conic 07.02.07, 12:29 www.7dni.nasze.pl/test3/news.php?id=2707 w 7 dniach napisali, że nie dostaniemy pieniędzy ani na rewitalizacje starego miasta ani na rozbudowe mosiru miejmy nadzieje że Walczak naprawde bedzie chciał coś z tym zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hajdana Re: nie ma kasy na starówke 13.02.07, 10:21 coś robią..., z zakresu przedsięwzięć zgłoszonego projektu nie podoba mi się 'budowa konstrukcji przestrzennej na Rynku nawiązującej do ratusza' myślę, że ma to być ten mało ciekawy szkielet rur stalowych z wizualizacji rynku z dziurą ;/ Cieszy mnie renowacja klasztoru. Co oznacza 'zaakcentowanie rotundy'? www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=720&Itemid=17 Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: nie ma kasy na starówke 13.02.07, 16:27 Czy ktoś z forumowiczów nie ma przypadkiem linka do projektu Piotrkowa - warto by było porównać. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: nie ma kasy na starówke 13.02.07, 20:16 no cóż, to nic trudnego: portal.piotrkow.pl/_portal/news/117032713645c1c6604cc04/%C5% 9Arodki_unijne_dla_miasta_(1.02.2007).html rozwiązanie zaakcentowania miejsca po ratuszu chyba bardziej przemyślane, resztę sam oceń Odpowiedz Link Zgłoś
piogro76 Re: nie ma kasy na starówke 14.02.07, 21:56 Chyba jednak Nas wybrali www.lodzkie.pl/lodzkie/news/new99829.html Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: nie ma kasy na starówke 14.02.07, 23:32 :) tak wygląda, ostatnie miejsce w tabelce, ale jest. Jakieś światełko w tunelu;)? Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Na razie to tylko obietnice 16.02.07, 13:10 Jeszcze będą zatwierdzane w Warszawie i Brukseli. Ale przynajmniej pierwsze kroki są do przodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Na razie to tylko obietnice 16.02.07, 13:58 słowem dzielenie skóry na niedźwiedziu, ale już przynajmniej mamy go na muszce;) Jak już o pieniądzach, to czy w BKS-ie nie rozważaliście uderzenia do konkursu ofert na realizację zadań publicznych w dziedzinie promocji dziedzictwa kulturowego Sieradza, że tak się wtrącę? sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/700967.html Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak W innej sprawie - wtrącone 21.02.07, 02:20 hajdana napisała: > słowem dzielenie skóry na niedźwiedziu, ale już przynajmniej mamy go na muszce; > ) > Jak już o pieniądzach, to czy w BKS-ie nie rozważaliście uderzenia do konkursu > ofert na realizację zadań publicznych w dziedzinie promocji dziedzictwa > kulturowego Sieradza, że tak się wtrącę? > sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/700967.html > Pozdrawiam:) Co do planów UM, to w innym wątku ;) Co do BKS i konkursu: Aktualnie kończymy Wniosek do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego i to jest dla nas pewien priorytet z wielu powodów. Staramy się przygotować go tak, by miał może większe szanse niż ten UM do Łodzi. Jednak to zawsze jakieś konkursy - czyli nic pewnego. Co do konkursu UM, to jeśli czas pozwoli, ludzi wystarczy i terminy jakoś planowanych działań i Akcji się zazębią, to pewnie coś napiszemy. Być może decyzję w tej sprawie podejmiemy w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
paenka dużo tego 16.02.07, 12:20 dużo fajnych planów i oby nie były one zrozbione po łebkach; brzmi nieźle i optymistycznie. Ile lat na realizacje tego projektu dają? www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=723&Itemid=17 Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana dużo tego i oczekują jeszcze propozycji 20.02.07, 14:25 jakaś nowość, można się wypowiedzieć:) Pomysły na stare miasto dziś Mieszkańcy Sieradza będą mogli zgłaszać swoje pomysły związane z rewitalizacją starej części miasta. Tak zadeklarował wczoraj prezydent Jacek Walczak. - Projekt był opracowany przez grupę kilku osób, które zajęły się tworzeniem wniosku. Ale chciałbym, żeby podpisali się pod nim także mieszkańcy. Oczekuję na ich propozycje związane chociażby z kolorystyką czy umiejscowieniem zieleni lub ławek albo z zagospodarowaniem wzgórza zamkowego. Wszystkie będą przedyskutowane - przekonuje. Projekt rewitalizacji został opracowany pod hasłem "Od elekcji królów Polski do epoki Internetu - sieradzka starówka historycznym i kulturowym dziedzictwem regionu". Zgłoszony został do planu inwestycyjnego przygotowywanego przez Urząd Marszałkowski w Łodzi, który dysponuje funduszami unijnymi. Najpierw nie został w nim ujęty. Stało się tak dopiero po mediacjach ze strony sieradzkich władz. Rewitalizacja ma kosztować blisko 42 mln zł. Dofinansowanie z funduszy unijnych może sięgnąć ponad 29 mln zł. Zakwalifikowanie sieradzkiego projektu przez zarząd województwa to nie koniec drogi. Teraz plan musi zaakceptować polski rząd. Ostateczna decyzja zostanie podjęta w Brukseli. Jak przewiduje prezydent, można się jej spodziewać latem. - Będziemy czekać. Wierząc w to, że nasz pomysł ma duże szanse powodzenia, musimy zabezpieczyć w tegorocznym budżecie pieniądze, by ruszyć z pracami projektowymi. (pg) - Dziennik Łódzki sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/702001.html Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Mieszane uczucia 21.02.07, 03:19 Zdecydowanie mam mieszane uczucia w tej sprawie. Z jednej strony duże TAK, z drugiej duże NIE. Jednak aby nie wyjść na malkontenta najpierw duże TAK i to w kolejności priorytetów ;) 1. przeprowadzenie badań interdyscyplinarnych: archeologicznych, historycznych i innych. 2. rewitalizację w oparciu o wyniki badań w celu poprawienia atrakcyjności miejsca i turystycznego zagospodarowania, To powinien być pierwsze punkt tego programu i tu duże TAK, jednak myślę, że ktoś nie zdaje sobie sprawy z tego co oznacza ten punkt. Ten punkt to być może dłuuuuugie lata prac !!! Nie wiem, czy uda się to zrobić - jeśli ma to być oczywiście dobrze zrobione - w jedną kadencję i to jest słaby punkt całej koncepcji. Tu może warto przypomnieć kanalizację - priorytet poprzedniej kadencji ? ;( No nic miało być na Tak, a wychodzi .. Dalej to oczywiste: 2. renowację XIV-wiecznego kościoła farnego pw. Wszystkich Świętych wraz z zagospodarowaniem przestrzeni wokół kościoła, (choć nie wiem, czy pomoc publiczna może iść w inwestycje "kościelne") 3. renowację XIII – wiecznego zespołu klasztorno – podominikańskiego, (podobnie jak wyżej) 4. modernizację strażnicy Ochotniczej Straży Pożarnej, w tym adaptację części obiektu na cele kulturalno–społeczne, 5. renowację kamienicy i adaptację części pomieszczeń na potrzeby Centrum Informacji Turystycznej, (TYLKO JAKIEJ KAMIENICY) 6. termomodernizację zabytkowego budynku Teatru - siedziby Miejskiego Domu Kultury (A MIAłO BYć JUż Z TYM TAK PIęKNIE - KIEDYś JAK PLAC BEZRADNYCH REMONTOWALI) 7. rewitalizację obiektów w ramach „Traktu Królewskiego” (ciąg ulic nawiązyjących do obecności w Sieradzu królów Polski), (tylko jakich ?? Sama nazwa dość idiotyczna - co prawda królowie i chadzali, ale Trakty Królewskie już są w Polsce i to realne a nie wydumane - troche to małomiasteczkowe i trochę śmieszne - ale rozumiem, że to "robocza nazwa") 8. modernizację wielorodzinnych budynków będących własnością publiczną, usytuowanych w ciągach drobnomieszczańskiej zabudowy miejskiej, na potrzeby mieszkaniowe gospodarstw domowych o niskich dochodach. (A CO Z LUDźMI TAM MIESZKAJąCYMI TEż DO MODERNIZACJI ? ) 9. renaturyzację starorzecza w rejonie ul. Zamkowej i Podrzecza, No i w zasadzie z pewnymi drobnymi ALE to by było na tyle, pominę tu punkty, o wodociągach, monitoringu czy zieleni. A teraz schody i w też w pewnej kolejności koncepcje na NIE !! lub z dużą nieufnością !!! 1. NIE !!! budowę konstrukcji przestrzennej na Rynku nawiązującej do ratusza. (WYSTARCZY JEDEN TAKI WYNALAZEK PRZED WEJśCIEM DO UM) 2. modernizację układu komunikacyjnego (drogi, oświetlenie, parkingi itp.) w obrębie Starego Sieradza (w tym rekonstrukcja bulwaru w ulicy Zamkowej, Podzamcze wraz z modernizacją mostu na rzece Żeglina) REKONSTRUKCJA BULWARU !!!??? Czy w Sieradzu był jakiś bulwar ? ;) Żeby coś rekonstruować to musiało przynajmniej kiedyś istnieć ;) Most na Żeglinie i jego modernizacja w kontekście i tak dziwnego bulwaru jest dość dziwaczna, bo obecny most na Żeglinie jest "nowy" a dawna kładka łącząca Zamkową (bulwar) z Zamkiem - nie istniej i trzeba by ją po prostu wybudować ;) Obiekcje co do Wzgórza zamkowego: 1. Zdecydowane nie dla kolejnych parków i skansenów, jeden jest i też nie wiem czy jest wielki sens go rozbudowywać - chyba najlepiej byłoby go przenieść w jakieś inne miejsce np. do Parku Staromiejskiego, żeby bardziej uatrakcyjnić ten teren Sieradza ? 2. Zaakcentowanie rotundy, to nic innego jak wylewanie betonu na Wzgórze, tu ciekawostka jest taka, że ponoć na Starówce ma być kostak granitowa, więc obecny polbruk, pięknie będzie się z tą wizją komponował !! (choć cieszy, że może z tą kostką ktoś, kiedyś, gdzieś nas posłuchał). Ciekawostki: 1. odtworzenie historycznych bram wjazdowych do Sieradza i fragmentów murów miejskich, (JAK WYGLąDAłY TE BRAMY, żEBY JE ODTWARZAć ? cZ ABY NA PEWNO sIERADZ MIAł MURY MIEJSKIE - CZY WAł ZIEMNY ?) Tu widać, że osoby przygotowujące ten projekt chyba nie do końca wiedzą co czynić chcą i jak. Za dużo w tym "planie" dziur, bzdur, kulawych pomysłów na siłę w odwrotnych kolejnościach ! :( Zakres prac to całe lata, jeśli ma to być zrobione dobrze, solidnie i ma to stanowić pewną wartość na kolejne dziesięciolecia. Miałem okazję być na gorąco przy "dopinaniu" tego dzieła i odniosłem wrażenie, pewnego chaosu, działania w pośpiechu, na "gwałt" ... co daje się wyczuć w tych zdawkowych punktach. Myślę, że marnuje się wspaniałą okazję dla Sieradza, dając taki projekt na takie pieniądze ! ;( Pytanie realne 30 % projektu to fundusz UM, bo raczej wątpię, żeby na dużą kasę można było liczyć ze starostwa. Co ciekawe kilka obiektów należy do Starostwa, co czyni sprawę dodatkowo ciekawą. Szkoda, że nikt z władz nie zwrócił się do nas o pomoc czy wsparcie, choć mieliśmy kiedyś zapewnienie z Rady Miasta, że wszelkie działania odnoszące się do Starówki będą już na etapie pomysłów i koncepcji z nami w jakiś sposób konsultowane. Kłóci się to tak pięknymi zdaniami, które możemy przeczytać na stronach UM (wnioski dla organizacji pozarządowych): "Wyrazem dążenia samorządu Sieradza do szerokiej współpracy z organizacjami pozarządowymi jest „Program współpracy z organizacjami pozarządowymi i innymi podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego”. Jego podstawowym zadaniem jest upowszechnianie współdziałania władz miasta z partnerami społecznymi na rzecz lepszego zaspokajania potrzeb sieradzan. Współpraca nie tylko pozwala szybciej i efektywniej rozwiązywać problemy, ale stwarza również możliwości powstania i upowszechniania się nowatorskich i efektywnych praktyk, które można z powodzeniem stosować w przyszłości." No cóż, słowa sobie, czyny sobie, grunt żeby był szum. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Mieszane uczucia 21.02.07, 10:09 sieradzak napisał: > 2. renowację XIV-wiecznego kościoła farnego pw. Wszystkich Świętych wraz z > zagospodarowaniem przestrzeni wokół kościoła, (choć nie wiem, czy pomoc > publiczna może iść w inwestycje "kościelne") > 3. renowację XIII – wiecznego zespołu klasztorno – podominikańskieg > o, (podobnie > jak wyżej) oj może - patrz co się robi w sprawie budowy Świątyni Opatrzności;) ale tak poważnie to w naszym przypadku chodzi głównie o zabytki, nie ma co ukrywać, że oprócz tych sakralnych nie ma ich zbyt wiele. Głównie myślę o zespole klasztornym. Gdzieś słyszałam o społecznej fundacji na ten cel, ale wiadomo, ile może ona zebrać, a jakie są potrzeby i katastrofalny stan murów (potrzebne osuszanie) i konieczność wymiany stolarki okiennej - na drewnianą, a to kosztuje. > 4. modernizację strażnicy Ochotniczej Straży Pożarnej, w tym adaptację części > obiektu na cele kulturalno–społeczne, czy planują ponowne urochomienie kina? Jeśli podoba się w Łodzi Cytryna, to nie widzę nic złego w reaktywowaniu kina Nysy:) > 5. renowację kamienicy i adaptację części pomieszczeń na potrzeby Centrum > Informacji Turystycznej, (TYLKO JAKIEJ KAMIENICY) pewnie takiej z zasobów komunalnych. Nie będzie to niestety ta perełka z naprzeciwka Fary, prywatna jest. > 6. termomodernizację zabytkowego budynku Teatru - siedziby Miejskiego Domu > Kultury (A MIAłO BYć JUż Z TYM TAK PIęKNIE - KIEDYś JAK PLAC BEZRADNYCH > REMONTOWALI) to mnie trochę dziwi, bo miało być w ramach projektu Jaracza > Szkoda, że nikt z władz nie zwrócił się do nas o pomoc czy wsparcie, choć > mieliśmy kiedyś zapewnienie z Rady Miasta, że wszelkie działania odnoszące się > do Starówki będą już na etapie pomysłów i koncepcji z nami w jakiś sposób > konsultowane. Kłóci się to tak pięknymi zdaniami, które możemy przeczytać na > stronach UM (wnioski dla organizacji pozarządowych): > > "Wyrazem dążenia samorządu Sieradza do szerokiej współpracy z organizacjami > pozarządowymi jest „Program współpracy z organizacjami pozarządowymi i in > nymi > podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego”. Jego podstawowy > m > zadaniem jest upowszechnianie współdziałania władz miasta z partnerami > społecznymi na rzecz lepszego zaspokajania potrzeb sieradzan. Współpraca nie > tylko pozwala szybciej i efektywniej rozwiązywać problemy, ale stwarza również > możliwości powstania i upowszechniania się nowatorskich i efektywnych praktyk, > które można z powodzeniem stosować w przyszłości." > > No cóż, słowa sobie, czyny sobie, grunt żeby był szum. Ale jesteście zaproszeni do współpracy i można mieć nadzieję, że wyjdzie coś z tego, a nie jak zwykle? Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Mieszane uczucia 21.02.07, 11:49 hajdana napisała: > sieradzak napisał: > > oj może - patrz co się robi w sprawie budowy Świątyni Opatrzności;) ale tak > poważnie to w naszym przypadku chodzi głównie o zabytki, nie ma co ukrywać, że > oprócz tych sakralnych nie ma ich zbyt wiele. Głównie myślę o zespole > klasztornym. Gdzieś słyszałam o społecznej fundacji na ten cel, ale wiadomo, > ile może ona zebrać, a jakie są potrzeby i katastrofalny stan murów (potrzebne > osuszanie) i konieczność wymiany stolarki okiennej - na drewnianą, a to > kosztuje. To była tylko taka dygresja, że trzeba to po prostu uwzględniać, żeby później nie było iż z tego projektu nie można np. finansować takich działań, bo punkt X łamane przez głupotę i idiotyzm w wytycznych lub ustawie, mówi że jest to działanie niezgodne z prawem ;) > > 4. modernizację strażnicy Ochotniczej Straży Pożarnej, w tym adaptację cz > ęści > > obiektu na cele kulturalno–społeczne, > > czy planują ponowne urochomienie kina? Jeśli podoba się w Łodzi Cytryna, to nie > > widzę nic złego w reaktywowaniu kina Nysy:) Je też nie widzę nic złego ;) Może wtedy Teatr Miejski bez aktorów (też taki paradoks małomiasteczkowy) nie będzie trzeba nazywać Kino-teatrem ;) > > > 5. renowację kamienicy i adaptację części pomieszczeń na potrzeby Centrum > > Informacji Turystycznej, (TYLKO JAKIEJ KAMIENICY) > > pewnie takiej z zasobów komunalnych. Nie będzie to niestety ta perełka z > naprzeciwka Fary, prywatna jest. > > > 6. termomodernizację zabytkowego budynku Teatru - siedziby Miejskiego Dom > u > > Kultury (A MIAłO BYć JUż Z TYM TAK PIęKNIE - KIEDYś JAK PLAC BEZRADNYCH > > REMONTOWALI) > > to mnie trochę dziwi, bo miało być w ramach projektu Jaracza Ta - miało być tak pięknie i cudownie - przynajmniej tak twierdziła oficjalna propaganda i wielkie prace nad placem bezradnych. > > > Szkoda, że nikt z władz nie zwrócił się do nas o pomoc czy wsparcie, choć > > mieliśmy kiedyś zapewnienie z Rady Miasta, że wszelkie działania odnosząc > e się > > do Starówki będą już na etapie pomysłów i koncepcji z nami w jakiś sposób > > konsultowane. Kłóci się to tak pięknymi zdaniami, które możemy przeczytać > na > > stronach UM (wnioski dla organizacji pozarządowych): > > > > "Wyrazem dążenia samorządu Sieradza do szerokiej współpracy z organizacja > mi > > pozarządowymi jest „Program współpracy z organizacjami pozarządowym > i i in > > nymi > > podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego”. Jego pods > tawowy > > m > > zadaniem jest upowszechnianie współdziałania władz miasta z partnerami > > społecznymi na rzecz lepszego zaspokajania potrzeb sieradzan. Współpraca > nie > > tylko pozwala szybciej i efektywniej rozwiązywać problemy, ale stwarza ró > wnież > > możliwości powstania i upowszechniania się nowatorskich i efektywnych pra > ktyk, > > które można z powodzeniem stosować w przyszłości." > > > > No cóż, słowa sobie, czyny sobie, grunt żeby był szum. > > Ale jesteście zaproszeni do współpracy i można mieć nadzieję, że wyjdzie coś z > tego, a nie jak zwykle? Pozdrawiam:) Skąd ten dziwny wniosek ? NIE - jesteśmy zaproszeni do żadnej współpracy !!! Jest to aktualnie jedynie działanie grupki urzędników magistratu i trudno przewidzieć czy tak będzie do końca - o ile oczywiście będzie jakiś ciąg dalszy. Jednak będziemy i już się przygotowujemy do działań, które z motywują władze nie tylko do większej odpowiedzialności za te działania, co mam nadzieję przyczyni się do nawiązania merytorycznej współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Mieszane uczucia 21.02.07, 23:44 trochę szybko musiałam pisać, więc nie wszystko doczytałam, zasugerowałam się obecnością przy dopinaniu wniosku. Widzę, że hasło otwartości na sugestie i gotowość do dyskusji dotyczy sporządzonego planu, czyli troche jest po fakcie. Przy działaniach poprzedniego prezydenta to i tak nowość - choć.. była ankieta na www UM ws.pomnika;) No ale piszesz, że macie jakąś politykę działań opracowaną, więc pozostaje śledzić dalej, co nastąpi:) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana bramy miasta 22.02.07, 16:19 a właśnie, zapomniałam dodać, że ten punkt jest najbardziej zaskakujący, nijak nie mogę sobie tego wyobrazić... Fajnie by było zaakcentować miejsca bram i przebieg murów estetycznimi tabliczkami - takimi jak z nazwami ulic, ale w stylu retro jak drogowskaz przy klasztorze. I zamiast akcentować rotundę po prostu ją odkopać. Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: bramy miasta 22.02.07, 23:35 Nie sądzę by ustały przyczyny , które spowodowały decyzję o zasypaniu rotundy. Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: bramy miasta 23.02.07, 07:55 wydaje mi się, że jedną z przyczyn był brak środków na wykonanie planowanego przeszklonego pawilonu - zadaszenie i ochrona przed dewastacją. Inna sprawa to ewentualna rekonstrukcja rotundy? Przy zakładanej rekonstrukcji bram nie brzmi to tak nierealnie, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
anonimowy_internauta Re: bramy miasta 23.02.07, 08:50 Jak znam sieradzkie realia to taki przeszklony pawilon szybko by padł ofiarą dewastacji razem z resztkami rotundy. Przecież resztki rotundy były ulubionym miejscem spożywania taniego winka , a imprezowicze badali potem wytrzymałość średniowiecznych cegieł. Co do rekonstrukcji rotundy - to już wygląda sensowniej, o ile pamiętam to były prowadzone badania historyczne nad odtworzeniem wyglądu budowli. Natomiast z tego co wiem nic nie wiadomo na temat wyglądu bram miejskich i ich odtwarzanie wydaje mi się lekko bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś