Dodaj do ulubionych

Nowe migawki-- jakiś absurd

18.03.12, 13:59
Załóżmy, że kupuję 'migawkę' na linię 98 do Ronda Sybiraków + 69 od ww. Ronda. W tym samym kierunku, zatrzymując się na tych samych przystankach, jadą jeszcze 3 inne autobusy. Czy mogę przejechać te parę przystanków do 'Czajkowskiego'?
Czy też mam rozumieć, że nie mogę wsiąść w żaden z nich, tylko twardo czekać aż wreszcie przyjedzie 98? A kontroler ma prawo mi wlepić mandat za przebywanie w innym autobusie, choćby ten kopiował trasę tego z migawki?

Pytam, ponieważ w przypadku gdy nie mogę podjechać żadną z innych linii niż ta na migawce, notorycznie spóźniałabym się tam, gdzie mam dojechać! Dlaczego wprowadzono takie rozwiązanie w mieście, gdzie co drugi autobus wypada z kursu, a co trzeci przyjeżdża z 20 minutowym opóźnieniem?
Obserwuj wątek
    • Gość: profes79 Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.12, 14:53
      Kiedyś było tak, że można był jechać "po trasie" - korzystałem z tego wielokrotnie mają migawkę na "6" i wracając w nocy 155 które na długim odcinku pokrywało się trasą.
      • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 15:19
        Właśnie
    • Gość: Ja Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 15:54
      Witam, pozwoliłam sobie na skopiowanie tego wpisu w wiadomości na profilu MPK. Myślę, że MPK powinno się z tego wytłumaczyć.
    • Gość: kpc21 Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.xdsl.centertel.pl 18.03.12, 19:10
      Zaglądaliście w ogóle na stronę MPK? Można wsiąść w dowolny pojazd "po trasie", bez wyjątku. Trasa musi być dokładnie taka sama - to jedyne ograniczenie.

I nie ma już czegoś takiego, jak migawka do jakiegoś punktu. Migawki są po prostu na dwie linie, a jedynym warunkiem jest możliwość przesiadki między nimi w jednym punkcie. Ale jeździć można po całej trasie obu linii.

Tak więc zamiast w 98 możesz wsiąść w 55, 82 lub 96 i dowolną z tych linii dojechać do Czajkowskiego.
      • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 19:34
        Już odpisuję, skąd ten post
        • Gość: bbb Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.4web.pl 18.03.12, 20:00
          Napisz do MPK, w którym punkcie ci tak powiedzieli. Powinni pracownika przeszkolić jeżeli udziela błędnych informacji.
          • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 20:12
            Ich kontaktowy formularz nie działa :) Dlatego piszę tutaj, bo byłam skłonna uwierzyć człowiekowi, który zapewne wydał już parę migawek niż stronie, która już nie raz raczyła ludzi mylnymi komunikatami.
            • Gość: gość Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.toya.net.pl 18.03.12, 20:30
              tibarngirl napisała:

> Ich kontaktowy formularz nie działa

Działa, tylko trzeba pesel podać.
              • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 21:10
                pfffff :P
            • pralat_na_wrotkach Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 20:32
              tibarngirl napisała:

> Ich kontaktowy formularz nie działa :)

Co za niespodzianka. Czy ktoś jeszcze czuje się bezpiecznie powierzając swój PESEL firmie, która nie potrafi nawet zadbać o działający formularz kontaktowy oraz o to, żeby luty miał 28/29 dni a nie 47?
              • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 21:11
                Nie; ale co niby zrobić?
            • Gość: magik Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.retsat1.com.pl 18.03.12, 20:54
              > Ich kontaktowy formularz nie działa :)

Dlaczego nie działa. Ja korzystałem i działało. Trzeba jednak wsiąść na wstrzymanie i poczekać w ustawowym terminie (czytaj 30 dni) na odpowiedź.
              • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 18.03.12, 21:10
                Gdy coś wysyłam, wyskakuje, że błąd, obojętnie ile razy by nie próbować.
            • Gość: ar Re: Nowe migawki-- jakiś absurd IP: *.toya.net.pl 18.03.12, 22:17
              > Ich kontaktowy formularz nie działa :) Dlatego piszę tutaj, bo byłam skłonna uw
              > ierzyć człowiekowi, który zapewne wydał już parę migawek niż stronie, która już
              > nie raz raczyła ludzi mylnymi komunikatami.

MPK nie interesuje się takimi przestarzałymi środkami komunikacji jak własna strona internetowa. Oni już są w XXII wieku i używają facebooka. Czyli: łączymy tradycję (17 związków zawodowych i betonowi kierownicy) z nowoczesnością ("lubię to")
              • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 19.03.12, 04:12
                Na FB ląduje się w spamie albo też milczą.
    • Gość: Markus Liniowy 30-dniowy nie opłaci się! IP: *.devs.futuro.pl 19.03.12, 03:53
      Kupiłem 90-dniowy na całą sieć w Łodzi. Zapłaciłem dokładnie tyle ile kosztują 3 migawki liniowe 30-dniowe. Czasem trzeba wyskoczyć gdzie indziej niż do pracy, więc w sumie to nawet taniej wychodzi.
      Jeśli ktoś dalej chce migawkę liniową, to sprawa przesiadek jest wyjaśniona w FAQ na oficjalnej stronie MPK:
      "Tak samo jak w przypadku dotychczasowej migawki trasowanej, bilet liniowy obowiązuje również na wszystkich innych liniach, których trasy dokładnie pokrywają się z dwoma wybranymi przez Pasażera liniami."
      • Gość: abc Re: Liniowy 30-dniowy nie opłaci się! IP: *.devs.futuro.pl 19.03.12, 14:48
        Właśnie - nie rozumiem jaki ktokolwiek miałby mieć cel (może poza tymi, którzy nie są w stanie jednorazowo uzbierać 200 zł i musieliby zaciągnąć na ten cel kredyt) w kupowaniu w obecnej sytuacji migawek liniowych (które docelowo powinny zostać w ogóle wywalone, ale to inna sprawa). Nic się na nich nie oszczędza, a są zdecydowanie mniej komfortowe w użyciu
        • tibarngirl Re: Liniowy 30-dniowy nie opłaci się! 19.03.12, 16:39
          Pracuję często na umowę o dzieło (więc są to okresy krótsze niż np. 90 dni, wspomniane przez poprzednika, ba, nawet nie mogę zakładać, że kupię migawkę zbiorczą, bo nie wiem, czy za miesiąc będę dalej w tym miejscu pracować), rzadko jeżdżę inną trasą niż wytyczona na migawce, więc kupowanie tej za 80 zł byłoby dla mnie przepłaceniem.
          • Gość: abc Re: Liniowy 30-dniowy nie opłaci się! IP: *.devs.futuro.pl 19.03.12, 20:43
            Radziłbym to dobrze policzyć. Jeśli przez dane 90 dni nie ruszasz się z miasta i jednocześnie cały czas pracujesz (nieważne gdzie), 90-dniowa daje większą elastyczność (nie jest przypisana do żadnej trasy), a kosztuje tyle samo. 90-dniowe migawki to największy hit nowej taryfy (koszt dobowy jest niższy niż cena najtańszego przejazdu czyli to się opłaca nawet jeśli ktoś jeździ co drugi dzień w obie strony po 2 przystanki)
            • tibarngirl Re: Liniowy 30-dniowy nie opłaci się! 20.03.12, 04:19
              Nie pracuję cały czas przez 90 dni, co miesiąc wielka niewiadoma czy umowa będzie przedłużona, czy nie, i bywało, że między jednym zleceniem a drugim z trzy tygodnie
    • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 19.03.12, 16:40
      Update:
      Dziękuję za odpowiedzi
      • hm` Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 19.03.12, 20:32
        Problem jest chyba w generalnym przeszkoleniu pracownikow w takich punktach. Niedawno znajoma zostala wprowadzona w blad w nastepujacy sposob, pan w takim punkcie powiedzial, ze w czasie jazdy niedopuszczalne jest dokasowywanie biletow (gdy sie okazuje, ze pierwotny bilet nie wsytarcza)... Zabawne i przerazajace zarazem jest to, ze dokladnie takiej odpowiedzi udzielono w dwoch punktach sprzedazy migawek.
        Problem jest w szkoleniu niestety.

pozdr. hm`
    • pstryczek-elektryczek Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 20.03.12, 12:51
      A na podstawie czego uważasz że nie wolno?
      • tibarngirl Re: Nowe migawki-- jakiś absurd 20.03.12, 17:41
        Napisałam wyżej, na podstawie objaśnienia w jednym z punktów sprzedaży

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka