaże Państwu rezydent na miejscu w Egipcie.

W przypadku pytań pozostaję do dyspozycji.

pozdrawiam
        Marzena Bielecka

I co Ty teraz na to czy tak postępuje biuro, że na forum GW muszę dowiadywać się o zmianach ?
        • o92 Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 27.05.04, 16:10
          o co chodzi z tymi 10 kg? mnie nikt nie poinformował o tym , a lecę jutro z
          Wawy.. . Ktoś z Triady mógłby skrobnąć pare słów?
          • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 27.05.04, 16:21
            o92 napisał:

> o co chodzi z tymi 10 kg? mnie nikt nie poinformował o tym , a lecę jutro z
            > Wawy.. . Ktoś z Triady mógłby skrobnąć pare słów?

Taka jest Triada klient nie musi wiedzieć do ostatniej chwili. Myślę że to dotyczyło tego rejsu, bo triada dla obiżenia kosztów zabiera fracht.
            • o92 Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 27.05.04, 16:44
              oki, juz nieaktualne. Dzwoniłem do centrali - i miły pan potwierdził, że nic
              takiego na jutro nie ma.

PS. nie taki diabeł straszny, jak go malują :) musze prestać czytać ta grupę,
              bo tylko się stresuję :)))))))
    • Gość: cleo Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 26.05.04, 19:22
      sparwdziłam w internecie. pokoje w tym hotelu kosztują od 45 do 160 $ za noc.
      Ile kosztował pobyt tych osób w tym hotelu.
      Czy koszt ich pobytu równa się kosztowi pobytu np amerykańskiego turysty który
      płaci 6000 $ za taki 2-3 tygodniowy pobyt.

Odpowiedzcie sobie państwo na to pytanie?
      • zojko Próbuję 26.05.04, 21:17
        Droga cleo,
        jeżeli wykupuję pobyt w hotelu 5* to oczekuję standardu takiego hotelu i nie
        bardzo mnie interesuje ile płaci inny turysta. Jeżeli jednak hotel 5* oferuje
        pokoje o różnym standardzie to, dla spokoju turystów i własnego, BP powinno
        informować, że:
        "Za 6000 zł - pokoje z widokiem na morze, a za 2500 zł - nie gwarantujemy, że
        na miejscu będą wolne pokoje będą."
        Mam wtedy prawo wyboru i nie mogę mieć pretensji do nikogo, ale jak tak dalej
        pójdzie to będziemy jeździć na wycieczki z karimatą i manierką (tak na wszelki
        wypadek). Wiem, że mocno przejaskrawiam i że BP nie ma wpływu na numer mojego
        pokoju, ale oczekuję rzetelnej informacji za co płacę.
        • izzaa Re: Próbuję 26.05.04, 21:57
          "......Przy okazji przekażę Panu jeszcze informację dotyczącą bagżu, która
          również podana jest w systemie rezerwacyjnym Triady,
          ponieważ obawiam
          sie braku przepływu informacji ze strony agenta - W związku z ograniczeniami
          udźwigowymi samolotu bagaż na wyloty do HRG w
          dniach 28-
          30.05.04 jest ograniczony do 10 kg na osobę......"

hehe nieźle a czym się różnią ograniczenie udźwigowe pomiędzy 27 a 28 maja ;)
          • przemoa Re: Próbuję 26.05.04, 23:34
            izzaa napisała:

> "......Przy okazji przekażę Panu jeszcze informację dotyczącą bagżu, która
            > również podana jest w systemie rezerwacyjnym Triady,
            > ponieważ obawiam
            > sie braku przepływu informacji ze strony agenta - W związku z ograniczeniami
            > udźwigowymi samolotu bagaż na wyloty do HRG w
            > dniach 28-
            > 30.05.04 jest ograniczony do 10 kg na osobę......"
            >
            >
            > hehe nieźle a czym się różnią ograniczenie udźwigowe pomiędzy 27 a 28 maja ;)
            >
            >
            no i widzisz Izuniu jak Triada w bambuko robi klientów, a dział egipski milczy, tak myślę może dyrektora produktu Egipt ruszyloi sumienie i zapadł się pod ziemię ze wstydu, potrafią tyko Rzeczpospolitą krytykować za otwarcie oczu klientów
        • przemoa Re: Próbuję 26.05.04, 23:30
          zojko napisała:

> Droga cleo,
          > jeżeli wykupuję pobyt w hotelu 5* to oczekuję standardu takiego hotelu i nie
          > bardzo mnie interesuje ile płaci inny turysta. Jeżeli jednak hotel 5* oferuje
          > pokoje o różnym standardzie to, dla spokoju turystów i własnego, BP powinno
          > informować, że:
          > "Za 6000 zł - pokoje z widokiem na morze, a za 2500 zł - nie gwarantujemy, że
          > na miejscu będą wolne pokoje będą."
          > Mam wtedy prawo wyboru i nie mogę mieć pretensji do nikogo, ale jak tak dalej
          > pójdzie to będziemy jeździć na wycieczki z karimatą i manierką (tak na wszelki
          > wypadek). Wiem, że mocno przejaskrawiam i że BP nie ma wpływu na numer mojego
          > pokoju, ale oczekuję rzetelnej informacji za co płacę.

zojko masz świętą rację trzeba uczciwie informować klienta, a jak widać dział egipski uczciwością nie grzeszy, ciekawe czy o tym wie Prezes Triady ???
          • Gość: SILU Re: Próbuję IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.05.04, 07:25
            reasumując, mam nadzieję, że prezes TRIADY zrozumie że dalsza tak polityka
            firmy doprowadzi to jej upadłości, gdyż czasem trzeba uczciwie podejść do
            sprawy i otwarcie napisać że mamy najtańsze miejscówki w hotelach z pięknym
            widokiem na mur albo budowę !!
          • Gość: majka Re: zostałam oszukana jeszcze bardziej IP: *.crowley.pl 27.05.04, 16:07
            Biorąc pod uwagę, to że w pokoju nie spędzamy zbyt wiele czasu, jest to do
            przeżycia jeśli widok jest nawet na mur. Co powiecie na fakt, że Triada
            oferowała cały ubiegłoroczny sezon Hotel Hilton Resort w Hurghadzie****, który
            był w generalnym remoncie. Nie czynna była główna jego część wraz z dużym
            basenem. Zakwaterowano nas w blokowisku, który nic nie ma wspólnego z tym co na
            zdjęciach i opisach w katalogu. Widoki z pokoi na budowę sąsiedniego hotelu,
            albo na transformatory. W opisie - hotel bezpośrednio przy plaży, a tymczasem
            byliśmy oddaleni o ok. 400-500 m. Super, co ? Reklamacja od razu na miejscu w
            dniu przylotu nic nie dała, nie przejęto się nami w ogóle. Oczywiście, że
            wszyscy w Triadzie wszystko wiedzą, maja nas gdzieś. Tak jak moją reklamacje,
            której nie uznano do dziś, mimo spełnienia z mojej strony wszystkich umownych
            warunków składania reklamacji. Sprawa wkrótce znajdzie swój finał w sądzie, nie
            popuszczę, ale wiem że sporo ludzi rezygnuje, bo nie chcą sie z nimi droczyć.
            Ja jestem zdania, że właśnie przez odpuszczenie tak oczywistych spraw Triada w
            dalszym ciągu czuje się bezkarnie.
            • o92 Re: zostałam oszukana jeszcze bardziej 27.05.04, 16:12
              A o co chodzi z tymi bagażami? 10kg?!? Ja nie dostałem żadnej informacji - a
              wylatuję jutro z Wawy... Help!!!!
            • bonia01 Re: zostałam oszukana jeszcze bardziej 27.05.04, 16:16
              Majka
              kiedy tam dokładnie byłaś? Ja byłam od 25.07 do 08.08. Możesz mi podać swojego
              e-maila lub gg?

Pozdrawiam
              Bożena
              • bonia01 Do Majki 27.05.04, 16:21
                bonia01 napisała:

> Majka
                > kiedy tam dokładnie byłaś? Ja byłam od 25.07 do 08.08. Możesz mi podać
                swojego
                > e-maila lub gg?
                >
                > Pozdrawiam
                > Bożena
                • Gość: majka Re: Do Majki IP: *.crowley.pl 27.05.04, 16:34
                  byłam od 10.10 do 17.10. Moje GG - 2478673, tam podam Ci e-mail.
            • mainecoon1 Re: zostałam oszukana jeszcze bardziej 27.05.04, 16:36
              Moje doświadczenie nabyte przy okazji różnych wypraw wakacyjnych pozwala mi na
              wysnucie pewnych wniosków:
              -jeżeli w katalogu jest informacja na temat pięknej plaży, a nie ma jej
              zdjęcia to na 80% coś z tą plażą jest nie tak ( albo nie do końca
              zagospodarowana, albo z widokiem na pobliską fabryke, meczet, lub port)
              -jeżeli jest w katalogu informacja na temat dwóch różnych standardów pokoi - to
              możecie być pewni że na zdjęciu sa prezentowane te lepsze,
              -jeżeli jest informacja że hotel znajduje sie w centrum życia miasta - to macie
              jak w banku że będzie tam bardzo głośno,
              -jeżeli jest informacja że do plaży jest 150 metrów, to równie dobrze może to
              być i 500m - ponieważ odległośc jest mierzona od krańca obszaru hotelowego a
              nie od budynku głownego,
              Takie przykłady można mnożyć, to oczywiście nie jest reguła, ale sprzedawca
              lubi dobrze sprzedawać, a to że pewne rzeczy podkoloruje...Trochę krytyki i
              podejrzliwości w stosunku do oferty...Inna sprawa że za minimalna cenę nie
              można oczekiwać kategorii de luxe...
              Ja pamiętam jeden z moich poprzednich pobytów w Egipcie, to był początek
              grudnia, kiedy nie jest zbyt upalnie a czynny i ogrzewany basen jest dużym
              atutem, no właśnie - czynny, mimo że wypoczywałam z TUI ( jak wiadomo jest to
              bardzo dobre biuro), nie poinformowano mnie, jak i innych Polaków że basen
              będzie remontowany - dodam tylko że było to o tylke bolesne że niemiecka częśc
              turystów doskonale o tym wiedziała jeszcze zanim nabyli wycieczkę...
              • Gość: majka Re: zostałam oszukana jeszcze bardziej IP: *.crowley.pl 28.05.04, 11:50
                Mam nadzieję, że wreszcie w Triadzie zaczną odpowiadać za swoje oszustwa.
                Ludzie, czytajcie artykuł, to nie jest przypadek, to zdarza się zbyt często.
    • Gość: Grzesiek Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: 62.135.124.* 28.05.04, 17:35
      Ale przecież w opisie tego hotelu można znależć , że posiada różne typy pokoi,
      więc w ofertach najczęściej jest sprzedawany najtańszy standatd pokoju, a za
      lepsze trzeba dopłacać. Trzeba tylko poczytać opisy w kilku katalogach, na
      stronach. Jak ktoś lecąc do Le Meridien nie ma w ogóle nic pieniędzy przy
      sobie. Każdy chce się potem pochwalić, że był w hotelu sieci Le Meridien i
      tylko w Egipcie może sobie na to pozwolić prawie każdy na hotele 5* bo w
      Europie te hotele mają stałe ceny. U nas w Polsce płaci się po 200 zl za dobe w
      3* hotelu ze śniadaniami, a tu tylko 2500 zł, za 2 tygodnie i jeszcze z
      wyżywieniem i z przelotem, więc wiadomo, że nie dostaną najdroższego standardu
      pokoi
      • Gość: majka Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.crowley.pl 28.05.04, 18:30
        Nie wiem jaki był opis tego hotelu o którym mowa, ale w opisie hotelu z który
        został mi zaproponowany, nie było słowa o różnych częściach hotelowych, oraz
        przede wszystkim o tym, że jest w generalnym remoncie.
      • przemoa Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej 28.05.04, 20:22
        Gość portalu: Grzesiek napisał(a):

> Ale przecież w opisie tego hotelu można znależć , że posiada różne typy pokoi,
        > więc w ofertach najczęściej jest sprzedawany najtańszy standatd pokoju, a za
        > lepsze trzeba dopłacać. Trzeba tylko poczytać opisy w kilku katalogach, na
        > stronach. Jak ktoś lecąc do Le Meridien nie ma w ogóle nic pieniędzy przy
        > sobie. Każdy chce się potem pochwalić, że był w hotelu sieci Le Meridien i
        > tylko w Egipcie może sobie na to pozwolić prawie każdy na hotele 5* bo w
        > Europie te hotele mają stałe ceny. U nas w Polsce płaci się po 200 zl za dobe w
        >
        > 3* hotelu ze śniadaniami, a tu tylko 2500 zł, za 2 tygodnie i jeszcze z
        > wyżywieniem i z przelotem, więc wiadomo, że nie dostaną najdroższego standardu
        > pokoi
        Stary wybacz, ale nie pisz głupot. Co ile kosztuje i gdzie to wszyscy wiedzą. Tu jest problem że proponuje się pokoje o standarcie 5*, a wysyła się do świadomie zakupionych pokoi 4*. Skoro dyrekcja hotelu potwierdza że sprzedaje część pokoi o niższym poziomie to operator nie ma prawa sprzedawać ich jako 5*. Nawet gdyby wołał za taki pokój 1$ za dobę. Jeżeli nie wiesz o co chodzi to infprmuje że jest coś takiego jak uczciwość kupiecka. Nie byłem w tym hotelu, jade za dwa dni do Egiptu, ale nie znalazłem informacji w ofercie Triady która proponowałaby pokoje 4* w komleksie posiadającym infrastrukturę 5*, jedynie ofertę przedmiotowego hotelu w całości jako 5*.
        • Gość: magma Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.idea.pl 28.05.04, 21:40
          dlaczego niektórym się wydaje że 2500 PLN (last minute) za 14 dni w hotelu 5*
          to są żadne pieniądze ? 125 PLN/dobe kosztuje 14 dni w Hotelu Gołębiewski w
          Wiśle. Standard hotelu wiadomo jaki, indywidualna rezerwacja, żadnych
          pośredników i niespodzianek. Ceny porównywalne, zostaje rezerwa na przelot
          koszty administracyjne itp. Biura Podróży kupują ofertę zbiorową, jednorazowo
          rezerwuję X pokoi w danym hotelu i są partnerem "hurtowym", zupełnie inne
          relacje cenowe wchodza w grę w zawieranych kontraktach. Jesli biuro oferuje
          pobyt w hotelu 5* więc nalezy spodziewać się komfortu w tej a nie innej umownej
          kategorii. Cena? Jest tylko częścią oferty zawsze uzasadniona jako okazaja,
          promocja, first, last itd nie jest podstawą zawarcia umowy tak jak opłata.
          Turysta nie powinien inwigilować swojego partnera z którym zawarł umowę,
          wyszukiwać ewentualnych pułapek wynikających z oferty. Przekazuje mu żywą
          gotówkę w zamian za najwyzszą staranność i poświecenie w reprezentowaniu jego
          interesów. Egipcjanie już wiedzą że zyja z turystyki, najwyzszy czas, zeby
          polskie BP wzieły to pod uwagę.
          • Gość: majka Re: Uwaga - z dzisiejszej Rzeczpospolitej IP: *.crowley.pl 29.05.04, 11:11
            Podpisuję się pod tym w 100%-tach. Miłego wypoczynku, bez niemiłych
            niespodzianek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka