Gość: Tomasz IP: 81.219.* / *.lodz.dialog.net.pl 31.10.04, 18:05 Właśnie wróciłem z Rejsu 30 pażdziernika - jeśli ktoś ma jakieś pytania to służę.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nino Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:36 Jaki miałeś statek? gwiazdki a rzeczywistość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiut_ek Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.crowley.pl 31.10.04, 22:12 jak wyglada logistyka rejsu - zakwaterowanie w hotelach (co teraz ma AS na "tapecie"), organizacja wyjazdów na wycieczki itd.? byłeś w Abu-Simbel? moze wiesz jaki jest koszt tej wycieczki w AS? jak wygląda sytuacja sanitarna na statku oraz częstotliwość występowania "zemsty" wycieczkowiczow? Kilka pytań - ponieważ nie możemy się doczekać nastania 12 listopada kiedy pofruniemy do Egpitu - a tu jeszcze czas zmieniają na 1 godzinę w TYL!!! Ania i Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: 81.219.* / *.lodz.dialog.net.pl 01.11.04, 13:38 Byliśmy zakwaterowani na statku 5 gwiazdkowym " Queen Nefer" - porównując z innymi statkami które zwiedziliśmy podczas przechodzenia na ląd to nasz statek był może i mniejszy ale bardziej funkcjonalny , no i klimatyzacja działała o wiele lepiej. "Zemsta faraona" dopadła może z połowę wycieczki - mnie nic nie było a moja zona chorowała przysłowiowe 5 minut,polecam zażyć od razu 2 tabletki egipskiego Antinalu i Nospę!!! Z wycieczek fakultatywnych polecam gorąco ABU -SIMBEL. Koszt tej wycieczki to 60$ - ale naprawde warto!!! Natomist zupełnym nieporozumieniem jest wycieczka do wioski Nubijskiej (20$)Oprócz przejażdzki na wielbładzie nic ciekawego - Ja byłem rozczarowany... Zakwaterowani byliśmy na początku w hotelu 3 gwiazdkowym "WAVES" w centrum Sakkali - jak na 3 gwiazdki to niezły hotel a poza tym miał bezpośredni dostęp do morza no i 2 baseny !! Natomiast po zakończeniu Rejsu przerzucili nas do hotelu 4 gwiazdkowego "ROMA" o rzut kamieniem od "WAVES"... W Romie zatrzęsienie Rosjan ,do plaży trzeba przechodzić prze ulicę, no i te rewizje toreb czy aby nie wnosisz jakiś napojów !!! Polecam robić wymianę dewiz w hotelowym kantorze. 1$- 6,2LE ; 1Euro - 7,9LE...płacą lepiej niż gdybyś chciał wymienić u rezydenta czy w sklepie - liczą wtedy Dolara po 6LE a Euro po 7LE.W centrum Sakkali mnóstwo kawiarenek internetowych po 5LE za godzinę !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiut_ek Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.crowley.pl 01.11.04, 14:25 wszyscy byli zakwaterowani Waves i Romie? Czy tylko Ty? Mamy 3* wykupione i raczej nie chcemy trafic do ambasadora..;-( chociaż w sumie nie to jest wazne - ale spac w pokoju z karaluchem to moze byc troche za ciasno.. Ania i Leszek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiut_ek Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.crowley.pl 01.11.04, 14:26 a masz jakies zdjecia? AiL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.lodz.dialog.net.pl 01.11.04, 23:06 Fotki dopiero będą wywoływane....Z całej naszej grupy tylko My i jeszcze jedno małzenśtwo mieliśmy wykupione 3* - reszta miała 4* i 5*. Najwięcej zastrzeżeń mieli ci co wykupili 5* !!!! Większość nie chciała wracać do tego samego hotelu i Hani (pilot egipski )załatwił im inny hotel...Jak widać wykupywanie najdroższych hoteli czsami nie popłaca !!! My też nie chcielismy trafić do Ambasadora, no i udało się ..Uff. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiut_ek Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.crowley.pl 02.11.04, 20:27 w sumie wszystko trzeba zobaczyc...;-) teraz priorytetem jest Rejs nilem z obfotografowaniem wwszystkiego niemalze co sie na brzegu rusza - razem ze wszystkimi wycieczkami. jak bedzie - to bedzie. najwyzej bedziemy duzo pili przed snem aby zapomniec jak pokoj wyglada...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines30 Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.example.net / 217.8.188.* 02.11.04, 09:15 Abu Simbel polecam gorąco, niesamowita świątynia. 60$ w AS, podobno w biurze lokalnym taka wycieczka kosztuje około 30$ ale nie było czasu żeby szukać czegoś na miejscu. Ja byłam na statku Nile Saray. Statek odnowiony, czysty, przyzwoity. Nieprzyzwoita tylko cena piwa - 25 funtów :-) Obsługa jak dla mnie na 5. Co do zemsty to na statku dopadła tylko mnie, po zażyciu tabletek trwała niecały dzień. Zazdroszę Wam, że już niedługo jedziecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.ahold.pl / 213.134.133.* 02.11.04, 16:19 Ja wróciłam 28.10. statek Citadela. Malutki remont pokoji by mu nie zaszkodził, ale za to Abu Simbel o świcie wynagradza wszystko. Jeszcze raz podziękowania dla świetnej przewodniczki pani Basi. Byliśmy tylko tydzień, więc taki rejs z wstawaniem o trzeciej w nocy trudno nazwać odpoczynkiem, ale mnie się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiutek_ek Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.crowley.pl 02.11.04, 20:33 najbardziej nie moge sie doczekac zapachu........ oraz suchosci powietrza. Wiadomo - w egipcie wiekszosc wymagalaby malutkiego remontu - od samolotow poprzez lezaki na plazy a na hiltonie w tabie konczac...;-) ten ostatni to nawet wiecej niz malutkiego remontu - ale coz jaksie buduje na pustyni to sie czasem cos zawali...;-> odpoczywac bedziemy w drugim tygodniu. Wlasnie: co lepiej dawac straznikom w swiatyniach abywlexc na lepsze miejsce do fotek? kasę, fajki, długopisy? L? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines30 Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.example.net / 217.8.188.* 03.11.04, 11:41 Pani Basia rzeczywiście pilotowała rewelacyjnie :-) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesiut_ek Re: Rejs po Nilu z ALFA STAR IP: *.crowley.pl 02.11.04, 20:29 mam nadzieje ze wrocimy i wtedy bedziemy mogli pochwalic sie jakimis zdjeciami i bedzie na co popatrec i powspominac. najpierw tydzien "katorgi" na statku - potem wygrzewanie sie na piachu. a potem do Polski na święta...;-) L. Odpowiedz Link Zgłoś