marialech3 15.08.06, 18:44 chciałabym wiedzieć,na jaki okres terz przypada i jakie utrudnienia sa z tym związane.Jadę w okresie 19.09-3.10 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anuulka Re: Ramadan 15.08.06, 19:36 wpisz w wyszukiwarke ramadan i znajdziesz nie jeden post Odpowiedz Link Zgłoś
marialech3 Re: Ramadan 15.08.06, 20:22 Kurcze,wiem do czego służy wyszukiwarka,ale jadę pierwszy raz do Egiptu.Proszę już o trzecią poradę i nic.A na temat Ramadanu są bardzo sprzeczne inormacje i nie wiem czy nie zrezygnować.Wielkie dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Ramadan 15.08.06, 21:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=40214257&a=40221569 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=30704694&a=30704694 Tu masz moje wspomnienia-nie wiem w ktorym watku, ale jezeli sie wczytasz-na pewno pisalam cos o ramadanie. Pozdrawiam, iwcia Odpowiedz Link Zgłoś
adudi Przepiekne wspomnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! 16.08.06, 13:37 przepiekne wspomnienia.... nie wiem jak mozna tyle zobaczyc:) ja jade we wrzesniu z 20miesieczna corcia... ale chyba nic nie zoabcze:( nie wyobrazam soebie siedziec 2 tygodnie w hotelu ale chyba tak wyjdzie... i tak nalatam sie za nia po terenie hotelu i plazy...... po przeczytaniu wspomnien: podziwiam!!! za sily i odwage:) p.s. nie denerwuj sie na tych co jada do Egiptu tylko po to, zeby siedziec w hotelu. niektorzy jada tylko po to, zeby polezec i odpoczac w cieple... bez pracy, zycia codziennego, zmartwien.... z doswiadczenia wiem, ze tydzien na to wystarcza w zupelnosci, ale jakos z moja mala nei wyobrazam soebie wycieczek:( i co do wspomnien.... moglabys zaczac pisac i robic to zawodowo! Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Przepiekne wspomnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.08.06, 13:44 BARDZO Ci dziekuje za cieple slowa :-) Co do wypoczywajacych w hotelach-nie denerwuje sie :-) zaczelam dyskusje, ktora zeszla na zle tory i wyszlo to co wyszlo, czyli jak zwykle wielkie nic + wypaczone slowa. uwazam, ze kazdy powinien wypoczywac tak jak chce i jak mu na to okolicznosci pozwalaja :-) Co do Twojej Coreczki-Radek mial tez 20 miesiecy jak byl z nami pierwszy raz w Egipcie. Pamietam walizke pelna pampersow, sloikow z deserkami, zupami...kaszki, czajnik itp :-) Wtedy bylismy na pobytowce. Wykupilismy jedynie dwie wycieczki-Kair jednodniowy i Luksor. Wlasnie mam przed soba zdjecie spod Piramid-Radzik w pampersie spiacy w nosidelku na plecach u Rzesia :-) Cudo :) Zycze wam wspanialych wakacji! Duzo zdrowia i bezpiecznego powrotu do domu. Co do pisania-hmmm.... jakos nie mam wiary w siebie i pomyslu-co mialabym pisac?? :-) Pozdrawiam cieplutko, caluj malenka :-* Iwcia Odpowiedz Link Zgłoś
adudi Re: Przepiekne wspomnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.08.06, 15:00 a moze pamietasz ile Wam poszlo pampersow? mieliscie jakeis do wody? ja kupilamtakie do prania na www.e-bobasek.pl/? link=ProductCard&ProductId=29&CatProd=22 i nie wiem czy brac jeszcze te huggisy do wody? no i czajnik.... przydal sie pewnie? moze grzlak wystarczy? moja je to co my, wiec zupek chyba nie bede brac... chco boje sie czy bedzie jesc to co tam jest. ale kaszki i mleko pije, wiec cos do gotowania musze miec. a co do wycieczek to jedynie ta z tym przezroczystym dnem, plyniesz i ogladasz rybki, nosiedelka nie mam i nie widze wycieczki do kairu czy luksoru, przeraza mnie to:) samej nawet nie wiem czy bym sie zdecydowala....... kiedy byliscie jak byl maly? ja palnuje 7-21 wrzesnieHurgada... mam banalne i glupie pytanie: bedac tam moge poleciec balonem, czy to nieralne? nie wiem gdzie jest luksor i jak dlugo sie tam jedzie z Hurgady, a szukac juz mi sie nie chce:( meczy mnie juz szukanie informacji o Egipcie. za duzo tego:( Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Przepiekne wspomnienia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.08.06, 15:44 adudi napisała: > a moze pamietasz ile Wam poszlo pampersow? mieliscie jakeis do wody? Mialam do wodu huggies. Srednio, dziennie mi szly 2 pampersy do wody i 3 zwykle (w tym licze tez noc) > ja kupilamtakie do prania Nie znam ich, nic nie doradze :-) > no i czajnik.... przydal sie pewnie? Tak, przydal sie. Mam taki maly czajnik na niecaly litr wody. Gotowalam w nim wode na kaszke, na herbate, by wyparzyc owoce czy jego sztucce, butelke. > moze grzlak wystarczy? grzalka-moze. Ale do tego i tak musisz brac jakis kubek czy cos. ja nielubie korzystac z grzalki, wiec bralam czajnik. > chco boje sie czy bedzie jesc to co tam jest. ale kaszki i mleko pije, Moj jechal na tych zupkach, kaszkach + z restauracji pieczywo, ziemniaki, nalesniki... Innych rzeczy mu nie dawalam ze wzgledu na zemste faraona. Przezyl i zemsty nie mial :) > co do wycieczek to jedynie ta z tym przezroczystym dnem, plyniesz i ogladasz > rybki To juz lepiej wez "lodz podwoda" na lodzi jestes caly czas na sloncu, szybka jest czesto porysowana, albo odbija sie slonce, sa male-bardzo sie chwieja. Lodz podwodna tak naprawde nie schodzi pod wode-tylko turysci schodza pod poklad, ponizej poziomu wody. Tam masz szyby z 2 stron, na scianach. Siedzi sie na krzeselkach, klima dziala... wiecej widac. Nie boisz sie, ze mala wpadnie do wody czy cos. > nie widze wycieczki do kairu czy luksoru, przeraza mnie to:) :-) A co Cie przeraza? czego sie boisz? > kiedy byliscie jak byl maly? Jak mial 20 miesciecy to bylismy w maju. Przelom maja/czerwca. > ja palnuje 7-21 wrzesnieHurgada... Bedzie cieplutko... nastaw sie na 100% slonca :) > mam banalne i glupie pytanie: bedac tam moge poleciec balonem, czy to > nieralne? Ja lecialam balonem w Luksorze. Wschod slonca. Nie wiem czy sa takie loty organizowane w HRG (np. wschod slonca nad pustynia czy cos takiego) > nie wiem gdzie jest luksor i jak dlugo sie tam jedzie z Hurgady, Luksor jest kawalek od HRG. W konwoju jedzie sie jakies....4-5h. jezeli masz jeszcze jakies pytania to zapraszam :-) GG 1070925 Iwcia Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Ramadan 15.08.06, 21:16 Zapomnialam dodac. Ramadan zaczyna sie w tym roku 24 wrzesnia (niedziela), a konczy 22 pazdziernika (rowniez w niedziele) Wiec trafisz na poczatek Ramadanu. Iwcia Odpowiedz Link Zgłoś
marialech3 Re: Ramadan 15.08.06, 22:21 Moja Droga.opisujesz swoje przeżycia tak fascynująco,że zapomniałam o Radamanie.Tyle złego mówi sie o młodych ludziach/ja się z tym nie zgadzam/,a tu proszę ,taka wrażliwość i otwartosc na piękno.Jedziemy razem z synem,myślę,że niewiele młodszy od Ciebie i zyczyłabym sobie żeby tak jak Ty oczarowł sę tm pięknum miejsce na Ziemi.Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
szaga33 Re: Ramadan 15.08.06, 22:58 ramadan faktycznie przypada na 22.09-24.10. Niby nic się nie dzieje, wszystko funkcjonuje normalnie, jest tylko jakby tak trochę spokojniej. Egipcjanie są spokojniejsi, nie zaczepiają, nie zagadują, mogą być nawet trochę rozdrażnieni, języki im się rozwiązują jak wybije 17 godz. Wtedy wszystko wraca do normy :)) Bez obaw możesz jechać w tym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
szaga33 Re: Ramadan 15.08.06, 23:06 TAM zawsze jest dobrze :), ba nawet bardziej niż dobrze ;), dlatego ciągle tam wracam Odpowiedz Link Zgłoś
marialech3 Re: Ramadan 15.08.06, 23:14 Zawsze fascynował mnie ten zakątek świata,a jednocześnie budził niepokój.Czytając wypowiedzi na forum nie mogę się doczekać,kiedy zobacz,e ten inny "świat" Odpowiedz Link Zgłoś