voker 25.11.05, 06:20 Znacie jakies osrodki, w ktorych mozna nauczyc sie medytacji? Nie chodzi mi o joge. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olka Re: medytacja IP: *.toya.net.pl 25.11.05, 08:39 a o jaką medytację Ci chodzi? można praktykować w ośrodkach buddyjskich, oczywiście zachowując swoją wiarę, kika stowarzyszeń i klubów też prowadzi sesje medytacyjne, ale są one najczęściej nastawione na zrelaksowanie. Napisz co chcesz osiągnąć, to coś Ci będzie można konkretnego doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voker Re: medytacja IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.11.05, 21:47 Sam nie wiem. Nie chce isc do osrodkow buddyjskich. Mozesz mi podac te adresy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: medytacja IP: *.toya.net.pl 26.11.05, 17:18 w ośrodku kultury Karolew na Bratysławskiej, bywają w domu kultury Energetyk przy ul. Politechniki, ale osobiście nie polecam, bo uważam, że takie praktyki powinni prowadzić ludzie doświadczeni, a w Polsce nie ma systemu weryfikacji takowych, tzn. trzeba na własnej skórze spróbować metody, a to może oznaczać poprostu stratę czasu. Co do ośrodków buddyjskich, to tam jest przynajmniej pewność co do praktyki, ale domyślam się (popraw jeśli się mylę), że może nie odpowiadać Ci styl bycia, jak np.: w ascetycznym Zen. jest w Łodzi też grupa otwarta w tradycji buddyzmu tybetańskigo Bon, gdzie są tylko medytacje dla szerokiej grupy osób, także innych wyznań i ateistów, bez praktyk religijnych. bongaruda.pl A jeśli czujesz się na siłach sam próbować polecam książkę "Medytacja dla poszukujących zdrowia i wewnętrznego spokoju :techniki medytacyjne dla początkujących i zaawansowanych" Jessica Macbeth. są tak szczegółowe opisy technik, oraz tego co w trakcie medytowania może się dziać. No i pozbawione jest wszystko aspektu religijności:) Odpowiedz Link Zgłoś
voker Re: medytacja 26.11.05, 21:50 Dziekuje. :-) Wole "swieckie" i niereligijne osrodki. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś