Dodaj do ulubionych

CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:05
chce się wybrać do egiptu (pierwszy raz), czytam Wasze opinie na forum
odnosnie Sharm i Hurgady i nie wiem co wybrać,
mąz chce nurkowac, ja chcialbym coś zwiedzic - ale nie 7+7 (autokarem) - bo
to za dużo
polecaja w biurze rejs 7 dniowy po Nilu - warto na to pojechać, czy zwiedzac
wykupujac wycieczki fakultatywne
czy taki rejs się nie znudzi 7 dni na statku to dośc długo
prosze o radę bo musze cos wybrać a juz naprawde nie wiem co
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 12:29
      Przekleję swoją odpowiedź z innego wątku, bo dotyczy tego samego:

Z tych 7 dni na statku, to głównie na nim się śpi. W dzień zaś wykorzystywany
      jest jako baza wypadowa do wycieczek fakultatywnych na Edfu, Luksor, Karnak,
      Kom-Ombo, Asuan, Philae, Abu Simbel, więc wydaje mi się, że nudów tam nie
      uświadczysz. Tym bardziej, że po upale 40-50 stopniowym warto wleźć ze
      szklanicą piwa do basenu na sun-decku.
      • cameltravel Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 12:39
        7 dni to za mało!!!
        polecam 14 dni rejsu lub 14 dni wycieczki a zwiedzanie z lokalnymi biurami (i
        tak wszystkiego nei zobaczysz)
        lub jesli wolisz 7 dni wycieczka ale wrócisz tam jeszcze z 5 - 6 razy.
        Ewa
        • pc_maniac Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 12:42
          A są 14-dniowe rejsy?
          Przybliż temat.
      • Gość: maja Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.toya.net.pl 02.08.05, 18:23
        na pierwszy raz opowiadam się zdecydowanie za 7 + &. na statku się nie
        wynudzisz. podczas następnego tygodnia mąż może ponurkować ewenntualnie można
        wybrać się też do kairu
    • Gość: Stiwi Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:41
      Hurghada jest zdecydowanie lepszym miejscem wypadowym od Sharmu, z Sharmu
      zwiedzisz to wszystko co z Hurghady, ale drożej, a wycieczka do Luksoru jedynie
      samolotem jest organizowana. Natomiast jeśli chodzi o miasto i jego piękno, to
      ja zdecydowanie bardziej preferuję Sharm - w Sharmie można się zakochać od
      pierwszej wizyty, w Hurghadzie niekoniecznie :) W Sharmie jest czyściej, w
      Hurghadzie ze względu na niskie ceny jest bardzo wielu tubylców, jest też
      brudniej w tym mieście.

Weź coś 7+7, ale żeby te 7dni wypoczynku było w Sharmie, choć mi też się
      osobiście nie podoba aż 7dni zwiedzać, zwłaszcza jak przyjdzie najpierw
      odpoczynek, a potem zwiedzanie.... ale ciężko o jakieś inne sensowne
      rozwiązanie w Twoim przypadku.
      • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 12:48
        ale tak się chyba nie da babka z biura powiedziala że z rejsem po nilu to tylko
        w ofercie jest hurgada, moglabym szukac z innych biur ale nie chce wydac
        fortuny na wycieczkę, bo jak wiadomo sporo kasy trzeba tez wziąśc ze sobą
        myslalam zeby brać sam pobyt 14 dniowy i kupowac wycieczki autokarowe, ale to
        tez odradzają, dalej jestem w kropce :-(
        • pc_maniac Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 12:53
          Z tego co pamiętam, to AlfaStar ma imprezę, w której startujesz z Hurghady, po
          drodze masz rejs, potem Kair by na końcu wylądować w Sharm.
          Jest też ponoć imprezka w dokładnie lustrzanym odbiciu, czyli zaczynasz z
          Sharm, a kończysz w Hrg.
          • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:39
            dowiem się namierzyłam inne ciekawe biuro i tam poszukam innych ofert, może coś
            się znajdzie lepszego niż z triady, w przystępnej cenie, tak aby polączyć rejs
            po nilu i pobyt w sharm, bo to chyba byloby najlepsze
            • Gość: sulexx Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.08.05, 14:33
              ja byłem na 7+7 z triada i było super ale autokarem tyle ze w lutym te terminy
              są idealne jesli chodzi o zwiedzanie, nie wyobrażam sobie zwiedzac Egiptu teraz
              w srodku lata tak (40 stC) jak też zwiedzac go ze statku gdzie widzisz tylko
              piekną przyroda a nie prawdziwy Egipt który mozna zobaczyć z okna autobusu.
              Triada zawiezie Cie tam gdzie inne biura nie docieraja np do Mini gdzie oprócz
              nich nikt nie jedzie (groby koptyjskie) a ludzie ogladaja Cie jak my w latach
              70 murzynów.
              • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:40
                przeżyliśmy wycieczke na sahare w środku lipca (będąc w tunezji), turcję tez w
                środku lipca to i z egiptem sobie poradzimy, napewno zimą jest przyjemniej bo
                nie tak ciepło, ale da się przeżyć, co do autokaru to ja nie chce siedzieć na
                walizkach i codziennie spać w innym hotelu, ten rodzaj spędzani urlopu mi nie
                odpowiada, większosc ludzi sugeruje ze statek jest mniej uciązliwy, zobaczymy
                jak bedzie :-)
    • Gość: Kasia Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:58
      Ja byłam w maju na 7+7 (rejs). Będąc na pobytówce w Hurghadzie kupiłam sobie
      wycieczkę do Kairu (oczywiście w biurze lokalnym), a drugą którą kupowałam to
      już w Asuanie do Abu Simbal. W sumie zwiedziłam najważniejsze miejsca w Egipcie
      (oczywiście dla mnie najważniejsze).I była to idealna opcja w moim przypadku bo
      raczej nie planuje już wyjazdu do Egiptu.
      Rajs wspominam bardzo miło i napewno nie był nudny. No i na takim rejsie się
      nie zmęczysz. A w czasie pobytówki można ponurkować i całkowicie poleniuchować.
      • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:04
        a na tym rejsie po Nilu do Kairu się nie jedzie?? nie można tego zaliczyć od
        razu, trzeba wykupic oddzielnie już na pobytowce?/ (i le to mniej więcej
        kosztuje??)
        • cameltravel Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 15:17
          Boże nie no ja zwariuje - u kogo wy kupujecie te wycieczki? u jakichś górników?

nie dość że rejsy są 14 dniowe to jeszcze są z Sharmu i w Sharmie jest
          pobytówka
          Rej można też na miejscu wykupić np za 5 dniowy 220 USD za osobe
          Ewa
          • pc_maniac 14 dni na statku? W jaki sposób?! 02.08.05, 22:12
            cameltravel napisał:

> Boże nie no ja zwariuje - u kogo wy kupujecie te wycieczki? u jakichś
            górników?
            >
            > nie dość że rejsy są 14 dniowe to jeszcze są z Sharmu i w Sharmie jest
            > pobytówka
            > Rej można też na miejscu wykupić np za 5 dniowy 220 USD za osobe
            > Ewa

No dobrze, szukałem i ...
            ... nie znalazłem żadnych ofert z rejsem 14 dniowym. Mam jeszcze jedno pytanie.
            Jeśli Nil pomiędzy Kairem i Luksorem od wielu lat zamknięty jest dla statków
            pasażerskich to niby jak miałby ten rejs przez 14 dni wyglądać? Luksor-Asuan, z
            powrotem i znów trzeci raz tą samą trasą? Czy też statek stoi sobie po kilka
            dni w jednym miejscu?

I wcalę tutaj nie kpię, poprostu nie widzę możliwości, by płynąć przez 14 dni z
            Luksoru do Asuanu, bo to wcale nie jest długa trasa!
        • kasian00 Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 15:37
          Niektóre biura mają Kair już w cenia. Ja nie miałam. Musisz sobie porównać
          oferty różnych biur, które mają takie wycieczki (jaki jest program, no i zależy
          jaki standard hotelu chcesz mieć).
          Ja akurat nie stawiałam na wygode i luksusy, więc wydałam (tak mi się wydaje)
          nie dużo kasy. Bo cała impreza (wraz z dodatkowymi wycieczkami,pamiątakami i
          innymi atrakcjami) kosztowała mnie 2700 zł.)
          • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:41
            a mozesz powiedzieć coś więcej?? z jakiego biura jechałaś? gdzie kupowałaś
            wycieczki
            pozdrawiam i z gory dziekuje
            • franki5 Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 18:10
              Ja jade 10 z alfa star-Egipt w Przekroju.To jedna z lepszych wersji zwiedzania
              Egiptu(4 dni na statku*****,1 w Kairze,1w pociagu Assuan-Kair,7w
              hurghadzie***).Za przyzwoita cene mozna zwiedzic wazniejsze zabytki .Dodatkowo
              trzeba zaplacic za Abu Simbel 60$.Cena 2280w promocji,normalnie 2580-bilety w
              cenie.Siedmiodniowy rejs z Triady to troszke za dlugo,no i nie ma Kairu to
              dodatkowy wydatek,Dwudniowy Kair z HurGhady kosztyuje 60-110$.Porownywalem
              Triade i Alfe,dwa biura ktore nie maja najlepszych notowan na forum,Alfa ma
              lepsza oferte do Egiptu,takze cenowo.Mozesz kupic pobyt i na miejscu wykupic
              3dniowy rejs240$ i dwudniowy Kair 60$.Czyli lacznie 1000 zl do tego minimum
              1800 za pobyt w ***.Wychodzi wiec drozej.Milych wakacji
            • kasian00 Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 03.08.05, 08:38
              Jechałam z Triadą (która nie cieszy się ani na tym forum , ani na innych zbyt
              dobrymi opiniami).Ale przed wyjazdem poczytałam sobie opinie na temat
              hotelu,statku no i tego biura.Czym więcej czytałam to miałam dość tego wyjazdu,
              przed samym wylotem to w ogóle chciałam zrezygnować z wakacji:-) ale
              zaryzykowałam no i nie żałuję.
              Jeśli chodzi o wycieczki to Kair (1 dniowy płaciłam 35$) i rafy kupowałam w
              lokalnym biurze. Natomiast Abu Simbal z Triady za 40$.
    • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.csk.pl / *.csk.pl 02.08.05, 21:26
      Hurghada czy El Gouna?? tak zeby móc wyjśc wieczorem z hotelu i nie musiec
      spędzac czasu tylko na plazy i przy basenie??
      czy w el gounie sa jakieś atrakcje??
    • babiszon5 Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! 02.08.05, 21:29
      Powiem jedno jeśli chcesz zwiedzać to wybierz opcje ze statkiem przynajmniej
      nie umęczysz siebie i męża .
      • Gość: sulexx Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 08:44
        e tam statek to lipa
        • Gość: Marta Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 08:57
          też tak słyszałąm, polecaja żeby wykupić wycieczku w miejscowych biurach, do
          kairu i Luksoru i wybrac normalnie 2 tygodnie wypoczynku bez rejsu?? czy tak
          bedzie dobrze i czy jechac do hurgady czy el gouny - bo o tej drugiej słyszałąm
          dobre opinie??
          • Gość: sulexx Re: CO WYBRAĆ??? POMÓŻCIE!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 10:16
            o el gouny nic nie słyszałem, w hurgardzie jest gdzie wyjść wieczorkiem na
            pivko z sishą lub cos zjeść jak tam jest to nie wiem, a jesli o zwiedzanie to
            ja byłem 7+7 z triada autokarem i naprawde było fajnie, do niczego w czasie
            objazdu nie moge sie doczepić, w tym 2 dni w kairze. Nie wyobrażam sobie 1 dnia
            w tym mieście, nic nie zobaczysz. w czasie objazdu zobaczyłem kupe staroci (tj
            zabytków hihi), w wolnych chwilach pozwiedzałem miasta samopas (Asuan - wrota
            do Sudaniu czad i egzotyka :), w Luksorze pojezdziłem na wielbłądach miedzy
            polami trziny cukrowej, plantacjami bananów i wjazd do wioski - niezapomniane
            przeżycie nie to co lipa pod piramidami przez 10 minut gdzie Cie jeszcze
            naciągaja na maxa a tam dasz poganiaczowi długopis do Cie pusci galopem i
            bedziesz pamiętac przejazdzke jesze przez 3 dni z powodu bolacych posladków.
          • pc_maniac Rejs to lipa?! 03.08.05, 10:21
            Marto, ktoś Ci wierutne głupoty wciska.
            O ile możnaby powiedzieć, że objazdówka autokarem jest ciekawsza, choć na pewno
            nie wygodniejsza, to W JAKI SPOSÓB Kair i Luksor można wogóle PORÓWNYWAĆ do
            rejsu?

Nie zobaczysz na 100% CUDOWNEJ świątyni w Edfu, w Kom-Ombo, nie masz szans na
            dobranie fakultetu na File i Abu Simbel. W Asuanie nie będziesz na suku, choć
            sam Niedokończony Obelisk nie jest wart zachodu.
            Co do Luksoru, to nie możesz zobaczyć na wycieczce do tego miasta tyle co na
            rejsie, z prostej przyczyny, że nie będziecie mieli na to czasu. I przyjazd i
            wyjazd jest z konwojem.

No i najważniejsze - z pewnością na 2 fakultetach kupionych osobno, na pewno
            umęczysz się dużo bardziej, niż na rejsie z Kairem pociągiem.

A czy rejs to lipa jak pisał poprzednik? A BYŁ WOGÓLE NA NIM, że taki
            specjalista z niego?
            • Gość: sulexx Re: Rejs to lipa?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 10:28
              widziałem co sie dzieje na rzece, mnie nie bawi przybijanie i przedzieranie sie
              przez dziesiątki a moze setki statków tego samego typu, to prawie jak na
              marszałkowskiej hehe, co do czasu to w tej opcji mozna wykupic dodatkowe
              wycieczki czyli np w wolnym czasie w Asuanie czy w Luksorze gdzie są noclegi
              wiec nie pędzisz jak wariat i masz na wszystko czas, a ponadto jedziesz do
              miasta Minia gdzie nikt nie dojezdza i to jest czad jak ludzie patrza na Ciebie
              z wielkimi oczami specjalnie przechodząc na 2 strone ulicy zeby przejść koło
              Ciebie, niewspominając grobowców koptyjskich które sa nieopodal razem z
              grobowcami. Zona chciała rejs ja odradziłem i po powrocie powiedziała ze miałem
              racje bo na statku nie widziałaby tyle, przede wszystkim jak tam ludzie żyja
              naprawde. Ze statku pooglądasz sobie zielone pola i palmy piękne widoki ale
              Egipt taki nie jest.
              • pc_maniac Re: Rejs to lipa?! 03.08.05, 10:45
                sulexx - wyjaśnij mi, w jaki sposób mogą być tańsze wycieczki pojedyncze od
                rejsu, gdy wykupisz Luksor 2 dni, Kair 2 dni, Edfu (plus?!) Kom-Ombo, Asuan 1
                dzień.

Jeśli zrobisz mi taką kalkulację i wyjdzie taniej, to jeszcze zrób kalkulację
                ile kilometrów (i dni !!!) spędzisz w dość przeciętnym autokarze, bo przecież z
                lokalnych biur nie zawiozą Cię nowiutkim Neoplanem?!

Jak by na to nie patrzeć to niestety nie masz racji.
                Widzisz, myśmy zwiedzali na wszystkie sposoby Egipt, i rejsem, i fakultetami i
                na własną rękę. I powiem Ci, że rejs to naprawdę rewelacyjna sprawa, na własną
                rękę jest tanio i można zobaczyć duuuużo więcej nie pędząc jak stado baranów.
                Jednak fakultety z lokalnych biur, czy u rezydenta to pomyłka w każdym calu.
                Poprostu mordęga (jeździliśmy więc mówię nie z opowiadań lecz z autopsji).

Powiedz mi ile godzin jedziesz do Kairu i z Kairu. O której wyjeżdżasz, o
                której wracasz. A teraz pomyśl, że z rejsu, w Asuanie wsiadasz do pociągu I
                kl., dowożą Cię do Kairu, tam spokojne sobie przesiadasz się do autokaru i
                zwiedzasz.
                Więc kto dotrze do Kairu szybciej, kto będzie bardziej wykońćzony, kto będzie
                miał mniej czasu na zapierniczanie jak dziki osioł, żeby zdążyć?

Fakultetowcy czy ci z rejsu???

Jeśli mi udowodnisz, że się mylę to chętnie przyznam Ci rację.
                • Gość: sulexx Re: Rejs to lipa?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 10:57
                  nie doczytałeś ze ja mówie o wersji 7+7??? gdzie masz nocleg w Asuanie,
                  Luksorze, Mini i Kairze nieraz trzeba rano wstań np w Luksorze ale wtedy
                  wpadasz do doliny jako pierwszy akurat na wschód słońca gdzie nie ma jeszcze
                  tłumów, oglądasz grobowce nie przepychając sie przez tłumy a ze wstaniesz o 4
                  dla tych widoków i dla pobycia w samotności w tym miejscu to wybacz dla mnie
                  warto :). A ktos kto jedzie raz i nie pojedzie juz do Egiptu więcej zobaczy z
                  okna autobusu niż ze statku temu chyba nie zaprzeczysz
                  • pc_maniac Re: Rejs to lipa?! 03.08.05, 11:00
                    Sulexx, więc chodzi Ci zapewne o 7+7 autokarem?!
                    Ale zważ, że teraz biura rónież w ten sam sposób nazywają także rejsy.
                    Owszem, autokarowa wyprawa 7+7 jest rewelacyjna i nie ma odpowiednika w innych
                    formach zwiedzania. Zobaczyć można naprawdę najwięcej. Jednak jeśli ktoś lubi
                    nieco więcej komfortu, to zaraz po autokarowej 7+7 plasują się wporawy statkiem
                    7+7. A potem długo, długo nic, chyba że na własną rękę.
                    • Gość: Marta Re: Rejs to lipa?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:09
                      ale mi namieszaliście, ciągle nie wiem co wybrać, bo po 1. moj mąz nie lubi za
                      bardzo zwiedzanie, takie wycieczki w tych krajacj gdzie bylismy bardzo nas
                      męczyły, owszem zobaczyć coś trzeba ale autokar 7 dni w grę nie wchodzi bo to w
                      moim przypadkiem zakonczyłoby sie rozwodem, az takimi pasjonatami kultury i
                      zabytkow nie jestesmy
                      Mąż chce nurkiowac, byc w przyjemnym miejscu, niekoniecznie po raz kolejny
                      doświadczać nachalności arabow (doświadczenia z turcji i tunezji), dlatego
                      skląniamy się ku el gunie,
                      początkowo mial być rejs, ale po zapoznaniu się z opiniami ludzi z forum
                      doszliśmy do wniosku że moze wystarczą fakultety,z lokalnych biur
                      ja nie wiem co dokląnie jest warte zwiedzenie, oprocz miejs oczywistych,
                      odpowiadałby nam np rejs 3 lub 4 dniowy, a czy takie są to nie wiem i nie wiem
                      za ile, 7 dni na zwiedzanie troche nam szkoda
                      a Wy radzicie - zwiedzc, sama nie wiem co robić????????????
                    • Gość: sulexx Re: Rejs to lipa?! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.05, 11:26
                      więc doszlismy do porozumienia pełnego, w wyjazdach nie ma kompromisów albo
                      chcesz zwiedzać co czasami może byc męczącę acz nie wyobrażam sobie lezenia
                      przez 2 tyg na plazy albo spinasz posladki i troche swiata oglądasz. A jak nie
                      lubisz kultury arabskiej (nachalności) to jedz do włoch tam napewno nikt nie
                      bedzie nachalny wręcz przeciwnie hihi. A 7 dni w zupełnosci wystarczy na
                      plazowanie, nurkowanie i jeszcze safari mozna zaliczyc. Mi byłoby szkoda
                      spędzic wakacje na plazy
                      • Gość: Marta Re: Rejs to lipa?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 11:54
                        ta to prawda włochy to bąba, wogole europa nie ma porownania e afryką, w tym
                        roku jade do egiptu, z nastawieniem ze to ostatnia podroż w tych kierunkach, no
                        chyba że zakocham się w egipcie jak Wy?
                        i nie mowie o lezeniu na plaży, bo na to poświecam max 5 dni z przerwami, ale z
                        doświadczenia wiem ze nie zawsze człowiek ma ochote na zwiedzanie w danym dniu,
                        a jak mam to wykupione i jade autokarem to niestety, nie mam wyjścia,
                        na wczasach wole sama decydowac co i kiedy oglądam, no i jade tam odpoczac,
                        moze dlatego 7 dni zwiedzania mi nie odpowiada
                        moze to bląd, nie wiem
                        • Gość: Karol Re: Rejs to lipa?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:25
                          Prawie wszyscy co byli na rejsie są z niego zadowoleni. Narzekają głównie ci,
                          którzy statkiem nie płynęli. W czasie 7 dni rejsu można dokładnie i wygodnie
                          zwiedzić obszar między Luksorem, a Asuanem. Objazd na tym odcinku trwa krócej i
                          zwiedza się bardziej pobieżnie. Po zkawaterowaniu nie trzeba się przepakowywać
                          do końca rejsu. Ponadto w tak wielkim upale chce się wskczyć pod prysznic kilka
                          razy dziennie, co podczas objazdu jest niemożliwe.
              • kasian00 Re: Rejs to lipa?! 03.08.05, 11:03
                No widzisz a mnie nie bawi jazda przez cały Egipt autokarem, prawie codziennie
                inny hotel. Wystarczyło mi że musiałam jechać tyle kilometrów do Kairu,
                Luksoru i z Asuanu do Abu Simbal. Miałam dość!!! Więc dla mnie raj był idealnym
                rozwiązaniem. Tyle co widziałam to mi starczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka