Dodaj do ulubionych

dominikana - BAYAHIBE

18.11.13, 18:40
Cześć,

W grudniu wbieramy się na Dominikanę, dokładnie w rejony Bayahibe.
Moje pytanie - czy rejony Bayahibe są korzystne do snoorkowania?
Można to robić na własną rękę (dostępność rafy niedaleko brzegu/plazy?), czy konieczne jest wykupienie lokalnej 'wycieczki' w rejon rafy?

W planach mamy wykupienie rejsu na Saonę - czy płynąc z Bayahibe na Saonę, odwiedzenie wyspy Catalinita, jest również w ofercie lokalnych wycieczek, czy zależy to od danego operatora?
Jeśli ktoś z Was był w Bayahibe i mógłby polecić jakieś lokalne sprawdzone biuro organizujące wszelkiego rodzaju wycieczki, będę wdzięczna. Nie chcielibyśmy pozostać jedynie na łasce naszego biura podróży i oferowanych przez nie fakultetów.
Czy warto wziąć pod uwagę oferty wycieczkowe oferowane ewentualnie przez hotel?

Zastanawiamy się również nad wynajęciem auta i samodzielnym wypadem do Santo Domingo, jak i małym objazdem wyspy na własną rękę.
Mnie osobiście interesuje odwiedzenie lokalnych miasteczek i wiosek, znalezienie pięknych mało turystycznych plaż czy innych urokliwych zakątków, niekoniecznie odwiedzanych i znanych przez grupy okupujące hotelowe ALLinc ;)
Jeśli macie jakieś sugestie, porady, czy propozycje miejsc godnych odnalezienia, byłabym wdzięczna za każdą informację.
Jeśli nie tu na forum, to bardzo chętnie nawiążę korespondencję przez maila
lily-in-fear@tlen.pl

Dzięki serdeczne i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: dominikana - BAYAHIBE 18.11.13, 19:49
      Jeżeli znasz świetnie hiszpański w wersji karaibskiej możesz się pokusić o wynajęcie auta. Jeśli jednak jest to Twoja pierwsza wizyta na Dominikanie to raczej odradzam. Do prawdziwego trampingu warto się wcześniej dobrze przygotować poznając kraj i ludzi. A na to potrzeba dużo czasu. Dominikana choć z bezpieczna w rejonach turystycznych po za nimi może być zdecydowanie inna. A samodzielne odwiedzanie małych miasteczek i wiosek przez kogoś kto jedzie pierwszy raz na Dominikanę to pomysł mocno niebezpieczny.
    • miriam_73 Re: dominikana - BAYAHIBE 22.11.13, 21:26
      Nurkowałam przez tydzień w rejonie Bayahibe, zawsze wypływaliśmy łodzią na rafy. Korzystałam z tej bazy (mieszczą się w Iberostarze):
      dresseldivers.com/en/dive/bayahibe-scuba-diving
      dresseldivers.com/en/dive/bayahibe-scuba-diving/bayahibe-snorkeling
      Możesz się z nimi skontaktować i podpytać o to, co cię interesuje :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka