podpisanym 18.11.07, 18:08 czas wybudzania nastaje - nie wyobrażam sobie aby za rok lekarze zarabiali poniżej 8000 PLN na rękę miesięcznie. Bo ani to prawe ani sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Szpitale bez internistów IP: *.toya.net.pl 18.11.07, 18:18 problem w tym, że nie tylko lekarze ciężko studiowali i każdy uważa że pensja poniżej 5000 na rękę jest uwłaczająca, problem w tym, że takie pensje mogą sobie wywalczyć chyba tylko lekarze i górnicy, czyli siłowo, pielęgniarki czy nauczycieli choćby na rzęsach stanęły takich pensji nie będą mieć nigdy, bo nikt się ich nie boi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i cóż że ze Szwecj Re: Szpitale bez internistów IP: *.tn.glocalnet.net 18.11.07, 19:32 Nie masz racji, to jest rynek. Jak zabraknie nauczycieli angielskiego, to dyrektorzy beda placic duzo. Gdyby masowo odeszly pielegniarki to moglyby zarabiac wiecej niz lekarze itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Szpitale bez internistów IP: *.toya.net.pl 18.11.07, 20:34 ciekawe to co mówisz, policjantów jest za mało, czekają wolne miejsca i jakoś państwo im nie płaci 8000 a 1500, może problem w tym, ze policjanci nie maja prawa do strajku? może tego prawa pozbawić również lekarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i coz ze Szwecji Re: Szpitale bez internistów IP: *.ltdalarna.se 19.11.07, 09:22 Cyba mnie nie zrozumiales. Podwyzki dla lekarzy nie wynikaja ze strajkow, tylko ze ich brakuje. Jesli duza czesc policjantow wyjedzie pracowac na Zachod (do czego chyba nie dojdzie) to pensje dla nich beda musialy wzrosnac, strajki nic do tego nie maja. Sytuacja lekarzy jest wyjatkowa, poniewaz w prosty sposob moga zarobic kilka/kilkanascie razy wiecej przenoszac zycie o kilkaset kilometrow. Biorac pod uwage brak lekarzy na Zachodzie te roznice wkrotce beda jeszcze wieksze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Szpitale bez internistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:49 to czemu tego po prostu tego nie zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Szpitale bez internistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 13:16 nie mówił o tym Religa nie bedzie mówiła Kopacz ale przeczytaj uważnie : kiedy rząd PiS zwrócił się do samorządu lekarskiego na Ukrainie z zaproszeniem do pracy dla lekarzy usłyszał pytanie "Za ile ", kiedy wysłali odpowiedź z Warszawy nikt słownie nikt nie pofatygował sie by odpowiedziec na oferte rządu polskiego Oni tam lepiej zarabiaja niz lekarze w Polsce łacznie z dyżurami i pracą w gabinetach prywatnych to po kiego maja sie wyprowadzac by gorzej zarabiać ? Moja kuzynka jest lekarzem i widze ile ona pracuje i za jakie pieniądze , gdybym miał taka odpowiedzialność to moja pensja to byłoby około 5- 6 tys na rękę za mniej nie pracowałbym tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wykształciuch Re: Szpitale bez internistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 21:25 No tak, ale nauczyciela nikt nie postawi przed sądem gdy się pomyli. Chirurga tak. Nauczyciele nie mają pierwszych zawałów serca krótko po czterdziestce. Chirurdzy mają. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Szpitale bez internistów IP: *.toya.net.pl 18.11.07, 22:47 no tak, ale gdyby nie nauczyciele chirurg by nie został chirurgiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on Re: Szpitale bez internistów IP: *.13.rev.vline.pl 18.11.07, 23:24 Nauczyciel ponosi odpowiedzialność za życie i zdrowie dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Szpitale bez internistów IP: *.toya.net.pl 18.11.07, 23:31 ale biedni ci chirurdzy...ciekawe tylko dlaczego na akademie medyczne ciagle wala tabuny chętnych. swoja drogą to nie znam jeszcze przypadku by jakikolwiek chirurg był skazany prawomocnym wyrokiem za błąd w sztuce lekarskiej, ba mało jest nawet przypadków by został zwolniony z placówki w której pracował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szpitale bez internistów IP: *.gprs.plus.pl 19.11.07, 08:09 Powtarzam do znudzenia, ale jakoś to nie trafia: zapytaj tych szturmujących uczelnie i tych kończących medycynę ilu z nich zamierza pracować w Polsce. To jest naprawdę dobry zawód, tylko ... nie u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szpitale bez internistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 00:01 Nigdzie w normalnym kraju nauczyciel w szkole nie zarabia tyle co lekarz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Szpitale bez internistów IP: 81.15.180.* 19.11.07, 08:51 > może problem w tym, ze policjanci nie maja prawa do strajku? > może tego prawa pozbawić również lekarzy?problem to jest w tym, ze nie zauwazyles, ze oni wcale nie strajkuja. oni wybieraja lepiej platna prace. I BARDZO DOBRZE. to jest naturalny proces ktory dokona sie sam. nikt nie chce prywatyzacji (zaden rzad) ale prywatyzacja dokonuje sie na naszych oczach sama. ja sie pytam, czy sa jakies problemy ze stomatologami ? umawiasz sie na godzine, lecza jak chcesz a zestawy stereo w gabinetach (zeby bylo milo) nie sa rzadkoscia. dlaczego ? bo sie sprywatyzowali ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Szpitale bez internistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 09:51 to może i lekarz niech zmieni pracę jak mu źle, są kursy przekwalifikujące, kto im broni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i coz ze ze Szwecj Re: Szpitale bez internistów IP: *.tn.glocalnet.net 19.11.07, 16:46 Kompletnie nie zrozumiales watku. Problem dotyczy pacjentow nie lekarzy. Oczywiscie kazdy Polak to lekarz (juz Stanczyk to odkryl). Ale polska w kolejnej dziedzinie moze wyleciec z europejskich standardow: na specjaliste mozna w kolejce czekac rok, na zabieg kilka lat. Szczegolnie jesli wedlug twojej propozycji kolejni lekarze maja sie przekwalifikowac. Rozsadku zycze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: logistyk Szpitale bez internistów IP: 193.200.215.* 19.11.07, 10:31 Rynek, popyt i podaż reguluje ile komu trzeba zapłacic za pracę. W centrach logistycznych np w Strykowie wózkowy już otrzymuje 3000 brutto. Muszę mu opłacic kurs wózkowego za 350 pln, aby zdobył kwalifikacje. Moja żona z dwoma specjalizacjami na etacie w szpitalu też ma 3000 brutto. W stosunku do wózkowego kształciła się dodatkowo 12 lat. Rynek usług medycznych nie jest urynkowiony. NFZ dyktuje warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: birta Re: Szpitale bez internistów IP: *.am.lodz.pl 19.11.07, 11:12 Ja również pracuje w służbie zdrowia, i jakoś biednych lekarzy nie zauważyłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drow to zauważ IP: 91.189.4.* 19.11.07, 15:55 bo lekarz jest inteligentny. Widzi, że jest reklama nowego Saaba w gazecie i że kosztuje 90 tysi PLN. To sobie myśli tak...k...a mam 1500 na rękę za etat w szpitalu, wezmę z 8 dyżurów w tym ze 2 niedziele to dociągnę do 5 tysi, do tego gabinet i tak będzie z 7 tysi/mies. Rozumiesz czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lek Re: to zauważ IP: *.toya.net.pl 19.11.07, 23:41 No właśnie ja tak sobie myślę , jestem neurologiem i pracuję średnio 16 h/24h. Ale Volvo już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stelepany pacjent Szpitale bez internistów IP: *.toya.net.pl 19.11.07, 11:45 No i zaczyna się, zaczyna brakować lekarzy w Polsce. Gratuluje madrych rządów. Czeka nas totalnie prywatna służba zdrowia. W końcu lekarze pokazali kto tu rządzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kw Szpitale bez internistów IP: *.toya.net.pl 19.11.07, 11:54 Lekarze nigdy mieć źle nie będą bo to wolny zawód. Do wykonywania pracy potrzebny jest im stetoskop i 2 krzesła. Ja mam wielu kolegów lekarzy i żaden z nich nie narzeka. Kilku już wyjechało. Znam rodzinnego co w Szwecji zarabia więcej niż stomatolodzy w landstigu. Najgorsze jest to,że jak nikt nie zaoferuje tym co zostali konkurencyjnych pensji to i oni wyjadą. Nauczyciel to tylko nauczyciel, może być nim każdy mgr. Lekarzem może być tylko lekarz. Czas się zastanowić czy warto z nimi walczyć czy raczej walczyć o to aby pozostali. Tylko jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i coz ze ze Szwecj Re: Szpitale bez internistów IP: *.tn.glocalnet.net 19.11.07, 14:08 jest troche za pozno. Gdy Czechy weszly do UE lekarze dostali natychmiast 2-3 krotna podwyzke, wiekszosc chyba zostala (ja tez bym zostal). Teraz reszte lekarzy z Lodzi podkupi Warszawa (patrz artykul w dzisiejsej Wyborczej). Mlodzi lekarze nie zostana, bo po wejsciu w zycie prawa EU lekarze maja prawo do 11 godzin odpoczynku po dyzurze, wiec dyrektorzy pozwola sie im specjalizowac jesli sie zgodza tyrac za grosze. Np w Szewcji dostana mieszkanie, zasilki na dzieci, socjal, prace 40 godzin, bezplatne kursy (w tym w USA) i pensje wyzsza kilka razy. Czarno widze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna Re: Szpitale bez internistów IP: *.gprs.plus.pl 19.11.07, 15:52 Życie Warszawy Data utworzenia: 19.11.2007 W stołecznych placówkach brakuje ok. 400 medyków. Kiedy wejdą w życie przepisy o czasie pracy lekarzy, może być ich potrzeba nawet trzy razy więcej. W dodatku w wielu miejskich placówkach emeryci stanowią ponad 30% zatrudnionych. Lekarzy najbardziej potrzebują szpitale Bielański (67) i Praski (37). Poszukiwani są specjaliści ze wszystkich dziedzin, ale największy deficyt jest wśród anestezjologów, ortopedów, chirurgów ogólnych, pediatrów i internistów. Jerzy Gryglewicz, zastępca dyrektora w biurze polityki zdrowotnej, z zawodu anestezjolog, próbuje namówić anestezjologów z Wielkopolski, by przyjeżdżali do Warszawy chociaż na kilka dyżurów w miesiącu. Są chętni z Łodzi i z Lublina. Kilkudziesięciu lekarzy było już na wstępnych rozmowach. Odpowiedz Link Zgłoś