Dodaj do ulubionych

Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10.04.07, 08:40
Mam pytanie w sprawie wizy. Jade za 2 tygodnie do Sharm hotel Tropicana Grand
Azure. Wyczytaem ze na terenach na wschod od Sharmu az do Taby nie jest
wymagana wiza. Ponadto mam dwie obawy. pierwsza to fakt ze wycieczka jest
kupiona na mnie i zone ktora posiada nazwisko panienskie w paszporcie oraz to
ze paszport jej wazny jest jeszcze przez 4 miesiace. Napiszcie prosze czy
warunek waznosci paszportu przez 6 miesiecy na przod jest restrykcyjnie
kontrolowany.
Obserwuj wątek
    • mariuszgr Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 09:00
      W tym tygodniu pytanie o wize bylo ze 3 razy.Na Synaju, a wiec nie tylko na
      wschod od Sharmu nie potrzebujesz wizy.

atomek555 napisał:

Ponadto mam dwie obawy. pierwsza to fakt ze wycieczka jest
      > kupiona na mnie i zone ktora posiada nazwisko panienskie w paszporcie

ale z tym to o co chodzi, bo nie rozumiem?

oraz to
      > ze paszport jej wazny jest jeszcze przez 4 miesiace. Napiszcie prosze czy
      > warunek waznosci paszportu przez 6 miesiecy na przod jest restrykcyjnie
      > kontrolowany.

Mysle ze nie jest, a nawet jesli to kilka dolarow zalatwi sprawe.
      • atomek555 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 09:03
        Chodzi o to ze na voucherze jest nowe nazwisko a w paszporcie panienskie
        • b-b1 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 09:17
          Jesli chodzi o ktrótki termin waznosci paszportu-raczej tego nikt nie sprawdza-u
          mojego męża tez były 4 miesiące i nikt nawet nie jeknął..
          Nie wiem jak z różnica w nazwiskach(nawet w Polsce sie czepiają)
          • miriam_73 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.07, 16:02
            Niczego się nie czepiają. Od 3 lat funkcjonuję z innym nazwiskiem w paszporcie
            i innym w dowodzie i jakoś zyję.
            • jarecki946 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.07, 16:08
              i moja żona dokładnie tak samo, ale będziesz miała problem podczas wylotu jeśli
              na paszporcie będzie inne nazwisko niż na voucherze/bilecie - no chyba że
              wyjeżdza sie do kraju w EU, wtedy nieważne które nazwisko jest na
              voucherze/bilecie jesli masz w paszporcie jedno, a w dowodzie drugie -
              pokazujesz odpowiedni dokument
              • miriam_73 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.07, 00:10
                No ale przecież chyba oczywiste jest że robi się rezerwację na to nazwisko jakie
                ma się w dokumencie wyjazdowym???? Myślisz jaraecki, że ktoś byłby aż tak
                bezmyslny? O mamo, strach się bać :))))
                • jarecki946 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.04.07, 11:22
                  mi się tak przydarzyło !!! Kupowałem 2 lata temu wycieczke i podając dane mojej
                  żony po prostu zapomniałem (i dlaczego od razu bezmyślny !!!?), że paszport ma
                  jeszcze nie zmieniony, tzn na jej panieńskie nazwisko.
                  Na szczęście zorientowaliśmy się na tyle wcześnie, że nie bylo problemu ze
                  zmianą tych danych na rezerwacji
        • jarecki946 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 11:01
          miałem podobnie, załatw żeby ci zmienili nazwisko na voucherze - żeby było
          takie same jak w paszporcie. zwykle nie ma z tym problemów (u mnie zmiana miała
          miejsce na kilka dni przed wylotem, bez dodatkowych opłat)
    • agula19812 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 09:35
      ja jade w sobote tez mam taka sytuacje ze jade na paszport z panienskim
      nazwiskiem ale w biurze podrozy powiedzial ze nie ma problemu z tym ze na
      umowie o wycieczke i rezerwacji jest tez moje panienskie gosc powiedzial ze tak
      musi byc bo nie wpuszcza do samolotu wiec dowiedz sie w biurze podrozy
      musicie zmienic te nazwisko a ze jest wazny 4 miesiace to nie wiem ja mam wazny
      jeszcze 4 lata
      • kiwigirl Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 09:40
        mnie też sie zdaje ze powinnaś udać się do biura - zeby na liście wylotowej do
        charteru podali twoje panieńskie nazwisko. nie jest ważne co masz na umowie,
        natomiast nazwisko na BILECIE musi się zgadzac z tym w PASZPORCIE !!! ja przez
        prawie rok po ślubie miałam jeszcze stary paszport i wszystkie bilety były
        wystawiane na stare nazwisko!
        • elsalvador1 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.04.07, 10:23
          Jedno jest pewne,dane muszą się zgadzać.To co w paszporcie to i na voucher'ze
          musi się zgadzać a co do paszportu to bym nie ryzykował.Biura paszportowe w
          wyjątkowych okolicznościach mogą wydać tymczasowe/roczne/.Pozdrawiam.Sali.
    • marlenamm Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.07, 12:03
      polecam kupienie wizy,bez niej nie będzie Pan mógł pojechać np do
      Kairu.Słyszałam,że bez wizy można przebywac tylko w granicach Sharm el
      Sheikh.Jest to koszt 15 dolarów na lotnisku,wszyscy je kupują.Podczas mojego
      pobytu dwie osoby tego nie zrobiły i miały kłopot z pojechaniem na wycieczkę
      fakultatywną.A co do paszportu to proszę to dokładnie sprawdzić bo zasada 6
      miesięcy jest powszechnie znana i wymagana , tak mi się wydaje.

• pc_maniac Marlenomm nie wprowadzaj ludzi w błąd zasłyszanymi 12.04.07, 14:21
        Marlenomm nie wprowadzaj ludzi w błąd "zasłyszanymi informacjami".

Tak się skłąda, ze kilka postów powyżej (a kilka razy również w innych wątkach
        na tym forum) jest informacja zaczerpnięta ze strony internetowej Ambasady
        Egiptu w Polsce.
        Więc tego się trzymajmy i nie rozpowszechniajmy "bajek" jakoby tylko po Sharm
        mozna było poruszać się bez wizy.

Już sama nazwa "Sinai Only" dla osób znających choćby podstawy angielskiego,
        wskazuje, ze pioszesz bzdury.
      • karokaro80 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.07, 18:57
        wszystko o wizach i "sinai pass":

www.egipt.org.pl/1036,76.html
        • scorpio1956 Re: Wiza egipska - pilne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.04.07, 19:19
          Na tej stronie jest wyraźny błąd.
          Cyt:
          ...Nabycie "Sinai only" możliwe jest na lotnisku, w okienku, w którym wydawane
          są wizy...(koniec cyt.)
          Jak coś można nabywać jak jest to bezpłatne. I w jaki okienku?.
          Nigdy w Sharm nie podchodzę do okienka ,tylko z wypisana deklaracją (z tyłu
          napis SINAI ONLY)podchodze bezpośrednio na "bramki".
          I jeszcze jedno,co już wielokrotnie pisałem, na Ras Mohamed drogą morską wiza
          też nie jest potrzebna.Po prostu nikt w porcie nie sprawdza nawet paszportów.
          Natomiast Ras Mohamed drogą lądową juz wiza jest potrzebna.Na rogatkach miasta
          jest ona sprawdzana.
          pozdrawiam
          • eb_13 do Scorpio 1956 12.04.07, 19:38
            Witam, w związku z tym, że masz doświadczenie w wyjazdach do Sharmu mam do
            Ciebie pytanie(my niestety lecimy tam po raz pierwszy - dotąd uparcie
            wybieraliśmy kierunek Hurghady, ale tyle już nasłuchaliśmy się o rafach w SHS,
            że pora zobaczyć je na własne oczy:)
            Z Twojego postu wynika, iż wypływając do parku Ras Mochamed nie trzeba mieć
            wizy (jeśli będzie to droga morska) Czy wiesz może, czy wykupując taką
            wycieczkę w Selectoursie dojazd jest drogą lądową czy też morską (nie mam
            pojęcia jak to tam na miejscu wygląda;)
            Konkretnie chcemy wykupić wycieczkę do Jerozolimy, Górę Mojżesza, Delfinarium
            oraz nurkowanie w parku - czy będzie nam potrzebna wiza, czy też możemy ją
            pominąć (lecimy na 2 tyg.)
            Ps. Czy znasz jakąś dobrą bazę w SHS:) będę wdzięczna za namiar:)
            Z góry serdeczne dzięki:)))
            • scorpio1956 Re: do Scorpio 1956 12.04.07, 21:02
              Wycieczki na Ras Mohamed są albo statkiem,albo autobusem. To Ty wybierasz jaką
              drogą chcesz tam się dostać.A najczęściej jest to statkiem.Nikt nie zmusi Cię
              abyś jechał autobusem/Jestem przekonany,że Selectours sprzedaje przede
              wszystkim wyprawy statkiem.Także wizy NIE MUSISZ kupować!.
              W większości wypadków nurkuję korzystając z :

www.eximegipt.com/trip7_sh.htm
              Mozesz przez nich zamówic nurkowania.Tym bardziej,że Exim i Selectours w Sharm
              wiele wycieczek organizuje wspólnie.Jest to przystępna cenowo propozycja ,a
              Centrum Nurkowe Aqua Sharm(z którym Exim współpracuje) jest sprawdzoną bazą
              nurkową.Ja przynajmniej z ich usług by łem bardzo zadowolony.Po Ciebie przyjadą
              do hotelu,a swoją bazę mają w hotelu Sharming Inn Na Hadabie(na przeciw hotelu
              Apmhorance) W tamtym roku pracował tam Paweł. O to link bezpośredni do nich:
              www.aquasharm.com/pzdrawiam
              P.S
              Jak zobaczysz rafy w Sharm to ...się zauroczysz. To jest bajka.Hurghada z
              rafami to mały pikuś.
              • eb_13 Re: do Scorpio 1956 12.04.07, 21:50
                ok wielkie dzięki za info
                pozdrawiam
                • kiwigirl do eb_13 13.04.07, 14:42
                  skontaktuj się z baza indywidualnie, podają dużo lepsze ceny na nurkowania kursy
                  i wycieczki niż to co podaje biuro.

my lecimy tam przede wszystkim nurkować (mamy już licencje) i zaczęliśmy szukać
                  bazy blisko hotelu samodzielnie, i przez strony padi trafiłam na Aqua sharm
                  zanim w ogóle się dowiedziałam ze to z nimi współpracują polskie biura i oferta
                  jaką dostałam bije na głowe cenę fakultetu.
              • kiwigirl Re: do Scorpio 1956 29.04.07, 19:27
                Hej scorpio
                czy mozesz powiedzieć jaki jest stan sprzetu w tej bazie ?
                to jest egipska baza wiec kurcze, moga mieć gorszy (starszy? zniszczony?) sprzet
                niż zagraniczne bazy.
                jak duze mają łodzie tj ile osób płynie na jednej plus ile osób przypada na
                jednego przewodnika na nurach ?
                faktyczeni cenowo są ztrakcyjni, ale podejrzanie "za-atrakcyjni" w porównaniu ze
                wszystkimi iinnymi bazami w Sharmie, od których dostałam oferty...
                troszkę się boję ze przyoszczędzimy kosztem bezpieczeństwa...
              • shark1sharm Re: do Scorpio 1956 30.04.07, 19:43
                Pawel podziekowal Aqua rowny rok temu (chyab, ze czasem bral u nich dorywcza
                robote, ale raczej jako freelancer). Jak wiekszosc instruktorow i divemasterow
                mial dosyc tego co sie tam wyprawia, a zadowolenie klientow oparte bylo tylko
                na wypruwaniu sobie zyl przez nurkujacy staff. No bo jak dlugo mozna wojowac z
                porabanym managarem, ktory sam nie wie co dzieje sie w centrum, kolesiami od
                noszenia tankow i sprzetu, ktorzy nie dojedzaja na czas do jetty, albo daja
                klientom butle 185 - 195 bar (czasem z brudnym powietrzem), niszcza prywatny
                sprzet, a transfery kreca sie godzinami po Sharmie, zeby zebrac wszystkich
                klientow. Wszystko pozniej dla klienta jest ok, gdyz nie widzi tego od kuchni,
                a divemasterzy nadrabiaja mina i zartami.
                Jaki sprzet ma Aqua? Ano taki, ze zamiast go serwisowac u specow w ScubaTech'u,
                to maja chlopkow-roztropkow, ktorzy robia to na czuja (mam na mysli szczegolnie
                automaty). Reszte sami sobie mozecie dopowiedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka