Dodaj do ulubionych

exim-sharm-amar sina

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 13:20
wrocilem z sharmu z hotelu amar sina.jak ktos ma jakies pytania to chetnie
odpowiem bo sam wiele skorzystalem z rad na tym forum. szczególnie
pozdrowienia dla corriny i pc maniaka- dzieki za rady.
***hotel
-jest naprawde fajny, bez luksusow ale ma egipski klimat, zoo przy hotelu nie
skomentuje
-taksówka do naama i starego sharmu(blizej) kosztuje tak okolo 10 funtów (4
osoby) mozna taniej ale komu chce sie ciagle wykłucać:)
-plaza publiczna( 10 funów/osoba) jakies 10 minut, na hotelowa jeżdzi bus
-jedzenie oka , jak wszedzie dosc monotonne
-w hotelu jest INET cafe, MOZNA zgrywac zdjecia na płyty
-mozna wnosic jedzenie i picie przy hotelu jest market
********wycieczki
wycieczki kupilismy w biurze na miescie ,nie ma sensu podawac w którym trzeba
po prostu pochodzic i popytac
-quady (kolo 20-25 $ za 1 os Quada) super zabawa ale duzo zalezy od tego z kim
sie jedzie , TRZEBA:))))) jezdzic w rzedzie ale....mozna sie pobawic ,
najwyzyej pokrzyczą:)
-kolorowy kanion -polecam naprawde sliczne widoki ,mily spacerek .jechalismy
Toyota landcruiser zamknieta, niezbyt wygodnie (ławeczki zamiast siedzeń) ale
generalnie chyba warto , do tego jakas plaza, lunch i dahab...około 35 $
-delfiny -pokaz 15$ plywanie kolo 90$ (nie wiem bo nie bylo wolnego
terminu....:((((( nie polecam bo i po co...i tak kazdy wie ze TRZEBA ISC!!:)
-nurkowanie kolo 40-50$ za dwa zejcia z łódki zwykle 5$ za lunch na łodzi na
ras mohamed 5$ za "wstęp" do parku narodowego , wyspa tiran bez wstępu.
wypożyczenie sprzetu 20 $(oczywiscie nie mowie tu o snorklingu...)
-góra mojżesza 25-30$ nam sie nie chcialo...poszli znajomi , wycieczka w miare
fajna ale BARDZO meczaca (wyjazd kolo 22, cała noc powrót kolo 14)
-no i kair
wycieczka do kairu kolo 45$
my pojechalismy sami , wzielismy taxi z ulicy i pojechalismy...kosztowało nas
to kolo 90$ (dalismy mu 100$)na 4 osoby jeden dzien niestety (tak wyszlo..)
zwiedzilismy sakkare, gize , muzeum ,cytadele, kair tower, swiatło i dzwiek ,
, no i market khen el khalili(sorki za błedy w pisowni..)zabrakło nam siły i
ochoty na rejs po nilu feluką
kair jak to kair trzeba zobaczyc, ja juz widzialem i stad moze ten 1
dzien...jedzie sie koło 6-7 godzin
bilet na autokar superjet(bardzo ładne!) kosztuje 65 funtów w jedna strone (10$)
na pytania chetnie odpowiem (ceny , porównanie z hurgada, rafy , i takie inne
bzdurki....)
pozdrawiam wszystkich zakochanych w egipcie:)
Obserwuj wątek
    • Gość: broziu11 Re: exim-sharm-amar sina IP: *.pkobp.pl 22.09.04, 13:30
      a jak się spisał Exim ???
      • Gość: maciuch Re: exim-sharm-amar sina IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 13:36
        hmmmm exim
        1) sciageli ze mnie 18 $ , pomimo tego ze SAM kupilem wize...kłuciłem sie z
        cudowna pania rezydentka ale w koncu odpuscielm na prosbe mojej dziewczyny...to
        tylko 3 dolce w sumie . rezydentka powiedziala ze to dla tubylcow i moze mi
        wystawic rachunek ...olałem ją
        2) nie namawiali za bardzo na wycieczki , troche posciemniali o cenach i tyle
        ich widzialem
        tak naprawde nie powiem złego słowa bo NIE BYLO ZADNEGO PROBLEMU. wszystko bylo oka.
        nie jechalem tam siedziec z rezydentka.sam daje sobie rade wiec nie bylo zadnych
        problemów....pozdro
    • corrina_f1 Re: exim-sharm-amar sina 22.09.04, 15:29
      Hmm, bilety w Super Jet już do 65 dobiły? W jedną strone płacilismy 55, potem zdrożały po kilku dniach do 60. Ale to było w maju.

Piszesz, że taxi do Naama za 10 LE, hmm, my w maju płaciliśmy wszędzie po max 5 LE :) No ale widać czasy sie zmieniają.

Czy w Amar Sina dalej jest biuro z wycieczkami i wynajem samochodów (po prawej przes sklepem). Czy nadal jest tam super babka wyglądająca jak włoszka - na imię ma Tahany ? I Ahmedzik-bajerancik ? ;)
      Heh, tęsknię w tym pierwszym dniu jesieni... Hotel wspominam bardzo miło, choć jakos mało czasu nam w nim wyszło, zoo faktycznie porażka :(
      Kolacje nadal przy basenie na dworze ?

pzdr
      Kasia
      • Gość: maciuch Re: exim-sharm-amar sina IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 23:01
        -bilety sa po 65 funciaków bylem pytalem(ale z 2 strony co to znaczy w egipcie:)
        -mysmy jezdzili w 4 osoby taxi ,moze dlatego . NA PEWNO da sie taniej ale
        niestety wrzesien to ciagle jest szczyt sezonu i sytacje kiedy nas taksówkarz
        nie chcial zawiesc za dyche (sic!) a 20 metów dalej brał 3 wniebowziętych
        włochow za 30 byly na porządku dziennym
        -biura jakos nie kojarze same sklepy ale moze nie zwrócilem uwagi, chodziłem do
        marketu tam tylko i na inet(wynajem samochodów chyba było bo holu wisiała kartka
        o tym)
        -Ahmedzik bajerancik...hmmm musisz dokładniej opisać , jak sama wiesz to kraj
        samych Ahmedów-bajerantów :))) poza tym mnie nikt nie podrywał:)
        -tak jak mówisz hotel miły fajny klimatyczny, spokojny . kolacje co 2 dzien
        mniej wiecej przy basenie , czasem przy camelach obok zoo
        -zoo. hmmmmmmmm biedne zwierzaki, nakarmiliśmy małpki , camela osiołka itd.. ale
        tych bocianów im nie wybacze....
        aha pisałas ze publiczna plaża jest lepsza od hotelowej. otóż jest ale tylko
        plaża , rafy sa ładniejsze na hotelowej (na publiczej tylko skały ale też warto...)
        pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za super "opowieści w częściach" naprawde duzo
        osób je czyta i wszystkim sie podobaja...maciuch
        ps twoja "pascha" ma sie dobrze, ciagle sie usmiecha i dalej pieknie spiewa.....:)
    • Gość: Tom Re: exim-sharm-amar sina IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 22:08
      Witam,
      Bedzie duza niedyskrecja jesli spytam ile placileś za wycieczke z Exim ?
      Ja jade do Amar Siny w czwartek i place 1590 za 2 tyg
      Tom
      • Gość: jowita Re: exim-sharm-amar sina IP: 81.15.220.* 04.10.04, 22:02
        Czy można wiedzieć z jakiego biura jedziesz?
    • abelia Re: exim-sharm-amar sina 04.10.04, 23:08
      Czy możesz coś więcej napisać o plaży, gdzie sa ładniesze rafy na hotelowej czy
      publicznej? i gdzie sa one zlokalizowane?publiczna w okolicy jakich hoteli,
      pamiętasz?
      pozdrawiam
      • corrina_f1 Re: exim-sharm-amar sina 05.10.04, 09:30
        abelia napisała:

> Czy możesz coś więcej napisać o plaży, gdzie sa ładniesze rafy na hotelowej
        czy
        > publicznej? i gdzie sa one zlokalizowane?publiczna w okolicy jakich hoteli,
        > pamiętasz?
        > pozdrawiam

Moim zdaniem i na publicznej i na hotelowej rafy są cudowne. Generalnie nieco
        się różnią, bo na hotelowej jest to jakby "miasteczko raf", są uskoki,
        pojawiające się nagle ni stąd ni z owąd skałki, nie jest jakoś super głęboko,
        może z 10-20 m, widoczność bardzo dobra, pełno zakamarków, korytarzyków itp. Na
        hotelowej pływaliśmy jakies max 100 m od plazy, nie wiem, jak jest dalej,
        trochę się bałam płynąć aż tak daleko. Najpierw trzeba dojść na nogach spory
        kawałek w płytkiej wodzie (koniecznie specjalne buty na rafę !!!!) i następnie
        zaczyna się całe to cudo.
        Za to na publicznej jest zupełnie inaczej, choć równie cudownie ! Na publicznej
        schodzisz bezpośdrednio do rafy z mostku. Tu przeżyłam właśnie dość duży szok,
        bo zaraz przy samym wejściu do wody zanurzasz się...i nie widisz dna ! Tam może
        być spokojnie 100 m (lokalni w mieście mówili mi że ok. 80 m) i prawdę mówiąc
        to robi wrażenie,wielka ciemna dziura w głab, bez dna. ale mnie także napawało
        przez dłuższą chwilę strachem. Trudno było mi ze strachu złapać oddech. W tym
        miejscu jest tylko jedna wielka skała, a właściwie ściana skalna tuż przy
        brzegu i pływa sie wzdłuż niej. Widoki równie niesamowite, choć jest nieco
        ciemniej. Właściwie to nie potrafię obiektywnie ocenić, która rafa podobała mi
        się bardziej - na pewno obydwie zasługują z pewnością na odwiedzenie i
        porównanie :)
        Miłych widoków !
        Kasia
    • Gość: ziuta1 Re: exim-sharm-amar sina IP: 213.77.27.* 05.10.04, 07:16
      Maciuch
      Jadę na Synaj 07,10 Napisz mi koniecznie czy kierowca taxi obwoził Was po calym
      Kairze w ramach tych 100$ Gdzie znależliscie w Sharm takiego kierowcę????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka