teufel 14.04.05, 21:36 Nie przesadzajmy. Prząśniczka hejnałem Łodzi była, jest i niech będzie zawsze. To nasza HISTORIA. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tomek Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.retsat1.com.pl 14.04.05, 21:47 Podzielam zdanie. Przaśniczka jest naszym hejnałem. Nie widze przeszkód by w każdą pierwsza sobote wygrywac o 21.36 albo Łzy matki lub Barke. Ale zmiana hejnału to juz przesada. Prząsniczka to historia Łodzi, Barka jest piesnia religijna nie majaca nic wspólnego z historia miasta i jego charakterem. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 21:51 Tak na południe to, na północ to, a na wschód i zachód co? Hymn ZSSR i Faszystowkich Niemiec? A hymnu państwowego nie zmieniamy czasem? Może na ... bogurodzice... Takie ... optymistyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 21:57 Oj...lepiej na Rotę, jak chciano przy okazji ustalania hymnu;) Że byłby z tego skandal międzynarodowy? Oj tam...przejmować się Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 08:50 Ale Rota jest za żywa ;P. Bogurodzica jest taka... żałobna ;P. A domniemam, że taki skandal niektórym by pasował... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.eranet.pl 15.04.05, 08:50 Uwazam tak samo, nie przesadzajmy! Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Trzymam kciuki! 14.04.05, 21:52 W sumie czemu nie. Ale to słabe jest ... czekam na coś ciągle, co naprawdę jeszcze w stanie będzie mnie zaskoczyć. Póki co głupota ludzka mnie jeszcze specjalnie nie zadziwia. Ale kombinujcie, próbujcie! Szczerze kibicuję. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Trzymam kciuki! 14.04.05, 21:57 czekasz na zmianę nazwy naszego miasta?:> Odpowiedz Link Zgłoś
michael00 Re: Trzymam kciuki! 14.04.05, 22:17 geograf napisał: > czekasz na zmianę nazwy naszego miasta?:> No, to już by było coś ... ale nie podpowiadaj :D Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: Trzymam kciuki! 14.04.05, 22:22 a nazwy dzielnic? przecież są bez sensu! górna leży na dole, doły na górze, a polesie został tylko park na zdrowiu, gdzie nie ma żadnego szpitala, ani ośrodka zdrowia, co akurat logiczne, choć nie w barc..., tfu, Lodzi, gdzie jak wiadomo nie jest zbyt zdrowo żyć. a stadion ŁKS-u byłby stadionem Barcy... SurReal to, czy moze jednak Real?? hmmh... Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 21:52 Gazeto, chyba nie pytasz się powaznie o zmianę hejnału... To musi być jakiś zły sen! =:-0 Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 21:56 Nie, nie, nie! Nie popadajmy w taką papieską histerię. Papież na pewno wolałby aby uczcić go w inny sposób aniżeli hejnały, ulice, pomniki, patronowanie.Stanowcze nie z mojej strony. Prząśniczka jest hymnem Łodzi. Jak wspomina autor artykułu: jest już grana od 6 lat. Prząśniczka jest związana z Łodzią i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
huann Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 21:56 taaa tylko patrzeć piwa 'Barka' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: 80.51.227.* 14.04.05, 22:01 Tak, już widzę te reklamy w TV... Śpiewał "Barkę", pijał "Warkę"! Durne miewają ludzie pomysły. Pewnie wiele jeszcze zostanie wymyślone. - Co 2137 człowiek urodzony w Łodzi będzie dostawał nagrode od Urzędu Miasta. - Wszystkie ulice zostaną przemianowane na "ul. Jana Pawła II n", gdzie n będzie liczbą naturalną od 1 do {ilość_ulic_w_Łodzi} Odpowiedz Link Zgłoś
wilk.co.sika.i.kuca Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 22:07 barka w Łodzi jak matrioszka w Moskwie? Moniuszko sie przewraca w Halce no normalnie. jeszcze trochę i wyjdzie na Dwór i będzie Straszny. A póki co to ja sobie jeszcze pośpiewam: uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu uprząś niczki sieeeeeeee dzą Jak anioł dzieweczkiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii przędą sobie przędą jedwabne przepraszam, majteczki krenc sie krenc waldemar wic sieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee to bieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee nic ta pamięta dłużej, co parkinson to nie altzheimer. zakończył wilk difoltowo. i kucnął: ichacha. Odpowiedz Link Zgłoś
