Dodaj do ulubionych

Internet TOYA

14.09.12, 10:56
Witam. Jeżeli jeszcze ktoś nie dokonał wyboru operatora sieci internetowej, to niech omija wielkim łukiem firmę TOYA.
Otóż żyjemy w czasach, gdzie codziennie pojawia się nowy produkt, dzieki któremu możemy podłączyć się do sieci bezprzewodowej i dokonywać rzeczy, które wczoraj były niemożliwe. Jestem w posiadaniu dekodera telewizji N, PSP, Playstation 3, telewizor LED Samsung, czytnika e-booków KINDLE. Ponieważ dostawcą internetu (bezprzewodowego Wi-Fi) jest TOYA, która swoje zabezpieczenia powierzyła protokołowi m.in. WPA internet najzwyklej nie działa w trybie Wi+Fi na sprzętach, które wymienilem powyżej. Na gwizdek mi internet bezprzewodowy, gdzie do każdego hitu techniki musze podłączać kabel, by móc w pełni wykorzystać jego podstawowe zalety?
Kolejną kwestią jest obniżanie prędkości "śmigania" netu. Nie jest to wartość stała. Zmienia się to oczywiście jak w kalejdoskopie oczywiście na niekorzyść. Płacić jednak trzeba za ustaloną prędkość na umowie. W kwestiach "płatności" też nie wygląda to różowo. Dostawca liczy sobie słono za kilobajty wysyłane do mojego modemu, ale nie odlicza od rachunku godzin (cała masa) w których internet nie działa z winy dostawcy.
Na Łódzkim rynku na szczescie jest wielu operatorów i będzie w czym wybierać. Póki co walczcie z monopolem na osiedlach, gdzie Toya smaruje kase spółdzielniom, by te pilnowały swojej dzielnicy przed najazdem firmy konkurencyjnej.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: sloven Re: Internet TOYA IP: *.204.14.93.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.09.12, 11:20
      Bzdury, bzdury, jeszcze raz bzdury.

1. Nikt nie każe Ci brać bezprzewodowego od nich i do tego za to płacić. Mogłeś kupić za 60-70 złotych AP i mieć takie zabezpieczenie jakie się chce. I żaden kabel nie będzie potrzebny.
      2. Od kiedy to Toya pobiera kasę za przesłane dane? Już bedzie z kilka lat jak z tego zrezygnowała. Teraz masz net bez limitu pobranych danych.
      3. Dziwne rzeczy opowiadasz z tymi awariami. Miałem net od Toyi przez kilka lat. I nie pamiętam jakiś szczególnych awarii. Jakieś drobne przerwy może i się zdarzyły ale nie było to nic nadzwyczajnego. Powiedziałbym, że częściej nie ma prądu albo gazu.
      4. Konkurencja to fakt dobra sprawa. Ja odszedłem od lokalnego operatora, który był bardzo drogi i upierdliwy (MNC) właśnie na rzecz Toyi. Bo taniej i lepiej. Jedyne co mnie zraziło do Toyi to promocje dla nowych klientów - nowy ma lepiej niż dotychczasowy wierny. Temu powiedziałem NIE.
      • Gość: patat Re: Internet TOYA IP: *.8-4.cable.virginmedia.com 16.09.12, 00:02
        Daj spokój chciał się koleś PSP i kindle pochwalić a z netu pewnie jak widzisz sam nie korzysta bo pojęcia nie ma. Zresztą co za burak skończony aż słabo sie robi. Szkoda że mózgu nie posiada
    • Gość: inż Mamoń W TVSat364 też kicha IP: *.rivalhost.com 15.09.12, 14:07
      Znajomy ma internet z TOYA i potwierdza twoje spostrzeżenia. Dla pocieszenia powiem, że u konkurencji wcale nie lepiej. Przykładowo w TVSat364 też obserwuję straszne spadki transferu. Niby na testowych stronkach typu speedtest.net wszystko okej, ale testy z pobieraniem plików np z gts noc lub stąd, pokazują wspomniane, olbrzymie wahania transferu, co skutkuje zrywaniem obrazu np podczas korzystania ze Smart w TV. Sprawę trochę ratuje ich proxy, ale w TV ze Smartem, Ipla itp urządzeniach/programach, nie ma możliwości ustawienia działania przez proxy ze względu na blokady oglądania w innych krajach. Najgorzej w dzień i godzinach wieczornych, najlepiej w nocy.
      • Gość: murnie Re: W TVSat364 też kicha IP: *.ip.netia.com.pl 16.09.12, 21:04
        Ja też nieraz zetknęłam się z niepochlebną opinia o Toya. Osobiście wolę zwykła kablówkę ze spółdzielni, żadne dialogi, toya, multimedia
    • Gość: aga Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 17.09.12, 00:54
      a zabezpieczenia to nie jest przypadkiem spawa routera a nie dostawcy internetu?

> Na Łódzkim rynku na szczescie jest wielu operatorów i będzie w czym wybierać. P
      > óki co walczcie z monopolem na osiedlach, gdzie Toya smaruje kase spółdzielniom
      > , by te pilnowały swojej dzielnicy przed najazdem firmy konkurencyjnej.

a to brzmi jak część wojny pomiędzy toyą a retsatem( chyba), pamiętam że kiedyś wykopywali sobie nawzajem instalacje na osiedlach :) teraz widzę walczycie na forach.

ja tam jestem z tojki zadowolona, trochę drogo ale do jakości nie można się przyczepić - nie pamiętam kiedy ostatnio miałam przerwę w dostępie do netu a korzystam bardzo często.
    • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Internet TOYA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.12, 10:22
      hmmm Wydaje mi się że informują o tym, dlatego dużo rozsądniej jest brać po prostu internet od nich, a punkt dostępowy po wifi mieć własny.
      • Gość: Anonim Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 17.11.12, 20:00
        Do wszystkich co pieprza od rzeczy ze TOYA jest ok, otoz tak nie jest. Na dzien dobry oszukuja bo zablokowane sa wszystkie porty wiec nie skorzystacie z torrentow itp, wiec pobieranie filmow, muzyki to dla zwyklego laika problem. Internet mozna wykorzystac do ogladania stron a i tu widac czesto problemy. Osobiscie mam neta 6 mb/s , i czesto sprawdzam pingi i predkosc i powiem tyle w dzien 2 gora 3 mb/s . Jak zadzwonisz ze skarga to pier.... od rzeczy cwaniaki
        • Gość: gość Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 17.11.12, 21:14
          > Do wszystkich co pieprza od rzeczy ze TOYA jest ok, otoz tak nie jest. Na dzien
          > dobry oszukuja bo zablokowane sa wszystkie porty

Brednie.
        • Gość: Fremen Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 03.12.12, 02:48
          Mam to samo, tylko pakiet 60Mbit, z serwera w Niemczech transfer po HTTP 15-20Mbit, ale po UDP na wysokim porcie (potrzebne mi do pracy!) 0,5Mbit. Na zgłoszenie na infolinii, powiedzieli, że to wina NAT (???) i żebym wniosek o publiczne IP zgłosił. Debilizm.
        • Gość: enzo Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 08.12.12, 14:30
          Same brednie!

Ja mieszkam w centrum i posiadam internet w TOYA 15 Mb/s. Żadnych portów nie mam poblokowanych. Jeśli chodzi o prędkość, to ZAWSZE jest 15 Mb/s, a bardzo często 15,5 i to nie ważne, czy południe, czy noc, czy wieczór. Pingi są również małe (ja osobiście w większości mam na poziomie 8-15 ms). Nie wiem co tu poniektórzy za bzdury wygadują. A jeśli chodzi o awarię, to w okresie 6 lat zdarzyła się jedna, ale krótka i to w nocy.

