raggaza 23.04.08, 13:25 chciałam się dowiedzieć jak wygląda sytuacja z dzwonieniem do Polski z Egiptu wyjeżdżam za niedługo i chce wiedzieć cokolwiek na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iberia.pl Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 13:33 zastanawiaja mnie takie osoby, ktore jada na tydzien czy dwa i koniecznie musza na biezaco relacjonowac przez telefon swoj pobyt....smsy nie wystarcza? Pomijam sytuacje losowe. Odpowiedz Link Zgłoś
raggaza Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 13:59 iberia.pl napisała: > zastanawiaja mnie takie osoby, ktore jada na tydzien czy dwa i > koniecznie musza na biezaco relacjonowac przez telefon swoj > pobyt....smsy nie wystarcza? Pomijam sytuacje losowe. jak ktoś zostawia dziecko w Polsce czy starszą osobę która nie odpisze na sms-a , niezbędne komentarze są nie potrzebne!! Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 14:11 raggaza napisała: > jak ktoś zostawia dziecko w Polsce czy starszą osobę która nie odpisze na sms-a pisalam wyzej, ze pomijam sytuacje losowe a te wlasnie sie do nich zalicza. > , niezbędne komentarze są nie potrzebne!! co ty nie powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
raggaza Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 14:25 iberia.pl napisała: > raggaza napisała: > > > > jak ktoś zostawia dziecko w Polsce czy starszą osobę która nie > odpisze na sms-a > > pisalam wyzej, ze pomijam sytuacje losowe a te wlasnie sie do nich > zalicza. > > > , niezbędne komentarze są nie potrzebne!! > co ty nie powiesz. > Proszę o odpowiedzi bardziej kompetentne osoby a nie takie które głupio komentują. Wracając do tematu dzwonienia wie ktoś może jak wygląda sytuacja roamingu, i jakie obowiązują ceny? z czego lepiej korzystać?? Odpowiedz Link Zgłoś
wp-2007 [...] 23.04.08, 14:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 14:42 raggaza napisała: > Proszę o odpowiedzi bardziej kompetentne osoby a nie takie które głupio komentują. proponuje zebys troszeczke wyluzowala z tekstami. > > Wracając do tematu dzwonienia wie ktoś może jak wygląda sytuacja roamingu, i jakie obowiązują ceny? z czego lepiej korzystać?? ceny w roamingu zaleza od konkretnego operatora-moze wejdz sobie laskawie na ich strony i sprawdz? Bo skad ktos z nas ma wiedziec w ktorej sieci masz tel.kom? O cenach pre paidow egipskich juz bylo pisane-sprawdzilas w wyszukiwarce? Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek20 Odpowiedz 23.04.08, 14:52 Mam podobna sytuacje do Ciebie, znaczy zostawiamy w Polsce dziecko i co mi się udało już dowiedzieć. Jeśli chcesz działać korzystać z roamingu(prepaid), to najlepiej wychodzi sami swoi, bo tylko 5zł/min odbieranego połączenia. dzwonienie kosztuje ok 10zł/min Na tym forum znalazłem iż prepaid VODAFONE Egipt kosztuje 15LE(10zł) i każda minuta rozmowy z niego do polski to 3LE (1,20zł). Odpowiedz Link Zgłoś
kadrom Re: Odpowiedz 23.04.08, 15:39 Tu masz link do do Vodafone egipskiego i ceny połączeń pre- paid'owych (tzw. na kartę).Kliknij na Prepaid-plans i wszystkiego sie dowiesz: www.vodafone.com.eg/db/JSP/personal/dynamic/en/roaming/internationalCalling/internationalCalling.jsp?selectedItem=1222# A tutaj masz skopiowany fargment mojego opisu z zeszłego roku. Co prawda dotyczy Sharm, ale punkty Vodafone z pewnościa znajdziesz wszędzie "...-Połączenia telefoniczne – wykupiłem kartę prepaid Vodafone. Koszt SMS do Polski – 50 piastrów (ok. 25 groszy) , koszt 1 minuty połączenia głosowego (uwaga: naliczanie minutowe) – coś ok. 2,50 pln. Kartę kupiłem na Old Markecie. Czerwone logo Vodafone widoczne troche w głębi po lewej stronie po wejściu przez główną bramę. W Naama w dwóch miejscach próbowali nabic mnie w butelkę. Koszt karty startowego SIM – 30 funtów (z kwotą na połączenia 1 funt). W Naama w jednym sklepie chcieli za starter 75 funtów. W innym sprzedawali otwarte pudełka z SIMem wyłamanym już z karty. Numer można doładowywać kartami z limitami od 10 funtów w górę (karty ze zdrapką). Korzystałem z pomocy gościa w recepcji bo brakuje komunikatów w języku angielskim. Nie ma tez możliwości sprawdzenie w „normalnym” języku pozostałej na koncie kwoty, ale zawsze znalazł się ktoś miejscowy chetny do pomocy w tej kwestii." I pamietaj o minutowym cyklu naliczaniu opłat. Mozna tez korzystać z połączeń internetowych. Rozmawiasz prze normalny telefon, tylko połaczenie realizowane jest via internet. Taki punktów jest sporo na mieście i z pewnościa je znajdziesz. Wyglada to troche jak kiedyś rozmównice na naszych pocztach.Cen niestety nie znam. Miłego pobytu Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Re: Do Iberii 23.04.08, 15:56 Sorry może trochę nie na temat ale mnie też drażnią osoby które wszystkich pouczają i wiedzą co jest lepsze.Nie wszyscy siedzą non- stop na forum. Ty koleżanko chyba masz potrzebę pisania w każdym wątku bo wszędzie Cię pełno.Please wyluzuj ,jeżli uważsz że jakiś wątek jest be to poprostu nie pisz w nim swoich opinii. PS.jest jeszcze taki gość na forum auto-moto o nicku robert88 dla którego wszyscy to gamonie.Może jesteście jedną osobą o różnych nickach ? he he he Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Do Iberii 23.04.08, 16:45 kris7109 napisał: > Sorry może trochę nie na temat ale mnie też drażnią osoby które > wszystkich pouczają i wiedzą co jest lepsze. po prostu zastanawiaja mnie niektore zachowania.Widzisz wychodze z zalozenia, ze jesli jade na urlop to wystarczy, ze wysle do rodziny smsa, ze dolecialam i jest ok, nie mam potrzeby wydzwaniania jak inni. >Nie wszyscy siedzą non- stop na forum. no i...? bo jakos nie widze zwiazku? >Ty koleżanko chyba masz potrzebę pisania w każdym > wątku bo wszędzie Cię pełno. zal ci? to tez pisz-w czym problem? >Please wyluzuj ,jeżli uważsz że jakiś wątek jest be to poprostu nie pisz w nim swoich opinii. wybacz, ale jestes osotania osoba, ktora bedzie mi mowila co mam robic. > PS.jest jeszcze taki gość na forum auto-moto o nicku robert88 dla > którego wszyscy to gamonie.Może jesteście jedną osobą o różnych > nickach ? he he he pudlo, skoro nie widzisz zasadniczej roznicy w stylu wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kris7109 Re: Do Iberii 23.04.08, 17:04 Droga koleżanko nie zgadzam się z Tobą że wystarczy po przylocie na urlop wysłać jednego smsa do rodzinki że wzystko OK.Ja akurat prowadzę małą firmę gdzie prawie wszystkie sprawy prowadzę sam.Niestety nie mogę sobie pozwolić (choć pewnie bym tak chciał) na brak kontaktu z moimi klientami ,na jeden a tym bardziej dwa tygodnie bo po przylocie niestety mogą już nie być moimi klientami.Tak pracuje się moja droga w małych firmach , od spraw służbowych nie oderwiesz się nawet na urlopie ,niestety.Szkoda że tego nie rozumiesz....jeżeli masz taką sytuację że na urlopie możesz zapomnieć o bożym świecie to szczerze zazdroszczę, ale zrozum też innych którzy jednak muszą dzwonić np. z Egiptu i piszą posta na forum bo ich to interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Do Iberii 23.04.08, 17:33 kris7109 napisał: > Droga koleżanko nie zgadzam się z Tobą że wystarczy po przylocie na urlop wysłać jednego smsa do rodzinki że wzystko OK. pisalam, ze pomijam wyjatki losowe. >Ja akurat prowadzę małą firmę gdzie prawie wszystkie sprawy prowadzę sam.Niestety nie mogę sobie pozwolić (choć pewnie bym tak chciał) na brak kontaktu z moimi klientami ,na jeden a tym bardziej dwa tygodnie bo po przylocie niestety mogą już nie być moimi > klientami.Tak pracuje się moja droga w małych firmach , od spraw > służbowych nie oderwiesz się nawet na urlopie ,niestety. wspolczuje, ale tak to jest jak sie chce miec nad wszystkim kontrole. >Szkoda że tego nie rozumiesz.... ??? czyzby? Glowe dam sobie uciac, ze sposrod osob, ktore pytaja o to, nikly % dzwoni do klientow.... >jeżeli masz taką sytuację że na urlopie możesz > zapomnieć o bożym świecie to szczerze zazdroszczę, tak, mam to szczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
abramiczek Re: Do Iberii 24.04.08, 12:49 mysle ze posuwasz sie za daleko. gosc ma racje. niepotrzebnie sie unosisz. co do Twojego "szczescia": znaczy sie nie jestes NIEZASTAPIONA, a to moze sie zle dla Ciebie skonczyc (NIE zycze Ci tego). I daj juz spokuj pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Do Iberii 25.04.08, 10:28 abramiczek napisał: > mysle ze posuwasz sie za daleko. ?????? > > gosc ma racje. niepotrzebnie sie unosisz. ??? ROTFL. > co do Twojego "szczescia": > znaczy sie nie jestes NIEZASTAPIONA, a to moze sie zle dla Ciebie skonczyc (NIE zycze Ci tego). widzisz, mam normalna prace i urlop to moj ŚWIĘTY czas po prostu.Wspolczuje ludziom, ktorzy raz-dwa razy w roku nie moga odciac sie od wszystkiego i miec normalnego urlopu, tylko sa pod mailem czy telefonem. Poza tym mam swiadomosc, ze nie ma ludzi nie zastapionych. > I daj juz spokuj > pozdro a Ty sobie slownik wez. Odpowiedz Link Zgłoś
abramiczek Re: Do Iberii 25.04.08, 12:27 nie mozesz "nie uszczypnac" ? niech ci pisanie po pl lekkie bedzie ;) ja juz powoli zapominam (ze starosci, z pospiechu i z tego ze nie mieszkam w pl) Odpowiedz Link Zgłoś
wp-2007 [...] 23.04.08, 16:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl do autorki 23.04.08, 17:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51391&w=78664032&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
derduch [...] 23.04.08, 19:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 20:24 Osobiście polecam Mobinil, ma chyba lepszy zasięg w Hurghadzie niż Vodafone, do tego super tani GPRS, jeżeli masz lepszą komórkę to bez problemu odpalisz za półdarmo GG czy sprawdzisz pocztę. Przy odpalaniu karty możesz ustawić sobie coś w rodzaju taryfy gdzie można wybrac preferowany rodzaj połączeń. Całość nie jest zbyt skomplikowana. Pamiętaj tylko o zdjętym simlocku z aparatu. Odpowiedz Link Zgłoś
czatman1 Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 20:43 Śmieszne wpisy. " Busismen" leci na wakacje za parę tysiaków , a żal mu kilku stówek na telefon ( powiedzmy 30 minut po 10 zeta ). A dzieci to zabiera się ze sobą na wakacje , a nie zostawia z dziadkami .Wstyd .Niu , niu. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 21:02 IMHO nie do końca masz rację. Moja córka do Egiptu nie ma ochoty latac, była wiele razy i ma to gdzieś, woli zostac pod opieka kogoś z rodziny i cieszyc się wolna chatą. Co do drugiej częsci to uwierz że są ludzie zatrudniający ponad 40 osób i którym technicznie nie da się całkowicie wyłaczyć i odłączyć od życia, a bardzo by chcieli, stąd biorą sobie numer egipski który dają zaufanej osobie i po krzyku. Nie oceniaj zbyt pochopnie prosze więc ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek20 Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 21:14 Co do brania dzieci na wakacje, to czasem się bierze, a czasem nie. czasem np. dzieci mają zajęcia w szkole. a co do tego oszczędzania (30min po 10zł), to skoro ktoś już jest "biznesmen", to własnie m.in. dlatego iż zamiast wydawać 30x10zł, zastanowi się jak za podobną usługę zapłacić dużo mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
taurito Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 23.04.08, 21:18 www.mobinil.com/personal/tourist/touristline.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 24.04.08, 13:13 Zgadzam się co do dzieci bo tak samo zostawiam 4 letnią córkę w Polsce. Po prostu raz na rok rodzice mają wakacje od dziecka, a dziecko wakacje u dziadków za którymi na szczęscie przepada. I dzięki za podpowiedzi co do taryf telefonów, bo pewnie mimo, ze jestem "wyrodną matką" :P będę dzwonić codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
nitulina Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 24.04.08, 13:56 Ja nie rozumiem jednego. Kobieta zapytała o mozliwość dzwonienia a Wy w większośćo udzielacie tu rad życiowych, prowadzone są dyskusje na temat po co a na co dzwonić i na co kogo stać. Co Was to obchodzi po co komuś potrzebna komórka egipska, że zostawia dzieci czy bierze na urlop pracę i jakim jest "biznesmenem" Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski 24.04.08, 14:04 Powiem Ci tak. Kup sobie zestaw startowy i to obojętnie jaki bo różnice są dla nas niezauważalne. Ja używam Vodafone ale tym się nie sugeruj. Prócz tego masz jeszcze telefony stacjonarne(budki)na każdym kroku i to też nie jest drogie. Nie wspomnę już o necie(GG i Skype). Tak że możliwości masz wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
siedemczwartych Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski - mój pomysł 24.04.08, 15:13 jade 10 maja do egiptu. I oto ja sie bede kontaktował z biurem. W "pomarańczy" aktywujesz za połączenia z wybranym krajem - egipt 20. Abonament wynosi 5 pln brutto. Połączenie - 1.20 za minutę. Dezaktywacja 3 pln. Na miejscu kupujesz sobie "egipskiego pop"a" Podajesz nr tym w Polsce. A potem puszczasz strzałki a oni do Ciebie dzwonią za 1.20 za min. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko_ania Re: Dzwonienie z Egiptu do Polski - mój pomysł 25.04.08, 09:04 A nie ma możliwości dzwonienia z automatu? W Tunezji wychodziło to niedrogo (na numery stacjonarne w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś