zazulam 16 lat temu czy macie jakiś sprawdzony sposób na pranie dywanów? Oprócz wynajęcia specjalistycznej firmy. Zawsze lepiej to zrobić wg sprawdzonych wskazówek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
absit Re: pranie dywanów 16 lat temu Ja ostatnio czyściłam dywan ( bardzo brudny naprawdę - leżał na strychu zapomniany ) mieszanką mojego pomysłu i efekt mnie samą zaskoczył. Kupiłam w Biedronce małą paczkę proszku do prania białych rzeczy ( nazwy nie pamiętam - kosztował 1,99 zł ), garść proszku rozpuszczałam w ciepłej wodzie z dodatkiem 3-4 łyżek ( na jakieś 3-4 litry wody )wybielacza ACE. Dywan czyściłam zwilżoną roztworem szczotką z grubym plastikowym włosiem. Jako, że szczota była twarda niewiele płynu nabierała - dywan nie był przemoczony. Efekt naprawdę super - czyściłam dywan puszysty ( długość włosa 1 cm ) barwy jasnej ( kawa z mlekiem z dodatkiem kilku odcieni brązu ). Nie mniej jednak polecałabym tym roztworem zrobić małą próbkę gdzieś w niewidocznym miejscu - na wszelki wypadek - nie wiadomo jak inne włókno zareaguje na taki środek czyszczący jak wybielacz. Odpowiedz Link Zgłoś
vasilip Re: pranie dywanów 16 lat temu Mój znajomy prał dywan w pralce, i dobrze teraz ma nowa pralke i nowy dywan..... Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: pranie dywanów 16 lat temu Z tego co się orientowałam jakiś czas temu, w sklepie Komfort, można wypożyczyć odkurzacz piorący.Płaci się kaucję za wypożyczenie oraz dokupuje specjalny płyn do prania dywanów.Osobiście jeszcze z tego nie korzystałam,ale słyszałam,że to dobry pomysł. Polecam też szampon do prania dywanów Tuba.Nie pozostawia tak jak Vanish klejącej warstewki,do której po czyszczeniu jeszcze bardziej brud się klei. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaolenki25 Re: pranie dywanów 16 lat temu Zależy jak mocno brudny, jak tylko odświeżyć dobry jest vanich do prania dywanów (robi się pianę i gąbką się czyści). A jak konkretnie wyprać to na beton, zlać wodą, zasypać proszkiem (vizir sobie radzi) i szorować szczoteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kielonek-online Re: pranie dywanów 16 lat temu Wywalić wszelkie dywany, to siedlisko roztoczy i innego świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: pranie dywanów 16 lat temu dobry jest vanich do > prania dywanów (robi się pianę i gąbką się czyści). Niedobry! Co prawda w tym momencie kiedy się czyści,brud schodzi wspaniale,ale po wyschnięciu zostaje taka klejąca warstewka i w miejscu czyszczenia brud klei się do tego szybciej.To nie tylko moja opinia. Może to taki chwyt marketingowy?Cały czas musisz to miejsce czyścić i kupowac i kupować kolejne butelki vanisha.Ja zdecydowanie vanish odradzam.U mnie ani odplamiacze,ani płyny do prania dywanów się nie sprawdziły. Może juz sposób z vizirem lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
zazulam Re: pranie dywanów 16 lat temu :) Kupiłam vezyra -zapach lawendy - wyczyściłam najpierw tapicerkę - efekt zadowalający - :) Do dywanu się muszę zabrać :) Jest po prostu przybrudzony - najmłodsza robi co może, żeby za długo nie był czysty. Ostatnio zamówiłam firmę czyszczącą i pan tak się starał - efekt super, ale 7 dni dywan śmierdział jak diabli - nie można go zamaczać - widocznie jest czymś podklejany, co daje taki efekt. Dlatego teraz chcę spróbować sama :) Dywan jest jasnobeżowy z brązowymi wstawkami. Może sposób z mieszanką z Biedronki następnym razem??? Dywan mam jeden jedyny w mieszkaniu ze względu na dzieci, żeby na podłodze pupą nie siadały :) Odpowiedz Link Zgłoś