dopi_26 05.05.08, 13:12 Siemanko, czy ktoś może bawił się w hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab w Marsa El Alam? Wtbieramy się tam w lipcu z BP Itaka i chciałabym zebrać jakieś informacje. Proszę o info :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.05.08, 18:41 Też się tam wybieram. Posyłam kilka linków na temat hotelu: Najpierw położenie satelitarne: wikimapia.org/#lat=25.3347464&lon=34.7414088&z=17&l=28&m=a&v=2 A teraz o hotelu: www.holidaycheck.pl/hotel-informacje+o+podro%C5%BCy_Hotel+Sol+y+Mar+Abu+Dab-hid_156011.html www.solymar.com/hotel/detail.php?hc=ABD www.metacafe.com/watch/1136191/sol_y_mar_abu_dabbab/ www.tripadvisor.com/ReviewPhotos-g311425-d672062-r10311491-Sol_Y_Mar_Abu_Dabbab-Marsa_Alam_Red_Sea_and_Sinai.html Bezpośrednich opisów Polaków nie spodziewaj się, bo hotel jest nowy i pierwsi Polacy z Itaką dopiero wylecą. Ale , jeżeli wybredni Włosii i upierdliwi Rosjanie opisują go jako MOCNE 5*,i dobry ALL to znaczy ,że jest nieżle.Przede wszystkim super jest zatoka, przy której położony jest hotel. Opis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=74834738&v=2&s=0 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.05.08, 19:53 Dzięki bardzo za informację. Zastanawialiśmy się właśnie pomiędzy tym hotelem a Brayka Bay Resort - którą zachwalała Pani z Itaki, ale i tak Sol Y Mar wydał się ciekawszą propozycją do odpoczynku i snoorkingu, tylko nie widać na zdjęciach leżaków wokół basenu dla odmiany słonego morza. Mamy nadzieję, że wybór trafiony :) A wybierasz się również do tego hotelu, czy poporostu w tę okolicę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.05.08, 20:23 Tutaj widać parę leżaków, myślę że jest ich więcej w sezonie letnim. My będziemy dopiero 24.08-08.09 w tym hotelu. www.tophotels.ru/main/viewfoto/?id=63528&n=5 Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.05.08, 10:47 Mam nadzieję - my można powiedzieć, że jedziemy w szczycie - miesiąc przed Wami :) Zobaczymy co tam będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.05.08, 12:13 Jak już zobaczycie i wrócicie, to proszę o informacje tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.05.08, 19:49 Ja dopiero w październiku. Liczę na Was. Chcę "gotowca". Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 07.05.08, 10:39 To widzę, że my na pierwszy ogień lecimy? No cóż - wrócimy - opiszemy - pewnie będzie super :) Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 07.05.08, 11:15 Ja tylko uzupełnię, ewentualnie co się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.05.08, 20:57 Hello wszystkim, to chyba my jedziemy na taki najbardziej pierwszy z pierwszych wyjazdow - 22 czerwca na dwa tygodnie. Dzieki za linki, bardzo przydatne, obiecuje wrazenia po powrocie !! Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.05.08, 12:43 To poprosze o opinie, nie mogę się już doczekać nformacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.05.08, 13:51 Najbardziej pierwszy z pierwszych będzie 01.06.2008 Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.05.08, 14:50 a Ty nie jedziesz w innym terminie? w sierpniu? Odpowiedz Link Zgłoś
carola27 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 21.05.08, 07:20 Hej to się może spotkamy bo my w Egipcie będziemy od 15 czerwca a w tym hotelu od 22. Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 27.06.08, 18:34 Proszę napiszcie czy byliście tam z Itaką i czy wszystko było tak jak powinno. Ja lecę 13 lipca z dwójką małych dzieci i przeczytałam takie opinie o itace że już nie wiem co mam myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
jettix Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 27.06.08, 20:53 Nie pekaj i nie czytaj glupot wszystko bylo ok jedz i baw sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
pamela_86 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.05.09, 16:14 Niestety to nie głupoty, Itaka nas wykiwała, zrobili nam przekwaterowanie w pierwszym i drugim tygodniu pobytu:(!!! To ich stała praktyka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pamela_86 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.05.09, 16:12 W takim razie życzę powodzenia, ja wróciłam w tę sobotę. Byłam z Itaką i zrobili nam overboking dwa tygodnie po rząd:( Odpowiedz Link Zgłoś
thelook pytanie o napoje 10.09.08, 17:42 Wlasnie przeczytalam na forum wakacje.pl, że napoje alkoholowe do obiadu (piwo, wino) są dodatkowo płatne. I te rachunki, ktore sie podpisuje przy obiedzie, sa doliczane i rozliczane na koncu. Podobno do kolacji juz nie - mozna zamawiac piwo/wino. Jak to jest? Bo informacje sa sprzeczne? Czy za alkohol do obiadu trzeba placic? Odpowiedz Link Zgłoś
geniusdi Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 22.05.08, 22:14 Hej wszystkim :) My też lecimy z rodzinką 22.06 i liczymy na świetną zabawę, ja się nastawiam troche na nurkowanie i z tego co czytam wybór trafiony ;) pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 23.05.08, 08:23 Hello :) My jestesmy z Rzeszowa, wiec jesli spotkacie jakas pare z Rzeszowa to najprawdopodobniej my :)) Mam pytanie, nie wiecie czy butelkowana woda mineralna jest w all inclusive? Znajomy mnie nastraszyl zeby nawet zebow nie myc ichniejsza woda z kranu, gdyz grozi to zatruciem, co o tym myslicie? Pewnie rozsadnie by bylo wziac ze soba jakies actimele w tabletkach... Ja w Afryce bede dopiero drugi raz, pierwszy rok temu na wyprawie w RPA, ale mysle ze akurat te wczasy to bedzie totalnie co innego. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geniusdi Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 23.05.08, 14:08 Hej:) My natomiast jesteśmy z Kielc. Do Egiptu wybieramy się drugi raz, dwa lata temu byliśmy w Hurghadzie. O ile dobrze pamiętam woda butelkowana była w all`u :) nie było problemu żeby zabrać wiecej butelek na wycieczki itd., zęby myliśmy normalnie pod kranem i było okej ;) Fakt że warto mieć przy sobie jakieś winaminy czy tak jak napisałaś actimele. Myślę, że będzie super. Pozdrowionka! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zelki123 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 23.05.08, 22:43 Lecimy 01.06.2008 :-)) (ruszamy z Gliwic) Odpowiedz Link Zgłoś
zelki123 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.06.08, 22:47 Wrocilismy...... było fantastycznie ! Hotel itd itp bardzo fajne....zgodnie z opisem ITAKI ale plaża słuchajcie coś wspaniałego!!! 2 tygodnie to mało..... ;-( jesli miałbym na siłe doszukiwać sie minusów to z zasłyszanych u innych wymieniłbym: - brak grejpfrut'a na sniadaniu (niestety polak) - krzywe fugi w łazience (brak słów) - za gorąco (łapki opadają) - w hotelu sami włosi.... Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.06.08, 08:28 zelki123 napisał: > Wrocilismy...... było fantastycznie ! > Hotel itd itp bardzo fajne....zgodnie z opisem ITAKI > ale plaża słuchajcie coś wspaniałego!!! > 2 tygodnie to mało..... ;-( > > jesli miałbym na siłe doszukiwać sie minusów to z zasłyszanych u > innych wymieniłbym: > - brak grejpfrut'a na sniadaniu (niestety polak) > - krzywe fugi w łazience (brak słów) > - za gorąco (łapki opadają) > - w hotelu sami włosi.... Prosze o wiecej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.06.08, 21:50 Jak myslisz, bedac tam, co powinnismy wziac a czego brac nie potrzeba? Jak z zemsta? Odpowiedz Link Zgłoś
zelki123 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.06.08, 01:14 Nie umiem odpowiedziec na tak postawione pytanie ja zabrałem co miałem zabrac i nic nie miałem zbednego byliśmy z małym dzieckiem. Zemsty nie mieliśmy ale kilka osób w hotelu napewno ją miało. Odpowiedz Link Zgłoś
helka25 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.06.08, 14:13 Mam pytanie , odnośnie wycieczki do Asuanu czy brałeś może udział interesuje mnie ile kosztują bilety wstępu? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
zelki123 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.06.08, 01:11 Niestety prawie zadna wycieczka sie nie odbyła, zbyt mała liczba chetnych ale moze to był poczatek sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
gl16 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.06.08, 21:35 Witam,możesz więcej szczegółów,zastanawiam się między Sol Y Mar Abu Dabbab a Brayka Bay ,z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
zelki123 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.06.08, 01:17 gl16 napisała: > Witam,możesz więcej szczegółów,zastanawiam się między Sol Y Mar Abu Dabbab a > Brayka Bay ,z góry bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Ja tez wyybierałem z tych dwoch hoteli ale ostatecznie przekonała mnie zbyt duza roznica w cenie i wielkosc Sol Y Mar , jadąc z małym dzieckiem zalezało mi na kameralnym hoteliku a nie głośnym resorcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.06.08, 14:44 A mógłbyś napisac coś o wycieczkach na miejscu oferowanych przez Itakę? Czy są tekie same co piszą w katalogu, czy na miejscu mają szerszą ofertę? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.05.08, 16:36 geniusdi nie orientujesz sie w cenach jakichkolwiek sportow wodnych tam? nie moge nic na internecie znalezc... ale skoro byles juz w H. to moze masz jakies rozeznanie? a tak w ogole my lecimy z Warszawy, a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
geniusdi Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 01.06.08, 12:34 Szczerze mówiąc to nie pamiętam, nie orientuje sie w cenach, pamiętam tylko, że były w miare przeciętne i bez jakiegoś szlenswa :) My też lecimy z Okęcia :) Odpowiedz Link Zgłoś
carola27 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 01.06.08, 19:28 Hej My też jesteśmy z Kielc i też lecimy z Warszawy ... Zapowiada się super zabawa ... Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 02.06.08, 08:57 Carola a wy tez lecicie 22 czerwca? Faktycznie zapowiada sie fajny wyjazd, my juz nie mozemy sie doczekac... i z tego co patrze na ceny obecne wyjazdow do Egiptu to jednak dobry deal zrobilismy... obecnie za 2 tysiace ciezko gdzies na tydzien poleciec... Pozdrawiam !! Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 02.06.08, 10:32 To ja poproszę o opinie - jakieś info. My jedziemy dopiero 20 lipca z Warszawy i też mam nadzieję, że zabawa będzie udana :) PS. Mieliście może dopłatę cateringową? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 02.06.08, 19:05 O doplacie cateringowej nic mi nie wiadomo... Mam jeszcze jedno pytanie, jak myslicie ile kasy potrzeba ze soba wziac?My do Egiptu po raz pierwszy... Odpowiedz Link Zgłoś
carola27 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 02.06.08, 21:27 Majka my lecimy 15 czerwca bo najpierw zdecydowaliśmy się na rejs Nilem a dopiero po czyli od 22 czerwca będziemy w hotelu. Tak więc pierwszy raz poznamy się pewnie na pierwszym spotkaniu z rezydentem. Z jakiego biura podróży lecicie i na jak długo ???? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 02.06.08, 21:38 Carola my lecimy z Itaki :) a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
geniusdi Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 03.06.08, 19:49 Ooo no to witam koleżankę z Kielc (przepraszam za bezpośredniość ;) My też strasznie wyczekujemy 22 czerwca i na pewno będzie super! :) Odpowiedz Link Zgłoś
carola27 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 07.06.08, 15:10 W takim razie do zobaczenia za dwa tygodnie .... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.06.08, 10:57 juz nie moge sie doczekac :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.06.08, 10:33 A ja prosiłabym o jakieś info po Waszym powrocie :) też się już nie mogę doczekać wylotu, a on dopiero 20.07. pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 15.06.08, 09:29 Wydaje mi sie ze ktos z nas dzis wraca z Marsa El Alam... czekamy z niecierpliwoscia na relacje :) Jeszcze tydzien i lecimy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.06.08, 10:41 Z przyczyn nie od mnie zależnych, musiałem zmienić termin wylotu. Tak wiec, zmieniłem termin na 20.07.Ciesze się ze będę tam o miesiąc wcześniej. Ale szkoda ze nie lecą nasi znajomi którzy pozostali przy wcześniejszym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.06.08, 10:45 To w takim razie do zobaczenia - my również lecimy 20.07 :) Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.06.08, 11:22 Tutaj są najświeższe opinie od osób które stamtąd wróciły. www.wakacje.pl/hotele/egipt/sol-y-mar-abu-dabbab-16048.html#additionalInfo Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.06.08, 11:54 No widzę, że zapowiada się super wyjazd :) Dzieki bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 21.06.08, 21:47 My tekże się wybieramy ....26pażdziernika na rejs i potem pobyt. Byłam niezdecydowana czy Brajka czy Sol Y Mar . Na innym forum dostałam taką odpowiedź co do hotelu Sol Y Mar...już wybrałam gdzie jedziemy... pozdrawiam KIELCZAN KIELCZANKA ~bigj napisał(a): > Hotel znajduje sie przy zatoce Abu Dabbab. Plaża długa , > piaszczysta , łagodne wejście do wody , rafa od samego brzegu. > Atrakcji w wodzie jest tyle , że co w Egipcie niespotykane > baseny (mimo, że ładne i z barem) prawie całkowicie puste!!! > Duże żółwie , masa ryb i największa atrakcja tego miejsca > dugong (manat) ok 3 m długości i ok 400 kg wagi - zdjęcia i > filmik mojej roboty z pływania z ABC przy plaży hotelowej > możesz zobaczyć: > > www.holidaycheck.de/bericht- Hotelbewertungen_Hotel+Sol+y+Mar+Abu+Dabbab-id_1022361-typ_1- ch_hb.html Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 21.06.08, 21:50 cd. Dookoła hotelu pustynia - nasz wybór świadomy - tak miało być cisza , spokój no i woda, ta woda ! Hotel zarządzany przez Włochów i włoscy goście stanowili ponad 90 % wypoczywających. Animacje w języku włoskim. Np 2xdziennie dla chętnych w ramach animacji snorkeling w formie zbiorowej wycieczki. Centrum nurkowe na plaży , cen nie znam. Co do wycieczek to Itaka chyba w tym terenie nie potrafi sobie za bardzo poradzić. Byli chętni a wycieczek nie było. Z tego co wiem Kair czy Luxor i tak musi jechać w konwoju przez Safagę tak wiec kupa kilometrów dodatkowo. Ale ty po rejsie to tych wycieczek raczej nie będziesz potrzebowała. Są wyprawy na delfiny 1 i 2 dniowe ale tego "użyję" jesienią Jedzenie wg mnie bardzo dobre Dużo sałatek, owoców , potrawy robione pod Włochów. Restauracja jest również na plaży(cały dzień dostępne tam są napoje , kanapki i owoce oraz można zjeść dobry obiad i kolację) Jest dyskoteka ale nie korzystaliśmy. Pokoje hotelowe o.k (brak polskiej tv) Obsługa dyskretna . E 2008 można było oglądać w super warunkach na plaży - duży telebim , leżaki , bar - niesamowita sceneria i niezapomniane wrażenia z tego powodu. Przy wyborze hotelu braliśmy również pod uwagę Braykę ale woda i to co w wodzie zwyciężyło - był to nasz któryś z rzędu i trzeci w tym roku pobyt w Egipcie i mogę tyle powiedzieć - jesienią wracamy do tego hotelu ! Odpowiedz Link Zgłoś
gl16 Re: edjl6626 22.06.08, 12:06 Serdeczne dzięki za wszystkie informacje,jeśli nie będzie to dla Ciebie wielkim problemem to mam jeszcze kilka pytań,czy pobyt w Sol y.. wykupiliście w ITAKA czy w jakimś innym biurze, i skąd wylot,czy skoro ITAKA nie chce zarobic na fakultetach czy są jakieś biura z którymi można zabrac się do Asuanu,ewentualna cena,Luxor i Kair mamy zaliczony,teraz chcemy zobaczyc południe no i posnurkowac.Jesteście bywalcami Egiptu to może wiecie czy warto wybrac się do M.A. w lutym?Do tej pory byliśmy 2x w styczniu ,pogoda i temperatury były ok,tylko czasem b.mocno wiało,ale w końcu przecież to zima;-) Czy ewentualnie o jakieś fotki z hotelu,plaży mogę prosic?na adres gosia_gosia@interia.eu Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: edjl6626 22.06.08, 22:19 witaj w poście napisałam: "My tekże się wybieramy ....26 pażdziernika na rejs i potem pobyt. Byłam niezdecydowana czy Brajka czy Sol Y Mar . Na innym forum dostałam taką odpowiedź co do hotelu Sol Y Mar...już wybrałam gdzie jedziemy..." To opinia kogoś innego , my jedziemy jesienią z Warszawy z Itaką. Ktoś na forum napisał "tylko Itaka tam lata" Ten hotel jest nowy w ich ofercie -pewnie dlatego takie problemy z wycieczkami lokalnym, ale my będziemy po rejsie....i pewnie rodacy do jesieni coś na to poradzą...:) wycieczki lokalne: www.itaka.pl/strony/2/i/1887.php zdięcia: www.holidaycheck.pl/hotel-Zdj%C4% 99cia+z+urlopu_Hotel+Sol+y+Mar+Abu+Dabbab-ch_ub-hid_156011.html pogoda: www.holidaycheck.pl/popup.php? section=climate&ebene=oid&id=2316 Aby posnurkować...Marsa Alam to chyba najlepsze miejsce w Egipcie. Tak piszą ci co byli :w Hurgadzie(słabizna),Sharm El Sheikh (świetne),a rafy w Marsa Alam("bajka") pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: edjl6626 23.06.08, 22:54 i jeszcze jedna wiadomość od ~bigj napisał : "Co do lotu to miał być samolotem Air Italy Polska. Okazało sie , że do Marsa Alam lecieliśmy wyczerterowanym przez Air Italy polska B757 Air Finland a powrót tureckim A321 Inter Airlines. Wszystko było bez opóźnień. Zameldowanie ok 3 w nocy - mimo , że był nas cały autokar expresowe (nr pokoju dostalismy juz w autokarze). czekały napoje i kanapki . Powrót: Z hotelu mieliśmy wyjazd o 1:20 w nocy. Pokoje musielismy opuścić do godz 20:00 All inclusive było do godz 23:00 Tak więc bez zastrzeżeń " cd(może)n Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 23.06.08, 16:42 Czy widzieliście może na rafie koło hotelu słynne "krowy morskie" i zółwie??? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 30.06.08, 13:53 czy byłaś z itaką i czy wszystko było ok? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 07.07.08, 21:11 Wrocilismy... zazdroszcze osobom, ktore dopiero tam jada. Boska plaza, piekna rafka, dugong, zolwie, rybki - nie bedziecie sie nudzic !!! Na naszym turnusie stosunek Wlochow do Polakow to 400 do 100, generalnie znosnie choc fakt faktem animacje po wlosku - ale jesli ktos mial dobre checi mogl sie dolaczyc i fajnie bawic, tym bardziej ze wloscy animatorzy sa bardzo otwarci. Jedzenie pycha, szczegolnie desery :) Pokoje ok. Na co trzeba zwrocic uwage - z moich wlasnych doswiadczen... Nie ma tam apteki, pewne rzeczy mozna zalatwic przez rezydenta, ale warto miec ze soba np. jakies tabletki przeciwbolowe, o czym my zapomnielismy ;)) I jeszcze jedno - wezcie ze soba jak najdrobniejsze pieniadze, jesli sie Wam uda, jednodolarowki mile widziane. Nikt Wam nie wyda z 50, bynajmniej nie dlatego ze nie ma, po prostu taka jest polityka i juz. Jesli nurkowac, to tylko z polska ekipa ktora stacjonuje przy hotelu Badawii, mamy namiary w razie czego. Wycieczki - polecamy Luksor (choc goraco niemilosiernie i wyjazd mega meczacy). Nie wiem jak z reszta wycieczek. Obowiazkowo trzeba zaliczyc klady i zapalic szisze. Piszcie jesli macie jakies pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
helka25 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 08:05 Ja mam prośbę o namiary na ekipę do nurkowania:) I pytanie ile kosztuje tak przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 09:16 Czy poruszaliście się gdzieś samodzielnie? Na przykład jeszcze raz do portu Ghalib. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 10:57 Jakie są jeszcze wycieczki na miejscu dodatkowo? poza ofertą przedstawioną w katalogu przez itakę? I ile kosztują te dodatkowe bilety wstępu w Luxorze? Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 11:35 A z mniej przyjemnych rzeczy to 2 cm szczypawy na które warto wziać jakis spray zwłaszcza duzo ich w pokojach na parterze . Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 15:59 czy byłaś z itaką? czy mieliście jakieś opóźnienie samolotu? o której opuszczaliście pokoje w dniu wyjazdu i jak jest z wyżywieniem oststniego dnia? Z góry dziekuje za informacje Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 16:48 Tak byłam z Itaka ,samolot powrotny był opózniony około 2 godz,pokój w dniu wyjazdu do godz.20 za 20 $ mozna go było przedłuzyc opcja ALL do godz.23 bo do tej godz.działa kawiarnia ,kolacja normalnie.Warto natomiast zwrócic uwage na jeszcze jedna rzecz o której Itaka nie informuje przy zakupie oferty limit na bagaz całkowity to 20 kg na osobe ,przy czym dotyczy to bagażu głównego i podrecznego razem.W przypadku przekroczenia wagi trzeba zapłacic 11 euro za każdy kg nadbagazu przy czym nie ma problemu przy wylocie,problem zaczyna sie przy powrocie do kraju.I nie ma tu ze strony egipskiej zadnego zmiłuj. Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 19:22 bebet7 serdeczne dzięki za informacje.Po przeczytaniu opini o itace od dwóch tygodni chodzę cała w nerwach ponieważ jadę z dziećmi. Troszkę mi ulżyło. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 21:37 helka25 podaj maila to wysle Ci namiary na polskich nurkow. Co do wycieczek to my bylismy w Luksorze, dodatkowo placilismy ok 2 dolary za kawalek przeplyniecia Nilem do hotelu na lunch... a reszta byla w cenie. Nie bylismy w PG, wiem ze mozna pojechac tam taksowka bez problemu, w hotelu mozna ich namierzyc. Oferty wycieczek zgadzaly sie faktycznie z tym co bylo w katalogu, chyba nie bylo nic wiecej na miejscu. Co do szczypawek, nam sie trafily 3 przez 2 tygodnie (tez pokoj na parterze hehe), w tym dwie urzedowaly w lazience, klapek zamiast sprayu tez dziala. Ciesze sie ze nie wchodzilo do srodka nic wiecej, zadnych jaszczurek ani skorupiakow ;))) Co do limitu bagazowego... odnioslam wrazenie ze w ogole nie czepiali sie ani w Wawie ani w Marsa - ja mialam ok 18 kilo plus duza torebke. Na powrocie musialo byc wiecej. Nikt o nic sie nie przyczepil. Moze dotyczy to osob z nazbyt wypchanym podrecznym? Aaa i jesli mialabym wyrazac jakiekolwiek niezadowolenie to niezbyt mi sie samolot podobal - ale moge byc postronna, duzo podrozowalam liniami Emirates, ale moze ktos sie wypowie na temat tego samolotu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.07.08, 23:36 Mam jeszcze pytanko apropo miejsc pod parasolkami na plaży, czy jest ich wystarczająco wiele, że nie ma porannych "bijatyk" o wolny leżak? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 08:28 dopi26 dobrze jest przyjsc kolo 9, w drodze na sniadanko, wybrac reczniki i zajac sobie lezaki... a pozniej na plaze przychodzisz o ktorej chcesz no i masz miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 08:55 Dzięki za informację majka_26 - 9 godzinka nie jest zła, po koszmarze z maroka, gdzie trzeba było nastawić budzik na 6 rano jak się chciało mieć leżak, istne piekło - to Twoja informacja jest super dla mnie :) A jak tam miejsce prezy basenie? Nadal pustki? wszycy na plaży? Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 11:08 Rany,o co chodzi z tymi szczypawkami? Naprawde sa takie straszne?Jak sie przed nimi zabezpieczyc, jaki spray (kupic czy przywiezc ze soba?) i - to druga sprawa - jak dostac pokoj na pietrze z widokiem na morze? Zalatwic to w recepcji po przyjezdzie? Bo podobno numery pokojow rozdaja juz w autobusie. JAk to zmienic? I ile ewentualnie zaplacic? Strasznie mnie straszycie tymi szczypawkami, a ja jade w pazdzierniku i sie zaczelam bac. Nienawidze robactwa wszelkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 11:21 wiem, że logicznie taki pokój pownien być na pietrach wyższych nż parter, ale nieststy nie zwasze tak jest - , więc nie wiem czemu się dziwisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 08:50 Majka mój bagaz podręczny był pusty a i tak go zważyli i wyszedł im nadbagaz ,więc nie wymyślam bo to moje i paru innych osób euro wyszły z kieszeni,a co do szczypawek to tylko pozazdroscic w moim pokoju było ich bardzo duzo oczywiście wychodziły wieczorem i w nocy,ale do łózka tez wchodziły moze to ten pokój był felerny,wiec nalezałoby go omijac z daleka .A poniewaz wchodziły chyba pod drzwiami spray w korytarzu i w łazience koło kratki pewnie załatwiał by sprawe . Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 09:04 Czy to znaczy ze nasi mieli pokoje tylko na parterze? Czy nie można było załatwić pokoju na piętrzę? Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 09:28 Ja naiwnie mam nadzieję, że skoro braliśmy pokój z widokiem na morze, to może dadzą na pięterku - oby lepszy widok był :) i bark szczpawek :) PS. Mieliście jakś dopłatę cateringową o której straszyli? Bo nam trafiła się tylko (niestety) dopłata paliwowa :( Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 11:51 Nie, Polacy byli kwaterowani róznie ,jedni na parterze inni na piętrze .Ze szczypawkami tez bywało różnie u znajomych prawie nie było ,zamiana nie wchodziła w grę bo było pełne obłozenie jedna rodzina na kilka dni trafiła do innego hotelu bo tu zabrakło miejsc.Generalnie standard pokoi taki sam tylko połozenia rózne wg mnie najfajniej połozone sa te przy basenach choć to tez sam parter.Dopłaty zadnej nie było Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.07.08, 10:17 bebet7, a czy ma sens rezerwowac pokoj na pietrze wczesniej? dowiedzialam sie w itace, ze jest taka opcja, ale nie wiem, czy z niej skorzystac. da sie wtedy np uniknac tych nieszczesnych robali? czy lepiej zaryzykowac i zdac sie na los? a czy pokoje na pietrze maja szanse na widok na morze, czy to malo prawdopodobne? dzieki z gory za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
edjl6626 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 19:55 majka_26 podaj proszę namiary na polskich nurkow na forum (telefon lub meil) Odpowiedz Link Zgłoś
skarabeusz.2 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.08.08, 09:19 cześć, wybieram do Marsa Alam na koniec września, przede wszystkim na nurki, więc jeżeli możesz to proszę o podanie namiarów na polskich nurków. Mój e-mail to malsuch@wp.pl. Podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewaik-5 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 13:08 Witam, ja również wybieram się z rodziną do tego hotelu (20 lipca) i jest to mój pierwszy wyjazd do Egiptu. Dlatego też jestem pełna obaw. Jestem wdzięczna wszystkim tym, którzy zechcieli podzielić się po przyjeździe informacjami na temat pobytu w tym miejscu. jeśli można, to prosiłabym jeszcze o pewne informacje. Jak jest z dostępnością do butelkowanej wody (opcja all)czy jest w mini barku i w barze w cenie czy trzeba za nią dodatkowo płacić. czy bar na plaży i przy basenie jest w cenie all inklusiv? Za co właściwie będę musiała dodatkowo płacić ( nie wiem ile pieniędzy wziąć).Czy ręczniki są dostępne bezpłatnie na plaży i przy basenie? Jaką walutę wziąć i jakie są możliwości wymiany pieniędzy na funty egipskie na miejscu, czy jest bankomat i czy warto z niego korzystać? Czy za wycieczki płaci się dolarami czy w funtach? Ile kosztuje wycieczka do Luxoru? I jeszcze jeden drobiazg, czy w łazience są jakieś kosmetyki( przecież to 5*), z jakim filtrem balsamy do opalania są wskazane. A co z ubraniem, czy panują tam jakieś zasady o których warto wiedzieć? Czy na wycieczki jest potrzebny jakiś specjalny strój? Będę wdzięczna za informacje i z góry serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 13:39 Z woda było troche dziwnie jak na opcje ALL tzn.baniakiz woda stoja w restauracji,na basenie ,w barze na plazy w ciągu dnia pijesz do woli,przy plazy w ciagu dnia można nabrac wody do butelki natomiast wieczorem już nie ,my kupowalismy wode mineralną oryginalna w kawiarni duza kosztowała chyba ok 15 albo 18 funtów.Tak ze w ciagu dnia piłam wode z baniaka a zeby myłam butelkowana(jak dla mnie była to dziwna praktyka jak na mój 7 raz w Egipcie nigdzie tak nie było)ale cóz co hotel to obyczaj,w okolicy nie ma nic wiec napoje tylko w hotelu,nastepna ciekawostka to to że przez dwa tygodnie nie uzupełniali mini barku,choc napoje puszkowane tez kupowaliśmy w kawiarni.Reczniki dostępne bez dodatkowych opłat i na basenie i na plazy.Bankomatu nie ma i jak pisał ktos wczesniej warto wziąc male nominały dolarów czy euro bo nie rozmienia .Bankomat jest w Port Ghalib ale to jakieś 30-40 km.Kosmetyki w łazience -BRAK niby jest dozownik przy umywalce ,i wannie ale pusty.Filtry to sprawa bardzo indywidualna ja uzywam 8,4 i 50 .Na wycieczki najlepiej długie lub 3/4 lekkie przwiewne spodnie ,koszulka z rekawkiem ,obowiazkowo coś na głowe i okulary przeciwsłoneczne.Ale jeśli ktoś sie będzie dobrze czuł w krótkich spodenkach i wydekoldowanej blużce to tez nikt mu nie zabroni tak się ubrac,to zalezy czy lubi sie być taksowanym od dołu do góry.Ja byłam na jednodniowym Asuanie kosztował 110 dolarów/osobę ,Luksor chyba podobnie .Mam nadzieję że choć troche pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
helka25 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 14:28 A kantor w hotelu mam nadzieje jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaik-5 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 15:05 Bardzo dziękuję bebet7 za informacje. Ale nadal nie wiem co z walutą, czym się płaci w hotelu, czy można tam wymienić dolary na funty egipskie? I jeszcze jedno, w restauracji jest samoobsługa czy też kelner wszystko podaje? Nie ma kolejek i kłopotów z wolnymi stolikami podczas posiłków? A co z napiwkami, tyle o nich słyszałam? Jak jest w tym hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 15:12 Mozna płacić euro,dolarami funtami jak kto chce.Z tą wymiana było jakos kiepsko moze lepiej jakąs kwote wymienić od razu na lotnisku.Wszedzie jest samoobsługa ,jedynie do kolacji kelner moze ci podać napoje np.wino,po wode i inne napoje chodziliśmy sami ,kolejek z reguły nie ma ,wolne stoliki też sa.A napiwki czyli bakszysz jest moze nie obowiazkowy ale w Egipcie zwyczajowy i powinno sie go zostawiać takie jest moje zdanie.Pewnie ze nie kazdemu,ale za przyniesienie bagazu,Panu który sprzata ,niektórym kelnerom,barmanowi,ale nikt o bakszysz w hotelu nie nagabuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaik-5 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 18:04 A ten bakszysz, to się daje do ręki, czy zostawia na stoliku, bufecie? Czy na kłady potrzebny jest jakiś specjalny strój, obuwie? Dziękuję bardzo za cierpliwe udzielanie odpowiedzi, takie informacje dużo znaczą dla takich laików podróżniczych jak ja. Po powrocie sama chętnie pomogę innym. Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 18:49 Bakszysz w pokoju zostawia się na łóżku. W barze jest cos takiego jak skarbonka. do której się wrzuca Na plaży. temu co przynosi materace daje się do reki. Na kłady Kupić chustę typu Arafatka do zakrycia twarzy, jakieś okulary, krótkie spodenki, dobry pokrowiec chroniący sprzęt fotograficzny. A resztę podpowiem w samolocie, autobusie lub hotelu.Do zobaczenia na lotnisku Odpowiedz Link Zgłoś
ewaik-5 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 21:21 Dzięki bardzo za informacje i do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
dzaba-live Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.07.08, 23:06 napiwki lepiej dawać do ręki a nie do skarbonki ze skarbonki idą na wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ewaik-5 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.07.08, 10:02 Czy w hotelu jest łatwy dostęp do internetu? A może lepiej dzwonić do Polski? Czytałam na wakacjach.pl, że w tym hotelu życie zamiera po kolacji i nie ma co ze sobą zrobić.Podobno nic ciekawego się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.07.08, 13:49 to zalezy z jakim towarzystwem jestes, jesli jedziecie we dwojke to faktycznie opcji nie ma zbyt wiele jesli nastawiacie sie na bale do rana... ale dzieki temu mozna naprawde odpoczac, przy okazji maja dobre kanaly w TV :)) duzo sitcomow po angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.07.08, 14:08 dopi_26 co do basenu... raczej pustki, plaza jest taka fajna ze nie ma co robic nad basenem, przy okazji w morzu woda cieplejsza. Co do pokoi, widok na morze to i my mielismy, ale na papierku przy check- inie ;))) Generalnie, na poczatku chcielismy zmienic pokoj z parteru na pietro, ale po dwoch dniach rozwazania stwierdzilismy ze za nic w swiecie. Na tym upale bylo naprawde blizej do pokoju, wracajac z plazy. Przy okazji w pokoju bylo naprawde chlodno, mozna powiedziec nawet ze byl dosc zacieniony, wlaczanie klimy zaraz po wejsciu do srodka nie bylo konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.07.08, 13:44 Z woda butelkowana jest tak jak napisala kolezanka, nie bylo problemu zeby ja napelnic w restauracji, a w barze przy recepcji faktycznie nam sie nie udalo. Warto zachowac ze 2 butelki po napojach tak zeby moc je napelniac z duzej butli w restauracji. Wszystkie bary sa w cenie all inclusive, za reczniki nie placisz, waluta - radze wziac dolary, ewentualnie euro - jak najdrobniejsze. Z korzystania z bankomatow w Egipcie odradzam. A co do kosmetykow w lazience - my przez caly czas mielismy slicznie pachnace mydelko do rak i zel pod prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
ko.ki Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.07.08, 20:13 Też wybieram się do tego hotelu i mam kilka pytań. Czy ta woda w baniakach nadaje się do picia, czy jednak kupować wodę butelkowaną, aby uniknąć zemsty faraona? Co z przekąskami pomiędzy posiłkami, czy oprócz napojów, są jakieś owoce, słodycze tzn. ciasta? Czy są one wydawane we wszystkich barach na terenie hotelu i w chodzą w pakiet all inclusive? Czy ktoś korzystał centrum fitness, one wchodzi w pakiet all inclusive? Ile kosztuje mini-barek, opłaca się go wykupywać? Uzupełniają go codziennie? Czy wcześniej trzeba zgłaszać, że chciałoby się pokój z mini-barkiem czy już w hotelu na miejscu? Czy w pokoju jest lodówka? W czasie lotu podają coś do jedzenia i picia czy trzeba zapłacić za to na pokładzie samolotu? Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 11.07.08, 08:21 ko.ki woda w baniakach jest ok. Przekaski miedzy posilkami w restauracji glownej i w barze na plazy - ciasteczka, owoce, lody, napoje dostepne. Co do zemsty - radze po prostu sie nie przejadac a na pewno bedzie ok. Centrum fitness - silownia w godzinach porannych jest free, do tego sauny, masaze itd. dodatkowo platne. Z mini barku nie korzystalismy - w ciagu 2 tyg dwa razy go sprawdzali. W pokoju jest lodowka ale tylko z zawartoscia mini-barku. W czasie lotu dostaniesz rogalika 7days i cos do picia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 11.07.08, 17:33 majka_26 mam tkie pytanko ile się daje tego bakszyszu tak żeby nie było za mało? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 11.07.08, 19:48 ciezko powiedziec... my dawalismy dwa dolary albo jedno euro, czasem dwa... to zalezy od sytuacji - np. w Karnaku dorwal nas jakis dziad ktory zaczal nad nami odprawiac jakies czary i wola kase... a my jak na zlosc, nic drobnych, oprocz ichniejszych 10 funtow, ktorych nie mielismy zamiaru mu dawac...no ale uciec sie nie dalo, na polskie 2 zl tez sie nie zlapal... wiec trzeba sie bylo pozgnac z tymi funtami. Aha jakby ktos chcial telefon do polskich nurkow, to tylko na maila. Podaje www www.octopus-dive.pl/o_nas/baza_w_marsa_alam Odpowiedz Link Zgłoś
adam.0808 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.07.08, 15:43 Cześć! Z tego co piszesz to w hotelu kantoru nie ma. A czy jest w pobliżu jakiś inny hotel gdzie można wymienić walutę? Druga sprawa jak można dostać się do portu Ghalib - czy jeżdżą jakieś busy albo taksówki i ile to kosztuje. I jeszcze jedno, gdzieś czytałem, że niektórzy mieli AL bez żadnego alkoholu. Czy to może być prawda? Może zależy to od biura. Ja lecę 20 lipca z Itaki. Zakładając, że alkohol jest, czy można nalewać np. piwo albo wino samemu czy zawsze robi to kelner. Jak generalnie oceniasz jakość napoi (nie tylko z % :)). Pozdrawiam - Adam Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.07.08, 20:29 Mozesz wymienic pieniadze w hotelowej recepcji, kurs nawet nie byl zlodziejski. Do PG mozesz dostac sie albo z Itaka, albo taksowka (gosc z taxi ma swoje stanowisko i dyzury w recepcji). Nie pamietam ile to moze kosztowac, ale kojarze kwote ok 40 dolcow w jedna strone taxi... zaznaczam ze tak mi sie tylko kojarzy. :) All z Itaki jest z ich alkoholami, czyli ich piwo, wino, wodka... A Hajnekenki czy jakies nasze Martini to musisz juz sam sobie oplacic. Inne napoje - woda gazowana/niegazowana, pepsi (mieszalismy z mineralka bo bylo za slodkie), mirinda, fanta i jakies dwa ich soki, mocno schlodzone ale jednoczesnie zbyt slodkie jak dla mnie. Napoje alk.nalewa zawsze barman i daje ci cos do podpisania - nie trzeba sie tego bac, po prostu oni w jakis sposob sie z tego rozliczaja. Z tego co pamietam trzeba podac numer pokoju i chyba co sie bierze. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.0808 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 15.07.08, 09:12 Dzięki Majka. Wszystko wygląda obiecująco. Trochę tylko mnie zszokowałaś tą cena taxi. Do portu Ghalib jest faktycznie 10 km jak podaje biuro? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 15.07.08, 09:29 Według mnie Itaka nie podała prawdy co do odległości do portu. Tak jak wcześniej ktoś napisał jest około 40 km. Patrząc na zdjęcie satelitarne i na skale która jest u dołu wychodzi 40km. wikimapia.org/#lat=25.4407944&lon=34.6828079&z=12&l=28&m=a&v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 15.07.08, 20:01 Macie racje z tymi odleglosciami... z lotniska tez jest dalej niz chyba sugerowano w katalogu (10 min drogi? - w rzeczywistosci jest wiecej). Pozdrawiam i zycze udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.07.08, 11:48 Dzięki majka_26 za poświęcenie czasu i odpisywanie :) Przekazałaś dużo potrzebnych informacji. wyjazd na pewno będize udany - już niedługo wylot - oby na lotnisku nie było tylko opóźnień. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaik-5 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.07.08, 12:43 A może ktoś wie, o której na lotnisku w Warszawie będziemy wracając? Odpowiedz Link Zgłoś
ko.ki Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.07.08, 01:37 Gdzieś przeczytałam, opinie o hotelu i ktoś wypowiadał się, że jest dużo komarów, w związku z tym mam pytanie czy braliście tabletki przeciwko malarii, czy szczepiliście się na coś? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.07.08, 09:05 ko.ki ani jednego komara tam nie widzialam... A w lotnisku wracajac jestescie po 8, o ile samolot sie nie opozni. U nas bylo 1,5 h opoznienia. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.0808 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.07.08, 21:57 Też mnie zdziwiła informacja o komarach w Egipcie i innych latających. Dzięki Tobie wiem, że w Egipcie się w tej sprawie nic nie zmieniło. Majka jeszcze jeden drobiazg - czy w hotelu są jakieś sklepy? Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.07.08, 08:50 Tak, sa. Z olejkami, z wisiorkami i figurkami, z pletwami i koszulkami, zlotnik, pocztowki, no jest tego troche. Sa tez na plazy. Sa jakies szczegolne rzeczy ktore chcesz tam kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.0808 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.07.08, 14:42 Myślałem o jakichś pamiątkach. Poza tym chciałem wiedzieć czy w razie konieczności będzie tam coś do ubrania, baterie czy inne drobiazgi. Wygląda na to, że jest ok. A może jest wg Ciebie coś szczególnie fajnego co można kupić w tamtym rejonie Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
chi.twist Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 26.08.08, 12:38 Witam. Po ostatnich postach na forum dot. zmiany hoteli przez Itakę, mam pytanie do osób, ktore wróciły z hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab w Marsa Alam z tym biurem, czy wszystko było OK?? Czy była sytuacja żeby komuś zmieniali hotel, były opóznienia lub coś podobnego?? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.08.08, 17:41 Nic nie zmieniano i bylo super. Wszystko tez o czasie a nawet przed czasem (przylecielismy do W-wy 45 minut wczesniej) Odpowiedz Link Zgłoś
sztrumf Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 11.09.08, 10:06 Witam, chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące tego hotelu...jest o czym mówić:) Ja jestem bardzo zadowolona z każdego aspektu podróży...byłam jedynie zawiedziona skróceniem pobytu o jeden dzień plażowania,o czym itaka poinformowała nas dzień przed wylotem:/ Co warto napisać,a jest bardzo charakterystyczne, pobyt w tym hotelu nie pozwoli myslec, ze jestesmy w Egipcie- ja żartobliwie określam to jako moje "egipto-wlochy".Tak wszystko jest włoskie:) Nie będę się rozpisywać, żeby nie przynudzać- jeśli kogoś interesuje jakikolwiek aspekt, bardzo proszę o sygnał:) Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 11.09.08, 15:07 ja mam pytanie (juz o tym pisalam, ale nie dostalam odpowiedzi) o dokladne zasady all inclusive. rozne tu sa wersje - ze sie placi za alkohole przy obiedzie, a przy kolacji nie itp. Boje sie cokolwiek podpisywac, zeby potem przy odjezdzie nie dostac rachunku. Oczywiscie mini bar w pokoju jest platny, ale co z reszta napojow? Sa jakies bary na plazy / przy basenie? Jakie sa tam dostepne napoje? Czy w trakcie dnia miedzy posilkami sa jakies przekaski? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.09.08, 16:34 Bylo już o tym wcześniej, ale powtórzę - zasady AI takie jak w prospekcie Itaki, napoje bezalkoholowe i lokalne alkohole nalewane przez personel plus drinki z nich w cenie. Podpisując rachunek kwitujemy jedynie dowód według którego osoba serwująca alkohol rozlicza się ze swoim menadżerem. Na rachunku zamiast ceny za napoje jest na górze napis "ALL" - mozna podpisywać bez strachu. Oczywiście wszystkie alkohole importowane oraz całe butelki (np. wina) płatne. Napoje są dostępne są w restauracji głównej, w barze w lobby, barze na plaży oraz najmniej uczęszczanym barze przy basenie. AI kończy sie o 23:00 Odpowiedz Link Zgłoś
sztrumf Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.09.08, 18:16 Juz mowie:)Przepraszam za opoznienie. Otoz w naszym allu za nic nie trzeba placic,jedynie za lodowke w pokoju.Przekaski miedzy posilkami jak najbardziej- owoce,buleczki,drozdzowki etc.Za alkohol nie placimy,informacje o godzinach zakonczenia all inc dostaniecie panstwo od rezydentki (godz 23-finito) Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszpog Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 11:22 Witam wszystkich właśnie wróciliśmy z żoną i 6 latkiem z tego hotelu zatoka przy której znajduje się hotel jest przepiękna po bokach rafy środkiem łagodne zejście do morza długa i piaszczysta plaża żółwie,płaszczki i manat (krowa morska) i inne dziwne ryby wszystko na wyciągnięcie ręki basen jest duży ale pusty ze względu na super morze i widoki pod wodą wszystko było ok(hotel,jedzenie,animacje choć po włosku) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 12:02 Super :) A blyliście może a BP Itaka? Chciałam się zapytać jak w tym momencie wygląda sprawa wycieczek fakultatywnych? Już je organizują, czy nadal jest za mała ilość chętnych? Chciałam się też zapytać jak wygląda sprawa wykwaterowania w dniu wylotu - jest on w godzinach nocnych, więc o której Was wykwaterowali oraz może wiesz ile kosztuje dokupienie ego pokoju do nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 12:30 Przedłuzenie kosztuje 20$ od osoby.Informacja z Itaki Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszpog Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 12:33 Przedłuzenie kosztuje 20$ nie od osoby tylko od pokoju (zmienione wczasie mojego turnusu) Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 12:42 To w usmie nawet bardzo mała cenka w porównaniu jak dopłacaliśmy w innych hotelach :) super dzieki wielkie za info Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.07.08, 22:39 Jeszcze tylko tydzień, 500km na lotnisko do Warszawy i Egipt! Tydzień temu samolot odleciał 2 godziny później, dzisiaj tylko 1 godzina. Coraz lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszpog Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 12:30 wykwaterowanie do godz.20 w dniu wylotu dopłata do pokoju 20 dolarów i wtedy pokój można zdać przed samym wyjazdem z hotelu czyli o godz. 1 w nocy.ALL w dniu wyjazdu do godz.23 wczasy organizowało BP ITAKA wycieczki są w dalszym ciągu uzależnione od ilości chętnych (oczywiście mam na myśli wycieczki do LUXSORU i ASUAN + ABU SIMBEL) choć w naszym terminie wycieczki się odbyły do LUXSORU Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.06.08, 12:40 No właśnie my myślimy wybrać sie do Luxoru i assuanu, może na te jeepy o zachodzie słońca - przynajmniej to z katalogu nas zainteresowało, chyba, że coś itaka oferuje na miejscu dodatkowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.07.08, 08:39 Mam pytanie. Czy w hotelu były też wieczorne zabawy dla kilkulatków - takie mini disco? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.07.08, 11:00 Tak, bylo duzo zajec dla dzieci, jest nawet taki specjalny teatr gdzie dzieciaki mogly przygotowac jakies przedstawienia wieczorami. A co do delfinow - nie slyszalam, nie widzialam. Sa wycieczki organizowane ale na terenie hotelu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.07.08, 13:43 majka_26 napisała: > Tak, bylo duzo zajec dla dzieci, jest nawet taki specjalny teatr > gdzie dzieciaki mogly przygotowac jakies przedstawienia wieczorami. > A co do delfinow - nie slyszalam, nie widzialam. Sa wycieczki > organizowane ale na terenie hotelu nie. Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
macpal Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 22.07.08, 09:54 wybieram sie 21 wrzesnia do sol y mar, i chcialam sie dowiedziec czy na basenie albo na plazy leci jakas przyjemna muzyka czy jest absolutna cisza. I czy da sie zalatwic pokoje z widokiem na morze, czy nie ma na to szansy? Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 22.07.08, 10:01 włoski hotel i absolutna cisza ??? :-P zapomnij ... Odpowiedz Link Zgłoś
macpal Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 22.07.08, 11:31 trevally napisał: > włoski hotel i absolutna cisza ??? :-P zapomnij ... > Dla mnie to i lepiej, bo jak nie ma muzyczki na plazy to jakos dziwnie sie czuje Odpowiedz Link Zgłoś
majka_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 22.07.08, 17:52 muzyka jest tu i tu... na plazy zywsza, nad basenem czilaucik :) Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-6 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.07.08, 13:27 Hej bardzo mi sie podoba to miejsce, na zdjeciach bajka ale powiedz cos wiecej o zajeciach wycieczkach fakultatywnych itp czy sa np organizowane wyjazdy do Kairu? Odpowiedz Link Zgłoś
lape-rla Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 25.07.08, 09:17 Według informacji Itaki wycieczki fakultatywne są takie: www.itaka.pl/strony/2/i/1887.php osoby, które były wcześniej pisały, że niektóre się nie odbywały; z tego, co wyczytałam na forum, można kupić bilet lotniczy z Marsa do Kairu, rano wylot, wieczorem powrót. (Poczytajcie na forum, bo dokładnie nie pamiętam ) My nie nastawiamy się zbytnio na wyjazd do Kairu, chyba że znajdziemy jakąś ciekawą ofertę z Marsa z innego biura, bo Itaka chyba nie organizuje niczego takiego, ale zobaczymy na miejscu. Na wszelki wypadek trochę kaski więcej wziąć i tyle. Na pewno Luksor, ale jak będzie, zobaczymy. Przede wszystkim woda, rafy i odpoczynek. Na to się nastawiamy. Mam pytanie do tych, którzy byli w tym hotelu - czy hotel oferuje usługi pralnicze ? I jak kształtują się ceny masaży??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
peterps111 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 25.07.08, 17:14 My również lecimy z Itaki 03.08 z żoną i 8 letnią córką z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
agmmaa Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.09.08, 23:15 witam, my tez wybieramy sie 21 wrzesnia :)), i juz nie możemy sie doczekac Odpowiedz Link Zgłoś
malinowy_raj [...] 17.07.08, 10:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy_20 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.07.08, 20:03 Witam, na jednej ze stron przeczytałam, że w tym hotelu jest możliwość dziennego pływania z delfinami:-)chciałabym się dowiedzieć jak to wyglada, jak można się zapisać (gdzie, u kogo??) i ile to kosztuje? Z góry dziękuję za odpowiedź:-) Pozdrawiam Daisy_20 Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-6 Sol Y Mar Abu Dabbab 23.07.08, 13:38 Czy sa organizowane wycieczki do KAIRU? Odpowiedz Link Zgłoś
helka25 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.07.08, 08:41 Witam, i mam pytanie odnośnie wycieczek bardzo mi zależy na na Abu Simbel, czy ITAKA ma taką wycieczkę , a może jakieś regionalne biuro ma to w ofercie????? Dzięki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lape-rla Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.07.08, 12:57 Witam wszystkich miłośników Egiptu, przede wszystkim serdecznie dziękuję wszystkim, którzy podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem z pobytów w Egipcie - jedziemy z mężem do Sol Y Mar Abu Dabbab pierwszy raz, no i pierwszy raz do Egiptu w ogóle ( 3-18 sierpnia z Itaką ), ale już przebieram nóżkami i nie mogę się doczekać......wody, słońca, i tych raf... Nigdy przedtem nie snurkowaliśmy, ale jesteśmy pełni szacunku dla wody i wszystkiego co w niej, przeczytałam uważnie całe forum dot. Egiptu i mam nadzieję,że będzie to naprawdę niezapomniany urlop ( zwłaszcza, że po raz pierwszy od 4 lat ). Pozdrawiam wszystkich bardzo gorąco, po powrocie zdam relację Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-6 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.07.08, 13:25 dowiadywalas sie jakie fakultety organizuje Itaka? miejsce kusi uroda tylko daleko na wycieczki czy wyjazdy do Kairu sa w ogole mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
peterps111 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 25.07.08, 18:03 Lecę w tym samym terminie z żoną i córką 8 lat też z Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.07.08, 20:30 Hotel jest super. Pokoje duże i bardzo ładnie urządzone. Plaża jest bardzo czysta, dużo leżaków i parasoli. Radzę wziąć sobie maskę do nurkowania (masa pięknych ryb na rafie która zaczyna się przy samym brzegu). Jedzenie jest różne i jest go tyle że każdy wybierze coś dla siebie. Bardzo miła obsługa. Polecam ten hotel. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.07.08, 11:20 Bardzo prosiłbym o krótki opis all inclusive w tym hotelu. Na innych forach są relacje że napoje do lunchu są dodatkowo płatne (co jest sprzeczne z informacją w katalogu Itaki). Prosiłbym również o informację o pokojach rodzinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
gajenka Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 30.07.08, 19:48 I jeszcze dwa pytania - 1. czy w hotelu jest dostęp do netu- z racji obowiązków tzw. "pracownianych" muszę skorzystać z połączenia co najmniej dwa razy w ciągu dwóch tygodni, które spędzę w bajecznej krainie żółwich piękności:)? 2. czy w Porcie Ghalib jest punkt Vodafonu? Pozdrawiam - Gaja Odpowiedz Link Zgłoś
gordzilla Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 31.07.08, 09:15 Pozwolę sobie podłączyć się pod pytania :) Czy przydatne będą takie śmieszne plastikowe buciory do biegania po plaży/wchodzenia do wody? Czy też plaża i wejście do morza jest na tyle piaszczyste, że nie ma takiej potrzeby? Czy ktoś się może wybiera 10. sierpnia w Warszawy? :)))) pozdrówka gdn Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 03.08.08, 20:59 Napoje do posiłków i do godziny 23 są bezpłatne. Jedzenie jest bardzo dobre. Dużo dań włoskich. Do śniadania jest wędlina, sery i dania na ciepło. Do obiadu duży wybór sałatek i ciast. Jest internet. Co do obuwia to jest ono zupełnie nie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 04.08.08, 15:22 Właśnie dotarliśmy do domu, po dwu tygodniowych wakacjach. Jeśli są jakieś jeszcze pytania to proszę pytać. jutro odpowiem. Jak również uzupełnię informacje, których nie było na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
gordzilla Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 04.08.08, 21:54 Ehhh... my już nie możemy się doczekać :)))) Bardzo proszę o informację o sklepach, które są w pobliżu - czy da się kupić jakieś pamiątki, kartki pocztowe... Jak wygląda sytuacja z apteką w przypadku ewentualnych (odpukać) problemów? Czy na wyprawę do Port Ghalib można wybrać się złapaną okazją/taksówką? Jeśli tak to jaki to jest jej koszt :) Z góry dziękuję i pozdrawiam gdn Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.08.08, 09:24 Jeśli nurkowałeś, napisz prosze z kim i jak było. Jak snorkeling, widziałeś dyżurnego dugonga? Poniżej pytałem o pokoje rodzinne, czy mógłbyś coś więcej o nich napisać? No i generalnie, jak wrażenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.08.08, 17:58 Najpierw odpowiem na wcześniej zadane pytania. 1. Wycieczki nie są organizowane do Kairu z Itaki – za daleko 2. Do Abu Simbel Itaka nie organizuje wycieczek z hotelu Sol Y Mar i niema tam na razie regionalnych biur. 3. Napoje do lunchu są w cenie.. 4. W porcie Ghalib nie widziałem Wodafonu. 5. Do portu można się dostać za 40$ taksówka okazja myślę że tez. 6. SA sklepy przy hotelu. Złotnik, pamiątkarski, foto, z koszulkami dywanami .Na plaży są tez sklepiki. Apteki nie ma. 7. Kartka przy hotelu kosztuje 3$na plaży 1$ Teraz moje odczucia. Wylot trochę opóźniony powodu spóźnionych ludzi, lot spokojny. Catering rogalik i jakieś picie. Z powrotem można było tylko kupić. Odprawa zakwaterowanie szybkie i bez problemów. Pokój normalny Standar Egipski z widokiem na morze. Basen ładny, chciał nawet nie zamoczyłem nogi. Kuchnia niewiele odbiegała od innych w których wcześniej byłem. Chociaż może więcej było sałatek a mniej dań na gorąco. Wycieczki do Quseir miejscowość wygląda jak niedawno było tam trzęsienie ziemi. Tak wygląda prawdziwy Egipt. Powrót do portu Grabi, tutaj jest wszystko tak jak by było na pokaz, inny świat. Asuan wyprawa w „konwoju” ( strata około 3 godzin czekanie na wojsko które łaskawie pojedzie z nami). Wszędzie szybko 10 minut na zobaczenie tamy zrobienie jakiś zdjęć. Tak samo szybko na zwiedzanie świątyni Irydyna wyspie File. Kosztem obiadu (obiad na wynos) mogliśmy zwiedzi trochę Asuański bazar. Aby zobaczyć poza programem świątynie Horusa w Edfu. Złożyliśmy się na opłacenie „konwoju” – warto było. Całość kosztowało 110$ + 15 na zwiedzanie i konwój. Jeśli chodzi o możliwość pływania z Delfinami. Na miejscu nazywa się w poszukiwanie Delfinów. Poszukiwanie ponieważ nieraz niema Delfinów (75$) Tyle o wycieczkach. Wracamy do hotelu. Plaża naprawdę ładna, ciągnie się na około 2km Leżaki należy zająć wcześnie przed godzina 9. Później jest najazd ludzi z innych hoteli. Którzy przyjeżdżają do nas oglądanie Żółwi i Dugonga. Rafa jest ładna. Ładniejszą widziałem tylko w Sharm El Naga. Po prawej stronie pacząc na morze, jest mało doświetlona strona północna. Ściana na 6-10m głębokości. Polecam stronę lewa. Zaczyna się jakieś 200m przed końcem leżaków. Tutaj zaczyna się na 2m głębokości. Dalej jest głębiej, ale rafa łagodnie schodzi w dół. W wodzie spędzałem około 5 godzin. Wyprawę robiłem 2 razy przed obiadem i raz po. Za każdym razem widziałem cos innego. Przy plaży żółwie są dwa gatunki, trzeci widziałem na rafie-po lewe. Te w zatoce przy plaży pasa się na głębokości od 2m. Jest tam ich dużo. Natomiast Dugongi myślę że jest ich dwa. Odróżniałem je po lewej płetwie ogonowej. Jeden miał zadrapanie pod kontem prostym, był widziany na początku. Drugi który był do końca urlopu miał zadrapanie pod kontem rozwartym. Delfiny widziałem na cyplu po lewej stronie, 3 małe 4 duże. Urlop udany. Powrót zgodnie z rozkładem Jak są jakieś pytania to proszę pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.08.08, 23:16 Dzięki z acenne informacje. czekałem na nie. Mam jeszcze kilka pytań: 1. czy Itaka organizuje dwudniowy wyjazd Satayh „Dolphin Reef” na rafę Lahami z zatoce Bernice?. W katalogu przynajmniej maja taki fakultet za 250$. Mam cholerną ochote popłynąć do zatoki, gdzie rodzą się delfiny. 2.Czy przy basenie jest wystarczająco duża ilość leżaków i parasoli. Po snurkowaniu lubie sobie poszaleć w słodkiej wodzie. 3. czy , tak jak na zdjęciach, faktycznie w hotelu jest tak mało zieleni? 4. Czy hotel jest wart 5*(egipskich) I pisz wszystko co ci przyjdzie jeszcze do głowy a może pomóc tym, którzy sie tam dopiero wybierają. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 09:20 Serdeczne dzięki za informacje. Napisz jeszcze jeśli możesz czy w hotelu lub jego pobliżu można kupić pre-paid Mobilnilu (a może przez rezydentkę)? Czy Itaka organizuje wycieczki do Luxoru i jaki jest koszt? Ile kosztuje dostęp do Internetu? Czy w pokojach jest czajnik elektryczny, a jeśli nie, czy można wypożyczyć odpłatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 11:08 1. Itaka organizuje ten wyjazd jak są chętni. Na spotkaniach rezydentką na których byłem nikt nawet nie pytał o tę ofertę(230$) 2. Na basenie jest dużo leżaków, kilka razy widziałem jak przenoszono je dodatkowo na plaże. 3. Zieleni jest mało. 4. Według mnie dałbym mocną 4* 5. W hotelu chyba tego nie kupisz ani w pobliżu – nic niema. Myślę że rezydentka mogła by pomóc. Mieszka w tym samym hotelu. 6. Do Luksoru wyjazd kosztuje 105$ konwój jedzie przez Safagę 7. Nie pamiętam ile kosztuje Internet. 8. Czajników niema, nie wiem czy można pożyczyć. Dokuczały mi szczypawki. Pewnie ze klapek pomaga. Cały czas widać ludzi którzy zajmują się tym problemem. W hotelu jest około 80% Włochów kilka osób z Niemiec i Brytyjczyków pozostali to Polacy, niema Rosjan. Włosi nie maja pełnego All, są zdziwieni jak my braliśmy piwo i nic nie podpisywaliśmy. Z tym podpisywaniem to śmieszna sprawa. Jak dasz $ to przez kilka kolejek nic nie podpisujesz. Napoje z lodówki są płatne. Jak się zamawia pizze lub lody to też się podpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 12:04 czy te szczypawki są rzeczywiscie takie upierdliwe? wszędzie są, czy tylko np na parterze albo na piętrze? moze wziac cos z polski na to? jakis aerozol czy coś.. Jakos odechcialo mi sie wczasow, jak sobie wyobraze, ze cos mnie żre w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
gordzilla Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 12:04 Dzięki wielkie za wszystkie informacje :) Pozwolę sobie jeszcze dopytać o dwie rzeczy - jak wygląda sprawa z wymianą pieniędzy w hotelu, czy są z tym jakieś problemy? Napisałeś, że podpisuje się papierki za różne rzeczy - piwo, pizza, lody... ale jak zakładam, te wszystkie rzeczy są w ramach All Inclusive i podpisywanie to taki sobie "cyrk"? :D Aha, pisałeś też o taxi 40$ (!!!) zakładam, że to taxi hotelowe i dotyczy przejazdu w obie strony? pozdrówka gdn Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 15:29 Mi te szczypawki przeszkadzały. Było 2-4 dziennie w pokoju w zasadzie w łazience. Nie wiem czy jest jakiś środek należało by popytać w jakimś sklepie. Z wymiana pieniędzy jest problem. Lepiej zabrać z Polski więcej drobnych. Podpisywanie to taki „cyrk”. Lepiej zapłacić za wycieczkę z Itak 40$. Wtedy jadzie się aż do Quseir. Dodam jeszcze że po mojej interwencji udało się załatwić Polsat 2. Przy plaży jest włoskie centrum nurkowe. Animacja włoska była dla mnie uciążliwa, może dla młodych była ok. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 15:49 Czy po kolacji hotel żyje, czy zamiera? Jest jakieś disco, pokazy, animacje, itp.? Które restauracje/bary są dostępne w ramach AI a które dodatkowo płatne? Raz jeszcze dzięki za info, juz niedługo przećwiczę to w praktyce, obiecuję również napisać o wrażeniach po powrocie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 15:51 a mieszkales na pietrze czy na parterze? (pytam o te robale) i jeszcze jedno: rozumiem, ze lepiej zabrac z polski wiecej drobnych dolarow, tak? bo chyba nie ma problemu zeby wymienic dolary na funty? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.08.08, 16:21 Hotel nie zamiera. Są animacje jest dysko Bary są dwa, jeden główny drugi przy plaży. Jest jeszcze barek na basenie gdzie można się napić. Nigdzie nic się nie płaci. Mieszkałem na parterze. Chodzi o drobne na bakszysz, gdyż tak naprawdę to za nic nie płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: do rszalc 06.08.08, 17:51 Dzięki Ci za wszystkie informacje. Jakbys mógł zamieścic gdzieś zdjęcia z hotelu i snurkowań będę Ci baaaaaardzo wdzięczny. Mam nadzieję, że do listopada dunongi i zółwie dożyją!!!. Równo za 100dni TAM będę!!! Jak będę miał jakieś jeszcze pytania , to pozwolisz , że się zapytam. P.S Aha, rozumiem, że za napoje i jedzenie w All podpisuje sie jakies kwity, ale nie trzeba za nie płacić? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: do rszalc 07.08.08, 09:22 Postaram się gdzieś zamieścić zdjęcia. Takie same rachunki podpisują, Włosi z tym że na naszym dopisują na górze ALL. To jest tez utrudnienie dla samych barmanów, którzy nie zawsze dają do podpisania. Odpowiedz Link Zgłoś
macpal Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 07.08.08, 16:29 Czy ktos moze leci 21 wrzesnia z Okecia? Odpowiedz Link Zgłoś
chi.twist Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.08.08, 16:08 Hej. Witam wszystkich i mam pytanie:czy w tym regionie w pobliżu hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab jest możliwość uprawiania innych sportów wodnych oprócz nurkowania i snorkingu? Chodzi mi o narty wodne, windsurfing albo coś podobnego...? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.08.08, 17:14 Dodałem „kilka” zdjęć z za zatoki koło hotelu. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,83524173.html Nart ani windsurfingu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
przemsky00 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.08.08, 18:23 Zdjęcia SUPER !!! a tak z ciekawości to jakim aparatem ? Napisałeś że to w okolicy hotelu. Jedziemy z 5 latkiem, który nie umie jeszcze pływać ale jest nakręcony na kolorowe rybki więc Jak daleko należy wypłynąć aby zobaczyć tak fantastyczny podwodny świat ? Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: do :rszalc 18.08.08, 19:19 Gratuluje świetnych zdjęć. mam nadzieję, że w listopadzie równie fajne wyjdą mi zdjęcia. Na pewno nie omieszkam je Wam pokazać. Już mam smaka, a to jeszcze 2,5 miesiąca!!! Kurde, jak to długo. Ta Hiszpania, Szwajcaria, Holandia, Chorwacja, które "zaliczylem" w tym roku to małe "miki" wobec tego, co w Marsa zobaczę!!! Dzięki rszalc!!!. P.S Pewnie teraz Ty mi zazdroscisz, że TO przede mną, co? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: do :rszalc 18.08.08, 20:38 Zdjęcia robiłem aparatem HP R817 z obudową. Dla dziecka można wypożyczyć kamizelkę 4 EUR za dzien. Najlepiej jedna kupić coś w kraju. Natomiast kolorowe rybki, są przy samym brzegu. Jeśli chodzi czy zazdroszczę, może trochę tak. Myślę jeszcze o Chorwacji we wrześniu. Ale też o zbliżającym się sezonie narciarskim. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: do :rszalc 19.08.08, 09:24 Są dwa. Jeden jest otwarty jak się przyleci, drugi przy odlocie. Otwarte są tylko jak jest samolot. Ten przy odlocie jest lepiej zaopatrzony. Według mnie ceny są niższe niż w zeszłym roku w Sharm El Sheikh. Odpowiedz Link Zgłoś
2m.2m Re: do :rszalc 21.08.08, 01:24 Fajne fotki. Zdradź jak je robiłeś? Snorklując? Czy z butelką? Te delfiny to też przy hotelowj rafie? Jeśli nurkowałeś to korzystałeś z przyhotelowej bazy? Jeśli tak, to jakie ceny i og. wrażenia. Jade tam w najbliższą niedzielę. Chciałbym sobie przypomnieć jak sie nurkuje (kiedyś to robiłem) i stąd moje pytania. Jeszcze raz gratuluję fotek. Naprawdę fajne (obrabiane trochę ?) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: do :rszalc 21.08.08, 09:58 Jestem zadowolony, że się podobają. Tym bardziej że fotografia, nigdy nie była moja mocną strona. Zdjęcia robiłem najczęściej na bezdechu. nie korzystałem z żadnej bazy. Delfiny widziałem na cyplu po lewej stronie patrząc na morze. Tez miałem lecieć 24. 08. Ale tak wyszło. W niedziele lecą nasi znajomi z którymi wcześniej planowaliśmy wylot.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mysia_jrt Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.08.08, 20:38 Witam! Wybieramy się do tego hotelu z małżonkiem we wrześniu, przeczytałam całe forum, wiem już wszystko, wygląda świetnie! Jednak mam straszne obawy co firmy air italy polska. Naczytałam się strasznych rzeczy na temat tego przewoźnika od wielogodzinnych opóźnień po 20 letnie rozlekotane samoloty! Do tego mam ogromny lęk związany z samolotami po locie w burze z djerby! Proszę napiszcie jak to wygląda w realu, bo niewiele tu jest na ten temat! Dzięki z góry, pozdrawiam wszystkich!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.08.08, 08:49 Wracaliśmy z M.A. tymi liniami. Wszystko było OK. Jeszcze nigdy tak punktualnie nie leciałem. Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.08.08, 19:16 Nie są to najnowsze samoloty ale było ok. Opóźnienie mieliśmy 2,5h z powodu nawałnicy nad Warszawą. Z powrotem było punktualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
djk1kriz Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.08.08, 20:27 witam, chcielibyśmy się udać do tego hotelu 7.09, mamy już coraz mniej pytań, a właściwie jedno: czy jak napisano w katalogu: Dancing Pub Sehraya" to jest disco????? no i czy opcja All tam też obowiązuje, chyba że to tylko tak w katalogu jest napisane.... pozdrawiam i liczę na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
dopi_26 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 21.08.08, 16:35 Tak, jest to dyskoteka i opcja all obowiązuje, ale do tylko do 23 potem już jest płatne... niestety :) Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.08.08, 17:45 Lot w obie strony liniami Air Italy Polska byl punktualny (powrót nawet szybciej niż planowano), natomiast warunki na pokladzie skandaliczne. Fotele tak stloczone ze osoby nieco wyzsze mialy problemy z siedzeniem w fotelach. Kilku wyższych panów po prostu stalo sobie w trakcie lotu. Wziąwszy pod uwagę że są to przeloty nocne w obie strony jest to naprawde skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
mysia_jrt Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.08.08, 20:01 Ciekawe kiedy takimi przewoźnikami ktoś "z góry" się zainteresuje, jakieś kontrole np. Pewnie dopiero wtedy jak będziemy mieli powtórkę z hiszpani Odpowiedz Link Zgłoś
rombeat Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 03.09.08, 22:10 W tej chwili otrzymałem wiadomość z SolYMar że żółwie gdzieś odpłynęły i dyżurny dugong zaginął, a niebo jest szare i zamglone. Wybieramy się do Marsa w październiku tylko po to by podziwiać świat podwodny. Może ktoś wrócił w ostatnich dniach i napisze co się stało? Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 04.09.08, 10:08 Apokalipsa normalnie :@) Nie wiem kto Ci takich dyrdymałów napisał - żółwie raczej są codziennie, z reguły bez trudu można odnaleźć 3-5 w zatoce przy plaży Dyżurny dugong nie jest wcale dyżurny - odwiedza zatokę jak mu się zachce, na 15 dni jakie tam spędziłem odwiedził ją trzykrotnie, a długość jego obserwacji zależała od tego jak bardzo dali mu w kość natarczywi turyści. Czasami żerował w zatoce godzinami, czasami tracił cierpliwość i uciekał gdy wbrew zakazom ludzie dotykali go i nie dawali mu spokojnie zaczerpnąć powietrza (pozdrowienia dla pana z Polski z białą kamerą Sony w chustce na głowie :-P ). Gdy w zatoce był za duzy rwetes, dugongi wybierały inne zatoki po prostu i nie pojawiały się przez kilka dni. Pocieszające jest to że poza dugongiem i żółwiami w zatoce są dwa pasma raf, która na pewno nigdzie nie uciekną do października ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bula.milosz Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.09.08, 11:51 Witam, lece do Mar 26 pazdziernika przeczytalem na tym forum (zobaczylem rowniez kilka wspanialych zdjec z rafy) bardzo cenne dla mnie informacje, za ktore serdecznie dziekuje podroznikom. Pytanie jest nastepujace jak duzo osob, ktore wybieraja sie w tym terminie maja ochote na wycieczki fakultowane ?? Pytam, poniewaz przeczytalem, ze na wczesniejszych terminach bylo bardzo ciezko z chetnymi Pozdrawiam wszystich a w szczegolnosci tych ktorzy beda sie cieszyc wyjazdem 26 :)))))))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.09.08, 16:08 witam, ja takze lece 26.10. Ale tylko na tydzien, dlatego wycieczke chcemy wykupic jedną - do Luksoru. Jesli tej nie będzie ze wzgledu na brak chetnych - to moze inną. Tez sie obawiamy, ze to pozny termin i moze nie byc dosc duzo ludzi. Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bula.milosz Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 12:00 Musimy byc dobrej mysli, i jezeli 2 osoby z 2 ktore sie wypowiedzialy na temat tego terminu, chca jechac na wycieczki fakultowane (mi tez odpowiada luxor) to napewno bedzie dobrze :P Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 15:04 BP Itaka,All Inclusive,wrzesień 2008. Hotel bardzo dobry i najbardziej przeszkadzało mi towarzystwo wiecznie narzekających Polaków."Nie ma nic do jedzenia" a na śniadanie do wyboru ze 40 różnych dań.Faktycznie,nie było schabowego i podsmażanej kapusty."Brzydka pogoda" a na dworze 45 stopni i wiatr od morza,który powodował,że nie było komarów czy innych latających insektów."Takie rafy są u nas"-to już pozostawię bez komentarza. Uwagi: 1.Problem z rozmianą/wymianą pieniędzy.Teoretycznie można w recepcji a w praktyce na terenie całego hotelu NIKT NIE MA DROBNYCH.Nie wiem co oni robią z napiwkami.Pieniądze rozmieniłam dopiero podczas wycieczki do Luxoru.Ludzie przylatywali z Polski z setkami dolarów w niminałach po 1 i tak trzeba jeździć. 2.Wycieczka do Luxoru jest potwornie męcząca.Hotel zapewnia prowaiant(woda,kanapki,owoce,soki) i obiad w restauracji.Klimatyzowany bus był przesadą(przeziębiłam się)i można się wściec,gdy przez przewodnika w pierwszej kolejności prowadzonym się jest do "wybranych" sklepów,gdzie się jest naganianym do kupowania wściekle drogich pierdół.Trzeba się przygotować na hardcore'owa jazdę(7 godzin) i wstawanie o 2 w nocy.Nie polecam osobom po biegunce,starszym czy dzieciom-nie ma się po co męczyć.W busie pan kierowca zapodał nam smrodliwego bąka więc można sobie wyobrazić jak było wspaniale ;-) Postój jest w miejscowości Saga,gdzie czeka się na konwój-nie polecam tamtejszego WC.Na niego zresztą trzeba mieć drobne.Konwój staje na parkingu po drodze do Luxoru(toaleta 1 funt i jest facet,który rozmienia pieniądze na wszelkie możliwe sposoby(kurs lepszy niż w hotelu)i ma drobne).Parking jest czysty i z toalety można swobodnie skorzystać. Pierwszym punktem wycieczki jest Świątynia Karnak(plus za polskojęzycznego przewodnika).Tu zaczyna się prawdziwy upał.Oczywiście tu też nikt nie ma wydać a toaleta przypomina zaszczane budy rodem z PRL.Nie ma w niej mydła.Tu zaczynają się faceci wyciągający ręce po pieniądze za nic,łapiący za rękę itp.Potem przejażdżka po Nilu małymi łódkami(bardzo krótka chwila wytchnienia od upału).Przy wysiadaniu z łódek zaczyna się kolejny hardcore ludzi narzucających chusty na głowy,wciskających jakieś inne syfy w zamian za kasę.Przy nas przyszedł facet z karabinem ich odganiać bo ludzie nie dawali rady.Bijesz takiego po rękach i nic.A przewodnik jeszcze podjudza informując,iż niezbędne będą chusty na głowę.Postem restauracja(napoje do obiadu płatne)a tam kolejny punkt programu-grawerowane pierdółki za jedyne ileś dolców.Ale ok,rozumiem,każdy trzepie na turystach kasę,jak ktoś chce to proszę,kupuje. Potem wyjazd do ustawionego sklepu,gdzie przewodnik zachwala jakieś alabastry a wokół latają faceci usiłując wyciągnąć kasę za kamienie podnoszone z ziemi.Ten punkt mnie wpienił bo czekaliśmy tam ponad godzinę zamiast zwiedzać cokolwiek.Pokłóciliśmy się także z przewodnikiem bo jechaliśmy na dwa samochody a przewodnik był w jednym,gdyż ten z drugiego się ulotnił.Że niby Ramadan i te sprawy.W efekcie przewodnik zaczął nam odpowiadać,że może sobie iść do domu itp ale skończyło się tym,że wracał z nami opowiadając po drodze o tych miejscach,przy których poprzednio się zatrzymywaliśmy nie rozumiejąc dlaczego. Świątynia Al-Deir Al-Bahari-potworny upał,żołnierze pilnujący napiwków za zdjęcia niż porządku(ludzie rzucali pety pod nogi,bramki są do liczenia wchodzących bo nie prześwietlają bagażu)a potem Dolina Królów i trzy grobowce(w nich nie można robić zdjęć,o czym informują tabliczki wywieszone wszędzie,ale znalazło się kilku debili,którym zakazy nie straszne i zrobił się problem bo ich złapali)oraz opcjonalnie Grobowiec Tutanchamona(tu na wstępie zabierają aparat w ogóle).Grobowce prześliczne ale co kto lubi :-)UWAGA:za bilet do grobowca T.można zapłacić na miejscu WYŁĄCZNIE funtami egipskimi(80LE).Przejście do autokaru wśród kolejnej bandy ludzi wyciągających ręce po kasę,usiłujących sprzedać jakieś badziewne figurki za 100 dolarów itp. Ostatni punkt programu-manufaktura papirusu i tam było ok.Taki sklep z malowanymi papirusami,jak ktoś ma ochotę to kupuje,nikt nikogo do niczego nie zmusza,nie wkłada do ręki,nie zaczepia jakimiś gwizdami jak na wielbłąda. Powrót szybszy gdyż z konwoju się po prostu rozjeżdża do swych hoteli.Byliśmy w hotelu na 23. 3.Rejs statkiem(wyspy Qulaam).Najfajniejsza wycieczka,w której brać udział mogą nawet nie potrafiący pływać.Na miejscu można pożyczyć maskę z fajką oraz płetwy oraz kapok(za free).Ludzie z tego statku naprawdę przejmują się swoją rolą.To młodzi ludzie,pływają z grupą w kilku pilnując bezpieczeństwa,gdy ktoś sobie nie radzi to pomagają płynąć,pokazują fajniejsze zwierzątka,wypłaszają rybki,nurkują po różne muszle z dna przynosząc je ludziom.Zostaje jeszcze obsługa na statku pilnująca góry oraz człowiek na pontonie jeśli ktoś nie ma siły dopłynąć do statku lub wypłynął za daleko.Są trzy zejścia do wody,każde po ponad godzinę,w trzech różnych miejscach.Z wody można wyjść w każdym momencie.Woda ma głębokość ok.15metrów ale przy takiej organizacji rafy mogą pooglądać ludzie,którzy nigdy nie pływali.Przewodnik(dogadać się można po angielsku ale reaguje na polski)zwyczajnie holuje wzdłuż rafy nawet największą kłodę,no chyba,że ktoś się bardzo wyrywa i boi to doholowuje do statku.Ludzie z płetwami lepiej sobie radzą ale trzeba wiedzieć jak się nimi posługiwać gdyż ludzie się tymi płetwami kopią nawzajem co przyjemne nie jest.Na statku jest obiad i jak na mój gust trochę za wcześnie po nim trzecie,najdłuższe zejście.Na początku ludzie się nie decydują a potem w wodzie jest już chyba każdy.Nie pływa się w skafandrach i z butlami.To taka uwaga bo jeden pan był strasznie zawiedziony.Od prawdziwego nurkowania jest Diving Ocean czyli grupa z biurem w hotelu,którzy takie nurkowanie organizują(plus certyfikaty itp) za 40 EUR. 4.Obsługa.Po tych atrakcjach z wyciąganiem reki,łapaniem za włosy itp obsługa hotelu zdaje się być kameralna.Zaczepiają"jak sze masz",pytają o pochodzenie co wynika raczej z ich pojmowania "how do you do".Sprawie usuwają brudne talerze kiedy odłoży się je na bok.Jakaś babka stwierdziła,że"zabierają jedzenie".Mnie jedzenia nikt nie zabierał,jeśli ktoś chciał mi sprzątnąć talerz,z którego chciałam coś zjeść ale potem to wystarczy pokazać,że nie i nie ma problemu.Jedzenia jest masa i bardzo różne.Dania gorące,desery,dania przyrządzane przy gościach,sałatki,surówki,dania dietetyczne(dla tych co cierpią np),dania regionalne,włoskie i wprowadzają ziemniaki dla Polaków pod każdą postacią.Przyrządzają świetne ryby,z mięs jest wołowina,baranina,drób,wieczorami są także i zupy(codziennie inna).Jedzenie jest naprawdę urozmaicone,są dania,które są każdego dnia ale są takie, które się zmieniają.Wino do posiłków to oczywiście sikacz :-) 5.Pokoje.Na parterze są szczypawki co nie wynika z brudu a z klimatu.Zabijane potwornie śmierdzą.Pokoje sprzątane codziennie łącznie z tarasem i łazienką,pan robił zwierzątka z czystych ręczników i posypywał je płatkami kwiatów,dostawaliśmy cukierki od obsługi.Z ich kosmetyków nie korzystałam ale woda jest inna,na bank chlorowana i bardzo wysuszająca skórę.Zęby płukałam ich wodą z kranu i nic mi nie było.Ale praktycznie wszyscy przywieźli alkohol,który piło się po posiłkach.Tzw. szczepionka ;-) Lepiej zapobiegać niż leczyć zemstę faraona.Nie należy przesadzać z klimą bo można się przeziębić.Teksty"ten hotel zasługuje na 3 gwiazdki" wypowiadały osoby,które nigdy chyba nie były w krajach arabskich i nie nocowały w hotelach trzygwiazdkowych w Polsce.To jest hotel pięciogwiazdkowy,przystosowany dla Europejczyków,ich zachowań i zwyczajów.Do restauracji trzeba się ubrać(ludzie lataliby półnago nawet i w takie miejsca),jest czysto,schludnie,w hotelu jest wszystko.Jest to taki kompleks turystyczny ze sklepami,klubem,centrum zdrowia,jest lekarz.I wszędzie jest daleko.Jak ktoś nastawia się na zwiedzanie to nie zobaczy zbyt wiele.Ze względu na odległości. Odpowiedz Link Zgłoś
tiesin Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 15:28 To się Haniu rozpisałaś. Dziękuję serdecznie, bardzo mi się te informacje przydadzą! Jeśli masz chwilkę i możesz odpowiedzieć na pare pytań będę zobowiązany:) 1) Czy oprócz Luksoru i Qualaan odbyły się inne wycieczki? [Asuan] 2) Czy hotel organizuje własne atrakcje, jak n.p. wiełbłądy, Golden Tour czy Szmaragdowe Miasta lub ewentualnie wycieczkę do Shelatinu? Dogadałem się z gośćmi, co mają bazę niedaleko Brayki na te wycieczki ale zawsze lepiej jechać ze swoimi ;-) 3) Jakie są ceny usług dodatkowych takie jak: korzystanie z sejfu, siłownia, tenis, quady, konie? pozdrawiam Cię serdecznie PN Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 15:48 tiesin napisał: > To się Haniu rozpisałaś. Dziękuję serdecznie, bardzo mi się te informacje przyd > adzą! Jeśli masz chwilkę i możesz odpowiedzieć na pare pytań będę zobowiązany:) > > 1) Czy oprócz Luksoru i Qualaan odbyły się inne wycieczki? [Asuan] - tak, w piątek. Raz w tygodniu jest taka organizowana. Wszystkie wycieczki polegają na zbieraniu klientów Itaki z hotelów w pobliżu więc nie trzeba w hotelu szukać kilkunastu osób. Zawsze ktoś będzie zainteresowany z innego miejsca. Do Luxoru jechaliśmy na autokar i bus. > 2) Czy hotel organizuje własne atrakcje, jak n.p. wiełbłądy, Golden Tour czy Sz > maragdowe Miasta lub ewentualnie wycieczkę do Shelatinu? Dogadałem się z gośćmi > , co mają bazę niedaleko Brayki na te wycieczki ale zawsze lepiej jechać ze swo > imi ;-) Wielbłądy chodzą po plaży :-D Takie oczywiście chodzące atrakcje. Z wymienionych przez Ciebie wycieczek żadna nie była organizowana przez Itakę w trakcie mego pobytu (9 dni). Samemu można się wybrać taksówką do najbliższego miasteczka (4 budy na krzyż) albo gdzieś dalej. W koszt taksówki jest wliczony jej postów (oczekiwanie na klienta bawiącego "w mieście"). Koszt zależny jest od odległości - 20 EUR - 200 EUR. > 3) Jakie są ceny usług dodatkowych takie jak: korzystanie z sejfu, siłownia, te > nis, quady, konie? Sejf w pokoju jest za darmo. Ja trzymałam rzeczy w walizce zamykanej na kłódkę(mimo instrukcji sejf nie działał a już nie chciałam wołać tych gości z obsługi). Wycieczka quadami kosztowała ok. 45 dolarów ale nie jestem pewna (nie korzystałam). Jest organizowana 2 razy w tygodniu i trzeba się przygotować na hardcore (wiatr, piach i żwir). Jakiś konik też był na plaży ale znacznie krócej w ciagu dnia (za gorąco) ale nie korzystałam. Stadniny jako takiej nie ma na wyciągniecie ręki. Siłownia jest w czymś co nazywa sie Health Center ale ja nie korzystałam (szkoda czasu, bardzo mało ludzi korzystało też z basenu, skoro plaża pod nosem). Nie wiem więc jaki koszt. > pozdrawiam Cię serdecznie > PN A odpozdrawiam życząc udanego pobytu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
tiesin Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 16:01 Dziękuję jeszcze raz:) Na hardcore jesteśmy przygotowani:) Ogólnie oprócz odpoczynku chcemy także aktywnie spędzić czas więc myślę, że dobrze wybraliśmy zwłaszcza, że musimy odpocząć od zgiełku i ludzi. Wiele osób narzeka, że mało atrakcji tymczasem 4 wycieczki: 1) Luksor 2) Asuan 3) Wyspy Qualaan 4) El Quesir 5) Shelatin do tego quady, konie, wielbłądy w ciągu 14 dni chyba zadowolą większość wybredności :) No, może jeszcze zahaczymy o jakąś wioskę skomercjalizowanych Beduinów :) A jeśli się uda zebrać pare osób to może nawet Abu Simbel się uda zobaczyć :) Z dziewczęciem założyliśmy, że w tym roku 101% odpoczynku od zgiełku i Egipt południowy a piramidy, Jerozolime, Górę Mojżesza i inne północne atrakcje zostawimy sobie na za rok :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 16:18 tiesin napisał: > Dziękuję jeszcze raz:) Na hardcore jesteśmy przygotowani:) Ogólnie oprócz odpoc > zynku chcemy także aktywnie spędzić czas więc myślę, że dobrze wybraliśmy zwłas > zcza, że musimy odpocząć od zgiełku i ludzi. Wiele osób narzeka, że mało atrakc > ji tymczasem 4 wycieczki: > 1) Luksor > 2) Asuan > 3) Wyspy Qualaan > 4) El Quesir > 5) Shelatin > do tego quady, konie, wielbłądy w ciągu 14 dni chyba zadowolą większość wybredn > ości :) No, może jeszcze zahaczymy o jakąś wioskę skomercjalizowanych Beduinów > :) A jeśli się uda zebrać pare osób to może nawet Abu Simbel się uda zobaczyć : > ) > > Z dziewczęciem założyliśmy, że w tym roku 101% odpoczynku od zgiełku i Egipt po > łudniowy a piramidy, Jerozolime, Górę Mojżesza i inne północne atrakcje zostawi > my sobie na za rok :) Pewnie, że jest w czym wybierać ale gdy ludzie zaczną narzekać, że ich wrzód na tyłku gniecie to potem już wszystko nie pasuje, a chmurka nie taka, a woda za ciepła itp. Wyspy polecam nawet na dwa razy, są naprawdę piękne tyle, że dla profesjonalistów to może być mało aktywna rozrywka. Itaka stara się pogodzić tych co rekreacyjnie pluskają się a tych co czekają na fajne stworzonka. Praktycznie cały dzień w wodzie i ci ludzie autentycznie się starają. Nawet dzieci tam pływają i oglądają, pod kontrola rodziców rzecz jasna. Luxor i Asuan to może być niezły hardcore jeśli dzień po dniu :-)) ZERO snu. Do Asuanu jedzie się jeszcze dłużej niż do Luxoru (dłużej się czeka na konwój).Do autokaru trzeba wziąć jakiś polar i coś na nogi bo autentycznie można zmarznąć (ja przywiozłam przeziębienie). I trzeba wziąć pod uwagę, że na wycieczkach jada się TAM, a więc jedzenie może spowodować biegunkę. Ludzie brali poduszki ale niewygodnie bo to nie jest jakiś luksusowy autokar na 3 osoby z miejscami leżącymi, jest ciasno. W morzu w okolicach hotelu ludzie pływają przy plazy tak więc troszkę dalej jest zupełnie pusto. Na krowę trzeba wstać ok. wschodu słońca by ja zobaczyć :-) Beduinów widać z autokaru. Dzikie wielbłądy oraz grupki innych zwierząt także, gdyż droga prowadzi bardzo wiele kilometrów wzdłuż wybrzeża. I jeszcze jedno, pustynia jest potwornie zaśmiecona. Wszędzie, na całej długości jak okiem widać przez okno. Przykry widok. Uff, chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 16:54 Ale Ci się turnus trafił (szczególnie z tym powrotem) !!! Współczuję sszczerze :( Kilka uwag: - zarówno koń jak i wielbłądy jedynie do przejazdu 50 m po plaży i zdjęcia, nie ma mowy od dalszej wyprawie - cena siłowni/salki fitness - 5$ za wejście (nie limitują czasu korzystania) - na plaży jest dosyć fajny shisha bar, miło posiedzieć nocą - nie trzeba wstawać o świcie aby zobaczyć diugonia (krowę morską) ;- ) - zarówno płaszczki jak i rekiny (niegroźne) są w zatoce, można je bezproblemowo pooglądać snurkując Odpowiedz Link Zgłoś
hania.mala Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 15:51 A krótka rozmowa z kilkoma ludźmi z obsługi uświadomiła mi jedno-Polacy są grupą, z którą się nie dogadasz bo praktycznie nikt nie mówi w obcym języku.Animacje po włosku,angielsku,nie widziałam Polaków by brali w nich udział.A dziwiło mnie to bo przecież przeważali młodzi ludzie.Do mnie przyszła Włoszka zachęcając do udziału w Water Gym ale akurat nie miałam ochoty (zaraz po przyjeździe) więc nie skorzystałam.Nie zgodzę się z opiniami,że animacji nie ma.Są i to mnóstwo, ale nasi rodacy nie biorą w nich udziału.Wystarczyłoby,żeby kilku się przyłączyło i taka międzynarodowa zabawa zrobiłaby się świetna (tym bardziej, że w organizowanych zabawach brali udział ludzie młodzi i starzy). Można zobaczyć w morzu krowę morską, żółwie morskie a po plaży chodzą małe skorupiaki.W Karnak były jaszczurki.Jeśli ktoś się spodziewa rekina lub płaszczki to niech nie ma pretensji do hotelu. Gdyby takie ryby żyły w tamtejszej wodzie to hotelu by tam nie było. Rezydentki, prócz pierwszego dnia, nie uświadczyłam ale do niczego nie była mi potem potrzebna. Z niedociągnięć to autokar na lotnisko wyjechał za wcześnie i w efekcie musiał po nas wracać. Był też jeden oszołom z obsługi hotelu (akurat ostatniego dnia), na którego złożona została skarga ze względu na skandaliczne zachowanie.Obsługa tak się przejęła, że został powiadomiony właściciel, natychmiast pojawiła się ochrona, przepraszano nas wielokrotnie. Oszołom uznał za stosowne przytulać się na siłę, może na kanwie zachowań pań zainteresowanych seksturystyką (zapewne i w takim celu niektóre tam jeżdżą).Obiecano nam, że zostanie wyrzucony z pracy, tym bardziej, że zanim skarga została złożona nawinął się nam facet z hotelowego sklepu uraczony ową historią, który za stosowne uznał osobiście poinformować o tym właściciela. Takiego PRu wśród Europejczyków im raczej nie trzeba a ludzie widać, że są szkoleni jak mają się zachowywać w stosunku do osób o innej kulturze. Akurat jeden oszołom musiał się trafić, ot. Acha, ludzie traktują rafę jak brodzik. Nie wolno po tym chodzić bo to rafa i dla własnego bezpieczeństwa. Czy taka matka z dzieckiem nie rozumie, że gdy dziecko wyrżnie głową o te ostre skałki to będzie po dziecku? Bezmyślność ludzi mnie przeraża. Ratownik m.in. pilnuje wszystkich oszołomów usiłujących wchodzić na rafę "dla widoków". Nie wolno też brać kawałków rafy, nawet tych znalezionych na plaży. Gdyby pozwolić ludziom zabierać te znalezione kawałki zaraz zaczęłoby się rozbieranie rafy. Ach i powrót Air Italy Polska, pobyt skrócony praktycznie o dzień ze względu na zmianę lotów. Samolot pełen ludzi, którzy przemycili na pokład alkohol (drinki po 10 zł do kupienia na pokładzie ale po co) i pili go w kiblu. W efekcie wszystkie toalety były zarzygane i zasrane tylko i wyłącznie z inicjatywy samych gości. Z taką kulturą nie dziwmy się, że jako turyści jesteśmy traktowani na równi z Ukraińcami. Mimo to nadal twierdzę, że był to udany wyjazd. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.09.08, 17:43 Proszę o informację ile kosztuje wycieczka do Ausanu i nurkowanie ze sprzętem:) czy jest tam w hotelu jakaś szkoła nurkowania:) Dzięki za wszystkie informację można dużo się dowiedzieć;) Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.09.08, 09:49 Było opisywane wiele razy ceny wszystkich wycieczek Asuan kosztuje 110$. W hotelu jest Włoska baza nurkowa, organizuje kursy i nurkowania. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,83524173.html Odpowiedz Link Zgłoś
gajenka Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.09.08, 10:15 :), jeszcze dwa pytanka- czy zdobyłeś pre-paida? I drugie(może głupie- ale wynika to z trudności wyobrażenia sobie tej zatoki w porównaniu z wielkością dugonga)- czy jest jakieś ulubione miejsce tego zwierzaka w zatoce? Pozdrawiam serdecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.09.08, 10:46 Krowa morską przybywa po to aby się najeść. Je trawę morską która znajduje się około 150m od plaży. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,83524173.html Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.09.08, 16:41 W sprawie bazy nurkowej, do wyboru są: - w hotelu, baza Diving Ocean - pomieszanie stylu włoskiego z egipskim czyli koszmarny bałagan. Spóźnienia przyjazdów i powrotów z nurowań, notoryczny brak miejsc na poszczególne dni, zapominanie zabrania sprzętu na łódź itp. 6 dni nurkowych - 6 instruktorów/przewodników. Dobre rozwiązanie dla początkujących, chcących nurkować z brzegu w zatoce Abu Dabbab lub chcących zrobić jedynie intro. Doświadczonym nurkom nie polecam, szkoda nerwów. - 300 metrów plażą od hotelu, ORCA - centrum głównie holenderskie, inny świat. Porządna organizacja i prawdziwi nurkowie. Brak problemu z miejscami na nurkowania, porządek ze sprzętem, ten sam instruktor/przewodnik w kolejnych dniach. Uwaga - bazy akceptują tylko euro, nie można płacić w dolarach. Odpowiedz Link Zgłoś
4inga Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.09.08, 17:29 Daj jakis namiar - w jakim hotelu jest Orca. A moze znasz ich ceny. Nie znalazlam linka do nich pozdro p.s Diving Ocean znalazlam Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.09.08, 09:27 bardzo łatwo znaleźć w google, ale masz gotowca : www.orca-diveclub-abudabab.com/english/divecenter.php Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.09.08, 15:50 dzięki za informację:-) tylko dopytam centrum nurkowe Orca Diveclub Abu Dabab znajduje sie 300 plażą od hotelu Sol Y Mar Abu Dabbab; chce się upewnić:)tak aby na miejscu nie szukać; Odpowiedz Link Zgłoś
atab Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 10.09.08, 18:57 Byliśmy już w tym hotelu z Itaką w czerwcu (pierwszy "turnus", wylot 1 czerwca). Hotel godny polecenia, cudowny, spokojny wypoczynek, fantastyczna zatoka Abu Dabbab z fantastycznym życiem podwodnym. W efekcie wracamy tam 26 października, znowu głównie ponurkować. W czerwcu najpierw nurkowaliśmy z ekipą Polaków z centrum nurkowego w Hotelu Badawia - i ich NIE POLECAMY! Nurkujemy ładnych parę lat, zawsze z profesjonalnymi centrami nurkowymi - kultura osobista i dbałość o klienta przede wszystkim, o zachowaniu standardów nie wspomnę... Tu nam tego brakowało! Natomiast ORCA spełniła wszystkie nasze oczekiwania! Polecamy ich z całą odpowiedzialnością! I nury w zatoce, przy której leży Solymar Abu Dabbab również! ORCA znajduje się po lewej stronie hotelu patrząc na zatokę. Idąc plażą w lewo jakieś kilka minut nie można ich nie zauważyć! Cenowo byli nie gorsi niż Polacy z Badawii, a jeśli chodzi o jakość nieporównywalnie lepsi! Wracamy do nich w październiku. Odpowiedz Link Zgłoś
atab Sol Y Mar Abu Dabbab - nurkowanie 10.09.08, 19:24 Diving Ocean też nie wzbudziło naszego zaufania. Z ORCĄ zrobiliśmy w czerwcu tego roku kilkanaście nurów-polecamy bardzo. Jest to porządne centrum niemieckie z profesjonalnym podejściem do tematu. Przyjmują płatności kartą nie doliczając przy tym żadnej "prowizji", jak to się czasem zdarza. Dla niektórych ważne może być to, że nie mówią po polsku (po angielsku dogadacie się bez problemu). Nurkowanie z plaży w zatoce bije na głowę niektóre polecane nury w Hurghadzie i Sharm. Wracamy tam ponownie w październiku zabierając znajomych. Sam hotel też polecamy - w porównaniu z innymi, w których byliśmy wypada b.dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nurkowanie 10.09.08, 20:05 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź my jedziemy tam 14 września też na nurkowanie:) jakie ceny za nurkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
atab Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nurkowanie 11.09.08, 00:12 ORCA: im więcej nurkujesz, tym taniej płacisz za 1 nura. Nas 1 nurkowanie z brzegu kosztowało (wszystko podaję od osoby) 18€, jeśli korzystaliśmy z zodiaka na house reef, to do tego plus 5€, jeśli zodiakiem płynęliśmy na "zewnętrzne" rafy, to plus 10€ (Elphistone nieco drożej), jeśli nurkowaliśmy z łodzi, to plus 35€ za dzień (2 nury). Do tego reef tax jak dobrze pamiętam 3€ za dzień i fakultatywnie deco chamber 7€ ( chyba za tydzień). Ekipa polska z Badawii (3WILL): dzień nurkowy (2 nury z brzegu lub łodzi, zodiaka nie mieli) 50€, jeśli z łodzi, to plus 50€ - czyli było u nich drożej! Odpowiedz Link Zgłoś
wojewoda Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 11.09.08, 17:45 mam pytanie do uczestników wycioeczek z Itaki, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się w kwestii nadbagażu, szczególnie sprawdzanego podczas powrotu z Marsa Alam. Na tym forum znalazłem jedną taką wypowiedź z lipca, która mnie dosyć zdziwiła (20 kg łącznie bagaż rejestrowany z podręcznym). Czy w innych terminach też takie sytuacje dotyczące skrupulatnej kontroli wagi bagażu się zdarzały ? Dziękuję za wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marialech1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 11.09.08, 18:25 Dzwoniłam do Itaki.Bagaż głowny 20kg,podręczny 5kg.Jak to wygląda w praktyce?Myślę,że bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
iza31.08 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 15.09.08, 00:13 Co do nadbagażu to nie wiem czemu Itaka podaje taką informację że 20kg+5 podręcznego. Na lotnisku w Marsa liczą niestety 20kg łącznie. Wiele osób wracających ze mną płaciło za nadbagaż 11 euro kg. W samolocie zgłaszane było to polskiej obsłudze samolotu i ona też była tym zdziwiona. Zdarzało się że kazali kłaść także damskie torebki. Tak też podbijali kg bagażu. Jeśli ktoś zakupi szisze to trzeba ją nadać na bagaż główny. Mnie cofnięto z drugiej kontroli, bo zostałam przez rezydentkę że szizse można zabrać w bagażu podręcznym. Mimo obaw doleciała w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
baba53 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 15.09.08, 07:57 Itaka robi sobie z turystów jaja ? Co za rezydenta tam mają ? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 22.09.08, 21:38 wczoraj wróciliśmy z Sol Y MAl super hotel; piękna rafa, żółwie cały czas manat w ciągu tygodnia był 3 razy, jezeli chodzi o nadbagaz to na osobe było 25 kg ale ważone bylo wszytsko aparaty, bagaz podręczny,torebki oolnie masakra za kg nadbagazu płaciło sie 10$ a pilnowali strasznie, co do hotelu to nad basen nie ma ludzi basen jest praiw pusty bo wszyscy siedza nad morzem pod wieczor mozna szukac ochłody w basenie; Odpowiedz Link Zgłoś
atab Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 22.09.08, 23:53 za 1 kg nadbagażu 10 USD czy 10 €? I jak nurkowania? Orca znaleziona? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-319 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 24.09.08, 21:18 tak Orca odnaleziona:) było super, za 1kg nadbagażu 10 USD tak było u nas, słońce zachodzi ok 18:20, wieczory ciepłe, w dzień wiatr więc nie czuje się wysokiej temperatury:) było jak w raju:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 24.09.08, 10:20 Ile trwa transwer do hotelu? O której godzinie robi sie ciemno?Czy wieczory są ciepłe? Odpowiedz Link Zgłoś
trevally Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 24.09.08, 12:21 około 30 minut dużo wcześniej niż u nas, słońce zachodzi około 19 obecnie w porównaniu z Polską ciepłe, w porównaniu z np. Sharm czy Hurghadą nieco chłodniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
alexa21 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 25.09.08, 18:14 ja tez wrocilam 21.09 - w naszej kolejce nie wazyli podrecznego tylko bagaz główny. hotelik raczej sredni, tak 3 gwiazdki to max, ale za to rafa i plaza cudo. Wieczory rzeczywiscie odrobinke chlodnawe jak na typowy Egipt jaki znam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 26.09.08, 09:56 Będę pod koniec października w tym hotelu. Czy wieczorem potrzebny będzie np. polar, długie spodnie i zakryte buty czy to przesada? Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab - nadbagaż 28.09.08, 22:07 Mam jeszcze jedno pytanie.Ile kosztują bilety wstępu do muzeum na wycieczce do Luxoru? Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 09.10.08, 12:19 dotyczy lotu z warszawy. O której godzinie będziemy w hotelu/wylot o 21.30/ oraz o której godzinie transwer na lotnisko w drodze powrotnej/lot o 14.00./Jakie temperatury obecnie w tym rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
rader81 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 08:43 Witam Wczoraj około 18 wylądowaliśmy w Warszawie po tygodniowym pobycie w Marsa Alam, wrażenia fantastyczne, jeśli ktoś miałby jakies pytania to postaram się odpowiedzieć:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 09:38 czy wyjazd do Marsa al Alam to nie za długo? Dzieci nie chca słyszeć o krótszym wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 10:45 Przepraszam,poprawiam pytanie: Czy wyjazd na 2 tygodnie do Marsa al Alam to nie za długo? Odpowiedz Link Zgłoś
rader81 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 11:36 Teraz może tylko kilka zdan bo niespecjalnie czas pozwala, ewentualnie rozpisze się poźniej:) Wycieczka z Itaki, opieka rezydenta taka jak powinna być (aczkolwiek rezydentka wracała z nami do Polski więc Wy będziecie mieli już inną:)). Hotel jak dla mnie po prostu super, jedzenie rewelacja, warunki idealne. Plaza fantastyczna - rafa.... no nie do opisania:). Jezeli chodzi o buty do wody to ja nie miałem, aczkolwiek oczywiście przydac się moga. Ciemno robi się około godziny 18, oczywiście cały czas jest ciepło + wiatr, Itaka organizuje kilka wycieczek fakultatywnych - my zaliczyliśmy Luxor (105 USD) i rejs statkiem podczas którego są 2 nurkowania i poszukiwanie delfinów ( my niestety nie spotkaliśmy) - koszt to 80 USD. Jeśli chodzi o wyprawę do Luxoru to jest dosyć męcząca - wyjazd o 3.15 a wróciliśmy po 24. Wycieczka bardzo ciekawa z tym że raczej trudna dla osób mających problemy z wysoką temperaturą bo Luxor jak to ktoś określił "piekarnik". Czy 2 tygodnie w Marsa Alam to za długo...? Myśle że zależy czego oczekujesz. Nie jest to raczej raj dla osób liczących na dyskotekowe szaleństwa itp, "na miasto" tam sobie nie wyjdziesz:), ale to po prostu kwestia gustu i tego czego oczekujesz. Ja bardzo chętnie pojechałbym tam na 2 tygodnie, chociażby ze względu na rafy. Dodam tylko że to był nasz pierwszy wyjazd do Egiptu - nie jesteśmy żadnymi "wyjadaczami", i naprawde wrażenia są fantastyczne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 11:44 dzięki za odpowiedź, może jakieś zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 13:24 Dzięki za uwagi. Jak znajdziesz chwile to prosze o wspomnienia z wycieczki do Luxsoru. Jaki program, przewodnik, dojazd, wyżywienie w trakcie, co obejmuje cena, itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.10.08, 10:04 Jakieś rady dotyczace pobytu w tym hotelu, co ewntualnie zabrać dodatkowo co byłoby przydatne. Czy są podstawowe kosmetyki w łazience.O której godzinie robi się ciemno, jaka temperatura wieczorem?Czy potrzebne buty do wody, jakie jedzenie , picie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 14.10.08, 12:22 Stonę przegądam reguralnie,jednak ponawiam prośbę o wspomnienia z wycieczki do Luxoru. Odpowiedz Link Zgłoś
rader81 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 14.10.08, 21:57 Więc jeśli chodzi o Luksor: Koszt to 105 USD, wyjazd o 3.15. Najpierw podróż do Safagi i stamtąd startuje konwój. Po kilku godzinach jesteśmy w Luksorze, na początek Karnak, potem przejazd do hotelu na obiad, stamtąd przepływaliśmy na drugą stronę Nilu(potem w autokarze trzeba było za to zapłacić bodajże 4 dolary od osoby). Ciąg dalszy to zwiedzanie Świątyni Hatszepsut no i koniec to oczywiście Dolina Królów. Tam zwiedzaliśmy 3 grobowce + można było też za dopłatą (80 LE) zwiedzić grobowiec Tutenchamona. To tyle jeżeli chodzi o samo zwiedzanie, podczas wycieczki jest też wizyta w dwóch sklepach. Generalnie tak jak pisałem temperatura w Luksorze jest sporo wyższa niż chociazby w Marsa Alam,co przy zwiedzaniu + długiej podróży powoduje że całośc jest dosyć męcząca ale jak dla mnie zdecydowanie warto. Dosyć uciążliwi są też sprzedawcy "wciskający" co się tylko da. Fajne wrażenia są też z samej podróży, zwłaszcza kiedy możemy już obserwować chociaż przez chwilę jak wygląda życie zwykłych Egipcjan. Sory że tak chaotycznie to wszystko, ale miałem tylko pare chwil:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mabanes Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 15.10.08, 08:33 Wielkie dzięki. Teraz mogę zaplanować budżet dla całej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewapio1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.10.08, 09:01 Pytanie dla osób które wróciły z tego rejonu.Jakie ubrania na wieczór? Odpowiedz Link Zgłoś
baba53 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 20.10.08, 09:56 Panowie długie spodnie zas Panie mają dość pieknych ubiorów na wieczorowa porę ze sobą ! Ma to być schludne ubranko bez jakichkolwiek przesadyzmów ! To tylko wczasy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.11.08, 12:07 Witam. Na forum wakacje.pl przeczytałem recenzje ludzi żalących się na drzwi przechodnie łączące dwa sąsiednie (osobne) pokoje. Czy ktoś kto był w takiej sytuacji mógłby napisać coś więcej ? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.11.08, 18:22 Wrocilismy z sol y mar dwa tygodnie temu.Mielismy taki pokoj z polaczeniem, z drzwiami przejsciowymi.Byly dosc grube,obok mieszkala para mlodych Wlochow,nic nie bylo slychac (chyba ze nie bywali w pokoju,ale w nocy to watpliwe :) ) wiec zupelnie tego nie czulismy.NAsz pokoj byl na pietrze.Bardziej mnie denerwowwaly tarasy,nby byly ledwo oddzielone niskim plotkiem i jesli obie pary byly na balkonach,to wlasciwie tak jakby byly razem - ale i tak w pokojach jest się rzadko.Jakbyscie mieli pytania, piszcie na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
maga299 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.11.08, 18:50 Witam,kiedy lepiej do Marsa Alam marzec czy kwiecien? Czy itaka czesto zmienia hotele?Interesuje mnie Solymar wiec czy jest nadzieja ze wyladuje w tym hotelu czy odrazu nastawiac sie na jakias zmiane hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
thelook Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.11.08, 19:52 Mnie się wydaje, że jednak lepiej kwiecień.Bylismy na przelomie pazdziernika i listopada (niby nie tak pozno),a juz wial mocny wiatr i nurkowania (rafa!!!) bylo utrudnione,albo niemozliwe - szczegolnie dla amatorow.Nam hotelu nie zmienili.Plus MarsaAlam jest taki,ze tam nie ma zlych hoteli,wiec nawet jesli ewentualnie wam zamienią,to nie będzie gorzej (albo duzo gorzej) niz w Sol y Mar. Odpowiedz Link Zgłoś
maga299 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.11.08, 20:20 Wielkie dzieki za info,jeden problem z glowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.11.08, 22:38 Czy to jest oferta na Sol Y Mar Abu Dabbab ?? www.alfastar.pl/oferta,Last%20minute/id_imprezy,46528/ Nazywa się to jakoś "Abou Dabbab" Niestety na stronie Alfy brak jakiegokolwiek opisu. Jutro chyba do nich zadzwonię... Odpowiedz Link Zgłoś
tomtek64 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 27.12.08, 13:09 Lecimy z żoną do tego hotelu 10.01 z Itaką.Są jeszcze jacyś odważni?:) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 27.12.08, 13:43 To się pewnie spotkamy. My z mężem, córą i znajomymi jesteśmy od 3 do 17go Odpowiedz Link Zgłoś
tomtek64 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 27.12.08, 16:01 Też z Itaki? Teraz,kiedy już "po ptokach" zastanawiam się co tam robić na tym pustkowiu przez 2 tygodnie.Ale to tylko kwestia pogody i towarzystwa.Nie wiem jak z kąpielą w morzu,ale byłem w styczniu w Hurghadzie i nie było tak źle.Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
agawojtek77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.12.08, 18:38 My też 10 z Itaką na dwa tygodnie. Akurat wystarczająco dużo czasu żeby się "zresetować" i pooglądać te podwodne cuda:) Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.12.08, 22:28 Hmmm.. my chyba też tego 10 stycznia (jutro załatwiam formalności). Główniw aby odpocząć i... zobaczyć żółwie, płaszczki i inne cudne stwory żyjące w Red Sea. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.12.08, 23:05 Musze Ciebie zmartwić. Na 10 stycznia ,tuz przed świętami(23.12) byly dwa tygodnie za 1830zł/osoba. Śmieszne pieniadzę. Już poprzekładałem swoje plany, miałem lecieć. A w sobotę, czyli wczoraj...akuku..miejsc juz nie ma. Nie dziwie=ę sie...to była okazja! Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.12.08, 22:01 Chyba się mylisz :) Właśnie przed chwilą kupiłem tydzień w Marsa El Alam hotel Fayrouz Plaza 5* AI za 1270,00 od osoby, niestety nie mieliśmy możliwości lecieć na dwa tygodnie. Z tego co widzę to jeszcze miejsca na 10 stycznia są :) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.12.08, 22:08 Do Blue Reef,Resort, Fayrouz i Brayki są jeszcze miejsca, to wiem. Ale nie ma miejsc do SOL Y MAR, a tylko ten hotel mnie interesuje. Inna sprawa , że tydzień to dla mnie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
karol_1971 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 30.12.08, 13:29 Właśnie wróciłem z Marsa Alam. Niestety pogoda w grudniu była kiepska, w ciągu dnia ciepło, ale już koło 16.00 zaczynał wiać bardzo zimny wiatr, a temperatura w nocy spadała do kilku stopni. Woda w morzu bardzo zimna, nikt się nie kąpał, czasem ludzie brodzili po kolana, w dodatku przez tydzień koszmarnie wiało i były ogromne fale, w których pływały parzące kawałki rafy. W pokojach też ciemno, zimno i wilgotno, w niektórych robactwo usuwane dymem, niestety bezskutecznie. Na początku roku byliśmy w styczniu w Sharm i dużo lepiej wspominam pobyt - przyjaźniejszy klimat, wieczorem zawsze jakiś wybór atrakcji, w Sol y Mar tylko żenujące disco dla Włochów na którym było średnio 5 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Do karola 30.12.08, 19:22 Tomtek, nie przejmuj się. To jakis malkontent. W innym wątku odpowiedziałem na jego post: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=87599604&wv.x=2&a=89112284 Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Do karola 30.12.08, 20:28 Ja też jestem dobrej myśli, jedziemy przede wszystkim odpocząć od codziennego pędu, ja mam nadzieję trochę na rybki popatrzeć, a żona opalenizny podłapać. Tydzień to trochę mało, ale nie było opacji na dwa niestety :(. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tomtek64 Re: Do karola 30.12.08, 20:47 Daleki jestem od tego żeby się przejmować.To ja już wolę ten "zimny" wiatr i pokój z paroma szczypawkami,niż drapanie szyb z lodu,jak to miało miejsce np.dziś rano:)Szkoda,że nie jedziesz Odpowiedz Link Zgłoś
karol_1971 Re: Do karola 30.12.08, 21:40 kłopot jest jak jedziesz z dzieckiem a doproszenie się o koc w hotelu graniczy z cudem. Prawdziwa przyjemność to wylot z Polski jak jest -20 i śnieg po kolana do dużo cieplejszego Sharm czy Dahab - ja nauczony doświadczeniem już wiem co wybiorę następnym razem, a wyjeżdżającym teraz życzę więcej szczęścia zarówno do pogody jak i obsługi. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Do karola 31.12.08, 15:21 Powiem szczerze, że bywając w hotelach trzygwiazdkowych nigdy nie miałem problemu z załatwieniem czegokolwiek. Uśmiech na twarzy i recepcjonista jest w stanie zdziałać cuda. Gorzej bywa z rezydentami (dlatego nie korzystam z ich usług), ale i to nie zawsze Dodatkowo kilka dolarów powoduje, że cała operacja jeszcze przyspiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 16:50 słuchajcie, wybieram się latem do tego hotelu z Itaką i jest taka sytuacja...mamy wylot o 2 nad ranem natomiast pokój będa nam kazali zwolnic o 12 w dzień...kurcze, to 12 godzin bez pokoju i posiłku...i co robic przez ten czas hehe miał ktos taka dziwną sutuację? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 17:47 przedłuzyć sobie za opłatą dobę hotelową. na ogół nie ma z tym wiekszego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 17:52 rozumiem , że masz na mysli przedłużenie sobie doby hotelowej na miejscu w hotelu bezpośrednio...ciekawa jestem jaki jest tego koszt... biuro mi mówi, że na terminy zimowe udało im się przedłuzyć dobę hotelową klientom...natomiast odnośnie terminów letnich jeszcze czekają na odpowiedź z hotelu...watpię żeby przedłuzyli... Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 19:04 Ja płaciłem symboliczne 20$ za 2 osoby i mogłem się jeszcze przespać do 24tej i wyżerce nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 19:41 Jedzonko bez łaski jest do 24:00 No więc i ja mogę się dopisać do szczęśliwców którzy wakacyjny urlop spędzą w tym hotelu. Już się nie mogę doczekać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 19:48 Jak mamy byc dokładni do do 23ciej. Po tej godzinie wszystko jest zamknięte, oprócz dyskoteki(płatne napoje) Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 19:57 a mi w Itace odpisali ze do 12 w dzień a potem rób co chesz:D Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 20:04 Restauracja jest czynna do 22giej, Bar przy recepcji do 23ciej. Doba mi sie kończyła o 12tej rano i za 20$ mogłem przebywac w swoim pokoju. Ci co nie chcieli zapłacic 20$ musieli oddać nie tylko klucz z pokoju, ale też i opaski.Koczowali w recepcji. Inni natomiast np. w trzy rodziny płacili 20$ i przeprowadzali sie do jednego pokoju. To byłoby w porządku, ale robienie kanapek dla tych co nie mieli już opasek to moim zdaniem SIARA!!!!. 20$ wtedy= 40zł/2 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 20:05 scorpio1956 napisał: > Restauracja jest czynna do 22giej, Bar przy recepcji do 23ciej. > Doba mi sie kończyła o 12tej rano i za 20$ mogłem przebywac w swoim > pokoju. Oczywiscie do północy. Potem godzinka w recepcji i do autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia715 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 21:35 Witam Lecę tam w sobotę :))))) W Itace powiedzieli mi ,że doba hotelowa jest wykupiona do 20 ,a jeśli ktoś chce zostać do końca (tzn.do 24) to opłata wynosi 20 $. Nie wiem jak będzie w sezonie letnim ale myślę ,że za kasę to powinno być tak samo. Z. Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.01.09, 14:49 Napisałam maila do Itaki, zobaczymy co w tej kwestii odpowiedzą. W sumie ciekawe co lepsze... od 12 na walizkach Czy dzień krótsze wakacje i wyjazd z hotelu o 2 w nocy (tak miałam w zeszłym roku) Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.01.09, 15:00 mi odpowiedzieli ,że na lato jescze nie wiedzą czy przedłuża pobyt w hotelu ale lot juz mają zaplanowany na 1.45...w najgorszym wypadku wygonią nas na 12 godzin z hotelu na sierpniowy upał:D Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 20:00 a kiedy sie wybierasz...bo my od 23.08:)i tez masz powrót o 1.25?i skąd wiesz o tym jedzeniu do 24? bo mi w biurze powiedzieli co innego Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 28.01.09, 21:33 Byliśmy w tym hotelu na początku stycznia. Co do dnia wyjazdu to u nas doba dla wszystkich przedłużona była do 20tej (ostatni posiłek to kolacja), można było przedłużyć pobyt za 20 $ do 00. Co do linii Eurocypria... Itaka informuje, że na dziecko do 2 lat przysługuje 10kg bagażu + wózek (dorosły 17 kg główny i 3 podręczny). Na lotnisku Pani z Eurocyprii zainkasowała od nas 45 euro z informacją, że to co jest na dziecko przysługuje na przewóz wózka. Żadnych problemów z bagażem nie mieliśmy w drodze powrotnej, na szczęście bo laptopa przemycaliśmy córce w wózku:) Odpowiedz Link Zgłoś
zosia715 do malgoskowam. 28.01.09, 21:42 Żadnych > problemów z bagażem nie mieliśmy w drodze powrotnej, na szczęście bo laptopa > przemycaliśmy córce w wózku:) A tego laptopa to przemycaliście ze względu na większy nadbagaż,czy ew.jest jakiś problem z zabraniem ze sobą laptopa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: do malgoskowam. 28.01.09, 21:48 Ze względu na nadbagaż bo wyszło nam jakieś 10kg podręcznego. Z przewozem samego sprzętu nie było żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: do malgoskowam. 29.01.09, 12:52 chciałam zapytać jak najświeźsze wrażenia po powrocie z tego hotelu? Marsa zachwyciło? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: do malgoskowam. 29.01.09, 14:31 Wróciliśmy bardzo zadowoleni. Pogoda dopisała, jedzenie po prostu fantastyczne obsługa ok. W okolicy hotelu poza plażą, którą można się kawałek przejść nie ma nic. Dla tych co nie snurkują i nie nurkują polecam wycieczkę łodzią ze szklanym dnem, rewelacyjna dla dzieci. Rafa fantastyczna. Generalnie można leżeć na plaży, pływać i jeść :) Jak ktoś potrzebuje silniejszych wrażeń to może się nudzić, ale na urlop z dzieckiem miejsce idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: do malgoskowam. 29.01.09, 14:37 dzieki za odpowiedź...właściwie wszystkie wypowiedzi osób, kóre tam były sa bardzo pozytywne dlatego też wybraliśmy ten hotel na podróż poślubną:D a byliście może w Asuanie? Odpowiedz Link Zgłoś
3590a Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.01.09, 13:09 Czesc mam pytanko,czy po przylocie do Marsa El Alam na lotnisku jest jakis sklep? [roznie ludzie pisza] Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.01.09, 14:24 Sklep jest monopolowy oczywiście, czy coś nie wiem bo nie wchodziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
koalabis Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.01.09, 15:00 Jest sklepik w strefie wolnocłowej- głownie alkohole chociaż nie tylko. I jak to w Egipcie bywa brak cen :) Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 15:05 Witam, Też się chyba skuszę na ten hotel. Ale mam trzy pytania o biuro, ponieważ z nimi nie miałam przyjemności nigdzie jechać. 1. Czy opłaca się zarezerwować pokój z widokiem na morze (rzeczywiście będzie na nas czekał i nie będzie niespodzianek?) 2. Itaka podaje czas trwania jako 9 dni? Jak to rzeczywiście wygląda? 3. Już z innej beczki - jakiej pogody spodziewać się pod koniec marca? Byłam od 14.03 rok temu w Sharmie i tam było 30stopni. z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 15:25 1. Wszystkie pokoje oprócz kilku trefnych, mają widoki na morze. Więc nie opłaca się w Polsce za to dopłacać. Ja za 10$ miałem pokój na Ip , 20m od basenu i 50 m od plazy z cudownym widokiem na morze. 2. Te 9 dni to fikcja. Bylem od niedzieli wieczorem do niedzieli ranno. Czyli tydzien. 3.Nie bylem w marcu, ale jest to dalej na poludnie niz Sharm czy Hurghada, wiec powinno byc cieplej. Moje zdjecia z hotelu Solymar na fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,88009316.html Rafa przy hotelu fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,88548728.html Zolwie z zatoki przy hotelu fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,89130119.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 15:56 Dzięki za odpowiedź. Właśnie z tymi temperaturami to jakoś odwrotnie jest. Ja byłam w marcu w Sharm i tam było 30 stopni, a w Hurghadzie było zimniej. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 16:17 Piękna zdjęcia. Ja mam pytanie techniczne do nurkowania powierzchniowego. Czy nie zanurzając się pod wodę widać cokolwiek w niej? Ja jestem osobą, która trochę boi się wody, więc rozważam opcję z kamizelką (?). Chyba, że z maską i płetwami się tak łatwo nie tonie :) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 16:31 Jak będziesz pływała nawet w kapoku, mając maskę podwodną i rurkę , to zanurzając samą twarz w wodzie wszystko zobaczysz. Płynąc wzdłuż rafy zobaczysz piękne rybki i rafy. Na pewno frajdą jest nurkować, ale to co zobaczysz jest o tysiąc razy lepsze niż pływanie łodzią ze szklanym dnem.I nie bój się ,że utoniesz. Tam woda jest taka słona , że nie ma takiej opcji. No chyba, że sie zachłyniesz lub z wrażenia dostaniesz ataku serca, czego z całej duszy Tobie ani nikomu nie życzę. Pozdrawiam A propos temperatur. Byłem 2 tygodnie w listopadzie(koniec-prawie grudzień) i temperatura powietrza była o conjmniej 5 stopni wyższa niż w analogicznym okresie w Sharm(też listopad 2007r). W Sharm wieczorami chodziłem w polarze, w Mars ani razu nie założyłem długiego rękawa. Morze też było cieplejsze. Może to byl przypadek, a może to jednak reguła. Do Mars dochodzi nawet powietrze z równika. Pierwszy raz w życiu Egipcie widziałem mgłę(widoczność wieczorem na 5m) i rosę na szybach. Zawsze Egipt(Sharm i Hurghada kojarzyły mi sie z suchym powietrzem). A tu przeżyłem 2 upalne ale bardzo wilgotne noce. Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 16:36 Można wypożyczyć te kapoki na miejscu? Tak na pierwszy raz i oswojenie się z wodą i aby się nie zachłysnąć z wrażenia :) Resztę sprzętu lepiej pożyczać czy kupić własne? Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 16:40 Można, na plaży jest wypożyczalnia. Tylko po co przepłacać!. Weź sprzęt z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 16:44 O hotelu i Mars możesz poczytać jeszcze w moim wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=87599604 Odpowiedz Link Zgłoś
4lata Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 17:26 scorpio...twoje zdjęcia sa cudowne...jak tam jest tak jak na tych fotkach to chyba w raju będę:D ale mam jeszcze pytanie czy w pobliżu hotelu jest jakaś szkółka windserfingu z wypożyczlnia sprzętu? Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 29.01.09, 21:25 Tam jest tak...jak na moich zdjeciach. Windsurfigowców przy hotelu nie widziałem, wypozyczalni też nie ma. Najbliżej masz obok w hotelu Equinox (2km) lub w hotelu Badawia ) 5km): www.surfing-guide.com/spot.php?id=634 a jak sie zdjecia podobały to jeszcze kilka. Delfiny w Dolphin House: fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,88635010.html I diugonie w zatoce przy hotelu Solymar. Pasły się na "łączce" razem z żółwiami: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,87655530.html Odpowiedz Link Zgłoś
bajsarka Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 01.02.09, 23:03 Dziękuję za ten wątek wszystkim pomocnym! Właśnie zrobiłam rezerwację na 21.03 na tydzień. Chyba wszystko wiem, ale przeczytałam w innym wątku, że walutą podstawową jest EURO. Czy dolary są także honorowane, bo ten kurs walut mnie dobija... Zakładając jakieś koszty stałe, czyli wycieczki, wizy, przedłużenie doby, to na co można w hotelu wydać pieniądze w wersji all? No nie wiem - jakieś napiwki, sprzęt nurkowy (ceny kapoków, itp). Muszę jakoś budżet ustalić :) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoskowam Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 03.02.09, 18:46 Przyjmują i euro i dolary bez znaczenia. W hotelu jest kilka różnych sklepów z pamiątkami i artykułami pierwszej potrzeby (sklep ze złotem, przyprawami, papirusami, perfumami, itp) więc jest na co wydawać pieniądze:) w większości z nich można też płacić kartą. Za to co skorzystasz ponad all np. mini bar, internet, bilard też można rozliczać się kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
sarling Re: Pytanie o Itakę i terminy ! 04.03.09, 16:27 Hmm:) To do zobaczenia w samolocie:) Lecę w tym samym terminie, też na tydzień i też do sol y mar. Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 14.02.09, 12:03 Czy w hotelu można kupić buty do chodzenia w wodzie dla dziecka? Jeśli tak, to może Ktoś pamięta za ile? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.03.09, 11:05 Witam. patrząc na zdjecia satelitarne mam pytanie: czy wszystkie pokoje maja widok na stronę basen/morze? czy jakies tez maja na pustynie? Dziękuję za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.03.09, 12:11 Z tego co pamiętam, to niema pokoi z widokiem tylko na pustynie. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,83524173.html Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.03.09, 13:56 A dawaliście "coś" do paszportu za lepszy pokój? Odpowiedz Link Zgłoś
rszalc Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.03.09, 15:03 Nic nie dawałem. Pokoje były już przydzielone, a numery były podane w autobusie. fotoforum.gazeta.pl/72,2,889,83524173.html Odpowiedz Link Zgłoś
zosia715 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.03.09, 17:31 Witam oto moje zdjęcia tego hotelu zrobione 01-15 luty 2009. Mieliśmy 1 raz pokój na parterze (nr 1031)i był ok. picasaweb.google.pl/zofija01/SolYMarAbuDabbab02?feat=directlink Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 06.03.09, 18:41 dziękuję za te zdjęcia - hotel rzeczywiście wygląda "przyjaźnie". Czy ktoś wie jaka temperatura wody jest tam w morzu na początku kwietnia - czy pływanie jest "orzeźwiające" czy raczej jest przyjemne ciepełko?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k do zosia 07.03.09, 21:15 mam pytanie, na fotkach widać że mieliscie dostawkę, możesz mi napisać czy to było łóżko składane, fotel czy sam materac... Odpowiedz Link Zgłoś
zosia715 Re: do zosia 08.03.09, 12:42 To było łóżko polowe, na drewnianych szczeblach materac. Długość ok 1,8 m. Generalnie dla dziecka, osoba dorosła może mieć problem ze spaniem na tym łóżku. kkk_k napisała: > mam pytanie, na fotkach widać że mieliscie dostawkę, możesz mi napisać czy to > było łóżko składane, fotel czy sam materac... Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.03.09, 12:26 Dzięki - przekonałaś mnie :-) Jadę na tydzień 28.03 z Alfa Star Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.03.09, 13:40 basty41 napisał: > Dzięki - przekonałaś mnie :-) Jadę na tydzień 28.03 z Alfa Star Witam. Czy lecisz bezpośrednio do Marsa Alam czy do Hurghady z dojazdem autobusowym do MA? Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 08.03.09, 18:20 Alfa ma loty bezpośrednio do Marsa. Na lot do Hurghady i jazdę autobusem nie zdecydowałbym się :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 15:19 Basty41 spotkamy się już w sol y marze na plaży. Z Twoich postów wynika, iż jesteś z Trójmiasta. My wybraliśmy wersję hardcorową- czyli przejazd do Warszawy pociągiem, wylot o 21,30. Hardcore jest zdecydowanie tańszy ;), napisz, proszę, od kiedy alfa lata do marsa? na stronie cały czas jest info - hurgada i transfer do marsa. Pozdrawiam bardzo serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 15:35 Na stronie alfy, wybierając konkretny termin jest podany lot do Marsa. Nie wiem od kiedy ale patrzyłem od 14 marca na pewno. Ja wylatuję 28.03, 8.05 do Marsa el Alam , wylot z Masa el Alam 14.45( mam potwierdzenie rezerwacji). Nie wiem gdzie wyczytałeś, że alfa lata do Hurghady??? Jedziecie też z Alfy?? Wyloty o 21.30 ma Itaka ( zresztą tez do Marsa), i z tego co porównywałem Alfa jest jednak tańsza :-) Pozdrawiam P.S. nastawiacie sie na "snurkowanie"? Macie już jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 16:54 na Sol Y Mara choruję od powrotu Scorpio :) 2 tygodnie z Itaką w solymarze to 2870 za osobę. O tym, iż alfa lata do Hurgady, a nastepnie przewozi klientow do Marsa wyczytalam na forum -ale ja lecę z Warszawy, jak już wiadomo z Itaki ;). To będzie nasz 3-ci pobyt w egiptowie. Była Taba - urocze miejsce, Sharm - paskudztwo, teraz Marsa. Jesteśmy snurkami, ja jako zmarźluch kupiłam długą piankę, krótką biorę na zapas. Zamierzamy pojechać do Luksoru i popłynąć do Dolphin House. Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 17:05 i się poprawię - Alfa z Gdańska lata do Hurgady, a potem transfer, ze stolycy oczywiscie do Marsa prosto :) Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 17:32 I z Wrocławia Alfa lata do Hurghady, a potem autokarem do Marsa - lecę tak w czerwcu:) W sumie wolę tak, niż tłuc się do Warszawy, potem z przylotem jest fajnie - może i trochę męczący dojazd na lotnisko, ale wysiadam z samolotu i za pół godziny jestem w domu - nie muszę jechać prawie 400 km.... Raaaany - już nie możemy się doczekać!:) Napiszcie, ja tam z Alfy było w Sol Y Mar Abu Dabbab - jakie pokoje, rezydent i w ogóle:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bwcloud Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 24.05.09, 13:29 Czy może ktoś mi napisać jak wygląda pokój z dostawką,czy basen jast ze słodką wodą wylatuję z mężem 27 czerwca Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 18:16 niestety - nie mogę wziąć teraz dłużej urlopu, więc tylko jeden tydzień :-( Ja też należę do "ciepłolubnych". Myślisz, że woda będzie chłodna? Ponieważ pływam też na windsurfingu mam krótką piankę - myślisz, że powinienem ją wziąć? Jeszcze nigdy nie snurkowałem na rafach - może jakieś wskazówki lub pomoc na miejscu? :-) Dophin House też mamy w planach. Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 20:50 Jestem wyjątkowym zmarźlakiem i chudzielcem, dlatego muszę mieć piankę, by po 15-tu minutach nie wychodzić z wody. Woda powinna mieć około 23-24 stopnie - i tu już sam możesz zdecydować, czy pianka potrzebna. Trochę miejsca zajmuje i najwyżej przeleci się na marsa. Lepiej chyba mieć pod ręką niż nie mieć. Najcudowniejsze stworzenia można spotkać rano, a wtedy może być chłodno. Zimne prądy i parzące cudaki też się zdarzają. Wskazówki i pomoc na miejscu oczywiście :), podstawowych rzeczy o snoorkowaniu dowiedziałam się z forum, a reszta to nieprzecenianie swoich możliwości oraz umiejętności i przede wszystkim zdrowy rozsądek. Sprzęt abc zakupiony? Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 09.03.09, 21:31 Tak, zdrowy rozsądek to podstawa. Bawię się od lat w sporty wodne (windsurfing, narty wodne)i wiem, że rozwaga musi być na pierwszym miejscu. Kilka lat temu miałem parę zejść pod wodę z butlą, na Lanzarote - przeżycia cudo ale snurkowania jeszcze nie. Też dużo czytałem na forach i w necie (www.nurkomania.pl - strona z wieloma praktycznymi i teoretycznymi wskazówkami - tam dowiedziałem się nieco o sprzęcie, technikach pływania itp. - już trenuje na basenie :-) )Teporetycznie tez czytałem o Marsa - południowa część zatoki ciemniejsza ale ładna, północna jasna, a pośrodku żółwie i dugongi, ale nigdy nie pływałem wśród raf, więc jestem kompletnie zielony jak to będzie wyglądało w praktyce. Krótka pianka i 2mm grubości nie waży dużo, a faktycznie jeśli rano jest chłodniej, to może się przydać. Warto posłuchać kogoś kto ma doświadczenie tym przyjemniej, kiedy chce się nim podzielić :-). Sprzęt - no właśnie, wyboru dużego w klasie "economy" nie ma, tym bardziej, że trzeba sprzęt przymierzyć. Coś tam namierzyłem i w tym tygodniu nabędę drogą kupna :-)Mam do wyboru Aqua speed, cressi lub imersion - mały wybór teraz w standardowej wielkości "kopytka" ale dam radę - to mój debiut, więc od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 10.03.09, 09:57 Pływanie wśród raf...według mnie: nie dotykać, pilnować fali, by nie rzuciła Cię na rafę, nie drażnić cudaków, nie karmić cudaków, gdy słyszysz brzęczenie w wodzie - obrócić się, sprawdzić i wynurzyć - zapewne motorówka. Co do sprzętu :) "markową" to mam tylko maskę, bo według nas to najważniejsza część abc, płetwy kupione w tesco, pianka w kauflandzie, rurki w kauflandzie :). W marcu pozostaje Ci tylko sklep specjalistyczny, bo w sportowych wiszą nędzne resztki. Pomimo "marnego" pochodzenia płetw i rurek:jestem z nich zadowolona, co prawda nikt nie pieje z zachwytu na ich widok, jednak doskonale sprawdzają się w morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 10.03.09, 14:15 Witaj Jasne, sprzęt - nie obraz - nie musi być ładny :-) Znalazłem jedyny w Warszawie sklep internetowy, w którym właściciel podchodzi do kupna sprzętu profesjonalnie - umówiłem się, że będę mógł w sobotę podjechać i poprzymierzać (i tak jadę do rodziny więc dobrze się złożyło). Zgodził się nawet zdekompletować zestaw, gdyby była taka potrzeba - również polecał, aby maska była klasę lepsza od płetw i fajki - na moim początkującym poziomie :-). W necie różnie piszą na temat masek - jedni chwalą z jedną szybą inni piszą, że lepsze są z dwoma. A Ty masz z tym jakieś doświadczenia? Znalazłem dwie stronki z pogodą w Marsa ( alebo na Marsie - hihihi)- dziś jest 23 stopnie i wiatr 23km/h to około 4 w skali Beauforta - czy przy takim wietrze da się snurkować? Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab do basty41 10.03.09, 17:52 Nie mam pojęcia, jak wygląda 4-ka na marsie. Warunki do snoorkowania sprawdzam następująco: idę na plażę, wchodzę do morza, widać coś - płynę, mętna woda - wychodzę lub chwilę się taplam. Do tej pory nie miałam okazji pływać przy wysokich falach. Myślę, że doświadczeni egiptomaniacy, którzy mają wiedzę odnośnie skali Beauforta - mogą coś podpowiedzieć. Co do maski:sama mam 2 szkiełka, innej nigdy nie miałam-zatem nie porównam. Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.03.09, 08:28 Czy ktoś wie, gdzie na miejscu i u kogo wykupić można wycieczkę do Dolphin House i na Wyspy Qulaan? Odpowiedz Link Zgłoś
taliaq Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.03.09, 09:11 Chyba będziesz musiał uśmiechnąć się do rezydenta Itaki. Na miejscu podobno nie ma żadnych lokalnych biur. Odpowiedz Link Zgłoś
gwand Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.03.09, 15:56 Wrócilem w niedziele z tego hotelu- niestety z itaki nie mozna było kupic tych wycieczek ponieważ nie było wymaganej liczby chetnych.Kupiliśmy "u Włochów" czyli w Columbus Club- biuro organizujące przyjazd Włochów do tego hotelu- pierwsze pomieszczenie przy gł wejściu do hotelu po drugiej stronie niz recepcja. Wyjazd b. udany, jeden z pilotów opiekujących się na statku mówił do nas po angielsku Koszt wyjazdu spory- 2 osoby 170 $ ( w Itace podobnie) Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.03.09, 22:19 Witam !!! Planuję z Alfa Star tydzień urlopu w Sol y Mar Abu Dabbab i najbardziej zależy mi na tym, aby nie zmienili mi hotelu. Czy zdarzają się przypadki zmian hoteli w tym miejscu, jakie pokoje biuro ma przydzielone i czy jest jakiś sensowny rezydent - chodzi mi o ewentualny zakup fakultetów. Które z miejsc robi większe wrażenie widokowe: Dolphin House Reef czy Wyspy Qulaan - nie chodzi mi tylko o rafy, ale także o to, co można zobaczyć nad wodą i czy rzeczywiście są duże szanse na zobaczenie delfinów na Dolphin House ? Chciałabym zakupić tylko jedną z tych wycieczek i nie wiem, na którą się zdecydować - nastawiam się bardziej na snurkowanie jak nurkowanie głębinowe. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzieczna !!! Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.03.09, 06:41 Witaj 170$ za dwie osoby to koszt Dolphin House i wysp Qulaan? A jakie wrażenia z pobytu, z wycieczek, hotelu? Czy było mało Polaków i dlatego nie było frekwencji na wycieczki, czy nikt się z hotelu nie ruszał? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gwand Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 13.03.09, 16:00 My bylismy na Qulaan za 170 $, Dolphine House jest za te same pieniadze- ale nie bylismy. Na wyspach sa 3 zejcia do wody po okolo 45-60 min każde ,statek zakotwicza przy różnych rafach- raz jest to ściana wys.20 m z ogrodami korali, innym razem przy nieweilkiej głebokości ale za to z duża ilościa ryb. Nas łacznie było na statku 15 osob- 2 przewodników płynie na poczatku 7 osobowych grupek nurkując pokazuje na co zwrocic uwagę. Same wysepki niewiekie ale tworzą sie wokól nich laguny z piasku otoczone rafami - fantastyczne widoki i potem zdjęcia. Sam hotel jest b.przyzwoity ,najlepsza przyhotelowa rafa w tej okolicy, dobra kuchnia robiona troche pod włochów ale to dobrze bo oni sa wybredni jezeli chodzi o jedzenie. Polaków jest sporo ale widać wola wycieczki do luxoru i asuanu, lub sa nurkami i po poprostu nurkuja a nie snorkuja. Pokoje są juz porozdzielane przy przyjeździe w nocy (przynajmniej z Itaki)ale mysle że nie ma problemu z ich zamiana gdyby cos nie grało. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.03.09, 11:33 Właśnie Alfa zmieniła godzinę wylotu z Marsa na 01.05 w nocy. Czy ktoś wie, ile trzeba "dać" w recepcji za przedłużenie pokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.03.09, 12:18 No właśnie poruszyłam już ten temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=79396366&v=2&s=1 I okazuje się, że gwarantują pobyt w pokoju do końca (czyli rozumiem, że do czasu wyjazdu z hotelu na lotnisko) - tak poinformowano w Alfie mnie i inne osoby ! Ale powiedzieli, że i tak te godziny mogą się jeszcze zmienić i trzeba sprawdzać informację 24 h przed wylotem ... Tylko, jak zaczną je zmieniać, żebym zdążyła dojechać z Wrocławia do W-wy na czas ;))))))) Standard - realia wakacji z polskim biurem podróży - zapomniałam już jak to jest ... ale szybko zaczynam sobie przypominać ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.03.09, 13:02 dzwoniłem dzisiaj do Alfy - mnie poinformowano, że doba kończy się o 12.00 - niestety :-( Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.03.09, 15:10 A to ciekawe, ja dzwoniłam i do biura w Radomiu i dostałam info, że do końca, wzięłam od pani imię i nazwisko, żeby nie było. Potem dla pewności zadzwoniłam jeszcze na infolinię i też dostałam info, że do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 16.03.09, 22:01 No i skończy się tak, że wrócimy wszyscy jednym samolotem...i alfa i itaka :) Jak pisali szczęśliwcy, którzy byli w sol y mar - 20$ pozwalało przedłużyć pobyt w pokoju do godziny 24-ej. Wszystko i tak okaże się na miejscu. Alfa 3 lata temu zmieniła mi nie godziny wylotu, a dzień wylotu. Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.03.09, 15:13 Wyjaśniałam sprawę jeszcze raz i tym razem dostałam informację pisemną, że doba nie będzie przedłużona i wykwaterują nas o 12:00. Nie zamierzam tego tak zostawić, ponieważ niezgodne z prawem jest przesunięcie dnia wylotu i nie zagwarantowanie dłuższego pobytu w hotelu. To nie jest tylko zmiana godzin, ale zmiana daty! Nie należę do malkontentów, którzy tylko szukaja pretekstu do narzekania, ale nie możemy sobie pozwolić na takie traktowanie nas przez biura w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.03.09, 15:30 No to dziwne, bo do mnie właśnie przyszło pisemne potwierdzenie, że do dnia 19.04 do godz. 12.00 mamy zapłacony pokój więc do wieczora - czasu zbiórki 18.04 możemy spokojnie w nim przebywać ;) Zamierzam się trzymać tej pisemnej informacji, a Ty może spróbuj powołać się na to moje pismo i zapytaj ich jeszcze raz. Co za rozbieżności - jestem w szoku !!! Pozdrawiam !!! P.S. Sprawdźmy jeszcze raz - wylatujemy 11.04.2009 godz. 19.30 z Warszawy bezpośrednio do Marsa, powrót - 19.04.2009, godz. 01.05 ??? Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.03.09, 16:44 Oby tak było :-)Ale: - w ofercie masz 7 noclegów i nie ważne o której przyjedziesz i o której odjedziesz :-( - więc de facto pokój masz już od 11.04 i do 18.04. - liczy się niestety doba hotelowa a nie godzina przyjazdu i wyjazdu - gdziekolwiek nie pojedziesz, z biurem, czy nie, doba hotelowa jest doba hotelowa. Mimo wszystko miłych wrażeń :-) Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.03.09, 17:00 Faktem natomiast jest to, że godziny wylotów i przylotów są delikatnie mówiąc upierdliwe. Do tej pory wykupowałem wycieczki z niemieckich biur (TUI i Neckermann) z wylotami z Berlina i nie pamiętam aby kiedykolwiek były takie "ekstremalne" godziny wykotów. Poza tym pierwszy raz będę sobie musiał robić kanapki na podróż samolotem - hihihi. Cóż, coś za coś. :-)Wszystko jest tylko kwestią świadomego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 17.03.09, 19:23 alex77, czy dostałaś to pismo bezpośrednio od Alfy? Ja dzisiaj rozmawiałam z 2 kobietami z Alfy, m.i.n z tą która wczoraj mi powiedziała, że doba jest przedłużona i dzisiaj mi napisała, że pewna informacja to to, że tylko do 18.03. do 12:00 mamy pokój. No po prostu zabiłaś mnie teraz swoją wypowiedzią :) Czy oni są normalni w tym biurze? Czy byłabyś tak miła i przesłała mi na priv to pismo, żebym mogła ich zapytać o co w końcu chodzi, jak chcesz wykasuj swoje nazwisko, żebym czymkolwiek mogła się podeprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.03.09, 09:53 Tak - pismo otrzymałam bezpośrednio z Alfy. Wyślę Ci je wieczorkiem, bo ściągnęłam tego maila na outlooka w domu. Będzie tam także osoba, od której otrzymałam tą wiadomość. Jak możesz, to podaj mi tego swojego gazetowego maila, bo lepiej mi wysłać bezpośrednio, jak przeklejać i wysyłać ze strony gazety.pl. Do basty41: Zdaję sobie sprawę, że mamy 7 noclegów, że doba hotelowa to doba hotelowa i że ciężko jest zgrać godziny przylotu/wylotu z hotelem. Niemniej jednak przesuwając godziny lotów o praktycznie 12 godzin, pozbawiając nas przy tym połowy pierwszej doby (dnia) na miejscu, uważam, że należy się jakaś rekompensata ze strony BP. Jeśli trzeba będzie się wyprowadzić o 12.00 (18.04), bez pokoju zostajemy do ok. 21-22.00 (tj. 9-10 godzin) :( po tym czasie dchodzi jeszcze z 2 godziny jeżdżenia po hotelach i zbierania ludzi na lotnisko + 2 godziny na odprawę no i lot - 4,5 ... Wyprawa jak na Karaiby !!! Rozumiem, że niekiedy zdarzy się sytuacja, że trzeba poczekać 2-5 godzin, bo loty z hotelem nie są zgrane, ale bez przesady ... Jeśli dopuszczają ewentualność tak drastycznych zmian godzin lotów, niech wkalkulują sobie w cenę dodatkową dobę, albo niech nas chociaż poinformują o możliwości dopłacenia do pokoju tak, aby zostać w nim do końca. Do tej pory nikt z Alfy nie poinformował mnie o tego typu dodatkowych kosztach, a przecież mogę być na nie nieprzygotowana (nawet na 20 czy 40 €) i co wtedy ??? Siedzimy na walizkach 10 h w recepcji ??? A co z AI ? A już w ogóle przekazywanie klientom skrajnie różniących się informacji pozostawiam bez komentarza ... Może jestem naiwna w tym, co napisałam, ale też do tej pory lataliśmy z helmutowa i ciężko jest jest się przestawić na polskie realia ... Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.03.09, 10:27 Masz rację. Ja też do tej pory wyjeżdżałem z Berlina ale teraz, przy tych cenach, nie stać mnie już na taki luksus. Dlatego też polskie BP. Nieuczciwe (ale nie do wygrania) jest to, że tak drastyczna zmiana nastąpiła po tym jak wykupiłem już wycieczkę. W momencie decyzji miałem wybór w tej samej cenie z Alfy i Itaki. Wybrałem Alfę ze względu na przyjaźniejsze godziny lotów - i pudło :-( Tak jak pisałem wcześniej - świadomy wybór polskiego BP. Nie będę się napinał i psuł sobie z tego powodu nastroju przed, w trakcie i po urlopie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 18.03.09, 19:03 Dzięki alex77, mój mail to po prostu missundaztood(małpa)gazeta.pl Dzisiaj na stronie Alfy pojawił dopisek przy powrocie 19.04, że wykwatorewonie o 12:00 18.04. Po prostu jakaś masakra z tą ich informacją :/ Wysłałam dzisiaj poleconym reklamację, zobaczymy co odpiszą :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.03.09, 16:53 No niestety - i ja dzisiaj dostałam potwierdzenie o wykwaterowaniu z pokoju 18.04.2009 o godz. 12.00 ;( Dostałam także informację, iż przedłużenie korzystania z pokoju o 6 godzin tzw. DAY USE kosztuje 20-30$/os. Chęć wykupienia takiej opcji trzeba zgłosić po przyjeździe przy zakwaterowaniu w hotelu. Czy ktoś, kto był już w hotelu może się na ten temat wypowiedzieć ? Czy rzeczywiście ta opcja tak wygląda i czy np. nie odmówią nam przedłużenia doby hotelowej ze względu na brak miejsc ? Myśleliśmy też o rezygnacji, ale koszty są zbyt duże - 900,00 zł trzeba oddać Alfie - za co ??? Za taką rewalacyjną obsługę !!! Więc nie oddajemy i lecimy ... ostatni raz z tym biurem ! Będę wdzięczna za wszelkie informacje ! Odpowiedz Link Zgłoś
sara981 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.03.09, 18:15 Nie chcę bronć biura Alfa Star, ale wykwaterowanie z pokoi o godz 12:00 jest standartem który obowiązuje we wszystkie biurach pdróży. Uwierz byłam z Orbisem, Neckermanem i również przy późnych wylotach musieliśmy sobie przedłużać dobę hotelową za drobną opłatą. A dla ścisłości to w umowie jest zapewne napisane że pierwszy i ostatni dzień jest dniem podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
missundaztood Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 19.03.09, 19:29 sara981, my o tym dokonale wiemy, ale mamy pretensje po pierwsze, że biuro nam podawało błędne informacje-raz, że nam zapewniają przedłużenie, a raz że nie. Poza tym bez naszej zgody przesunęli wylot na dzień później niż było to w umowie, to już nie jest przesunięcie godzin, tylko dnia wylotu. Jest to zmiana istotnych warunków umowy wg. ustawu o uslugach turystycznych i powinni nas zapytać czy to akceptujemy czy chcemy zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
maga299 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 21.03.09, 17:52 Witam,czy przy wykwaterowaniu z hotelu dopisuja jakies kosmiczne kwoty do rachunku?Bo jakos tego nie doczytalam na forum.A propo wykwaterowania my jedziemy z Itaki ,wykwaterownie mamy ponoc o godz 22,tak poinformowala nas pani przy kupnie wczasow,ale pozyjemy zobaczymy.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.03.09, 14:00 To prawda, sprawdziłam sytuację w Itace, kiedy w Alfie panował bajzel związany z wykwaterowaniem 18-19.04. I co nie można ?????? Można przedłużyć dobę do wieczora, tylko wszystko zależy od podejścia do klienta i spojrzenia na sytuację długofalowo, a nie tylko przez pryzmat jednej sprzedanej wycieczki ... Żałuję trochę, że nie poczekałam na lasta, bo nasz hotel kosztuje teraz w Itace tyle, co dałam za niego w Alfie, a muszę sobie jeszcze zrobić dopłatę do pokoju, żeby zostać w nim do wieczora ... Następną abstrakcją, z którą pierwszy raz się spotykam jest to, że jeśli doba hotelowa kończy się 18.04 o 12.00, kończy sie także AI i nie mamy możliwości korzystania z niego do czasu wylotu, pomimo, że 11.04 (planowany czas przylotu) nie korzystamy z hotelu, jedzenia i picia. Jest to dla mnie dość dziwna sytuacja, bo rozumiem - doba hotelowa dobą hotelową, ale latając z TUI pomimo, że doba kończyła mi się o 12.00, korzystałam z AI do czasu wylotu (analogicznie, w dzień przylotu nie korzystaliśmy z jedzenia i picia więc nie tracili na tym, kiedy wykorzystaliśmy AI przy odlocie) !!! basty41, przecieraj szlaki z Alfą i odezwij się koniecznie po powrocie !!! Pozdrawiam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.03.09, 14:19 Witaj Ja już w "blokach startowych" :-) I tak jak pisałem wcześniej - mam gdzieś Tę Alfę, Itakę i wszystkie inne BP. Zdaję sobie sprawę z tych wszystkich niedogodności ale nie zamierzam sobie psuć humoru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.03.09, 14:45 To w takim razie bardzo udanego urlopu życzę !!! Niech się hotel, biura sprawdzą a i dugong nie zawiedzie ;) Mam do Ciebie wielką prośbę, może sam będziesz korzystał z fakultetów do Dolphine House lub na Wyspy Quallan, jeśli nie, to zorientuj się w cenach, jeśli możesz. Nie wiem, czy to w końcu trzeba kupować u rezydentów czy w bazach nurkowych i czy w ogóle odbywają się te wycieczki ... Interesuje mnie też pływanie z akwalungiem ale z instruktorem. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie informacje, a przede wszystkim te organizacyjne - hotel, pokoje, przedłużenie doby, AI, itp. ;) Z góry dzięki i wysokich lotów życzę ;))) Pozdrowionka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 25.03.09, 06:44 Witaj Dolphin... - tak Wyspy... - tak Nurkowanie... - tak dlatego też będę znał ceny i po powrocie podzielę się wiedzą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
darrek4 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.03.09, 14:12 maga299 napisała: > Witam,czy przy wykwaterowaniu z hotelu dopisuja jakies kosmiczne kwoty do > rachunku?Bo jakos tego nie doczytalam na forum.A propo wykwaterowania my > jedziemy z Itaki ,wykwaterownie mamy ponoc o godz 22,tak poinformowala nas pani > przy kupnie wczasow,ale pozyjemy zobaczymy.Pozdrawiam Witam. Odnośnie tego wykwaterownia ja usłyszałem że jest o godz. 20-tej (także Itaka z oferty letniej)a przedłużenie do 24-tej kosztuje ok.20$/pokój. Kiedy lecicie: w kwietniu czy później? Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
maga299 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 24.03.09, 18:03 Witam.Jak,bedzie z doba hotelowa to zobaczymy dopiero na miejscu bo z tego co widze to kazdemu mowia cos innego,wrazie co 20$ to nie taka tragedia za przedluzenie doby.My lecimy od 18.04 do 03.05,malzenstwo 30-to latkow.Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
joa24nne Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 12.04.09, 20:30 Witam wszystkich. Ja do Sol Y Mar Abu Dabbab jade 15. 08. Boże chyba w życiu się nie doczekam! Przeczytałam pól tego forum ale wiecej nie dałam rady. Bardzo cennych infrmacji wszyscy udzielacie i bardzo mi sie to przyda. Chciałabym jeszcze wiedzieć czy obsługa zaczepia kobiety? Bo nie raz już byłam w Afryce i tam zawsze zaczepiali takimi tekstami jak `czesc skarbie` `kocham cie` itp. Bardzo to irytujace. czy w tym hotelu tez tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
walet Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 14.04.09, 01:48 Tak ,zaczepiają. Szczególnie uważaj na kelnera ( brunet, ciemna karnacja,niewysoki ale bardzo przystojny )obsługującego zupy w głównej restauracji, także na barmana z baru plazowego ( wysoki, szczupły ale dobrze zbudowany) oraz na animatora z Jamajki ( umięśniony , ciemny , błyszczy się ). Po polsku mówią słabo : "kocham cie" ,"dobra, dobra zupa z bobra","jak się masz Stasiu" to chyba wszystko co umieją ; ale właściwie teraz to może nawet już więcej bo to już rok mija od czasu kiedy z przyjacielem tam byliśmy dwa tygodnie . Ogólnie bardzo mile miejsce . Pa ! Odpowiedz Link Zgłoś
n.1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.04.09, 00:31 witam. mam 2 treściwe pytania i w miarę możliwości proszę o pomoc. 1. czy są pokoje w których jest łóżko "małżeńskie" a nie dwa łączone ? 2. czy w łazience jest wanna i prysznic czy wanna albo prysznic i zależy od szczęścia na co się trafi? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
chudyolek Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.04.09, 08:39 1. w pokoju łóżko małżeńskie 2. wanna i prysznic (2 w 1)+ w promocji obrzydliwa zasłonka pokoje, które widziałam miały właśnie taką kombinację - w budynkach 10.. oraz 31.. Odpowiedz Link Zgłoś
alex77 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 29.04.09, 08:57 Myśmy mieli w pokoju 2 łóżka złączone ze sobą - na kółkach. Każde z osobną pościelą. Co do łazienek, to wanna + nieruchomy prysznic, który wyprowadzał mnie z równowagi, bo ciężko było spłukać wannę po kąpieli. Stan załonki był w miarkę OK, ale łączenia wanny i kafli, fugi zaczynają już powoli zachodzić kamieniem i pleśnią, jak to w hotelach "wakacyjnych" bywa. Ale nie jest źle, bo póki co - hotel ma 3 lata i nie jest jeszcze mocno zużyty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
n.1 Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 02.05.09, 01:32 hehe, no tak. dwie odpowiedzi i obie rozne :) moze ktoś więcej się wypowie na ten temat? Trzeba korumpować zeby dostac duże małżenskie łozko ? mial ktos taka sytuacje ? Odpowiedz Link Zgłoś
3590a Re: Sol Y Mar Abu Dabbab 05.05.09, 09:13 Witam,mam pytanko czy na terenie hotelu mozna kupic papierosy? jezeli tak to jakie ceny Odpowiedz Link Zgłoś