lolik2 Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 22:08 ha! a ja to mam na zywo! w stereo! Odpowiedz Link Zgłoś
hm` Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 22:12 Coraz bardziej ciekawia mnie kryteria wedle ktorych sa przyjmowani do pracy dziennikarze. Naprawde, coraz bardziej... Fajne pomysly Wam przychodza do glowy. pozdr. hm` Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano Kryteria pracy w GŁ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 01:56 Sam wiesz jakie - szzególnie w dodatku sportowym.... Łódzki dodatek do GW zajmuje w mojej ocenie I miejsce jako najgorszy dodatek lokalny - ex eaquo z poznańskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Pardon le mot, ale IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 14.04.05, 22:13 <capslock> KOGOS JUZ KONKRETNIE POJE****!!! </capslock> Odpowiedz Link Zgłoś
al_ tak na marginesie... 14.04.05, 22:24 mi się wydaje, że GW powoli zbliża się do momentu, w którym niżej upaść już się nie da... W Super expresie, Fakcie i innych szmatławcach, bym to zrozumiał. Ale w GW? Aż tak Wam tęskno do kasy? W życiu pieniądze to nie wszystko. Obyście dowiedzieli się o tym, póki nie będzie za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
blenda Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 22:38 A niby dlaczego hymn miałby zostac zmieniony? Czy wkonkretnie w naszym miescie zdarzylo sie cos niezwyklego lub strasznego? Opamietajmy sie! Odszedl czlowiek ktory kochal ludzi i ktory przez ludzi byl kochany i watpie by chcial zeby wlasnie w ten sposob oddawano mu czesc... Troche to przykre,bo widac ze wszyscy stawiajacy pomniki, zmieniajacy nazwy ulic itp NIC KOMPLETNIE nie wyniesli z Papieski nauk... Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 23:43 Pomysł jest ciekawy. "Barka" powstała, "wypłynęła" z Łodzi, jest znana w całej Polsce. Jej słowa pasują do Łodzi, barka też jest łodzią. "Prząśniczka" również pasuje do Łodzi i wiąże się z jej historią. Popieram pomysł, by Łódź miała dwa hejnały. Nic w tym złego nie ma, by była znana jako "miasto dwóch hejnałów". Myślę, że wizerunek Łodzi by na tym nie ucierpiał, wręcz przeciwnie, tak znana jak "Barka" pieśń kojarzyłaby się z Łodzią, co byłoby pozytywnym skojarzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 14.04.05, 23:50 Zauwazcie, nie mowie, zby zmienic na "Barke", by upamietnic Jana Pawla II, bo to chyba rzeczywiscie bez sensu i On by tego nie chcial. Nie bede sie upieral przy moim zdaniu, nie mam nic przeciwko "Przasniczce", wiaze sie ona z Lodzia i powinna hejnalem pozostac, sadze jednak, ze ciekawym pomyslem sa dwa hejnaly. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
camelot Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 00:04 Ja proponuje na tej samej fali zmienić hymn polski na Barkę a przy okazji wymienic paru redaktorów pacanów z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
dziad_borowy Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 00:12 Problem jest taki, ze miastem dwoch hejnalow jest juz Krakow i mogloby to wygladac zalosnie. Tak, tak, wybic sie za wszelka cene. Dzierżżż!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ano Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 01:57 Wizerunek Łodzi może nie - ale poziom umysłowy jej mieszkańców jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 07:46 Barka jest znana w całej Polsce. To prawda. Ale pomyślmy: z jakim miejscem kojarzy się w całej Polsce Papież i Barka? z Łodzią? A może czegokolwiek byśmy nie wymyślili- i tak z Krakowem/Wadowicami? Zatem nie silmy się, by wymyśleć coś oryginalnego. Papież wolałby inne działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 00:06 Debilizm, jedyne słowa, które mnie sie teraz w nocy nasuwają... Ech, jak to dobrze wrócić po półrocznej przerwie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amundsen Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: 217.153.156.* 15.04.05, 00:13 Czytając wszystkie propozycje zmian nazw ulic, szkół, uswięcania ruin fabrycznych i wreszcie podmiany hejnału miasta, odnoszę nieodparte wrażenie, iż osoby, które to proponują dosłownie na gwałt (w sensie czasu oczywiście) chcą przedstawić się wszystkim mieszkańcom Łodzi, jako odwiecznie kochające Ojca Świętego Jana Pawła II i w dodatku mające prawo do poklepywania Go po ramieniu. A w istocie są marną imitacją godności i honoru. Tak odczytuję także podziękowanie złożone przez prezydenta Jerzego Kropiwnickiego kapłanom łódzkim za odprawienie mszy św. żałobnych. Tej osoby, która w czapce wędruje i za krzyżem i za monstrancją. Panie prezydencie, jednak nie ma pan szansy zostać metropolitą łódzkim, niech pan da pożyć arcybiskupowi i nie wchodzi w jego rolę. Podobnie odczytuję bezsensowne dywagacje rzecznika pana prezydenta o hejnale miejskim. Panowie (hmmm?) miejscy włodzrze, przeczytajcie listy pasterskie choćby biskupa lubelskiego lub krakowskiego. Zmieniajce wasze serca, przygaście wasze fałszywe oczęta. Choć raz spojrzyjcie w niebo i zastanówcie sie nad tym, co myśli o was Święty Jan Paweł? Jak z waszego powodu musi wstydzić się przed Panem. Czas już skończyć z małpowaniem. Łódź stać przecież na mądrych samorządowców. Mam taką nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ po stokroć tak... 15.04.05, 08:46 Ale wiesz, wszędzie tam gdzie można zarobić w łatwy sposób pojawia się głupota, debilizm i sztuczność. Na szczęście społeczeństwo zauważyło, że to już lekka przesada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konduktor Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: 217.153.156.* 15.04.05, 00:40 Proponuje władzom miasta, szczególnie prezydentowi - zostawcie rzeczywiście barke na brzegu. Weźcie sie lepiej za tramwaje, a nie chowajcie problemu za parawanem nowej spółki, która rzekomo bedzie zarządzała dochodowymi projektami. A na nowy hejnał proponuje sygnał reanimacyjnej karetki pedzącej do urzedu miasta, przedstawionej na telebimie za 250 tysiecy. Żeby wszyscy widzieli komu potrzena jest reanimacja mentalna. Pa dziubaski. Dzyń, dzyń, dzyń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steffan a może zmienić nazwę miasta na Jano-Pawłowo??! IP: *.toya.net.pl 15.04.05, 01:06 opanujcie sie trochę. jesteście w stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat28 Re: a może zmienić nazwę miasta na Jano-Pawłowo?? IP: *.profiline.com.pl 15.04.05, 09:26 Jano-Pawlowo Wielkie, jak na byłą Łódź przystało! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytający Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 06:55 No właśnie, popadamy w wielkie skrajności!! Zastanówmy się nad własnym postępowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Fajny problem... IP: proxy.port* / 217.75.114.* 15.04.05, 07:13 żeby tylko takie nam się trafiały. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius UMIARU! 15.04.05, 08:06 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=22419856 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sws Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 08:10 ''Przasniczka ''kojarzona jest z Łodzia i niech tak zostanie ,zdarzyc sie moze ,ze za lat kilka niewiele osob bedzie rozpoznawalo "Barke" u nas wszystko jest mozliwe,po tygodniu pojednania juz widac ,ze niewiele sie zmienilo,zacznijmy byc lepsi dla siebie wzajemnie a zycie niech "plynie dalej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.toya.net.pl 15.04.05, 08:11 Tylko Przasniczka.Zadnych zmian.Glupota musi miec swoje granice. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: wlazł kotek na płotek 15.04.05, 08:47 I koniecznie wersja hip hopowa ;). Żeby być na czasie z historią i tradycją ;P. Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 08:24 Hahaha. Świetny dowcip, ale sugerowałbym redakcji, aby zmieniała regularnie kartki w kalendarzu. Bo 1 kwietnia już minął jakiś czas temu. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prządka Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.4web.pl 15.04.05, 08:34 Co nas łączy z tą "Prząśniczką"? Ile jest dzisiaj prząśniczek w Łodzi? Czasy się zmieniają. Trzeba iść naporzód. Barka, łódź to są dzisiejsze symbole naszego miasta. Historia - historią, ale trzeba "z młodymi naprzód iść, po życie sięgać nowe". Odpowiedz Link Zgłoś
formentor MAM LEPSZY POMYSŁ! 15.04.05, 08:37 Przemianujmy Łódź na Barkę. I to pływa, i to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prządka Re: MAM LEPSZY POMYSŁ! IP: *.4web.pl 15.04.05, 08:50 A może lepszym pomysłem byłoby przemianować Łódź na "Prząśniczkę"? Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: MAM LEPSZY POMYSŁ! 15.04.05, 08:53 albo przemianować Łódź na Jan Paweł II - iść po całości!! Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: ej no... 15.04.05, 09:10 No... Kiedyś mieliśmy K. Wielkiego, od drewna i muru, a teraz mamy K. Wielkiego, od głupich pomysłów części narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ej no... 15.04.05, 09:15 słyszałeś ze jest projekt wybudować pod warszawą pomnik większy niż Jezusa w RIO de JAnerio?? Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: ej no... 15.04.05, 09:18 No chyba sobie ze mnie żartujesz... a co to ma być? Most łączący ziemię z trójcą? włąśnie, trójcą czy już nie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ej no... 15.04.05, 09:36 padł pomysł żeby usypać górę i postawić zajeb...y pomnik większy od tego z Rio, Papież z rozłożonymi rękoma - w tv mówili. totalna szajba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat28 Re: ej no... IP: *.profiline.com.pl 15.04.05, 09:37 A testament papieża ma być wydawany w postaci czerwonych książeczek i każdy będzie ją musiał zawsze mieć przy sobie. Policja będzie to kontrolowała. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: ej no... 15.04.05, 09:39 Boshe... On się w grobie przewraca chyba... Kiedyś napisałem kontrowersyjny post, w którym zamieściłem tezę, że pewnie pojawią się monstrualne budowle... I jesteśmy coraz coraz bliżej... Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
cassani Re: ej no... 15.04.05, 10:00 bliżej, bliżej -takiej biegunki dawno samorządy nie miały - kto wymysli coś głupszego - monstrualne pomniki, przemianować Wielką Krokwię, Pietrynę, usypać góry - itd, etc - to mają problemy samorządy teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ pierdu pierdu 15.04.05, 08:42 Tak tak. Pozmieniajmy nazwy ul. Wkońcu co tam historia... jakiś Tuwim i banda... Co tam sybole Łodzi... Po co nam Piotrkowska... Po co nam hymn, który kojarzy się z historią miasta... Po co to wszystko... Barka? A może aby żyć w duchu dzisiejszych czasów zaczniemy grać hh zamiast hymnu... Bo do tego to wszystko zmierza... Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 09:24 Czasy się zmieniają, ale historia nie i dlatego należy zostawić "Prząśniczkę" a nie Barkę. To się nazywa popadanie w skrajności:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prządka Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: *.4web.pl 15.04.05, 09:41 My tworzymy historię. Nie zapominajcie o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? 15.04.05, 09:42 Taką historię twórzcie sobie sami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: 80.51.227.* 15.04.05, 12:30 Komuniści też tak mówili jak ty, usiłowali tworzyć historię przez usunięcie z niej 17 września 1939 i Katynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: "Barka" zamiast "Prząśniczki"? IP: 213.17.170.* 15.04.05, 08:39 Pomysł zmiany hymnu miasta jest kompletnie idiotyczny. Jesli ktoś wpadł na coś takiego to powinien jak najszybciej przemysleć sprawę jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
al_ oj nie... 15.04.05, 08:44 Jeśli ktoś wpada na takie coś, to dla niego jest już za późno na przemyślenia... Upadł najniżej jak mógł... Odpowiedz Link Zgłoś
cassani taaaaaaa.... a może Lulajże Jezuniu???? 15.04.05, 08:51 niektórzy dostali chyba biegunki pomysłów jak się tu by ośmieszyć.... A może zamiast Prząśniczki Lulajże Jezuniu?? Odpowiedz Link Zgłoś