Info do tych, co narzekają: Sprawdźcie sobie okabowanie dochodzące do routera, bo może tu twki problem?
        • Gość: asd Re: Internet TOYA IP: *.bhi.pl 29.01.13, 08:11
          nie wiem jak z 6mbit, ale mam 15mbit i powiem szczerze, ze smiga jak ta lala, torrenty tez chodza i czasem dl do 2mbit skacze ;] pingi zaleza nie tylko od lacza, a dzisiaj b. malo zalezy od lacza. ale wracajac do tematu to raz sie chyba zdazylo na rok uzytkowania, ze przez 20 min nie bylo neta :)
          takze polecam, ja jestem zadowolony, szczegolnie po moich przejsciach z vectra..
        • marla007 Re: Internet TOYA 05.11.13, 18:18
          Zgadzam się. Toya to koszmar. A spróbujcie się dodzwonić do obsługi klienta. A jak się już dodzwonicie to nie zwracajcie uwagi, że konsultanci są chamscy, nieuprzejmi, niegrzeczni, nie udzielają odpowiedzi tylko chrzanią coś na około. A potrafią tylko wciskać nowe umowy! "Damy wam więcej netu, ale przedłóż umowę" Do mnie zadzwonili w połowie trwania rocznej umowy. Maja wymieniać modemy bo modernizują sieć. Baran z obsługi klienta powiedział, że w ciągu 3 dni zgłosi się do mnie technik. Owszem minęły 3 - ale tygodnie i nikt się nie zgłosił. Ludzie - oni się chyba nigdy nie nauczą. Od wielu lat jestem ich klientką, ale TYLKO z tego powodu, że nie mam alternatywy i strasznie się z nimi męczę. NIE POLECAM.
          • Gość: agnieszka1983 Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 12.11.13, 20:46
            Niestety powinnaćs sie cieszyć ze ci modemu nie zmienili bo mi zmienili i co mam problemy z połaczeniem sie do internetu cały czas cos zamula jak dzwonie to jak nie to to tamto i nic nie pomaga dzisiaj był nawet technik od nich ale stwierdził hmmm że wszystko jest oki chociaż sam sie odłaczał i podłączał kabel i w ogóle nic nie działało a na dodatek jeszcze jakis adres IP z kosmosu miałam ale dla niego jest tylko wazne to że świeca sie diody i uwaza że sprawny jest modem i już po sprawie.
            Ja neta w Toya mam od prawie 5 lat na jednym modemie działał od poczatku a teraz im sie ulepszeń chciało i nie działa prawie wcale
    • Gość: polson Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 01.12.12, 12:59
      Na pewno masz Playstation 3 a nie jakiś sprzęt z bazaru? WPA-PSK śmiga bez problemu. Straszną masę bzdur napisałeś w ogóle.
      1) Nie płacisz przecież za kilobajty
      2) Jeśli ci nie działa modem dobrze, wystarczy to zgłosić i naprawią, a naprawiają bardzo szybko
      3) W każdej firmie masz prędkość określoną "do", internet z gwarancją działania non-stop i o odpowiedniej stałej przepustowości nazywa się CIR i oferuje to tepsa, tylko się nie ździw bo kosztuje to ok. 1000zł (tysiąc) za 1Mb/s na miesiąc, jeśli masz powiedzmy 6Mb/s kosztowałoby cię to 70tys zł rocznie, powodzenia

Mam trochę wrażenie, że pracujesz w jakiejś firmie konkurencyjnej, bo naprawdę oczerniasz Toyę podając nieprawdziwe argumenty.
    • Gość: Telewizor LED Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 30.01.13, 01:33
      Najważniejsze, że masz telewizor "LED Samsung".

Buehehehehehehe.

> Na Łódzkim rynku na szczescie jest wielu operatorów i będzie w czym wybierać

No to idź wybierać. Hejże-ha!
    • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 30.01.13, 16:18
      A jaki inny net możecie polecić?
      Teraz mam Toję i generalnie dotąd byłam zadowolona, ale wkurzyli mnie z ostatnią promocją, z której niby każdy może skorzystać, a w rzeczywistości dotyczy tylko wybranych pakietów i oczywiście nowych abonentów. Jeśli po 20 latach bycia abonentem, ta firma nie może mi zaoferować żadnej promocji, to ja szukam nowego dostawcy. I tu moje pytanie: polecicie coś? Teraz mam pakiet 15 mb/s i wolałabym nie schodzić drastycznie poniżej tej prędkości, ale nic się też nie stanie, jak będzie niżej. Byle się od nich uwolnić i nie dać im zarobić.
      • Gość: DzeńDobryPolska Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 01:11
        > Jeśli po 20 latach bycia abonentem, ta firma nie może mi zaoferować żadnej promocji

Jezuu, co za roszczeniowe polactwo. Jak chcesz to ci zrobię medal.

> Byle się od nich uwolnić i nie dać im zarobić.

O tak tak, to najważniejsze. Nie dać zarobić chamom, bo nie rozdają cukierków. Dno i kilometr mułu.
        • Gość: gość Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 10:39
          > Dno i kilometr mułu.

O sobie piszesz? Miło, ze się przedstawiałeś.
          • Gość: DomowePrzedszkole Re: Internet TOYA IP: 188.95.31.* 31.01.13, 15:32
            Gość portalu: gość napisał(a):

> > Dno i kilometr mułu.
            >
            > O sobie piszesz? Miło, ze się przedstawiałeś.

Łohoho, retoryka "A nie bo ty", level: advanced.
        • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 10:49
          Może i jestem roszczeniowa, ale mam do tego prawo - TOYA dostaje MOJE pieniądze. Ja jestem klientem i nie jestem zadowolona z usług, a jako konsument mogę wybierać w różnych ofertach (co właśnie czynię). Jak Ty srasz pieniędzmi, to proszę bardzo - nabijaj kabzę monopoliście, który ma abonentów w dupie. Mnie na to nie stać. I mam do tego prawo.
          • Gość: WolnyRynek Re: Internet TOYA IP: 188.95.31.* 31.01.13, 15:40
            > Ja jestem klientem i nie jestem zadowolona z usług

No to się zdecyduj, czy jesteś niezadowolona z usług, czy z tego, że poza usługami świadczonymi w ramach umowy nie obdarowano cię cukierkami w postaci tzw. "promocji". Ależ wybieraj sobie do woli. Najwyżej znajdziesz firmę, która co prawda da ci całą masę "promocji" ale np. sygnał będziesz mieć tylko w godziny parzyste (bez szóstek). Z niecierpliwością będę czekał na twoje kolejne "niezadowolenie" (mam do tego prawo).
            • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 15:47
              @WolnyRynek

A masz coś do napisania w temacie? Czy tak tylko będziesz sobie tutaj bąki puszczał i wyładowywał frustracje?
              • Gość: PuszczanieBąków Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 20:32
                > A masz coś do napisania w temacie? Czy tak tylko będziesz sobie tutaj bąki pusz
                > czał i wyładowywał frustracje?

A przepraszam, nie wiedziałem, że tylko tobie wolno. Moje wypowiedzi są jak najbardziej w temacie.
        • Gość: Majka Re: Internet TOYA IP: *.4web.pl 31.01.13, 15:28
          Roszczeniowe polactwo? "Klient nasz pan" - tak jest w cywilizowanych krajach.
      • Gość: ybfdwa Re: Internet TOYA IP: *.swic.dialup.inetia.pl 31.01.13, 14:16
        Muszę Cię rozczarować. Będdzie trudno o lepszego dostawcę. Też mam nerwy na promocje dla nowych. Niestety po okresie wrogości do Toyi wróciłem do niej, bo żadnej rozsądnej alternatywy nie ma. MNC jest żałosne, 4web u mnie nie działa, Cosmos to pakiety ma tragiczne, Zurt odpada, bo to złodzieje. Pozostaje radio albo 3g. LTE bym moze wziął ale limity danych są nie do zaakceptowania. Jednym słowem pozostaje Toya.
        • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 14:47
          > Zurt odpada, bo to złodzieje.

Zaciekawiłeś mnie tym Zurtem, bo zastanawiałam się nad ich ofertą. Możesz coś więcej napisać? MNC sama kiedyś przerabiałam i szybko od nich uciekłam.
          • Gość: Majka Re: Internet TOYA IP: *.4web.pl 31.01.13, 15:26
            Sprawdź, czy twój rejon obsługuje 4web. Swego czasu uciekłam do nich z Toya i sobie chwalę. Nigdy więcej Toya, bo drogo i promowanie jedynie nowych klientów. "Starą gwardię" mają w dupie, każąc płacić jak za zborze.
            • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 15:51
              Dzięki Majka, właśnie napisałam do 4web z zapytaniem.
              • Gość: Majka Re: Internet TOYA IP: *.4web.pl 31.01.13, 16:01
                Pamiętaj, że z 4web można negocjować, tym bardziej jak zmieniasz operatora.

Pozdrawiam:)
                • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 31.01.13, 19:14
                  No niestety u mnie 4web nie ma. Szukam dalej, ale dzięki za podpowiedź.
          • Gość: ybfdwa Re: Internet TOYA IP: *.swic.dialup.inetia.pl 01.02.13, 13:16
            Zurt ma awarie średni 7 razy w tyghodniu. A na reklamacje nie reaguje, nie odpisuje i nic nie poprawia. Najbardziej wkurzajace sa weekendy. Wtedy to jak cos padnie w piatek to naprawia najwczesniej w poniedzialek. I nie daj Boze by były swieta - wowczas awaria murowana.
            Na dodatek sami po ciezkich walkach przyznali mi zwrot az 7 złotych. Było to ładnych pare lat temu. Do dzis nie oddali. Ech...
            Z reszta wystarczy podejsc do nich do biura i zobaczyc ten syf. Normalnie taki smietnik ze az wstyd.
            • Gość: alka Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 01.02.13, 14:25
              Gość portalu: ybfdwa napisał(a):

> Zurt ma awarie średni 7 razy w tyghodniu. A na reklamacje nie reaguje, nie odpi
              > suje i nic nie poprawia.

Dzięki za ostrzeżenie. Twój opis przypomina mi boje, które toczyłam swego czasu z MNC. Nigdy więcej takiej prowizorki. Zresztą Zurt nawet mi na maila nie odpisał.
              Zaczynam się przekonywać do Netii, ale opinie też nie są zbyt dobre.
              • Gość: kąsumęt Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 01.02.13, 18:27

> Zaczynam się przekonywać do Netii, ale opinie też nie są zbyt dobre.

