Dodaj do ulubionych

.:: hipermarktey ::.

08.11.05, 09:21
PiS... Prawicowa partia z jakże lewicowymi poglądami... Najlepiej,
wszystkiego zakazać, wszystko zamknąć... W niedzielę zamiast iść na zakupy to
do kościołów...

To będzie najgorsze od ponad 100 lat 5 lat w Polsce...

A walka z bezrobociem polega na tym, że zakaże się budowania nowych miejsc
pracy... Zniewalający pomysł :D. Takiego jeszcze nie było :D.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ot co. Re: .:: hipermarktey ::. IP: *.toya.net.pl 08.11.05, 09:35
      A wiesz, że jeden hipermarket dający pracę 150 osobom zabiera pracę 220 osobom,
      które muszą zamknąć różnego rodzaju formy działalności w okolicy?

Ale to jest zbyt trudne do zrozumienia.
      Prawda?

Myślenie ma przyszłość, ale niestety u niektórych jest przeszłością.
      • al_ Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 10:06
        Ciekawe... Ale trudno się dziwić. Jeśli idzie się na osiedlu do sklepu, w
        którym nic nie ma oprócz wódki to nie ma się co dziwić, że upada. Dobry sklep
        wytrzyma markety i dużo nie straci. Dlaczego? Dlatego, że ludzie potrzebują
        takich małych osiedlowych sklepów. Kiedyś mieszkałem na Chojnach. Tam od zawsze
        jest sklep. Nazywa sie: "Chłopaki". W nim od poniedziałku do niedzieli zawsze
        było wszystko. Człowiek wchodząc i pytając o cukier waniliowy, orzechy etc.
        zawsze słyszał tak są, a nie: oj dostawy nie było nie mamy... I taki właśnie
        sklep przetrwał wszystko. Teraz na Olechowie co wejdę do sklepu ( oprócz
        rybnego ) to mało co jest. O curry w jednym sklepie wogóle nikt nie słyszał,
        orzechy włoskie pojawiły się miesiąc temu, śliwki są rzadko. I dlatego ja wolę
        pojechać do Tesco a nie do sklepu, w którym się tylko słyszy jak jest źle ale
        nic się nie robi aby było dobrze...
      • al_ Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 10:27
        Acha a zatrudnienie nie maleje dlatego, że na osiedlu nie ma klientów bo są w
        markecie, tylko dlatego, że na sklepikarzy rząd nałożył takie podatki, że
        choćby chcieli to nie zatrudnią pracownika. Poporstu się nie opłaca... I
        zamiast zmniejszać podatki, to potajemnie się je podnosi a winę za wszystko
        zwala się na markety.... Tylko o tym się już nie mówi. Ludzie chcieliby
        zatrudniać ale nie mogą... Zresztą skąd te liczby... Buahahaha. Śmieszne są...

Wiesz na jakim poziomie jest bezrobocie w kraju? O 3/4 mniejszym niz się
        podaje. a dlaczego? Bo ludziom albo nie chce się poporstu pracować albo wolą
        pracować na czarno... I tego nie zmieni nic... Taka mentalność...
    • leslaw_m Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 09:36
      zamknięcie hipermarketów w niedzielę,mozna by rozważać w kategorii równowagi na
      rynku,aby pomóc drobnym kupcomw utrzymaniu swoich miejsc pracy.
      nie wszystko co proponuje kiepski rząd musi być z założenia kiepskie
      • yavorius Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 09:39
        leslaw_m napisał:
        > zamknięcie hipermarketów w niedzielę,mozna by rozważać w kategorii równowagi
        na rynku,aby pomóc drobnym kupcomw utrzymaniu swoich miejsc pracy. nie wszystko
        co proponuje kiepski rząd musi być z założenia kiepskie

Jasne, u mnie na rynku w niedzielę nie handluje NIKT.
      • al_ Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 10:08
        Tak tylko niedziela to dzień jedyny dzień, w którym niektórzy mają czas na
        zrobienie sakupów. A na osiedlu nie działa 3/4 skleów. Działają te z piwem i
        wódką... Albo warzywniak, w którym marchew pochodzi chyba z połowy tygodnia...
        Bo tak nasi mali sklepikarze traktują swoich klientów... Tylko marudzić etc.
        Zamiast kuopwać produkty i się rozwijać...
        • p_lar Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 12:40
          Dokladnie! Ja np. nie lubię sklepów z obsługą zza lady. Tam mentalność
          obsługujących pochodzi zazwyczaj z minonej epoki. Mnie czasem szlag trafia jak
          kupuję w sklepie np."Społem" gdzie obsługują humorzaste babsztyle, robiące
          łaske że coś podadzą. Jest też i "Żabka" ale facio za każdym razem marudzi żeby
          wziąć koszyk! Nawet jak ide po 1 paczkę masła. Paranoja...
      • leslaw_m Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 12:45
        trzeba by się przyjrzeć krajom,które mają podobne rozwiązania,nie twierdzę,ze
        to na 100% dobry pomysł.
        daleki jestem od socjalnych praw kogokolwiek,bo jestem przekonany,ze powodują
        bezposrednio bezrobocie,natomiast dla tych tysięcy mrówek z hipermarketów moze
        warto by niedzielę wolną zagwarantować.
        • yavorius > Lesław 08.11.05, 12:48
          leslaw_m napisał:
          > dla tych tysięcy mrówek z hipermarketów moze
          > warto by niedzielę wolną zagwarantować.

Te mrówki z hipermarketów mają za niedzielę inny dzień wolny.
          • leslaw_m Re: > Lesław 08.11.05, 13:03
            powiedzmy,ze mają.
            tylko pani x ma wolny wtorek a pan y czwartek,oprócz tego pracują pewnie
            conajmniej na 2 zmiany.ile się widują we własnym domu jesli są małżenstwem?
            spójrzcie na dzietnosc statystycznej polki,
            1,23 wynosi srednio.w modelu idealnym powinno zawsze wynosić 2.0
            co by nie mówić tak zwana rodzina jest podstawową(nie jedyną) komórką
            napędzającą dzietnosc równiez tak zwaną.
            jesli ktokolwiek uwaza,ze liczba urodzen nie ma znaczenia,powinien zakupić
            jakikolwiek najprostszy podręcznik demografii.
            • yavorius Re: > Lesław 08.11.05, 13:04
              leslaw_m napisał:
              > tylko pani x ma wolny wtorek a pan y czwartek,oprócz tego pracują pewnie
              > conajmniej na 2 zmiany.ile się widują we własnym domu jesli są małżenstwem?

Heh, znam ten ból, na szczęście od jakiegoś czasu mam już normalną pracę ;)
            • al_ Re: > Lesław 08.11.05, 13:34
              Polka nie ma dzieci dlatego, że pracuje, tylko dlatego, że państwo nie zapewnia
              ani jej ani dzieciakowi odpowiednich warunków... Głupi wózek i zabawki kosztują
              tyle ile wypłata przeciętnego Polaka... I gdyby ów Polka widziała męża non stop
              to i tak pewnie dziecka by nie miała... Ludzie nie chcą już rodziny i
              dzieciaków bo to za dużo wszystko kosztuje... Ciągle trzeba podatki płacić
              coraz to nowsze opłaty...
        • al_ Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 13:31
          Czy z tego samego powodu należy zamknąć elektrownie i elektrociepłownie?? :/.

Z przeprowadzonej kiedyś sondy pracownicy marketów byli zadowoleni, że pracując
          w niedzielę mają dzień wolnego w tygodniu. Mają czas na załatwienie rzeczy w
          banku, na poczcie... Naprawdę są ludzie, którzy wolą pracować w niedziele a nie
          w tygodniu... A jeśli się komuś nie podoba praca to... czy musi akurat tam?

Pamiętam jak kiedyś nawet przejazdy były zamykane w niedziele ( ten na ul.
          Tuszyńskiej ). Tylko po co??... Jeśli ktoś ma firmę pracującą cały tydzień, a
          co więcej ma pracowników, którzy chcą tak pracować, to po co czegokolwiek
          zakazywać....
        • superkulfon W innych krajach sa hipermarkety 08.11.05, 13:45
          Ya to bz wspierac lokalnz pryemzsl wzmusya sie w nich i w innzch punktach
          spryedayz detalicynej odpowiedni udyial produktow lokalnych
    • fauve Re: .:: hipermarktey ::. 08.11.05, 12:48
      Nie zamykajcie marketów w niedzielę !

W ostatnią niedzielę zepsuła mi się lampka na biurku. Nie było sensu jej
      naprawiać bo zepsuta, zużyta, stara, a i niezbyt piękna była. Musiałem jednak
      mieć światło na noc ponieważ planowałem czytanie i naukę. Pojechałem do TESCO o
      22:30 i kupiłem sobie nową lampkę. Sprawiłem sobie też kilka płyt DVD
      potrzebnych na następny dzień do pracy, paczkę fajek oraz kierownicę do
      komputera :)

Kościół mi tego nie zapewni o tej porze :)
    • superkulfon Ciekawe gdzie predzej kupisz jogurt "jogo"? 08.11.05, 13:44
      W polskim sklepiku nalezacym do "zielonej zabki" czy w zlym zagranicznym
      hipermarkecie leclerc czy tesco. Jakos dziwnym trafem sie okazuje ze sklepach
      nalezacych do zielonej zabki sa produkty nalezace glownie do miedzynarodowych
      koncernow, czesto nawet chleb jest z drugiego kranca polski jesli chcesz go
      kupic po poludniu a w tych zlych hipermarketach mozna rowniez znalesc produkty
      lokalne. To kolejny mit odnosnie hipermarketow.
      • al_ Re: Ciekawe gdzie predzej kupisz jogurt "jogo"? 08.11.05, 13:57
        Ale to do mnie? Przecież ja uważam, że w marketach sprzedaje się bardzo dużo
        polskich towarów.
      • Gość: leslaw_m Re: Ciekawe gdzie predzej kupisz jogurt "jogo"? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 08.11.05, 14:17
        wszedłeś w problem żąbki.to akurat żaden przykład.
        poszukaj trochę o tej firmie i niewolnikach dla niej pracujących;)
        • Gość: szwed Re: Ciekawe gdzie predzej kupisz jogurt "jogo"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:27
          Ja jak idę do mojego osiedlowego Społem i widzę np. jogurt za 1,35 kiedy w
          hipermarkecie moge go kupić za 95 groszy to kieruje się ekonomią mojego
          portfela. Jak idę do mojego sklepiku i chcę kupić coś konkretnego i
          ogólniedostępnego i słyszę że właśnie się skończyło i zapraszają jutro to mnie
          to drażni i znowu wiem że w hiper to dostanę w wielu rodzajach (nie ważne co).
          Jak idę do mojego osiedlowego drugiego Społem czynnego do 20.00 a o 19.00
          drugie wejście do sklepu jest już zamknięte, nie ma aktualnej gazety codziennej
          bo panie już zwroty spakowały, to napewno będę unikał tego sklepu. Itd, itd.
        • superkulfon Re: Ciekawe gdzie predzej kupisz jogurt "jogo"? 09.11.05, 09:47
          > wszedłeś w problem żąbki.to akurat żaden przykład.

No to mam wejsc w problem pozostalych polskim sieci malych sklepow. Prawda jest
          taka ze latiwej i bardziej oplacalnie jest dla polskiego sredniego producenta
          dogadac sie z hipermarketem niz z siecia polskich malych sklepow. Jedno jest
          pewne niezrzeszone male sklepy i tak sa skazane na wymarcie, zostana zastapione
          przez zielone zabki - a wiec sieci sklepow, biedronki - dyskonty, i
          hipermarkety. Te ostatnie maja najbardsziej przyjazna polityke dla polskich
          producentow bo maja wiecej miejsca na polkach i moga sobie na to pozwolic. Za
          tem walka z hipermarketami to tak naprawde walka z polskimi pproducentami
          ktorym bedzie trudniej sprzedac produkty i walka z klientami co beda placic
          drozej
          ps. mam nadzieje ze nie mylisz zabki z biedronka.
          • Gość: leslaw_m Re: Ciekawe gdzie predzej kupisz jogurt "jogo"? IP: *.lodz.msk.pl / *.lodz.msk.pl 09.11.05, 10:27
            wiadomosci.wp.pl/kat,9916,wid,7176487,prasaWiadomosc.html?ticaid=1833
            serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,2799082.html
            to tylko dwa odnosniki z pierwszej strony po wpisaniu słowa żabka w google
            nie pomyliłem z biedronką:)
            • superkulfon nie slyszalem o tym 10.11.05, 15:28
              jednak zabka to siec polska wiec mysle ze nikt zlego slowa nie powie glosniej.
              A rzad na pewno nie bedzie z nimi walczyl, taki kraj.
              Cwaniak i zlodziej z bazaru jest biednym kupcem a zagraniczni powazni
              inwestorzy rewitalizujacy cale kwartaly w miescie to zli kapitalisci ktroy
              trzeba dolozyc
    • Gość: Piotr Re: .:: hipermarktey ::. IP: *.lodz.msk.pl 08.11.05, 22:46
      al_ napisał:

> PiS... Prawicowa partia z jakże lewicowymi poglądami... Najlepiej,
      > wszystkiego zakazać, wszystko zamknąć... W niedzielę zamiast iść na zakupy to
      > do kościołów...

A niech sobie zamykają. Choćby w niedziele nie był czynny żaden sklep, pub, kino, teatr czy agencja towarzyska to ja i tak nie pójdę dać na tacę czarnuchom.
      • Gość: szwed Re: .:: hipermarktey ::. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:50
        I tu popieram poprzednika, władza zapomniała że w Polsce mieszkają tez
        niewierzący lub innej wiary. Ale skoro uważają, że 80% polaków to katolicy
        niech zostana w tym fałszywym przeświadczeniu.
    • Gość: flip Re: .:: hipermarktey ::. IP: *.p.lodz.pl 09.11.05, 00:20
      A nam sie podoba to, co gada aktualny rzad.
    • Gość: ja Re: .:: hipermarktey ::. IP: 194.63.132.* 09.11.05, 08:58
      Tu gdzie mieszkam: z jednej strony Tesco, z drugiej strony Eleclerk. Pożsrodku
      moje osiedle z kilkunastoma osiedlowymi sklepami i sklepikami. Nie tylko przez
      ten kilkuletni czas działania obu hipermarketów ( nie mówię tu o Globi,
      Champin, Lidl, Liderprice i innych takich które są po drodze do dużych
      hipermarketów) żaden sklep nie upadł, to jeszcze powstały 3 nowe! Nie gadajcie
      więc ze hipermarkety zagrazają małym sklepikarzom! Bzdura! Prawdą jet natomiast
      że sprzedawczynie z tych małych sklepów osiedlowych przechodzą do hipermarketów
      bo tam zarobią więcej!
      • Gość: al_ Re: .:: hipermarktey ::. IP: *.toya.net.pl 09.11.05, 09:01
        Bo rząd zamiast obniżać podatki małym przedsiębiorcą to jest skutecznie podnosi
        i aby się zrekompensować chce pozamykać większe sklepy...

Bo mały sklep osiedlowy jest bardzo potrzebny. Byleby coś w nim było a nie
        puste lady :).
    • al_ Wyniki sondażów... 09.11.05, 08:58
      Reprezentujący rzekomą większość PiS zapomniał o jednym. Zapytać się ludzi co o
      tym sądzą... I tak w mieście jedynie 12% ludzi jest za tym aby zakazać marketom
      handlu w niedzielę. Na wsi 22%... I nie jest ważne ile procent z tych 88 i 78%
      pójdzie w niedzielę zrobić zakupy. Ludzie chcą żyć wwolnym kraju a znowu w
      ciemnogrodzie... Wkońcu... Jeśli ktoś nie chce iść na zakupy w niedzielę to
      niech nie idzie, ale nie zakazuje tego innym...

Ostatnio usłyszałem, że w piątek odbędzie się akcja pod marketami. I specjalnie
      pójdę na zakupy. I tu nie chodzi o jakiś brak patriotyzmu... USA ma swoje
      Independent Day więc my Polacy musimy pokazać jak bardzo cieszymy się z
      swojego... Szkoda, że nie pokazujemy jak bardzo dbamy o to teraz... Dzień
      niepodległości, w którym chce się ograniczyć... wolność...
      • Gość: gość Re: Wyniki sondażów... IP: *.tvp.pl 09.11.05, 10:01
        Dobrze, ale co mają zrobić POLSCY przedsiębiorcy w Dzień Niepodległości POLSKI.
        Najważniejsze święto narodowe? Mają normalnie - jak w zwykły roboczy dzień -
        otwierać swoje firmy? Sklepy, warsztaty itd... Jak mają uczcić ten dzień? Czym
        ten dzień ma się wyróżniać? Nie uważam żeby zamykać markety w niedzielę. Ale
        dlaczego te markety nie pracują 1 listopada czy 25 i 26 grudnia, albo w
        Wielkanoc. BO SIĘ BOJĄ KOŚCIOŁA. A państwo polskie mają.... gdzieś... I tylko o
        to mi chodzi, żeby jeszcze 3 maja i 11 listopada zachodnie sieci hipermarketów
        uszanowały nasze najważniejsze święta narodowe.... Ot wszystko..
        • Gość: al_ Re: Wyniki sondażów... IP: *.toya.net.pl 09.11.05, 10:10
          idę o zakład, że mój osiedlowy sklep z alkoholem będzie działał. Myślałem, że
          rok temu w Wigilię będzie zamknięty. I był... Otwarto go o 21... Ale z takimi
          się nie walczy...

Tak się kiedyś zastanówmy czy dla nas wogóle ten 11 to jakieś wybitne święta...
          I jak to ludzie obchodzą u nas... Bo to z roku na rok staje się zwykłym
          dniem...
    • Gość: leslaw_m Re: .:: hipermarktey ::. IP: *.lodz.msk.pl 10.11.05, 10:25
      tak na deser.podobno wszyscy chcą pracować w swięto?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3008951.html
      • superkulfon jak ci pracownicy wywalcza to beda tego zalowac 10.11.05, 15:31
        Bo sie okaze ze skoro te markety beda w swieta a wiec tez niedziele zamkniete
        to trzeba bedzie zwolnic przynajmniej 10% pracownikow.
        • Gość: al_ Re: jak ci pracownicy wywalcza to beda tego zalow IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 21:31
          Nie bo pojawią się kolejne strajki... To jak w górnictwie. Górnik dostaje na
          wychodne 50tys. I... wraca po dwóch latach zaby znowu strajkować...
    • cassani ja mam pytanie z innej beczki 10.11.05, 10:28
      czy praca w hipermarketach jest obowiązkowa?
      • Gość: leslaw_m Re: ja mam pytanie z innej beczki IP: *.lodz.msk.pl 10.11.05, 10:43
        nie spodziewałem się po tobie takich wypowiedzi.
        a gdyby tobie kazano na przykład zus płacić od jutra 3000 miesięcznie,
        zapewne nie miałbyś oporów,zeby wykrzyczeć co o tym sądzisz.
        i teraz wyobraż sobie,ze własnie jakis leslaw odpowiedział by ci:
        -czy prowadzenie działalnosci jest obowiązkowe?
        • cassani nie 10.11.05, 10:51
          taki do końca miałem zamiar.
          Po prostu mam wrażenie że o czyjejś przywileje walczą tylko i wyłącznie
          związkowcy a nie osoby zainteresowane - czyli pracownicy. Ja na przykład
          ostatnie 2 dni spędziłem po ok. 16 godzin w pracy bo była taka potrzeba a
          także jeden z moich pracowników musiał zostać. I z tego co wiem nie zamierza
          on palić opon przed firmą bo czuje się wykorzystany. Powiem więcej - umówiłem
          się z nim na piwo - pewnie gdyby był związkowcem oskarżył by mnie o rozpijanie.

Tak tylkospytałem się o ta obowiązkowośc pracy hipermarketach, bo mam wrażenie
          że mamy następną potężną dyskusję która ma zasłonić prawdziwe problemy kraju.
          Tak jak rok temu 2 miesiące wszyscy grzmieli o zniesieniu wiz do USA - i co - i
          nic. Tak samo z hipermarketami - temat zastępczy. Z tym że ten może nas
          kosztować ileś miliardów złotych utraconych inwestycji.
          • Gość: literka_m wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 12:53
            mialem podyskutowac (takze z Toba cassani) ale naszla mnie taka
            konkluzja...zwiazkowcy moga robic co chca, zmian i tak musi dokonac rzad. A
            rzad jest swiezo wybrany w demokratycznych wyborach, wiec MORDE W KUBEL bo TAK
            CHCE NAROD. Komu nie pasi to ma pecha bo jest w mniejszosci.
            • Gość: al_ Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 14:13
              Boshe... czego chce naród?? Bo nie rozumiem... I nie chodzi Ci o zamknięcie
              marketów np. w niedzielę bo tego chce 12% ludzi w Polsce... Więc?
              • Gość: literka_m Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:58
                > Boshe... czego chce naród?? Bo nie rozumiem... I nie chodzi Ci o zamknięcie
                > marketów np. w niedzielę bo tego chce 12% ludzi w Polsce... Więc?

g... mnie obchodzi jakies 12%

Wiekszosc pokazala, ze chce Kaczynskich i ich rzadow, wiec jesli "Kaczynscy
                zamkna w Imie Boze wszystkie supermarkety" to bedzie to za zgoda ludu.
                (przeciez nie kryli sie, ze sa przeciwni pracy marketow w niedziele).
                Takie proste i nie mozesz zrozumiec ? al_ to podstawy demokracji
                • Gość: al_ Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 16:18
                  A czy podstawą demokracji jest to, że jeden z głównych stołku w państwie
                  obejmuje kryminalista, że w polityke zamieszany jest kolejny bandzior (o. R. ),
                  a kampania wyborcza PiS to stek kłamstw i oszczerstw wobec PO.

Ja nadal uważam, że demokracja to jeden z najgorszych systemów...
                  • Gość: literka_m Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:22
                    > Ja nadal uważam, że demokracja to jeden z najgorszych systemów...

ja tez, no i co z tego ?
                    • Gość: leslaw_m Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.lodz.msk.pl 10.11.05, 16:35
                      na pewno demokracja nie polega na zamykaniu komuś mordy,czy w kubeł,czy w
                      cokolwiek.
                      rozumiem ,ze idealnym systemem są dyktatury,oswiecone lub przyniesione na
                      bagnetach,
                      z tym,ze te niby oswiecone są zwykle przyniesione na bagnetach,
                      a tym przyniesionym na bagnetach zwykle wydaje się ,ze są oswiecone.
                      i koło się zamyka jak mawiał stanisław t.
                    • Gość: al_ Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.toya.net.pl 10.11.05, 20:14
                      może warto zmienić :D. Mała rebelia?? Bunt?? Rewolucja :D.
            • superkulfon Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby 10.11.05, 15:33
              rozumiem ze narod wybierajac PiS glosowal na koalicje samoobrona, LPR PiS. Choc
              chyba czesc tych cymbalow co glosowala na PiS jednak myslala ze kaczynscy z
              kims innym sie dogadaja, niekoniecznie z wielokrotnym przestepca
              • Gość: literka_m Re: wlasciwie powinniscie zamknac geby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:38
                > chyba czesc tych cymbalow co glosowala na PiS

hehehe, ladnie to ujales. sam bym nie wymyslil :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka