Dodaj do ulubionych

Sharm ES czy Hurghada ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 02:17
przymierzam się do wyjazdu do Egiptu na 2 tyg. w lutym ( 1 tydz. zwiedzanie ,
2 tydz. w jednym miejscu ) Zastanawiam się czy lepiej spędzić tydzień w SES
czy w Hurghadzie . Kumpel mówi że w SES .
Proszę o opinie .
Obserwuj wątek
    • Gość: Martika Re: Sharm ES czy Hurghada ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:42
      Pytanie nieśmiertelne. Jeżeli lubisz pływać z maską to tylko Sharm, plusy
      Hurgady to bliżej do zabytków (ale skoro już będziesz po zwiedzaniu...) no i
      taniej (ale ponoć wszystko w Egipcie drożeje)... zdecydować musisz sam
      • Gość: yem Sharm ES czy Hurghada ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:43
        na razie jeszcze nie mamy ostatecznego programu . kolega który był kilka razy w
        egipcie twierdzi że w hurghadzie nie ma za bardzo co robić poza leżeniem na
        basenie , a w sharm jest ciekawiej nie tylko dlatego że mają ciekawszą rafę
        koralową .
        czy ktoś wie czy takie porównanie :SES vs.Hurghada było gdzieś wcześniej na tym
        lub innym forum ?
        • Gość: Stiwi Re: Sharm ES czy Hurghada ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 13:24
          Oczywiście, że było i to nie jeden taki wątek, poszukaj w archiwum. Ja byłem 2x
          w Hurghadzie i raz w Sharmie i wiem, że tutaj nie ma co porównywać, gdyż wybór
          jest jeden - Sharm.

Jeśli cenisz sobie tylko słońce i siedzenie w hotelu, to jakiś hotel All
          Inklusiv powinien Ci wystarczyć, jeśli jednak cenisz sobie możliwość
          codziennego wyjścia poza hotel, piękne centrum, dużo kafejek na nadmorskie
          promenadzie, to zdecydowanie Sharm.
    • kocia_mama Re: Sharm ES czy Hurghada ? 02.12.04, 13:34
      A ja uwazam, ze warto zobaczyc i Sharm i Hurghade. Bo kazde z nich ma swoj
      specyficzny klimat.
      My w tym roku bylismy w Hurghadzie a w nastepnym prawdopodobnie odwiedzimy
      Sharm.
      Kolejnosc do wyboru :)
    • zuza1976 Re: Sharm ES czy Hurghada ? 03.12.04, 13:45
      Bylam tu i tu.
      Moja opinia; Sharm, Sharm, Sharm i jeszcze raz Sharm.

Pozdrawiam,
      Zuza
    • mariarella Re: Sharm ES czy Hurghada ? 03.12.04, 14:02
      Miejsce pobytu jest ważne jeśli chcesz je połączyc ze zwiedzaniem.
      Jesli jedziesz pierwszy raz to raczej wybierz Hurghadę bo stad masz zwyczajnie
      bliżej na wyjazdy - jeśli masz zamiar robic je na własna rękę. Jeśli chcesz
      skorzystać z objazdówki (np.Triady czy Eximu) to z Hurghadą jako pobyt
      zobaczysz cały kontynentalny Egipt w Dolinie Nilu.
      Z Sharmu natomiast na kontynent (np.Luksor) trudniej sie wybrać ale za to
      mozesz sobie np. następnym razem uzupełnić znajomość Egiptu o jego azjatycką
      część - a wiec Synaj i zatoka Akabańska z rafami.
      Wszystko zależy od tego czego bardziej oczekujesz po tym wyjeździe - kontaktu z
      historią poprzez niezapomniane zabytki starozytności czy z przepiekną przyrodą
      w parkaach narodowych.
      Ogólnie część zachodnia Egiptu jest bardziej bliska całej historii i
      zwyczajnemu życiu w Egipcie. Sharm bardziej kojarzy się z kurortem.
      Bałagan i bród jest wszędzie podobny... - wybór należy do Ciebie.
    • Gość: marek rokowski Re: Sharm ES czy Hurghada ? IP: 62.233.171.* 16.12.04, 18:37
      domyślam sie że chodzi Ci o to gdzie jest mniej ludzi i więcej przestrzeni do
      życia...
      Sharm El Sheikh - Egipcjanie nazywaja go perełką Egiptu- hmmm... cenowo - na
      pewno ;) zalety: ładne rafy i góry, blisko do Jeruzalem i Petry, fajne
      wycieczki krajoznawcze (Kolorowy Kanion, lasy namorzynowe, Ras Mohamed.,
      Tiran, G. Mojrzesza). Centrum: niezły deptak z zyciem nocnym: dyskoteki,
      kluby , restauracje etc - jesli ktos lubi. Fajne stare miasto - choc to tylko
      namiastka-ale zawsze to jakis klimacik. dla najmłodszych (choc nie tylko )
      delfinarium. hotele troche szerzej rozstawione niz w H.Super rafy juz przy
      samych hotelach. Beduińskie kliamty
      Wady: zazwyczaj kamienisto zwirowe plaze. jelsi piasek - to wasko. zejscia do
      wody - zwykle strome - jelsi ktos nie umie plywac... -kiepsko z kąpelami.
      Drozej niz w Hurghadzie (srednio o kilkanascie procent) daleko do Egiptu o
      jakim sie zwykle mysli: piarmidy , sphinks i inne starozytnosci
      Hurghada: neizliczona ilosc hoteli i ludzi, piaszczyste plaze ale tłok, rafy
      blisko -ale troche nadszarpnięte zębem czasu i eksploracja przez turystów. , na
      miescie tanio-ale sprzedawcy bardziej nachalni i wszedzie tłumy, tłumy...
      Safaga(-polecam), El Gouna, Soma Bay. jesli to tylko tydzien - przed wyjazdem
      na objazdówke -OK -jest co robic
      Sharm warto zostawic na raz nastepny i polaczyc z wypadem do Petry w Jordanii i
      Jeruzalem w Izraelu
      to takie pare luznych refleksji...

jesli chcesz jakis info - pisz -mam troche doświadczenia
      - w styczniu lecę po raz dwudziesty z moja kolejna ekipą :)
      trochę moich relacji i zdjęc znajdziesz na www.zanurkuj.republika.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka