25.11.05, 06:20
Znacie jakies osrodki, w ktorych mozna nauczyc sie medytacji? Nie chodzi mi o joge. :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: olka Re: medytacja IP: *.toya.net.pl 25.11.05, 08:39
      a o jaką medytację Ci chodzi?
      można praktykować w ośrodkach buddyjskich, oczywiście zachowując swoją wiarę,
      kika stowarzyszeń i klubów też prowadzi sesje medytacyjne, ale są one
      najczęściej nastawione na zrelaksowanie.
      Napisz co chcesz osiągnąć, to coś Ci będzie można konkretnego doradzić.
      • Gość: Voker Re: medytacja IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.11.05, 21:47
        Sam nie wiem. Nie chce isc do osrodkow buddyjskich. Mozesz mi podac te adresy? :-)
        • Gość: olka Re: medytacja IP: *.toya.net.pl 26.11.05, 17:18
          w ośrodku kultury Karolew na Bratysławskiej, bywają w domu kultury Energetyk
          przy ul. Politechniki, ale osobiście nie polecam, bo uważam, że takie praktyki
          powinni prowadzić ludzie doświadczeni, a w Polsce nie ma systemu weryfikacji
          takowych, tzn. trzeba na własnej skórze spróbować metody, a to może oznaczać
          poprostu stratę czasu.
          Co do ośrodków buddyjskich, to tam jest przynajmniej pewność co do praktyki,
          ale domyślam się (popraw jeśli się mylę), że może nie odpowiadać Ci styl bycia,
          jak np.: w ascetycznym Zen. jest w Łodzi też grupa otwarta w tradycji buddyzmu
          tybetańskigo Bon, gdzie są tylko medytacje dla szerokiej grupy osób, także
          innych wyznań i ateistów, bez praktyk religijnych. bongaruda.pl
          A jeśli czujesz się na siłach sam próbować polecam książkę "Medytacja dla
          poszukujących zdrowia i wewnętrznego spokoju :techniki medytacyjne dla
          początkujących i zaawansowanych" Jessica Macbeth. są tak szczegółowe opisy
          technik, oraz tego co w trakcie medytowania może się dziać. No i pozbawione
          jest wszystko aspektu religijności:)
          • voker Re: medytacja 26.11.05, 21:50
            Dziekuje. :-) Wole "swieckie" i niereligijne osrodki. ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka