Gość: Mars IP: 195.136.25.* 10.05.01, 09:21 Czy ktoś wie jaka jest różnica pomiędzy olejami silnikowymi mineralnymi a syntetycznymi. Które są lepsze dla silnika??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: greg Re: Oleje syntetyczne IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 10.05.01, 10:20 Zalezy do jakiego silnika chciałbys zalać olej syntetyczny jeżeli do starszgo po duzym przebiegu, jeżdżącego wcześniej cały czas na mineralnym to nie rób tego bo możesz narobić szkód naprzykład wypłukać film olejowy i spowodować uszkodzenie silnika lub w najlepszym wypadku jego głośniejsza pracę. zmiana oleju na inna klasę lepkosciowa i jakościwą nie jest wskazana przy duzych przebiegach, jednak jeżeli masz sam który jest mało zuzyty to ja bym się nie zastanawial tylko lał syntetyk przedłużasz żywotwnośc silnika oraz poprawiasz właściwosci jego pracy. stosowanie oleju syntetycznego nie jest wskazane w starszych konstrukcjach silników np silnik 1.3 w Felicji przed zastosowaniem lepiej sprawdzić zalecenia producenta. w Felicji zalecany jest polsyntetyk 10w40 lub mineralny. powodzenia Link Zgłoś
Gość: Mars Re: Oleje syntetyczne - do greg IP: 195.136.25.* 10.05.01, 10:28 Dziękuję za informacje. Mam teraz zupełnie nowy samochód i dlatego właśnie sie pytałem. Pozdro!!! Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Oleje syntetyczne IP: *.*.*.* 15.05.01, 14:07 Gość portalu: greg napisał(a): > Zalezy do jakiego silnika chciałbys zalać olej syntetyczny jeżeli do starszgo > po duzym przebiegu, jeżdżącego wcześniej cały czas na mineralnym to nie rób > tego bo możesz narobić szkód naprzykład wypłukać film olejowy i spowodować > uszkodzenie silnika lub w najlepszym wypadku jego głośniejsza pracę. Hahahaha! Dobre! Z tym wypłukiwaniem filmu olejowego to Ci się udało. No niezupełnie - w najgorszym razie może dojść do wypłukania różnych osadów i nagarów, które mają pewne właściwości uszczelniające a przez to zatkania filtra oleju i spadku ciśnienia smarowania. A filmu olejowego NIE DA SIĘ wypłukać olejem! Pozdrawiam, Grzegorz Link Zgłoś
Gość: Michal W po jakim przebiegu wymiana? IP: *.bwmk.pagi.pl 15.05.01, 14:33 Mam nowy samochod od listopada 2001. Standardowo mial olej polsyntetyczny. Kiedy wymienic olej? Link Zgłoś
Gość: Zielony Re: Oleje syntetyczne IP: *.dialinx.net 10.05.01, 19:02 Jak bedziesz zmienial olej regolarnie to nie ma wiekrzej roznicy. Link Zgłoś
Gość: bary Re: Oleje syntetyczne IP: 213.77.91.* 11.05.01, 09:05 Drogi Panie Zielony proszę o mniejszą emisję błędów ortograficznych - tragedia. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Oleje syntetyczne IP: 193.59.192.* 15.05.01, 15:50 To czemu u licha Groblewski-"Serwis" leje do Feli 1,3 pełen syntetyk Shell Helix ??? Ja leję Quaker State półsyntetyk (z beki 15,pln za ltr) i nie przepłacam bez sensu. Pełen syntetyk to min. 30,-pln za ltr. A shell paskudzony w RG. Link Zgłoś
Gość: greg Re: Oleje syntetyczne IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 16.05.01, 10:55 w instrukcji zaleca sie stosowanie w felicji 1.3 oleju max 10W40, wyższe klasy lepkosciowe moga spowodowac szybsze zużycie uszczelki pod glowicą i koniecznośc jej wymiany typowa usterka dla silnika 1.3 z felicji po 60 tys, ja osobiscie jeździłem na Mobil 1 5W50 uszczelke wymienialem po 82 tys. do tej pory myslałem podobnie,że nie powinno to miec wiekszego znaczenia ale teraz jestem za tym żeby sie stosowac się do zaleceń producenta. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Oleje syntetyczne IP: 193.59.192.* 16.05.01, 12:09 No to teraz jasna sprawa: Groblewski-"serwis" kasuje 2 razy: 1. za Shell syntetyk ("błogosławiony" w RG) 2. za wymianę uszczelki. Oklaski ! Link Zgłoś