Co tam opinie i jakość połączenia, grunt, żeby oferowali rozmaite promocje.
                • Gość: weary Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 01.02.13, 18:57
                  ile wam w tej toi placa, ze takie bzdety piszecie?
                  • Gość: korzeń Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 02.02.13, 14:42
                    Gość portalu: weary napisał(a):

> ile wam w tej toi placa, ze takie bzdety piszecie?

Oho, widzę, że wątek wkracza na kolejny poziom - w sumie należało się spodziewać.
                  • Gość: ybfdwa Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 02.02.13, 19:41
                    w toyi płacą najwyraźniej więcej niż w zurcie i mnc. a na dodatek sa tani od wspomnianych firemek. jak oni to robią?
                    • Gość: bobasy Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 03.02.13, 23:37
                      Tak tak. Jak tylko ktoś się ośmieli mieć inne zdanie niż jedyne słuszne wyznawane przez tłum - znaczy, że uwikłany. Słodkie to - byłem już pracownikiem UMŁ, ZDiT, MPK, teraz widać przyszedł czas na sektor prywatny :>
                      • Gość: gosc Re: Internet TOYA IP: 163.244.62.* 22.02.13, 21:43
                        Wygląda na to ze to zależy od obszaru w którym jest dany operator który to w jednym miejscu moze świadczyć usługę poprawnie przez lata a w innym sa spore problemy. Pytanie czy to wina źle podłączonej infrastruktury, sprzętu czy obsługi technicznej..?
                        Sam korzystałem z MNC (blok piotrkowska 182) przez piec lat i bylem zadowolony (praktycznie bezawaryjnie), ale widzę ze inni mieli problemy...
                        Co do toyi to mam znajomych na Retkini i... Jeden narzeka na obsługę i awaryjność drugi sobie chwali od lat.
                        I weź tu bądź mądry i pisz wiersze... :)
      • Gość: CAM Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 14.08.13, 22:52
        Dziadoska firma! zapomina kto dla kogo jest i dzięki komu żyje! Obsługa fatalna, mniemanie zbyt wysokie. Firma internetowa itp, a każe co rok lub dwa przychodzić klientowi do biura w celu przedłużenia umowy i tracić mój czas w staniu w kolejkach. Jak tam mam iść dostaję spazmy. Pominęłam przez nieuwagę JEDEN rachunek (bieżący miałam uregulowany) to wyłączyli internet - i jak mam zapłacić jak wyłączyli? A żeby jeszcze automatem po wpłynięciu środków zechcieli włączyć - to też nie. Trzeba zadzwonić, odczekać swoje, posłuchać p...lenia pani w słuchawce i łaskawie poprosić o ponowne załaczenie. Firma KOSZMAR!!!!, Nie polecam ze względów obsługi. Jeśli chodzi o sam przesył nie mam zastrzeżeń.
    • Gość: , Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 22.02.13, 22:56
      >Otóż żyjemy w czasach, gdzie codziennie pojawia się nowy produkt, dzieki któremu możemy podłączyć się do sieci bezprzewodowej i dokonywać rzeczy, które wczoraj były niemożliwe.

Pffff łojezu jaki bełkot
      • Gość: laik Re: Internet TOYA IP: *.cbm.pan.pl 25.02.13, 19:04
        Nie polecam toyi, bardzo często działa wolniej niż powinna, ale niestety nie wiem gdzie odejść.
    • Gość: g Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 12.08.13, 15:57
      Sprawdź najpierw o która firmę Toya jest pytanie. Toya S.A. jest z Wrocławia, a Toya Sp. z o.o. z Łodzi.
      • Gość: Cam Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 14.08.13, 22:56
        Myślę, że nie ma większego znaczenia to g..wno i to g..wno.
    • Gość: krzysztof Re: Internet TOYA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.13, 22:11
      Jestem 6-rok w neostradzie i po każdym okresie obiecuję sobie że to koniec .Ale każdorazowo robione zestawienia kosztów za cały nowy kolejny okres 2-letni/ przy uwzględnieniu wszelkich opłat i promocji /zawsze Neostrada wypadała najkorzystniej /70 zł za 10 Mb/.Teraz w marcu chyba jednak może przejdę do Toya aby skorzystać z pakietu TV, Internet ,Telefon.Ale czytając Wasze wpisy -muszę się zastanowić.Natomiast w mieszkaniu matki mam internet z ZURT-u. za 90 zł/m-c.Okazuje się że ZURT dzierżawi chyba łącza od TOYA i zadnego innego operatora na Zbaraskiej nie ma i tutaj muszę od ZURT-u brać usługę.Osiedlowi operatorzy/np.okolice Elsnera/biorą właściwie tyle samo co inni/ np.za Neostrade/Wygląda na to że wzajemnie kontrolują ceny.
      • pkonieczny33 Re: Internet TOYA 15.10.13, 11:52
        A ja powiem tak... Jeśli ktoś jest mało wymagający i internet potrzebny mu jest do przejrzenia tvn 24 oraz poczty to toya jest super... Jeśli oczekujesz od internetu stabilności prędkości oraz że twój operator nie będzie blokował portów.... to omijajcie TOYE z daleka.

O TV nie wspomnę bo nie ma o czym... mam dekoder cyfrowy i powiedzmy że naziemna w porównaniu do tego to cudo (dekoder zawiesza się... a serwis zamiast go wymienić to eksperymetuje i co dzwonie to każe inną opcje zaznaczy)...

Niestety w samym centrum Łodzi nie ma alternatywy >.< (netia, neostrada czy iwacom to nie alternatywa tylko samobójstwo masochistyczne w maksymalnym stopniu).

Mam nadzieje że wreszcie do centrum dotrze MNC (tak wiem nie są najtańsi ale ja wolę dopłacić te 15zł miesięcznie i zaoszczędzić na melisie). Normalnie jak zobaczę u nich na stronie że mogą mnie podłączyć kablem to chyba się nawrócę... jeszcze nie wiem na jaką wiarę ale na jakąś na pewno.

Wiem że pewnie znajdzie się masa osób które mnie zaraz zjadą że toya jest super a ja się "g" znam... to są moje odczucia i "przygody" dotyczącej tej firmy.
        A mysllę że kilkuletni staż jako administrator sieci pozwala mi w miarę trzeźwo spojrzeć na sytuację.
        • Gość: s Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 06.01.14, 23:59
          Toya juz mam od lat (nie pamietam od kiedy) malo awarii , do biura obslugi klienta latwo sie dodzwonic usterke usuwaja natychmiast jestem zadowolony i polecam !!!
          • Gość: hafiz Re: Internet TOYA IP: *.centertel.pl 05.04.14, 10:02
            Ale bzdury i propaganda ! Jestes z Toya ? Do BOK to sie nie dobijesz a awarie zdazaja sie tak jak u innych operatorow i wcale nie mniej. Moloch z tej Toyi. Niedlugo w Lodzi nie bedzie wyboru i dopiero zobaczmy.
          • Gość: Pablo Re: Internet TOYA IP: *.centertel.pl 22.03.19, 19:38
            Spróbuj dodzwonić się w piątek po 18:00
        • jaro_dcg Re: Internet TOYA 09.01.14, 13:17
          O odblokowanie portów to można poprosić... dzwoniąc do nich. Ja tak zrobiłem. Wg mnie internet od str technicznej jest ok, ping potrafi być 7ms, a średnio 13ms. Awarie netu są b. rzadko, stabilnie. Niemniej polityka cenowa b. zła, drożej niż u konkurencji, najbardziej wkurzają mnie "promocje" dla dotychczasowych klientów, dlatego przerzucę się na Dialog światłowodowy prawdopodobnie. Ostatnio z n. rokiem po zwiększeniu 2x prędkości łącza a u mnie nic się nie zmieniło, więc dzwonię to mówią, że mam stary modem i że robili akcję wymiany na nowy pod koniec roku i czemu nie odbierałem telefonu. To oczywiście kit bo nikt do mnie nie dzwonił. Tak traktują ludzi. Niemniej po wymianie prędkość ok.
    • Gość: ZabeK Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 25.10.13, 18:03
      Cóż, mam Toyę od kilku lat, nie narzekam. Jest to w końcu najlepsze wyjście w moim miejscu zamieszkania. Niestety, bardzo mnie boli, że nowi klienci mają lepiej. Mam możliwość bez żadnych problemów zerwać z nimi umowę. Czy po tym mogę jeszcze raz podpisać nową, jako nowy klient i czerpać z tego profity jako nowy? Nie wszyscy operatorzy na to pozwalają.
    • jaro_dcg Re: Internet TOYA 08.11.13, 18:21
      TOYA teraz wpadła na genialny pomysł i wciska na siłę nowym lub przedłużającym umowę pakiet 'Bezpieczy internet'. Nie, nie jest to zmuszanie do korzystania i płacenia za niego a cwaniackie przeniesienie na abonenta obowiązku rezygnacji z ów pakietu, jesli nie chce z niego korzystać i płacić, bo domyślnie jest on dołączany do każdej umowy. Trzeba zgłosić rezygnację do końca 2go m-ca trwania umowy. I teraz ilu będzie takich co zwyczajnie zapomną to zrobić, nie mówiąc, że na abonenta przenoszona jest bezsensowna, dodatkowa czynność. Nie cierpię takich pseudocwaniackich zagrywek, dlatego z tych i innych powodów już niedługo powiem cwaniakom bye bye.
    • Gość: buntownik Re: Internet TOYA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.11.13, 20:53
      www.facebook.com/1000powodow
      1000 powodow dla ktorych Łódź jest gorsza od Warszawy
    • saczek1 Re: Internet TOYA 11.11.13, 14:52
      Co Ty gadasz z tą Toya. Mam xboxa 360 i nie miałem żadnego problemu z logowaniem do wifi, poza tym internet działą bez zarzutu, a awarie to moają może raz na dwa lata jak zabraknie prądu na klatce w bloku.
      • marla007 Re: Internet TOYA 09.01.14, 12:28
        A wiecie co? Do mnie Toya zadzwoniła w listopadzie 2013, że będą modemy wymieniać. Ale tak przy okazji to proponują zwiększenie przepływności 2 razy z 15 na 30 MB w tej samej cenie, ale trzeba umowe przedłużyć na 12 miechów. A ja się nie zgodziłam, bo wynajmuję mieszkanie i nie wiem ile jeszcze pomieszkam. ALE - ostatniego dnia grudnia przyszedł technik. Modem wymienił. Działa bez zarzutu i.... powiedział, że od 2 stycznia będą miała 2 razy szybszą transmisję - bez dodatkowych kosztów, umów itp. I MAM! i co mam o tym myśleć? chcieli mnie 2 miesiące temu NACIĄGNĄĆ? W dalszym ciągu twierdzę, że Toya to paskudna firma, i ciągle trzeba czujnym być, chociaż ich łącza działają całkiem sprawnie. Ludzie tam pracujący muszą sie jeszcze dużo nauczyć!
        • Gość: gosc Re: Internet TOYA IP: *.free.aero2.net.pl 01.04.14, 18:14
          a ja zlozylem wniosek przez internet na drugi dzien dzwonil do mnie facet z centrali Toya i powiedzial ze zgloszenie jest przyjete. Poczym za jakis czas dzwonila do mnie kobieta i umowila sie na spotkanie w celu podpisania umowy na net i tv. Przyszla wszystko wytlumaczyla umowe podpisalismy dostalem do reki dane do logowania na stronie. Po czym powiedziala ze jutro beda dzwonic w sprawie terminu zalozenia instalacji. Dzwonili oczywiscie powiadomic mnie ze nie bede mial uslug od nich bo jestem w KRD :/
          • Gość: MK Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 11.11.14, 12:38
            ja mam z nimi umowę od 2008 roku w moi miejscu zamieszkania inny operator nie wejdzie bo jest toya net dobry ale kłamią z prędkościami ja płacę za 40mb/s mam 17mb/s ceny też mają wygórowane no i mają stałego klienta gdzieś nowym gwiazdka z nieba stałym podnieść abonament chcą przy każdym przedłużaniu umowy pracownicy są poniżej krytyki zakłamani niedouczeni i chamscy
            • jaro_dcg Re: Internet TOYA 17.11.14, 23:17
              17 mbit zamiast 40? Może wifi w wersji g używasz. Wtedy max 20 pójdzie
    • Gość: Damian Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 15.05.14, 11:47
      Nie można dodzwonić się do konultanta anik otworzyć strony Toya( nie wchodzi). Toya zeszła na psy!
    • Gość: RAFAL Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 17.05.14, 00:06
      POTWIERDZAM, NON STOP SIE ZAWIESZA, DAJA CI UZYWANE DEKODERY BO TO TY JESTES TESTERM, WYMIENIAJA NA TAK SAMO UZYWANE. CZY TO sd CZY hd TO SIE ZAWIESZA.!!!!!!!!!!!! OMIJAC!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Dora Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 02.10.15, 12:20
        Mam od września pakiet TV+telefon+internet. Internet ZAWIESZA SIĘ non stop, muli niesamowicie, właściwie nie można przejść ze strony na stronę bez komunikatu, że strona niedostępna - każda, jaka by nie była! Konsultanci nadęci i nieuprzejmi mówią, że u nich wszystko O.K. a winny jest mój antywirus. Zaznaczam, że antywirusa (legalny z firmy ESET) mam już 2 lata i pod Neostradą nie było podobnego problemu ani raz. Żałuję przejścia z TP na TOYĘ. Chciałam trochę obniżyć koszty ale nie jakość i wyszło wielkie g....!
    • Gość: Przemo Re: Internet TOYA IP: *.toya.net.pl 28.06.14, 17:39
      POLECAM TOYE!!! Mam korzystam jestem zadowolony
      • crusher78 Re: Internet TOYA 27.12.16, 12:48
        Powiedziała Toya. Mam neta z Toya z Mysłowic i spadki są ogromne. 20 Mb/s, zamienia sie bardzo często w 20 Kb/s. niedlugo konczy mi sie umowe i mowie ciao bambino ! Nie polecam.
    • lymix Re: Internet TOYA 25.01.17, 14:12
      Witam wszystkich serdecznie,pisze bo mam problem i poszukuję pomocy ale do sprawy.Podłączono mi toyę za pomocą modemu kablowego Aris TG2492 tak jak chyba wszyscy z nas nie mam żadnych problemów z odbiorem internetu telewizje mam jeszcze swoją z dachu ale to juz nie długo jak pisałem internet nie chodzi tylko zap....jestem z niego na prawdę zadowolony.Modem pięknie połączył się ze wszystkim co ma wifi w domy telefony dwa laptopy telewizor ba nawet tablet i życie było by piękne gdyby małe ale to ale to dwie drukarki jedna to Canon mg5650 a druga to brother 2150n ta pierwsza łączy się za pomocą wifi a ta druga ma swoją kartę sieciową. Pan z Toyi z help desku ładnie mi wytłumaczył że owe drukarki za uja pana sie nie połączą ponieważ modem nie tworzy sieci potrzeba dodatkowego routera ,mam takowy tp-link td-w5901g podał mi tez nr telefonu do kogoś kto zna się na tym by to uruchomić .No i tu jest problem bo ja rozumiem że wiedza kosztuje ale kurw... nie aż tyle bo nie zapłacę 250zł za taka usługę .I tu jest moja prośba i zapytanie czy ktos z was miał podobny problem jak go rozwiązał lub wie jak go za mniej niż 250 zł go rozwiązać proszę o pomoc bo inaczej córka mnie allah-akbar itp itd pozdrawiam wszystkich ps 249 zł to tez za wiele :)
      • jaro_dcg Re: Internet TOYA 25.01.17, 16:07
        Dużo popisałeś ale mało konkretów. Czy router tp-link masz prawidłowo skofigurowany? Czy z jego wykorzystaniem wszystkie pozostałe urządzenia łączą się dobrze z netem? Z twojego tekstu wnioskuję, że nie. Więc weź do niego instrukcję lub ściągnij ją z neta, następnie podłącz port WAN routera z portem LAN modemu TOYI, wejdź na stronę konfiguracyjną routera (najczęściej 192.168.0.1 lub 192.168.1.1), której adres, logi i hasło będzie w instrukcji i tam parę rzeczy musisz skonfigurować w naprawdę prosty i intuicyjny sposób. Musisz nadać nowej sieci wifi nazwe (SSID), typ uwierzytelniania (WPA2), hasło i potem odpowiednie dane logowania wpisywać na klientach-urządzeniach
        • jaro_dcg Re: Internet TOYA 25.01.17, 16:10
          Aby wejść na stronę konfiguracyjną routera, po wcześniejszym połączeniu go z modemem musisz to portu Lan routera podłączyć kablem kompa i z niego w przeglądarce wpisujesz adres www routera.
          • lymix Re: Internet TOYA 25.01.17, 17:26
            Jaro bardzo Ci dziękuję za poradę a teraz parę suchych faktów
            1. do Arisa mam podłączone 1 komp stacjonarny po kablu ,2 laptopy wifi,telewizor wifi,telefony wifi
            tablet wifi ,te urządzenia działają bezbłędnie i bez problemowo
            2 problem jest tylko z drukarkami i po to jest ten cholerny TP-link
            3 jak zrozumiałem Twoją poradę mam skonfigurować tp-linka tak by utworzył nową sieć podłączyć pod modem Toyi i modlić się co by to zadziałało
            Dam znać co z tym wymodziłem wuj google wie wszystko
            Jeszcze raz dziękuje Tobie Jaro za szybką poradę
    • Gość: Pablo Re: Internet TOYA IP: *.centertel.pl 22.03.19, 19:42
      Właśnie mi przestał chodzić net , dodzwonić się do operatora nie sposób (piątek 19:40) żadnej informacji na stronie. Żenada
    • Gość: wqwqwqwq Re: Internet TOYA IP: 31.179.155.* 27.08.19, 13:48
      widze opinie juz nie aktualne toya ma teraz bardzo szybki i stabilny internet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka