romapoz 16.10.04, 12:35 Mam pytanko. Czy mozna powiedzieć, że jakieś tam opłaty są pobierane przez Agencję ..... i należne od składających wniosek? Jakoś tak dziwnie mi to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
empeka Re: należne od???? 16.10.04, 13:36 Tak powiedzieć można, a nawet napisać. Przykład z gugla: "Kwota zmniejszenia świadczenia lub zasiłku przedemerytalnego równa jest kwocie, o jaką suma uzyskanego przychodu i świadczenia (zasiłku) przekroczyła dopuszczalną kwotę przychodu, przy czym kwota przekroczenia podlega pomniejszeniu o składki na ubezpieczenia społeczne należne od osoby uprawnionej." www.google.pl/search?q=cache:B4VtcMu4y0sJ:www.zus.pl/niusy/k040625.htm+%22należne+od+osoby%22&hl=pl&lr=lang_pl Odpowiedz Link Zgłoś
romapoz Re: należne od???? 16.10.04, 13:50 Dzięki, ale już sobie sprawę ułatwiłam pisząc, że opłaty są wnoszone przez.... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: należne od???? 16.10.04, 14:08 romapoz: > Dzięki, ale już sobie sprawę ułatwiłam pisząc, że opłaty są wnoszone przez.... Zaraz, przetłumaczyłaś ,,należne'' na ,,wnoszone''?! ,,Należny'' to jest ,,debitus'', ,,priczitayushchijsja'', ,,zustehend'', ,,due'' Odpowiedz Link Zgłoś
romapoz Re: należne od???? 16.10.04, 14:14 Hmmm, mówisz, że nie są........ Ok. Czyli pozostaję przy należnych. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: należne od???? 18.10.04, 23:05 Należny to przysługujący komuś, należący się komuś. W tym zdaniu dobrze byłoby dodać należne komu od kogo, np. opłaty należne agencji od składającego wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś