Dodaj do ulubionych

Dziś Łódź ma dwóch pisarzy - finalistów Nike 2009.

03.09.09, 08:00
Dziś ogłoszono finałową siódemkę, która ma szansę na najznamienitszą polską nagrodę literacką Nike. Łódź mam w niej mocną reprezentację, aż dwóch łódzkich pisarzy znalazło się w tym roku w finale.

Są to
Andrzej Bart "Fabryka Muchołapek"
i
Tomasz Piątek "Pałac Ostrogskich"

Tymczasem z Gazety Łódzkiej nie dowiemy się o tym niczego. A może szkoda, że miasto ubiegające się o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016 nic o tym nie wie. Podejrzewam, że gdyby zapytać Pana Prezydenta o łódzkich współczesnych pisarzy odpowiedziałby "Eeeeeę?". Gazeto, proszę zapytajcie. Chcę o tym przeczytać.
Obserwuj wątek
    • przyslowie Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 09:01
      Ciekawie postawione pytanie: Jakich współczesnych łódzkich pisarzy
      zna pRezydent?
      No, tego...... (który to będzie na bazie?).......hm......
      • big_news Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 09:20
        Rzeczywiście.
        Od tego jaką wiedzę na temat literatów posiada prezydent miasta zależy jego rozkwit.
        Powinien też zarządzający Łodzią doskonale poruszać się w środowisku naukowym,
        wiedzieć kto ma talent filmowy, niezrównanie czytać współczesne malarstwo, bez
        zmrużenia okiem wymienić czołówkę biznesową, znać kto pierwszym i ostatnim we
        wszystkich przedsiębiorstwach oraz na bieżąco śledzić Mam talent, Szkło
        kontaktowe, znać gości Szymona Majewskiego i Kuby Wojewódzkiego, a do tego mieć
        na nasłuchu komercyjne i niekomercyjne stacje radiowe.
        Słowem - powinniśmy mieć w naszym pięknym mieście na najwyższym urzędzie... Pana
        Boga.
        A, że Kropa nim nie jest, to wie (chyba?) każde dziecko. Czyli - kompromitacja.
        Nie powtórzmy tego błędu w następnych wyborach. Głosujmy na..., no, już chyba
        wiadomo kogo.
        • yavorius Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 09:23
          I znowu kłótnia, zieeew...
          • big_news Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 09:24
            Jaka kłótnia?!
            Mam przekonanie, że składam uzasadniony postulat...
            • przyslowie Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 10:34
              Bigusiu, zajmij się lepiej Procesem Umyślnej Twórczości.
              • big_news Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 10:54
                Dzięki za sugestię.
                Ale uwierz, mam co robić bez niczyich podpowiedzi.
                • przyslowie Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 11:13
                  Przecież ja tylko żartowałam. To była tylko taka aluzja do....
                  • Gość: cht Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! IP: 188.33.63.* 03.09.09, 12:04
                    Tak są ludzie dla których wykształcenie prezydenta jest nieważne liczy się tylko
                    przynależność partyjna, jeden z mistrzów duchowych lemingóe powiedział kiedyś że
                    nieważne jaka bedzie Polska byle była katolicka
          • witoldzbazin Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 09:26
            Oczywiście wszyscy znają kropa też;-)
            • Gość: maurycy Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! IP: 91.193.160.* 03.09.09, 10:27
              Ty, Longi znasz na pewno... swojego dowódcę zmiany.
              • Gość: cht maurycy wiesz co? IP: 188.33.63.* 03.09.09, 12:22
                Bigi longi twierdzi że jesteśmy jedną osobą daj jakiś namiar jak możesz bo aż
                jestem ciekaw kto tu jeszcze jest normalsem że go drażnią buce prostackie
                • Gość: maurycy Re: maurycy wiesz co? IP: 91.193.160.* 03.09.09, 15:20
                  Ha, ha, Longi tego w życiu nie pojmie, za dużo od niego wymagasz. A
                  myślę że Lobgi swym debilizmem wk...ia tu na forum wiele osób. Ale
                  cóż, niech się chłoptaś "produkuje", może w ten sposób jakieś
                  kompleksy zagłusza? W pracy go gnębią, żona za ryj trzyma, więc
                  chociaż tu jest "kimś".
                  • Gość: cht Re: maurycy wiesz co? IP: 94.254.139.* 03.09.09, 16:38
                    Warto by założyc taką grupę pewnych internautów do obrony przed grupą stałych trolli
                    • witoldzbazin mnie,mnie weźta na 03.09.09, 16:56
                      przewodniczącego,minimum:
                      służbowy samochód,komórka i sekretarka

maurcy rozbiję świnkę skarbonkę na moje drobne wydatki

inaczej na mnie nie liczcie hehehe
                      • Gość: cht Re: mnie,mnie weźta na IP: 94.254.139.* 03.09.09, 17:28
                        Dziękujemy za inteligentną wypowiedz chłopcze, serio śmiechu nigdy mało
                        • Gość: cht Re: mnie,mnie weźta na IP: 94.254.139.* 03.09.09, 17:30
                          Poza tym już masz, hehehe, drajwera i służbową komórkę na węgiel od kiedy byłeś
                          palaczem to o co chodzi. I tak byś nie zaistniał, za dobre towarzystwo dla
                          ciebie, ani jednego cukrowego a ty pastewny się wpychasz
                          • witoldzbazin nie to nie...dwa razy nie bedę powtarzał 03.09.09, 17:38
                            od przybytku głowa nie boli...POza tym cel szlachetny hehehe
                            • Gość: cht Re: nie to nie...dwa razy nie bedę powtarzał IP: 94.254.139.* 03.09.09, 17:48
                              Wsiadaj w służbową brykę i pędź chłopcze, pędź bo widać że cię goni
                          • iluminacja256 Re: mnie,mnie weźta na 04.09.09, 17:46
                            Bardzo mi przykro, ze 3/4 ciekawego wątku( a taki zdarza sie raz na
                            mesiąc) jest tu tak zachwaszczone - czy wy naprawde musicie wylewac
                            te polityczno-kurtuazyjnych jęki w kazdym temacie?
                            • Gość: cht to przypadek IP: 188.33.145.* 04.09.09, 18:05
                              Po rpstu rozpoczął się sezon polowań na trolle i bigi-longeta czy jak on się
                              jeszcze zwie naturalnie jest odstrzeliwany, zwłaszcza że to osobnik chory
                              • bruna6 Re: to przypadek 04.09.09, 18:25
                                Powiedziane było ZMIEŃ PŁYTĘ albo LEEŻEĆ, do budy. Nudzisz,
                                rozumiesz? Wcale, ale to wcale nie jesteś śmieszny i błyskotliwy.
                                Powiem to jak do dziecka, ale cholernie tu pasuje:
                                "Kto się przezywa, ten sam tak się nazywa". Uff może coś zrozumie?
                                EOT
                                • Gość: cht bigi dobry wieczór IP: 188.33.145.* 04.09.09, 18:46
                                  Znowu się jakiś klon z nory wydostał... a to peszek
                                  • paralentum Re: bigi dobry wieczór 04.09.09, 18:49
                                    Tak trolle z klonami to jak locha z warchlakami nie podchodź bo zaatakuje, ale
                                    ten klon zdaje się znajomy, był już tu kiedyś żeby na kogoś nabluźnić
        • przyslowie Re: Wreszcie interesujący wątek. Brawa! 03.09.09, 10:15
          Kropiwnicki powinien mieć zielone pojęcie o Łodzi.
          Skoro dyrektor Zarządu Dróg w Łodzi nie wie, gdzie jest
          al.Kościuszki, to nie powinniśmy niczego wymagać. W Łodzi w końcu
          żyje się lepiej nam wszystkim. Cudak Kropa dokonał Cudów. Czego
          chcieć więcej?
          Zna się nawet na karczowaniu brzóz.
          • miejskie_narty Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 10:18
            A Tobie która powieść się bardziej podobała: "Fabryka" czy "Pałac"?

• przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 10:33
              Pozdrawiam Cię. Bronisz Kropiwnickiego?
              Powieści obydwie są dobre.
              • miejskie_narty Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 10:43
                Nie bronię. Ciekawi mnie po prostu Twoje zdanie o nich. Coś więcej może?
                • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 11:11
                  Innym razem może, bo o czym tu pisać, a poza tym nie pora ku temu.
                  • big_news Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 11:20
                    A "Króla festynów" czytałaś?
                    Ja w każdym razie uważam, że skoro w dwudziestce jest pozycja napisana przez
                    Pawła Konja Konnaka, to ktoś z tegorocznych nominowanych ma Nobla jak w banku.
                    Nie może być inaczej, skoro taki tuz się tam znalazł...
                    • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 14:48
                      A Ty, Bigusiu, czytałeś?
                      Tej pozycji nie znajduję w finale konkursu.
                      • big_news Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 15:42
                        Masz tu całą dwudziestkę:
                        tiny.pl/hqhcj
                        Końja nie czytałem.
                        I nie zamierzam, żeby było jasne.
                        Na głowę nie upadłem. W zupełności wystarczą mi jego popisy na scenie.
                        • Gość: cht Re: Kulturalna Przysłowie IP: 94.254.139.* 03.09.09, 17:49
                          A resztę czytałeś? LOL BIGLOL
                  • yavorius Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 11:21
                    Muhahaha
                  • miejskie_narty Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 11:37
                    No jak to o czym? Która i dlaczego bardziej. Nie żądam nie wiadomo jakich recenzji, po prostu ciekawy jestem Twojej opinii - choć nie ukrywam, że spodziewałem się wskazania na Barta, choćby ze względu na "łódzkość" jego książki. No, ale skoro nie masz czasu, odpuszczam.:-)

Co do głównego tematu wątku, to Piątka trudno przypisać do Łodzi. Sam gdzieś kiedyś odżegnywał się od niej twierdząc, że jest tu tylko tymczasowo. A ponieważ jest to autor dosyć młody i do tej pory nieczęsto zaliczany do tzw. mainstreamu, cokolwiek miałoby to znaczyć, (mimo bogatego dorobku i dosyć dużej obecności w mediach), to nie sądzę, ale też nie wymagam, by Kropa go kojarzył. Z kolei Bart starannie (znów, do tej pory - teraz oprócz nominacji do Nike będzie o nim głośno z powodu filmu z jego scenariuszem /i książki/) mediów unikał, ale, mimo że dostał kiedyś Nagrodę Kościelskich grubo przed kadencją Kropy, myślę, że ten go jednak powinien trochę kojarzyć.

Co do Wyborczej - przekonany jestem, że red. Rakowska skrobnie coś niebawem - raczej spodziewam się akcentu na Barta:-)
                    • Gość: cht Re: Kulturalna Przysłowie IP: 188.33.63.* 03.09.09, 12:20
                      Wogóle łódź to pod wieloma względami zagłębie sztuki ale na tym forum się o tym
                      nie pogada niestety czy na przykład wogóle ktoś z was słyszał o wspólnocie
                      sztuki leeeeżeć ?
                      • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 12:32
                        Słyszał, nawet dużo o wspólnocie leeeeżeć.
                        • paralentum Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 14:14
                          Ja też słyszałem i widziałem
                          • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 14:46
                            Nie spodziewałam się tego po Tobie i po Was.
                            Możesz wymienić choć jedną z bardziej znanych jej akcji?
                            • paralentum Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 16:49
                              Nie wiem czy jest sens gdyż tylko ty i bigi z klonami z tego forum chyba są
                              niezorientowani w tych akcjach a w sumie czy komu potrzebne takie towarzystwo?
                              Najfajniejsza chyba była akcja w gdańsku ale co ty o tym możesz wiedzieć, sorry
                              • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 20:19
                                Mnie wystarczy, jak wymienisz jej (wspólnoty leeeeżeć)
                                jedną łódzką akcję, by przekonać się, że wiesz, o czym piszesz.
                                • paralentum Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 21:25
                                  A mnie oczywiście bardzo zalerży na twojej opinii, serio
                            • ec-1 Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 18:04
                              Poza grupowym leżeniem na podłodze zajmowali się np. rąbaniem siekierami takich aborygeńskich lal z papieru i podpalaniem tego co zostało w Pasażu. Kojarzę też jakąś akcję w autobusie, kiedy na kolejnych przystankach Egon i paka stali w strasznych maskach. Warto też wspomnieć ich benefis w Teatrze Studyjnym. Fajna to była inicjatywa, teraz nie wiem co robią.
                              • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 20:24
                                EC-1, znasz się na rzeczy, choć akurat Ciebie o to nie pytałam.
                                Później też coś nie coś robili i dalej każdy z nich funkcjonuje,
                                czasem się pojawia.
                                Nie znałam ich akcji bezpośrednio, tylko z retropektywy.
                                • big_news Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 20:28
                                  Niech pani psorka błędy poprawi, bo głupio wyglądają, hehehehe.
                                  • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 04.09.09, 08:45
                                    Bigusiu, które błędy powinnam poprawić. To ja zawsze podaję, jeśli
                                    już.
                                    • big_news Re: Kulturalna Przysłowie 04.09.09, 09:01
                                      Znasz mnie, więc wiesz, że czasami bywam upierdliwy.
                                      Ale czepiając się błędów, zrobiłem to wyjątkowo, zresztą Twoje częste wytykanie
                                      takich drobiazgów chyba do tego upoważnia.
                                      Do rzeczy.
                                      W poście, o którym mowa, strzeliłaś dwa byki. Jeden większy, drugi mniejszy.
                                      Pisze się - coś niecoś oraz retrospektywy.
                                      Natomiast zadając pytanie, warto postawić... znak zapytania, czego nie zrobiłaś
                                      w następnym poście, dociekając co powinnaś poprawić.
                                      Widzisz jak łatwo można się wkopać? Wystarczy lekka nieuwaga.
                                      Nie przejmuj się jednak. To w gruncie rzeczy nic ważnego.
                                      • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 04.09.09, 09:06
                                        Bigusiu, dziękuję Ci pięknie za zwrócenie uwagi. Musimy się
                                        wzajemnie wspierać w poprawności językowej.
                                      • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 04.09.09, 09:08
                                        Bigi, dla mnie w gruncie rzeczy to coś ważnego.
                                        • Gość: cht Re: Kulturalna Przysłowie IP: *.mobile.playmobile.pl 04.09.09, 09:15
                                          tak jeśli pisze się bez sensu to chociaż poprawnie to się was dotyczy jak
                                          najbardziej
                    • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 12:29
                      W takim razie będę oczekiwać tekstu red. Rakowskiej.
                      • nett1980 Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 22:04
                        Przyslowie, blagam, uzywaj mniej ogolnikow. Panowie cie lubia, wiec
                        tylko lekko podszczypuja.
                        Ja sie przyznam, ze tylko debiut Piatka czytalam...Nie mam ambicji
                        przeczytania wszystkiego co ludzkosc splodzila na papierze. Jednak
                        ze to o Lodzi, czy z Lodzia w tle, wiec moze poszukam.
                        • witoldzbazin Re: Kulturalna Przysłowie 03.09.09, 22:13
                          nett1980 napisała:

> Przyslowie, blagam, uzywaj mniej ogolnikow. Panowie cie lubia,

wszyscy lubią przysłowia...są skarbnicą narodów;-)
                          kobitom też POlecam
                          • Gość: cht Mądrością narodów IP: 94.254.249.* 03.09.09, 22:17
                            A nie skarbnicą, czyli jak zwykle
                            • witoldzbazin Re: Mądrością narodów 03.09.09, 22:30
                              skarbnicą mądrości...
                        • przyslowie Re: Kulturalna Przysłowie 04.09.09, 08:53
                          Ja nie jestem w stanie czytać wszystkich debiutów.
        • Gość: No właśnie: Co powinien prezydent IP: *.toya.net.pl 03.09.09, 23:04
          Big, mimo wszystko prezydent powinien prezentować jakieś elementarne obycie. Kropa lubi teatr, dlaczego nie miałby przeczytać jakiejś książki? Ja rozumiem, że ten człowiek nie o wszystkim decyduje, jest zakładnikiem Rady, nerwy mu puszczają itp. Właściwie tylko za tę św. Faustynę mam pretensję, bo moim zdaniem to miasto należy raczej do Matki Teresy.

Ale jeśli w Łodzi w jednym miesiącu pada duża księgarnia naprzeciwko magistratu a zaraz potem najlepszy antykwariat, to coś chyba jest nie halo. Miasto nie wspiera choćby najmniejszą promocją spotkań autorskich, tytułów, czytelnictwa w ogóle. Wydawało mi się, że trzon pojęcia "kultura" stanowi pojęcie "literatura". Wysiłki Poleskiego Ośrodka Sztuki czy Litery są marnowane właśnie przez brak odpowiedniej promocji. O tym, że nawet księgarze nie wiedzą, że np. Andrzej Bart jest z Łodzi, nie wspomnę.

Jak widzisz nasze szanse w wyścigu o tytuł EMK 2016 bez udziału rodzimych twórców? Czy naprawdę Kapitan Kultura, z którego ryje cała Polska załatwi to lepiej, niż dwóch żywych pisarzy nominowanych do Nike?
          • iluminacja256 Re: Co powinien prezydent 04.09.09, 09:03
            >Miasto nie wspiera choćby najmniejszą promocją spotkań autorskich,

To tez nie tak, ostatnio pewan grupa wygrała cos od miasta w ramach
            projektu literackiego :)

Zrobi cąłkiem ciekawą inicjatywę od pazdziernika do grudnia -
            zaprosimy około 7 naprawdę ZNANYCH osób.

Jak widzialbys promocje ?

Jak chcielbyś o tym wiedziec?

Kogo chcialbys zaprosić? Pisz , bo pewne aspekty tej inicjatywy
            wciaz JESZCZE są otwarte, a my tworzymy dosc zamkniete srodowisko, w
            którym wszystko rozchodzi się po uniwersytecie - wiec nie wiem jak
            miasto chcialoby sie o tym doiwdywac.
            • miejskie_narty Re: Co powinien prezydent 04.09.09, 09:10
              Napisz coś więcej o tym projekcie, jeśli to nie tajemnica.:)
              • iluminacja256 Re: Co powinien prezydent 04.09.09, 09:28
                Na forum czy na priv?
                • miejskie_narty Re: Co powinien prezydent 04.09.09, 10:45
                  Może być na priv.
                  • iluminacja256 Akcja literacka 04.09.09, 11:30

Napisąłm na pocztę.

Teraz na forum:

Akcja Literatura:Miato Otwarte organizowana przez filologów pod
                    patronatem KP.

4 wydarzenia w przestrzeni miejskiej od połowy pazdziernika do
                    grudnia

1) Gra miejska
                    2) Spotkanie z 3 pisarkami (mozna jeszcze zgłaszać jedną kandydatutę)
                    3) Slam poetycki w pubie (+gosc)
                    4) Spotkanie z 3 krytykami literackimi (ale nei tylko) wraz z
                    warsztatami krytycznymi dzień pózniej

Bardzo zalezy nam na reklamie i promocji - jesli ktoś ma pomysły,
                    mozliwosci to serdecznie zapraszam na priv lub tutaj.
                    • miejskie_narty Dzięki 04.09.09, 12:34
                      A które pisarki będą?
                      • iluminacja256 Re: Dzięki 04.09.09, 14:00
                        Umińska- Keff czyli jedna z nominowanych (moim zdaniem niesłusznie
                        znalazł sie w wybranych Karpowicz zamiast niej) oraz Chutnik,
                        której "Atlasu kieszonkowego kobiet" nie trzeba przedstawiac .
                        Trzecia osoba jest do wymyslenia - mioze to też byc krytyczka
                        literacka - takze piszcie!
                        • miejskie_narty Re: Dzięki 04.09.09, 15:03
                          > Umińska- Keff czyli jedna z nominowanych (moim zdaniem niesłusznie
                          > znalazł sie w wybranych Karpowicz zamiast niej)

Tej akurat nie znam, no ale jak będzie, to z chęcią się czegoś o niej dowiem.

Co do propozycji trzeciej pisarki albo krytyczki, to może dwa w jednym: Magdalena Miecznicka.
                          • iluminacja256 Re: Dzięki 04.09.09, 17:19
                            2 godz . spotkanie z Miecznicką było w POS-ie w czerwcu 2009 , co za
                            duzo to niezdrowo:) Prywatnie - ja jej nie trawie :)

www.pos.lodz.pl/odbylosiePelne.php?b=b&id=604
                            • ec-1 Re: Dzięki 04.09.09, 21:38
                              Keff-Umińska - świetnie. "Utwór o matce i ojczyźnie" wali między oczy i dziwię
                              się, że nie ma go w finałowej siódemce Nike. Chutnik wydaje się wystrzałem
                              sezonu, ale miło będzie poznać.

Zatem jeśli nie Miecznicka, to może Kinga Dunin? Pisarka i krytyczka.
                              • miejskie_narty Re: Dzięki 04.09.09, 22:14
                                > Zatem jeśli nie Miecznicka, to może Kinga Dunin? Pisarka i krytyczka.

Ale pisarka z niej marna. No i też była jakiś czas temu w Teatrze Nowym. Myślę, jakie jeszcze znam pisarki, które jakoś mnie ostatnio ujęły i do głowy przychodzi mi tylko, hmmm, hmmm, sami faceci mi przychodzą:) No chyba że w grę wchodzą nie tylko Polki albo nie tylko autorki beletrystyki.
                                • iluminacja256 Re: Dzięki 05.09.09, 09:32
                                  >i do głowy przycho
                                  > dzi mi tylko, hmmm, hmmm, sami faceci mi przychodzą:)

to znaczy na kogo?:)))

>No chyba że w grę wchodzą
                                  > nie tylko Polki albo nie tylko autorki beletrystyki.

Niestety , tylko Polki, bo budzet jest skromny, ale nie tylko
                                  autorki beletrystyki - jak najbardziej:)

• iluminacja256 Re: Dzięki 05.09.09, 09:34
                                    Ups, pzrepraszam, zrozumialam, ze sami faceci na nia przychodzą :)
                              • Gość: michal_powolny12 Re: Dzięki IP: *.iwacom.net.pl 04.09.09, 23:15
                                Dunin tak bo urodzona w Łodzi, w Łodzi wychowana.
                              • iluminacja256 Re: Dzięki 05.09.09, 09:29
                                >Zatem jeśli nie Miecznicka, to może Kinga Dunin? Pisarka i krytyczka

No tak , tyle tylko, ze Kinga Dunin była w Łodzi w tym roku
                                dwukrotnie :) Raz na spotkaniu w Teatrze Nowym , wraz ze Szczuką, a
                                drugi raz na spotkaniu w POS-ie jakiś miesiąc pózniej - jakoś
                                wczesną wiosna, pod koniec zimy - takze też juz bywała:)

PS. Prywtnie nie rozumiem zachwytów Miecznicką, bo zajmuje sie
                                krytyką personalnie , a literacko jest beznadziejna - pierwsza
                                ksiazka powinna być ostatnią. No chyba, ze o to chodzi, z e jest
                                ładna :))))
                                • miejskie_narty Re: Dzięki 05.09.09, 12:41
                                  PS. Prywtnie nie rozumiem zachwytów Miecznicką, bo zajmuje sie
                                  > krytyką personalnie , a literacko jest beznadziejna - pierwsza
                                  > ksiazka powinna być ostatnią. No chyba, ze o to chodzi, z e jest
                                  > ładna :))))

No ja tam się specjalnie nie zachwycam, ale nie uważam, że jej książka jest beznadziejna. Może mnie nie powaliła na kolana, ale przeczytałem bez większych przykrości;-) Dla mnie to próba pokazania jakiegoś nowego obrazu współczesnego młodego Polaka (czy tam Polki w tym przypadku), innego niż to, co było do tej pory. Czyli Polaka globalnego, bez typowych dla nas kompleksów. Próba pokazania współczesnego zestawu wartości. Być może nie jest jakoś super odkrywcze, może trochę w sumie banalne i przewidywalne, ale nie pamiętam, żebym wcześniej coś podobnego, polskiego, czytał. Czyli dla mnie nowa jakość (inna sprawa, że nie śledzę literatury polskiej aż tak bardzo, by kojarzyć wszytko, co ważne - chociaż jakieś rozeznanie mam). Językowo też mnie nie bardzo ujęła (Paw Królowej może być tylko jeden, he he), ale taki dosyć suchy styl mi akurat odpowiada. (Nie mam przed sobą książki, żeby zerknąć i zweryfikować, czy nadal tak uważam, ale jak sobie w czerwcu przeczytałem, to takie miałem wrażenie). Ogólnie rzecz biorąc - była to dla mnie ciekawa lektura. Choć jak dałem żonie i poczytała fragmenty, to powiedziała mniej więcej to, co Ty, tyle że dosadniej. Chyba też uważa, że MM jest ładna:)))
                                  • iluminacja256 Re: Dzięki 05.09.09, 14:25
                                    Heh, widzisz, bo kobiety, jak powiada mnóstwo głupich ksiazek, mają
                                    bardzo wrazliwe ucho i bardzo łatwo wyczuwaja fałsze i dysonanse w
                                    ksiazkach przedstawicielek swojej płci:) I to jest ten jeden raz,
                                    kiedy autorzy mnóstwa głupich ksiazek na temat kobiecego mózgu mają
                                    rację :)
                                • Gość: Pupu Re: Dzięki IP: *.toya.net.pl 06.09.09, 21:35
                                  Czy Miecznicka jest ładna? No nie wiem, kwestia gustu. Odwrotnie do
                                  poprzedników/poprzedniczek nie cierpię jej nadęcia jako krytyczki. Za to
                                  "Cudowna kariera Magdy M." jest książką trudniejszą i lepszą, niż się na pozór
                                  może wydawać. Tyle, że trzeba wcześniej poznać Gide'a, Capote i Ellisa, żeby
                                  wiedzieć dlaczego.
                                  • Gość: no name Re: Dzięki IP: *.4web.pl 07.09.09, 09:56
                                    Tyle, że trzeba wcześniej poznać Gide'a, Capote i Ellisa, żeby
                                    > wiedzieć dlaczego.

Poznałam i nie widzę zadnych związków. A juz zwłaszcza Andre Gide
                                    do tej trójki nie pasuje zupełnie - mógłby patronować
                                    Iwaszkiewiczowi, ale na pewno nie Miecznickiej. I o ktorego Ellisa
                                    chodzi ? O Alberta, czy nie daj Boze, o Breta Ellisa, bo jesli o
                                    tego drugiego, to robi sie coraz smieszniej.

Jak tak dalej pójdzie to napiszę wreszcie teskt, dlaczego 30 latnie
                                    kobiety uwazają takie powiesci jak "Cudowna kariera..." napisana
                                    przez 30 latkę dla 30 latków, za kopmletne bzdety, natomiast
                                    męczzyni - wrecz przeciwnie....
                                    • miejskie_narty Re: Dzięki 07.09.09, 16:19
                                      > Jak tak dalej pójdzie to napiszę wreszcie teskt, dlaczego 30 latnie
                                      > kobiety uwazają takie powiesci jak "Cudowna kariera..." napisana
                                      > przez 30 latkę dla 30 latków, za kopmletne bzdety, natomiast
                                      > męczzyni - wrecz przeciwnie....

A to może być ciekawe. Mężczyźni z tego forum czekają z niecierpliwością na ten tekst. :-)
            • przyslowie Re: Co powinien prezydent 04.09.09, 10:55
              Wypada mi się tylko domyślać, ale skoro grupa nie ma życzenia
              promować się, to już nie moja rzecz.
              • iluminacja256 Akcja literacka 04.09.09, 11:32
                Grupa w postaci jednego przedstawiciela odpisała post powyzej :)
                • przyslowie Re: Akcja literacka 04.09.09, 11:43
                  Zauważyłam, zapoznałam się już. Gratuluję pomysłu. Będę kibicować.
                  Na razie tylko tyle mogę obiecać.
                  Niech się w Łodzi kręci i dzieje jak najwięcej! Życie literackie też
                  niech w najlepsze rozkwita.
                  • iluminacja256 Re: Akcja literacka 04.09.09, 17:27
                    Dzięki! Mozecie być pewni, z e bezposrednio przed kolejnymi
                    wydarzeniami będę umieszczać informacje na forum Lódź.
          • przyslowie Re: Co powinien prezydent 04.09.09, 10:58
            Prezydent jest wręcz pasjonatem teatru.
            Ciekawe, ćzy przeczytał chociaż dzienniczek łódzkiej patronki, św.
            Faustyny?
    • news-live to się nadaje do tv-toya 03.09.09, 10:44
      ec-1 napisała:

> Dziś ogłoszono finałową siódemkę, która ma szansę na
      najznamienitszą polską nag
      > rodę literacką Nike. Łódź mam w niej mocną reprezentację, aż dwóch
      łódzkich pis
      > arzy znalazło się w tym roku w finale.
      >
      > Są to
      > Andrzej Bart "Fabryka Muchołapek"
      > i
      > Tomasz Piątek "Pałac Ostrogskich"
      >
      > Tymczasem z Gazety Łódzkiej nie dowiemy się o tym niczego. A może
      szkoda, że mi
      > asto ubiegające się o tytuł Europejskiej Stolicy Kultury 2016 nic
      o tym nie wie
      > . Podejrzewam, że gdyby zapytać Pana Prezydenta o łódzkich
      współczesnych pisarz
      > y odpowiedziałby "Eeeeeę?". Gazeto, proszę zapytajcie. Chcę o tym
      przeczytać.
      • lew_konia Daj spokój... 03.09.09, 15:32
        ...jak widać z poziomu dyskusji, to nikt z gardłujących powyżej nie
        czytał :))
        A przecież to nie wstyd, bo to "świeże" pozycje i zawsze można
        przeczytać.
    • Gość: dp Re: Dziś Łódź ma dwóch pisarzy - finalistów Nike IP: *.toya.net.pl 03.09.09, 17:36
      Fabrykę Muchołapek Barta bardzo dobrze się czyta a o Piątku to dzisiaj
      dopiero usłyszałem - według Wikipedii jest znany a Bart według niej
      nie za bardzo..
      • ec-1 Re: Dziś Łódź ma dwóch pisarzy - finalistów Nike 03.09.09, 19:00
        Obydwie książki są mi znane i obydwie polecam. Nie w żadnej nie znajdziecie
        Łodzi jaką znacie, bo choć Bart umieszcza tutaj akcję "Fabryki", to jest to
        raczej kraina sentymentalna o tej samej nazwie. Piątek osiadł w Łodzi zdaje się
        już po napisaniu "Pałacu" i napisać o niej jeszcze nie zdążył.

Łódź współczesna ciągle czeka na swój opis literacki. Nie wiem jednak, czy
        chcielibyśmy ten opis przeczytać. Mam obawy, że powstałoby coś w rodzaju
        fabularyzowanego bloga "łódzki syf".
        • przyslowie Re: Dziś Łódź ma dwóch pisarzy - finalistów Nike 03.09.09, 20:31
          Cieszę się, EC-1, że pojawiłeś się na naszym forum.
          Ja uważam, że i tak nasz "łódzki syf" jest piękny, bo ma swoje
          miejskie klimaty. Gdybyśmy się go pozbyli, mogłoby okazać się, że
          jest nieciekawie, nudno, sztampowo, taka mdła glanc-pomada.
        • miejskie_narty Re: Dziś Łódź ma dwóch pisarzy - finalistów Nike 03.09.09, 20:47
          Nie w żadnej nie znajdziecie
          > Łodzi jaką znacie, bo choć Bart umieszcza tutaj akcję "Fabryki", to jest to
          > raczej kraina sentymentalna o tej samej nazwie.

Z tym można polemizować. Narrator spaceruje przecież po współczesnej Łodzi. I mówi o niej bez przerwy:-)

Piątek osiadł w Łodzi zdaje się
          > już po napisaniu "Pałacu" i napisać o niej jeszcze nie zdążył.

Jeśli znasz Piątka i on tak twierdzi ,to ok. Jednak wywiad, który z nim gdzieś czytałem (widziałem? nie pamiętam), wywarł na mnie wrażenie, że to miasto w ogóle go nie interesuje. Ale oczywiście mogę się mylić.

> Łódź współczesna ciągle czeka na swój opis literacki. Nie wiem jednak, czy
          > chcielibyśmy ten opis przeczytać. Mam obawy, że powstałoby coś w rodzaju
          > fabularyzowanego bloga "łódzki syf".

Niekoniecznie. Zresztą nawet gdyby, to nie grozi to jedynie nudą:) Ja bym się bardziej obawiał zalewu "migawek", "angielek" i "krańcówek" w takim dziele. To by dopiero była tragedia.
          • miejskie_narty err 03.09.09, 20:50
            > Niekoniecznie. Zresztą nawet gdyby, to nie grozi to jedynie nudą:)

Miało być: to grozi to jedynie nudą:)
            • paralentum Re: err 03.09.09, 21:28
              już było coś takiego, w kulisach kiedyś drukowali. Andrzej brycht to może pisał
              ale pamiść płata mi już figle więc nie dam 100 procent. Powieść miała tytuł 50
              melonów i była jeszcze gorsza niż tytuł ale działa się w łodzi
              • brite Re: err 03.09.09, 21:36
                Jest jeszcze oczywiście "Blondynka z Miasta Łodzi", ale mimo usilnych starań nie
                dałem rady doczytać do końca.
                • big_news Re: err 03.09.09, 21:46
                  Z książek o Łodzi to jest jeszcze jedna taka dość znana, ale autor dostał Nobla
                  nie za nią, ale za opis dość nieodległej od nas wsi;)
                  • witoldzbazin Re: err 03.09.09, 21:56
                    chyba bliżej Skierniewic leży...;-)
                    • big_news Re: err 03.09.09, 22:01
                      A jeszcze bliżej Łowicza;)
                      • witoldzbazin Re: err 03.09.09, 22:11
                        big_news napisał:

> A jeszcze bliżej Łowicza;)

ech ten Łowicz,,,najładniejsze i najmądrzej zarządzane miasto w województwie,no
                        ale może ja się nie znam;-)
                        • paralentum Tak też myślałem 04.09.09, 15:15
                          Ze ostatnia książka jaka czytaliście/czytałeś to lektury szkolne z musu. Stąd
                          się później biora te masy lemingów wierzących w każdą bzdurę z gazety
                • przyslowie Brite 04.09.09, 08:50
                  chętnie odkupię od Ciebie "Blondynkę z miasta Łodzi". Nie będę
                  musiała już jej szukać gdzie indziej.
        • Gość: dp Re: Dziś Łódź ma dwóch pisarzy - finalistów Nike IP: *.toya.net.pl 04.09.09, 16:45
          Obyś niedoceniał łódzkich autorów a przeceniał autora łódzkiego
          syfu. Może powstaną kiedyś książki typu tych pisanych przez
          Praszyńskiego o Wrocławiu dzięki, którym komuś, tak jak mnie
          zachciało się wsiąść w pociąg i pojechać pierwszy raz w życiu do
          Wrocławia..
          A sentymentalna Łódź Barta jest niczego sobie :-)
    • brite przegląd filmów Andrzeja Barta 03.09.09, 19:36
      > Andrzej Bart "Fabryka Muchołapek"

Przy okazji - 3 października (sobota) w Muzeum Kinematografii w ramach festiwalu
      Miastograf będzie przegląd filmów Andrzeja Barta:
      miastograf.pl/site/?page_id=19
      • nett1980 Re: przegląd filmów Andrzeja Barta 03.09.09, 22:11
        „Fabryka muchołapek” (2008). Ta ostatnia w niebanalny sposób
        odpowiada o Chaimie Rumkowskim, kontrowersyjnym przewodniczącym
        Judenratu w Ghetto Litzmannstadt w Łodzi.

Aaa czyli nic wspolczesnego, baa ciezkie klimaty, tak jak trudny do
        opisania i zrozumienia bohater.
    • nefnef Jakich łódzkich malarzy zna Prezydent? 03.09.09, 22:50
      Bo że zna tych od stawiania kamieni przy trasach przelotowych to pewne.
      • przyslowie Re: Jakich łódzkich malarzy zna Prezydent? 04.09.09, 08:56
        Te kwestie nadają się na osobne wątki.
    • iluminacja256 No nie... 04.09.09, 08:56
      Kiedy zobaczyłam ten wątek na forum, aż mi oczy wyszły, ze po raz
      pierwszy od n(!) lat popjawia sie watek literacki...

Niestety, kiedy przeczytała posty, zauwazyam, ze jest to samo co
      zwykle - trolownia polityczna.

Jesli chodzi o Barta - to rzeczywiście mamy do czynienia z
      wydarzeniem - ksiązka łódzka w samej swojej istocie, dotycząca
      mniejszosci, a jednoczesnie przenosząca akcenty historyczne w wymiar
      metafizyczny.

Co do Piątka - neinazywalabym go pisarzem Łódzkim, po prostu mieszka
      teraz w Łodzi - chwilowo, nie bardzo widać, zeby czuł sie specjalnie
      zwiazany z miastem - "Pałac Ostrogskich" - jak sama nazwa wskazuje-
      traktuje o symbolu Warszawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się