Dodaj do ulubionych

ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!!

22.07.09, 19:15
Witam.
Kilka dni temu wróciłam z Sol y Mar Abu Dabbab. Wyjazd wykupiony
jako last minute w biurze Itaka. Mimo wielu obaw zaryzykowałam i...
REWELACJA.
Lot obsługiwany przez Travel Service, nowy Beoing 737-800 bez
opóźnien.
Po odprawie na lotnisku szybki, bezpośredni transer do hotelu i
tam kolejna miła niespodzianka... dostalismy pokoje na piętrze z
bezpośrednim widokiem na morze(bez jakichkolwiek $ w paszporcie).
Rezydentem na miejscu jest P. Alina miła, sympatyczna i kompetentna
dziewczyna, która stara sie pomóc w miare swoich mozliwości.
Jeżeli chodzi o powrót to tez bez zastrzeżen, wszystko bardzo
sprawnie zorganizowane.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące Sol y Mara i samego pobytu
to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pinon76 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 23.07.09, 01:19
      Super, że tak wszystko poszło dobrze. My po wylądowaniu w marsa
      spędziliśmy prawie godzinę przed budynkiem lotniska w 40st
      upale,ponieważ przed nami wylądowały 3 samoloty i tak sprawnie
      odprawiali wszystkich, że poprostu nie mieściliśmy się w budynku.
      Powrót-mimo, że nie mierzyli nam już temp to również musięliśmy
      czekać przed budynkiem lotniska, z tym że już tylko pół godziny :))
      Ot takie to lotnisko na marsie :))
    • ap_3 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 10:40
      A jak oceniasz przewoźnika Travel Service - obsługa, catering etc.?
      Z góry dziękuję za info.
      Pozdrawiam
      • szisza741 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 11:36
        Jeżeli chodzi o przewoźnika również wszystko ok. Limit bagażu
        głównego 20kg. Duży w miarę nowy samolot, czeska obsługa bardzo
        miła. Catering oczywiście płatny, ceny porównywalne z innymi
        przewoźnikami(można płacić w złotówkach, euro i dolarach). Sam lot
        przebiegał bardzo spokojnie, lądowanie ok.
        Miłego wyjazdu.
    • 4lata Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 13:29
      a ja juz za niecały miesiąc będę sobie leżała na tej boskiej!!!
      plaży wśród opalonych Włochów:)))powiedz mi tylko na jakich
      fakultetach byłaś, co polecasz?
      • miriam_73 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 13:31
        A tam za miesiąc... ja za 7 dni ;-)
        • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 13:37
          Oraz ja :)Do rozpoczęcia operacji "Dzień żółwia" pozostało jakieś 7 dni, 17 godzin 33 minuty i 17 sekund.
          • walet "Dzień żółwia" 24.07.09, 16:02
            Właśnie wrócili znajomi z Abu Dabbab ,
            kompletnie rozczarowani .
            Wszystkie żółwie , w ślad za dugongiem , wyniosły się z zatoki :(
            Na łączce zostały już tylko dwie guitarfish .

(podobno żółwie widuje się teraz na rafie hotelu Resta Reef )

Pozdrawiam

(: meławotraŻ .sP
            • quinnmallory Re: "Dzień żółwia" 24.07.09, 16:36
              walet napisał:

> Właśnie wrócili znajomi z Abu Dabbab ,
              > kompletnie rozczarowani .
              > Wszystkie żółwie , w ślad za dugongiem , wyniosły się z zatoki :(
              > Na łączce zostały już tylko dwie guitarfish .
              >
              > (podobno żółwie widuje się teraz na rafie hotelu Resta Reef )
              >
              > Pozdrawiam
              >
              >
              >
              >
              > (: meławotraŻ .sP

I hope so... :)
            • chudyolek Re: "Dzień żółwia" 24.07.09, 16:53
              nie dziwi mnie to, że żółwie uciekają...ten oszalały tłum w
              kamizelkach, chlapiący płetwami na oślep, panowie z aparatami,
              którzy muszą zrobić zdjęcie żółwiowi z odległości 15 centymetrów,
              wszyscy muszą dotknąć żółwia...a że pływanie to nie jest
              najmocniejsza strona tego tłumu, to by poprawić maskę należy stanąć
              na rafie, ewentualnie się przytrzymać...może wrócą? w grudniu?
              żółwie oczywiście, a nie chlapacze...
              • chudyolek Re: "Dzień żółwia" - do Waleta 24.07.09, 16:56
                :) nie żartuję
                • quinnmallory Re: "Dzień żółwia" - do Waleta 24.07.09, 18:01
                  Wiesz, ja też nie urodziłem się delfinem, więc pływam jak pływam. W kontakcie z
                  przyrodą staram się jednak używać mózgu.
          • amat1 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 16:17
            Ale Wam fajnie !!! Życzę zimnych drinków bo temperatury ekstremalne :)
            Dobrze że wiatr się trochę uspokoił, będzie fajne pływanie
            www.club-mistral.com/en/destinations/home/23/webcam
      • szisza741 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 24.07.09, 16:48
        Jeżeli chodzi o fakultety, to osobiście polecam zimowe miesiące.
        Zarówno w Luksorze jak i w Asuanie jest teraz baaaaaardzo gorąco.
        Safari da radę, delfinów nie było ale za to polecam fajną wyprawę na
        quady - troszkę adrenalinki plus piękne widoczki. Wyjazd z hotelu ok
        17-stej powrót ok 21. Wyprawa organizowana jest przez takiego gościa
        z dredami który krąży po plaży (współpracuje z Itaką).
        P.S. trzeba pamiętać o chustkach na twarz(bardzo sie kurzy) i jakiś
        napojach.
    • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 25.07.09, 18:08
      A "Dzień żółwia" już za 6 dni, 13 godzin, 1 minutę i 9 sekund.
      • miriam_73 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 25.07.09, 19:01
        Quinn, bedziesz nurkować?
        • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 25.07.09, 19:04
          Nie, no coś Ty? Boję się wody!
          Pewnie, że spróbuję. Mam nadzieję, że się nie utopię od razu :)
    • miriam_73 Pytanko do Sziszy 25.07.09, 19:05
      1. że w hotelu można sobie "pofajkować" to wiem - tylko gdzie i za ile?
      2. czy zauważyłaś może, czy gdzieś w hotelu jest jakiś kącik z książkami? Chodzi
      mi o to, że już w kilku hotelach w jakich byłam była np. szafka z książkami przy
      basenie głównym i jak ktoś miał ochotę to mógł sobie wybrać coś i zabrać do
      czytania (w różnych językach). Sama zostawiłam już w ten sposób kilka swoich
      paperbacków bo mi się nie chciało tego targać do domu. Pytam, bo limit bagażu
      jest mały więc jeśli się da to chętnie zrezygnuję z książek. Widziałaś może coś
      takiego?
      • walet Re: Pytanko do Sziszy 25.07.09, 23:06
        Kącik czytelniczy jest w holu głównym , w części przeznaczonej
        na ogłoszenia biur podróży . Na długim blacie ,gdzie można
        zostawiać "literaturę" nie wiedzieć czemu , przeważają publikacje polskie ,
        z których "Zycie na Gorąco" z poprzedniego tygodnia wydaje się pozycją
        najbardziej ambitną.
        Jak będziesz mieć szczęście napotkasz polską pozycję książkową
        w drodze na plażę , po prawej stronie, na regale blisko ogródka dla maluchów.
        Przyjemnej lektury:)

• miriam_73 Re: Pytanko do Sziszy 26.07.09, 09:41
          akurat niekoniecznie potrzebuję polskie, raczej angielskie lub niemieckie ;-)
          • kkk_k Wróciłam wczoraj... 26.07.09, 10:32
            Kącik jest wielojęzyczny...

Żółwie są i to dwa duże i jeden mały... najlepiej poświęcić się troszkę i wstać
            koło 6-7 rano. Wtedy widoki pod wodą niezapomniane.
            Trzeba tylko wtedy uważać na obsługe gdyż plażować można od 8 rano i jak sie coś
            zostawi na leżakach to zabierają.
            Mój mąż pływał sobie na drugą stronę zatoki za takie niebieskie łódki i mówi że
            widoki nieziemskie.
            Proponuje zabrać ze sobą kilka plastikowych butelek bo woda z dystrybutora ale
            można nalewać.
            Co do pokoi... czyste.. a co do tych w widokiem na morze to są w standardzie dla
            Polaków. Ja miałam pokój tuż przy basenie, trzy kroki od stołówki ze względu na
            wózek bo te pokoje z widokiem na może dojście na basen mają po mega wielkiem
            ilosci schodów.
            W razie pytań pomogę..

Hotel polecam i pewnie tam wróce..

co do snurkowania... na hotelowej plaży jest piaszczyste zejście do morza i po
            prawej stronie rafa.po lewej zaś kawałek w głąb jest łączka z żółwiami.
            • aksas Super Super Super 27.07.09, 12:45
              Bardzo polecam, rafa nieziemska, pierwszy raz zalozylam na siebie maske i rurke
              i....juz pierwszego dnia widzialam zolwia, jak ktos sie boi to mozna wypozyczyc
              kapok i dalej w dluga!!! Rafy sa dwie jedna od razu z plazy a do drugiej mozna
              dojsc 5 min i wejsc z brzegu lub doplynac w strone lodek wlasnie!!!
              Polecam wycieczke na delfiny, choc ich nie widac to przewodnik oswoil mnie z
              rafa, samemu tak trudno sie rozeznac, a on mi pokazal co wolno czego nie co
              zrobic jak sie cos zlego zaczyna dziac.
              Hotel super czysty ladny animacje ciekawe i sporo zabawy. Jedyna co mi
              przeszkadzalo to to ze pracuja bardzo wolno ciagle zartuja i ciezko jest sie
              dogadac ale w koncu otrzymuje sie co sie chce. drzwi balkonowe naprawili nam po
              tygodniu ale bezpieczenstwo na wysokim poziomie!!!
              Stol do ping ponga zepsuty podobno ktos jedzie z hurgady z czescia chyba na
              wielbladzie przez sahare!!! HAHAHAHHAHAH!!!
              Polecam super safari z iitaki dobra zabawa!! Luksor latem to przesada!! Ja
              strasznie to znioslam, warto zobaczyc ale tylko dla twardzieli!!!
              Na wszelie pytania odpowiem z przyjemnoscia
              Pozdrawiam
              Asia (Diva dla znajomych z forum)
              • 4lata Re: Super Super Super 27.07.09, 16:54
                ja mam pytanie...czy jest siłownia i w jakim stanie i czy
                przeładowana?
                • aksas Re: Super Super Super 27.07.09, 23:05
                  Silownia jest w nienajepszym stanie jedna bieznia rowerek i pusta z reguly i
                  jakies sztangi i ciezarki ale ja sie na tym nie znam, ale jest i pusta wiec nie
                  ma problemu!!
                  Asia
                • trevally Re: Super Super Super 28.07.09, 11:56
                  Siłownia bezpłatnie, pusta, niemal nikogo nigdy nie ma. Dwie maszyny
                  w zdezolowanym stanie, ławeczka ze stojakami do których nie pasuje
                  długość gryfu, chyba mniej niż 100 kg talerzy, ze dwie pary gryfików-
                  sztangielek. Jest jakaś bieżnia czy rowerek. Ogólnie czysto, klima i
                  pusto.
      • trevally Re: Pytanko do Sziszy 27.07.09, 13:35
        ad. 1 Szisza jest dostępna w "namiocie beduińskim" tuż koło plaży. Z
        reguły nikogo tam nie ma, czasami jacys Włosi piją herbate przy
        mikro-stoliczkach przed namiotem. W środku namiotu jak to zwykle
        poduchy i dywaniki do polegiwania. Bardzo mały wybór tytoniu, można
        jednak poprosić aby na następny raz jakiś określony kupili. O ile
        pamiętam za sziszę i jakieś napoje zmieściliśmy się spokojnie w 10$,
        ale nominalnie było to na pewno mniej (należy mieć drobne gdyż
        niezależnie od tego jaki banknot dajemy, nigdy nie mają wydać
        reszty - stąd te 10$). Namiot zaczyna "funkcjonować" po zmroku, jak
        nikogo z obsługi w nim nie ma, trzeba zapytać w pobliskim barze przy
        plaży.
    • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 27.07.09, 19:23
      Wszystko blednie przy fakcie, iż do Dnia Żółwia pozostały 4 dni 11 godzin 47 minut i 16 sekund.
      • aksas Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 27.07.09, 23:07
        hejka!!
        Wylatujesz moze z wawki? Czy zabralbys mi zdjecia wywolane do hotelu o ile
        lecisz do sol y mar abu dabbab bardzo by mi zalezalo na lotnisko bym przywiozla.
        Pozdrawiam
        Asia
        • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 28.07.09, 13:22
          aksas napisała:

> hejka!!
          > Wylatujesz moze z wawki? Czy zabralbys mi zdjecia wywolane do hotelu o ile
          > lecisz do sol y mar abu dabbab bardzo by mi zalezalo na lotnisko bym przywiozla
          > .
          > Pozdrawiam
          > Asia

O ile zdjęć będzie mniej, niż 20000 sztuk, to bez problemu wezmę :) Odezwij się
          na gg 3544955.
      • turysta_swiat Re: ITAKA- Sol y Mar Polecam! lepsza jest Brayka 29.07.09, 00:16
        Zgodzę się z Wami, że Sol y Mar to dobry hotel, ale w tej okolicy najlepszym hotelem u tego organizatora jest Brayka Bay Resort, a różnica cenowa pomiędzy tymi hotelami nie jest tak wielka, bo ok. 200-300 PLN/os. Jeżeli ktoś miałby jakieś pytanie o zapraszam na gg 13591165
        pozdrawiam
        • 4lata Re: ITAKA- Sol y Mar Polecam! lepsza jest Brayka 29.07.09, 08:37
          dlaczego lepszy? ma lepsza plażę niz Soly Mar bo wydaje mi się że
          nie... i czy w Brayce też są sami Włosi? bo jak nie to dla mnie Soly
          Mar bije go na głowę;)
          • trevally Re: ITAKA- Sol y Mar Polecam! lepsza jest Brayka 29.07.09, 10:01
            W Sol Y Mar byłem, w Brayce będę za 10 dni, ale bazując na zebranych
            opiniach sądzę że to co te dwa obiekty różni to przede wszystkim
            róznica skali - Brayka to obiekt dużo większy niż Sol Y Mar. Czy to
            lepiej, czy gorzej to kwestia gustu.

Również na podstawie opinii - plaża w Brayce powinna być większa (w
            Sol Y Mar jedynie fragment jest "hotelowy", reszta publiczna), no i
            Włochów mniej (znowu, o ile dla kogoś ma to znaczenie, to kwestia
            gustu, mnie raczej żadna nacja nie przeszkadza).
    • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 31.07.09, 22:28
      No to śmigam na Marsa :))))))))))))))))))))))
      Pa!
      • 4lata Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 01.08.09, 06:41
        hhh fajnie Ci...ja jeszcze muszę tylko się ochajtać i za 22 dni bedę
        sie też wylegiwać na boskiej plaży całe 2 tyg:)))
        • miriam_73 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 01.08.09, 11:40
          Quinn już śmignął o poranku, ja za 6 godzin :)
          • aksas Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 11.08.09, 15:40
            Witam,
            Moze ktos wrocil z nowymi wrazeniami?? Zazdroszcze wszystkim ktorzy jada!!
            Pozdrawiam
            Asia
            • miriam_73 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 16.08.09, 18:39
              Wróciłam dzisiaj nad ranem i powiem tylko tyle: the best holiday ever.

Żółwie w tej chwili są i to sporo, w sumie np. wczoraj w ciągu jednego pływanka
              doliczyłam się ośmiu; dugong niestety jakieś trzy miesiące temu się wyniósł i na
              razie go w zatoce nie widuje się - wcale się zwierzakowi nie dziwię, patrząc na
              to co Makarony wyrabiają przy żółwiach :((( Ale to jest frajda siedzieć na dole
              przy żółwikach i patrzeć sobie jak oni mogą sobie tylko w góry z daleka
              popatrzeć ;-) Quinnowi się tak spodobało, że sobie intro jeszcze raz zaserwował,
              hihihi. Wczaraj widziałam tez rekina gitarowego, dużo jest płaszczek, rano i po
              południo widuje się przy dnie skrzydlice, na północnej rafie na pewno jest
              murena, oraz bywa ośmiornica.

Na Samadai (czyli Dolphin House) delfinów sporo, acz nie zawsze ma się szczęście
              że przepłyną zaraz obok; ja np. miałam pecha, bo za pierwszym razem śmigały
              parokrotnie koło nas, jak siedzieliśmy na zodiaku, a w tej części gdzie buszują
              nurasy, w zasadzie ich nie ma, zaś w ostatnią środę nie było czasu przed
              briefingiem, żeby popłynąć dalej niż w pobliżu łodzi.

Snorklowanie obligatoryjnie w kamizelkach (żeby nie zanurzać się w pościgu za
              delfinami) - naruszenie tego, albo przekroczenie granicy pomiędzy strefą A (A
              jest bezwzględnie niedostępna dla odwiedzających)i B skutkuje wyciągnięciem z
              wody i zakazem dalszego pływania. Liczba odwiedzających jest ściśle limitowana,
              wiec trzeba sobie rezerwować rejs zaraz na początku wyjazdu - z dnia na dzień to
              praktycznie niewykonalnie. Wrażenia spod wody z Samadai - niesamowite - pływanie
              pomiędzy czymś w rodzaju olbrzymich pilarów, czy wąskimi korytarzami, jaskinia
              pod wodą, ogromna ilość błazenków.

Sam hotel OK, ładnie utrzymany, codziennie wieczorem trują robale; rafy zarówno
              południowa (od strony plaży hotelowej) jak i północna piękne, na północnej
              zdecydowanie mniejszy ruch. Przez ostatnie 2 dni (piątek, sobota) dość silnie
              wiało i falowało, więc w wodzie ruch w ogóle był niewielki. Sprzątający się
              starają, w razie potrzeby zawsze można ich po południu znaleźć i poprosić np. o
              dodatkowy ręcznik czy cokolwiek innego. Minibar w pokojach płatny, w tym
              butelkowana woda, ale zarówno w restauracji głównej, przy barach oraz w lobby są
              duże butle gdzie można sobie swoje butelki nabrać. jadąc poza hotel poprzedniego
              dnia można bezproblemowo zamówić na recepcji lunchbox (i tak są zawsze kanapki z
              serem i mortadelą, zmienia się tylko soczek i owoce).

Jedzenie znośne, typowo hotelowe, przyprawiane wszystko na jedno kopyto, obsługa
              zasadniczo w porządku; jeśli coś jest nie tak po prostu zwrócić uwagę
              menedżerowi sali. W all dla nie-Włochów, butelkowana Stella, lokalne alkohole,
              wino (czerwone zupełnie niezłe, da się wypić do kolacji), soft drinki, na górze
              w lobby także espresso czy cappucino, herbatka itp.
              Ja miałam pokój w pierwszym budynku po prawo od recepcji (31xx) - nie narzekam -
              mimo, że blisko amfiteatr, wieczorem go nie słychać, blisko do budynku głównego,
              więc rano przed wyjazdem do bazy zawsze miałam czas jeszcze wskoczyć do pokoju.
              Fakt do plaży kawałek, ale przyznam bez bicia, że na hotelowej plaży spędziłam
              bodaj dwa dni - pierwszy i ostatni. Nie licząc deepa i nawigacji na kursie w
              Zatoce, ale wtedy siedzieliśmy w Orce. W basenie w ogóle nie zamoczyłam nogi -
              za dużo fajnych zatoczek po sąsiedzku. Każda inna, w każdej jednej coś pięknego
              do pooglądania - pierwszy raz widziałam coś co nazywa się Red Sea Walkman
              (wygląda toto tak: www.treknature.com/gallery/Africa/Egypt/photo33644.htm
              ) - zabawne zwierzaki, takie rybki które nie pływają lecz właściwie łażą po dnie
              na piechotę ;-), w piątek w Marsa Mourin Essam wypatrzył olbrzymia murenę, sporo
              skrzydlic, wielgachną skorpenę. Na Elphinie mieliśmy ogromnego farta, bo rekinów
              było prawie jak psów ;-) adrenaliny zresztą też. Niezapomniane wrażenia to Abu
              Dabbur, zwłaszcza jak jest silny prąd, zatoki Gebel Rosas, Assalay, Marsa Egla
              itd. Każda jedna jest inna i przepiękna.

Ogólnie - wrażeń bez liku, zmęczenie ogromne, ale w ciągu 2 tygodni nie
              nurkowałam tylko jeden dzień - było warto, zwłaszcza z tak fantastycznymi ludźmi
              jak Junior i jego ekipa (raz jeszcze podziękowania dla Wszystkich - Krzysia,
              Tomka, Essama, Islama, Simonetty, obu Paul, Janusza, wszystkich współpływaczy,
              szczególnie "cataraktowców", "braykowców" i Pawła) z bazy Avalondivers.

Ja wiem tylko, że to nie była moja ostatnia wizyta w Marsa, a przygodę z
              nurkowaniem, hmmm... na pewno nie zakończę na tych wakacjach. Już odliczam dni
              do następnego wypadu. Co będzie dalej, nie wiem, chyba wraki i foto.

Zdjęcia postaram się wrzucić jak najszybciej.

Jedyne zastrzeżenie to rezydenci Alfastar, ale to opowieść mało przyjemna i na
              inna bajkę.
              • 4lata Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 18.08.09, 08:27
                mam pytanie, jak teraz z pogodą, zwłaszcza wieczorami? mocno wieje?
                czy upał nie z tej ziemi? jadę w sobotę i nie wiem jakie ubrania
                spakować, narazie to wsadziłam 5 strojów kąpielowych:)
                • miriam_73 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 18.08.09, 09:29
                  jest bardzo ciepło, z tym że na szczęście zwykle jest przynajmniej lekki
                  wiaterek, co powoduje że upał dobrze się znosi. Woda w morzu bardzo ciepła,
                  jesli jednak jest wiatr to dośc silne falowanie, nawet w zatokach.
                  miałam ze sobą 1 pare długich spodni i 1 sweterek, przydały się do samolotu.
                  Poza tym szorty, t-shirty itp.
                  • 4lata Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 18.08.09, 09:38
                    dzięki serdecznie! juz się nie mogę doczekać tych 2 tyg na plaży:)
                    miriam, czekam na twoje fotki;)
                    • miriam_73 Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 18.08.09, 09:41
                      w ciągu 2-3 godzin - wczoraj siedziałam do północy i wybierałam. Quinn -
                      niesmiało uśmiecham sie o delfiny :)))))
                      • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 18.08.09, 09:43
                        miriam_73 napisała:

> w ciągu 2-3 godzin - wczoraj siedziałam do północy i wybierałam. Quinn -
                        > niesmiało uśmiecham sie o delfiny :)))))

Delfinki fruną do Ciebie za minut 10 :)))
                • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 18.08.09, 09:36
                  4lata napisała:

> mam pytanie, jak teraz z pogodą, zwłaszcza wieczorami? mocno wieje?
                  > czy upał nie z tej ziemi? jadę w sobotę i nie wiem jakie ubrania
                  > spakować, narazie to wsadziłam 5 strojów kąpielowych:)

Opady śniegu i czasem zawieje i zamiecie :))))
                  Oprócz tego jest gorąco, ale naprawdę da się żyć. Co parę dni powiewa mocniej, ale jest to przyjemne i świetna zabawa w falach gwarantowana. Długie rękawy pozostaw w domu, chyba że weźmiesz je w charakterze osłon przeciwsłonecznych.
                  Generalnie jest bardzo fajnie i przyjaźnie. Śmigaj i się baw :)
    • fanitaki Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 11.08.09, 21:42
      szisza741 napisała:

> Witam.
      > Kilka dni temu wróciłam z Sol y Mar Abu Dabbab. Wyjazd wykupiony
      > jako last minute w biurze Itaka. Mimo wielu obaw zaryzykowałam i...
      > REWELACJA.
      > Lot obsługiwany przez Travel Service, nowy Beoing 737-800 bez
      > opóźnien.
      > Po odprawie na lotnisku szybki, bezpośredni transer do hotelu i
      > tam kolejna miła niespodzianka... dostalismy pokoje na piętrze z
      > bezpośrednim widokiem na morze(bez jakichkolwiek $ w paszporcie).
      > Rezydentem na miejscu jest P. Alina miła, sympatyczna i kompetentna
      > dziewczyna, która stara sie pomóc w miare swoich mozliwości.
      > Jeżeli chodzi o powrót to tez bez zastrzeżen, wszystko bardzo
      > sprawnie zorganizowane.
      > Jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące Sol y Mara i samego pobytu
      > to chętnie odpowiem.
      > Pozdrawiam

A ja polecam wszystkim ktorzy wyjadą z itaką zapoznanie się z tym linkiem
      forum.gazeta.pl/forum/w,622,95492956,95492956,Itaka_Sol_Y_Mar_Resta_Grand.html
      cała historia jak itaka zmarnowała nam i wielu innym wypoczynek w tym roku .
      Naprawdę mieliście masę szczęścia. A o kompetencjach Pani Aliny wogóle nie będę
      się wypowiadał !!!!! Jak tylko pojawiały się problemy znikała !!! Wyjazd z itaką
      dla wielu osób był w tym roku porostu koszmarem !!!! I nie dotyczy to jednej
      grupy tylko kolejnych przylatujących . Nigdy więcej z tym biurem !!!
      • quinnmallory Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 16.08.09, 14:20
        Było cudnie. Wczoraj wróciłem.
        • trevally Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 27.08.09, 08:08
          Wróciłem wprawdzie z Brayki, ale odwiedziłem również Sol Y Mar i
          zatokę Abu Dabbab (gdzie spędzałem urlop w zeszłym roku).
          Zaszokowany byłem ilością turystów, na oko dwukrotnie większą niż
          rok temu. Takiego zagęszczenia ludzi w wodzie i na plaży nie ma
          obecnie nigdzie indziej w Marsa Alam (biedne żółwie).

Itaka, podobnie jak w zeszłym roku, w naszym przypadku spisała się
          dobrze - żadnych problemów, zamian hoteli, zmian terminów wylotów
          itp.

Nurkującym serdecznie polecam polsko-egipską bazę Avalon Divers,
          super sympatyczna ekipa!
    • 4lata Re: ITAKA - Sol y Mar Abu Dababb - Polecam!!! 17.09.09, 10:57
      ja wróciłam prawie 2 tyg temu..plaża i rafa cudowna i tylko to moge
      polecić. sam hotel pozostawia bardzo wiele do życzenia.. ktoś kiedys
      mówił że jedzenie pod Włochów i jechałam tam z takim nastawieniem a
      tu zong, jedzenie po prostu beznadziejne,arbuz 1 w tygodniu,mój mąż
      po 4 razie w egipcie pierwszy raz się rozchorował, znajomi z Niemiec
      chorowali dzień w dzień. kiedys byłam w Faraanie i tam faktycznie
      mieli żarcie pod Włochów i żadnej zemsty..co jeszcze w soly marze?
      animatorzy nie zwracają uwagi na inne nacje oprócz włoskiej, tylko 2
      z nich potrafi gadac po angielsku, masakra! juz bardziej
      anglojezyczni są egipcjanie z obsługi..radzę chodzić na wieczorne
      przedstawienia i robić bojkot, wyjdziecie z podziemia:)
      dyskoteki=masakra, 13-letni włosi tańczą układy do 24,dyskoteka na
      plazy w czwartki-nikt tam nie chodzi, wieczór egipski w środy-
      tragedia!jedno wiem, drugi raz tam nie pojadę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka