zeitgeist2010
02.03.18, 17:25
1) Etyka Prawa. (zasad i obowiazkow). Dzialanie jest dobre/right/recht/rätt jezeli miesci sie w w systemie wartosci i praw danej grupy. To jest Emmanuel Kant z Krolewca/Königsbergu – der kategorische Imperativ. Przymusowy imperatyw.
W domysle Protestantyzm.
Kant: Prawo jednego czlowieka powinno dotyczyc wszystkich.
To jest moj system etyczny. Ale moja moralnosc sklada sie rowniez z innych czynnikow i uwarunkowan.
2) Etyka (konsekwencji) efektow koncowych. Dzialanie jest dobre/moralne jezeli prowadzi do lepszych konsekwencji niz inne mozliwe dzialania, ktore czlowiek/subjekt moze wybrac. Hinduizm /Buddyzm.
Karma. – poniesiesz konsekwnencje swoich wyborow i dzialan. Dostaniesz to, na co zasluzyles.
Tutaj chyba pasowaloby w Judaizmie. Jak by nie bylo religia wschodnia. Mogliby powstac pod wplywem starszych/wczesniejszych religii Azjatyckich.
Tu pasowaloby rowniez pismo. Zydzi nauczyli sie pisac od Babilonczykow.
3) Etyka duchowa. Dzialanie jest moralne jezeli czlowiek/subjekt wykonuje je w dobrej intencji wedlug istniejacego prawa.
TO jest dzialanie Jesusa Chrystusa wedlug Nowego Testamentu.
” Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa. . Rzym.13:10
Tutaj chyba pasowaloby w Islamie.
”Jest tylko jeden Bóg i Mohamet jest jego prorokiem.”
Czyli moje chlopskie tlumaczenie: Wierze w to co wierze i robie to co oni mi powiedza.
Islamic Ethics – Conclusion
When viewing Islamic ethics, Muslims see Muhammad as the exemplary human being, the one all people should seek to imitate. Along with more general virtues, the Five Pillars of Practice form a core of Islamic ethics. In addition to many motivations for ethical behavior, anticipation of final judgment is the strongest.
Jezeli:
1) “Wierzysz w wyznanie wiary: There is no God but God and Muhammad is his prophet.” It underscores the monotheistic nature of Islam. It is an extremely popular phrase in Arabic calligraphy and appears in numerous manuscripts and religious buildings.
2) modlisz sie 5 razy na dzien,
3) dajesz jalmuzne ubogim
4) odbywasz pielgrzymke do Mekki
5) Ramadan – post. Od jedzenia, alkoholu i seksu